PARTNER SERWISU
epnhrfjj
nexus79

nexus79

Ostatnie 10 wpisów
i zapomnialem dopisac, ze z tymi przepisami federalnymi chodzi o to, ze wymuszaja, zeby przynajmniej 25% wartosci papierow bylo pokryte z Twoich srodkow. Wiec zazwyczaj margin call dostaje sie przy 30% zeby miec czas na uzupelnienie depozytu. Bo jak zejdzie ponizej 25% to pozycja z automatu jest kasowana.

tratata napisał(a):
Nie do końca wiem ile mam własnych pieniędzy na rachunku itd, mam problem z ogarnięciem ich zapisów, lewarów, kontraktów i całej reszty.
ok 15:15
ALERT: Your account, while currently margin compliant, maintains qualifying equity (i.e., Equity with Loan Value) at a level only 5% above that which is required. Please note that we do not issue margin calls and should this cushion erode and your account no longer remain margin compliant, it will be subject to forced position liquidations. To ensure continued compliance, please consider depositing additional funds to increase equity and/or closing or hedging positions to lessen margin exposure. Further note that funds in transit or subject to a credit hold are not considered when liquidating positions.

ok 18:00
This is to inform you that Interactive Brokers liquidated certain positions in your account U2265343 because your account would have incurred a Regulation T margin call at the end of the trading day. In order to protect our customers and the firm, we generally do not allow customers to incur Regulation T margin calls (i.e., your account must have sufficient equity under Reg T by the end of the trading day).

Jak widać ładnie się zachowali i poczekali na odbicie, nie sprzedali moich akcji w samym dołku. Nie rozumiem jednak do końca tej gadki o regulacjach itp Nie wiem jaki lewar teraz mogę mieć, mam na pewno otwarte pozycje ok 2x większe niż stan mojego konta.

a mi sie po prostu wydaje, ze otworzyles konto z debetem (margin) :) Z opisu widze, ze informuja Cie o koniecznosci uzupelnieniu depozytu - nazywa sie to marign call. Jezeli tego nie zrobisz to automatycznie broker Ci zlikwiduje niektore pozycje zeby zejsc do progu dopuszczalnego debetu. O 15 dostales alert, ze jestes tego blisko, o 18 pewnie wartosc spadla Ci jeszcze bardziej i margin call sie wykonal :)
To standardowa procedura wszystkich brokerow z USA. Zobacz w regulaminie/umowie jaki jest Twoj dopuszczalny poziom debetu (margin). Maksymalnie daja do dwukrotnosci wartosci papierow+gotowki na koncie. Wiec to nie jest stala kwota ale waha sie w zaleznosci od wyceny Twoich papierow wiec nigdy nie powinno sie wykorzystywac tego na maksa bo jak beda jakies spadki to wlasnie mozna sie zdziwic jak Ty, ze Ci skasowali pozycje :)

witam na gieldzie w USA :-D

skoro nie chcesz inwestowac na GPW to co robisz na forum poswieconym polskiej giełdzie z takim pytaniem? :)

jesli chcesz grac na gieldach, ktore wymieniles to zdecydowanie przy tym Twoich kwotach nie ma sensu korzystac z konta w Polsce. Prowizje wysokie a do tego jesli zalapiesz sie na jakies dywidendy to zaplacisz 39% podatku zamiast 15% (dla USA ofc). Dziala to podobnie jak opisales dla DeGiro.

ja osobiscie dla USA korzystam z DeGiro otwartego w PL. Nie ma problemu z W-8BEN, prowizje smieszne. Minus nie ma opcji jesli Cie interesuja ale za to jest sporo ETF-ow ktore mozna kupic bez zadnych prowizji (oczywiscie pod pewnymi warunkami).

Nie sprawdzalem czy ich prowizje sa uzaleznione od kraju, w ktorym sie otworzy konto ale na pewno od tego zalezy z jakiej gieldy masz notowania bez opoznien. Jedna jest za free - kraju otwarcia konta.

jak potrzebujesz wiecej info to daj namiary na priv to mozemy pogadac, bo to forum zdecydowanie jest dedykowane pod GPW a nie rynki swiatowe :)

rozumiem, ze chcesz inwestowac w akcje na naszej GPW. I te oplaty na pewno dotycza polskiej gieldy a nie lokalnej, holenderskiej?

jesli za kazda transakcje masz stala oplata 4 EUR plus 0,04%, to chcac pozniej inwestowac co miesiac 100-150 EUR to juz lepiej w Polsce zalozyc konto - wyjdzie taniej.

Nie ma tez u nas zadnych oplat typu servicefee - przynajmniej nie na tym poziomie kasy, ktora zamierzasz inwestowac :), a podstawowe rachunki sa zazwyczaj bezplatne.

tak na marginesie - z Holandii pochodzi broker DeGiro - mozesz go sprawdzic bo u niego na pewno beda duzo lepsze warunki niz w ING. Zwlaszcza jesli chcialbys wplacac bezposrednio w EUR - spread przy zamianie na inne waluty maja naprawde przyzwoity.

kontynuujac temat - jesli teraz zakupie obligacje JWC1217 przy obecnej cenie rynkowej (99%) czyli za 990/szt to przy wykupie w grudniu na konto wplynie mi tylko 600 plus odsetki?
Cena zakupu nie powinna sie liczyc od nowej wartosci nominalnej czyli od 600?

jesli cena w emisji spadla do 5,7 to chyba poziom dywidendy powinnien byc wyzszy niz 6,5% w takim razie?

pytanie tylko, czy kupujacy jest naprawde zainteresowany skupem? Dali minimalna cene jaka musieli dac, do tego juz po wezwaniu UNI oglosil, ze zysk EBITDA na 2017 ma byc 15-20% wyzszy - to brzmi jak sabotaz ceny wezwania :)

tylko ze dywidenda dopiero w 2018 wiec mozna spokojnie poczekac na debiut.

ale ialbatrosa to pod skup kupiles jeszcze? Bo jak nie to za bedzie inwestycja lepsza niz briju ;)

super analiza, dzieki wielkie bo sam myslalem czy warto do bezpiecznej czesci zakupic. Ale teraz to juz mam watpliwosci czy jest o co kruszyc kopie.

czy ktos moze rozumie skad tak nagle kurs zaczal rosnac? Stalo lub delikatnie spadalo, a tu nagle wyskoczylo? Pojawily sie moze jakies pozytwne informacje w ciagu ostatnich paru dni? Nie zebym sie nie cieszyl:)

komuniakt opublikowany po 17 wiec po sesji wiec jutro bedzie ciekawe otwarcie

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 4 grudnia 2020 18:52:15
Liczba wpisów: 13
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,320 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat