Cześć. Jestem początkującym w sferze analizy technicznej, ale wziąłem się za to, gdyż uważam, że może to być niezłe uzupełnienie analizy fundamentalnej.
Pytanie, jak stworzyć np na Stoq-u wskaźnik kanału Donchiana? Czy jestem w stanie go jakoś wygenerować w db notowania 4MAX? Czy wystarczy codzienne nakreślanie poziomów ręcznie po zakończeniu sesji?
Czy są darmowe, a jeśli nie to płatne programy, gdzie mogę przeanalizować strategie na danych historycznych. W zasadzie że są to pewne, ale jakie?
Może ktoś ma też ciekawe analizy strategii?
Pozdrowienia dla Trader-ów ;)
|
|
Lepiej się skupmy na wyszukiwaniu dobrych spółek, a tamtemu facetowi tylko życzyć, że nauczył się jak zarządzać pieniędzmi, bo jak biedny mentalnie dostaje duże pieniądze to często źle to się kończy. :)
|
|
Średni żywot spółki to 10 lat bo większość spółek to syf i kupa mułu. Średnia mnie nigdy nie interesowała.
Policz sobie ile zarobiłem na KGHM licząc same dywidendy do ceny zakupu 30 zł. Zobacz po ile byłby dzisiaj kurs gdyby nie odcinać dywidend i policz co się dzieje jeśli mądrze reinwestujesz dywidendy w tą czy też inne, akurat w tym momencie tańsze, spółki.
Podam przykład, to oczywiście wyjątek, ale to akurat ciekawy przykład. W 2012 KGHM wypłacił dywidendę nominalnie 25 zł na akcje. Ja akcje kupowałem po 30. ;) A przecież był moment gdy KGHM na giełdzie był notowany powyżej 200 zł, ale po co sprzedawać kurę która znosi złote jajka (dywidenda).
I ktoś tu wspomniał o szybszych zyskach...moje inwestowanie jest cholernie nudne, ale pytanie, ilu najbogatszych (długoterminowo, bo bycie milionerem na rok może się przytrafić wielu) ludzi na świecie, zarabiających na giełdzie to Ci co myślą o zarabianiu szybko? :)
|
|
Tak, ale doszedł nowy czynnik związany z kursem franka, i trzeba to teraz jeszcze obadać. :)
I nie śpieszę się, ceny dobrych spółek są jak dla mnie zbyt wysokie, jestem cierpliwy i chętnie poczekam nawet 2 lata na zakupy.
|
|
Około 7 lat temu kupowałem KGHM po niecałe 30 zł z myślą o wielu latach. Patrze na ten KGHM dzisiaj i czekam na spadki, żeby dokupić na kolejne 13. :)
|
|
Piti przedstawie Ci o co chodzi.
"Sfd, lider rynku suplementów i odżywek w polsce, praktycznie cały czas polepsza swoje wyniki finansowe. Bardzo ciekawa branża która ma przyszłość i mocno się rozwija. Suplementy diety to ostatnio hit inwestycyjny."
To nie jest informacja o "sile fundamentalnej", to jest informacja jak oceniasz branże na przyszłość, czyli wróżenie z fusów. Choć nie ukrywam suplementy mają szanse się rozwijać dalej, ale to dalej jest prognoza a nie ocena fundamentalna. Poza tym to spółka z NC, czy uważasz, że spółki z NC to pewniaki na długoterminowy portfel? I jaki problem polepszać wyniki przez 3 lata? To z fundamentalnego punktu widzenia jest za krótki okres, żeby cokolwiek ocenić.
I dzięki za udzielanie się może coraz fajniejsza dyskusja z tego wyniknie i coraz lepsze analizy. :)
|
|
Właśnie miałem o tym mówić.
Mam wrażenie, że ludzie wklejają to co mają w portfelu albo to co by chcieli żeby rosło, bo według nich ten biznes, ta branża, ten akurat pomysł, musi wypalić... :)
Może wprowadzimy utrudnienie i faktycznie niech każdy podaje przy spółkach te "fundamentalne" przesłanki. Mówiąc fundamentalne nie mam na myśli "innowacyjni to musi wyjść". :)
|
|
Na TOP1 wstępnie najbardziej pasuje mi WAWEL, ale...analizujemy dalej. :)
|
|
Dzisiaj faktycznie jest drogo, ale dlatego warto zabrać się za analizy i wyczekiwać lepszych czasów, a takie niewątpliwie nadejdą. Ja z moimi pieniędzmi cierpliwie czekam.
Teraz wybieram z tego TOP5
Amica Apator Dębica Forte Kęty KGHM LPP PZU Sanok Śnieżka Wawel
Większość firm ma prosty model biznesowy. Jak na Polskę niezłą markę (WAWEL, PZU czy SNIEŻKA), dywidendy, stałe w większości niskie zadłużenie (pomijam PZU), rosnące przychody, rosnące zyski, co najmniej 10 lat historii.
|
|
Wszystko ok Panowie, ale wydaję mi się, że bardzo mocno zaniżacie te kryteria "Buffetowskie". Mówimy o najlepszych z najlepszych a nie o w miarę dobrych i o tym, że wierzymy w spółkę. Nie analizowałem spółki ale na poczatek widzę stratę operacyjną i bardzo krótką historie notowań.
|
|
Pozwalajcie sobie i się nie krępujcie. Najlepszych spółek i ciekawych analiz Ci u nas potrzeba.
|
|
Mam na ścianie 9-10 spółek, jestem w połowie analizy, jak wszystko porządnie powbijam w moje arkusze kalkulacyjne to podam, ale jest w tej dziesiątce właśnie Apator czy Śnieżka. :)
|
|
Zgadzam się, Apator jest ciekawy i zostańmy też przy spółkach z GPW, NC mnie nie interesuje. Może też niektórzy podadzą przy określonych spółkach fundamentalne plusy i minusy spółek.
|
|
Buffet jednak by się Asseco powstydził, choć oczywiście nie twierdze, że to jest jakaś niedobra spółka. Ale do Top5 a już na pewno na TOP2 to średnio. :)
|
|
Asseco?
Nie przeraża Cię ta ilość przejęć, sam nie wiem czy oni jeszcze to ogarniają, i możliwości robienia wszystkiego z księgowością? W sumie też dość niskie ROE.
Mówię to ma być pod każdym względem najlepsza spółka, najmocniejsza fundamentalnie, taka której sam Buffet by się jakoś strasznie nie powstydził. :)
|
|
Zastanawiam się jak wyłapujecie z raportów CAPEX odtworzeniowy?
Przy analizie fundamentalnej mam największy problem z wyczytaniem z raportów właśnie tego...
Nie chce wrzucać całości, która jest zawarta w "inwestycja w rzeczowe aktywa trwałe", bo to często niesłusznie zaniża mi jakoś spółki...
Jak to ugryźć? :)
|
|
Ja wiem, że my to nie Buffety, ja wiem, że on kupuje całe spółki i że pieniądze na inwestycje ma ze sprytnie skonstruowanego "biznesu". Wiem też, że GPW to nie Ameryka, ale z jakiegoś powodu najbogatszy jest człowiek, który właśnie poszedł w stabilne proste biznesy, bez przygód i chyba wyszedł z tego sporo większy zysk a widać to po raportach Berkshire. :)
Dlatego ciekawi mnie czy ktoś widzi na naszej giełdzie takie "perełki", przyszłe Coca-Cole, "DZILETY" albo American Expressy. Wiem, że odrobinkę fantazjuje, ale dlatego podałem TOP5, a zdaję sobie sprawę, że na naszej giełdzie Buffet wybrałby być może jedną spółkę? A jeśli tak to jaką? :)
A jeśli żadną, to nagnijmy lekko zasady i, choć nie lubię tego sformułowania, zabawmy się w "Polskich Buffetów". :)
Po prostu chce sprawdzić jakie spółki uważacie za najlepsze z możliwych na naszej giełdzie, muszą być stabilne, z co najmniej 10 letnią historią miarodajnych rosnących wyników (przychody itd), regularne dywidendy, rzetelne raporty, nie robienie inwestorów w ciula, nie emitowanie miliona nowych akcji co pół roku, z inteligentnymi, tu może być najtrudniej, uczciwymi managerami itd. :)
|
|
Teraz też bym KGHM nie kupował, ale zaznaczyłem na początku, że wybieramy TOP5 spółek pod względem fundamentalnym i wyników historycznych a nie wyceny papierów dzisiaj. ;)
|
|
Ja na przykład taki WAWEL czy KGHM chętnie bym kupił z rozsądnej cenie z dużym prawdopodobieństwem trzymania przez 20 lat...ale czekam na Wasze propozycje.
|
|
Ok przymknijmy oko na te 20 lat. ;)
Pamiętasz o spółkach, sprawdzasz wyniki roczne, ale kupujesz z myślą, że trzymać je będziesz przez 20 lat. ;)
|
|
Cześć.
Mam do Was pytanie. Gdybyście mieli wybrać 5 spółek z Polskiej GPW, o których mielibyście zapomnieć na kolejne 20 lat, przy założeniu, że każdą z nich możecie kupić w rozsądnej cenie już teraz, to jakie byłyby to spółki i dlaczego?
Chętnie porównam to z moimi wynikami, a może dzięki temu każdy fundamentalny inwestor wyciągnie coś dla siebie.
|
|