Cześć!
Mam dwa tygodnie na wstępną decyzję dot. wyboru tematu pracy licencjackiej i mam w związku z tym dylemat, który poniżej przedstawię

Praca powinna dotyczyć szeroko pojętych inwestycji, bo na takiej specjalności jestem - od razu odrzuciłem wszystkie rodzaje projektów inwestycyjnych, inwestycji w nieruchomości itd., bo kompletnie mnie to nie interesuje.
To co uważam za interesujące to inwestycje na rynku kapitałowym :) Oprócz tego przedmioty, które uważam za ciekawe to finanse przedsiębiorstw, rachunkowość finansowa i analiza finansowa - w szczególności tematyka sporządzania/analizy sprawozdań finansowych.
Wpadłem na pomysł żeby to połączyć i wymyśliłem temat "Sprawozdania finansowe jako kluczowy element wykorzystywany w procesach podejmowania decyzji inwestycyjnych na przykładzie spółek X/XiY" :)
W/w. temat związany jest głównie z analizą wskaźnikową, więc temat obszerny i ciekawy.
Co o tym myślicie?
Drugi mój pomysł to praca o analizie technicznej - też coś o czym miło by mi się pisało, da się pewnie napisać bardzo dobrą pracę, tylko tutaj mam już problem z wymyśleniem dokładnego tematu - teraz do głowy wpadł mi pomysł "Analiza techniczna jako narzędzie wyznaczania miejsc otwarcia i zamknięcia pozycji na GPW na przykładach spółek X,Y,Z"
Który z tematów jest wg. Was, ludzi bardziej doświadczonych w temacie giełdy/akcji/inwestycji, ciekawszy? Który jest łatwiejszy dla osoby, która dopiero "raczkuje" w tej dziedzinie (2 rok studiów)?
Kusi mnie AT, bo będzie tutaj dużo praktyki, szukania różnych formacji, linii trendów itd., ale z drugiej strony liczenie wskaźników też jest "fajne" :)
Czekam na różne opinie!
Pozdrowienia i z góry dzięki
To be a rock and not to roll