PARTNER SERWISU
gyjdqgiz

Kroniki leszcza czyli historia mojego portfela

mmatja
0
Wpisów: 7
Wysłane: 4 września 2009 17:38:44
Witam wszystkich w tym temacie. Chciałbym podzielić się z Wami wszystkimi swoimi błędami inwestycyjnymi, a ponieważ popełniam je cały czas, to założyłem ku temu osobny wątek Angel

Początek moich inwestycji w tym podejściu, to marzec-maj 2009. Wpłaciłem łącznie (podliczyłem) 3850zł gotówki na mój rachunek. Historia portfela wyglądała po krótce tak: kupno KGHM, Lotosa, Millenium, Agory, TVN. TVN wyrzuciłem po ok miesiącu jak odrobiłem straty (ostro poszedł w dół po tym jak kupiłem). Lotos sprzedany koło 15zł (średnia zakupu ok 9). KGHM poszedł za 45 (kupno poniżej 30), Millenium kupione za około 2zł (sprzedane, kupione, sprzedane, kupione, itd.). Agora poszła gdzieś tam w międzyczasie. Anyway - tuż przed niedawną korektą miałem papiery warte 8200zł. Dwa dni temu były warte 7100zł. Możecie się domyślić, że zamiast trzymać wybrane (dobrze wybrane!) spółki i cieszyć się z > 200% zysku zacząłem się bawić... no bo sami przyznacie- jaka to zabawa kupić i zapomnieć? blackeye

Transakcje z ostatniego okresu:
Sprzedałem Millenium za 5,10 (kupione 4,26)
Sprzedałem Lotos za 24,80 (kupione za 21,90)
Kupiłem Euromark za 2,40 (damn d'oh! )
Kupiłem Rodan Systems za 1,60
Dokupiłem Groclin za 12,10 (proszę bez głupich komentarzy... to było PRZED tym jak poszedł w górę na 14,50. Szkoda, że nie sprzedałem d'oh! )
Sprzedałem Lotos za 25,96
Kupiłem Ganta za 24,00
Kupiłem Groclin za 9,70

Wszystko transakcje w granicach 500zł, więc dokładnych ilości nie pisałem.

Obecnie:
1.EMK (Euromark) - 300szt.
2.GNT (Gant) - 50szt.
3.GCN (Groclin) - 255szt.
4.LTS (Lotos) - 20szt.
5.MON (Monnari) - 80szt.
6.ROD (Rodan) - 300szt.
7.WIN (WolaInfo) - 400szt.

Najbliższe plany - dorzucić może kilka stówek gotówki do kociołka :) Podzielić portfel na części - do zabawy i do inwestycji długoterminowych. Spróbować wybrać spółki na podstawie zaleceń z "The Little Book That Beats the Market". Dokończyć "Analizę techniczną rynków finansowych" Murphy'ego i "Inteligentnego Inwestora" Grahama, bo utknąłem gdzieś przy końcu... no i odkładam "Analizę sprawozdań finansowych", choć na pewno do następnych wyników kwartalnych będzie przeczytana, bo brakuje mi wiedzy z rachunkowości.

Zapraszam wszystkich do śledzenia moich nieudolnych poczynań i proszę o komentarze, sugestie, pytania... aha zapomniałem dodać - w poniedziałek będzie MEGA ODPAŁ na wszystkich moich spółkach ;-P

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 września 2009 12:13:54
"Trzeba tylko trochę poczekać..."

Pokora i dystans to pierwszy krok do sukcesu. Chociaż dla różnych osób słowo to ma różne znaczenie. Ale okraszony szczyptą humoru pozwala na utrzymanie równowagi psychicznej na bujającym statku...

mmatja
0
Wpisów: 7
Wysłane: 7 września 2009 20:54:36
No to cóż... mała rekapitulacja tej bezbarwnej sesji. Niestety bezbarwnej, bo na wielu spółkach można było nieźle zarobić.
EMK +0,49%, GNT +0,16%, GCN +4,25%, LTS +1,72%, MON -5,13%, ROD -4,26%, WIN +1,46%. Ogólnie portfel dał wynik +2,04%. To istotnie gorzej niż ogólnie rynek. Matja : Rynek = 0:1. Gdzie tkwi przyczyna słabości? Think

MON - tego nawet nie komentuje. Nawet 20% w górę już mi sytuacji nie poprawi. Ot błędy młodości. Ale akcji mam malutko (po tym jak wywaliłem sporo z kosmiczną stratą).
Rodan - obroty 513 szt. I tyle w temacie. Ostatnio ktoś sztucznie zawyżył kurs (np. transakcja 2,14 1szt.). Ogólnie, jeśli spółka się pozytywnie zrestrukturyzuje, to 3 i 4 kwartał powinien już pokazać pozytywne wyniki. Kupiłem te akcje z perspektywą około półroczną.
Gant - niech się tak pokisi chwilkę, to może uda mi się jeszcze dokupić. Wydaje mi się, że spółka idzie w dobrym kierunku. Mają w planach sprzedaż ok 360 mieszkań do końca roku. Jeśli to się uda, to pozyskanie kapitału na nowe inwestycje powinno być łatwiejsze. Spokojnie można moim zdaniem założyć, że jeśli uda im się kolejny cykl "inwestycja - sprzedaż", to kurs będzie w okolicach 50, a nie 20, jak obecnie, złotych. Perspektywa - 1-2 lata.
Groclin - mój ulubiony prawie bankrut tym razem podobnie jak rynek.
Wola Info - daje im rok. Za 5zł będzie można wywalić spokojnie, ale nie o to tu chodzi. Liczę na cenę >10zł/akcję jeśli tylko wyniki na koniec roku będą pozytywne.

Dwa zlecenia dziś były (sprzedaż na dziennej górce)- niestety nie weszły. Jutro przyjdą stany i mogą nam zrobić "kuku". Chociaż dziś widzieliśmy od dłuższego czasu pierwszą sesję, gdzie wyraźnemu osłabieniu złotówki nie wtórowało osłabienie giełdy. Jedyna ciekawa konstatacja z dzisiejszego dnia. No może z wyjątkiem tego, że brakuje mi spółki alfabetycznie pomiędzy Groclinem i Lotosem - kiepsko się przegląda notowania.

del-09032025v4
0
Wpisów: 180
Wysłane: 10 września 2009 01:27:55
OMG ale mielisz akcjami! Mam wrazenie, ze troche Ci sie to wymyka spod kontroli. Moze ograniczylbyc liczbe spolek w portfelu? Wtedy moglbys dorzucac do kotla jednej spolki Twojego wyboru:) I latwiejsze by to bylo do ogarniecia.

"No bo sami przyznacie- jaka to zabawa kupić i zapomnieć?" - czesto najbardziej oplacalna.
Edytowany: 10 września 2009 01:28

toopaz
0
Wpisów: 19
Wysłane: 11 września 2009 23:04:13
Witam wszystkich hello1
od dłuższego czasu obserwuję to forum i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba, kulturalnie i rzeczowo
a teraz o moich problemach, które są bardzo podobne do mmatja dużo kupuję ale po kilku procentowych zyskach 6 do 8, spółka zaczyna dołować a ja panikuję i sprzedaję na ciasnym stopie z kilku procentową stratą i tak już wtopiłem trochę grosza m.in na Petrolu, MCI, LCCorp, ostatnio mam też pecha do kupowania na górce, jak Wy zachowujecie się w takich wypadkach
jeszcze jeden temat, który bardzo mnie interesuje to opory i wsparcia ich wyznaczanie i interpretacja, szczególnie moment wyjścia z inwestycji ja próbuję stosować techniki Fibonacciego i średnie 50, 100, 200 na dziennym
Mam pewną barierę psychologiczną do ograniczania strat ponieważ przed krachem kupiłem MCI średnio po 32 zł i nie zabezpieczyłem się stopem i zostałem z akcjami sprzedając je po 5 zł, do dzisiaj jestem na sporym minusie
Jaki poziom strat akceptujecie przy nieudanym zakupie lub korekcie 5 czy 8% i jak to się ma do inwestycji długoterminowej, trzymacie bez względu na konsekwencje, czy wychodzicie z inwestycji?
I na koniec pytanie odnośnie Amibrokera, jestem w DM BZWBK i korzystam z niego, ale chciałbym lepiej wykorzystać jego możliwości i pobawić się systemami transakcyjnymi, czy ktoś korzysta z tego programu i ma jakieś ciekawe AFL, byłbym wdzięczny za kontakt salute

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 października 2010 13:34:22
Witaj Toopaz :)
Jeśli chodzi o AMI to zadaj konkretniejsze pytanie. Coś się napisze, jak wiedza i czas pozwoli.
Poziom akceptowanej straty nie powinien wynikać tylko ze spadku waloru, ale w szczególności z wielkości pozycji w portfelu. Kiedyś chyba wykorzystywałeś taką opartą o ATR i to powiedzmy jest dobry kierunek. Z resztą to pozycję raczej powinieneś ustalać w oparciu o odległość do sensownego stopa, a nie odwrotnie. Długoterminowo to ważny jest sentyment na rynku i w drugim podejściu spółka. Ciasne stopy nie są rozwiązaniem. Z resztą moje zasady znasz, bo jeszcze całkiem niedawno konkurowaliśmy ;)
Pozdr B alias AT
Edytowany: 6 października 2010 13:59

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 7 października 2010 21:59:19
anty: chyba zaliczyles maly poslizg ;) od posta toopaza minal ponad rok czasu:) no ale.... ;-)

tahme
0
Wpisów: 111
Wysłane: 7 października 2010 22:32:48
Ty mila też przespałeś rok, ani mru mru o swoich dokonaniach maklerskich:)
2009 był stosunkowo łatwy do gry, 2010 już tak różowo nie wygląda - jak stoisz ze spółami?
pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,216 sek.

dfwiaxql
giptxldk
zsjjmkrf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ulbqnorx
iamlqyce
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat