PARTNER SERWISU
qqrbxejs
rozwal

rozwal

Ostatnie 10 wpisów
Mamy nowy zarzad, pozostaje czekac na ujawnienie przez niego swoich planow i na wybicie sie z trendu spadkowego. Jak na razie, jest bardzo kiepsko.

pozdrawiam,
rozwal

Dokladnie, majsterkowanie pelna para - trzeba poczekac do WZA aby miec jasniejszy obraz.

Zgadza sie, ruch do gory od paru dni wyglada przyzwoicie. Moze jednak nie zanotuje straty na tym papierze? Jestem ciekaw WZA i planow Bytomia na synergie z Simple i ogolny rozwoj Gino Rossi. Poza tym, zgadzam sie, ze cene pakietowych trzeba brac pod uwage bardzo ostroznie, bo nie wiemy, co tak naprawde sie dzieje i czym sie dokladnie handluje - tak czy siak, mozna miec odrobine zaufania, ze nowi doswiadczeni w branzy akcojnariusze wiedza, co robia placac za GRI 4.25.

pozdrawiam,
rozwal

PS A co do wywiadu, to wiadomo, ze trzeba brac z przymrozeniem oka mozliwe wypowiedzi p. Jesionowskiego, co nie zmienia faktu, ze jako akcjonariusz jestem bardzo ciekawy co by powiedzial. Ale wyglada na to, ze niestety wywiad sie nie odbyl.

Na parkiecie ktos napisal, ze dzisiaj prezes w TVN CNBC. Wie ktos jak sprawdzic, o ktorej godzinie?

pozdrawiam,
rozwal

Dzieki 666 za swietne komentarze, duzo mi pomagaja zrozumiec sytuacje. Jedyne co mnie zastanawia, to az tak duza skala spadkow. Wejscie Bytomia i zatrzymanie rentownej i rozwijajacej sie Simple czy o tyle jest gorzej oceniane przez inwestorow anizeli sprzedaz Simple (rozumiem, ze mozna byc zlym na polityke poprzedniego zarzadu i inwestorow, ale przeciez lada dzien pewnie bedzie nowy zarzad, wiec nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem, ale patrzec w przyszlosc)? Bardzo nie lubie teorii spiskowych, ale czy myslisz, ze moglo miec miejsce trzymanie kursu przez Rubicon i innych inwestorow, ktorzy wczoraj wyszli, przez pare miesiecy przy 3.95 az do momentu sprzedazy, po to zeby uzyskac dobra cene z Bytomiem?

pozdrawiam,
rozwal

Simple zostaje, z Kazarem koniec. W zamian Bytom, ktorego warunkiem wejscia w Gino pewnie bylo zatrzymanie Simple. Natomiast porozumienie z Bytomiem musialo byc bardziej atrakcyjne jak z Kazarem. Teraz trzeba czekac na komunikat firmy na ten temat i planow wspolnych z Bytomiem. Czyli nadal tkwimy w zawieszeniu i niepewnosci jakie sa dokladnie plany.

pozdrawiam,
rozwal

Wlasnie wyszla informacja, ze podmiot majacy 12% Bytomia kupil 9% GinoRossi od Rubicona za 4.25zl. A wiec mamy wyjasnienie nowego czlonka rady nadzorczej z przeszloscia w Bytomiu. Takze Bytom laczy sie z Gino w jakims stopniu, teraz pytanie jak w to wszystko wpisuje sie Kazar. Bardzo ciekawe przetasowania.

pozdrawiam,
rozwal

kliknij, aby powiększyć

Strasznie mi sie portfolio zmniejszylo, tylko 3 spolki. Po wyjasnieniach z Simple pewnie jednak sprzedam GRI i bede myslec dalej :-) Poki co sytuacja na GRI nastraja pozytywnie i bardzo jestem ciekaw poniedzialkowych informacji i wtorkowej sesji.

pozdrawiam,
rozwal

No jednak milego zaskoczenia nie bylo - wyniki skonsolidowane lekko gorsze niz przed rokiem. Biorac pod uwage sprzedaz Simple cieszy jednak poprawa wynikow jednostkowych (nalezy tak czy siak pamietac, ze wyniki za I kwartal sa najmniej znaczace w skali roku w zwiazku z seznowoscia sprzedazy detalicznej). Pozostaje poczekac na decyzje w sprawie Simple i dokladne decyzje co do zagospodarowania gotowki (co dalej z Kazarem czy innymi ruchami). Tak czy siak popytu troche ubylo i niestety wyglada na to, ze GRI ponad 4zl sie moze nie utrzymac, tak jak to robilo od stycznia.

pozdrawiam,
rozwal

pop, bankrucik: dziekuje Wam serdecznie za komentarze, poniewaz pomagaja mi one w moich decyzjach inwestycyjnych! aczkolwiek prosilbym o zaniechanie osobistych utarczek, z gory dzieki thumbright

pop, rowniez trzymam kciuki za Twoje inwestycje. nie myslales o prowadzeniu portfela tak jak inni uzytkownicy?

Kolejny update:

1/ Sprzedalem Mieszko po 4.26 notujac 14.5% zysku.
2/ Sprzedalem MNI po 3.31 notujac 2.6.% straty.
3/ Sprzedalem Amice praktycznie po cenie kupna notujac strate na kosztach tranzakcyjnych.
4/ Sprzedalem 1/3 udzialow w Protektorze po 5.45 notujac 1.6% straty na tej czesci.

5/ Wszystkie sprzedaze nastapily celem skorzystania na przed-raportowej przecenie na Gino Rossi z nadzieja na dobre wyniki kwartalne, ktore powinny byc opublikowane dzisiaj. 54% portfela na ta chwile to GRI (z czego 41% zakupione dzisiaj po sredniej cenie 3.89, skupowalem wszystko ponizej 3.95).

Na dzisiejsze zamkniecie (dzieki wzrostom na Orlzopony i Protektorze) portfel notuje 37.6% zysku. Teraz wszystko zalezy od wynikow kwartalnych GRI i sprzedazy Simple oraz rozwoju na Orzlopony i Protektorze (Orzlopony dostal nowa 10 milionowa dotacje, a na Protektorze dalej przepiekne ruchy - nowe zdolnosci produkcyjne w spolce zaleznej itd).

pozdrawiam,
rozwal

"2011-05-09 17:15

Zarząd Gino Rossi S.A. informuje, iż zmianie ulega data przekazania rozszerzonego skonsolidowanego raportu kwartalnego za I kw. 2011r. spółki Gino Rossi S.A, o której Spółka informowała raportem bieżącym 5/2011 z dnia 28 stycznia 2011 r.
Przedmiotowy raport, którego pierwotna data publikacji wyznaczona została na dzień 13 maja 2011 roku, zostanie przekazany do publicznej wiadomości w dniu 11 maja 2011 r."

Nie w piatek a juz w srode dowiemy sie o wynikach. To chyba dosc niecodzienna sytuacja, aby przyspieszac termin podania wynikow? Pytam, bo brak mi niestety doswiadczenia, moze inni uzytkownicy sie wypowiedza.

pozdrawiam,
rozwal

panowie, nie ma co sie klocic o terminologie, bo przeciez nie jest ona nam dana jako cos obiektywnego, i tak naprawde nic nie zmienia w merytorycznej dyskusji o spolce thumbright

dziekuje Wam za uwagi na temat ORL, czas pokaze jak sie bedzie zachowywal kurs i kto lepiej zinterpretowal sytuacje. dla mnie osobiscie to troche bardziej hazard w stosunku do tej spolki, anizeli cokolwiek innego, wiec nawet nie staram sie za bardzo wlaczyc do merytorycznej dyskusji Anxious

pozdrawiam,
rozwal

pop: Coz moge powiedziec, wrecz bardzo ryzykowny ruch. Jak widac na pewno pospieszylem sie z wejsciem; a co do samej zasadnosci, hmm, dodatkowe dotacje oraz ambicje przejscia na glowny parkiet przekonaly mnie, zeby sprobowac. Nie myslisz, ze te czynniki moga jeszcze spowodowac wzrosty?

pozdrawiam,
rozwal

Bardzo interesujacy nowy czlonek zarzadu - 15 lat w Bytomiu i teraz przejscie do Gino Rossi. Czyzby obie firmy planowaly jakas wspolprace? I te zagadkowe opoznienia przy Simple. Cos sie chyba kroi Silenced Na szczescie juz niedlugo beda znane wszystkie odpowiedzi thumbright W piatek wyniki za I kwartal, biorac pod uwage dynamike do tej pory - i piekne wyniki za IV kwartal, na ktore rynek nie zareagowal ze zbyt duzym optymizmem, to mam nadzieje na mile zaskoczenie. Do tego w poniedzialek mija kolejny termin odnosnie Simple, moze tym razem juz sie dowiemy co i jak. Dochodzi nowy czlonek zarzadu z Bytomia i mamy pare roznych ciekawych zmiennych :)

pozdrawiam,
rozwal

Dzieki, zeby jeszcze inne spolki tak galopowaly :-) Masz racje, ceny spowodowaly spadki i korekte, ale pamietajmy, ze od 1 marca brane sa juz pod uwage wyniki Vilniaus Pergale, wiec pomimo wplywu cen wyniki Q/Q powinny byc sporo wyzsze. Dlatego spokojnie czekam narazie na wyniki 16 maja i mam nadzieje na mile zaskoczenie thumbright

A przy okazji czas na maly update:

kliknij, aby powiększyć

4 Listopad - 04 maj:
WIG: 5,3%
rozwal: 35,9%

1/ Sprzedalem Marketeo w okolicy 2,50 (jedyne pocieszenie ze druga transze z drugiego portfolio sprzedalem w okolicy 3,00) na wiszacym zleceniu z dnia poprzedniego, ktore zostawilem jeszcze na dzien sprzedazy, a wowczas ruszylo w gore. Kolejna wazna lekcja! Tak czy siak kolejne 15% na tym papierze.

2/ Sprzedalem Kopex wczoraj za 19,82 ze strata 4,3%.

3/ Sprzedalem MWTrade po 20,29 z zyskiem 11,8%. Wyglada na to, ze sprzedalem w idealnym momencie.

4/ Ze wszystkich sprzedazy kupilem Orzlopony.

pozdrawiam,
rozwal

Dzisiaj bardzo znaczaca tranzakcja na rynku, w jednej transzy z rak do rak przeszlo prawie 430 tys. akcji czyli ponad 2%.

Excel sam wszystko przelicza, jedyne co to trzeba wklepywac nowe ceny akcji - a to przeciez zajmuje sekundke :-)

pozdrawiam,
rozwal

kliknij, aby powiększyć

4 Listopad - 22 kwiecien:
WIG: 5,79%
rozwal: 33,7%

Kolejny update. Wejscie w Marketeo, MW Trade i Mieszko okazaly sie trafnymi decyzjami. Rozwazam dalsze zaangazowanie w Marketeo na dluzszy termin (tak do konca roku np?). Na pozostale spolki licze w kontekscie najblizszych 2 tygodni. Zobaczymy, gdzie beda w polowie Maja po kwartalnych wynikach i wowczas bede podejmowal dalsze decyzje (choc mysle, ze bede wychodzil z Kopexu i Amici i wowczas moze np KGHM).

W kregu zainteresowan pozostaje KGHM, Helio oraz Orzlopony. Mozliwe, ze w najblizszym czasie przeniose czesc srodkow na te 3 spolki.

Kamil: na KGHM wszedlem ale w drugim portfelu, ktorego tutaj jeszcze nie relacjonuje - rzeczywiscie mozna miec dobre nadzieje wzgledem starego dobrego kagiehu. Mysle, ze w ciagu miesiaca go tutaj przedstawie, gdy skoncze go kompletowac. Ten drugi portfel mam zlewarowany na ta chwile w 40%, takze pewnie podobnie do Ciebie? Portfel tu omawiany jest z kolei czysty.

pozdrawiam,
rozwal

Czy zgodzicie sie, ze na Amice wczoraj byl pozytywny sygnal? Wyglada na to, ze trend spadkowy rozpoczety na poczatku marca zostal wczoraj przerwany Think

pozdrawiam,
rozwal

pop: czy moglbys wyjasnic jakie jest o ile jest powiazanie pomiedzy kupnem Marketeo przez Oponeo (za kazde 5 akcji Marketeo -> 1 akcja Oponeo) i cena akcji Marketeo. z gory dziekuje wave

Co do KGHMu to mysle, ze ogolnie po zlej cenie nie sprzedalem. Sprzedajac mialem zamiar wrocic po korekcie ktorej sie spodziewalem i rzeczywiscie byla taka okazja przy 189, wiele bym nie zyskal, ale spodziewalem sie troche wiekszego spadku no i odrobine za wczesnie wyszedlem. Badz co badz rozlokowalem srodki po innych spolkach i obecnie nie za bardzo wiem, co ruszyc, wiec narazie od powrotu na KGHM sie wstrzymam. Gdy zdecyduje sie na sprzedaz czegos to wowczas spojrze znow na KGHM - taki jest plan :-)

Co do MNI to na analizie technicznej sie praktycznie nie znam, ale z tego, co patrze na wykres to powstaje ciekawy trojkat zapowiadajacy, ze kurs moze sie ruszyc niebawem w ktoras strone. Nie bede tutaj zmyslal i prorokowal kiedy, ale wydaje mi sie, ze fundamentalnie jest obiecujaco (zgodnie z rekomendacja BZ WBK) i patrzac na wykres tez zacheca, stad moje wejscie. Moze uda sie osiagnac cos kolo 3.9? Pozyjemy - zobaczymy :-)

Interesujesz sie MNI? I jaka sam masz strategie wzgledem KGHMu?

pozdrawiam,
rozwal

Wyglada na to, ze inwestycje w Protektora i Marketeo sie odplaca. Na Protektorze na dogrywce dzisiaj dobrze rokujace sprawdzania a Marketeo coraz blizej finalizacji umow z Oponeo - musi byc dobrze salute Z kolei niepokoi mnie troche sytuacja na Gino, no ale coz trzeba poczekac na wiadomosci z firmy Think

W CityInteractive nie wszedlem, a szkoda na tej jednej sesji mozna bylo 3% zrobic (byle sie wyszlo przed ostrymi spadkami dnia nastepnego) Shame on you

pozdrawiam,
rozwal

kliknij, aby powiększyć

Witam po dluzszej przerwie. Chcialbym sie podzielic kolejnym przygodami z GPW :)

1/ W polowie marca dokupilem jeszcze jeden pakiet Oponeo aby sprzedac calosc z 5.8% zysku tuz przed wybiciem. Niestety nie popisalem sie cierpliwoscia i spore mozliwe zyski uciekly d'oh! Moze w przyszlosci bedzie jeszcze okazja wskoczyc na ta spolke, poniewaz fundametalnie mysle, ze ma bardzo dobre perspektywy.

2/ Sprzedalem tez KGHM w okolicach 192 zl ostatnio realizujac bardzo dobra stope zwrotu. (Wczesniej niestety stracilem pare procent na tym, ze przestraszylem sie problemow w Japonii i sprzedalem na dolku po to aby sie wkupic nastepnego dnia po ochlonieciu).

3/ Kupilem Synthos w okolicy 4,10 co okazalo sie jednak za wczesnie, gdyz kurs nurkowal jednak dalej. Dokupilem pozniej za 3,90 i sprzedalem za 4,18 robiac 2.5% na obu pakietach. Niestety tak jak w przypadku Oponeo zabraklo mi cierpliwosci aby poczekac do 4,4 ktore przyszlo jeszcze na tej samej sesji.

4/ Jak widac w portfelu mam wiekszosc nowych spolek. Ze starych wskoczylem znowu na Marketeo i Amice. Z nowych jest Mieszko, MWTrade, MNI, Protektor, Kopex i Gino Rossi. Podstawa moich wyborow sa tutaj sugestie analitykow bankowych, co do najbardziej obiecujacych sie spolek na dany kwartal (pb.pl). Pozniej przegladam wszystkie spolki, czytam o nich, patrze na wykresy i wybieram te, ktore mi najbardziej przypadaja do gustu.

Jak widac z udzialu w protfelu Protektor wyglada dla mnie najlepiej, bardzo fajne plany na rozwoj, poprawiajace sie wyniki, walka o lepsza marze - wydaje mi sie, ze jest tutaj szansa na dobre ruchy w gore na przestrzeni najblizszych 2 miesiecy.

Gino Rossi niedlugo sfinalizuje sprzedaz Simple, ciekawe wiadomosci o mozliwym przejeciu przez Kazar (choc formalnie to GRI przejmie Kazara nie na odwrot ;) i super wyniki sprzedazy (ostatni kwartal 2010 byl swietny i jezeli 1 bedzie rownie dobry to moze byc milo).

Dla innych spolek logika podobna :) Planuje portfel trzymac mniej wiecej w takim ksztalcie jakim jest teraz az do polowy maja i reakcji rynku na wyniki kwartalne. W miedzyczasie pewnie cos pohandluje tak czy siak. Moze w poniedzialek City Interactive, bo korekta byla mocna a powod nie wydaje sie wystarczajacy, wiec mozna sprobowac :)

Calosc portfelu przebila 30%, teraz czas probowac przekroczyc 35%.

pozdrawiam,
rozwal

Rafsty: mam male pytanie, dlaczego probujesz potwierdzic EBITDA poprzez CF? cash flow moze sie roznic od EBITDA i nie ma w tym nic dziwnego, przede wszystkim zalezy jak firma zarzadza naleznosciami i dlugami, jakie ma terminy platnosci i czy je zmienia np podczas restrukturyzacji, itd.

co zas do samej wyceny spolki to liczenie jej po samej EBITDA mija sie z celem moim zdaniem bo zupelnie pomijamy wowczas zadluzenie spolki i obsluge tegoz dlugu. dlatego chyba lepiej liczyc wartosc wlasnie po CF bo wowczas uwzgledniamy obsluge dlugu. niestety nie chce mi sie grzebac po wszystkich raportach, zeby podliczac zysk z wszystkich kwartalow, z reszta nie jestem w tym zbyt dobry.

co myslicie koledzy?

pozdrawiam,
rozwal

Masz racje, zle to okresilem wave

EBIT +30% wzgledem prognoz
Zysk netto +19% wzgledem prognoz.

Jutro bedzie sie dzialo thumbright

Jak wynika z wczorajszego komunikatu Wojasa, interesuja sie oni przejeciem Gino Rossi i do kwietnia dadza znac czy taki krok bedzie mozliwy. Takze strategia Gino Rossi bez Simple na dalszy biznes moze okazac sie po prostu sprzedanie spolki. Ale oczywiscie masz racje, ze na ta chwile bardzo wazne jest aby zobaczyc dokladne informacje na temat rentownosci GRI bez Simple i poznac troche dokladniej plany zarzadu na kontynuacje biznesu thumbright

Jutrzejsze wyniki kwartalne moga miec spory wplyw na kurs spolki, jak widac po wykresie swiecowym ostatnio jest wiecej miejsca na ruch w obie strony. Wspominajac slowa prezesa z ostatniego wywiadu w TVNie mowiace o ewentualnym buy-backu na poziomie 5-6 zl z pieniedzy ze sprzedazy Simple, ja jestem pozytywnie nastawiony wave

kliknij, aby powiększyć

Wzgledem poprzedniego update'u:

1/ Sprzedalem Marketeo (MKO) na gorce po ogloszeniu wynikow kwartalnych notujac 20% w przeciagu pol miesiaca.

2/ Sprzedalem Amice (AMC) notujac 6.3% straty. Niestety brakowalo mi doswiadczenia i ustawilem stop loss na 44 zl z groszami i na sesji 22 lutego w ciagu dnia nastapilo chwilowe prawie 10% tapniecie i Amica sie sprzedala. Kosztowny material do nauki thumbright A szkoda, bo chcialem ta spolke dluzej potrzymac.

3/ Za pieniadze ze sprzedazy MKO i AMC zrobilem day-trading na Oponeo (OPN) kupujac akcje pol godziny przed ukazaniem sie wynikow i sprzedajac po ich ukazaniu sie z 4.1% zysku. Chcialem sprzedac rowniez reszte Oponeo przy cenie 14.1-14.2 zl ale niestety przez przypadek zablokowalem internetowy system skladania zlecen i kiedy zorientowalem sie, co zrobilem (po wyjasnieniach na infolonii biura) bylo juz po wszystkim. Takze nie zdazylem sprzedac i wkupic sie po korekcie wzrostu. Trzymam zatem dalej.

4/ Jednak zmienilem cene zakupu KGHMu (KGH) na cene z 9 listopada, pod wzgledem mojego mental accounting ma to wiekszy sens.

5/ Ustawilem sprzedaz Lotosu na poziomie ponad 42 zl. Jednak popelnilem blad wkupujac sie na poczatku lutego, moglem poczekac i poobserwowac baczniej. Kurs czasem zachacza w okolice 42zl, wiec mam nadzieje na korzystna sprzedaz.

6/ Wzgledem stanu od stworzenia porfolio 9 listopada notuje ono na ta chwile 28.7% zysku, co w skali roku daje rezultat wzrostu o 99%. Utrzymanie takiego rezultatu mozna jednak wlozyc miedzy bajki, no ale probujemy! Pray

Anty-teresa: z checia to wkrotce zrobie Angel

pozdrawiam,
rozwal

TomekP napisał(a):
Na GRI wisiała korekta moim zdaniem, dlatego pozbyłem się jej (4.37). Wskaźnik EMA(65) bardzo ładnie odwzorowuje do jakiego poziomu tej korekty można się spodziewać:

kliknij, aby powiększyć

Myślę, że będzie to w okolicach 3.6.

czesc!

bardzo mnie ciekawi czy przewidujac korekte na GRI sugerowales sie tylko analiza techniczna? bede wdzieczny za podzielenie sie Twoim tokiem myslenia :-)

pozdrawiam,
rozwal

W moim drugim portfelu, w ktorym 16% stanowi KOV sprzedalem go dzisiaj za 1.89 ok. 14:50 - godzine przed pokazaniem sie infa z Ukrainy z nadzieja na wkupienie sie pare groszy nizej. Ustalilem cene kupna na 1.84 ale kurs tylko lekko zachaczyl o 1.85. Zamknal sie na 1.89 po zachaczeniu o 1.95.

I teraz mam zagwozdke.. Wywiad z Redfacem jutro w TVNie wydaje mi sie, ze pozytywnie wplynie na kurs, ponadto wiele osob przetworzy dzisiejsze info z Ukrainy, wiec spodziewalbym sie dalszych wzrostow. Wydaje mi sie, ze sa 2 opcje: o 8 rano wrzucic zlecenie PKC albo tez wkupic sie pomiedzy 9 a 9:45 - jeszcze przed wywiadem. Jakies sugestie?

Tutaj wydaje mi sie, ze pokutuje z powodu wzrostu godzine przed infem w wyniku, ktorego postanowilem zaspekulowac. Nie spodziewalem sie zadnych informacji, szczegolnie ze WBK i Redface sugerowali, ze raport bedzie do 10 dni (a nie tego samego dnia, sic!). Raz woz, raz przewoz.

Jakies uwagi? blackeye

pozdrawiam,
rozwal

"Kamil" napisał(a):
Z tego co wiem to listopadzie Kghm nie chodził jeszcze po 173.50.
Masz oczywiscie racje, zakrecilem sie przy pisaniu postu:) Te akcje wlaczylem do tego portfolio bardzo niedawno, na poczatku lutego, a nie w listopadzie tak jak napisalem.

"Kamil" napisał(a):
Jeśli kupowałeś po 20zł to naprawdę gratuluję: wyczucia jeśli kupowałeś w dołku z 2008, lub doświadczenia jeśli łapałeś jeszcze wcześniej. Kiedy planujesz się pozbyć tych akcji? Masz ustalony poziom lu okres?
Zakupione zostaly bodaj w roku 2001, nawet nie jestem juz teraz pewien dokladnej daty, moglbym wygrzebac stare notatki lub dokumenty ale nie mam zbytnio motywacji a dom inwestycyjny nie prowadzi tak starego rejestru (ostatnio pytalem). Co zas do ewentualnej sprzedazy to nie mam ani limitu cenowego ani czasowego - traktuje takie bariery jako 'metafizycznie' i staram sie ich unikac. Probuje oceniac sytuacje na biezaco i decydowac czy wydaje mi sie, ze zyskam wiecej wartosci na ich utrzymaniu czy sprzedazy i reinwestycji srodkow w inny papier. Poki co ceny miedzi i srebra dobrze sie rozwijaja i z nadzieje patrze w przyszlosc KGHMu. Przedwczoraj rozwazalem dokupienie kolejnego pakietu, ale zabraklo srodkow na ta chwile :-)

"Kamil" napisał(a):
To chyba pierwszy podręcznikowo ułożony portfel jaki widzę na tym forum:) fundamenty portfela to blue chipy które (w teorii) są obciążone najmniejszym ryzykiem, plus agresywniejsze spółki jako dodatek.
Ciesze sie, ze sie podoba :) to jeden z moich dwoch portfeli i ten jest pomyslany jako portfel z duzo mniejszym ryzykiem anizeli drugi. stad zamysl posiadania wiekszosci akcji w blue chipach.

"Kamil" napisał(a):
Po za tym zauważyłem że praktycznie wszystkie spółki portfela zaliczyły już kilkaset % wzrostów od dołka bessy. Nie twierdzę że są przewartościowane, fajnie będzie widzieć efekty takiego (celowego?) wyboru.
Zgadza sie i sam jestem ciekaw, co z tego wyjdzie. Wydaje mi sie, ze z odpowiednimi i na biezaco uaktualnianymi stop lossami mozna tym mocno-ostatnio-wzbogaconym statkiem plynac, poki zegluje w odpowiednia strone :-) Zasadniczo nie boje sie kupowac spolek po duzych wzrostach o ile wierze w dalszy wzrost (wiem, ze to zdanie malo wnosi - aczkolwiek dla niektorych istnieje psychologiczna bariera w kupowaniu po wzrostach pomimo, ze uwazaja, ze dalszy wzrost jest prawdopodobny). Jaka jest Twoja opinia?

Abner, Kamil: Dzieki za posty!

pozdrawiam,
rozwal

Witam,

I ja chcialbym sie przylaczyc do zabawy, zatem na poczatek przedstawiam jeden z moich portfeli. Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane :-)

kliknij, aby powiększyć

Zmiana portfolio od 09.11.2010: +15.7%*.

*Zmiana portfolio podana od momentu jego stworzenia (09.11.2010). Cena kupna KGHMu przyjeta do obliczen to 173,5 zl czyli cena z 09.11.2010 pomimo faktu, ze zostal zakupiony za ok. 20 zl przed wieloma laty. Tego dnia zdecydowalem sie go wlaczyc do tego portfela zatem swoja decyzje o przylaczeniu zaklasyfikowalem do obliczen jako kupno po cenie z 09.11.2010.

Podana cena kupna stanowi oczywiscie srednia roznych zakupow.

Od stworzenia portfolio zdazylem juz sprzedac zdecydowana wiekszosc KOVu (+ 20.1%) oraz wszystkie udzialy w ZST (-8.3%) i SNS (+35.3%).

pozdrawiam,
rozwal

Nie wiem czy to jest dobre miejsce, ale lepszego nie spostrzeglem, zatem: chcialbym zapytac z jakiego powodu zostaly usuniete posty dotyczace dzisiejszej dogrywki na Marketeo (NC)? Z gory dziekuje za odpowiedz.

pozdrawiam,
rozwal

Cytat:
Po drugie, chyba naprawdę każdy na tym forum by tego chciał, żeby poza ”oddaniem strzału” odpalić też jakieś fajerwerki i jeszcze może parę granatów hukowych. Nikt tu nie liczy na same efekty audiowizualne, bo ”strzał” być musi, ale można by go uatrakcyjnić (to miała być metafora bardziej agresywnego marketingu). Trochę tego brakuje.

Cytat:
Można w kontekście o KOV pisać o planach perspektywicznych i rozwojowych dr Kulczyka, a to temat rzeka. Jest o czym i nie podejrzewam Pana o tylko technokratyczny sposób myślenia. Chodzi o to by o KOV się bezustannie mówiło w mediach tu i tam.

Koledzy,

Zastanowmy sie czemu mialoby sluzyc to, co proponujecie. Jezeli wartosc rzeczywista w postepach KOVu bedzie, to inwestorzy predzej czy pozniej to docenia i kurs bedzie tam, gdzie powinien. Tym lepiej dla Was z reszta, bedziecie mieli czas zwiekszyc procent KOVu w Waszym portfelu. Nie potrzeba do tego marketingu, inwestorzy zauwazajacy niedowartosciowana spolke, o ile taka bedzie KOV, sie znajda z pewnoscia. Mali inwestorzy zacheceni wiadmosciami marketingowymi nie sa tutaj kluczem, szczegolnie, ze ich czesciej niz rzadziej bedzie cechowac krotkoterminowosc.

Dlatego dzialania marketingowe, o ktorych mowicie mialyby wartosc glownie spekulacyjna. Podbijalyby kurs pod pewne wydarzenia, ktore wydaja sie Wam prawdopodobne. Znow zapytam, z jakiego powodu mialoby nam, inwestorom na dluzej, na tym zalezec? Jezeli nie spekulujemy na krotka mete reklamowanie KOVu nie jest czyms na czym na powinno zalezec :) A wrecz przeciwnie! Im mniej rozglosu o solidnej spolce, tym wiecej pola do manewru dla nas, bo jezeli macie choc troche wiary w odrobine efektywnosci rynku w wycenie firmy, to cena akcji przyjdzie za wartoscia, o ile ta bedzie. Dlatego tutaj zgadzam sie w calej rozciaglosci z kolega RedFacem.

pozdrawiam!
rozwal

W watku KOV znow cala masa postow do wyrzucenia niestety.

pozdrawiam,
rozwal

Znow zabawie sie w krytyka, ale pomysl z smsami moze byc problematyczny dla osob zza granicy (takich jak ja), ktore nie maja mozliwosci wysylania smsow pod polskie numery swiadczace takie uslugi.

Kamil Gemra napisał(a):
Jak obserwuję np. wątek o moderacji to wypowiadają sie tam userzy, którzy mają po kilkaset postów a nie osoby, których drugim wpisem jest już uwaga na temat moderacji.

juz uciekam! ;-)
(jako, ze to tez jest watek o moderacji)

pozdrawiam,
rozwal

Zdecydowanie odradzam zatwierdzanie postow przez modow - na pewno znajdzie sie jakies bardziej wolnorynkowe (liberalne) rozwiazanie Shame on you Wydaje mi sie, ze system ostrzezen bylby tutaj na miejscu. Powiedzmy 3 ostrzezenia oznaczaja brak mozliwosci wypowiadania sie z danego IP. Takze przy usuwaniu posta lamiacego regulamin moderator nadaje ostrzezenie. Kolejna propozycja z mojej strony byloby np. wprowadzenie aktywacji konta po 3 dniach, co pozwoliloby uniknac uzytkownikow, ktorzy chca napisac tylko jeden post pod wplywem emocji chwili. Ale to niesprawdzone rozwiazanie.

Ogolnie wydaje mi sie, ze system ostrzezen powinien byc (przynajmniej) wyprobowany jako lekarstwo przez moderacja postow, ktora to jest bardzo radykalnym i totalitarnym rozwiazaniem.

pozdrawiam,
rozwal

Witam,

Przydalaby sie opcja do reportowania modom postow, ktore lamia regulamin. Pomogloby to w porzadku na forum.

Moze tez system ostrzezen za posty lamiace regulamin prowadzacy do zakazu pisania?

(Przy okazji jak ktorys z modow ma chwile mozna by wyczyscic watek KOV strony 105 & 106).

pozdrawiam,
rozwal

Sporo zalezy od tego ile AED jest zalezne od Brunei. Niestety nie zaglebialem sie w ta spolke jeszcze, wiec nie jestem w stanie odpowiedziec na to pytanie (jedyne na co teraz spojrzalem to, ze AED ma 2x mniejsza kapitalizacje niz KOV, co wskazuje na wieksza zaleznosc od Brunei). Na KOV mamy Ukraine i Syrie, takze powinnismy sie teoretycznie mniej stresowac anizeli akcjonariusze AED (podle kapitalizacyjnego zalozenia). Gdy patrze na oferty przed otwarciem to nie ma paniki ani wsrod kupujacych ani sprzedajacych, ale jak sie sesja rozwinie trudno powiedziec. Ja cierpliwie czekam, nie bede staral sie przechytrzyc systemu i probowac zyskac dzisiaj na opoznieniu.

pozdrawiam,
rozwal

Dokladnie tak, jest poslizg. Dopiero dzis przyjedzie sprzet potrzebny do rozpoczecia testow zatem pierwsze odwierty planowane sa na noc 1/2 lutego czasu polskiego. Takze jezeli nie bedzie dalszego poslizgu powinnismy wiedziec wiecej we wtorek z samego rana, kolo 6-7 podejrzewam (czyli po zakonczeniu sesji na ASX). Dalej czekamy :-)

O 24:00 otworzy sie ASX i zobaczymy jak zareaguje australijski rynek na info AED, bedzie to podejrzewam dobra wytyczna na jutrzejsza sesje dla KOV.

pozdrawiam,
rozwal

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 26 listopada 2014 22:25:21
Liczba wpisów: 43
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,608 sek.

umvgmqih
oikdinfy
pvullyzh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kiwzvjpd
hnnhlqcc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat