Temat:
11BIT
Krótki, ale ciekawy wywiad z producentem mobilnego Frostpunka: www.pocketgamer.biz/asia/inter...- nad projektem pracuje obecnie ponad 60 osób - konserwatywnie oczekują co najmniej 10 milionów pobrań gry - gra ma działać (w testach ponoć już działa) na wszystkich urządzeniach z Androidem wyprodukowanych po 2015 roku.
|
|
Temat:
11BIT
Do ekipy 11 bit z początkiem maja dołączył kolejny brodacz - Peter Gelencser, który ostatnio pracował jako Level Design Coordinator przy Cyberpunk 2077, a wcześniej m.in. WatchDogs 2, Far Cry 5 i Wiedźmin 3. Tu jego profil na Linkedin: www.linkedin.com/in/peter-gele...Na YouTube jest sporo wywiadów z nim dot. Wiedźmina 3 i Cyberpunka. Robi się coraz ciekawiej:)
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
Po sesji 15 czerwca witamy się z mWIG40 Cytat:W indeksach mWIG40 oraz mWIG40TR będą miały miejsce następujące zmiany:
- nowa spółka: 11BIT; - spółka opuszczająca indeks: URSUS. www.gpw.pl/komunikaty-i-uchwal...
|
|
Temat:
11BIT
Sprawdziłem właśnie pozycje w rankingu Steama w poszczególnych krajach i oto zajmowane obecnie miejsca: Niemcy - 2 Francja - 1 UK - 1 US - 1 Rosja - 5 Hong Kong - 6 (ciekawostka - Agony dopiero na 30-tym) Korea Południa - 1 Japonia - 1 Tajwan - 2 Singapur - 2 Niestety żaden znany mi VPN nie pozwala połączyć się z Chinami, żeby sprawdzić jak tam radzi sobie Moonlighter, a Hong Kong najprawdopodobniej klasyfikowany jest na Steamie osobno. Mnie w szczególności cieszy wysoka pozycja w krajach azjatyckich, bo pokazuje jak dużym zainteresowaniem może się tam cieszyć dystrybucja na Tencencie, wersja na Switcha, a w dalszej przyszłości - wersja mobilna. Sprawdzę jeszcze jutro po południu, bo teraz Azja śpi, więc dane mogą być nieco zaburzone. Tutaj świeży artykuł pokazujący ogromny potencjał sprzedażowy drzemiący w Switchu: gadgets.ndtv.com/games/news/wu...Cytat:Fully Illustrated, the creator Wulverblade took to Twitter to present how big the difference is between the game's sales on the Nintendo Switch versus other platforms such as PS4, Xbox One, and Steam. Along with it was a graph that indicated that the Nintendo Switch's Wulverblade sales have surpassed all three consoles combined  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
11BIT
8.5 od PlayStation Universe: Cytat:There’s nothing quite like Moonlighter on PS4 right now. A deeply entertaining, long-lasting and handsomely constructed dungeon crawler with charm to spare that also boasts an equally well crafted shop keeping mechanic, folks looking for a wonderfuly fresh take on the dungeon crawling formula would do well to ring Moonlighter’s bell and enter its premises of considerable delights. www.psu.com/reviews/moonlighte...
|
|
Temat:
11BIT
Obejrzałem jeszcze raz ostatnią konferencję i spisałem wszystkie nowości produktowe, które mogą nas czekać w 2018. Te niezapowiedziane przez spółkę wprost, ale wysoce prawdopodobne oznaczyłem znakiem zapytania. Będzie się działo!
1) This War of Mine
- 2nd story - 3rd story - niespodzianka
2) Beat Cop
- niespodzianka
3) Frostpunk
- roadmapa (najpóźniej do końca maja) - wersja na konsole (?) - bezpłatne aktualizacje (?) - płatne DLC (?) - sandbox mode (?) - start dystrybucji w Chinach (?)
4) Tower 57
- wersja konsolowa - start sprzedaży w Chinach
5) Moonlighter
- premiera 29 maja (PC/PS4/XONE), w tym sprzedaż pudełkowa - nintendo switch (z konferencji można wywnioskować, źe również 29 maja, ale wątpię) - start sprzedaży w Chinach
6) Children of Morta
- premiera 2H 2018 (PC/PS4/XONE), w tym sprzedaż pudełkowa - start sprzedaży w Chinach
7) inne
- ogłoszenie nowej premiery z wydawnictwa na rok 2019 (?)
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:Najświeższy raport pochodzi z Pekao IB, w którym cena docelowa akcji spółki została ustalona na 586,1 zł. www.pb.pl/kurs-11bit-studios-n...Zaczynają wreszcie sensownie wyceniać:)
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
BOŚ udostępnił klientom nową rekomendację. Buy z ceną docelową 480 PLN, szacowaną sprzedaż Frostpunka na PC w 2018 podwyższyli z 0.96 mln sztuk do 1.5 mln.
|
|
Temat:
11BIT
Tylko dwie osoby z sali zadały pytania? Serio? Nic dziwnego, że mamy takie rekomendacje jak ostatnia BOŚ...
Mnie bardzo interesuje stan prac nad sprzedażą Moonlightera w Chinach. Wspomnieli na prezentacji, że jest podpisana umowa z dużym partnerem chińskim (na 99% to Tencent), ale czy to oznacza, że gra już przeszła certyfikację ichniejszego Ministerstwa Kultury i 29 maja lub niedługo potem gra zadebiutuje również w Chinach?
Ogromne podziękowania dla Bartka Brzostka za wzruszające pożegnanie i ogrom pracy, którą włożył w rozwój tej firmy. Trzymam mocno kciuki za szybkie uporanie się z prywatnymi sprawami i powrót na pokład 11 bit!
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:Panowie, ktoś może mi wyjaśnić - Jak mogła zatrzymać się sprzedaż, skoro gra okupuje drugi tydzień globale pierwszą stronę i nie zeszła niżej niż 4 miejsce? Co pokazuje ta strona wg Was?
Nic się nie zatrzymało, to tylko wyimaginowane zatrzymanie u Corvinusa:) Nawet podane przez niego liczby temu przeczą (przyrost komentarzy o 334 w ciągu doby). Np wczoraj najprawdopodobniej przybyło kolejne 25 - 30 tys. kopii (uwzględniając GOG).
|
|
Temat:
11BIT
Przeczytałem właśnie rekomendację BOŚ i wygląda na to, że najpóźniej do najbliższego weekendu sprzedaż Frostpunka osiągnie wartość, którą BOŚ przewidział do końca czerwca:) Z moich szacunków (średnia arytmetyczna z 3 najpopularniejszych omawianych tutaj metod szacowania + GOG) wychodzi, że do teraz Frostpunka sprzedało się około 510 tys. sztuk. Tutaj ciekawy post dotyczący szacowania sprzedaży na podstawie liczby komentarzy: greyaliengames.com/blog/using-...Cytat:
The average from my dataset is 82x and the median is 77x. e.g. if a game has 1000 reviews you can estimate it has sold about 80000 units. But please keep reading as there are some important things to note.
(...)
OK so now we need to tweak the headline a bit. Basically if I ignore games launched in 2014 the average is more like 71x and the median is 64x. It makes sense to use more recent data anyway. The range is still about 30x to 150x.
So what about 2017? Well the average drops to 63x and the median is 65x. The range is about 30x to 100x but I only have 8 data points, so be careful with that.
Potwierdza to więc podsunięty przez kolegów przelicznik z zakresu 60 - 70. Odnośnie poprawności danych SteamSpy - zauważyłem, że rano są one zupełnie z kosmosu, a w okolicach południa ulegają znacznemu urealnieniu. Na przykład dziś rano było rzekomo ponad 600 tys,. a teraz jest 481 tys. (właścicieli na 1 maja).
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:Jeśli faktycznie jest już ponad 500 tys. sprzedanych kopii to jutro pewnie będzie następny komunikat o sprzedaży, no chyba, że poczekają z nim aż sprzedaż osiągnie milion. O ile osiągnie. They Are Billions sprzedawało się intensywnie ale krótko. Z tego co pamiętam, po osiągnięciu 500 tys. sprzedaż zamarła. Podobnie było z Kingdom Come. Skoro masz płatne konto na SteamSpy to mógłbyś sprawdzić ile licznik wskazuje teraz dla They Are Billions. Obecnie SteamSpy dla They Are Billions pokazuje 518 tys. kopii i rzeczywiście w okolicach 500 tys. przyrosty mocno osłabły. Warto zaznaczyć, że ta gra jest cały czas w Early Access. Około 2-3 godzin temu SteamSpy zaktualizował liczbę właścicieli Frostpunka do 388 tys. i wg mnie jest to już dużo bardziej realna liczba. Na forum bankiera ktoś zapodał jeszcze jedną sensowną metodę liczenia: 1. Na stronie http://steamcharts.com/top bierzemy wartość Hours Played (dla FP jest to obecnie 2,357,178) 2. Ze SteamSpy bierzemy średnią liczbę godzin jednego gracza FP (średnia 06:35, media 06:52) 3. Dzielimy jedno przez drugie i wychodzi ponad 362 tys. graczy Nie wiem tylko skąd SteamSpy i Steamchart biorą te wartości i na ile są prawdziwe, ale wynik brzmi rozsądnie i jest zbliżony do metody steamspy i metody komentarzowej. BTW, polecam płatną wersję SteamSpy, bo kosztuje tylko 10 USD / m-c (można więcej, bo to darowizna w Patreon), a zawiera sporo ciekawych danych, no i wspiera się bezpośrednio twórcę tego świetnego narzędzia.
|
|
Temat:
11BIT
Zrobiłem właśnie małe podsumowanie liczby komentarzy Frostpunka w podziale na języki:
łącznie komentarzy: 5451 (29 kwietnia, około 12:50)
chiński - 2210 (!!!!!) angielski - 1662 rosyjski - 596 niemiecki - 211 polski - 121 francuski - 99 hiszpański - 68 japoński - 16
Dla porównania Battletech ma po chińsku jedynie 74 komentarzy (co ma sens biorąc pod uwagę, że nie ma chińskiej wersji językowej:)
|
|
Temat:
11BIT
Z komentarzami masz rację, też mi się nie chce wierzyć w te liczby podawane przez SteamSpy. Z moich szacunków wychodzi bliżej 350 tys. sprzedanych kopii. Trzeba śledzić i czekać na komunikat od 11bit o sprzedaży 500 tys. i wtedy znowu będzie można porównać. Mam nadzieję, że taki komunikat puszczą i że będzie to już lada dzień:) Gdyby ktoś chciał sprawdzać pozycję Frostpunk na listach sprzedaży w poszczególnych krajach, to polecam https://www.locabrowser.com/ - w polu adresu wpisujemy store.steampowered.com/search/... wybieramy kraje, chwilę czekamy i gotowe. Niestety nie ma Chin, ale są wszystkie pozostałe główne rynki. Alternatywnie można zainstalować np. https://www.expressvpn.com/, łączyć się z wybranym krajem i stamtąd przeglądać Steama - to już niestety bardziej manualna robota, więc bardziej polecam ten pierwszy sposób. Express VPN też niestety nie daje możliwości połączenia się z Chinami. Oglądam od wczoraj rankingi lokalne dla USA i niestety nie mogę podać konkretnej pozycji, bo dostanę bana, ale jest baaaaaardzo dobrze - cały czas lepiej niż PUBG i Battletech ;) Odwołuję więc swoje wcześniejsze wrażenia, że w Stanach Frostpunk mógł przyjąć się nieco gorzej.
|
|
Temat:
11BIT
Założyłem właśnie płatne konto na SteamSpy i pokazuje dokładnie 588,000 (stan na 28 kwietnia). Battletech ma 530,000. Te liczby brzmią niewiarygodnie dobrze, ale z drugiej strony: Cytat:I have the data for around 70 games from different developers, and for 90% of them, the new Steam Spy is within 10% margin of error," he wrote, pointing out that the site's estimate for Frostpunk (252,000 units sold) was basically on the money (250,000 units sold). Źródło: www.kotaku.com.au/2018/04/stea...
|
|
Temat:
11BIT
Maci wcale nie są w U.S. tak popularne jak by się mogło wydawać. Wg gs.statcounter.com/os-market-s... OS X-ów jest 4 razy mniej niż Windowsów i jest to proporcja bardzo podobna do krajów europejskich. Ja obstawiam kwestię preferencji tamtejszych graczy - Frostpunk może być przez nich postrzegany jako zbyt trudny i zbyt depresyjny. Choć z drugiej strony TWOM też taki był, a około 1/3 graczy była właśnie ze Stanów.
|
|
Temat:
11BIT
Frey napisał(a):A skąd miałeś dane sprzedażowe Cities: Skyline z pierwszej doby? Pozwolę sobie uzupełnić wskaźniki podane przez inwestora intuicyjnego. Wikipedia mówi: Cytat:Cities: Skylines has been Paradox's best-selling published title: Within 24 hours, 250,000 copies had been sold;[51] within a week, 500,000 copies;[52] within a month, one million copies;[53] and on its first anniversary, had reached 2 million copies sold.[54] By its second anniversary, the game had reached 3.5 million sales.[55] In March 2018, it was revealed that the game had sold more than five million copies on the PC.[56] https://en.wikipedia.org/wiki/Cities:_Skylines Te 250 tys. kopii w ciągu pierwszej doby uwzględnia również preordery. BTW, Ciekawie wygląda porównanie zainteresowania Frostpunk vs Battletech w podziale na regiony: trends.google.com/trends/explo...W krajach anglojęzycznych dominuje Battletech, cała reszta świata gra we Frostpunka. Wg mnie doskonałą decyzją biznesową było wystartowanie od razu z wersją chińską Frostpunka - po twitchu i steamdb widać jak dużym zainteresowaniem cieszy się już teraz ta gra w Państwie Środka.
|
|