PARTNER SERWISU
jeraxyel
wojdylam

wojdylam

Ostatnie 10 wpisów
Jeżeli o mnie chodzi to dopiero zaczynam inwestycję w tego typu nieruchomości. Widzę że rynek jest mocno hermetyczny i ciężko zaciągnąć jakieś informację od posiadaczy. Mój obiekt oddany będzie dopiero w 2019 roku więc wówczas będę mógł coś więcej powiedzieć.
Timon w odpowiedzi na Twoje pytanie:
1. Jak działa: Dokładasz się do budowy hotelu i od kwoty zainwestowanego kapitału otrzymujesz stałe oprocentowanie ok 6% w skali roku wypłacane w formie miesięcznych czynszów przez 10 lat. Potem nie wiem co dalej bo nie mam doświadczenia :). Na pewno otrzymujesz z powrotem swój apartament, możesz go sprzedać, być może możesz przedłużyć umowę na kolejny okres ale nie wiem na jakich warunkach, możesz też zamieszkać w hotelu.
2. Forma prawna: Jesteś właścicielem apartamentu, możesz go sprzedać w każdej chwili. Po podpisaniu umowy oddajesz go w zarząd do hotelu na 10 lat, a hotel wypłaca wynagrodzenie w formie czynszów. Możesz przyjechać do swojego apartamentu na ok 30 dni w ciągu roku, ale wcześniej trzeba to ustalić z hotelem ( wszystkie terminy typu święta, sylwester, majówki, wysoki sezon są zablokowane) w innym terminie bezpłatnie
3. Średnia Cena takich obiektów na rynku to ok 17 tyś m2 powierzchni. Czyli apartament ok 40 m2 = 680 tyś. Najtańsze jakie znalazłem w gorszych obiektach można kupić już za ok 250 tyś. najdroższe zazwyczaj ok 1 milion.
Oczywiście możesz kupić sobie 10 apartamentów za 10 milionów.
4. Ryzyko: Słaby hotel który nic nie będzie oferował klientom, możliwość zmiany spółki zarządzającej w trakcie obowiązywania umowy, nie wiadomo co po okresie umowy. Firmy deweloperskie sprzedające obiekty jako hotele obiecujące niebotyczne zyski z wynajmu a nie mające doświadczenia i pomysłu na obiekt, w celu podwyższenia ceny 1 m2 powierzchni.

Według mnie trzeba celować w znane sieci hotelowe, Zdrojowa, Nosalowy, Radisson Blue itp, są to firmy które faktycznie zajmują się hotelarstwem a nie tylko deweloperkom.

Chętnie dowiem się jakie są opinie inwestorów ze Zdrojowej, Sun&Snow oraz innych obiektów.

Ja od dwóch lat inwestuję za granicą za pośrednictwem Citibanku. Mają platformę citifx. Według mnie bardzo dobre rozwiązanie, prowizje niestety wysokie, ale otrzymujesz bezpieczeństwo i pewność, że kupujesz realne akcje anie jakieś opcje na akcje. Z tego co piszesz to zależy Ci na długoterminowej inwestycji, więc raczej nie bawiłbym się w brokerów typu "kup akcje sp. z o o." Za parę lat może się okazać że Twoich oszczędności już nie ma bo firma stwierdzi, że zwija interes a opcje nie były akcjami więc nic ci się nie należy. Oczywiście nikt nie da ci gwarancji, że bank inwestycyjny będzie istniał za 20 lat, ale przynajmniej kupujesz realne papiery wartościowe które w każdej chwili możesz przenieść do innej instytucji.

Czy ktoś z was ma doświadczenie w inwestycje w pokoje hotelowe, typu Radisson Blue w Świnoujściu, hotel Marine w Kołobrzegu, Nosalowy w Zakopanem? W ramach nadwyżki kapitału którą miałem zainwestowałem w nowo budowany hotel Nosalowy Dwór w centrum Zakopanego, inwestycja ma być oddana w 2019 roku i chciałbym zasięgnąć opinii osób które inwestowały w tego typu przedsięwzięcia. Wiadomo, że ceny są mocno przeszacowane ok 17 tys m2 powierzchni, ale hotelarze wypłacają miesięczne dywidendy od wartości zainwestowanego kapitału przez 10 lat. Moje pytanie jest następujące czy wypłaty są faktycznie realizowane terminowo, jak wyglądają koszty związane z remontami, czy są jakieś potrącenia itp.

Ja korzystam z domu maklerski banku handlowego (citibank). Bardzo wygodna platforma citi fx do obsługi zleceń na zagranicznych spółkach. Wiem, że jest to ta sama platforma co w saxo banku (citi ją w jakiś sposób dzierżawi) więc można ewentualnie tam spróbować. Prowizje niestety nie są najniższe ale dla mnie nie ma to znaczenia raczej nastawiam się na dłuższą ekspozycję na papierach. Można kupować ETF i akcje według regionów. Obsługa jest bardzo intuicyjna.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 5 lutego 2021 09:51:02
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,314 sek.

bbxrjtcr
xjkumfco
stmfuhys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kyhsgdkq
lbjnqvoe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat