Podsumowanie tygodnia:Wyniki i wyliczenia:Popracowałem trochę nad wyglądem tej tabeli i wygląda teraz tak:

kliknij, aby powiększyćObroty większe od obrotów z poprzedniego tygodnia aż o
65,91%. Szerokość rynku mniejsza (zmiana z 1,19 na 1,00). Koniec tygodnia usytuował portfel na wartości
101,66%. Moja nadzieja z poprzedniego tygodnia przyniosła zyski i doszliśmy do maximów WIG20, jednak zamknięcie przyniosło zerowe wzrosty w porównaniu do dnia wczorajszego.
Straty i zyski w procentach przedstawiam poniżej. Odnoszą się one do całego okresu inwestycji a nie ostatniego tygodnia:

kliknij, aby powiększyćNajwiększa moja strata z dnia w ostatnim tygodniu: brak strat.
Największy mój zysk dnia w ostatnim tygodniu:
2.93%.
Oczywiście liczony, gdybym sprzedał akcje w danym dniu po cenie zamknięcia.
Portfel i wykresy:
kliknij, aby powiększyćWIG w tym tygodniu nadal na plusie, ale rośnie w trochę mniejszym stopniu, czyli
1,09% (dla poprzedniego tygodnia było to 1,70%)
Ja -vs- WIG:
kliknij, aby powiększyćOstatecznie prześcignąłem minimalnie WIG.
Spółki po tygodniu:-
BBZ- wzrost o
2,8% (t/t),
-
FFI- spółka bada wsparcie, dlatego postanowiłem wykorzystać środki ze sprzedaży KLR na rzecz tej właśnie spółki; dokupiłem po 0,82
-
GRI- wzrost aż o (
18,01% (t/t)),
-
KLR- sprzedany z zyskiem
4.53%,
-
KPX- spadek o
4,44%,
-
EUI- utrzymuje podobny poziom z poprzedniego tygodnia,
-
OIL- na podobnym poziomie
-
SGN- ten tydzień zakończony na minusie
2,75%,
-
TIN- od momentu kupna w tendencji spadkowej, na minusie
3,51% (t/t).
Mam jeszcze jedną niespodziankę. Postanowiłem porównać inwestycję w akcje do inwestycji w złoto na Forex’ie.
Złoto*:Przykładowa inwestycja 0.2 lot’a: Ilość dni: 34
Wielkość inwestycji= 0.02 lot’a=39zł
Pozycja: LONG
Zysk w pipsach (przed odjęciem spreadów i swapów): 952
Wartość 1 pipsa= 0.61zł
Spread= 8pipsów= 0.61zł x 8= 4,88zł
Swap za każdy dzień= 0,03zł
Swap za cały okres= 0,03zł x 34= 1,02zł = 2pipsy
Dźwignia= 200
Platforma: go4x
Obliczenia:Zysk w pipsach (czyli po odjęciu spreadów i swapów):Zysk= 952p – spread – swapy= 952 – 8 – 2= 942p
Zysk w PLN:Zysk= 942 x 0,61zł= 574,62zł
Stopa zwrotu z inwestycji= (574,62zł-39zł)/39zł=
1373%Gdyby była to np. inwestycja za 0.1 lota, czyli za ok. 193zł, to 1 pips byłby wart 3.03zł. Łatwo obliczyć, iż:
942pipsy x 3.03zł = 2469.45zł
Wykres z zaznaczonym na żółto okresem inwestycji znajduje się poniżej:

kliknij, aby powiększyćTrzeba podkreślić, iż dźwignia oferowana przez go4x wynosi aż 200 do kapitału 10000zł. Można więc było zyskać sporo, ale w przypadku złej oceny i zajęcia niewłaściwej pozycji względem trendu, straty byłyby równie spore jak potencjalne zyski, przyjmując strategię zamknięcia bez ustawiania SL i aż na sam koniec okresu inwestycji. Jest o tyle dobrze, iż można świadomie wybrać tę pozycję. Trudno jest jednak kontrolować emocje, kiedy w ciągu dnia kurs potrafi wahać się aż o 300pipsów.
8,06%, ale taki instrument który jest obsługiwany na FX daje możliwość osiągnięcia zdecydowanie większej stopy zwrotu. Co udało mi się przedstawić powyżej. Mam nadzieję, że bez żadnych błędów.
Tak właśnie minęła godzina pisania postu.
Ja wyzdrowiałem i mam nadzieję, że moje spółki też będą zdrowsze w kolejnych tygodniach.
Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”