milik napisał(a):Witam.
Sam jeszcze nie grałem na giełdzie ale wydaje mi się że dobrą strategią inwestycyjną może być wybranie kilku "dobrych" spółek i systematyczne kupywanie ich akcji przez dłuższy okres czasu, w mniejszych pakietach. Przykładowo wybieramy 3-5 dużych dobrze funkcjonujących, rozwijających się spółek, i systematycznie inwestujemy 1000zł miesięcznie w okresie 12-24mc, oczywiście przyglądając sie zachowaniom rynku.
Na razie dwie spółki które wzbudziły moje zaufanie to tvn i pkobp ale jestem zupełnie zielony a giełdę obserwuję dopiero od około dwóch miesięcy.
Co sądzicie o takim sposobie działania czy można by przy odrobinie szczęścia uzyskać stopę zwrotu 2-3x większą niż "dobra" lokata bankowa w tym samym czasie? Kiedy najlepiej wyjść z takiej inwestycji,założyć sobie z góry stopę zwrotu czy okres trwania inwestycji?
Pozdrawiam.
To co proponujesz jaest jakąś formą zakupów i nie ma wiele wspólnego z inwestowaniem. Zaczynasz od kupowania, a to jest najmniej ważne. Duzo ważniejsze jesr zamykanie pozycji i przede wszystkim zarządzanie jej wielkośćią. Niekoniecznie musi przynieść zysk lepszy niż lokata. Lokata przy dziesięciu latach podwoi kwotę, a posiadane akcje mogą być warte mniej przy niekorzystnym układzie hoss, bess...