PARTNER SERWISU
ztqihztu
1 2 3 4
tratata
13
Wpisów: 1 033
Wysłane: 20 kwietnia 2011 15:30:31 przy kursie: 6,30 zł
Można prosić o poprawienie akcjonariatu w monitorze spółki. Jest prawie od samego początku nieaktualny.

Aktualne dane

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 20 kwietnia 2011 17:17:59 przy kursie: 6,30 zł
Przeczytalem caly ten watek. Rowniez wszystkie linki w nim podane.
I dalej nie mam pojecia nie tylko ile ta spolka moze zarobic, ile
byc warta, itd, ale rowniez gdzie i na jakiej platformie beda
dostepne te ich kanaly. Cos ze mna nie tak, czy z tym watkiem? ;-)

tratata
13
Wysłane: 20 kwietnia 2011 17:35:57 przy kursie: 6,30 zł
Nie chcę reklamować konkurencyjnych forów, ale tam się lepiej te wątki rozwinęły, może dzięki temu, że IR spółki zabiera czasem głos. W odpowiedzi na Twoje pytania:
Nikt Ci nie powie ile może zarobić. W głównej mierze będzie to zależało od oglądalności, dlatego duże znaczenie miała by wygrana miejsca na mux 1. O ile się pewno orientujesz, niedługo telewizja analogowa zostanie wyłączona. Ci co będą na muxach, będą mieli olbrzymią przewagę. Proponuję poczytać o wielkości rynku reklamy w Polsce. Drugą bardzo istotną sprawa, która mam nadzieje przełoży się na dobry wynik, jest innowacyjność. Mam na myśli pakiet kanałów 3D. Będziemy pierwsi z tak bogatą ofertą w kraju.
Kanały mają być dostępne u operatorów kablówek, czekamy właśnie na umowy. Pierwszą dopiero co spółka podpisałaBoo hoo! Co do platformy, to spółka stworzyła własną platformę oognet.pl. Póki co nie jest ona rozwijana, bo telewizja jeszcze nie ruszyła. Docelowo ma to być vod z oferty Next tv + sieć kamerek.

Jak masz sporo pytań to proponuję napisać maila do IR spółki, znajdziesz go na stronie, albo założyć temat na forum bankiera. Odpowiadają szybko, chyba, że zadasz trudne pytaniaWhistle Shhh
Edytowany: 20 kwietnia 2011 17:37

tratata
13
Wysłane: 4 maja 2011 22:12:17 przy kursie: 6,91 zł
"Firmy Astro S.A., która brała udział w konkursie na wolne miejsca w mux 1 naziemnej telewizji cyfrowej, protestuje przeciwko decyzji Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o przydzielonych czterech miejscach."

źródło

Bez muxa Astro powinno sobie i tak poradzić, ale z muxem byłoby dużo lepiejangry3

tratata
13
Wysłane: 11 maja 2011 20:39:45 przy kursie: 5,02 zł
Cyfra+ zaczyna się angażować w 3D.

Bez żadnych zapowiedzi nieoczekiwanie na satelicie Hot Bird 9 (13,0°E) uruchomiono kodowany przekaz testowy kanału Eurosport 3D. Dostęp do przekazu mają obecnie jedynie abonenci włoskiej platformy Sky Italia (NDS VideoGuard) oraz polskiej CYFRY+ (Nagra MA - S4/N3).

link

CANAL+ jest posiadaczem pełni praw do relacjonowania rozgrywek Ekstraklasy. - Unikatowe jest to, że widzowie CANAL+ Sport będą mogli oglądać od rundy jesiennej na żywo i w HD wszystkie mecze kolejki a nie jak dotychczas tylko niektóre. Część spotkań będzie również pokazywana w formacie 3D

link

W związku z wynikami badań przeprowadzonymi wśród naszych klientów, podjęliśmy strategiczną decyzję zwiększenia liczby własnych produkcji dla CANAL+. Jeszcze w tym roku podwyższymy nakłady na koprodukcje filmów fabularnych i produkcję własnych seriali. Zaoferujemy także abonentom więcej emisji w 3D

link

Ciekawe czy jest szansa na to, że dodadzą do swojej oferty kanały Next 3D, czy będą tylko konkurencją dla Astro.

tratata
13
Wysłane: 24 maja 2011 22:04:34 przy kursie: 5,80 zł
"Jest nam niezmiernie miło poinformować o podjętej współpracy z nowym programem MotoMan na kanale Man3D cyfrowej telewizji Next TV (część platformy oognet.pl).
...
Program pojawi się na większość platform cyfrowych pod koniec kwietnia 2011roku. Więcej informacji wkrótce."

żródło

Co do opóźnień to IR spółki tłumaczyło się ostatnio na forum bankiera, że początek emisji pierwszych programów będzie zależał od organizacji oferty partnerów. Rozmowy podobno prowadzą przede wszystkim z dużymi kablówkami. Ja się cieszę, że tworzą kontent i to całkiem przyjemny. W jednej z części "Oszukać przeznaczenie" w 3D w pierwszych scenach były pokazane wyścigi samochodowe, coś w stylu nascar. Świetnie to wyglądało
Edytowany: 24 maja 2011 22:04

tratata
13
Wysłane: 22 czerwca 2011 18:16:07 przy kursie: 4,99 zł
"NEXT MUSIC HD
Wbrew pozorom i ciszy jaka tu panuje - ŻYJEMY! Mamy się świetnie :) Ciężko pracujemy i za chwilę startujemy.. to już na serio... tuż, tuż :) Dzisiaj dwa nowe promosy, calutkie po polsku i w HD. Pamiętajcie, polskie klipy w jakości HD tylko w NEXT MUSIC HD."

Chyba doczekam się pierwszego kanału na wakacje

źródło

tratata
13
Wysłane: 4 lipca 2011 16:51:52
"01.07.2011 Astro S.A. uruchomiła pierwsze cztery kanały telewizyjne – NEXT Man 3D, NEXT Lejdis 3D, NEXT Young 3D oraz kanał NEXT Music HD. Tym samym NEXT wprowadziła na rynek telewizji w Polsce nową jakość – pełne kanały 3D."

źródło

tratata
13
Wysłane: 5 lipca 2011 15:53:48 przy kursie: 5,95 zł
www.astrosa.pl/sites/default/f...

To ta analiza. Fajnie by było gdyby ktoś zerknął czy to się kupy trzyma

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 lipca 2011 21:27:22 przy kursie: 5,95 zł
Analiza rynku jest do d... Sam w sobie sprzeczny...

Cytat:
Z kolei prognozowany dalszy wzrost
wartości tego rynku wynikać będzie z rosnących budżetów nadawców telewizyjnych, wzrostu liczby tych
nadawców oraz powstawania nowych kanałów tematycznych.

Cytat:
Proces cyfryzacji oprócz tempa rozwoju rynku reklamowego i tendencji jakie na nim mają miejsce, będzie
kluczowym dla rozwoju branży producentów telewizyjnych. Z powodu przewidywanego rozszerzenia
wolnego miejsca w częstotliwościach cyfrowych, możliwe będzie znaczne zwiększenie liczby kanałów
telewizyjnych. W związku z tym powinien wzrosnąć popyt na zawartość programową oraz zaostrzy się
konkurencja o wpływy reklamowe
.

Od kiedy konkurencja powoduje wzrost cen? W końcu jeśli TV żyją z reklam, a ma być więcej konkurencji wedle tego opracowania to jak mają wzrosnąć przychody i budżety? Bzdura

Cytat:
W kolejnych latach oczekiwane są zmiany na rynku produkcji telewizyjnej, głównie z uwagi na jego
rozproszenie i coraz wyższe potrzeby kapitałowe wiązane z wymogami pracy w nowych technologiach
(cyfryzacja, telewizja internetowa oraz na urządzenia mobilne).

Endemol pracuje dla TVNu, ATM dla Polsatu. To przez powiązania osobowe. Widział ktoś inaczej? Nie. Z tymi przejęciami to wcale tak być nie musi. Duże stacje będą produkować u siebie, albo w spółkach powiązanych... Poza tym produkcja TV nie ma w zasadzie związku z cyfryzacją, bo materiał w formie cyfrowej jest stnadardem od lat. W zasadzie wszystko produkuje się już w HD.

Chyba też na razie przesadzone są szacunki co do rynku TV3D.

Cytat:
W prognozach zwraca się uwagę na to, że technologia 3D będzie się popularyzować wraz z pojawieniem się kolejnych kanałów emitowanych w 3D.

Na razie o tym jakoś cicho. Ile jest na głównych platformach takich kanałów, albo w największych sieciach kablowych?

Owszem technologia jest przyszłościowa, ale czy spółka do tego czasu doczeka?

Spółka żeby nie stracić koncesji musi uruchomić wszystkie kanały bodajże w ciągu 12 miechów od jej uzyskania. Ile czasu na to zostało i co będzie contentem? Jak zobaczyłem zestaw kanałów to padłem :) SPort? Do tego trzeba drogich licencji. Co tam mają zamiar pokazywać? Tej spółki nie stać na żaden produkt na rynku praw TV w tym segmencie.

Mówi się w opracowaniu o dużym udziale gotówki. Dużym? Jak na spółkę tak, ale jeśli chodzi o koszty produkcji to z takim finansowaniem, jeśli chce nadawać tyle kanałów o jako takiej jakości nie wytrzyma roku, bo przez rok nie zrobi oglądalności.

Kluczem dla prognoz jest dostanie się do UPC, lub Vectry. To powinno zapewnić stabilny CF.

Cytat:
Astro S.A. zamierza dynamicznie zwiększać osiągane przychody z reklamy.

Musiałoby mieć jakąś oglądalność. Tu patrz zastrzeżenie wyżej.

Nie wiem też dlaczego w 2012 roku tak miałyby wzrosnąć przychody z wynajmu studio?

Przyszłość branży jest mglista i ma za dużo niewiadomych dla tak małego podmiotu. To na razie gra w ruletkę.

tratata
13
Wysłane: 5 lipca 2011 22:22:39 przy kursie: 5,95 zł
Dzięki. Zmiażdżyłeś trochę mój optymizm, może to i dobrze. Co do rynku 3D, moim zdaniem sporym ograniczeniem do tej pory był brak oferty i drogi sprzęt. Teraz telewizory 3D można dostać już od 2000zł. Jeśli chodzi o licencje sportowe, to na żadne ciekawostki bym nie liczył. Spodziewam się raczej relacji z kjsów itdWhistle Ważne, żeby fajnie się to oglądało w 3D
Edytowany: 5 lipca 2011 22:25

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 lipca 2011 22:56:57 przy kursie: 5,95 zł
Ja źle oceniłem ten raport, a nie spółkę. Tę znam tylko z raportu. Raport jest jaki jest, co nie oznacza, że spółka jest do bani.

Rynek trochę znam. Z mediami elektronicznymi związany jestem prawie od 10 lat. Tutaj naprawdę ciężko określić co się będzie działo z rynkiem za 5 lat. Cyfryzacja w sensie DVBT miała przynieść konkurencję. A jak z tym jest? Obecni komercyjni dostali cały MUX, drugi publiczna, a trzeci nadal jest pewną niewiadomą co do oferty. Jeśli nie będzie ogólnopolskiego dostępu, to nie będzie oglądalności i dalej, reklam, wpływów itd. Programy tematyczne już są w dużej części zagospodarowane. Stworzenie konkurencji dla TVN Turbo, czy Polsat Play, czyli kanałów "płciowych" jest ciężkie. Czym spółka chce przyciągnąć do swoich kanałów?

Musi mieć dobry content, a dobry content kosztuje. Wiesz ile kosztuje stworzenie głupiego programu 30mminut? Kamerzysta weźmie za sztukę ze 300 PLN, ale potrzebne są najmniej 2 HDCAMy. Dźwiękowiec kolejne 300 paki i montażysta pewnie z 5 paczek, jak nie będzie za dużo zmian. Jeśli zatrudnią na stałe to będzie taniej, ale wtedy trzeba mieć ich czym zająć cały czas. Gość prawdopodobnie też kosztuje jeśli jest ekspertem. Stawki są różne. Od 100 w górę.
Pozostaje jeszcze koszt prowadzącego czy reportera, ale tutaj można sprawę ogarnąć na początku za free biorąc praktykantów.

Masz 1500 PLN za 30 minut programu, bez kosztów dekoracji, kierownika planu i produkcji. I trzeba mieć pomysł, albo licencję na format. Raz, dwa nie trafisz i trzeba będzie na widza czekać. Jak trafisz taką familiadę to idzie przez lata, ale zobacz co się stało z dużą częścią seriali, które skończyły się po sezonie, czy programów rozrywkowych. Mało było takich co skończyły swój byt po 2-3 odcinkach?

Technologia jest obiecująca, ale tylko tym rynku się nie zdobędzie. Ciężko mi ocenić kreatywność ludzi, pomysły na programy, bo nie znam podmiotu. Mówię tylko, że rynek wcale nie jest łatwy i tylko czeka aż im się pieniądze wyjmie jak mogłoby to wynikać z tego raportu. Owszem powili produkcja będzie ruszać i zapewnią swoje studia, jeśli mają w nich technologię 3D. Natomiast nie jestem pewien czy spółka wie z czym się porywa otwierając tyle nowych kanałów. Czy superstacja przed sprzedażą była rentowna? Ile generowała CF? Jeśli taki poziom mają prezentować nowe kanały, to spółka padnie. Nowa technologia nie może być robiona przez amatorów, a tamta telewizja była. Czy osoby robiące ten biznes mają doświadczenia w innych stacjach? Wiedzą jak się robi TV? Nie wspomnę już tutaj o utrzymaniu emisji, lub kosztach związanych z oddanie podnoszenia do innego podmiotu.

Spółki nadal nie znam, ale na te kwestie musisz zwrócić uwagę inwestując w ten podmiot. Na NC potencjał wzrostu jest spory, ale ryzyko jeszcze większe. Ta spółka właśnie tak wygląda. Szanse są równie wielkie jak zagrożenia. Takich trzeba mieć kilka lub kilkanaście, aby wyszło na +, a dobór musi być staranny.

tratata
13
Wysłane: 5 lipca 2011 23:20:20 przy kursie: 5,95 zł
No nic, poczekam zobaczę. Wiele do stracenia nie mam. Na pocieszenie mam wirtualne studio ORAD, może chociaż koszty dekoracji i sprzątaczek będą mniejszeblah5

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 lipca 2011 23:40:58 przy kursie: 5,95 zł
Masz w domu ORADA? A do czego Ci ten kombajn jeśli mogę spytać?

Cytat:
może chociaż koszty dekoracji i sprzątaczek będą mniejsze

Te będą mniejsze, ale już koszty systemu emisyjnego, ingestu materiałów, itd, będą zdecydowanie większe... :)

EDIT: Poczytałem troszkę o spółce i już wiem, że nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. Post można uznać za nieaktualny...
Edytowany: 7 lipca 2011 00:05

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 lipca 2011 00:43:45 przy kursie: 6,40 zł
Tak jeszcze w kwestii rynku może Ci coś przybliżę.

Dużo, bardzo dużo zależy od tego ilu sieciom uda się sprzedać kanał. Na koniec roku ma być tego 450tyś, czyli duzi gracze odpadają... To jakieś raczej większe, ale lokalne kablówki.
Start jest więc słaby, bo dostępność mizerna...

Co prawda stawki za retransmisję są objęte umowami handlowymi, ale to będzie parę złotych za gnizdko. Przyjąłbym raczej bliżej 1PLN miesięcznie, bo to telewizja musi się wypromować.
Także wedle prognozy będzie z tego pewnie 0,5 miliona miesięcznie. Dalej przychody mają być z reklamy. Do tego trzeba oszacować oglądalność w danej tematyce. Niech będzie to kanał dla kobiet. Tu znajdziesz oglądalności dla TVN Style i Polsat Cafe. Jak widzisz ogląda to średnio powiedzmy 50tyś ludzi na kanał. Tyle tylko, że dostępność jednego i drugiego jest 10 razy większa. To jaka będzie Astro? Pewnie parę tysięcy. Parę tysięcy ludzi to nie jest kąsek dla reklamodawcy.

AT media, największy dom mediowy z zewnętrzną sprzedażą reklam bierze 30s. spot około 20 PLN dla kanałów z taką oglądalnością. Dla nadawcy jest pewnie połowa. Biorąc czas emisji 18 godzin i limit 12 minut, daje to miesięcznie około 100 tysięcy złotych na kanał. Mówimy więc o przychodzie na kanał około 1,5 miliona i to przy założeniach nie konserwatywnych. To trzeba jakoś emitować. Ludzie do tego potrzeba
Osobę odpowiedzialną za ramówkę, kogoś w archiwum, grafika, inżyniera IT,
Pewnie ze 4 techników i 4 inżynierów. 2 sztuki do archiwizacji i uploadu materiałów na serwer emisyjny. To takie minimum samej emisji. 14szt razy średnia faktura na 5k. Koszty osobowe nie są duże, bo wychodzą 70k miesięcznie na wszystkie kanały. Do tego dochodzi amortyzacja sprzętu emisyjnego. Który powiedzmy niech kosztuje 2-5 milionów. Przyjmij okres amortyzacji 5 lat. to da kwotę pewnie koło 100tyś miesięcznie.

Stawki produkcyjne podawałem Ci wcześniej. Policz, że nowego programu musisz mieć mniej więcej 20% dziennie. Pozostałe to reklamy i powtórki oraz autopromocja. Trzeba też uwzględnić amortyzację.

Z takiego rzędu liczbami trzeba się liczyć robiąc telewizję. Koszt produkcji obcej ciężko określić, bo to uzależnione jest od formatu, ale z tego co się zorientowałem to raczej będzie to produkcja własna.

Tak wygląda część dotycząca samej emisji.

Dalej to mają studio 3D o którym pisałeś postawione na Oradzie. Nie wiem w co jest dokładnie wyposażone, ale tu można liczyć na parę tysięcy za dzień. Ile może być chętnych? To największa niewiadoma. Prawdopodobnie dużą część będą stanowiły spoty reklamowe i tu można próbować szukać barterów, aby pominąć pośrednika. Ile ich może być w roku 50? to masz rząd wielkości przychodu. Jeśli studio kosztowało kilkanaście milionów, to amortyzacja wyjdzie kilkaset tysięcy miesięcznie, raczej w dolnych granicach.

Mam nadzieję, że da Ci to inside view na branżę TV.

pozdr,
anty_teresa

tratata
13
Wysłane: 7 lipca 2011 09:21:40 przy kursie: 7,09 zł
Co do tego studia i jego wartości mam trochę sprzeczne informacje. Z tego co rozumiem to studio na Inżynierskiej jest od dawna dobrze wyposażone, tam do tej pory robili zewnętrzne produkcje oraz Superstację. Na racjonalizacji jest to wirtualne studio o którym ostatnio czytałem, że jest za kilkadziesiąt milionów a z tego co pamiętam ORAD kupowali za niecałe 0,5mln+leasing kamer itd. Może część sprzętu przenieśli?

Odnośnie kablówek to liczę na całkiem atrakcyjny zestaw, szczególnie że planują tworzenie oddzielnych pakietów. Mniej abonentów, ale lepsze stawki. Umowa z Intercom Poland LCC też powinna być w miarę atrakcyjna. Pol.tv w USA ma dość drogi cennik jak na ilość oferowanych kanałów w porównaniu do krajowych dystrybutorów. Przypuszczam, że tutaj kryje się całkiem ładny potencjalny przychód.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 lipca 2011 17:38:27 przy kursie: 7,09 zł
Zaczerpnąłem języka.
Otóż stawka za gniazdko jest obecnie o rząd wielkości mniejsza...
Pan Krajewski nie ma najlepszej opinii jako pracodawca. Problemy płatnicze, niskie stawki itd. Wniosek: Będzie mu ciężko ściągnąć kogoś dobrego, w szczególności grafików itp.

Obejrzałem sobie Panią prezes w TV, a potem poszukałem informacji na jej temat.
Zabiła mnie informacja, że doświadczenie tej Pani w branży, to fakt, że była prezenterką w Superstacji...

tratata
13
Wysłane: 7 lipca 2011 19:09:28 przy kursie: 7,09 zł
Dzięki
To że Krajewski mało płaci i będzie zatrudniał amatorów to wiem, zresztą tego nie ukrywają. Wystarczy spojrzeć na treść ogłoszeń na ich stronce. Odnośnie Pani prezes, to ona jest raczej twarzą spółki a głową cały czas Krajewski. Dla mnie w całym tym szaleństwie uspokajające jest to, że główni akcjonariusze chyba mocno wierzą w ten projekt co nie jest zawsze tak oczywiste w przypadku wielu innych spółek. Dyskonto z cesji na prawie 4 mln dla Stera, czy wypowiedzenie umowy najmu studia dla Superstacji to są spore wyrzeczenia.

tratata
13
Wysłane: 8 lipca 2011 13:29:08 przy kursie: 6,95 zł
Zwróciłeś uwagę na to co mogą np nadawać w next sport 3d i znalazłemAngel

www.ringpolska.pl/boks-w-polsc...

tratata
13
Wysłane: 12 lipca 2011 12:27:27 przy kursie: 6,15 zł
"Jednocześnie uprzejmie zapraszamy na spotkanie z przedstawicielami Astro S.A., połączone z wizytą w studio telewizyjnym. Spotkanie odbędzie się w dniu 16 lipca 2011 r. (sobota) o godz. 12.00 przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie."
www.sii.org.pl/relacje,inwesto...

Ja to mam farta o tej porze będę wracał z kawalerskiego kumpla...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,652 sek.

enrtsglz
roonvidf
geibrjux
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fcnbgzpv
mpisdlny
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat