Temat:
SFD
Mocna przecena po wynikach, dobry moment na zajęcie pozycji na dłuższy termin?
|
|
Temat:
AIRWAY
Spółka zapomniana, ale nie można się dziwić po tym co działo się przez ostatnie lata. Natomiast w akcjonariacie jak i w Zarządzie/RN są nowe osoby od nowych inwestorów. Grupa Tiger i fundusz Coopera, na walnym było mówione w jaki sposób spółka pracuje nad ustawieniem procesu produkcji w Polsce, podobno COGS wyglądają nieźle. Jest jakiś magazyn pod Wawą w którym ma odbywać się kontrola jakości przed finalną dystrybucją. Dostali pozytywny feedback z ISO, bez ISO 13485 to ani rusz z urządzeniami medycznymi. Jest trochę kapitału na operacje, pozostaje kwestia Banku z którym rozmawiają, ale nadal nie ma nowej umowy czy aneksu.
Wykres pozostawiam dla znawców ale chyba wygląda całkiem nieźle na ten moment.
Może drugie życia dla Airway? Zobaczymy
|
|
Temat:
MILTON
|
|
Temat:
AIRWAY
Spółka znalazła inwestorów, dodrukuje sporo akcji, strategia na najbliższy czas będzie przedstawiona podczas walnego w grudniu. Adiuvo sprzedaje akcje i częściowo spłaca obligacje rolowane od lat. Może nie jest kolorowo, ale lepsze to niż iść do piachu. Kurs odbił, zobaczymy co zaprezentują na walnym. No i jest nowa strona internetowa, wygląda w końcu poważnie. https://airway-medix.com/
|
|
Temat:
PYRAMID
Nie ma co się czarować, premiera położona i tyle w temacie. Można rozwijać grę, wydać miliony a potem wszystko się rozchodzi o pierwsze 24h na Steam i musisz być dobrze przygotowany i mieć dobry produkt, a nie wypuszczać EA i żyć na zasadzie "hope for the best". Ciekawe dane które się pokazują to analiza recenzji ze strony Steam, szczególnie średnia godzin spędzona w grze i jak to się przekłada na ocenę. I jeszcze hit z raportu, moim zdaniem nie trzeba czekać do przyszłego tygodnia z oceną premiery panie prezesie. Można już ocenić i premierę i pana decyzje. Cytat:Po pierwszych dwóch dobach na samej platformie Steam sprzedało się ponad 14 tys. egzemplarzy Gry co wraz z rosnącym Peak Players i poziomem ocen nastawia nas pozytywnie na nadchodzący weekend i dalszy długofalowy rozwój tytułu, choć z ocenami premiery zaczekamy do przyszłego tygodnia.
|
|
Temat:
PYRAMID
Co taka cisza, spółka rozkręca marketing, liczba followers rośnie z dnia dzień i zyskuje dynamikę przed premierą, która jest na dniach. Wiadomo, że jest ogrom zmiennych przy premierze gry, ale można zerkać jednym okiem na wskaźniki. Tutaj gameplay na koncie z 2,5m subów.
|
|
Temat:
PYRAMID
Na Pyramid zawsze wesoło. No, ale jak już zmienili z powrotem na kwiecień to chyba będzie kwiecień? Bo jesli nie to mogli zostawić ten Q2 i tyle. Akcji za pół miliona się przemieliło bo na Steam była zmiana, obecnie prawie -9%. Czy to poważne czy nie to zostawiam każdemu indywidualnie do oceny.
|
|
Która część dokładnie nie wróży dobrze? Bo ja mam inne odczucia.
|
|
Temat:
PYRAMID
Nic dodać nic ująć, ale teraz co ma zrobić taki żuczek jak ja, akcjonariusz. Zbierałem sobie te akcje x tygodni i w zasadzie mam średnią w okolicach obecnej ceny. Po komunikacie piątkowym dokupiłem bo mimo, iż emisja zrobiona pod osłoną nocy to uważałem, że jak na standardy NC to i tak nieźle, że prezes dokłada ponad 1m przy rozwodnieniu rzędu 3%. Z kolei w poniedziałek okazuje się że to tylko złudzenie. Teraz prezes tłumaczy to wszystko z pozycji ofiary, bo przecież on stracił (a to moja wina?)
Tak czy inaczej ja tu jestem dla OM a nie dla prezesa i moje założenie jest teraz proste. Zobaczyć premierę, mam nadzieję udaną, wziąć zysk lub stratę i nigdy nie wracać. Jak raz prezes zrobił coś takiego to nie widzę powodu dla którego nie mógłby zrobić podobnej rzeczy w przyszłości.
A wszystkim tutaj życzę oczywiście świetlanej przyszłości z PDG. To kiedy ten marketing ruszy?
|
|
Temat:
PYRAMID
Jak widać rynek szybko zapomina, a będzie jeszcze szybciej jak rzeczywiście ogłoszą premierę w marcu/kwietniu i ruszy jakaś kampania. Kickstarter kończy się w pt, jest szansa na prawie 120k CAD.
|
|
Temat:
PYRAMID
Dokładnie, dlatego wieszanie psów jest nie na miejscu. Oczywiście cały mechanizm wyglądał jak wyglądał ale z perspektywy kasy to prezes na tym stracił. Najwidoczniej mu się to kalkuluje mimo wszystko. Jest ciśnienie na 1Q, niech wykorzystają dobrze te pieniądze bo potencjał jest.
|
|
Temat:
PYRAMID
Dla mnie odpowiednie, szczególnie jak poczytasz zachwyty nad prezesem wykładającym kasę z własnej kieszeni. A komunikat z wyjaśnieniami już się pojawił, kto jak go zinterpretuje to już całkiem odmienna sprawa. Rozumiem co zrobili, rozumiem dlaczego, ale teraz chcę zobaczyć jak ta emisja strukturyzowana przekłada się na promowanie OM. Czas pokaże.
|
|
Temat:
PYRAMID
No śmiesznie wyszło, skoro prezes nie wyłożył kasy to kto? Bo kasa trafia do spółki finalnie. Co to za gimnastyka?
|
|
Temat:
PYRAMID
|
|
Temat:
AIRWAY
Emisja akcji, czyli podsumowując, rok coś tam sobie porobili, niewiele z tego wynikło, a na koniec będzie rozwodnienie. Szkoda, że nie zrobili tego w 2021 roku, może wtedy mieliby środki na prace nad LMA? Design Freeze był w lutym 2021 o ile się nie mylę, 1,5 roku urządzenie leży w szafie? Testy Cuffix raz są a raz ich nie ma, nie wiadomo. Coraz więcej rzeczy jest dla mnie niezrozumiałych jeżeli chodzi o ich postępowanie. To kiedy te zmiany w zarządzie? Cytat:Z kolei Marek Orłowski i Anna Aranowska-Bablok zadeklarowali ustąpienie z pozycji członków zarządu, przy czym w okresie przejściowym Anna będzie wspierać działanie nowego zarządu swoim doświadczeniem w trakcie przekazywania prowadzonych projektów. www.parkiet.com/medycyna-i-zdr...
|
|
Temat:
AIRWAY
Może i ustalono, ale jak zwykle akcjonariusze trzymani w ciemni. A za chwilę raport i koniec okresu zamkniętego, może nie bez powodu awm czeka z podaniem informacji. Adiuvo będzie kontynuować sprzedaż? Przydałoby się dobre info pod ten scenariusz, ale to jeszcze kilka dni. Tutaj też profil awm ucichł, kto by pomyślał? I na maila też ciężko dostać odpowiedź.
|
|
Temat:
AIRWAY
Ale co? Bo sesja mocno spadkowa to mnie wywołujesz do tablicy? A jak leciało na 1 PLN to gdzie byłeś? Taka fajna zabawa, bo teraz uważasz, że wyszło na Twoje to chcesz poklepania po plecach? Dobrze, you're gonna do great, kiddo  Poza tym nie róbmy z dealu CSS czegoś od czego zależy los spółki. Mówiłem kilka miesięcy, bo w portfolio są inne technologie. Chcesz mi coś udowodnić to wróć jak rozstrzygnie się reszta spraw. Spółka poinformowała, że partner się wycofał. Czy to możliwe, że z dnia na dzień, po prawie 6 miesiącach gdzie odbyło się DD, kupowanie form, pewnie tony papierologii nagle ktoś mówi dziękuję? Nie wiem. Brzmi nadzwyczaj niefortunnie. Problem jest taki, że to drugi raz bo z Teleflexem też było wszystko ekstra aż do momentu gdy nagle przestało być. W jednym i drugim przypadku rozumiem, że spółka została zaskoczona? Myślę, że większość akcjonariuszy ma już dość bycia zaskakiwanym, zazwyczaj in minus. Teraz kolej na obligacje, sprawdzian intencji spółki matki a potem zobaczymy czy rzeczywiście BICI nadal wyraża chęć aby przejąć operacje w Airway.
|
|
Temat:
AIRWAY
No trochę amatorsko to wygląda. Transakcje które są wylistowane nie sumują się do podsumowania, więc nadal nie do końca wiadomo ile tych akcji sprzedali. Zakładając, że transakcje są wylistowane poprawnie to 12 i 16 sierpnia sprzedali ok 1,4 mln akcji. A ogólnie od początku tej akcji pozyskali lekko ponad 3,5 mln pln. No i co można zrobić? No trzeba zaczekać na jakiekolwiek rozstrzygnięcie czy to sprzedaży CSS, umowy z BICI czy spłaty obligacji rolowanych od nie pamiętam ilu lat.
|
|
Temat:
AIRWAY
Zebrali 2,7 mln PLN, wysypali prawie 4 mln akcji. Zeszli do 36% posiadania, może celują w zejście poniżej 33%? W samym sierpniu średnio odpowiadali za ponad 55% dziennych obrotów na awm (to tyle w temacie małego wpływu na wolumen). Czyli spokojnie można zakładać minimum 800-900k akcji z piątku po średniej cenie 60 groszy lub trochę niżej.
A pytania pozostają te same, jak będzie wyglądać umowa CSS, czy przesuną raport awm aby dać sobie czas na dalszą wyprzedaż, czy za chwilę spłacą obligacje i gdzie w tym wszystkim jest BICI Solutions.
Sesja 16 sierpnia to sesja na której Adiuvo może nadal sprzedawać, 17 sierpnia to początek okresu zamkniętego.
|
|
Temat:
AIRWAY
Miejmy nadzieję, że to już ostatni update dotyczący zbycia CSS. Przesunięcie terminu dosłownie o 2 dni jeśli trzymać się oryginalnych komunikatów z czerwca. Pozostaje pytanie najważniejsze, za ile i na jakich zasadach. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
AIRWAY
Dzięki yodyod. Nie mogę w żaden sposób zracjonalizować tego co oni robią. Jedyne co mi przychodzi do głowy to fakt, iż stoją pod ścianą i chcą zebrać gotówkę na spłatę obligacji, za wszelką cenę. Tak aby pchnąć cały temat BICI do przodu, bo przecież nowy inwestor stawiał to jako jeden z warunków. Z drugiej strony gdzieś były głosy, że problem płynności w adiuvo ma zostać rozwiązany, a spłata obligacji nie będzie w pełni finansowana sprzedażą akcji awm. Tylko jaki jest wydźwięk tego wszystkiego? Po tylu latach setki tysięcy akcji, a w zasadzie to już miliony w cenie 60,70,80 groszy? Flagowy projekt. I jeszcze te komunikaty, że to w ramach strategii Adiuvo. Ciekawe czy akcjonariusze Adiuvo się tym zgadzają.
Tak, 10 milionów akcji zarejestrowane pamiętam. Tylko po co odkrywać karty jak w tamtym momencie byli jeszcze właścicielami całości pakietu.
Chyba pozostaje zaczekać na zamknięcie tematu CSS, zobaczymy co wyniknie z tych wielomiesięcznych trudów wspieranych też przez BICI.
|
|
Temat:
AIRWAY
yodyod a może tak wprost napisz jak to widzisz. Fragment o najlepszej wiedzy zarządu Emitenta dotyczącej tego co robi Adiuvo to rzeczywiście zakrawa o żart. Natomiast nie to jest przedmiotem głównej dyskusji. Czemu ponad 2 miliony akcji wyrzucone w rynek w tych cenach? A być może więcej, bo kto wie ile komunikatów jeszcze spłynie.
|
|
Temat:
AIRWAY
Spółka odpowiedziała w swoim ulubionym trybie. Teoretycznie wszystko idzie mniej lub więcej zgodnie z planem. Natomiast to nadal ta sama sytuacja, brak konkretów, a za ostatni uznaję uporządkowanie sprawy z kredytem. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
AIRWAY
Airway_Medix napisał(a):Dziękujemy! Działamy tak, aby wypełnić zapisy listu intencyjnego z Liderem Branżowym i "dowieźć" umowę. Rozmowy idą w dobrym kierunku i owe "60 dni" wydaje się realne. Nasi akcjonariusze przyglądają się temu procesowi z uwagą, stąd pojawiające się pytania.
Jestem ciekaw czy spółka nadal podtrzymuje powyższe. Nieubłaganie zbliża się termin tych 2 msc czy "60 dni" podanych w komunikacie z 16 czerwca. Niestety jedyne co widzimy w ostatnich tygodniach to kolejne komunikaty związane ze sprzedażą akcji przez Adiuvo i towarzyszący temu spadek kursu akcji. Rozumiem, że spółka robi swoje, więc nadal czekamy na jakieś konkrety. Ocena przyjdzie później.
|
|
Temat:
AIRWAY
Spółka poinformowała o zawarciu porozumienia w sprawie obligacji wyemitowanych przez spółkę matkę Adiuvo. Tym razem krótsze rolowanie, z terminem na koniec sierpnia (zazwyczaj rolowali co pół roku na kolejne 6m). Z informacji ze spółki przekaz był taki, że nowy inwestor chce aby kasa wróciła w końcu do spółki. Adiuvo też groszem nie śmierdzi i być może stąd pozbycie się pakietu akcji awm, przecież 4 miliony złotych na ulicy nie leży. Z kolei dzisiaj tradycyjny już update w trybie art. 428 KSH odnośnie progresu w sprawie sprzedaży technologii CSS która wróciła do spółki pod koniec 2021 roku. Teoretycznie wszystko porusza się w dobrym kierunku, czekamy na jakieś konkrety w postaci umów innych niż letter of intent. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
AIRWAY
Sama liczba komunikatów w ostatnim czasie pozwala sądzić, że w spółce zachodzą zmiany. Komunikat dotyczący labu Biovo, okazuje się, że wraca do gry i jest w pełni operacyjny. W tym momencie trwają rozmowy ze stroną która nadal prowadzi dd CSS a jednocześnie jest chyba ciśnienie aby zakończyć pracę nad platformą HyperForm. No i badania kliniczne Cuffixa, coś czego chyba nikt się nie spodziewał w tym momencie, bo temat umarł jakiś czas temu. Spodziewałem się odrębnego komunikatu w tej sprawie, ale z radością w sercu biorę i ten. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
AIRWAY
Coś się ruszyło, czy to kapitał spekulacyjny czy nie to już inna kwestia. Teraz pozostaje czekać, pierwszym przystankiem, a przynajmniej tak można wnioskować z komunikatów, będzie podpisanie umowy z BICI Solutions. Termin 30-45 dni, sporo czasu, będzie zmienność.
|
|
Temat:
AIRWAY
yodyod a jaka jest Twoja ocena ostatnich komunikatów? Jeśli nadal jesteś akcjonariuszem to zakładam, że jednak patrzysz przez pryzmat ewentualnej stopy zwrotu a nie poprzez pryzmat uczuć i tego jaka jest Twoja ocena zarządu. Szczególnie, że nadchodzą zmiany w zarządzie.
|
|
Temat:
AIRWAY
Kolejne dwa komunikaty ze spółki, które w moim odczuciu są typowym game changer dla dalszych losów spółki. Długo by pisać żeby streścić wszystko co zostało zawarte w komunikatach, ale krótko mówiąc, jest zagraniczny kapitał i know how aby wprowadzić Airway na inny poziom. Szczegóły w komunikatach, poniedziałkowa sesja będzie na pewno bardzo ciekawa. Podsumowując ostatnie 4 komunikaty: - Porozumienie z Bankiem w temacie spłaty kredytu. - List intencyjny na sprzedaż CSS. - List intencyjny z BICI Solutions dotyczący zaangażowania kapitałowego i operacyjnego. - Zakończenie procesu analiz możliwych opcji komercjalizacji portfolio Airway.
|
|
Temat:
AIRWAY
Coś się ruszyło, w końcu dogadali warunki przedłużenia kredytu. Jednocześnie odtajniono informacje o podpisanym letter of intent z podmiotem z USA, który właśnie przeprowadza due dilligence technologii CSS która wróciła do spółki pod koniec 2021 roku. Czekamy na dalsze wieści, w spółce coś się dzieje mimo, iż mało informacji wypływa na światło dzienne. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Dziękuję, wracam w takim razie do oryginalnego pytania.
Czy mamy kogoś kto przechodził przez ten proces w praktyce? Byłbym ogromnie wdzięczny za krótki opis jak to wygląda w realnym życiu.
|
|
Dziękuję za sprostowanie. Rzeczywiście jest to logiczne biorąc pod uwagę rolę KDPW. Pomijając jednak otoczenie prawne, czy istnieje w ogóle tego typu mechanizm?
|
|
Moi drodzy,
Przeglądam dokumenty związane z jedną ze spółek notowanych na gpw, zakładam że tyczy się to też wszystkich innych.
Jest taki punkt w prawach akcjonariuszy: - prawo do przeglądania księgi akcyjnej i żądania wydania odpisu księgi akcyjnej Emitenta.
Jest to oparte o Art. 341 KSH.
Moje pytanie, czy jako akcjonariusz spółki publicznej mogę w każdym momencie żądać odpisu księgi akcyjnej? Czy ktoś mógłby opisać jak to wygląda w praktyce?
++ Teraz mowa już o rejestrze akcjonariuszy. Natomiast pytanie pozostaje to samo. Czy mam wgląd do rejestru akcjonariuszy i jak to wygląda w praktyce.
Dziękuję
|
|
Temat:
AIRWAY
Na pewno za kilka miesięcy ktoś tutaj będzie musiał się uderzyć w pierś. Akurat z mojej perspektywy airway jako jedna z niewielu spółek medtech/biotech ma coś więcej niż prezentacje w ppt. Urządzenia istnieją, mają patenty i są używane w kilku krajach. Brakuje tylko tego finalnego kroku, USA.
Kto ma rację? Czas pokaże. Raz jeszcze zaznaczam, piszę z perspektywy inwestora/akcjonariusza, uczestnika walnych zgromadzeń, a urządzenia widziałem na własne oczy.
Pozdrawiam,
|
|
Temat:
AIRWAY
Dalej nie rozumiem co to ma wspólnego z airway medix? A nie ma spółek gdzie akcjonariusze też bagatelizowali wydarzenia z przeszłości a potem zarobili? Czy może to się wydarzyło tylko i wyłącznie na dwóch spółkach o których wspominasz. Lekcje związane z teorią inwestowania też możesz sobie darować, nie szukam tutaj nauczyciela. Jeśli chcesz się wypowiedzieć w temacie awm to śmiało, a jeśli interesuje Cię bioton czy petrolinvest to chyba nie jest odpowiedni wątek?
|
|
Temat:
AIRWAY
Nie wiem, nie byłem akcjonariuszem tych spółek. Co one mają wspólnego z airway medix w tym momencie?
|
|
Temat:
AIRWAY
Rozumiem, że powinniśmy pominąć fakt iż spółka posiada portfolio trzech produktów z FDA i LMA które jest w etapie design freeze a FDA przechodzi szybką ścieżką? Pozytywne feedbacki zbierane w Australii czy Brazylii? Pozytywne oceny w prasy branżowej? Jako inwestor powinienem skupić się na obietnicach i wiarygodności zarządu? Pominę fakt, iż wiarygodność to mocno subtelna sprawa jeżeli chodzi o ocenę. Przypominam że w zarządzie jest też Oron. Jemu też coś zarzucasz? Moderator:Regulamin się kłania Ja rozumiem że kolorowo nie jest, ale pisanie że są tylko negatywy (lub odwrotnie) to coś co dla mnie skreśla jakiekolwiek pole do dyskusji.
|
|
Temat:
AIRWAY
Jak ktoś chce widzieć same negatywy to zobaczy, to samo w drugą stronę. Wydaje mi się, że w spółce nie jest tak źle jak to się maluje na wykresie.
Patrzenie na przeszłe wydarzenia i próba wnioskowania co się wydarzy na ich podstawie to coś czego ja osobiście unikam. Dlatego liczy się tylko to co wydarzy się w kolejnych miesiącach a wtedy postrzeganie spółki może bardzo szybko się zmienić.
Natomiast czas pokaże jak zakończy się historia AWM, ja piszę z perspektywy wieloletniego akcjonariusza. Ocenię AWM jak w końcu znajdzie się ktoś kto oceni to portfolio i przedstawi to w postaci $$.
|
|
Temat:
AIRWAY
Prawdziwa cena CSS i tak dopiero wyjdzie w praniu. Cytat:Aktualnie Spółka kontynuuje rozmowy z dwoma podmiotami branżowymi zainteresowanymi technologią CSS. Odbyło się sprzątanie na bilansie, spółka powiadomiła, że odbyło się due dilligence związane z rozmowami z inwestorem finansowym. Pytanie na jakich zasadach, prawdopodobnie rozmowy o strukturze prawnej nie należą do najprostszych. Prawdopodobnie w jakiś sposób czuwa nad tym pan Laskowski (był też zaangażowany w deal OAT). A przynajmniej taką mam nadzieję jako akcjonariusz. Cytat:Równolegle do działań dotyczących komercjalizacji Zarząd rozpoczął rozmowy z: - bankiem w zakresie renegocjowania umowy kredytowej i możliwości spłaty zadłużenia w dłuższym okresie. Na dzień sporządzenia niniejszego raportu rozmowy z Bankiem są kontynuowane. Do dnia publikacji Bank nie wszczął wobec spółki żadnych działań prawnych mających na celu wyegzekwowanie spłaty wymagalnego kredytu. Szacujemy, że do zakończenia rozmów dojdzie w najbliższych tygodniach. - inwestorem finansowym zainteresowanym dokapitalizowaniem Grupy i dalszym rozwojem urządzeń w celu ich monetyzacji. Aktualnie zakończył się proces due diligence, który Spółka przeszła pozytywnie i toczą się rozmowy o strukturze prawnej współpracy między głównym akcjonariuszem a potencjalnym inwestorem.
|
|
Temat:
AIRWAY
Po raz kolejny update ze spółki, ten sam tryb co zwykle. Wygląda na to, że spółka w tym momencie skupia się tylko na dwóch sprawach, rozmowach z inwestorami i partnerami branżowymi oraz rozmowach z bankiem Discount w sprawie ustalenia nowych warunków spłaty kredytu. Cała reszta to wielka tajemnica i akcjonariusze mogą jedynie liczyć na to, że rzeczywiście istnieje zainteresowanie portfolio spółki. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
GENXONE
To samo co z innymi spółkami biotech, liczenie na to, że flagowy projekt przyniesie zyski. Z tą różnicą, że GX1 nie musi się martwić o gotówkę na R&D i to prawdopodobnie przez długi czas. Można było wyczuć z wypowiedzi prezesa, że IVQ będzie dobry. Zobaczymy za kilka dni.
Nie ma zainteresowania spółką, zazwyczaj niskie obroty. Kurs leci w dół, ale nie mam pojęcia czemu i nie zamierzam szukać przyczyn bo to i tak byłyby tylko teorie.
|
|
Temat:
AIRWAY
Kolejny update ze spółki, w jej ulubionym chyba trybie czyli w trybie art 428 KSH. Spółka zawiesza działalność R&D, która była prowadzona w Biovo Tech. Jest to związane z optymalizacją kosztów oraz faktem, iż urządzenia są już gotowe do komercjalizacji. Spółka wspomina o otwarciu Biovo Tech, ale już w nowej lokalizacji. Wiele osób ma nadzieję, że mowa o USA. W dalszym ciągu otwarta jest kwestia kredytu i sprzedaży technologii CSS, która oficjalnie wróciła do spółki z końcem listopada. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
AIRWAY
Niestety wygląda na to, że jedyne co się jeszcze wydarzy w 2021 roku to co półroczna akcja z obligacjami Adiuvo. Ciąg dalszy historii airway medix w 2022 roku.
|
|
Temat:
AIRWAY
Z tych nowszych informacji możemy wyczytać co poniższe: www.prnewswire.com/news-releas...Biovo Technologies Ltd. podpisało umowę z wiodącym szpitalem w USA na przeprowadzenie badania klinicznego urządzenia Cuffix. Start w styczniu.
|
|
Temat:
AIRWAY
Jest światełko w tunelu. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...Do Airway wraca CSS zgodnie z zapisami umowy. W 2017 roku CSS było sprzedane do Teleflexa za 10,5 mln EUR, płatność rozłożona była na II raty. Ile jest warte CSS w tym momencie? Według zarządu jest to "wysoko na rynku wyceniane aktywo". Być może w niedługim czasie dowiemy się o jakich kwota mowa.
|
|
Temat:
AIRWAY
Termin minął i tak jakby nic się nie stało. Nie mam pojęcia co się tam odbywa, bo spółka jak zwykle milczy jak zaklęta. Wychodzi na to, że IDB się wstrzymał z egzekwowaniem należności, ale na jakich zasadach to się dzieje to ciężko chyba powiedzieć z perspektywy drobnego akcjonariusza.
Pozostaje czekać, jak przez ostatnie kilkadziesiąt miesięcy.
|
|
Temat:
AIRWAY
ESPI, które w zasadzie nic nie wnosi. Nie wiadomo jakie jest stanowisko banku, nie wiadomo co z zastępczym finansowaniem. Dzisiaj jest termin spłaty kredytu. Cytat:W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 21/2021 dotyczącego umowy kredytowej zawartej z Discount Bank Ltd. z siedzibą w Tel-Aviv [Bank] oraz informacji przekazanych w ostatnim raporcie okresowym, Zarząd spółki Airway Medix S.A. z siedzibą w Warszawie [Spółka, Emitent] informuje, że według stanu na dzień publikacji niniejszego raportu bieżącego tj. na dzień 29 października 2021 r. Zarząd Spółki jest w stałej komunikacji z Bankiem i czeka na potwierdzenie terminu spotkania w celu ustalenia nowych warunków spłaty zadłużenia. Zgodnie z zapisami umowy kredytowej termin zapadalności ww. kredytu przypada z końcem października br.
O kolejnych istotnych etapach związanych z wydłużeniem terminu spłaty ww. kredytu Emitent będzie informował w trybie właściwych raportów. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
AIRWAY
Został tydzień do terminu spłaty kredytu, który został zaciągnięty w Israel Discount Bank. Ze spółki płyną wieści, że będzie wydany komunikat do rynku na termin zapadalności kredytu, wychodzi więc, że mowa o 30/10/2021. Jaka jest obecna sytuacja i atmosfera między spółką a Bankiem to chyba nie wie nikt poza zarządem. Akcjonariuszom pozostaje czekać w nerwowej atmosferze te kilka kolejnych dni. Z ostatniego raporty czytamy: Cytat: Intencją Zarządu (w porozumieniu z Bankiem) jest jak najszybsze doprowadzenie do komercjalizacji technologii CSS aby zabezpieczyć roszczenia Banku w kolejnych miesiącach. Zgodnie z najlepszą wiedzą Zarządu oraz rynkową praktyką, Bank, w przypadku otrzymania szczegółowych informacji o postępach w procesie sprzedaży posiadanych technologii oraz mierzalnych parametrów wskazujących na możliwość przeprowadzenia takiej transakcji w niedalekiej przeszłości, podejmie działania umożliwiające Spółce dokończenie procesu samodzielnie. Spółka prowadzi obecnie rozmowy o szybkiej sprzedaży CSS z pięcioma firmami, które wyraziły zainteresowanie i przystąpiły do oceny wewnętrznej produktu. Wskazać jednak należy, że do dnia publikacji niniejszego raportu Spółka nie otrzymała od Banku żadnych formalnych potwierdzeń powyższego.
|
|
Temat:
AIRWAY
Topór w postaci kredytu wisi nad głowami akcjonariuszy. CSS wraca, doradca od miesiąca szuka chętnego a pozostaje powiedzieć „czas mija a technologia niczyja”.
Chciałoby się zobaczyć jaka teraz atmosfera panuje w spółce, spokój czy zaczynają się lekko pocić?
|
|
Temat:
AIRWAY
Doradca na zasadzie success fee, może wyciągnie jednak trochę więcej z tej technologii, rozwijanej przez ostatnie 4 lata przez Teleflex. Zobaczymy co z tego wyniknie, niestety mają nóż na gardle, więc pozycja do odrzucania ofert to to nie jest.
|
|
Temat:
AIRWAY
Cześć yodyod,
Racja, na ten moment problem przeniósł się w czasie, ale chyba oboje się zgodzimy, że Bank musiał zobaczyć coś co spowodowało, że nie poszli w stronę wypowiedzenia umowy kredytowej. Pytanie co zostało zaprezentowane i jaki pomysł ma zarząd aby rozwiązać ten problem. Pomysł aby przedłużyć termin spłaty chyba jest już nieaktualny.
|
|
Temat:
AIRWAY
Zarząd zebrał siły i zakomunikował obecną sytuację związaną z portfolio produktów. Cytat:1. Oral Care – produkt w procesie komercjalizacji, dopuszczony do sprzedaży w EU oraz USA. Prace B+R dla produktu Oral Care zostały zakończone. Produkt jest dopuszczony do sprzedaży na rynku europejskim i amerykańskim. Jest na etapie produkcji wysokonakładowej, technologia jest chroniona zgłoszeniami patentowymi. Umowy dystrybucyjne dla produktu Oral Care zostały podpisane na terytoriach: Australia, Brazylia, Korea.
2. CPR – produkt w procesie komercjalizacji, dopuszczony do sprzedaży w EU oraz USA Prace B+R dla produktu Cuffix zostały zakończone. Produkt jest dopuszczony do sprzedaży na rynku europejskim i amerykańskim. Jest na etapie produkcji wysokonakładowej, technologia jest chroniona globalnie zgłoszeniami patentowymi. Produkt przeszedł testy użytkowe w jednostkach klinicznych w Europie i aktualnie jest w sprzedaży testowej na terytoriach: Australia, Brazylia, Włochy, Korea. Podlega również ewaluacji w Irlandii i Stanach Zjednoczonych. Obecnie w toku uzgodnień jest umowa dystrybucyjna w USA jednak rozmowy nie są zakończone. W opinii Zarządu wszelkie klauzule wyłączności mogą utrudnić przeprowadzenie testów użytkowych z potencjalnymi partnerami strategicznymi na tym terytorium. Równolegle do prowadzonych rozmów z dystrybutorami Zarząd prowadzi niezależne dyskusje z przedstawicielami ośrodków klinicznych w USA oraz środowisk medycznych o przeprowadzeniu testów.
3. LMA – zakończone prace nad technologią, etap designe freeze Rozwój technologii LMA jest na etapie finalnego prototypu. Prototyp pozwala zaprezentować podstawowe funkcje użytkowe i przewagi wobec produktów stosowanych na rynku. Kolejnym krokiem w rozwoju technologii jest produkcja urządzenia z użyciem form wtryskowych i finalnych materiałów, wykonanie testów biokompatybilności i zgłoszenie produkcji do certyfikacji w amerykańskiej agencji FDA (Federal Drug Administration). Równolegle przeprowadzane będą testy na pacjentach. Działania w tym zakresie są w toku a aplikację do FDA planujemy złożyć w bieżącym roku.
Zgodnie z listem Zarządu do akcjonariuszy opublikowanym wraz z raportem okresowym za 2020 r. doszło do prezentacji pełnego portfolio Spółki partnerom strategicznym. Na dzień publikacji niniejszego raportu przedstawiciele Spółki pozostają w bezpośrednim kontakcie z potencjalnymi partnerami biznesowymi w USA oraz Europie, a główne cele, które Zarząd stawia przed sobą w kolejnych miesiącach to wdrożenie produktów na rynek amerykański, zatwierdzenie technologii LMA na rynku amerykańskim oraz doprowadzenie do komercjalizacji pełnego portfolio Spółki. Zgodnie z raportami bieżącymi Emitenta nr 14/2021 oraz 15/2021 w portfolio Spółki w czwartym kwartale br. pojawi się ponownie produkt CSS. Ponieważ produkt ten jest dopuszczony do sprzedaży w EU oraz w USA i przeszedł szereg testów klinicznych, Zarząd Spółki jest przekonany, że przejęcie praw do komercjalizacji produktu CSS przyczyni się do wzrostu wartości portfolio Spółki. Pozostaje zadać sobie pytanie czy ryzyko związane z kredytem przewyższa przewidywany zysk ze sprzedaży całego portfolio wzbogaconego o powracający po 4 latach CSS. Absolutnie niczego nie sugeruję, jestem akcjonariuszem od długiego czasu i mam swój własny pogląd. Na pewno nie można im odmówić tego, że dopięli swego, na polskim rynku nie ma drugiej spółki z portfolio wypchanym po brzegi produktami z FDA approval, dopuszczonymi na rynkach EU i USA, a dodatkowo mającymi potwierdzone przewagi konkurencyjne. Jednocześnie dużym minusem jest doprowadzenie do sytuacji, w której spółka na ten moment nie posiada możliwości aby spłacić zobowiązanie z termin w październiku i musi zacząć gimnastykę finansowo-płynnościową.
|
|
Temat:
AIRWAY
Przede wszystkim nie wiem jakie wydatki poniósł i jakie musiałby jeszcze ponieść aby doprowadzić projekt CSS do końca, razem z płatnością II raty. Moim zdaniem główną przyczyną jest wyjście z segmentu Respiratory, ale ja wiem tyle co oficjalne.
Jeśli ktoś uważa, że wraca mało wartościowe aktywo zamiast gotówki, a jednocześnie dochodzi kwestia kredytu to rzeczywiście jest to scenariusz negatywny dla spółki.
Jeśli ktoś uważa, że wraca aktywo warte więcej niż przy wyjściu ze spółki, a jednocześnie kwestia kredytu jest sprawą otwartą i jak najbardziej do załatwienia to masz scenariusz w miarę pozytywny, bo jednak końcowo może wyjść saldo na +.
Każdy decyduje za siebie oczywiście i zgodnie z własną filozofią.
|
|
Temat:
AIRWAY
Myślę, że to dosyć mocne uproszczenie. Wnioskujesz, że przez 4 lata i po dziesiątkach tysięcy prób Teleflex nie wiedział jakie urządzenie posiada? Zorientował się teraz? Myślę, że powinniśmy dać im większy kredyt zaufania biorąc pod uwagę ich wielkość oraz know-how. Nie wspomnę o tym, że Teleflex informował w raportach inwestorskich o CSS jako o udanym przejęciu technologii, która jest na późnym etapie rozwoju.
Medline posiada urządzanie które jest odpowiednikiem CSS, więc akurat tutaj brak kupna jest zrozumiałe.
Jeśli uda się w elegancki sposób załatwić kwestię kredytu to ja bym powiedział, że ten zarząd jest urodzony pod szczęśliwą gwiazdą.
|
|
Temat:
AIRWAY
Poprawiam sam siebie. Z raportu rocznego: Cytat:Zabezpieczenia spłaty kredytu obejmują zabezpieczenie na prawach z tytułu umowy sprzedaży technologii CSS, zastaw rejestrowy na wierzytelności z tytułu obligacji wyemitowanych przez Adiuvo Investments S.A. i objętych przez Spółkę oraz zastawy rejestrowe na ruchomościach, prawach własności intelektualnej i innych prawach. Jedno a zarazem najważniejsze zabezpieczenie właśnie wyparowało. Moim zdaniem Zarząd powinien się odnieść do tej sytuacji i bardzo szybko zareagować. Mają 3,5 miesiąca do spłaty, ja wiem, że Orłowski znajdzie rozwiązanie i gotówka się pojawi w taki czy inny sposób, ale może to jest moment otrzeźwienia dla nich, bo moim zdaniem żyli w bajce gdzie Teleflex był przyjacielem i wszystko kręci się wokół Airway. Czas zejść na ziemię.
|
|
Temat:
AIRWAY
Czy fatalna to dopiero pokaże czas. Natomiast lekkie sprostowanie, kredyt nie był zaciągnięty pod zastaw raty. Po prostu obydwa przepływy pieniężne miały odbyć się w tym samym czasie.
Dostali I transzę, produkt był dopracowywany przez 4 lata na koszt Teleflexu, a teraz aktywo wraca do spółki.
Pozostaje problem kredytu w Izraelu.
|
|
Temat:
GENXONE
Rynek dzisiaj pozytywnie zareagował na informacje, która była w zasadzie spodziewana przez większość drobnych akcjonariuszy. Diagnostyka zwiększyła zaangażowanie z 15,22% do 38,61%, inwestując dodatkowe 15,8 miliona złotych w Genxone. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
GENXONE
Odbywają się spore zmiany w akcjonariacie. Torox sprzedał 470731 akcji i przestał być akcjonariuszem Genxone MedCamp srzedał 340000 akcji i zostało mu ok 54000 akcji Genxone. Cena ustalona na 20,50 dla obydwu podmiotów co może rodzić pewne podejrzenia, iż ostatnie zachowanie kursu było w jakiś sposób powiązane z chęcią zawarcia tych transakcji po ustalonej z góry cenie. Zgodnie z regulaminem ASO: Cytat:maksymalna różnica pomiędzy ceną akcji określoną w zleceniu a ostatnim kursem tych akcji z notowań w systemie notowań ciągłych lub systemie kursu jednolitego nie jest wyższa niż 20%. Moim zdaniem istnieje duże prawdopodobieństwo, iż to jeden podmiot zgarnął akcje tego samego dnia w transakcjach pakietowych. Mowa tutaj o niemalże 25% akcji spółki. Oczywiście duża część akcjonariatu trzyma kciuki aby to Diagnostyka zwiększała swój udział, bo w długiej perspektywie jest to stabilny i odpowiedni partner do rozwoju. Na dniach okaże się kto zainwestował ponad 16,5 miliona złotych w Genxone. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
GENXONE
Kolejna umowa, tym razem z WSSE z Łodzi. Umowy wydają się identyczne jeżeli chodzi o zakres a jednocześnie cenę. Niemalże jak oferta B2B. Razem to już 2 miliony złotych brutto. Cytat:Zarząd Spółki genXone S.A. z siedzibą w Złotnikach _"Spółka", "Emitent"_ informuje, że w dniu 31.05.2021 r. została obustronnie podpisana umowa na "Zakup i dostawę sprzętu laboratoryjnego do sekwencjonowania genomu wirusa SARS-CoV-2" z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Łodzi. Czas realizacji umowy obejmuje 12 miesięcy. Kwota umowy wynosi 998.760,00 zł brutto. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
GENXONE
Spółka podpisuje umowę na niemalże 1 milion złotych z sanepidem z Rzeszowa na "zakup i dostawę sprzętu laboratoryjnego do sekwencjonowania genomu wirusa SARS-CoV-2". Zastanawiam się jaki jest potencjał w tego typu umowach. Czy firma będzie dostarczać odczynniki w długim terminie? Jest 16 WSSE w Polsce. Cytat:Zarząd Spółki genXone S.A. z siedzibą w Złotnikach _"Spółka", "Emitent"_ informuje, iż w dniu dzisiejszym otrzymał informacje o wynikach postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na "Zakup i dostawa sprzętu laboratoryjnego do sekwencjonowania genomu wirusa SARS-CoV-2 dla Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie". Cena całości zamówienia wynosi 998 760,00 zł. O podpisaniu umowy z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Rzeszowie Emitent powiadomi odrębnym raportem bieżącym. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...Spółka rekomenduje 0,65 PLN dywidendy na akcje. Dosyć szybka wypłata zysków jak na spółkę biotechnologiczną, która dopiero co weszła na parkiet. Być może covidowe zyski ich zaskoczyły? Na pewno nie było tego w planach gdy spółka szykowała się na NewConnect. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
GENXONE
Ciekawa informacja dotarła dzisiaj na rynek. Spółka z NC podpisuje umowę z koreańską spółką wartą prawie 4 miliardy dolarów. Umowa wartościowo nie jest znacząca bo to 41k EUR, ale na pewno warta uwagi. Genxone dostrzeżone przez większych graczy to na pewno duży plus dla spółki. Zobaczymy co będzie dalej. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Prawda, kosmiczna wycena. Wygląda jakby chcieli wykorzystać dobre otoczenie dla spółek biotech, wig-leki też działa na wyobraźnię. Zaczekam na debiut i niech rynek zweryfikuje wycenę akcji.
|
|
Temat:
AIRWAY
Magazyn MedTech Outlook nagrodził Biovo jako "Top 10 Medical Ventilator Solution Providers 2021". Ciekawy opis celów jakie stawiała sobie spółka oraz przewag na produktami konkurencyjnymi. medical-ventilator.medicaltech...
|
|
Temat:
PYRAMID
Też odniosłem takie wrażenie. Przede wszystkim mocno podkreślają, że nie będzie pośpiechu i wydawania niedopracowanych gier, więc moim zdaniem trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przynajmniej ja tak robię.
|
|
Temat:
AIRWAY
Spółka opublikowała informacje udzielone akcjonariuszowi poza walnym zgromadzeniem w trybie art. 428 KSH. Odpowiedzi dotyczą produktu Cuffix – Cuff Pressure Regulator. Biorąc pod uwagę, że spółka zgodziła się na czat inwestorski organizowany przez Puls Biznesu (8 marca), wygląda jakby chcieli oczyścić atmosferę przed wspomnianym spotkaniem. Najpierw ESPI o ukończeniu LMA, którego miało nie być, a teraz odpowiedź na pytania, które były zadawane od miesięcy. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
AIRWAY
|
|
Temat:
GENXONE
Dzisiaj pojawił się raport okresowy za IV kwartał, który rynek (na ten moment) odbiera bardzo pozytywnie. biznes.pap.pl/pl/news/ebi/info...(3-2021)-raport-okresowy-za-iv-kwartal-2020-roku Jeszcze się nie wczytałem, ale na duży plus jest fakt, że spółka która powstała z pewnym zamysłem niedotyczącym Covid, potrafiła szybko się dostosować i zarobić na pandemii. Biotech, który ma gotówkę w kasie to zawsze przyjemna odmiana. Być może o wiele łatwiej będzie finansować kolejne etapy rozwoju Nanobiome.
|
|
Temat:
GENXONE
genXone SA.dr Michał Kaszuba - Prezes genXone prof. Łukasz Krych - Dyrektor ds. Badań i Rozwoju Cytat:Firma genXone aktywnie działa w branży biotechnologicznej i oferuje usługi sekwencjonowania kwasów nukleinowych (DNA i RNA) w oparciu o innowacyjną technologię sekwencjonowania nanoporowego, tzw. Next-Generation Sequencing (NGS) nazywanego też sekwencjonowaniem trzeciej generacji. Spółka jest pierwszą w Polsce i jedną z 29 firm na świecie (wg stanu na 30 września 2019 r.), która posiada akredytację oraz licencję umożliwiającą komercyjne wykorzystywanie technologii sekwencjonowania nanoporowego stworzonej przez Oxford Nanopore Technologies (ONT). W oparciu o dostęp do technologii ONT firma tworzy własne, nowe rozwiązania w postaci protokołów laboratoryjnych oraz narzędzi, skryptów i algorytmów bioinformatycznych, umożliwiających wykorzystanie sekwencjonowania nanoporowego w wielu obszarach nauki i biznesu, m.in. w diagnostyce genetycznej, przemyśle spożywczym, weterynarii, czy rolnictwie. Nad nowoczesnymi rozwiązaniami pracuje doświadczony zespół genXone, który składa się ze specjalistów z zakresu genetyki molekularnej i bioinformatyki. Działalność genXone dopełnia Laboratorium Diagnostyki Molekularnej, w którym przeprowadzane są badania z wykorzystaniem metody Real-Time PCR obejmujące wykrywanie i oznaczanie ilościowe patogenów w różnych układach człowieka. Źródło: genxone.eu/relacje-inwestorski... W 2019 roku spółka pozyskiwała kapitał za pomocą crowdfundingu: W ramach oferty publicznej Spółka oferuje 17,7% akcji, a cena za akcję wynosi 6,90 zł. Prezentacja inwestorska: genxone.eu/wp-content/uploads/...
|
|
Temat:
AIRWAY
Dzięki za wpis yodyod. Wiadomo, że bardzo ciężko jest to wycenić, a jeszcze ciężej jak spółka nie pomaga żadnymi prognozami czy nawet szacunkami odnośnie rynku dla danego urządzenia. Osobiście przyjąłem dosyć luźne podejście do wyceny, ale wniosek jest prosty, kapitalizacja w tym momencie nie ma dla mnie sensu. Czy to nieefektywność rynku? Czas pokaże.
Poniżej w 1000k USD:
CSS MV: 200 Sale: 13 Sale as percentage of MV: ~6,5%
Jeśli przyjąć podobne założenie czyli sprzedaż technologii za około 7% wartości rynku (chociaż powinno być więcej bo w przypadku OC i Cuffix poszli dalej z rozwojem produktu pod ewentualną sprzedaż) to można sobie porobić luźne kalkulacje. Ja takie robiłem i dlatego nie sprzedałem w sierpniu po ogłoszeniu FDA.
OC MV: 400-500 Sale: 26-33
Cuffix MV: 250-350 Sale: 16-23
LMA MV: 400-500 Sale: 26-33
Czyli Sale na poziomie 69-89M USD. A to nie uwzględnia innych zmiennych, które trzeba by było ująć w razie sprzedaży całej spółki. Zaznaczam raz jeszcze, że to moje luźne kalkulacje i do biotechu podchodzę bardzo ostrożnie, bo duże znaczenie ma tam nie tylko produkt, ale też know how i kapitał ludzki.
|
|
Temat:
AIRWAY
Kolejny PR news prosto od Biovo. Z tej perspektywy można by powiedzieć, że w spółce dzieje się bardzo dużo w tym momencie. Z kolei z perspektywy raportu można by rzec, że coś tam robią w tej spółce, ale nie wiadomo co. Dziwna rozgrywka. www.prnewswire.com/news-releas...
|
|
Temat:
AIRWAY
Spółka nadal milczy, ale szczątkowe informacje z internetu zaczynają pokazywać jakiś obraz tego co się dzieje w tym momencie. news.yahoo.com/biovo-technolog...Cytat:Biovo is proceeding with its plan to increase sales and production volumes. We are pleased to announce the recent conclusion of distribution agreements in Australia and Brazil. Following our recent 510K FDA clearance, the next commercialization challenge is in the USA, and discussions are already underway. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------www.juedische-allgemeine.de/is...Cytat:Oron Zachar, Managing Director of the medical device manufacturer Biovo Technologies in Rosch Haayin, also senses that normalization is real. “Suddenly there was an email from a distribution company in Abu Dhabi in our inbox. It was the first week after the relationship was announced. ”What followed the first exchange was a perfectly normal process, like the one that takes place with sales companies around the world. "That is very encouraging." “We're looking for high quality places to sell our critical care medical products. So it is important that the Emirates offer excellent medical care. It's not just about the quantity, but also the quality. " The company is happy about the contact, “because we were skeptical whether peace would only exist on paper or whether there would be real communication with people in the Gulf States. We were pleasantly surprised. And meanwhile the first products from Rosh Haayin are already on their way to Abu Dhabi. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Poniższy link można traktować jako swego rodzaju potwierdzenie zawarcia umowy z dystrybutorem na AUS i NZL. www.biggreen.com.au/intensive-...
|
|
Temat:
AIRWAY
Kolejny artykuł, który wpływa bezpośrednio na kurs. Dzisiaj cały dzień minus w zasadzie aż nagle wypływa artykuł o Biovo i w tym momencie siedzimy na +10%. www.juedische-allgemeine.de/is...Cytat:Oron Zachar, Managing Director of the medical device manufacturer Biovo Technologies in Rosch Haayin, also senses that normalization is real. “Suddenly there was an email from a distribution company in Abu Dhabi in our inbox. It was the first week after the relationship was announced. ”What followed the first exchange was a perfectly normal process, like the one that takes place with sales companies around the world. "That is very encouraging." “We're looking for high quality places to sell our critical care medical products. So it is important that the Emirates offer excellent medical care. It's not just about the quantity, but also the quality. " The company is happy about the contact, “because we were skeptical whether peace would only exist on paper or whether there would be real communication with people in the Gulf States. We were pleasantly surprised. And meanwhile the first products from Rosh Haayin are already on their way to Abu Dhabi.
|
|
Temat:
PCCEXOL
|
|
Temat:
AIRWAY
Po komunikacie o FDA poszła trochę inna ilość i w innych okolicznościach bo z konta Orenore mającego problemy finansowe. Oron Zachar sprzedał 6,5% swojego pakietu akcji, który był niezmienny od 2015 roku. Moim zdaniem to jeszcze nie jest powód do niepokojów. Obroty ostatnimi dniami były bardzo duże i mógł spokojnie pozbyć się większej ilości po cichu. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że taki trend byłby niepokojący, ale za moment zaczyna się okres zamknięty.
|
|
Temat:
AIRWAY
W ramach powyższej dyskusji. Odpowiedź od Airway Medix SA na zapytanie związane z komunikatem ESPI dotyczącym informacji zawartych we wczorajszym artykule na temat Biovo Technologies. Cytat:Szanowny Panie, Poniższa informacja opublikowana przez Biovo jest prawdziwa, jednak ma raczej charakter informacji marketingowej i nie nadaje się do publikacji raportem ESPI. Konsultowaliśmy ten temat i przez doradców zostało to uznane za standardowy, kolejny krok w rozwoju spółki, której produktu są używane na OIOM. Także – o podpisywanych kolejnych umowach dystrybucyjnych lokalnych informowaliśmy w raporcie okresowym (opublikowanym 2 tygodnie temu). Niezależnie jednak od powyższego, zgodnie z opublikowanym raportem okresowym, jesteśmy w zaawansowanych rozmowach dot. rozpoczęcia działań na rynku amerykańskim – taka informacje stosowanym komunikatem ESPI natomiast podamy na rynek. Pozdrawiam, Airway Medix SA Źródło: Grupa Akcjonariuszy Airway Medix na FB Oczywiście podziękowania dla osoby, która podzieliła się informacją z resztą akcjonariuszy.
|
|
Temat:
AIRWAY
@pani_zawadowa
Wydaje mi się, że nigdzie nie prosiłem o dowód. Wybacz, że poczułaś się niekomfortowo, ale piszemy tutaj w zasadzie anonimowo i każdy może napisać co mu się podoba, a to oznacza, że druga osoba może to zakwestionować. Krewa lekko zasugerował, że wypowiadam się tak jakbym był związany ze spółką. Ma do tego pełne prawo, chociaż ciężko byłoby mi tutaj dostarczyć jakiekolwiek przeczące dowody inne niż pisemne zaprzeczenie. Natomiast nie poczułem się niekomfortowo ani nie wziąłem tego do siebie. Tyle w temacie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem niecierpliwość inwestorów, bo sam nim jestem, ale nie do końca wiem jakiego ESPI oczekują i dlaczego Zarząd miałby wykorzystywać sytuację? Jak spółka wypuszcza puste cenotwórcze ESPI po czym okazuje się, że nie za bardzo idą za tym liczby i rzeczywistość to podnoszony jest krzyk o manipulacjach. Jak nie wypuszcza ESPI w każdym możliwym temacie to też niedobrze. Naprawdę ciężko dogodzić inwestorom na GPW w tym względzie.
Insider sprzedał dzień przed pojawieniem się artykułu. Ciężko mówić o przypadku aczkolwiek na pewno lepiej, że zrobił to przed niż po. Oczywiście trzeba też wspomnieć, że ilość akcji to niecałe 100k z pakietu ponad 4,5M akcji. Od 2015 roku ten pakiet był niezmienny.
Raport był 2 tygodnie temu, opisali bieżącą sytuację i najwidoczniej doszli do wniosku, że obecne wydarzenia nie wpisują się w konieczność wypuszczenia komunikatu. Czy to jakaś strategia? Ukryty cel? Być może, kto może wiedzieć poza Nimi. Natomiast na chłodno patrząc spółka ma w portfolio gotowce do sprzedaży i to na dużą skalę. Wspomnieli o kontraktach w Australii i Brazylii. Pozostaje czekać na dalszy rozwój sytuacji.
Pozdrawiam akcjonariuszy!
|
|
Temat:
AIRWAY
Cytat:A jak oceniasz, czy informacja o planach sprzedaży spółki inwestorowi branżowemu jest informacją cenotwórczą czy nie jest? Ujmę to tak, na pewno można by było z tego zrobić cenotwórczy komunikat. Natomiast dopóki nie ma żadnych papierów na stole to jestem zdania, że jest to informacja nieistotna i cieszę się, że spółka nie uczestniczyła w covidowym deszczu ESPI. A wydaje mi się, że miała podstawy ku temu aby to uczynić. Zgodnie z raportem model biznesowy spółki jest taki, że celem jest sprzedaż technologii albo jak ujmuje to spółka, komercjalizacja technologii. Nie jestem związany ze spółką w żaden inny sposób niż poprzez bycie akcjonariuszem, drobnym bym rzekł. Oczywiście dochodzi do tego długa pozycja na walorze, sięgając od 2017 roku. Akurat "Anna Aranowska-Bablok, Członek Zarządu" zostało skopiowane żywcem ze strony, którą podałem. Nie chciałem się pomylić w nazwisku pani Anny. Poza tym to już tylko kwestia mojego charakteru i być może zbytni szacunek do tychże stanowisk. Ostatnio odświeżam KSH, sporo tam członków zarządu. Dodam też, iż we wcześniejszych wpisach jasno zaznaczyłem, że komunikacja z rynkiem mogłaby być lepsza. W tym zakresie nie zamierzam bronić spółki. Co nie oznacza, że zgadzam się ze stwierdzeniem, iż spółka powinna odpisywać na wszystkie maile (bez względu na ich treść, a takowej nie poznaliśmy).
|
|
Temat:
AIRWAY
krewa napisał(a):michal2805 napisał(a):Sprzedać spółkę podmiotowi z branży medycznej (prawdopodobnie z USA). Jest to prostsze niż sprzedaż poszczególnych technologii pojedynczo. Celem jest 2021r., ale wiadomo, że jest ogrom zmiennych. Mógłbyś podać źródło, proszę? Przyznam, że nie śledzę na bieżąco komunikatów spółki ani wywiadów nie czytam. WZA, ale musiałby się znaleźć ktoś jeszcze kto był obecny. Z tym może być ciężko, bo indywidualnych było dosłownie trzech inwestorów (to ciekawe jak wielkie zainteresowanie jest akcjonariuszy, ale nikt nie pofatyguje się na WZA). @saskyOd razu odpowiem. Od jednej wiadomości użytkownika forum (bez żadnych dowodów) doszedłeś do momentu gdzie sugerujesz politykę olewania interesariuszy. Powtórzę raz jeszcze, każda spółka to inna historia. Krewa podał przykład jak członek Zarządu odpowiadał na wszystkie zapytania (robił za IR) i jednocześnie wykonywał inne obowiązki. Mógłbym ciągnąć ten temat i zapytać ilu było członków Zarządu itd itp. Natomiast nie jest moim celem przekonywanie Was, a mam nadzieję, że poniższa informacja usprawiedliwi mój tok myślenia. www.airwaymedix.pl/pl,4,relacj...Pan Prezes ma na głowie Airway, Adiuvo, Helix BioPharma i kto wie co jeszcze. Oron Zachar to Biovo Technologies w Izraelu + inne spółki w których robi za mózg. Pozostaje pani Anna, która w moim domyśle zajmuje się bieżącymi sprawami, negocjacjami i zarządzaniem (np ogarnięciem WZA). Czy to rozsądne, że widnieje jako kontakt dla inwestorów? Nie mnie decydować. Czy komunikacja mogłaby być lepsza? Oczywiście. Czy to będzie miało znaczenie w momencie gdy spółka dociągnie wszystkie obietnice do końca i uraczy inwestorów sowitą stopą zwrotu? Dla mnie nie. Pozwólcie, że na tym zakończę swój udział w tej dyskusji, bo Wy nie przekonacie mnie, a ja najwidoczniej Was. Jestem w stanie się z tym pogodzić. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że spółka obroni się wynikami!
|
|
Temat:
AIRWAY
Tak, krewa. Natomiast nie każda spółka posiada wydzielony dział IR, a nawet dedykowaną osobę. W przypadku Airway Medix, tym "działem" jest pani Anna Aranowska-Bablok, Członek Zarządu. Biorąc pod uwagę, że odpowiada też za reprezentowanie spółki i bieżącą działalność nasuwa się pytanie w co powinna inwestować swój czas. Ja osobiście wolę żeby skupili się na głównych celach spółki, a skrzynce mailowej nadali mniejszy priorytet. Natomiast zaznaczę po raz kolejny, to moje osobiste odczucie i nie mam pojęcia na jakiego maila rzekomo nie odpowiedzieli. Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
AIRWAY
Przepraszam sasky, ale wydaję mi się, że powinieneś dodać na początku tego wpisu sformułowanie "Moim zdaniem". Każdy może mieć swoją własną definicję dobrej spółki. Jedna osoba szuka świetnego działu IR, druga osoba szuka wyników, a trzeciej podoba się Zarząd i jego kompetencje. Akurat tak się składa, że znam realia działu IR od kuchni i czasami ręce opadają jak widzi się maile z pytaniami (a często pretensjami) związanymi z kursem giełdowym. Nie twierdzę, że tak było w tym przypadku, ale sam fakt nieodpisania na maila, którego treści oboje nie znamy, w moim mniemaniu, nie świadczy o niczym.
|
|
Temat:
AIRWAY
Mogliby, ale osobiście wolę żeby skupili się na pracy a nie na korespondencji z każdym jednym akcjonariuszem. Przypominam, że to może być problematyczne, bo nie mogą podać Ci informacji, która nie jest dostępna publicznie.
Jak komunikat o dopuszczeniu urządzenia przez FDA może być ściemą? Przecież FDA ma swój portal, ogólnodostępny i można samemu sprawdzić czy spółka rzeczywiście posiada zgodę.
|
|
Temat:
AIRWAY
Moim zdaniem będzie to komunikat o wezwaniu. Być może wcześniej większościowy akcjonariusz podpisze umowę z podmiotem przejmującym i zobowiąże się do sprzedaży wszystkich swoich akcji. Wydaje mi się, że tak było w przypadku Sanofi - Nepentes. Trzeba mieć na uwadze, że Zarząd Airway przyjął inną strategię niż w przeszłości, a mianowicie jest to chęć skorzystania z usług butiku inwestycyjnego z USA, który za odpowiednie fee przeprowadzi ten proces.
|
|
Temat:
AIRWAY
Sprzedać spółkę podmiotowi z branży medycznej (prawdopodobnie z USA). Jest to prostsze niż sprzedaż poszczególnych technologii pojedynczo. Celem jest 2021r., ale wiadomo, że jest ogrom zmiennych.
|
|
Temat:
AIRWAY
Dzięki za informację. Może to w ramach poprawy komunikacji z akcjonariuszami, chociaż to by było rychło w czas biorąc pod uwagę co Zarząd planuje zrobić z całą spółką.
|
|
Temat:
AIRWAY
Zgoda od FDA dla produktu Cuffix. Bardzo duży krok w kierunku komercjalizacji produktu, finalny w zasadzie. W tym momencie AWM ma dwa produkty ze zgodą FDA, gotowe do sprzedaży. biznes.pap.pl/pl/news/all/info... PAP">
|
|
Temat:
Adiuvo
Niestety potwierdzili to w tym przypadku. W akcjonariacie jest kilka TFI, chciałoby się myśleć, że one mają interes w tym aby spółka w przejrzysty sposób komunikowała się z akcjonariuszami. Kurs szoruje po dnie, a oni milczą jak zaklęci.
|
|
Temat:
Adiuvo
Cytat:W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 8/2020 w sprawie porozumienia przedłużającego okres na zawarcie umowy inwestycji, Zarząd Adiuvo Investments S.A. [Spółka] informuje, że z dniem 27 kwietnia 2020 r. Spółka oraz Inwestor o którym mowa w raporcie bieżącym nr 2/2020 zawarli porozumienie przedłużające okres na zawarcie ostatecznej umowy inwestycji do 1 maja 2020 r. Dodatkowo strony postanowiły, że każda ze stron jest uprawniona do wydłużenia tego okresu o siedem dni poprzez odpowiednie zawiadomienie pozostałych stron. W pozostałym zakresie postanowienia dokumentu term sheet o którym mowa w ww. raporcie bieżącym nie uległy zmianie. Wygląda na to, że na dniach okaże się w jakiej lidze gra Adiuvo. Negocjacje trwają od końcówki stycznia. To byłby bardzo ładny follow up po ostatnim dealu SmartMedics.
|
|