Temat:
IZOSTAL
Comparic dzisiaj wrzucił analizę fundamentalną spółki. Link: https://youtu.be/X1gCKROEs2s?t=1100p. Książak mówi o potencjale inwestycyjnym w gazownictwie i kontynuacji rozwoju. Warte posłuchać dla zainteresowanych. Tak jak ktoś pisał wyżej. Nudna branża i taki mały Mirbud się nam wyłania.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Akcjonariusze Allegro historycznie są krótkowzroczni, tyle mi podpowiada doświadczenie.
Cieszymy się, że zwalniają ludzi? Hmm... a gdzie rozwój? O to jest pytanie. Według mnie nie są w stanie przenieść kosztów działalności na klientów, bo już jest inny rynek niz 10 lat temu. Teraz jest konkurencja.
|
|
Temat:
IZOSTAL
 kliknij, aby powiększyćCytat: Kurs IZOSTALu zmierza testować opory na poziomach 3,20 - 3,25. Dodatkowo formacja ORGR od sierpnia 2022 do stycznia 2023. Na dodatek notowania w interwale 1T walczą z MA200 oraz MA100, co sprzyjać będzie obozowi byków.
Od stycznia zwiększenie wolumenu i ładne półki wzrostowe, co sygnalizowałoby przemyślany skup spółki przez Smart Money (OFE Allianz - informacje ze stycznia).
Dodatkowo w grze nadal są środki z UE, które otrzymuje GAZ-SYSTEM oraz środki rzadowe. (główny zleceniodawca kontraktów dla IZOSTALU) na rozbudowę infrastruktury gazowej. Wskaźniki fundamentalne C/Z poniżej 4, C/ WK ok. 0,3. Stanowczo za nisko, jak na potencjał, który posiada ta Grupa Kapitałowa wg mnie.
W piątek Zarząd podał o wypłacie dywidendy 0,12 zł, która jest wypłacana od kilkunastu lat.
Wygląda sensownie - ktoś ewidentnie się zainteresował spółką i zaczęło się na razie spokojnie. :) Gaz-System skończył konsultacje z rynkiem odnosnie planu inwestycyjnego na 2024-2033, ciekawe co tam pokażą. Nowy system rurociągów z Ukrainą to setki kilometrów rur stalowych.
|
|
Temat:
IZOSTAL
Izostal naprawdę wygląda imponująco jak się patrzy na ten wykres - jeśli uda im się pokonać trend spadkowy od początku wejścia na GPW, to mogą wykreować nowy - na początku oczywiście agresywny - trend wzrostowy.
Jak lokaty były na 0% to ich 2-5% z dywidend było bardzo przyjmne. Teraz na lokatach płacą 8%, a Izostal jednak cały czas 5%.
Ale perspektywy zwłaszcza z rozbudową sieci z Ukrainą i nowym Gazoportem robią robotę tutaj największą.
|
|
Temat:
ZREMB
Perspektywy dla ZREMBU są dobre - natomiast czy faktycznie ta wycena się utrzyma? Jednak ciężko tutaj na poziomie wskaźnikowym, w porównaniu do innych spółek sektorowych.
|
|