PARTNER SERWISU
zfxxayua
1 2 3

Blog TomekP

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 26 listopada 2010 19:07:50
Na razie tylko tak krótko. Może więcej napiszę w niedzielę.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 26 listopada 2010 19:16:59
W tabelce brakuje mi informacji, jaki jest udział procentowy akcji kupionych po poszczególnych cenach. Np. Gino Rossi kupowałeś po 3zł i po 4,06zł, ale nie wiemy ile akcji kupiłeś po jakiej cenie. No i nie wiemy jak to wygląda (wynik) na całości inwestycji w te akcje (jest tylko udział w portfelu).
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 26 listopada 2010 20:10:02
Cześć Tomek, co powiesz na temat Fastfina?

Wg. mnie ktoś to skupuje:D, może to właśnie ty?

TomekP
2
Wysłane: 27 listopada 2010 20:44:22
Frog napisał(a):
W tabelce brakuje mi informacji, jaki jest udział procentowy akcji kupionych po poszczególnych cenach. Np. Gino Rossi kupowałeś po 3zł i po 4,06zł, ale nie wiemy ile akcji kupiłeś po jakiej cenie. No i nie wiemy jak to wygląda (wynik) na całości inwestycji w te akcje (jest tylko udział w portfelu).

Udział procentowy poszczególnych akcji przedstawiam poniżej i będę tak robił zawsze, skoro będzie widoczniej.

kliknij, aby powiększyć

Ilości akcji nie będę podawał (każdy może wstawić sobie kwotę i poobliczać jak by to było) . Jedynie przedstawiam procentowy udział w całym portfelu.

Stopa zwrotu z całości inwestycji, razem ze zmianami w portfelu to na chwilę obecną: +6%, ale dokonuję wypłat (co miesiąc-dwa, na utrzymanie i zachcianki). Po wypłatach stopa zwrotu na dzień dzisiejszy to: +1%, ale nie z całej inwestycji, tylko z aktualnej, czyli jest liczona od nowa po wypłatach. Cała kwota która jest obecną inwestycją jest równa kwocie inwestycji od której zaczynałem pisanie blogu. Zatem wypłacam zyski i próbuję od nowa to samo.

Heyahpanama napisał(a):
Cześć Tomek, co powiesz na temat Fastfina?

Wg. mnie ktoś to skupuje:D, może to właśnie ty?

Nic dziwnego, że ktoś skupuje fasta skoro ostatnie komunikaty były bardzo dobre, a w dodatku w internecie pełno informacji na temat branży windykacyjnej, np: "Firmy windykacyjne mają co robić".

Poza tym przemawia do mnie kształtująca się jeszcze formacja trójkąta:

kliknij, aby powiększyć

Biorę jednak pod uwagę (nie pamiętam czyje) słowa, że w takich spółkach często są jakieś machlojki. Jednak jestem stanowczo zdecydowany co do swojego wyboru i oczekuję po nim sporej stopy zwrotu.

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 27 listopada 2010 21:00:48
Hej. Nie chciałem abyś podawał ilość akcji w sensie ile sztuk, lecz właśnie udział w portfelu. Może źle się wyraziłem.

Fakt, teraz wygląda lepiej. Mógłbyś jeszcze zrobić podsumy po danym walorze - np. na EUIMPLANT na niektórych pakietach jesteś do przodu, na niektórych do tyłu. Ja chętnie bym zobaczył łączną średnią cenę zakupu i wynik na całości. O ile oczywiście zechcesz to dodać.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 27 listopada 2010 22:26:52
Frog jest bardzo wymagającym czytelnikiem:D Aczkolwiek, ja też chętnie zobaczyłbym kronikę w takiej formie o jakiej wspomina Frog. Oczywiscie jeśli będzie Ci się chciało. Z góry dzięki.

TomekP
2
Wysłane: 28 listopada 2010 04:18:30
Kilka minut roboty a dane i tak automatycznie będą się zmieniały. Dokładniej wygląda to tak:

kliknij, aby powiększyć

Na górze jest całkowita stopa zwrotu (0.95%) na dzień 26.11.2010. Mam tą liczbę w dalszej części arkusza, więc wstawiłem ją tak po prostu na górze.

Mam dla Was niespodziankę, ale o tym więcej napiszę wieczorem.

TomekP
2
Wysłane: 2 grudnia 2010 15:54:25
Dokonałem zmian w portfelu:

GINOROSSI- sprzedałem z 25% zyskiem, stanowiła ona 25% mojego portfela. Wypłaciłem część zysku i zainwestowałem kapitał ponownie w inną spółkę. Moim nowym nabytkiem jest IDM zakupiony po 3.25zł.

Aktualny portfel prezentuje się następująco:

kliknij, aby powiększyć

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 10 grudnia 2010 00:42:00
Bardzo ladnego bloga tu prowadzisz:)

Mam u siebie w portfelu zarowno IDM jak i GRI, GRI ostatnio spada po duzych wzrostach, IDM tez bardzo spadl po info o BOMI.

Napisz prosze czemu ta zmiana w portfelu?

TomekP
2
Wysłane: 10 grudnia 2010 10:51:04
topfacet napisał(a):
Bardzo ladnego bloga tu prowadzisz:)

Mam u siebie w portfelu zarowno IDM jak i GRI, GRI ostatnio spada po duzych wzrostach, IDM tez bardzo spadl po info o BOMI.

Napisz prosze czemu ta zmiana w portfelu?

Na GRI wisiała korekta moim zdaniem, dlatego pozbyłem się jej (4.37). Wskaźnik EMA(65) bardzo ładnie odwzorowuje do jakiego poziomu tej korekty można się spodziewać:

kliknij, aby powiększyć

Myślę, że będzie to w okolicach 3.6.

Co do IDM, to sądziłem iż wybicie z trójkąta będzie dłuższe, ale skoro tak nie jest, to mogę gdybać, że dojdzie do górnej linii trójkąta i spróbuje zawalczyć o 3,75, a w perspektywie roku spodziewałbym się poziomu ponad 5.0.

kliknij, aby powiększyć

Prezes IDM postanowił kupić bank, a wycofując się z inwestycji BOMI pokazał, że twardo podejmuje decyzje. Te i inne informacje płynące ze spółki ustawiły mnie na pozycji byka. Czy słusznie, to się okaże.

Oprócz tego wskaźniki na wykresie D1 podpowiadają zakup, a w większości przypadków sygnały te były bezbłędne (zależy oczywiście jaką strategię się przyjmie).

kliknij, aby powiększyć

Jeżeli chodzi o mój aktualny portfel to po sporej przymusowej wypłacie to wygląda tak jak w poście wyżej na wykresie kołowym, a stopa zwrotu Ja-vs-Wig prezentuje się następująco (ciągle porównuję stopę zwrotu do początkowej inwestycji, czyli od 31 lipca, a do tego zlikwidowałem kilka błędów liczbowych):

kliknij, aby powiększyć

Prawie wszystkie spółki są na czerwono, ale nie widzę większego zagrożenia, dlatego cierpliwie czekam, obserwuję i analizuję. Think

Co do LBW, to też mi gdzieś tam wisiała korekta na 1.4 i po zrealizowaniu zysku postanowiłem poczekać na korektę, ale tu widzę silną zwyżkę, więc ciekawe co będzie się działo dalej. Chcę tylko zaznaczyć, że LBW posiadałem w innym portfelu, którego tu nie przedstawiam. Zaryzykowałem przed wybiciem z trójkąta 1.2 i zrealizowałem po 1.4. Nic nie kusiło mnie do trzymania dłużej, ale chyba błędnie zorganizowałem wyjście ze spółki. Mam zamiar wejść w korekcie, bo LBW ma wielkie perspektywy.

TomekP
2
Wysłane: 11 grudnia 2010 11:09:09
Na wykresie powyżej Ja-vs-Wig widać, że nagle moja inwestycja jest pod kreską. Wyjaśniam tą sytuację. Od początku inwestycji potrzebowałem kilka razy skorzystać z wypłat. Jak widać w tabelce poniżej, dużo spółek aktualnie mam na minus i stopa zwrotu z inwestycji wynosi -6.58%. Jednak gdybym uwzględnił wypłaty, które w porównaniu do kapitału początkowego inwestycji wyniosły łącznie +12.90%, co oznacza, że gdybym nie dokonywał wypłat moja aktualna stopa zwrotu wynosiłaby +6.32%. To właśnie ta stopa daje ogólny pogląd na sytuacje w moim portfelu od 31 lipca.

W czasie 4.5 miesiąca osiągnąłem tą stopę i jestem z siebie bardzo zadowolony, gdyż zaczynałem od bardzo zdywersyfikowanego portfela do aktualnego bardziej ryzykownego. Wiele się w tym czasie nauczyłem, ale jeszcze wiele przede mną. Uwielbiam ten sport. blackeye

kliknij, aby powiększyć

Konkurs skarbiec.pl:

Brałem udział w konkursie skarbiec.pl, w którym zająłem 315 miejsce na 4284 osoby. Link do rankingu podaję TUTAJ. Fundusze dobierałem na podstawie informacji tvncnbc. Na zakończeniu konkursu w którym od początku miałem do dyspozycji 100k wirtualnej gotówki, w czasie prawie 2 miesięcy osiągnąłem stopę zwrotu +3.51%. Zdarzały się momenty, w których mój portfel był poniżej kwoty początkowej. Wykres z całego okresu konkursu przedstawiam poniżej:

kliknij, aby powiększyć

Harmonogram konkursu wyglądał następująco:

kliknij, aby powiększyć

TomekP
2
Wysłane: 11 grudnia 2010 11:37:58
Przedstawiam również wyniki spółek, które obserwowałem od 2 listopada. Uważałem, że niektóre z nich mają jakiś potencjał i ciekaw byłem jaką stopę zwrotu wykonają, gdybym zainwestował w każdą spółkę taką samą kwotę.

kliknij, aby powiększyć

Jak widać najgorzej spisała się spółka HRP(-22.08%). Natomiast najlepiej groszowy DAM(+25.00%). Z takiej inwestycji można by było na dzień dzisiejszy osiągnąć stopę zwrotu +0.15%, czyli nie starczyłoby nawet na prowizje K i S. blah5

rozwal
0
Wpisów: 43
Wysłane: 13 lutego 2011 21:23:11
TomekP napisał(a):
Na GRI wisiała korekta moim zdaniem, dlatego pozbyłem się jej (4.37). Wskaźnik EMA(65) bardzo ładnie odwzorowuje do jakiego poziomu tej korekty można się spodziewać:

kliknij, aby powiększyć

Myślę, że będzie to w okolicach 3.6.

czesc!

bardzo mnie ciekawi czy przewidujac korekte na GRI sugerowales sie tylko analiza techniczna? bede wdzieczny za podzielenie sie Twoim tokiem myslenia :-)

pozdrawiam,
rozwal
Edytowany: 13 lutego 2011 21:24

TomekP
2
Wysłane: 15 lutego 2011 07:36:27
rozwal napisał(a):
czesc!

bardzo mnie ciekawi czy przewidujac korekte na GRI sugerowales sie tylko analiza techniczna? bede wdzieczny za podzielenie sie Twoim tokiem myslenia :-)

pozdrawiam,
rozwal

Cześć

AT- przybrałem, że ważny opór to 3.65, a wsparcia to EMA 65 i przedłużona linia kanału. Na rysunku poniżej przedstawiłem moje wróżenie z fusów.

kliknij, aby powiększyć

AF- chyba wyszła informacja o likwidacji pewnej części sklepów, a być może coś więcej, nie zanotowałem, więc nie pamiętam dokładnie.

TomekP
2
Wysłane: 1 kwietnia 2011 12:03:06
Trzymam i trzymam te akcje, i w sumie to nic się ciekawego nie dzieje. Z różnych powodów wybrałem akurat te, bardzo odpowiadające mi spółki, których nie chcę się pozbyć, a jednak przez myśl ciągle przechodzi mi słowo: sprzedaj. Sytuacja na rynku nie jest w żaden sposób groźna, a przynajmniej tak mi się wydaje. Przedstawię tylko wyniki moich spółek i tych które obserwuję. Niestety nie mam już tyle czasu co kiedyś na dokonywanie większych analiz, ale postaram się wrzucać tu od czasu do czasu jakieś ciekawe informacje. Czy będę dokonywał zmian w portfelu? Uważam że muszę przetrwać te spadki i oczekuję powrotu do wzrostów.

Moje spółki (od 8.10.2010):

kliknij, aby powiększyć

Całkowita stopa zwrotu z inwestycji jest podana na samej górze w kolorze czerwonym. Wynosi ona -15.50%

Obserwowane spółki (2.11.2010-31.03.2011):

kliknij, aby powiększyć

Tylko 4 spółki wygenerowały dodatnią stopę zwrotu podczas obserwacji. Natomiast całkowita stopa zwrotu to +1.18%.

Najciekawszą spółką jest spółka DAM +100% ("Sieć specjalistycznych klinik stomatologicznych oferująca kompleksową opiekę dentystyczną dla pacjentów indywidualnych i w abonamentach firmowych. Firma działa od 2005 roku i aktualnie posiada działające kliniki stomatologiczne we Wrocławiu i w Warszawie.")

Najgorszy wynik uzyskała spółka HRP -38.52% ("Spółka oferuje asortyment produktów do oczyszczania skóry, w tym w szczególności do demakijażu twarzy, do czyszczenia i pielęgnacji skóry dziecięcej oraz do higieny intymnej. Jej największa marka to Cleanic. Firma jest również czołowym producentem chusteczek do higieny intymnej.")

Edytowany: 1 kwietnia 2011 12:03

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,278 sek.

hdehazgk
itdwnwqd
nflktdaq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
loonujan
subcjuin
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat