PARTNER SERWISU
etcbwenh
1 2 3

Blog TomekP

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 września 2010 21:13:53
Dashboardy rzeźbisz śliczne!!

[programujesz w C#/asp?]

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 11 września 2010 22:02:03
WatchDog napisał(a):
Dashboardy rzeźbisz śliczne!!

[programujesz w C#/asp?]

Dziękuję. Wykresy dobrałem odpowiednio pod kolor SW. Nie programuję, pomimo iż kiedyś były plany i początki.

Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 11 września 2010 22:15:57
Czy mógłbyś nieco uściślić wykres Ja vs WIG?
Czy na osi X są dni sierpnia? Dni od kiedy prowadzisz ten ranking? Czy masz poprzednie miesiące? Od kiedy prowadzisz taki ranking?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

TomekP
2
Wysłane: 11 września 2010 23:08:46
Frog napisał(a):
Czy mógłbyś nieco uściślić wykres Ja vs WIG?
Czy na osi X są dni sierpnia? Dni od kiedy prowadzisz ten ranking? Czy masz poprzednie miesiące? Od kiedy prowadzisz taki ranking?

Dobrze, że wziąłem persen, bo znowu cały tekst mi się skasował po wciśnięciu 'Zapisz', a niczego nie dodawałem oprócz pisanego tekstu. Piszę więc jeszcze raz.

Na osi X są dni robocze od początku inwestycji z pominięciem 2. pierwszych dni, czyli praktycznie od 03.08.2010 do dnia dzisiejszego. Nie mam danych wcześniejszych od daty początku inwestycji.

Planuję uzupełnić 2 pierwsze dni, więc może podpowiesz, gdzie mogę znaleźć dane o wolumenie i zmianie procentowej z konkretnego dnia? Jest gdzieś zbiór takich danych, oprócz danych bezpośrednio z wykresów?

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump

Frog
13
Wysłane: 11 września 2010 23:12:55
TomekP napisał(a):
Planuję uzupełnić 2 pierwsze dni, więc może podpowiesz, gdzie mogę znaleźć dane o wolumenie i zmianie procentowej z konkretnego dnia? Jest gdzieś zbiór takich danych, oprócz danych bezpośrednio z wykresów?

Stooq.pl

Wchodzisz na walor/indeks i potem "dane historyczne"
Follow me on Twitter
Edytowany: 11 września 2010 23:18

TomekP
2
Wysłane: 13 września 2010 18:25:30
Zmiany w portfelu:

KLR (12,70) sprzedałem całość z zyskiem 4,53%
FFI (0,82) dokupiłem za całą kwotę pozyskaną ze sprzedaży KLR

aktualny portfel:

kliknij, aby powiększyć

Taka ciekawostka z kolejki kupna FFI po 0,82, a mianowicie chodzi o czas zaznaczony na zielono. Sick

kliknij, aby powiększyć

Stworzyłem nowe kolorki tabel. Na koniec tygodnia zobaczycie zmiany.

TomekP
2
Wysłane: 14 września 2010 17:07:46
Wczorajsza roszada KLR i FFI odniosła dzisiaj znaczący sukces.

KLR zwyżkował od momentu sprzedaży o 1,3% (12,7 -> 12,86), co stanowiłoby mój koszt utraconych możliwości gdyby nie to, że zainwestowałem w FFI, który trochę odpalił.
FFI zwyżkowało od momentu wczorajszego kupna o 6,0%, co oznacza, że na tej transakcji zyskałem 4,7%.

... ale to dopiero jeden dzień. Ciekawe czy FFI ma jeszcze potencjał do większych wzrostów.

TomekP
2
Wysłane: 17 września 2010 19:34:40
Podsumowanie tygodnia:

Wyniki i wyliczenia:

Popracowałem trochę nad wyglądem tej tabeli i wygląda teraz tak:

kliknij, aby powiększyć

Obroty większe od obrotów z poprzedniego tygodnia aż o 65,91%. Szerokość rynku mniejsza (zmiana z 1,19 na 1,00). Koniec tygodnia usytuował portfel na wartości 101,66%. Moja nadzieja z poprzedniego tygodnia przyniosła zyski i doszliśmy do maximów WIG20, jednak zamknięcie przyniosło zerowe wzrosty w porównaniu do dnia wczorajszego.

Straty i zyski w procentach przedstawiam poniżej. Odnoszą się one do całego okresu inwestycji a nie ostatniego tygodnia:

kliknij, aby powiększyć

Największa moja strata z dnia w ostatnim tygodniu: brak strat.
Największy mój zysk dnia w ostatnim tygodniu: 2.93%.
Oczywiście liczony, gdybym sprzedał akcje w danym dniu po cenie zamknięcia.

Portfel i wykresy:

kliknij, aby powiększyć

WIG w tym tygodniu nadal na plusie, ale rośnie w trochę mniejszym stopniu, czyli 1,09% (dla poprzedniego tygodnia było to 1,70%)

Ja -vs- WIG:

kliknij, aby powiększyć

Ostatecznie prześcignąłem minimalnie WIG.

Spółki po tygodniu:
-BBZ- wzrost o 2,8% (t/t),
-FFI- spółka bada wsparcie, dlatego postanowiłem wykorzystać środki ze sprzedaży KLR na rzecz tej właśnie spółki; dokupiłem po 0,82
-GRI- wzrost aż o (18,01% (t/t)),
-KLR- sprzedany z zyskiem 4.53%,
-KPX- spadek o 4,44%,
-EUI- utrzymuje podobny poziom z poprzedniego tygodnia,
-OIL- na podobnym poziomie
-SGN- ten tydzień zakończony na minusie 2,75%,
-TIN- od momentu kupna w tendencji spadkowej, na minusie 3,51% (t/t).

Mam jeszcze jedną niespodziankę. Postanowiłem porównać inwestycję w akcje do inwestycji w złoto na Forex’ie.

Złoto*:

Przykładowa inwestycja 0.2 lot’a:

Ilość dni: 34
Wielkość inwestycji= 0.02 lot’a=39zł
Pozycja: LONG
Zysk w pipsach (przed odjęciem spreadów i swapów): 952
Wartość 1 pipsa= 0.61zł
Spread= 8pipsów= 0.61zł x 8= 4,88zł
Swap za każdy dzień= 0,03zł
Swap za cały okres= 0,03zł x 34= 1,02zł = 2pipsy
Dźwignia= 200
Platforma: go4x

Obliczenia:

Zysk w pipsach (czyli po odjęciu spreadów i swapów):
Zysk= 952p – spread – swapy= 952 – 8 – 2= 942p

Zysk w PLN:
Zysk= 942 x 0,61zł= 574,62zł

Stopa zwrotu z inwestycji= (574,62zł-39zł)/39zł= 1373%

Gdyby była to np. inwestycja za 0.1 lota, czyli za ok. 193zł, to 1 pips byłby wart 3.03zł. Łatwo obliczyć, iż:
942pipsy x 3.03zł = 2469.45zł

Wykres z zaznaczonym na żółto okresem inwestycji znajduje się poniżej:

kliknij, aby powiększyć

Trzeba podkreślić, iż dźwignia oferowana przez go4x wynosi aż 200 do kapitału 10000zł. Można więc było zyskać sporo, ale w przypadku złej oceny i zajęcia niewłaściwej pozycji względem trendu, straty byłyby równie spore jak potencjalne zyski, przyjmując strategię zamknięcia bez ustawiania SL i aż na sam koniec okresu inwestycji. Jest o tyle dobrze, iż można świadomie wybrać tę pozycję. Trudno jest jednak kontrolować emocje, kiedy w ciągu dnia kurs potrafi wahać się aż o 300pipsów.

Osobiście w FX siedzę od roku czasu i niebawem będę opisywał również transakcje na złocie, które mam zamiar przeprowadzać w rzeczywistości, gdy tylko będzie dobra okazja.

Jak widać na wyliczeniach na rysunku 'wyniki i wyliczenia', złoto wzrosło w okresie inwestycji o 8,06%, ale taki instrument który jest obsługiwany na FX daje możliwość osiągnięcia zdecydowanie większej stopy zwrotu. Co udało mi się przedstawić powyżej. Mam nadzieję, że bez żadnych błędów.

Tak właśnie minęła godzina pisania postu.
Ja wyzdrowiałem i mam nadzieję, że moje spółki też będą zdrowsze w kolejnych tygodniach.

Angel

TomekP
2
Wysłane: 26 września 2010 19:35:07
Podsumowanie tygodnia:

Wyniki i wyliczenia:

kliknij, aby powiększyć

Portfel i wykresy:

kliknij, aby powiększyć

Ja -vs- WIG:

kliknij, aby powiększyć

Bez żadnych zmian w portfelu.
Dnia 21.09.2010 zainwestowałem w złoto na go4x. Utworzyłem 1 kontrakt (long) o wartości 0.01 lota i na piątkowym zamknięciu osiągnąłem wynik +204 pipsów. Od początku inwestycji można było osiągnąć na złocie na pozycji 'long' wynik +1147 pipsów. Coraz bardziej zastanawiam się nad większą inwestycją w złoto... w odpowiednim momencie.

TomekP
2
Wysłane: 8 października 2010 15:25:49
Brakuje mi czasu na dokładniejsze liczbowe prezentacje. Ogólnie postanowiłem wypłacić trochę zysku i dzisiaj dokonałem zmian w portfelu.

Poprzedni portfel wyglądał tak:

kliknij, aby powiększyć

Aktualny portfel wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

Dokonane zmiany:

- sprzedałem cały SYGNITY z zyskiem 13,96%,
- zredukowałem ilość akcji KOPEX i PETROLINVEST, których ceny ciągle jeszcze spadają,
- środki ze sprzedaży SYGNITY, KOPEX i PETROLINVEST przeznaczyłem na zwiększenie udziałów w FASTFIN oraz EUROIMPLANT .

TomekP
2
Wysłane: 21 października 2010 16:20:25
Pisałem i pisałem, aż tu mi tekst zniknął po wciśnięciu 'podgląd'. Poczułem się zrezygnowany i przedstawiam jedynie aktualny portfel wraz z zyskiem/stratą na danej spółce.

Pozbyłem się PETROLINVEST i KOPEX, a zainwestowałem w EKOEXPORT.

kliknij, aby powiększyć

TomekP
2
Wysłane: 29 października 2010 15:19:59
Znowu zmiany w portfelu:

- po tygodniu sprzedałem EKOEXPORT z zyskiem 18,5%,
- pozbyłem się również BBIZENFI (połowa z zyskiem 7% a druga połowa 11%,
- zwiększyłem udział w GINOROSSI i EUIMPLANT

Teraz mój portfel wygląda następująco:

kliknij, aby powiększyć

Zastanawiam się, czy nie wejść z powrotem w EKOEXPORT i rozważam zakup CKL (chyba powoli idę w ślady Pana Froga :).

Ktoś mi wcześniej napisał, że z moim początkowym portfelem będę się poruszał w przedziale stopy zwrotu -5/+5 i miał rację. Teraz zmniejszyłem ilość spółek i najchętniej pozbyłbym się TRIONA, ale może jednak uda im się ta restrukturyzacja naprawcza.

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 29 października 2010 16:38:48
Co za program robi takie ładne tabelki?
Albo my ich, albo oni Was.

TomekP
2
Wysłane: 1 listopada 2010 13:52:02
wujek_staszek napisał(a):

W excell'u da się robić takie fajne tabelki i wykresy.

TomekP
2
Wysłane: 1 listopada 2010 14:48:59
Tabela zysków i strat na dzień 29.10.2010:

kliknij, aby powiększyć

Wykres "JA -vs- WIG" (08.10.2010-29.10.2010):

kliknij, aby powiększyć

*WIG- wartości skumulowane
**JA- stopa zwrotu, gdybym sprzedawał akcje na koniec dnia

Aktualnie mam na oku (+uzasadnienie):

MAB- dofinansowanie na rozwój leku onkologicznego, 40mln zł na zakończenie prac budowlanych i zakup instalacji potrzebnej do wytwarzania leku mabionCD20 (do chorób nowotworowych), całkowita wartość projektu to 75mln zł, dzięki dotacji Mabion będzie mógł sam wytwarzać lek i nie będzie musiał zlecać tego na zewnątrz, za dwa lata planuje wejść na GPW,

CKL- rekomendacja akumuluj (->16,1), oczekiwania +17% z/o r/r i +22% z.netto, "umocnienie PLN do USD powinno pozytywnie wpłynąć na poziom marży w 4 kwartale", możliwość zwiększenia mocy produkcyjnych z 200ton/mies do 600-700ton/mies po przeniesieniu do nowego miejca,

KTY- współpraca z MCDonald'sem, Nescafe, Nestle, Manhattan,

ENA- ciekawą rekomendację znalazłem,

BDX- 28paź umowa na budowę drogi krajowej nr 78 (na odcinku północnej obwodnicy Jędrzejowa, wartość kontraktu: 152mln zł netto- termin 18M,

RBC- jedynie AT, moim zdaniem dobry moment na podjęcie ryzyka i wejście,

EEX- bardzo silny trend zwyżkujący, kwestia jak daleko pociąg jedzie, w ciągu tygodnia dała zarobić 18% a w ciągu miesiąca to już będzie ponad 30%?, może jeszcze raz spróbuję wyciągnąć procenty,

ZAK- AT, oczekiwanie na wybicie 1.25.

Edytowany: 1 listopada 2010 14:49

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 1 listopada 2010 17:49:56
TomekP napisał(a):
wujek_staszek napisał(a):

W excell'u da się robić takie fajne tabelki i wykresy.

Niestety, nie potrafię.
Albo my ich, albo oni Was.

TomekP
2
Wysłane: 1 listopada 2010 18:43:39
Przeczytałem również ciekawą informację o spółce Harper(HRP), którą również dodaję do obserwowanych, a poniżej krótki opis tego co przeczytałem.

HRP- Produkcja w nowym zakładzie ma się rozpocząć w 2012r. Spółka już kupiła grunt pod zakład. Powiększenie istniejącej fabryki w Mińsku Mazowieckim o hale produkcyjne o pow 7,7tys. mkw. Do 2014r. moce produkcyjne mają wzrosnąć o 80% kosztem 50-60mln zł. Na razie produkcja wacików i patyczaków a później planowany jest zakup maszyn do produkcji kosmetyków płynnych. Inwestycje zostaną sfinansowane kredytem, leasingiem i gotówką wypracowywaną na bieżąco. Negocjuje również nowe kontrakty z sieciami handlowymi.

TomekP
2
Wysłane: 19 listopada 2010 22:46:19

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Frog
13
Wysłane: 20 listopada 2010 09:17:57
Ja vs. WIG zdecydowanie lepiej wyglądało na wykresie liniowym. wave
Słupkowy mniej się nadaje do takich porównań. Chyba, że chcesz pokazać wynik nie narastająco, ale z każdego dnia osobno. Ale tego nie wiem, bo nie napisałeś...
Follow me on Twitter

TomekP
2
Wysłane: 20 listopada 2010 16:29:15

kliknij, aby powiększyć

Tak powinno być lepiej. Wartości liczbowe trochę się zlewają więc je usunąłem, bo w sumie chodzi tu tylko o linie i daty.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,210 sek.

yynsoymm
rqubvnre
ffdejqjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mfkqukpq
hwrvpzwc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat