PARTNER SERWISU
owlqzhvr
androt

androt

Ostatnie 10 wpisów
nie było mowy o terminie.

chyba będzie dywidenda, cały zysk z 4 kwartałuhello1

wcześniej napisalem, że dane z raportu Prokopiuka są w raportach Orlenu i chyba mylilem się. Szukam jak Prokopiuk rozdzielil EBITDA na poszczegolne rafinerie, czyzby ściągał ich raporty. Jakby był tu ktos na tyle mądry i znal odpowiedź to prosze o podpowiedź.

Prosze tylko o mądre i rzeczowe odpowiedzi, bo pełno tu bełkotu i szkoda zasmiecać forum.
Raport był neutralny i nie spada na to , tylko na kiepską wypowiedź Tuska o cenach paliwa. Widać to po obrotach że reakcja paniczna, nie związana z raportem. W raporcie negaatyw to nowe rafinerie z końcem roku i spadek marż, ale to bylo wiadome.

piszesz błędnie o Unimocie nie sprawdzając raportów(a bardzo dokladnie to opisali), przyczepiłeś się do cen transferowych jak nic nie wiadomo bo umowa utajniona, Orlen ma duży kontrakt na rope z saudami a odbiera minimalną jego wartość i dlatego można wnioskować, że jest niekorzystna(tak też myśli Prokopiuk). Zresztą zamiast rozpatrywać ceny transferowe albo nietransferowane, ile jest ropy w ropie i cukru w cukrze, wystarczy zerknąć na wyniki Gdanska za 1 i 2kw 2023. Nagle po podarowaniu 30% rafinerii załamanie na marżach. Wiadomo że transakcja jest bardzo niekorzystna a dlaczego to powinny sprawdzić odpowiednie instytucje.

a co kogo obchodzą ceny transferowe. Umowa jest utajniona. Wcześniej wszyscy(np Kuczyński często to powtarzał) mysleli, że jak tak tanio sprzedali to pewno ropa będzie kupowana taniej niż na rynku. Patrzac jak wspomnialem na raporty 1 i 2 kw widać ze zyski wyparowaly bardzo nieproporcjonalnie z Gdańska a w Płocku dalej są, więc jak nie ma zyskow to maja je saudyjczycy. Orlen mial przerabiać i zarabiać na 70% przerabianej w Gdańsku ropie i gdzie te zarobki. Nie wiem co o tym decyduje. GRUBO jest bo o nieprawidlowościach dużej skali NIK też zaraportował. Gdyby nie bylo fuzji to EBITDA bylaby sporo mld wyższa dodając jeszcze cuda na Orlenie w 3kw. Kurs nisko bo ktoś ogromnie działał na szkodę spółki.

A Unimot jak liczy się EV to należy uwzględnić gotowke spółki przejmowanej a tu bylo 200mln. Do tej pory wydali 266mln i 99 refinansowania dlugu, a EBITA będzie jakies 100mln a może więcej. więc 155mln/100mln to promocja jak na narty w upadającym sklepie. Unimot jeszcze domaga się od Orlenu 80mln korekty ceny(powołując się na jakieś wyliczenia)blah5 , ale przy obecnym zarządze raczej jej nie dostanie bo bylby to żart.

Przejmowane aktywa netto to jakieś 480mln za 266mln. Kurs pokazuje kto ma rację.

Ja nie mam złudzeń że partacze(czytaj politycy PIS) tą fuzję robili, albo przekręt albo koszmarna głupota(tu można mieć wątpliwości a nie w sprawie wycen), żadnej korzyści a same straty.

nie trzeba być analitykien a wystarczy znajomość rachunkowosci i to podstaw, plus raporty podane przez Orlen. Prokopiuk zrobil fajne zestawienie i przelicznik EBITDA/tonę i jasno z tego wychodzi, że saudyjczycy odzyskali wlożone pieniądze już w 1kw 23. Nazwalbym to raczej darowizną a nie sprzedażą. Sprzedaż to asfalty i terminale z ogromą promocją co widac po kursie Unimotu. Mnie jako akcjonariusza Orlenu najbardziej zalamuje, ze dosyć że podarował rafinerię saudyjczykom to jeszcze oni teraz czerpią glównie z niej zysk co widać z zestawienia Prokopiuka(są to zestawione dane z raportu, widac to w 1 i 2kw, w trzecim Orlen stracil kilka mld na sztucznym obniżeniu cen paliw i kwartał zafalszowany). Na szczęście koniec rządów partaczy i miejmy nadzieję na konkretną strategię dla spółki, bez planow typu "buduje wielką chemię" bez wzgledu na koszty.

Chyba nie ma analityka aby nie myślal jak Prokopiuk, on jasno nazwał to coś co się nazywa "transakcją" czy "sprzedażą. Zresztą inwestorzy podobnie, czego dowodem jest kurs społki pomimo zarobionych 50mld na "wojnie", stoi na podobnym poziomie. Ja akcje kupiłem przed wyborami i później dokupywałem na spadkach. Wcześniej jak inni inwestorzy unikalem tej propagandowej spółki i mam zamiar zrobić na niej dobry interes dzieki zmianom jakie zaszly, już odliczam zyski.
Pozdrawiam tych, którzy zamiast propagandy zajmują się inwestowaniem

dzieki, okazało się że dostałem, ale na inny rachunek. Powiedziano mi, że jeszcze 2-3% możemy dostać. Dodatkowo sprawe prowadzi prokuratura i tam zabezpieczono 90mln, tylko jest to już inna sprawa, bez udziału syndyka. Chyba jest szansa sporo odzyskać jak zabezpieczono taką kwotę.

Czy są jeszcze osoby czekające na spłatę tego 1%? Ja jeszcze nie dostałem

sprzedałem akcje Getback-u na umowe cywilną i przeniosłem akcje na inną osobę. Czy biuro uwzględnia tą operacje w cit-8 czy ja sam mam to rozliczyć? W historii nie ma wartości przeniesienia, jakby nie było sprzedaży. Biuro uwzględnia chyba operacje jak pośredniczy w transakcji a tu jest tylko przeniesienie i prowizja za przeniesienie, nie sprzedaż

No niestety przepis jest chory, był juz taki przypadek Colian

Wydaje mi się, że wzywające bezprawnie wliczyli sobie do swoich udziałów akcje własne spółki, a to bardzo duży pakiet. Chyba jest to pierwszy taki przypadek na giełdzie. Jeżeli KNF nie zablokuje tego wezwania to przepis w przymusowym wykupem jest chory, kiedy to można dodawać akcje bez prawa głosu

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 29 kwietnia 2024 19:38:47
Liczba wpisów: 11
[0,00% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,220 sek.

skriihrh
ngoefkbv
ytybfimm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fmpkfuri
wapuwelp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat