Z tego co się dowiedziałem to roszczenia z serii A (zabezpieczona hipotecznie) nie wchodzi automatycznie do postępowania układowego. Admin. hipoteki może kontynuować działania...
|
|
z tego wpisu nie wynika czego dotyczy wierzytelność, według mnie to jakieś inne długi spółki, nie obligacje. Natomiast gdyby komornik sprzedał te magazyny to może przekazać tylko ewentualną nadwyżkę, ponad obciążenie hipoteczne. Wszystko poniżej 2,5 mln idzie do AH. Mam nadzieje że mam rację bo inaczej to nic się nie odzyska...
|
|
na nieruchomości w ciechanowie dopisał się jakiś wierzyciel, ale chyba żeby coś dostał, komornik musiałby to sprzedać ponad wartość hipoteki z obligacji.
|
|
ale te rubryki są puste - przynajmniej narazie:) DRIVER77 napisał(a):POLFA jest tak biedna że nie stac ich na własną upadłość. Nowy wpis w KRS str 8 dział 3i 4 ems.ms.gov.pl/krs/danepodmiotu...Identyfikator wydruku: RP/358261/25/20150120203425 Rubryka 3 - Informacje o zabezpieczeniu majątku dłużnika w postępowaniu w przedmiocie ogłoszenia upadłości, o oddaleniu wniosku o ogłoszenie upadłości z uwagi na fakt, że majątek niewypłacalnego dłużnika nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania Brak wpisów Rubryka 4 - Umorzenie prowadzonej przeciwko podmiotowi egzekucji z uwagi na fakt, że z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych
|
|
zanim polskie sady coś z tym zrobią to nawet papier toaletowy nie zostanie... Tak jak ktoś napisał, spłacanie obligacji to dobra wola jaśnie pana prezesa, nie chce - to nie zapłaci. I nic mu nie grozi.
|
|
Też uważam że oferta prezesa do gra na czas. Nie ma szansy na uwolnienie hipoteki, według mnie AH potrzebował by zgody wszystkich obligatariuszy - inaczej pozwy od tych co się nie zgodzili, a hipoteka została zwolniona.
funokoshi: ale kto może próbować sprzedać nieruchomość z takim obciążeniem, chyba nie ma szansy sprzedać jej ponad wartość niezrolowanych obligacji, więc inny wierzyciele nic nie wezmą z tego. dobrze myślę?
|
|
ale wydaje mi się, że nawet w przypadku upadłości - i powołaniu syndyka, likwidatora itp. Nieruchomość jest cały czas obciążona hipoteką na rzecz obligatariuszy i my w pierwszej kolejności dostaniemy kasę ze sprzedaży? Zakładam, że inny majątek polfy dostaną zus, us i ewentualnie pracownicy. Ta hipoteka to chyba jedyna szansa na odzyskanie czegokolwiek.
|
|
a taki akt upoważnia do egzekucji z całego majątku spółki czy tylko z tej nieruchomości?
wiem że administrator hipoteki przez biura maklerskie ustalał obecnych właścicieli obligacji, więc w wypadku sprzedaży zabezpieczenia osoby które kupiły obligi na giełdzie też dostaną swoją cześć. Ja tak to rozumiem.
|
|
a formalnie jaka jest różnica między tymi co kupili na Catalyst czy bezpośrednio w emisji? według mnie jak ktoś ma serie A, to nie ma znaczenia jak kupił... nie jest tak?
|
|
Driver77 - czyli spółka nie ma żadnych pieniędzy na kontach? czy wszystkie wpływy zajmuje US i Zus? Z raportu za III kw wynika że przychody mają. Dlaczego nie ogłaszają upadłości??, według mnie już teraz zarząd może odpowiadać za długi spółki.
|
|
Co myślicie o notowaniach akcji polfy? to już ich koniec?
|
|
To ściema z tym liczeniem. To była prywatna oferta skierowana do mniej niż 150 osób/firm. Ile może zająć zsumowanie maks. 149 pozycji, moze godzinę i to chyba z kilkoma przerwami.
|
|