Cześć Próbuję obliczyć wskaźnik sharpe'a korzystając z click dla funduszu Investor Zrównoważony FIO. Niestety jakkolwiek nie podam parametrów dotyczących zakresu wskażnik ten wychodzi mi w okolicy 0.05, Moje pytanie jest następujące - Jak to się ma do tego co podaje strona analizy.pl gdzie wskaźnik ten jest 0,4... Różnica jest na tyle znaczna, że nie wiem jak to interpretować... Czy ta różnica wynika z różnych stóp zwrotu pozbawionych ryzyka użytych w obliczeniach? Czemu ten parametr nie jest podawany?
|
|
Witam, na stronie click na samym dole, jest podsumowanie wniosków płynących z diagramu przedstawiającego piramidę Du Ponta. I tak: Cytat:Piramida Duponta pokazuje, że na ostateczną rentowność nakładów włożonych do firmy przez właścicieli, wpływ mają:
* marża generowana na zrealizowanej sprzedaży (odzwierciedla ją relacja: EBIT/przychody ze sprzedaży),
* koszty obsługi finansowania zewnętrznego (relacja: wynik brutto/EBIT),
* obciążenie podatkowe (relacja: wynik netto/wynik brutto),
* realizowany poziom wykorzystania posiadanych zasobów tj. szybkość obrotowości aktywów (relacja: przychody ze sprzedaży/aktywa),
* zastosowany poziom finansowania zewnętrznego (relacja: aktywa/kapitały własne). Przy czym kompletnie nie rozumiem, dlaczego wpływ na rentowność miało by mieć "koszty obsługi finansowania zewnętrznego (relacja: wynik brutto/EBIT)," Przecież nawet patrząc na to jak rozrysowana jest piramida, jasno widać, że i tak wynik brutto jak i EBIT skracają się we wzorze. Nawet jeśli podstawię sobie w excelu jakieś przykładowe dane i będę manipulował wynikiem brutto czy EBITem to i tak nie wpłynie to na moje ROE. Według mnie w powyższym wyliczeniu wnioski numer 1, 2 i 4 są nieprawidłowe, co prowadzi tylko do wniosku, że liczy się wynik netto, obciążenie podatkowe i poziom finansowania zewnętrznego. Czy ktoś zechciałby mi wyjaśnić błędy w moim rozumowaniu?
|
|
Dziala, zarowno w wersji 32 jak i 64bit :)
|
|
ok, rzeczywiście ma to sens. Natomiast dalej pozostaje dla mnie niewyjaśniona sprawa wsparć i oporów...
|
|
Cześć,
Zastanawia mnie ostatnio, dlaczego analiza techniczna, a w szczególności analiza formacji, ma działać na indexach. Konkretnie WIG20... przecież ilość spółek wchodzących w skład jest zbyt mała, żeby miało sens traktowanie tego jako "barometr" nastrojów. O ile trendy mogą działać, o tyle kształtowanie się oporów, wsparć na indexach jest dość losową sprawą.
Czy jest gdzieś literatura dotycząca tego? Albo chociaż jakieś sensowne wyjaśnienie?
|
|
|
|
działa bez problemu, ale czy nie ma czegoś bardziej zautomatyzowanego? Albo czy nie jest gdzieś dostępna baza już z taką korekcją? Jakbym chciał zrobić jakiś porządny backtesting to musiałbym skorygować wszystkie spółki ręcznie sprawdzając raz po razie czy nie było dywidendy/splitu
|
|
Rzeczywiście spółka wypłaciła dywidendę  w takim wypadku, moja analiza nie ma sensu. Importuję dane z serwisu bossa do AmiBrokera, widocznie nie mają dywidendy. Jak zrobić korektę o dywidendę? albo skąd brać dane które to uwzględniają?
|
|
A co powiecie na wykres CEZ ?  kliknij, aby powiększyćjak dla mnie formacja głowy i ramion (zdecydowanie lepiej widać na wykresie liniowym) potwierdzona luką cenową, przełamującą trend. Luka nie została wypełniona w kolejnych sesjach, a tworzy teraz opór koło którego kolejne sesje oscylują. Wolumen raczej potwierdza nadchodzące spadki, więc warto sprzedać blisko oporu. W ujęciu długoterminowym CEZ raczej jest ciągle w trendzie spadkowym, a tutaj mamy do czynienia z końcem korekty. Ktoś ma jakieś inne interpretacje? :)
|
|
Dzięki! o takie rzeczowe odpowiedzi mi chodziło :) Póki co nie mam dalszych pytań, muszę przetrawić odpowiedzi z wątku, biorąc pod uwagę, że w temacie jestem stosunkowo nowy. studencina napisał(a):Najlepiej by było jakby kolega "Adam89" wstawił screen z zaznaczoną linią trendu, chyba że to pytanie czysto teoretyczne.
Jest to pytanie dość teoretyczne, ustawiam sobie momenty wyjścia z transakcji, a może bardziej zbiór sygnałów które będą dla mnie jednoznacznymi sygnałami wyjścia, ale to wyjdzie w praktyce ;) Póki co, kontrola ryzyka jest dla mnie sprawą priorytetową studencina napisał(a):Na mojej stronie umieściłem prezentacje na temat linii trendu na podstawie spółki Wielton. < link> Mam nadzieję, że choć trochę pomoże w zrozumieniu zagadnienia. Fajny blog, będę odwiedzał Niesamowite, jak trafna okazała się ta analiza :)
|
|
Cześć,
Kiedy można mówić o przełamaniu trendu? Może wystąpić taka sytuacje, w której w ujęciu dziennym (każda świeca to jeden dzień) trend został przełamany i to dość istotnie natomiast pod koniec tygodnia w piątek, okazuje się że w ujęciu tygodniowym trend zostaje utrzymany.
Czy powinno się sugerować przełamaniem w ujęciu dziennym? czy zawsze szukać potwierdzenia w ujęciu tygodniowym? A może powinno się korzystać z takiego ujęcia, które zadecydowało o wejściu w daną inwestycję?
Oczywiście takie samo pytanie może dotyczyć przełamania linii oporu etc. ale chodzi o generalną zasadę ;)
Pozdrawiam
|
|
A czy możecie polecić coś bardziej związanego z ekonomią? jak sytuacja ekonomiczna krajów wpływa na giełdę etc, ale napisana przystępnym językiem? Fajnie by było jakby była napisana w kontekscie polskiego rynku, ale inne dobre propozycje również chęnie sprawdzę :)
|
|
mi na safari nie przełącza na tryb mobilny. Jest taki w ogóle? bo nigdy nie widziałem. Jak ewentualnie go włączyć?
|
|
właśnie wolałbym coś po polsku, łatwiej od razu zastosować czytając konkretne sprawozdanie finansowe, a szczególnie dla początkującego jak ja
|
|
ROBERT150588 napisał(a): Może pomyśl nad tą książką- M.R. Tyran - Wskaźniki finansowe Czy ktoś mógłby polecić jakąś zbliżoną książkę albo wie gdzie ta jest dostępna? Sciągnąłem z chomika i to jest to czego szukam, ale nigdzie nie mogę jej dostać do kupienia. Szukam czegoś co tłumaczy możliwie wiele pojęć ze sprawozdań finansowych i jakie ma to odzwierciedlenie we wskaźnikach/rzeczywistości
|
|
To jak? podejmie się ktoś jakiegoś prostego wytłumaczenia? :) Chcę sobie w końcu usystematyzować wiedzę z książek i stworzyć jakiś plan działania do przyszłych inwestycji, ale jeszcze mam trochę problem z interpretacją podstawowych pojęć
|
|
Witam,
W książce "Na sposób Warrena Buffetta" na stronie 138 opisana jest alternatywna interpretacja ROE: "Oblicza ten zwrot jako iloraz zysku operacyjnego firmy i wartość jej kapitału własnego pochodzącego z wpłat akcjonariuszy" a dodatkowo, parę zdań dalej : "W rachunku rentowności interesuje nas zysk odniesiony do kwoty, jaką wydaliśmy na zakup akcji, a nie do kwoty skorygowanej o zmiany cen rynkowej akcji, które nastąpiły po jej zakupie".
I teraz jak ja to rozumiem na przykładzie. - Zysk operacyjny za 2013 firmy AC SA (ACAUTOGAZ)33 247 tys zł. - cena akcji z początku 2013 roku to 23.50 zł - ilość akcji na rynku to 9581150
wg. obliczeń wychodzi mi 33247000/(23,5*9581150) = 0,1476 co daje 15% ROE z modyfikacjami Buffetta.
Czy liczę to poprawnie? Czy kapitał własny pochodzący z wpłat akcjonariuszy to właśnie iloczyn liczby akcji i ceny historycznej?
Z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości i pozdrawiam, Adam
|
|