Temat:
XTB
Przy obecnej cenie daje to dywidendę na poziomie 11%.
Jest szansa że wyjdzie z konsolidacji i wybije ponad 20,00
|
|
3 mln zysku w q4 18 mln w 2020.
Post wyżej do usunięcia
|
|
Temat:
XTB
A nie bierzecie pod uwagę, że promocja w końcu się skończy, ale klienci będą już na tyle leniwi i nie przejdą do "porównywalnej prowizyjnie" lub nawet ciut droższej konkurencji?
|
|
Temat:
MERCATOR
Na razie tylko za niecałe 3,5mln PLN ale powinno nam się wsparcie techniczne i psychologiczne tworzyć na poziomach koło 340-350PLN za akcje
|
|
Temat:
MERCATOR
Widać ewidentnie, że Mercator jest beee dla inwestorów i nawet najlepsze info nic w tym momencie nie zmienią, Nawet jakby w espi podali, że cały zysk zainwestowali w BTC po 5K i odsprzedali za 40k lub, że nitryl leczy COVID pewnie by kurs nie drgnął :)
Moim zdaniem trzeba przeczekać, aż nastroje się odwrócą (gospodarka w tym momencie przypomina tonącego Titanica, a my tańczymy i gramy), być może jak 80% firm z GPW pokaże straty a Merc nadal rekordowe zyski wtedy karta się odwróci.
|
|
Temat:
MERCATOR
Najlepszą informacją byłoby jakby opracowali i opatentowali technologię rękawic hybrydowych (mieszkankę nitrylu z lateksem/winylem) przy zachowaniu wszystkich walorów nitrylu. Zwiększyło by konkurencyjność oraz marże w pocovidowej rzeczywistości. Jeszcze jakby poszli w ekologię (dodatki otrębów owsianych) to myślę, że rynek byłby usatysfakcjonowany. Tylko czy oni chcą iść w badania i mają do tego zasoby oraz kapitał ludzki
|
|
Temat:
MERCATOR
rafik1 napisał(a):Zgodanie z www.parkiet.com/Medycyna-i-zdr...BOS szacował 902 MLN w całym 2020, więc wychodzi ok 330 MLN na Q4. Mamy 370MLN więc wynik znacznie powyżej prognozy.. Oczekiwania 400-500 MLN to chyba bardziej życzeniowe oczekiwania większości użytkowników formu tego i Bankiera :). Dodatkowo BOS szacował 890 MLN w 2021 i przy tych szacunkach cenę ustalił na 653 zł. Już wiemy, że w 20 było znacznie powyżej ich prognoz, a w 21 będzie pewnie ok 2 razy więcej niż ich prognozy.. Więc jak sie ma obecna cena do ceny z powyższej rekomendacji ? No to wszystko rozbije się o konsensus rynkowy. Z drugiej strony BOŚ w połowie października wycenia kurs spółki na 653zł przy 902mln zysku. Zysk jest większy, a nowe reko BOŚia z 3 z przodu...? To się kupy nie trzyma
|
|
Temat:
MERCATOR
Nikt nie twierdzi, że wynik jest słaby.
Wręcz przeciwnie, patrząc na to co się dzieje w gospodarce jest rewelacyjny. Mało jest firm, które są w stanie generować takie zyski.
Niemniej oczekiwania co do tej spółki są bardzo wysokie. Tak jak za sukces uważano to, że Małysz dostał się do drugiej serii konkursu w 1998 roku, tak w 2001 porażką było drugie miejsce...
|
|
Temat:
MERCATOR
Owszem wynik swietny, ale ja sie spodziewalem conajmniej 4 z przodu w zysku netto. Myślę, ze sporo inwestorow również...
|
|
Temat:
MERCATOR
No i są szacunkowe wyniki: 370mln za q4.
Moim zdaniem trochę mało...
|
|
Temat:
MERCATOR
DonG napisał(a):[quote] Dużo łatwiej będzie to zrobić Mercatorowi inwestując zarobioną w czasie pandemii gotówkę i korzystając ze zmiany podejścia do środków ochrony. Przeciętny analityk w Polsce uważa odwrotnie (ok, w przypadku MRC mamy za małą próbę, bo tylko jedna osoba). I ciekawe czy bierze pod uwagę to, że w czasie pandemii, kiedy większość branż ma kłopoty, Cash is king i MRC może czuć się na zakupach jak na Black Friday. Co innego podczas hossy gdzie znacznie trudniej (drożej) jest przejąć inną firmę, zrobić inwestycję, etc...
|
|
Temat:
MERCATOR
No właśnie ciekawy jestem prognozy "rynku" wartości zysku netto za q4.
Czy zysk na poziomie 400-500mld spowoduje wzrost cen akcji czy jest już uwzględniony w wycenie?
A co jak się okaże że zysk netto będzie na poziomie 550-650mln?
|
|
Temat:
MERCATOR
Zgadza się, Tylko czy inwestorzy są świadomi tego co sie wyczynia na rynku rekawiczek nitrylowych? Reglamentowanie towaru przez 3 kwartały i klienci skłonni zaplacic 4,5 razy więcej niż placili rok temu. Branże ktore korzystaly z rekawic zuzywaly ich duzo więcej. Na początku w szpitalach COVIDOWYCH potrafili zakladac 3 pary rekawiczek jednoczesnie jako zabezpieczenie (w razie jakby któraś pękła). Ludzie w sklepach spozywczych i galeriach w rekawiczkach... Takie anomalia nie zdążają się czesto
|
|
Temat:
MERCATOR
Cały q4 2020 w Polsce to byla znaczna przewaga popytu nad podaża. Łatwiej bylo sprzedać rękawice niż kupić. Ceny x4,5 od cen ze stycznia 2020. Myślę że w USA i Australii bylo podobnie. Wyniki za q4 (jezeli nie mieli problemow w fabrykach i z surowcem - a tak deklarowal prezes) będą kosmiczne
|
|
Temat:
MERCATOR
Dodam jeszcze do tego, ze często jednostka budzetowa nie jest świadoma jak zmienil sie rynek rekawiczek i np. maja na rękawiczki przeznaczone 100k PLN. startuje 5 firm i najtańsza oferta to 500k...
|
|
Temat:
MERCATOR
Handluję m.in. rękawiczkami w b2b od ponad 7 lat i jak na razie nie zaobserwowałem spadku cen. Nadal bardzo trudno jakikolwiek nitryl dostać poniżej 50zl netto za 100szt, o mercatorze w tej cenie można zapomnieć. Co do allegro to ceny byc moze spadly ale za rozmiary mało chodliwe - XS, S. Proszę pamiętać że sporo nieuczciwych chce sie dorobić na naiwności klienta i po prostu po wpłacie pieniędzy na konto człowiek sie rozmywa w powietrzu. Znane mi są przypadki, że ktoś oferuje rekawiczki w cenie niższej o jakieś 10% od ceny rynkowej a później okazuje się że "dosłownie przed chwilą klient przyjechał i zabrał cały stok magazynowy ale moze zaproponować coś innego". Cały czas popyt przewyższa podaż choć widać delikatnie zmniejszenie zapotrzebowania w jednostkach budżetowych - na koniec roku dosłownie wykupowali wszystko co bylo dostępne na rynku. Patrząc na to co się dzieje na rynku to myślę ze 450-500mln zysku netto w q4 jest bardzo prawdopodobne. Jeżeli w 1q2021 będzie około 350mln to c/z liczone q2 2020 do q1 2021 będzie przy dzisiejszej cenie około 3. Wiem że c/z przy spółce typu Mercator nie jest najważniejszy niemniej nadal wyglada to bardzo atrakcyjnie. Jeżeli wierzyć zapewnieniom, że popyt będzie się utrzymywał co najmniej do końca 2022 i spółka rozsądnie zainwestuje ponad 1mld gotówki to ath na tej spółce wydaje się kwestią czasu
|
|