Temat:
11BIT
vladinho napisał(a):To chyba dobry moment by przypomnieć pewien cytat z marca tego roku: @SzutnikCytat: tgregor1974 najwyraźniej nie bierze pod uwagę jednego czynnika, owego testu cierpliwości dla posiadaczy, o którym wspomniałem wyżej. Na 11B całkiem prawdopodobnie wygląda dla mnie za parę(-naście)tygodni korekcyjna fala spadkowa do okolic powiedzmy 50-55 zł, napędzana przez tracących cierpliwość drobnych, widzących swój zakup pod poziomem "lustra wody" i rozczarowanych brakiem wzrostów.
(podkreślenie moje) co prawda dziś sesja nie skończona, ale "coś w końcu się dzieje" 3 kolejne czarne świece wyróżniają się w notowaniach ostatnich 3 miesięcy, aktualnie (nie) broni się wsparcie na 66.81zł, dalej jest 63.99zł. Nadal nie należy doceniać (nie)cierpliwości ulicy ? Moim zdaniem: nadal Do 50 zł o których pisał szutnik daleka droga. Poza "mentalną kotwicą" o której pisze Andy mamy tu jeszcze szereg (nie)cierpliwych  inwestorów(również się do nich zaliczam) którzy z takiej korekty zaczną korzystać.
|
|
Dzięki Wojetek za analizę. Opór na 11 też uważam za trudny do sforsowania. Myślę, że jakaś istotna informacja fundamentalna mogła by mieć na to wpływ. Inaczej papier będzie musiał odpocząć. Ciekawie wygląda Izoblok o którym pisałeś, nie dość, że papier po niemal rocznej korekcie ładnie ruszył zaliczając ksiązkową korektę na tym wzroście, to spółka pokazuje fundamenty (poprawa wyników), a do tego przenosi sie na główny parkiet.
|
|
Temat:
11BIT
krewa napisał(a):Z ręki do ręki? Ciekawa teoria. Mógłbyś wytłumaczyć w jakim celu ktoś miałby bawić się w ten sposób? Krewa ja mógłbym: 10% mojego pakietu zakręciło tutaj kilka kółek od stycznia do dziś. Jestem przekonany że obecne obroty w dużej mierze generuje DT bo w takiej konsoli DT sobie tutaj spokojnie papierem obracają i zarabają swoje 1%-2%.
|
|
Bardzo fajny wątek. Śledzę z uwagą  W związku z wcześniejszymi trafnymi ocenami dotyczacymi wejścia w MSW, jak widzicie dalsze perspektywy dla kursu?
|
|
Temat:
11BIT
Graf uważam, że to jak TWOM się sprzedaje jest dalej bardzo istotne, widać to choćby po korealcji kursu i miejsca na steam. Długo na tym wątku nie pisałem dlatego odniosę się jeszcze do wyników. Przypominam, że mój typ wyniku po IV kwartale to 9,6 mln zł. Także jestem jednym z tych dla który wyniki były miłym zaskoczeniem. Jednak to co mnie zaskakuje jeszcze bardziej pozywtynie to obecna sprzedaż TWOM i polityka firmy odnośnie tej sprzedaży. Zerknąłem na steam, TWOM właśnie dobija do 7500 recencji. W ostatni dzień roku tych recencji było 5400 (chyba dobrze pamiętam). Zakładając na koniec marca 8000 recenzji wychodzi na kwartał 2600 recenzji czyli około 50% sprzedaży z 4 kwartału. Biorąc to pod uwagę można liczyć na wynik w okolicy 5 mln zł netto, zakładam w tym wyniku sprzedaż pudełek i pozostałych gier. Myślę, że to jest realne. Idąc dalej, jezeli by przyjąć że TWOM sprzedawłby się tak przez cały rok to mamy 20 ml zysku z tej jednej gry, co dałoby wskaźnik c/z =8 przy obecnej cenie. Sprzedaż TWOM w pozostałych kwartałach jest na pewno obarczona dużym marginesem błedu, jednak po polityce sprzedażowej firmy widzę, że znają się chłopaki na rzeczy. Timing obniżek, wypuszczania darmowych DLC jest naprawdę perfekcyjny. Odnosząc to co pisze do kursu, to uważam, że sprzedaż TWOM daje gwarancje że kurs nie pójdzie w dół póki sprzedaż TWOM będzie utrzymywała podobny poziom jak w I kwartale. Każde nowe wydarzenie w postaci: nowego płatnego DLC, debiutu TWOM na tablety czy wreszcie debiutu Industriala będzie okazją do mocnych wzrostów kursu. Tak więc, moim zdaniem TWOM jest obecnie taką poduszką dla firmy, a wszystko inne trampoliną do dalszych wzrostów.
|
|
Temat:
11BIT
Mój typ to 9,6 mln zł netto. W tym wyniku zakładam że zostanie uwzględniona sprzedaż za cały IV kwartał 2014. Jeżeli ten wynik bedzie osiągniety to biorąc pod uwagę wiedzą kórą mamy na dzień dzisiejszy (dalsza dobra sprzedaż TWOM) uważam, że sprzedaż 1,2 mln -1,5 mln egzemplarzy do końca 2015r jest realna. Doliczająć sprzedaż na mobilne, uważam że 18 mln zł zysku netto w 2015r będzie b.prawdopodobne. Przy spełnieniu tych założeń wycena spółki powinna powoli i systematycznie rosnąć do okolic 350 mln zł kapitalizacji na przełomie 15/16 roku
|
|
Temat:
11BIT
Świetny ruch z 25% promocją. Widać potencjał TWOM, pomimo tak niskiej obniżki (w porówaniu do innych gier) jesteśmy od razu na pudle.Od razu widać jak wzrosła sprzedaż po liczbie grających online Ja jeszcze chcę zwrócić uwagę na rynek mobilny. W tej chwili mamy w pierwszej 50 top paid 2 gry (Anomaly: Defenders - 41, A2-50,) Anomaly Warzone jest 127. Myślę że niedoceniamy rynku mobilnego. Spodziewam się żniw jak wejdzie tam TWOM: play.google.com/store/apps/col...No i gratulacje za politykę sprzedażową dla Zarządu
|
|
Temat:
11BIT
Sprzedaż na Maca jest świetna. TWOM w nocy wyladowało na 1 miejscu wsród gier. Biorąc pod uwagę różnicę czasu to był wieczór w Ameryce Płn czyli najlepszy okres sprzedażowy. Pytanie czy ktoś ma wiedzę o tym rynku? Jakie wolumeny sprzedaży można generować zajmując miejsce w pierwszej "10" Appschopera?
|
|
Temat:
11BIT
Wygląda na to że sprzedaż TWOM pomimo spadku pozycji w rankingu na Steamie wcale nie jest gorsza a powinna być lepsza. Dziś ilość graczy online o godzinie 18.06: 2413, wczoraj:1953,poniedziałek: 2145 http://steamcharts.com/app/282070Wczoraj rano byliśmy w pierwszej piątce. Czyżby na to miała wpływ obniżka na Humble + niewielki spadek sprzedaży na Steamie? Jeżeli tak to w sumie dawałoby to wiekszą sprzedaż niż wcześniej.
|
|
Temat:
11BIT
Na Humble weszła promocja TWOM. Gra jest po 17,09, Łapiemy się w pierwszej 50. Promocja prawie 6 dni. Ciekawe jak długo utrzyma pierwszą 10 na Steamie. Myslę, że dopóki będzie w głównym oknie nie powinna wypaść poza 15 https://www.humblebundle.com/store
|
|
Temat:
11BIT
GRAF78 napisał(a):Jak by ktoś z Krakowa szukał pudełka z TWoM to w Empiku w galeri krakowskiej były jeszcze 3 sztuki. Niestety nie podoba mi sie ekspozycja, musialem dobrze poszukać. Na Śląsku w Katowicach w Silesii City Centrum gra dostępna zarówno w Saturnie jak i w Empiku. Na półkach leży tak po 4-5 sztuk, co do ekspozycji to raczej nie w centrum a gdzieś z boku. W innym dużym mieście na Śląsku w Saturnie rozmawiałem ze sprzedawcą szukając gry. Sprzedawca nie tylko że znał tytuł, ale był też aktywnym graczem, opowiadał że to świetna gra i cała ekpipa Saturna w to ciupie, wiedział też że to polski produkt.
|
|
Temat:
11BIT
rockq napisał(a):Cytat:Moim zdaniem ważne jest żeby spółka potrafiła zrobić z TWOM rozpoznawalną markę. Jezeli tak się stanie gra może sprzedawać sie bardzo dobrze przez długi czas. Dlatego warto zainwestować w takie rzeczy jak koszulki, gadżety, banery reklamowe w sklepach. Wiadomo, że najlepiej idzie sprzedaż cyfrowa i i jest najbardziej rentowana, ale stworzenie marki TWOM pozwoli firmie sprzedawać grę jeszcze przez długi czas na wysokim poziomie i będzie miało znaczenie przy wprowadzeniu nowych produktów. Jestem podobnego zdania. Przy dobrym rozegraniu, gra może stać się mroczniejszą wersją The Sims, z wieloma DLC rozszerzającymi funkcjonalność. Do tego TWoM ma ogromny potencjał na wysokobudżetowy sequel. Wyobrażacie sobie tego typu grę, tylko w pełnym nextgenowym 3D, na PC i konsole, w klimatach bitwy Stalingradzkiej? To byłoby coś niesamowitego :) Co ciekawe, 11bit nie musiałby pewnie nawet pracować nad techniczną stroną tej gry, tylko użyczyć marki i zadbać o nadzór merytoryczny, a nad projektem mógłby pracować zewnętrzny doświadczony zespół, finansowany bezpośrednio przez potencjalnego wydawcę - przy sprawdzonych brandach, takie deale nie są rzadkością. Jest tyle możliwości rozwoju firmy i produktów, że aż głowa pęka :) PS. Ponownie, z niedowierzaniem, obserwuję to co się dzieje na liście bestsellerów. W tej chwili siła TWoM szokuje chyba największych optymistów :) Ciekawe co się stanie jutro, jak wieczorkiem odpadną promocje? Moje wyobrażenie ewentualnej kontynuacji idzie w kierunku Leningardu. Tzw. blokada Leningradu trwała 2,5 roku a zabrała za sobą 1,5 mln ofiar, głównie ludności cywilnej. Klimat II wojny światowej połączony z dramatem ludności cywilnej to dałoby piorunujący efekt.
|
|
Temat:
11BIT
rockq napisał(a):tgregor1974 napisał(a):Na steamie TWOM jest reklamowane w głównym oknie. Wyświetla się jako trzecia pozycja. Myślę, że ma to bardzo istotne znaczenie na pozycję w bestach. W tygodniu nie widziałem gry w głównym oknie i wypadła z pierwszej "10". Skoro Steam ją promuje to TWOM musi generować istotną dla nich sprzedaż. Ktoś jest zorientowany czy promowanie gry w głównym oknie wiąże się z jakimiś kosztami po stronie wydawcy? Nie ma dodatkowych kosztów :) Z tego co się orientuję, to Steam, przy wyborze do górnego paska, bierze pod uwagę wiele czynników, np.: - Znaczenie premiery, - Umowy z wydawcami/twórcami - duzi wydawcy potrafią wynegocjować minimalny czas przez który gra ma być promowana, w zamian za umieszczenie jej na Steam, - Promocje, - Obecność w top 10/20 - Pojawienie się DLC lub ważnego updateu do znaczącej gry, - Sympatia do twórców i chęć budowania odpowiedniego wizerunku (przy TWoM może mieć to duże znaczenie), - ROI z umieszczenia gry na pasku - jeżeli skok sprzedaży jest znaczący po umieszczeniu gry na pasku, gra ma większe szanse na powrót (to również może mieć duże znaczenie w przypadku TWoM). Jeżeli jest tak jak piszesz to świetnie. Efekt reklamy w głównym oknie widać od razu. Mamy 6 miejsce w tej chwili. Najlepsze jest to że TWOM potrafi wyprzedazać takie potęgi jak Fry Cry, The Crew, Arma, Day Z. Moim zdaniem ważne jest żeby spółka potrafiła zrobić z TWOM rozpoznawalną markę. Jezeli tak się stanie gra może sprzedawać sie bardzo dobrze przez długi czas. Dlatego warto zainwestować w takie rzeczy jak koszulki, gadżety, banery reklamowe w sklepach. Wiadomo, że najlepiej idzie sprzedaż cyfrowa i i jest najbardziej rentowana, ale stworzenie marki TWOM pozwoli firmie sprzedawać grę jeszcze przez długi czas na wysokim poziomie i będzie miało znaczenie przy wprowadzeniu nowych produktów.
|
|
Temat:
11BIT
Na steamie TWOM jest reklamowane w głównym oknie. Wyświetla się jako trzecia pozycja. Myślę, że ma to bardzo istotne znaczenie na pozycję w bestach. W tygodniu nie widziałem gry w głównym oknie i wypadła z pierwszej "10". Skoro Steam ją promuje to TWOM musi generować istotną dla nich sprzedaż. Ktoś jest zorientowany czy promowanie gry w głównym oknie wiąże się z jakimiś kosztami po stronie wydawcy?
|
|
Temat:
11BIT
Myślę, że popyt na Anomaly tworzą gracze którzy kupili TWOM. Zagrali w świetną grę i teraz szukają innych produktów tego samego wydawcy. No i w ten sposób Anomaly rośnie w rankingach  Oprócz samej sprzedaży TWOM, przy wycenie spółki trzeba wziąć pod uwage właśnie ten "efekt TWOM". Jak będzie wychodził Industrial to gracze będą wiedzieć że to gra "od tych co zrobili TWOM". Dla spółki TWOM już zawsze będzie taką pieczęcią jakości i przełomu w jej historii. Jestem przekonany że bedzie to napędzać sprzedaż innych produktów pod warunkiem, że jakość i poziom gier nie spadnie.
|
|