PARTNER SERWISU
pllqhidb
Jarg

Jarg

Ostatnie 10 wpisów
Drobne sprostowanie: to nie nowa emisja, ale sprzedaż 15% akcji będących w posiadaniu Banku Gospodarstwa Krajowego i Skarbu Państwa...

tampere244 napisał(a):
Chlopie, nie ma co sie dziwic. W tej spolce jest tyle syfu pod dywanem, ze kur dalej bedzie spadac. Poza tym w interesie zadnego z aktualnych duzych akcjonariuszy nie jest wzrost wartosci gieldowej tej spolki. Ja niestety bolesnie sie o tym przekonalem i wysypalem sie po stracie 0,35 na akcji przy 1,09. Teraz sobie tylko obserwuje. Przy 0,80 rozwazam wejscie na nowe rozdanie

Też jestem ciekaw uzasadnienia takiej hipotezy...

investkid napisał(a):

witam

mam pytanko, dlaczego zawsze emisja kojarzy sie zle w spolce - to znaczy ze nie potrafia zarobic odpowiedniej ilosci pieniedzy, wziasc kredytu celowego, czy po prostu z faktem - ze bedzie tansza niz cena starych akcji i w tym celu duzi zechca sprzedac czesc starych akcji celem wziecia udzialu w nowej emisji ??

No właśnie, dlaczego się źle kojarzy...

Zarobić 1 mld PLN żywej gotówki przy wiadomych przychodach to nie takie proste...
Żeby otrzymać kredyt 1 mld PLN, trzeba mieć sporo majątku w księgach...

A emisja... No cóż, miała być dużo droższa od ceny rynkowej (>4 PLN)...

Pozdr.

MSKalios napisał(a):
Martwi mnie ten pomysł na kupno Dialogu za wszelką cenę. Dialog raczej nie jest jakąś perełką na naszym rynku poza tym sposób zarządzani tą firmą przez ostatnie kilka lat narobił sporo w niej bagna. Panie Prezesie, zalecam cierpliwość i rozwagę (zwłaszcza w obliczu przejęcia przez pana Solorza Plusa, w wyniku czego zniknie Wam sporo potencjalnych klientów).

Chyba jednak nie za wszelką cenę...

MSKalios napisał(a):
Dialog raczej nie jest jakąś perełką na naszym rynku poza tym sposób zarządzani tą firmą przez ostatnie kilka lat narobił sporo w niej bagna.

W tym wypadku jest to akurat atrakcyjna "właściwość" Dialogu, że sporo można uzyskać samą poprawą jakości zarządzania...
A poza tym, Dialog jest jednak firmą dochodową...

MSKalios napisał(a):
Panie Prezesie, zalecam cierpliwość i rozwagę (zwłaszcza w obliczu przejęcia przez pana Solorza Plusa, w wyniku czego zniknie Wam sporo potencjalnych klientów).

Czy aby na pewno?(warto zerknąć na profile spółek z grupy MNI)...

plynacyzrynkiem napisał(a):
tak z innej beczki, PPWK robilo najlepsze mapy. Ostatnio szukalem atlasu samochodowego PPWK i juz wiem czemu nie znalazlem. Nie rozumiem po co sprzedawac najlepsza czesc biznesu i skupiac sie na tej marketingowo-technologicznej reszcie. Biznes PPWK raczej latwo bylo zrozumiec - teraz nie wiem o co chodzi.

Postępu technologicznego nie da się zatrzymać... Czy nam się to podoba, czy nie... i bez względu na to, czy nowe technologie są naprawdę wygodniejsze w użytkowaniu, czy też są tylko gadżetem...
Tak czy owak, "najlepsza część biznesu" - jak to nazwałeś, jest ogólnie biznesem zwijającym się...
Strata PPWK z 2009, czyli mityczny "trup w szafie" ujawniony na początku ubiegłego roku, nie wziął się z niczego...

Czy podstawowe wskaźniki widniejące w "monitorze" są prawidłowo policzone?

Bardzo dobry wynik kwartalny był oczekiwany, więc dzisiejszy raport nie jest zaskoczeniem. Następuje po prostu realizacja zysków przez graczy, którzy wchodzili pod wyniki. Normalka.

WatchDog napisał(a):
Dodam, że mój dyskomfort wywołuje sytuacja, gdy w 380 mln zł wartości księgowej, aż 313 mln zł stanowią Wartości niematerialne i prawne.

Mój dyskomfort również...
Być może łatwiej byłoby mi przełknąć tę "wartość", gdyby szedł za tym także znaczący skok rentowności...
Ale może wszystko dopiero idzie w dobrym kierunku. Branża usług dodanych na pewno jest przyszłościowa. Zwraca uwagę postęp w rozwoju aplikacji mobilnych i szybko powiększająca się dostępność smartfonów...

Pozdrawiam

WatchDog napisał(a):
Ukazał się raport za II kwartał, ale z istotnych rzeczy nic nie wyjaśnia. Ujawniona liczba akcji jest nadal tylko 54 mln szt., podczas gdy spodziewane jest około 154 mln. Taką też liczbę używamy roboczo w serwisie.
Od strony biznesowej: wykazano zysk netto, ale jednocześnie spadek wartości księgowej.
Zysk operacyjny jest większy niż zysk ze sprzedaży (ujemne koszty?..).
Nie wchodzę dalej w analizę dopóki nie wyjaśni się sprawa z akcjonariatem, wcześniej nie widzę sensu i nie odpowiadam za wnioski.

Pomimo nieuregulowanej sytuacji z akcjonariatem, prosiłbym jednak o analizę ostatniego raportu, szczególnie pod kątem przejęcia i wyceny księgowej MNI Premium. Zwłaszcza, że ostatnia "głębsza" analiza robiona przez panią Kasię ukazała się w listopadzie ubiegłego roku.

Pozdrawiam

occasion9 pirate
ajey napisał(a):
witam serdecznie, orientuje sie ktos ile docelowo akcji ma miec mit? z uchwalonych emisji wychodzi blisko 200mln, z tego co mowil piechocki ok 150mln. spora roznica... Think

A kto ma wiedzieć lepiej, jak nie prezes Piechocki? pirate

Z dyskusji, którą przeprowadziłem z prezesem:

bo sie mili panstwo mieszaja sprawy

jedna to rozliczenie tranzakcji

druga TO OLOSC AKCJI KTORA BEDZIE NA KONIEC

WIEC ZAKLADAMY ZEBY BYLO NIE WIECEJ NIZ DOTYCHCZAS PO PODNIESIEMIU
CXZYLI

1. dotychczasowe 49 458 613
2. 4.945.861 akcji emisji serii H
3. 98.917.226 akcji serii I

a wiec wszystkiego nie bedzie wiecej niz

suma z tego 154 mln kolo

piechocki

Teraz jasne jak słońce. Prawda? piratelaughing6

Witam...

Drobiazg formalny - można poprawić w "monitorze" linkę do nowej strony spółki: http://www.mitsa.pl

Być może jest to najlepsze wyjście, jeżeli monitor ma służyć do zorientowania się w podstawowych parametrach danej spółki...
A entuzjaści MIT i tak dojdą do meritum, czytając raporty i komunikaty...

Witam...

Mam wątpliwości, czy w rubryce zatytuowanej "liczba akcji" zasadna jest aktualizacja w oparciu o warunkowe podniesienie kapitału akcyjnego, w wyniku którego wyemitowne zostają warranty subskrypcyjne uprawniające dopiero do objęcia akcji serii I...
A jeśli już, to wypadałoby konsekwetnie porawić również rubrykę free float, ponieważ owe warranty subskrypcyjne nie trafiają w powietrze, tylko - proporcjonalnie - do konkretnych akcjonariuszy wymienionych w umowie o warunkowej wymianie akcji z 17.11.2009 (za objęcie przez MIT 100% udziałów w MNI Premium), czyli do MNI S.A. posiadającego 95,01 kapitału akcyjnego MNI Premium oraz do Polina Trading Limited (4,99%). Warto by również uwzględnić pozostałych akcjonariuszy oficjalnych MIT, którymi (poza MNI 18,73%) są: MNI Telecom S.A. (2,90%), Andrzej Piechocki (3,64%) oraz Marian Mikołajczak (2,49%). Obliczenie sumarycznego procentowego udziału z uwzględnieniem nowej liczby akcji pozostawiam Wam...

Aktualnie w rubrykach monitora spółki MIT nie zgadza się ani C/WK, ani procentowy udział głównego akcjonariusza, ani free float, ani kapitalizacja...

Pozdrawiam...

cela22 napisał(a):
Tylko ze duda od dolka pod ta piramide zrobila jakies 400%, a tu jeszcze do 100% daleko.

Nie przesadzaj... to było tylko 200%... Angel

kurs dojrzewa do wyroku..

Witam Szanowną Redakcję Portalu...

Mam prośbę. Proszę poprawić wskaźniki w monitorze spółki w oparciu o ilość akcji po resplicie.
Teraz widoczna jest np. zabawna kapitalizacja PCG wynosząca 2,5 mld PLN!bom

Gratuluję świetnego serwisu...Applause i pozdrawiam wave

topol2 napisał(a):
Cena wezwania nie może być niższa niż ostatnio obejmowane akcje. Tak było dawniej. Nie wiem, czy coś soę zmieniło.

Nic się nie zmieniło. A poza tym, tutaj w grę wchodzi przede wszystkim objęcie nowej emisji, której cena nie może być niższa od nominalnej, czyli 2 PLN za papier.

arnold napisał(a):
Witam, chyba się obronił, jestem z Siedlec za oknami mam rozbudowę zakładu Polimexu, prace trwają nieustannie, mam wielu znajomych pracujących w tej firmie i wiem że stracili ostatnio dużego niemieckiego odbiorcę ocynkowanych stempli budowlanych, zwolnili też trochę tymczasowych pracowników i przenieśli na inne działy pozostałych. Wiem również że prowadzą rozmowy z Amerykanami z Valmontu w sprawie sprzedaży 30% ich akcji które posiada polimex. Mam polimex uśredniony po 4,30. Wierzę w tą spółkę i czekam na lepsze czasy. pozdrawiam

Obronił się...

Wg dzisiejszego komunikatu BBI od wczoraj nie ma już papierów Iławy. Kurs najwyraźniej odblokował się. Obroty nadal bardzo wysokie... Ciekawe, jakie "rewelacje" ukażą się na espi w najbliższych dniach...

Witam...

Ciekawy papier - fatalny debiut, mocno zawyżona cena na IPO i niemal natychmiastowa "ucieczka" największego akcjonariusza (BBI Cap). Od dnia debiutu, w ciągu zaledwie 6 sesji przewinęło się przez parkiet ponad 21 mln szt. akcji spółeczki, której całkowity wolumen wynosi 14,7 mln. Wysokie obroty sugerują, że jakieś przetasowania w w pozostałym (poza BBI Cap) akcjonariacie, który oficjalnie ma(miał) ok. 24% całości wolumenu - z pewnością nastąpią. Może nawet znaczne. Jak do tej pory ujawnił się tylko PTI (zaraz po pierwszej sesji), lecz to zaledwie 950 tys szt.

Pozdrawiam all

PS. Ktoś znakomicie podsumował debiut Iławy na parkietowym forum - "14 miesięcy bessy w 4,5 h". Bardzo celnie:blackeye:

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 27 września 2011 20:46:45
Liczba wpisów: 20
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,329 sek.

vrywxpks
cnwxzrpp
tprfbczc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
illyzflp
boykpdie
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat