Dziękuję za wyjaśnienia. Choć teraz tym bardziej jestem zagubiona... To co się stało, że p. Bujan zmienił zdanie i nie ogranicza się jedynie do IB? A skoro tak się stało, to czemu dwa stowarzyszenia będą składać (nadzorować składanie) pozew oddzielnie?
|
|
Czy ktoś mógłby wyjaśnić, czym różnią się stowarzyszenia: Stowarzyszenie OSOG i SPOG? Śledząc tutejsze forum, wiem, że OSOG to stowarzyszenie założone m.in. przez @bukos4 (oczywiście nie ujmując pozostałym założycielom). Natomiast nie mam pojęcia, co to SPOG i przez kogo jest reprezentowane? Nie ukrywam, że się pogubiłam, czytając ostatnie posty (zasadniczo tej samej treści, jednak z różnych źródeł). Będę wdzięczna za "rozwikłanie zagadki" :)
|
|
bukos4 napisał(a):Manisława napisał(a):Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć... Długo zwlekałam, ale w końcu składam zawiadomienie do prokuratury. Co ważne, sprawa nie dotyczy mnie - tylko mojego ojca (czyli on składa, a ja tylko przygotowuję). Jedną z przyczyn odkładania tego, była obawa przed sytuacją, kiedy wezwą go na przesłuchanie. Co mogę zrobić, abym mogła mu oficjalnie towarzyszyć podczas przesłuchania lub czy istnieje jakakolwiek możliwość (np. pełnomocnictwo, inna forma reprezentowania) umożliwiająca przesłuchanie mnie (zamiast ojca)?
nie no nie mozesz towarzyszyc i nie mozesz byc za niego przesluchana. skoro on zostal oszukany to on jako swiadek moze o tym opowiedziec. ewentualnie ty mozesz byc tez wezwana osobno w charakterze swiadka jesli cos wiecej mozesz wniesc do sprawy. tego sie za bardzo nie da ominac, ja sam zaczynam proces cywilny o odszkodowanie dla babci po smierci dziadka, i swoja 85-letnia babcie na wozku bede musial zabrac do sadu... Dziękuję za odpowiedź. Przykre to bardzo, ale cóż... Skoro nie ma innej opcji...
|
|
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć... Długo zwlekałam, ale w końcu składam zawiadomienie do prokuratury. Co ważne, sprawa nie dotyczy mnie - tylko mojego ojca (czyli on składa, a ja tylko przygotowuję). Jedną z przyczyn odkładania tego, była obawa przed sytuacją, kiedy wezwą go na przesłuchanie. Co mogę zrobić, abym mogła mu oficjalnie towarzyszyć podczas przesłuchania lub czy istnieje jakakolwiek możliwość (np. pełnomocnictwo, inna forma reprezentowania) umożliwiająca przesłuchanie mnie (zamiast ojca)?
|
|
Tego właśnie brakuje! Jestem za :)
|
|
bukos4 napisał(a):Spotkanie z p. Prezesem JK umowione. Przedstawie mu nasza sytuacje. Mam swoja wizje. Jesli sa jakies madre propozycje o co chcielibysmy prosic to piszcie... 1) Podpisuję się pod tym, co napisał @borecki. Aby nie dopuścić do fuzji banków. Może warto by było powołać się na fakt, że wobec nich toczą postępowania takie instytucje jak UOKiK, KNF czy Prokuratura i dopóki postępowania te nie zostaną zakończone, połączenie powinno być wstrzymane. 2) Na pewno też warto podsunąć to, o czym pisał @hektorek. Może to na pierwszy rzut oka mało realne, ale może akurat okazać się najprostsze w przypadku JK. Faktycznie utworzyć jakiś fundusz, który będzie zasilany wszystkimi "karami", natomiast zgromadzone na nim środki przeznaczone na spłatę poszkodowanych. Pewnie niewiele tego, ale zawsze coś. Tutaj koniecznie dołączyć Deloitte do tych "zasilających fundusz". 3) No właśnie - Deloitte... Może właśnie tutaj warto przycisnąć ich temat. ...bo tak jakoś wciąż pod parasolem ochronnym zostają. Wiem, że wielokrotnie było o tym pisane, ale w tej całej pętli powiązań, to według mnie to właśnie oni (zaraz po samym GB oczywiście) są początkiem tego wszystkiego, co się wydarzyło. To na ich "opinii" wielu bazowało. 4) I ostatnie... Pisałam już o tym jakiś czas temu... Doprowadzić do tego, aby instytucje pośredniczące w sprzedaży skoro są karane czy to przez KNF czy UOKiK, aby przy tych decyzjach o karach pojawiło się także "wydanie postanowień o usunięcie skutków niedozwolonych działań". Tu na przykładzie IB - skoro zostało już stwierdzone, że nie mieli zezwolenia na pośrednictwo, to niech ich wezwą do "naprawy szkód wyrządzonych". 5) Przypominam, że część osób podpisała jakieś ugody z IB. Tym samy IB przyznał się do "nieprawidłowości".
|
|
Pytanie do osób bardziej zorientowanych w zapisach Prawa restrukturyzacyjnego... Czy nie moglibyśmy oddalić zarządu, powołując się na art. 173 ust. 2?
"W przypadku gdy na czas wykonywania układu zarząd własny nie został dłużnikowi odebrany, nadzorca wykonania układu oraz wierzyciel mogą wystąpić o zmianę układu przez powierzenie zarządu i wykonywania układu wskazanej osobie, jeżeli: 1) dłużnik, chociażby nieumyślnie, naruszył prawo w zakresie sprawowania zarządu, czego skutkiem było pokrzywdzenie wierzycieli lub możliwość takiego pokrzywdzenia w przyszłości; 2) oczywiste jest, że sposób sprawowania zarządu nie daje gwarancji wykonania planu restrukturyzacyjnego i wykonania układu; 3) dłużnik uniemożliwia nadzorcy wykonania układu właściwe pełnienie funkcji."
|
|
Jak wywnioskowałam, wielu z Was jest również "członkami" grupy FB. Mam prośbę, aby ktoś mi wyjaśnił/podpowiedział/upewnił w kliku kwestiach: 1) czy grupa FB to grupa Stowarzyszenia Poszkodowanych Obligatariuszy GetBack S.A., którego założycielem jest Artiom Bujan? 2) wydawało mi się, że prowadzoną przez nich stroną jest http://obligatariusze.pl/o-nas/ - jednak na tej stronie widnieje informacja: "Stowarzyszenie Poszkodowanych Obligatariuszy GetBack S.A. nie prowadzi strony internetowej http://www.obligatariusze.pl". Nie wiem, jak to rozumieć - czy chodzi o to, że przestali ją aktualizować? 3) w jaki sposób można dołączyć do tej grupy, aby na bieżąco obserwować ich działania i spojrzenie na sprawę? Z góry dziękuję i przepraszam za banalne pytania. I jak najbardziej podpisuję się pod ustaleniem planu działania i połączenia sił ze wszystkimi poszkodowanymi. Choć wiem, że to wieeeelkie wyzwanie. Jednak, tak jak we wpisie NefMe "Ktoś mądry musi ustalić co trzeba napisać, by osoby takie jak ja - nie znające się na prawie ani finansach, dostały prostą instrukcję i działamy... Nic już nie mamy do stracenia..."
|
|
Ale może, idąc tym tropem, warto by było rozważyć kilka ścieżek (wniosków obligatariuszy): 1) Zawnioskować do KNF (a także UOKiK, jak już wyda decyzję), aby wyegzekwowane kwoty z kar (dla PDM i IB), zamiast do budżetu państwa – zostały proporcjonalnie podzielone na obligatariuszy (oczywiście mam świadomość, że to znikomy odsetek całości, ale „grosz do grosza…”) 2) Kolejnym wnioskiem mogłyby być właśnie to, co napisałaś – wniosek o wydanie „postanowienia KNF nakazującemu Idea Bankowi np. odkupienie obligacji od wszystkich którym je oferowano w okresie 'niemania' statusu AFI” 3) Następny – wniosek o wydanie postanowienia KNF nakazującego PDM czy to odkupienie obligacji, czy jakikolwiek zwrot zainwestowanych przez nas środków – mimo że, jak piszesz „PDM to już trup”, zawsze jednak warto próbować 4) Analogicznie – taki sam wniosek złożyć do UOKiK (jak już podejmie decyzje w sprawie zarówno IB czy PDM) o wydanie postanowienia o usunięcia skutków niedozwolonych działań Tak, ponoć 34 osoby podpisały już jakieś ugody a pozostałe ok 70 zostało zaproszone na „rozmowy” z IB. A teraz właśnie znalazłam taką informację – w kontekście przeznaczenia pobranych kar na wypłątę rekompensaty dla obligatariuszy ( www.forbes.pl/finanse/fundusz-...).
|
|
Witam jako tutejszy świeżak. Być może wątek ten był poruszany (choć nie znalazłam, zapoznając się z ostatnimi wpisami)... Zapewne byłoby to zbyt proste rozwiązanie, ale skoro UOKiK i KNF nakładają kary zarówno na IB, jak i PDM - to jednocześnie zobowiązują ich do usunięcia skutków czy to niekorzystnych praktyk, czy działań niezgodnych z prawem i zasadami. A czy źle rozumuje - że to usunięcie skutków powinno polegać na odkupieniu od nas obligacji?
|
|