0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
24 stycznia 2014 08:36:08
W związku z tym, że dostajemy bardzo wiele pytań związanych z postępowaniem upadłościowym Ganta postanowiliśmy uporządkować tę kwestię. Specjalista od upadłości Pan Michał zgodził się odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania. Pytania zadajemy do poniedziałku 27 stycznia do godziny 12:00. Po tym terminie Pan Michał odpowie na wszystkie pytania. Proszę o prześledzenie czy ktoś wcześniej nie zadał na tym wątku pytania, tak aby pytania się nie powtarzały.
Edytowany: 24 stycznia 2014 08:57
|
|
0 Dołączył: 2012-09-06 Wpisów: 13
Wysłane:
24 stycznia 2014 09:51:36
czy zgłoszenie wierzytelności powinno uwzględniać odsetki od zaległych odsetek i czy to nie narusza zakazu anatocyzmu, wynikającego z art. 482 KC?
|
|
0 Dołączył: 2014-01-21 Wpisów: 3
Wysłane:
24 stycznia 2014 10:15:20
Myślę, że moje pytanie będzie dotyczyło wielu drobnych obligotariuszy gdyż jest związane z emisją publicnza GNT 0814 zabezpieczoną na certyfikatach GANT FIZ.
Czy posiadając te obligacje w dwóch biurach maklerskich w jednym 5 sztuk w drugim 10 szt będę musiał zgłosić tą wierzytelność czy w moim imieniu zrobi to Kurator?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-03-04 Wpisów: 9
Wysłane:
24 stycznia 2014 13:16:06
Odsetki kapitałowe naliczamy natomiast w całości, chociażby termin wypłaty kuponów jeszcze nie nadszedł. Związane jest to z tym, że układ obejmuje wierzytelności "powstałe" przed dniem ogłoszeni upadłości (art. 272 p.u.n.). "Wymagalność" wierzytelności nie ma zatem znaczenia. Czy to znaczy że w zgłoszeniu wierzytelności z obligacji GNT0814 należy ująć również kupony odsetkowe przypadające w lutym, maju i sierpniu 2014 ?
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2014 13:36:06
Moje biuro maklerskie odmówiło mi wystawienia świadectwa depozytowego dla obligacji zapadających w maju i w czerwcu 2013 uzasadniając to blokadą obligacji i ich wycofaniem z obrotu i zaproponowało zaświadczenie o treści: ......... zaświadcza że dnia ........ na rachunku papierów wartościowych którego właścicielem jest ......... było zaewidencjonowanych ..... obligacji korporacyjnych GNT0613 spółki Gant Development S.A., o kodzie ISIN w KDPW S.A. PLGANT000246 i wartości nominalnej 1.000,- (słownie: jeden tysiąc) złotych każda.
Czy takie zaświadczenie jest wystarczające dla udokumentowania wierzytelności ?
|
|
0 Dołączył: 2014-01-25 Wpisów: 2
Wysłane:
25 stycznia 2014 13:31:45
W warunkach emisji obligacji serii AW (GNT0814)w pkt 15 (lub 16.2, 16.3 i 16.5, bo jest błędna numeracja w prospekcie) uregulowana była opcja przyspieszonego wykupu obligacji po złożeniu w ciągu 5 dni od raportu bieżącego o ogłoszeniu upadłości Zawiadomienia o Wymagalności. Zawiadomienia takiego nie złożyłem w terminie. Jak to się ma do postępowania upadłościowego? Czy ci, którzy złożyli takie zawiadomienie, dostaną pieniądze wcześniej przed zakończeniem postępowania (w ciągu 35 dni roboczych), a ja będę musiał czekać do końca postępowania? Ile zwykle trwają takie postępowania?
|
|
0 Dołączył: 2014-01-25 Wpisów: 2
Wysłane:
25 stycznia 2014 13:57:31
I jeszcze jedno pytanie: odsetki od GNT0814 nie zostały wypłacone za 3, 4 i 5 okres odsetkowy (przypadające odpowiednio w maju, sierpniu i listopadzie 2013 r.). Rozumiem, że od nich przypadają mi odsetki za opóźnienie naliczane do 1 stycznia 2014 (dzień poprzedzający upadłość). Ale czy są to zwykłe odsetki ustawowe, czy są one jakoś ograniczane do 6% (art. 247 Prawo Upadłościowe i Naprawcze)? Czy ten art. 247 mówi, że skoro obligacje nie były wymagalne, to należy ich nominał w zgłoszeniu pomniejszyć o 6%?
|
|
0 Dołączył: 2014-01-25 Wpisów: 5
Wysłane:
25 stycznia 2014 15:39:08
Czy wiadomo Panu, czy w toku postępowania o ogłoszenie upadłości Gant, złożono do akt sprawy aktualną wycenę certyfikatów inwestycyjnych Gant FIZ lub, czy taka wycena została przeprowadzona w toku tego postępowania?
|
|
Wysłane:
25 stycznia 2014 15:55:44
witeka napisał(a):I jeszcze jedno pytanie: odsetki od GNT0814 nie zostały wypłacone za 3, 4 i 5 okres odsetkowy (przypadające odpowiednio w maju, sierpniu i listopadzie 2013 r.). Rozumiem, że od nich przypadają mi odsetki za opóźnienie naliczane do 1 stycznia 2014 (dzień poprzedzający upadłość). Ale czy są to zwykłe odsetki ustawowe, czy są one jakoś ograniczane do 6% (art. 247 Prawo Upadłościowe i Naprawcze)? Czy ten art. 247 mówi, że skoro obligacje nie były wymagalne, to należy ich nominał w zgłoszeniu pomniejszyć o 6%? Ograniczenie w zaspokajaniu odsetek z masy upadłości dotyczy tylko upadłości likwidacyjnej (art. 92 ust. 1 PUiN). Warto podkreślić, że powyższy przepis nie pozbawia w ogóle możliwości dochodzenia odsetek, które stały się wymagalne po dniu ogłoszenia upadłości - odsetki te nie mogą zostać zaspokojone z masy upadłości, natomiast można ich dochodzić z majątku nie objętego masą upadłości. Warto również zaznaczyć, że powództwo w tym zakresie można wytoczyć przeciwko upadłemu nawet przed zakończeniem postępowania upadłościowego. Co więcej, zgodnie z ust. 2 powołanego przepisu, powyższe ograniczenie nie dotyczy odsetek zabezpieczonych, m.in. hipoteką i zastawem rejestrowym, jednakże mogą one być zaspokojone jedynie z przedmiotu zabezpieczenia.
|
|
Wysłane:
25 stycznia 2014 16:12:48
Proszę jeszcze o Pańskie zdanie w następującym zakresie: Czy osoba, która nabyła obligacje po dniu ogłoszenia upadłości,może dochodzić jedynie nominału i odsetek, które zostaną naliczone po dniu, w którym nabyła obligacje, czy też może dochodzić odsetek, których Gant nie zaspokoił przed dniem nabycia przez tę osobę obligacji?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-02-12 Wpisów: 2
Wysłane:
26 stycznia 2014 15:31:52
Wątpliwości dotyczące wierzytelności obligacji serii AW (GNT0814): 1. Czy wystarczający jest w Świadectwie depozytowym dla obligacji GNT0814 wystawionym przez Dom Maklerski zapis o następującej treści „obligacje o kodzie PLGANT 000261”. Jest to jedyny w Świadectwie wyznacznik określający jakich obligacji przedmiotowy dokument dotyczy. 2. Czy przy wskazywaniu wierzytelności (GNT0814) dotyczącej odsetek kapitałowych za okresy odsetkowe należy wskazać jako wierzytelność kwoty za niewypłacone do dnia ogłoszenia upadłości odsetki kapitałowe czyli za III, IV i V okres odsetkowy, czy również kwoty za VI, VII i VIII okres odsetkowy czyli przypadające po terminie ogłoszenia upadłości ?. 3. Od jakiego i do jakiego terminu należy naliczać odsetki od wierzytelności głównej i czy w przypadku 30 obligacji do wyliczeń należy przyjąć wartość 30 000 zł ? 4. Czy mając obligacje serii AW (GNT0814) można we wnioski zawrzeć zapis – „wierzyciel nie jest wspólnikiem ani akcjonariuszem Upadłego – (art. 240 pkt 8 p.u.n.)”. Wątpliwość budzi stwierdzenie że wierzyciel nie jest akcjonariuszem Upadłego. 5. Czy jest przekazywana przez Sąd informacja do Wierzycieli o uwzględnieniu lub nieuwzględnieniu zgłoszonej wierzytelności. 6. Ile czasu i od jakiego terminu mam prawo do zgłoszenia sprzeciwu w przypadku nieuwzględnienia w całości lub części zgłoszonej wierzytelności ? 7. Jak wygląda powiadomienie o sporządzeniu listy wierzytelności, czy tylko publicznie ta informacja będzie dostępna w MONITORZE SiG? 8. Jak wygląda zawiadomienie wierzycieli których wierzytelność została uwzględniona o terminie Zgromadzenia Wierzycieli? 9. Co powinien zrobić Wierzyciel kiedy skończył się termin ważności Świadectwa Depozytowego, a postępowanie upadłościowe nie zostało zakończone? Nowe Świadectwo Dom Maklerski może wystawić w momencie kiedy akcjonariusz przedstawi oryginał starego Świadectwa przekazanego wcześniej do Sądu.
|
|
0 Dołączył: 2014-01-27 Wpisów: 1
Wysłane:
27 stycznia 2014 11:43:14
GANT AX0613 obligacje zabezpieczone hipoteką 1.Czy wobec zabezpieczenia hipotecznego obligacje te są wyłączone z negocjacji układowej i podlegają innym prawom a jeśli tak to jakim? 2.czy przy wejściu w układ można stracić to zabezpieczenie hipotecne
|
|
0 Dołączył: 2013-08-07 Wpisów: 38
Wysłane:
27 stycznia 2014 19:21:29
Misza napisał(a):Proszę jeszcze o Pańskie zdanie w następującym zakresie: Czy osoba, która nabyła obligacje po dniu ogłoszenia upadłości,może dochodzić jedynie nominału i odsetek, które zostaną naliczone po dniu, w którym nabyła obligacje, czy też może dochodzić odsetek, których Gant nie zaspokoił przed dniem nabycia przez tę osobę obligacji?
Pytanie nie do mnie, ale jako, że jestem w takiej sytuacji (sprzedałem i odkupiłem papiery - tarcza podatkowa). Wg mnie masz prawa do pełnych odsetek, przejąłeś wierzytelność i zbywający sam się tych odsetek "zrzekł" ( w sumie to nie wiem czemu ktokolwiek nadal sprzedaje te papiery za 25% nominału - tyle to chyba z tego układu wyciągniemy? ;)) Poza tym - w jaki niby sposób mieli by sprawdzać, kto kiedy i za ile kupował obligi i ile mu się należy? Nie wyobrażam sobie tego - masz tytuł do wierzytelności - papieru na rachunku i tyle w temacie.
|
|
Wysłane:
28 stycznia 2014 14:56:34
Chciałbym uspokoić wszystkich użytkowników czekających na pytania. Pan Michał odpowie na nie przez weekend, ponieważ wyszło sporo materiału. Dlatego proszę o cierpliwość.
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2014 09:26:25
Jeszcze kilka pytań na jeden temat: Jak rozumieć zapis "wierzyciel nie jest wspólnikiem ani akcjonariuszem Upadłego" ? Jak do tego powinna odnieść się osoba która nabyła i sprzedała akcje (choćby jedną) GANT ? Czy liczy się fakt posiadania akcji w momencie złożenia/wysyłki pisma ze zgłoszeniem wierzytelności, czy też w innym momencie, np. w dniu ogłoszenia upadłości likwidacyjnej? A co w przypadku nabycia tych akcji w okresie pomiędzy zgłoszeniem wierzytelności a ogłoszeniem układu ?
|
|
Wysłane:
30 stycznia 2014 09:38:04
Krisiard napisał(a):Misza napisał(a):Proszę jeszcze o Pańskie zdanie w następującym zakresie: Czy osoba, która nabyła obligacje po dniu ogłoszenia upadłości,może dochodzić jedynie nominału i odsetek, które zostaną naliczone po dniu, w którym nabyła obligacje, czy też może dochodzić odsetek, których Gant nie zaspokoił przed dniem nabycia przez tę osobę obligacji?
Pytanie nie do mnie, ale jako, że jestem w takiej sytuacji (sprzedałem i odkupiłem papiery - tarcza podatkowa). Wg mnie masz prawa do pełnych odsetek, przejąłeś wierzytelność i zbywający sam się tych odsetek "zrzekł" ( w sumie to nie wiem czemu ktokolwiek nadal sprzedaje te papiery za 25% nominału - tyle to chyba z tego układu wyciągniemy? ;)) Poza tym - w jaki niby sposób mieli by sprawdzać, kto kiedy i za ile kupował obligi i ile mu się należy? Nie wyobrażam sobie tego - masz tytuł do wierzytelności - papieru na rachunku i tyle w temacie. Moim zdaniem wierzytelność w tym zakresie przysługuje osobie, która miała zapisane obligacje na swoim rachunku w dniu ustalenia prawa do danego kuponu. Pomimo powyższego, w przypadku, gdy będę zgłaszał wierzytelność (na dzień dzisiejszy nie mam pewności, że muszę to robić), zażądam zapłaty całości i najwyżej wierzytelność w części nie zostanie uznana.
|
|
Wysłane:
30 stycznia 2014 09:52:58
pppp napisał(a):Jeszcze kilka pytań na jeden temat: Jak rozumieć zapis "wierzyciel nie jest wspólnikiem ani akcjonariuszem Upadłego" ? Jak do tego powinna odnieść się osoba która nabyła i sprzedała akcje (choćby jedną) GANT ? Czy liczy się fakt posiadania akcji w momencie złożenia/wysyłki pisma ze zgłoszeniem wierzytelności, czy też w innym momencie, np. w dniu ogłoszenia upadłości likwidacyjnej? A co w przypadku nabycia tych akcji w okresie pomiędzy zgłoszeniem wierzytelności a ogłoszeniem układu ? Informacja w tym zakresie ma znaczenie z uwagi na treść art. 278 PUiN, zgodnie z którym sędzia-komisarz może postanowić, że głosowanie nad układem odbędzie się w grupach wierzycieli. W takim przypadku, w celu głosowania nad układem, sporządza on odrębne listy uprawnionych do głosowania wierzycieli, obejmujące poszczególne kategorie interesów. Listy te mogą obejmować, m.in.: wierzycieli będących wspólnikami lub akcjonariuszami upadłej spółki kapitałowej, posiadających udziały lub akcje spółki zapewniające co najmniej 5% głosów na zgromadzeniu wspólników albo walnym zgromadzeniu akcjonariuszy. Jeśli akcje nabędziesz po dokonaniu zgłoszenia wierzytelności, to powinieneś poinformować sąd o tym fakcie.
|
|
0 Dołączył: 2012-06-19 Wpisów: 5
Wysłane:
31 stycznia 2014 08:04:12
Mam takie pytania: 1. Czy w przypadku posiadania np. dwóch serii obligacji Ganta należy uwzględnić je w jednym zgłoszeniu, czy można wysłać osobne zgłoszenia dla każdej z serii? 2. W przypadku obligacji zabezpieczonych należy wskazać w zgłoszeniu, że są zabezpieczone. Jeśli zabezpieczeniem obligacji jest hipoteka (jak np. dla obligacji GND1013), to czy wystarczy napisać że "zabezpieczeniem jest hipoteka łączna do kwoty...", czy trzeba wymienić te wszystkie nieruchomości (w przypadku GND1013 jest to 12 nieruchomości i samo ich wymienienie zajęłoby więcej miejsca niż całe zgłoszenie). 3. Czy z wysłaniem zgłoszenia nie należy się wstrzymać do czasu rozstrzygnięcia, które obligacje zostaną objęte reprezentacją kuratora? Czy nie ma takiej możliwości, że wszystkie notowane na Catalyst obligacje zostaną nią objęte i nie trzeba będzie nic wysyłać, a cały proces będzie mógł być przeprowadzony za pośrednictwem KDPW?
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2014 09:23:00
Prosze czytać ze zrozumieniem zasady zadawania pytań. Niestety już za późno na ich zadawanie.
|
|
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.