PARTNER SERWISU
srjwvkav
1 2 3
szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 21 stycznia 2009 19:08:55 przy kursie: 1,25 zł
EuropejskiFunduszHipoteczny

Unikam deweloperów.Ale jeśli ma się udać Euro2012,to ...może im się uda.Taki mały polski IMMO.
Horyzont inwestycji 3 lata.
edit. 2009-2010 na kupno,2011 na sprzedaż
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 22 stycznia 2009 17:01

szooler
0
Wysłane: 27 stycznia 2009 19:06:41 przy kursie: 1,28 zł
Według nowego (ujednoliconego) statutu,przybędzie 23 mln. akcji.Zamiana obligacji(które emitowali) na akcje.
Spółka dużo chce budować,pod te Euro,pozyskała finansowanie.
No i wzrastają obroty. ;)
Edit. za duży obrót dziś,odpowiadają 2 transakcje tuż przed zamknięciem,jedna na 870 tys, sztuk,druga na 100 tys.Cena wywoławcza.1.24zł.Nieprzepłacili. ;)
Liczyłem na powolny skup,a nie szybki spekulacyjny rajd.Czyżby?!... :^o :pirate:
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 27 stycznia 2009 21:12

wixx
0
Wpisów: 34
Wysłane: 30 stycznia 2009 21:03:14 przy kursie: 1,53 zł
Jak na mój gust, to niewiele osób chce sprzedawać. Spółka jest w koszyku z deweloperami, więc dostała po tyłku przy okazji z całą branżą. Było kilka transakcji "technicznych" i kilka większych. A tak to stały mały ruch - 30-100 tys. akcji dziennie. Zwróć uwagę, że przed wejściem na giełdę akcję były obejmowane przez inwestorów indywidualnych po 7,50 zł. Później trzymały się długo na poziomie ok 4 zł. Następnie 3,50 zł. Aż w końcu "obrońca" sobie odpuścił i na malutkim obrocie (bywało, że i ok 1000 akcji dziennie) zjechały do kursu niewiele ponad 1 zł (6 stycznia br.).

Wtedy zaczęły się ruchy. Od tamtej pory przez rynek przeszło 5 milionów akcji (1/5 wszystkich). Pewnie było trochę spekulki, ale z tego co mi wiadomo, to ludzie dobierają więcej po niskim kursie i czekają na start inwestycji w Mikołajkach - Hotel Sheraton - 5 gwiazdkowy, spa i inne bajery - (umowy podpisane, papiery gotowe,sprawa prawie na wykończeniu). Jak ruszy Sheraton, to zanosi się na ostry rajd w górę. Nie dość, że będzie to super inwestycja dla spółki, to jeszcze obok hotelu zostaje spółce 30 hektarów ziemi (nad jeziorem pod Mikołajkami), na której planują wybudowanie ak 600 apartamentów (wraz z deweloperem,który wejdzie jako wspólnik do budowy). Wybudowanie hotelu, to nie tylko jedna inwestycja, ale też wzrost wartości pozostałych 30 hektarów spółki o grube kilkaset procent i mocny magnes dla klientów na apartamenty. Co więcej spółka nie zajmuje się budową i sprzedażą mieszkań czy biurowców, więc nie kupowała działek pod mieszkaniówkę czy biura na mega górce po "hiszpańskich" cenach,więc nie mają "zbędnych" nieruchomości.

Do tego, jak sam napisałeś: jest to raczej Europejski Fundusz Hotelarski ;) (hehe), w związku z czym zarówno majątek spółki, jak i przychody są raczej na stałym w miarę bezpiecznym poziomie. Natomiast co do obligacji zamiennych na akcje, o których wspomniałeś, to zapisano, że będą zamieniane po 2 zł za akcje. Jak na mój gust znaczy to, że na rynku akcje nie będą mogły wtedy kosztować dużo mniej niż 2 zł, czyli i tak dużo wyżej niż teraz.

Zaznaczam jednak, że nie jestem specem od giełdy (niedawno na niej ruszyłem), a wszystkie informacje o spółce, które napisałem wyżej, można znaleźć w necie. Znam się jednak całkiem nieźle na nieruchomościach i m.in. to przyciągnęło mnie do akcji EFH, aaa i jeszcze Dywersyfikacja, jak mówią :). Nietypowa, bo akcje spółki też pośrednio dotyczą nieruchomości, ale zawsze to jakaś dywersyfikacja hehe.

Pozdrawiam i czekam na analizy bieglejszych graczy giełdowych :)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 stycznia 2009 09:36:55 przy kursie: 1,53 zł
O niskim aktualnym ratingu spółki:
Jest jego silna przyczyna: mocno ujemny kapitał obrotowy w III kwartale (-50 mln zł) nadwyżki zobowiązań krótkoterminowych nad aktywami obrotowymi. Wcześniej było na małym plusie.
W metodologii Altmana ten składnik ma bardzo dużą wagę, prawie równą zyskowi operacyjnemu z 12 miesięcy, który dla EFH jest bliski zeru (od góry).
No i jeszcze nie ma odłożonych zysków z lat ubiegłych.
Są oczywiście duże aktywa, ale Altman nie mówi, że to wszystko wyparuje do atmosfery - tylko że w niesprzyjających okolicznościach, gdy do tego niski rating się utrzymuje i pogarsza, badana firma w aktualnej formie może nie przetrwać.
Do poziomu D jest jeszcze trochę, ale byłbym raczej ostrożny i patrzył, co się dzieje z wynikami.

wixx
0
Wysłane: 31 stycznia 2009 13:28:41 przy kursie: 1,53 zł
Ptaszki ćwierkają, że podobno warto poczekać na wyniki za IV kwartał :-" Ale to tylko takie ćwierkanie :)

Co do "przetrwania firmy w aktualnej formie", to nie wiem czy dobrze wyciągam wnioski, ale zamiana obligacji na akcje i zwiększenie ilości akcji z ok 25 mln do ok 45 mln (i zwiększenie kapitału z 50 do prawie 100 mln zł - dane ze strony spółki), to chyba jakaś zmiana formy :) - zmieni się akcjonariat, wejdzie duży fundusz,który chyba będzie chciał zarobić na spółce - Ale tak tylko mi to przyszo do głowy po przeczytaniu opinii WatchDog'a. Nie wiem ile w tym "giełdowego sensu". :)

WatchDog
50
Wysłane: 31 stycznia 2009 15:28:03 przy kursie: 1,53 zł
Uściślam: tutaj nic alarmującego się nie dzieje. Szooler pytał dlaczego jest taki jaki jest ten rating; to nie Swarzędz ani ZNTK na szczęście.

szooler
0
Wysłane: 31 stycznia 2009 18:07:07 przy kursie: 1,53 zł
Poprawią rating,(dzięki pieniądzom inwestorówangry5 )
Chociaż,jak się tak zastanowić,to w tych czasach znalezienie inwestora to już osiągnięcie.Wiadomo,spółka liczy na przyszłość,i chce żebyśmy my też dali się ponieść tej ponętnej wizji.Giełda to dyskontowanie przyszłości i podejmowanie ryzyka.:blackeye:
Czemu wobec nowej emisji OIL jestem na nie,a tu na tak,w sytuacji gdy obie są kierowane do inwestorów,jak nie instytucjonalnych to prywatnych,grubych ryb.Już odpowiadam;nie tylko dlatego,że mam te akcje.angel4
Między dwoma emisjami jest drobna,acz istotna różnica.Petrol kosztuje 50 zł,a rozdają te akcje po 10 zł.Nabywcy EFH zapłacą(ciągle jeszcze) więcej,niż cena rynkowa.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 31 stycznia 2009 18:11

wixx
0
Wysłane: 2 lutego 2009 23:29:12 przy kursie: 1,53 zł
Dobre pytanie d'oh! Fajnie byłoby posłuchać analizy "starszych graczy" i dowiedzieć się co myślą na ten temat.

Dla mnie (jako niedoświadczonego giełdowicza, który jednak przeszperał info o spółce) sprawa wygląda tak: spółka/akcjonariusze/inwestorzy przygotowują grunt dla obligatariuszy, którzy mają chcieć objąć akcje po 2 zł, bo ogólnie spółka ma niezłe rokowana na przyłszość. Na razie brakuje jeszcze trochę grosików, dlatego na niewielkim kursie "animator" powinien dbać o stałe podnoszenie kursu. Podbicia na fixingu i dogrywce dzień po dniu do kolejnego punktu oporu (z tego co mi się obiło o uszy to w okolicach 1,70 zł), a potem przejście tej granicy na kilku dniach z większym obrotem. Wtedy będzie już bliziutko do 2 zł. Nie mniej jednak mogą to być jedynie pobożne życzenia posiadacza akcji liczącego na szybszy od spodziewanego wzrost hehe

wixx
0
Wysłane: 6 lutego 2009 15:43:38 przy kursie: 1,48 zł
To hipoteki na kredyty przyznane przez konsorcjum banków na zbudowanie Hotelu Sheraton koło Mikołajek. W komunikatach z grudnia jest info o przyznaniu przez banki kredytu jak i o tym, że jest umowa na zarządzanie Hotelem przez Sheratona. W sumie to raczej nieźle, że w dobie problemów kredytowych dostali ponad 100 mln zł na inwestycję :) Ogólnie jak pisałem wcześniej, to jest TO co ma wywindować spółkę "w przyszłości".

szooler
0
Wysłane: 7 lutego 2009 19:40:30 przy kursie: 1,48 zł
Jeden z deweloperów,budowlańców urwie duży kawał tortu dla siebie:-" .Komu EFH powierzy wybudowanie nowego Sheratona?(to będzie piąty hotel Sheratona w Polsce,są już w Wawie,Poznaniu,Krakowie i Sopocie)
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 7 lutego 2009 19:46

danek197
0
Wpisów: 317
Wysłane: 13 lutego 2009 13:18:45 przy kursie: 1,41 zł
horecanet.brog.pl/index.php?id...

Dla spekulantów ktorzy mysleli ze inwestycja w Malborku sie nie odbedzie ze wzgledu na odkrycie masowych grbów
Edytowany: 13 lutego 2009 13:19

danek197
0
Wysłane: 13 lutego 2009 14:03:24 przy kursie: 1,41 zł
www.parkiet.com/artykul/8,7814...

najpierw sprzedal a teraz skupuje, moze jakies info ;) tylko teraz mu bedzie trudno odkupic po tej cenie co sprzedal wczesniej.
Edytowany: 13 lutego 2009 14:10

happyperson
0
Wpisów: 19
Wysłane: 27 lutego 2009 01:17:01 przy kursie: 1,21 zł
czyli: 12.02 -WZA, ktore uchwali de facto emisje nowych akcji po 2 zeta. Cel emisji: pozyskanie środków na realizację strategicznych projektów oraz działalność bieżącą. Czyli pierdy w cieście. Obym sie mylił. A, i pytanie - komu zaproponowane zostaną obligacje i za ile? Ktoś wie?

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 2 marca 2009 20:22:51 przy kursie: 1,18 zł
szooler napisał(a):
Nic porywającego.Tu dyskontujemy przyszłość.Whistle

Jesli mowa o przyszlosci, to slyszalem wiadomosc, ze hotel w Malborku na pewno juz nie powstanie na pierwotnie zakupionej pod te inwestycje dzialce.

Teraz tocza sie rozmowy z miastem na temat zamiany dzialki.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

danek197
0
Wysłane: 2 marca 2009 21:13:24 przy kursie: 1,18 zł
jak juz wspomniales o Malborku EFH przystala na propozycje miasta ktora mowila o przesunieciu 40 metrow do tylu hotelu, radni w czwartek juz przeglosowali zmiane, na tym pustym miejscu przed hotelem ma powstac plac zieleni a w przyszlosci tablica lub pomnik upamietaniajacy to miejsce, jedynie co musza teraz czekac na ponowne plan nowego zagospodarowania przestrzennego i do boju....
Edytowany: 2 marca 2009 21:26

danek197
0
Wysłane: 5 marca 2009 20:14:32 przy kursie: 1,10 zł
Cena zamiany akcji serii I wydawanych w zamian za Obligacje zostanie ustalona przez
Zarzad Spółki w drodze uchwały podjetej przed skierowaniem propozycji nabycia, przy czym
cena ta nie moze byc nizsza od sredniej ceny notowan akcji Spółki na Giełdzie Papierów
Wartosciowych w Warszawie S.A. w ostatnich 60 dniach.

Wysokosc ceny emisyjnej obligacji serii G oraz akcji serii I zostanie ustalona przez Zarzad
Spółki. Przyznanie uprawnienia do ustalenia ceny emisyjnej obligacji serii G oraz akcji serii I
Zarzadowi Spółki jest konieczne, poniewa skuteczne przeprowadzenie emisji obligacji serii G
zamiennych na akcje serii I wymaga dostosowania ceny emisyjnej do sytuacji na Giełdzie
Papierów Wartosciowych w Warszawie, która jest zmienna, a zatem cena emisyjna obligacji
serii G oraz akcji serii I powinna zostac ustalona bezposrednio przed emisja

kolega z forum parkiet przedstawil godny uwagi aspekt

czyzby byl specjalnie zanizany kurs by odebrac po lepszej cenie ??? mimo ze WIG 20 UP caly czas ktos sypal i nie pozwalal by kurs sie zamykal na plus sypiac papierem w momecie proby zdjecia pakietu ktory utrzymywal kurs na minus w poniedzielek 1,18 wtorek 1,16 sroda 1,14 dzis 1,12 i 1,10 za kazdym razem wystawial nastepna maly pakiet i blokowal hmm
Edytowany: 5 marca 2009 20:27

wixx
0
Wysłane: 7 marca 2009 00:27:50 przy kursie: 1,08 zł
Tak się zastanawiam: piszecie ostatnio o zamianie obligacji na akcje "po średnim kursie z 60 dni", ale tak na prawdę nie do końca wiem, czy nie jest to jakieś "drobne nieporozumienie". Do zamiany obligacji na akcje ma dojść po upływie terminu zapadalności wykupu obligacji, a mowa tu o obligacjach jeszcze nie objętych. W związku z czym średni kurs z 60 dni nie ma tu żadnego znaczenia, bo nowe obligacje zamienne na akcje nie ujrzały jeszcze światła dziennego. (Tak mi sie wydaje)

Co innego kwestia objęcia akcji w zamian za obligacje objęte przed wejście efh na giełdę. Pierwszy obligatariusz (duży fundusz) ma zapisaną w umowie możliwość objęcia akcji po "promocyjnej cenie" 7,50 zł za sztukę. Przypomnieć należy, że efh wchodziło na rynek po ogromnym sukcesie efh żurawie i fundusze liczyły na powtórkę i szybką realizację zysków. Obecnie objęcie akcji po 7,50 zł jest nierealne, ale z tego co rozumiem, to na walnym ma być klepnięta uchwała wyrażająca zgodę na objęcie akcji po 2 zł, własnie po to, żeby ten fundusz, który się nie pisze na 7,50 zł za akcję mógł je objąć po 2 zł (potrzeba zmiany starych ustaleń). Biorąc to pod uwagę, ów fundusz na objęcie akcji po 2 zł jest się w stanie zgodzić.

W powietrzu wiszą też plotki, że "coś dużego" ma pakiet niecałe 5 %, bo nie chce się jeszcze ujawniać, ale rzekomo ma to jednak nastąpić, oczywiście po przekroczeniu tego progu.

Ale to tylko takie moje dywagacje na temat informacji, które udało mi się wyszperać w różnych zakamarkach sieci itp. ;)
Nie miałbym nic przeciwko realizacji tego scenariusza, bo jak wiecie sam się tu "troszkę" zablokowałem :)

wixx
0
Wysłane: 21 kwietnia 2009 09:59:29 przy kursie: 1,37 zł
EFH Problemy z Millennium zostały zażegnane?

Anna Koper , Piotr Gośliński 21-04-2009, ostatnia aktualizacja 21-04-2009 00:52
Zaniepokojony inwestor przesłał do „Parkietu” mail, w którym poinformował, że od osoby z kierownictwa Europejskiego Funduszu Hipotecznego dowiedział się, że „spółka ma poważne kłopoty finansowe, nie płaci ludziom pensji i zalega ze spłatą kredytów w bankach”.

Dołączył też dokument, z którego wynika, że 25 marca Bank Millennium wystawił bankowy tytuł egzekucyjny w związku z niespłaceniem przez EFH kredytu. Firma pożyczyła 5,7 mln zł, które miała zwrócić 12 grudnia. Wezwanie do zapłaty otrzymała 3 marca. Bank wystawił tytuł egzekucyjny, bo, jak tłumaczy, spółka odmówiła zawarcia ugody. Co na to zarząd EFH?

Prezes Mirosław Wierzbowski informuje, że nie zgodził się na propozycję ugody, gdyż przewidywała ona dodatkowe zabezpieczenie w postaci wszystkich należących do niego akcji EFH (razem z żoną ma nieco ponad 9 mln walorów; ponad 51 proc. głosów). – W minionym tygodniu podpisaliśmy ugodę, która przewiduje ustanowienie dodatkowych zabezpieczeń na rzecz banku i przedłuża termin spłaty kredytu do końca czerwca – uspokaja szef EFH. Nie chce powiedzieć, o jakie zabezpieczenia chodzi.

Dlaczego zarząd EFH nie poinformował o problemach z kredytem? – Negocjacje z bankami to jedna ze standardowych procedur. Kredyt był zabezpieczony 4 mln akcji Żurawi Wieżowych. Nie stanowił zatem żadnego zagrożenia dla działalności spółki – mówi. Wierzbowski przyznaje, że EFH ciągle potrzebuje gotówki ze względu na dużą skalę inwestycji. Twierdzi, że firma płaciła wynagrodzenia pracownikom. – Niepokoją mnie informacje, że nie płacimy pensji. Nie zdarzyło się jeszcze, byśmy zalegali z wypłatami na rzecz pracowników – zapewnia. Pracownicy dwóch hoteli należących do grupy nie potwierdzili informacji o zaległościach.

Inwestor napisał też do Komisji Nadzoru Finansowego. Co na to przedstawiciele nadzoru? – Standardowo w przypadku wszystkich spółek publicznych badamy wszelkie sygnały, które do nas trafiają. Sprawdzimy, czy firma dochowała wszelkich procedur, jeśli chodzi o należyte prowadzenie polityki informacyjnej – mówi Łukasz Dajnowicz, rzecznik prasowy Komisji Nadzoru Finansowego.

PARKIET

Hmm. Czyżby się zaczęły "pozytywne" infa ;) Jak na razie w skali beauforta to jeden z dziesięciu ;) Jak polecą po kolei to ...

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 25 kwietnia 2009 11:49:29 przy kursie: 1,25 zł

WatchDog
50
Wysłane: 22 sierpnia 2009 22:22:10 przy kursie: 1,54 zł
Przejrzałem wyniki za 1H2009. Zaczynam lubić te raporty półroczne zamiast kwartalnych, mimo że są później - ale ich jakość jest lepsza niż typowych kwartalnych.
Bardzo przejrzysty i porządny raport. Spółka uśpiona, w zasadzie niewiele się zmienia. Stopniowo przekształca kredyty na obligacje, utrzymując raczej wysoki stopień zadłużenia ok. 70%. Tak jak dotychczas, operacyjnie działa głównie w hotelarstwie i osiąga niewielkie plusy (wykazuje minusy bo ładuje tam wszystkie koszty odsetek), natomiast wykazana strata powstała z aktualizacji wartości inwestycji - nie jest wprost podane, które posiadane udziały czy akcje zmieniły wartość, o ile i dlaczego (albo nie mogę tego na szybko znaleźć) - ale to strata wirtualna, nie występująca na przepływach. Warto zauważyć, że w podobnym okresie niejedna spółka przeszacowała posiadane aktywa w górę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,646 sek.

oypltrqu
ogiybdrk
takbcrgl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
msvoeitw
jcoqschv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat