Ja poproszę
|
|
Joker napisał(a):Ktoś rozważa pozwanie dystrybutora- PKO, Citi, Alior, Michael/Strom i kilku innych? Teoretycznie dokumenty w oparciu o które inwestor dokonywał ocenę były nieprawdziwe. Zastanawiam się na ile taka droga może być skuteczna? . Ja będę chciał wystąpić na drogę sądową kupowałem w Getin Byłem jeszcze u prawnika i Przedstawiłem mu podobną tezę którą ty teraz napisałeś słabo to widzi, Moje zdanie jest takie że to bank wprowadził mnie w błąd bazując na sfałszowanych danych A to że on o tym nie wiedział bo opieral się na informacjach z KNF od audytora i od samego Getbacku nie zwalnia go z odpowiedzialności za to co sprzedaje. Przynajmniej tak mi się wydaje
|
|
Czyli konwersji na akcje już nie ma?, Jest 20 33 i dopiero teraz poznajemy nowe propozycje
|
|
Przed chwilą się zapytałem Zobaczymy czy odpisze
|
|
Dzień Dobry,
Pytanie do sądu.
Moim zdaniem nie ma przeszkód dla głosowania.
Z poważaniem
Kamil Hajduk
|
|
Witam Szanowni państwo przepraszam za porę ale w związku z najnowszymi informacjami że inwestor wycofał się zakupów portfeli GetBack czy jutro odbędzie się głosowanie nad jakimkolwiek układem ponieważ my do sądu do Wrocławia mamy prawie 500 km i nie wiemy czy mamy po prostu jechać czy znowu sąd przełoży głosowanie w związku z najnowszymi informacjami i najprawdopodobniej z przedstawieniem nowych propozycji układowych przez spółkę Jeżeli jest to możliwe proszę o jakąkolwiek odpowiedź
|
|
Czyli głosowania nad układem jutro nie będzie? P.@maupo czy coś Pani wie?
|
|
 to mamy w końcu jutro jechać tam do tego sądu Czy to już jest bez sensu? Czy jutro będzie głosowanie nad jakimś konkretami czy znowu będzie odroczenie i przełożenie
|
|
Przyłączam się do kolegi @Vox
|
|
To teraz mamy głosować przeciwko konwersji? P.Radku dlaczego ma Prawo.odmienne poglądy na temat jak wyżej niż P Wójcik?O co chodzi w tej grze?
|
|
Czy dla ludzii ,takich jak ja które kupiły obligacje przez bank nie lepszsza byłaby upadłość przecież my i tak nic nie dostaniemy albo marne % od getbacku.Juz lepiej sądzić się z pośrednikiem przecież zaraz minie rok a my nic nie wiemy to co mi za różnica czy przesiedzę nastepny rok na tym forum z wami czy z adwokatem czekając na rozprawę,a tutaj różnie może być sędzia jest tylko człowiekiem...
|
|
Maupa_w_niebieskim napisał(a):rudy1985 napisał(a):Uważam,że kolega pesto ma rację,a co możemy zrobić ,żeby banki tzn zabezpieczeni dostali jak najmniej? Jak głosować? Jeżeli nam proponują ochłapy tak jak mówił P. Wójcik 20% albo i nie to nie lepiej zakopać to wszystko w piach, żeby instytucje zabezpieczone dostały jak najmniej . Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić "Zakopanie tego w piach' czyli upadłość likwidacyjna bo mniemam że o to chodzi raczej nie polepszy naszej sytuacji i bynajmniej nie pogorszy sytuacji wierzycieli zabezpieczonych rzeczowo na majątku spółki. Przedmiot zabezpieczenia nie wchodzi do ogólnej masy upadłości tzn ze sprzedaży przedmiotu zabezpieczenia mogą być spłacani tylko ci co byli na nim zabezpieczeni. Dopiero jak po ich spłaceniu zostałaby jakaś 'górka' to ona idzie do ogólnej masy do podziału między takich jak my ale o takich przypadkach nie słyszałam. Sytuacja na dzisiaj jest taka: cena za którą można sprzedać aktywa GBK lub pieniądze które teoretycznie (!) można uzyskać w przypadku dalszej działalności = "X". Z tego "X" trzeba będzie wypłacić "A" czyli 100% należne wierzycielom zabezpieczonym rzeczowo na majątku spółki (nie wchodzącym do układu). Dla reszty czyli objętych układem zostanie (X -A) do podziału w sposób i w czasie opisanym w układzie. W przypadku upadłości majątek spółki będzie sprzedawał syndyk. Kiedy i na jakich warunkach nie wiadomo. Przykłady z innych spółek wskazują, że do spieniężania majątku przez syndyka dochodzi ca po 1,5 -2 latach od ogłoszenia upadłości. Może trafiłby się syndyk luxtorpeda? 1/ Syndyk też kosztuje. BTW wynagrodzenie syndyka (które określa ustawa) w dużej mierze zależy od ilości wierzycieli a tych mamy multum bo oprócz obligatariuszy ca 10 tys są też inni w tym tzw gospodarczy których ilości nie znamy. Czyli syndyk musiałby być wynagradzany 'godnie' . 2/ Nie przypominam sobie przypadku żadnych wypłat dla obligatariuszy upadłej spółki nawet gdy do masy wchodził pozornie konkretny i stosunkowo łatwy do oszacowania i zbycia majątek (np. przypadek Gant SA). 3/ Za ile sprzeda to syndyk? Diabli wiedzą. Na pewno już nie za X. Portfele wierzytelności to nie wino i upływem czasu tanieją a nie drożeją. Prędzej za 0,3-0,5X. I od tego "0,3-0,5X" trzeba będzie odjąć "A" należne zabezpieczonym a do podziału z masy zostanie (0,3-0,5X -A). Jako obligatariusze jesteśmy II grupa zaspokojenia upadłościowego. Może dostaniemy 5-10%. No fakt Abris się prawdopodobnie na zaspokojenie z masy upadłości nie załapie ale czy o to chodzi? Na złość babci odmrozimy sobie uszy? Tak właśnie o to mi chodziło,bo teraz jesteśmy prowadzeni jak zwierzęta na rzeź , uspokaja się nas ładną melodią a i tak wiemy jak to się skończy to czy nie lepiej zrobić na pochybel tym którzy nas ogrywają boleśnie?
|
|
Uważam,że kolega pesto ma rację,a co możemy zrobić ,żeby banki tzn zabezpieczeni dostali jak najmniej? Jak głosować? Jeżeli nam proponują ochłapy tak jak mówił P. Wójcik 20% albo i nie to nie lepiej zakopać to wszystko w piach, żeby instytucje zabezpieczone dostały jak najmniej . Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić
|
|
Ja też będę na ZW
|
|
Ja też dzisiaj wysłałem dosłownie 40 minut temu
|
|
Ja też jeszcze czekam do jutra pismo mam w kopercie do sędziego ale kompletnie nie wiem co mam robić kupowałem w Getin Banku ale nie czuje się już kompletnie na siłach żeby walczyć z nimi w sądzie
|
|
@MA
Napisałeś (as) że dla ciebie konwersja jest okej może powiedzieć dlaczego?
|
|
Tak dzwoniłem do kancelarii Mkp Legal w Warszawie i po przesłaniu wszystkich dokumentów czyli zapisu na obligacje itp prawnik jasno dał do zrozumienia że są bardzo małe szanse na jakikolwiek odszkodowanie bo nie ma punktu zaczepienia dla sądu nadmienie tylko że kupowałem obligacje Getin Noble i nie wypełniłem ankiety MIFID, poza tym miałem kiedyś sprawę odszkodowanie z powództwa cywilnego sprawa trwała 4 lata efekt był mizerny
|
|
Szanowny panie Radosławie Barczyński, czy jako przewodniczący RW jako człowiek z krwi i kości na którego oddaliśmy swoje głosy mógłby nam Pan rozjaśnić odpowiedzieć przedstawić swój punkt widzenia co powinni zrobić zwykli obligatariusze którzy nie są związani z rynkiem kapitałowym którzy chcieliby odzyskać jak najwięcej oszczędności swojego życia wiemy że pan też stracił tak jak i my Dlatego proszę pana żeby pan przedstawił swoje zdanie ponieważ już od bardzo dawna nie uczestniczy pan we forum Pozdrawiam
|
|
A jak już chciał będę konwersję to w której będę grupie numer 1 czy numer 2 bo jest zupełnie od tego wszystkiego zgłupiałem
|
|
Witam wiem że wątek był wielokrotnie przerabiany ale mam takie małe pytanie natury formalnej czy wysłanie do sędziego Komisarza wniosku o samodzielne głosowanie na WZA jest równoznaczne z tym że chcę się przejść na 66% konwersji czy zatem głosuje się dopiero w dniu wza
|
|
Witam śledzę forum praktycznie od samego początku Kiedy wybuchła afera GetBack Nigdy tutaj się nie wypowiadałem, natomiast głosowałem na pana Radka i generalnie wysyłam wszystkie listy wszystkie inicjatywy Mam małe pytanie do pani małpy w niebieskim ponieważ Według mnie jest najbardziej merytoryczna i zorientowana we wszystkim na forum Prosiłbym o podpowiedź kupiłem obligacje w Getin Noble bank zostałem namówiony przez pracownika banku na kupno ale mniej więcej wiedziałem o co w tym wszystkim chodzi po rozmowie z prawnikami i przejrzeniu papierów czy odradzają drogę sądową ponieważ mówią że jest trudna i niepewna i że według nich raczej nic się nie ugra, czy jako zwykły zjadacz chleba który nie ma nic wspólnego z giełdą powinienem wybrać opcję z konwersją czy bez co będzie lepsze dla mnie dla większości ludzi takich jak ja Czy ktoś może nam coś podpowiedzieć?
|
|