PARTNER SERWISU
anjrhgsw
kogucik

kogucik

Ostatnie 10 wpisów
Co myślicie o kolejnym zaproszeniu przez Cedrob na akcje Gobarto?

Osibiście uważam, ze WK teraz przy tym zaproszeniu to zbyt mało aby wytrwali akcjonariusze oddali akcje. Bardzo dobre perspektywy i bardzo duży majątek jest wart większych pieniążków za przejęcie i dopełnienie do 100%. Kto posiada akcje to raczej będzie czekał na dużo lepszą ofertę w przyszłości. A ten obrót to raczej sztucznie generuje animator - takie jest moje zdanie.

Ale później ta emisja utrudniłaby zdjęcie z giełdy, byłby to argument do zaskarżenia uchwały. Nieprawdaż?

Jakie jest wasze zdanie o możliwym scenariuszu po wezwaniu?

Co powiecie o planowanej emisji akcji? Nie wiem czy ta emisja nie ma przypadkiem na celu drogę do przekroczenia z funduszami za jakiś czas 95% i zdjęcia z giełdy tej spółki. Firma wychodzi z długów więc po co komuś dodatkowo płacić dywidendę. Te 4,99% Fundusz MISTRAL sprzedał dziś pewnie swojemu słupowi. Uważam, że należy trzymać rękę na pulsie. Sytuacja może być taka sama co na Ropczycach i Gobarto, kiedy chciano wykiwać małych inwestorów.

Jakie jest wasza opinia na przedmiotowy temat?

Zgadza się, odkupił od TU Life słup z grupy - umówiona transakcja.

Uważam, że drugiego Getbacku to tu nie będzie. Obligacje spłacą napewno (jeśli by była nacjonalizacja) tylko mogą zjechać z odsetkami o 50%. Nacjonalizacja to nie upadek ani przymusowa restrukturyzacja. GNB przechodzi proces naprawczy, który jest na finiszu. Panika paniką, osobiście uważam że spirala sprzedaży na obligacjach to płoszenie przestraszonych do oddania po taniości. Może być na obligacjach GNB niepowtarzalna okazja to sporego zarobku bez dużego ryzyka.

[/quote]

Grunt pod sprzedaż ZCP dla inwestora został już dobrze przez Zarząd przygotowany - propozycje wyjściowe 27% - 31% w 8 lat, informacje o kiepskiej sytuacji, brak dostępu do danych z działalności spółki. Niestety, jak na razie Zarząd robi wszystko najlepiej jak się da… tylko, że dla inwestora.

Pozostaje mieć nadzieję, że jeśli proponowana cena zakupu będzie zbyt niska to do takiej transakcji z inwestorem nie dojdzie. RW powinna to w takim przypadku zablokować.[/quote]

Ewidentne rozwiązanie pod inwestora podstawionego. Chcą zarobić mocno na procesie restrukturyzacji. Trzeba temu zapobiec. Przez ten szwindel powinni w 8-10 lat zwrócić kapitał z odsetkami. Niech inwestor doprowadzi do tego. Myślę, że rozwiązanie realne tylko obecnie zaciemniają stan faktyczny blisko stress testów.

Ja uważam osobiście, że ten ostatni kipisz z tymi olbrzymimi stratami to ewidentne granie na przedstawienie negatywnego obrazu byłych zarządzających (jacy oni be). To właśnie ten scenariusz przybrał Abris i nowymi zarządzającymi też steruje. Chcą przedstawić wszystko w takim negatywnym stopniu aby haircuit wyszedł na maxa. Wiele składników finansowych jest zaniżona w sposób maksymalny i po części poukrywana.
Wszystko zgodnie z opisami psychologi biznesu.
Nie jestem prorokiem ale przy optymalnym wykorzystaniu "floty windykacyjnej", sporych obecnych portfelach i pewnym dokapitalizowaniu inwestora mogą spokojnie przez 8 lat spłacić obligi nawet z odsetkami na poziomie WIBORU - ale po co taka propozycja skoro jest okazja do zarobienia olbrzymiej kasy na restrukturyzacji. Myślę że RW wie o tym i Abris zostanie wywłaszczony bo dalej będzie kręcił cały biznes maksymalnie pod siebie. Pozdrawiam cierpliwych obligatariuszy. Miłej niedzieli.

Windykacja jest bardzo dochodowa - oni to bardzo dobrze wiedzą dlatego pieniądze ze strzyżenia obligatariuszy posłużą im do rotacji portfeli gdyż zaufanie starcone na dalsze emisje obligacji a Abris obecnie nie chce dać swojej kasy. Wniosek: całe te przyszłe przedsięwzięcie będzie zrealizowane z pieniędzy z obligacji (frycowe). Uważam że prawie nic nie wkładając zarabiać będą za 4 -5 lat olbrzymie pieniądze. Będą wprowadzać szantaż likwidacyjny żonglując emocjami wierzycieli. Mają teraz pole do popisu. Myślę że działanie służb i RW pozwoli zoptymalizować odzyskanie nawet 100 % kasy (zapisać dofinansowanie przez Abris). Nie ma co się łudzić że za obligacje całościowo ale w przyszłości dodatkowo za skonwertowane akcje.

addison napisał(a):
kolejny pakiet nabyty przez głównego, coraz bliżej wyjścia z giełdy... coraz bliżej.

ciekawy przykład jest na FAM, tam okradają inwestorów z prawnikiem u boku. wyszli z giełdy wyprodukowali masę akcje dla siebie za grosze i teraz robią przymusowy wykup małych. ta patologia się rozkręca a nasz KNF siedzi i pije kawę.

Taki sam plan był miał też Cedrob w stosunku do Gobarto.
Na FAM ta produkcja akcji była zaplanowana po to by osiągnąć 95% i za grosze odkupić reszte akcji (przymusowy wykup spółki niepublicznej).
Emisję przegłosowali w ten sposób, że mali inwestorzy mieli tylko 2 dni by zarejestrować się i nie było czasu by FAM według procedury mógł je zweryfikować - ewidentny szwindel.

Nie wiecie jak się mają obecne sprawy emisji w Gobarto?

Obawiam się jeszcze jednej rzeczy. Mają klepniętą emisję 70 mln akcji, nikt jej nie zaskarżył. Jak przydzielą akcje w ramach restrukturyzacji po 8,63 zl obligatariuszom to potem jak ucichnie nagonka obejmą dla siebie po dużo niższej cenie.

Wydaje mi się, że 1 rata została do końca spłat (30.06.2018). Około 7-8 % dywidendy z kursu docelowo co roku jak będzie cyklicznie to niezły biznes.

Jan Nowak napisał(a):
kogucik napisał(a):
Krótka kalkulacja pozwoliła mi na sugestię:
Około 600 mln zaległości mają u podmiotów cywilno-prawnych (grupa B).

W jaki sposób skalkulowałeś te 600 mln?

2,8 mld - całość
I grupa 700 mln za akcje razy 2,85 około 2 mld z 35% obligacji (100% : 35%)
III grupa około 200 mln kredytów
II grupa = 2,8 - (I+III)

Te propozycje były pisane pod szefostwem byłego już p.o. prezesa. Zostały upublicznione i biedak podał się do dymisji. Myślę, że mają łagodniejsze rozwiązania w odwecie już dla następnego prezesa aby go wybielić na wejście i na przyszłość.

Krótka kalkulacja pozwoliła mi na sugestię:
Około 600 mln zaległości mają u podmiotów cywilno-prawnych (grupa B). Jest to ponad 20% wierzytelności więc grupa B która dostanie 100% zwrotu do końca 2018 roku zadecyduję na korzyść tej propozycji układowej. Reszta dostanie kasę, może z nawiązka (jak akcje wzrosną - wariant optymistyczny) ale to będzie zależało od powodzenia dalszego biznesu. Może być tak również że do końca roku 2018 spłacą Grupę B i potem tylko gorzej i pozostali figa z makiem i wywiną znów jakiś szwindel.

Co sądzicie o tym wariancie?

Myślę, że jesteście zbytnio pesymistami. Buczek już na początku problemów publicznie mówił, że ma dla windykatora plan na ustabilizowanie sytuacji. Przedstawił jego szczegóły, którymi głównymi punktami było m.in. obniżenie oprocentowania obligacji, zmiana modelu działania firmy czy też zaangażowanie 100–200 mln zł kapitału, aby ustabilizować sytuację w spółce. Konrad Kąkolewski nie zostawił suchej nitki na nim, został usunięty, myślał że wszystko ogarnie sam bez wielkiego chaosu. Uważam, że zbyt dużo bogatych funduszy zna sytuację w GB i nie pozwoli ciąć nominał jeśli jest duża gotówka do odzyskania. Mój werdykt końcowy to obniżenie kuponów wyższych do poziomu lekko ponad wibor3M i wydłużenie terminu wykupu o 2-3 lat, dokapitalizowanie może nie być konieczne bo zbierają na bieżąco sporą kasę bez obecnego zaangażowania w kupno wierzytelności.

Uważam również że niebawem lokomotywa lekko ruszy pod wyniki. Dodatkowo nadmieniam, że już po czerwcu 2018 roku, przy braku rat rocznie dojdzie prawie 3 mln zł do zysku.
Nie oczekuję dużych wzrostów ze względu na chęć odkupienia pozostałych akcji od banków.

Kod:
mod: Usunięto treści naruszające regulamin forum

Dodruku akcji za 6 zł nie będzie gdyż uchwała zostanie zaskarżona do sądu (brak zgody na obniżenie ceny nominalnej kiedy wcześniej trzeba było płacić 10 zł za akcje). Zwykły ruch (proponowana uchwała) wystraszający niepewny akcjonariat.

Coraz to lepsze wiadomości na koniec wezwania:

www.portalspozywczy.pl/mieso/w...

Chyba ktoś skupuje poza cedrobem.

Coraz lepsze dane z rynku wieprzowiny:

Jak się Chiny i Rosja otworzą to będzie szok. Oni to wiedzą.

Jest reklama na http://stooq.pl/

Już reklamy pojawiają się na stronach finansowych - chcą nastraszyć niecierpliwych inwestorów - to są jaja.

www.ipopemasecurities.pl/aktua...

A dalej w nocie prawnej piszą:
... niniejszy materiał ma charakter informacyjny i nie jest ofertą nabycia instrumentu finansowego w rozumieniu przepisów prawa, nie jest rekomendacją, poradą ani formą doradztwa...
Ewentualne wykorzystanie niniejszej informacji następuje na wyłączne ryzyko odbiorcy....

www.ipopemasecurities.pl/nota-...

Co o tym myślicie?

Możliwe że zgadali się z PZU, że PZU obejmie część nowej emisji i umożliwi poprzez PKOSA łatwiejszy dostęp do kredytów. Myślę że nie będą wojować z państwowym gigantem który ma sporą część akcji obejmowanych średnio w okolicy ceny nominalnej. Chcą maximum zdołować i zmusić małych do sprzedaży.Co o tym myślicie?

www.bankier.pl/wiadomosc/GOBAR...

Ta sama firma 2 lata temu też wyrażała opinię o wartości godziwej i wtedy jak kondycja firmy była gorsza, wartością godziwą było 7,40 śmiechu warte. To są kpiny.
To co oni oceniali skoro piszą w pkt 3 że nie dokonano wyceny majątkowej składników majątku trwałego ani wyceny wartości aktywów nieoperacyjnych.
Znów zarząd podkłada jakieś kwitki żeby zmanipulować i zmiękczyć akcjonariat.

Na Gobarto nikt nie sprzedaje tylko przewalanie z woreczka do woreczka. Jest zastój w popycie i podaży. Psychologia na przeczekanie i zdołowanie morale inwestorów - standardowe zachowanie pod zmuszenie do wezwania. Uważam, że 29 listopada będzie kurs poniżej 6,70 to normalka. Jak fundusze zostaną w grze to podwyższą cenę a jak się dogadają to tylko zostaną mali inwestorzy. Liczę że my mali mamy ponad 15 % z tymi co nie zgłaszają się na forach. Cierpliwości, nie działać pod presją chwili i nie poddawać się spiskowi psychologicznemu dotyczącemu kreowania tego poziomu kursu przez Cedrob a nie będziecie żałować.
A Wy co sądzicie o zachowaniu obecnym kursu?

Robi się coraz ciekawiej na wieprzowinie, poczytajcie:

Uważam,że odzew na wezwanie nawet przy cenie 7,40 będzie równy 0 - wartość księgowa jednej akcji wynosi 14 złotych.

Myślę, że pośrednio rodzina Dudy posiada jeszcze grubo ponad 10% akcji, może działają wspólnie z Cedrob, by sprzedać z olbrzymim zyskiem jakiemuś zachodniemu koncernowi. Czekamy na zmianę poziomu ceny wezwania.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 15 marca 2025 20:33:44
Liczba wpisów: 28
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,014 sek.

kilhbjgj
bsuuvtoj
fmigqxvv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
glpycgyv
olkbgsde
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat