PARTNER SERWISU
dhzleyny
Inveris

Inveris

Ostatnie 10 wpisów
No to na chwilę obecną możemy zakładać konsolidację pomiędzy 20 a 28 zł. Teraz pytanie, czy kolejny raz poziom 20 zł wytrzyma. Jeśli nie, no to w najgorszym scenariuszu, to nawet okolice luki przy 15 zł. należy brać pod uwagę.

Z tym że jeśli kurs by spadł tak nisko, to prawdopodobna całościowa dywidenda (może coś pod 2 zł.), była by na poziomie grubo ponad 10%, dlatego raczej zakładam, że jeszcze tym razem 20 zł wytrzyma, z ewentualnym długim pinbarem wzrostowym poniżej 20 zł.

Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jakie info lub wyniki musiałby Asbis opublikować, żeby kurs miał przebić 30 zł. Z dołka około 2 zł urósł aż na 28 zł, to jest przecież 1400%. Dla mnie to jest wystarczająca sytuacja na korektę w okolicę 20 zł lub o wiele niżej, a potem dopiero ewentualnie dalsze wzrosty.

Żeby pójść jeszcze wyżej z kursem, to potrzebne by była gruba ryba, która podciągnęła go na dużych pieniądzach, no ale kto o zdrowych zmysłach zainwestuje w papier, który jest nadal tak mocno wykupiony. Tutaj nie ma żadnej komedii, tylko nic nie rośnie do nieba w nieskończoność.

Choćby nie wiem jak zaklinać rzeczywistość, to teraz jest sprzedaż faktów, a one okazały się bardzo negatywne. Z tym że nie spodziewałem się, że ludzie będą tak bronić tych szacunków i próbować je na wszelki sposób wytłumaczyć, że to jest dołek, a teraz wyniki już tylko będą rosły.

Zakładam tak samo jak mój przedmówca, że masa inwestorów musi wisieć na dużych hakach i dalej wierzą w pozytywny obrót spraw. Jeśli oni uznają, że jednak nic z tego nie będzie, to dopiero będziemy mieli formacje zlewu.

Jest multum niewiadomych w obrębie tej spółki, dlatego pomimo przedstawionych argumentów, ja nie widzę przesłanek na wzrost kursu do końca roku.

Cytat:
Ktoś się podejmie wyjaśnienia co tutaj się stało dzisiaj, że taki zjazd? d'oh!

To info o zakończeniu przeglądu opcji strategicznych i zmianach w programie motywacyjnym miało aż taki efekt?

Inne były oczekiwania odnośnie wyników przeglądu opcji strategicznych, między innymi wejście nowego znaczącego inwestora. Dodatkowo mamy rewizję wysokości powtarzalnej EBITDA o 8% w dół. Więc dzisiejsze spadki to nic zaskakującego, aczkolwiek spodziewałem się może maks -5%, ale nie -15% i to na tak dużym obrocie. Prawdopodobnie powrócimy testować wsparcia w okolicach 420 oraz 390 zł i pewnie wtedy rozstrzygną się dalsze losy kursu.

No i by się zgadzało z tą dystrybucją, bo główny udziałowiec The Troesh Family Foundation, zmniejsza swój udział w akcjonariacie.

ESPI z 11 maja
Cytat:
... zawiadomienie ... o zbyciu akcji Emitenta przez The Troesh Family Foundation ... o obniżeniu udziału w kapitale zakładowym i ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta poniżej 10%.

Pytanie do ilu chcą zejść, bo chyba teraz muszą poinformować dopiero jeśli zejdą poniżej 5%, ale to jest chyba mało prawdopodobne.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 19 kwietnia 2025 13:00:33
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,198 sek.

yvmccsus
cknctjgq
numljgpp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dnhudgca
bbscjvxf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat