PARTNER SERWISU
mhbsschn
1 2 3

Emerytura

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 20 stycznia 2009 20:49:17
Z tego co widzę, nie ma jeszcze takiego tematu a o emeryturze powinien myśleć każdy. Jestem bardzo ciekawy co myślicie o TYM pomyśle.

PS: WatchDog mam nadzieję, że nie będziesz zły za ten link :albino:
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

Cheed
0
Wysłane: 24 stycznia 2009 22:02:38
Widzę, że nikogo nie zainteresował temat emerytury - no cóż szkoda ;)

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 24 stycznia 2009 22:07:05
byłoby bardzo miło uniezależnić się od ZUSu. może składki do jakiegoś funda? chyba najprostsze rozwiązanie.
EEX

Cheed
0
Wysłane: 24 stycznia 2009 22:14:58
W tej inicjatywie w którą się zaangażowałem mniej więcej o to chodzi. Całkowicie uniezależnić się od ZUSu nie da, można jednak sprawdzić, żeby pieniądze oszczędzane dobrowolnie na naszą emeryturę można było odliczyć od corocznego podatku PIT. Według mnie taki bodziec skutecznie mógłby zachęcić Polaków do myślenia o swojej przyszłości.

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 25 stycznia 2009 06:59:13
A ja pomyślałem coś takiego:
1. Każdy ma prawo wybrać, czy chce wpłacać do II filaru czy gdzieś indziej
2. Jeśli gdzieś indziej, to mógłby to być specjalny rachunek inwestycyjny powiązany z jakimś kontem w normalnym banku. W ramach tego rachunku można by było kupować i sprzedawać akcje według swojego uznania, nie odprowadzając żadnego podatku. Po prostu zasada działania tak jak normalne rachunki ale z jednym wyjątkiem. Mianowicie pieniądze z konta można by było podjąc dopiero w momencie uzyskania wieku emerytalnego. Jeśli wcześniej to należało by zapłacić podatek jak od odsetek.
3. Oprócz pieniędzy z II filaru można by było wpłacać jeszcze dodatkowe kwoty.

Korzyści z tego oczywiste: III filar zarządany osobiście, i myślę że niejednokrotnie bardziej efektywnie niż ma to miejsce obecnie.

Nie jestem pewien tego ale w USA chyba mają takie konta. Co o tym myślicie, sprawdziło by się to u nas?

Powoli do celu

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 25 stycznia 2009 11:16:25
Cheed zbieracie podpisy bardzo fajnie, ale czy jest jakaś szansa żeby to przeszło w Sejmie? Oczywiście jestem jak najbardziej za takim pomysłem.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Cheed
0
Wysłane: 25 stycznia 2009 11:38:13
Jakaś szansa to jest, tym bardziej, że problem zmiany założeń emerytalnych, tak aby zachęcić Polaków do oszczędzania na emeryturę w kuluarach jest od dawna. Czy w takiej formie, jak w tym projekcie - raczej nie, ale kto wie... Ważne aby politycy zobaczyli, że chcemy oszczędzać na własną emeryturę, ale żeby to robić skutecznie musimy dostać pewne bodźce, podobnie jak to jest w innych cywilizowanych krajach Europy Zachodniej. Ważne jest aby zebrać jak najwięcej podpisów...

TheBlackHorse
1
Wysłane: 25 stycznia 2009 11:45:19
Miejmy nadzieję, że przejdzie byłby to kolejny element oszczędzania kierowany osobiście. W końcu już chyba czas podziękować naszemu kochanemu Zakładowi:-$ . Ściągnąłem ten projekt, później się w niego zagłębie. 100k podpisów niby sporo ale ludzi, którzy narzekają na ZUS jest chyba trochę więcej:blackeye: .

Cheed
0
Wysłane: 25 stycznia 2009 12:20:19
Myślę, że z zebranie 100k podpisów nie będzie większym problemem. Pod inicjatywą obywatelską o przywrócenie Święta Trzech Króli jako dzień wolny od pracy podpisało się z tego co pamiętam milion osób. Obstawiam, że tutaj mamy podobny potencjał, jeśli inicjatywa będzie dobrze rozreklamowana a z tego co czytałem akcja informacyjna dopiero rusza.

PS: dla wszystkich narzekających na ZUS http://www.zlikwidujzus.com/ ;-)
Edytowany: 25 stycznia 2009 12:21

TheBlackHorse
1
Wysłane: 25 stycznia 2009 13:15:45
Cheed napisał(a):

dla wszystkich narzekających na ZUS http://www.zlikwidujzus.com/ ;-)

angel4 Czego to nie ma w internecie:albino:

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 25 stycznia 2009 21:47:40
A ja myślę, że w tym miejscu można podrzucać między innymi dobre pomysłu inwestycyjne dla tych co to jednak chcą składać na czasy, gdy nawet dołączenie do naszego forum będzie problematyczne :)
A poważniej - to ja mam jeden. Założenie wstępne - oszczędzam na emeryturę wielowątkowo (cokolwiek to znaczy) i chcę, aby jedna z form moich oszczędności "emerytalnych" była stabilna, bezpieczna i mało zajmująca. Skoro tak to zakładam rachunek IKE i odkładam w nim regularnie obligacje rządowe - w 2009 można maksymalnie wpłacić trochę ponad 9,5 tys. zł na IKE. Dla niewtajemniczonych IKE to taki rachunek inwestycyjny (całkiem dowolny), co jak dożyjemy do 60 lat i wypłacimy z niego szmal to nie będzie on opodatkowany.

Pomysł z tym obligacjami plus IKE nie jest zły. Mnie się podoba. Oczywiście można w IKE mieć i zwykłe akcje - ale to frustruje przy takim celu jakim jest pozyskanie szmalu na bułki, gdy będziemy bezzębni. A tak spokój i coś tam rośnie.

Inne pomysły? :)

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 26 stycznia 2009 00:37:15
Zarobić na hossie, w szczycie wszystko sprzedać i kupić złoto, poczekać na mega spadki wszystko sprzedać i kupić akcje angel4 Inna propozycja to zrobić sobie 12 dzieci angel4 ale nie wiem, która z tych dwóch jest bardziej kłopotliwa.

martinezo
0
Wysłane: 11 lutego 2009 19:08:43
Cheed napisał(a):
Z tego co widzę, nie ma jeszcze takiego tematu a o emeryturze powinien myśleć każdy. Jestem bardzo ciekawy co myślicie o TYM pomyśle.

hej Cheed, dzisiaj mówili na TV Biznes o tej inicjatywie, tzn chyba o tej. Był program o sposobach oszczędzania na emeryturę i właśnie tam coś o tym napomknęli. Ale gościu powiedział, że w obecnej sytuacji raczej jest wątpliwe, aby takie coś przeszło. Problemy z domknięciem budżetu i takie tam...

Powoli do celu

Cheed
0
Wysłane: 11 lutego 2009 20:46:15
Trzeba sobie powiedzieć szczerze - szanse jakieś są ale raczej niewielkie. Chodzi natomiast o to aby pokazać politykom, że sprawy emerytur są dla nas ważne. I to nie dla garstki ludzi a dla setek tysięcy. Jeśli nasi rządzący nie potrafią zaproponować nam nic sensownego to my wychodzimy z własnym projektem. Dlatego tak apeluję o te podpisy ;)

TheBlackHorse
1
Wysłane: 12 lutego 2009 10:30:47
Może ktoś z "rządzących" w końcu się obudzi i pomyśli nie tylko o sobie. Taki projekt mogłaby wykorzystać jakaś partia w następnych wyborach. Pewnie poparcie dla niej wzrosłoby znacznie, bo projekt jest bardzo ciekawy. A czy Sejm pracuje nad jakąś ustawą emerytalną obecnie? Nie chodzi mi tu o "pomostówki" , bo o nich ciągle głośno.

Cheed
0
Wysłane: 12 lutego 2009 11:07:07
Z tego co wiem to każdy(w sensie partie polityczne) powtarza, że to dla niego bardzo ważna kwestia ale żadnego projektu póki co nie ma.

TheBlackHorse
1
Wysłane: 12 lutego 2009 12:52:58
Dokładnie. Gadają i obiecują ale tylko ogólnikowoLiar . Może w końcu ktoś pójdzie po rozum do głowy.

Cheed
0
Wysłane: 12 lutego 2009 13:25:22
Proponuję zmianę sposobu wymowy Otwartych Funduszy Emerytalnych z O-F-E na O-FE :D

martinezo
0
Wysłane: 12 lutego 2009 14:50:22
Może mieliście styczność lub coś więcej wiecie na temet IKE w domu maklerskim? Ostatnio o tym czytałem, tylko gdzie jest haczyk, że jest tym tak małe zainteresowanie? Chodzi mi o coś takiego lub podobnego: http://www.dmbzwbk.pl/10501.

Powoli do celu

yogo
0
Wpisów: 120
Wysłane: 21 lutego 2009 15:23:24
ciekawy temat i bardzo wazny

tez zastanawialem sie co z tym zrobic....i jak zadbac o siebie na przyszlosc

ZUS no jakos nie ufam tej instytucji. Jezeli chodzi o fundusze emerytalne i filary dobrze doplacac dodatkowo tylko szzkoda ze te fundusze wlasnie nie kupuja w czasie bessy a nie sprzedaja w hossie...ja osobiscie wybralem Aegon-nie jest to zadna reklama. Co miesiac z mojego konta pobierane jest powiedzmy 300zl a ja sam zarzadzam portfelem. Mozna tez wplacac jakies sumy dodatkowo
sam ustalam jak podzielic portfel i jakie fundusze wybrac lub czy w czasie bessy wladowac wszystko w fundusze rynku pienieznego
mysle ze kiedys to zaprocentuje

to tyle jezeli chodzi o temat emerytury

pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,383 sek.

hfehnpmz
vrczivkf
epccuuxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qsedqxvz
yhkkoakx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat