Bardzo ciekawie do problemu podchodzili Turtles.
Było to wklecone w cały system ale np.
dozwolone było wejście 4 lotami na jednym rynku
chyba 8 przy rynkach nie skorelowanych itp itd
Tylko samo piramidowanie to jest jedno z kolejnych narzędzi...u nich np. jeszcze jak miałeś obsuwę na Eguity powyżej dajmy na to 10% poprzez kolejne błędne transakcję to wielkość pozycji była liczona od potrfela o 20% mniejszego a sama ilość zakupionych kontraktów wynikała z ryzyka na portfelu {tutaj 1% na pozycji} i zmienności rynku {ATR}
Do tego dochodziły stopy oparte na zmienności i przesuwane po zakupie kolejnego dozowlonego kontraktu.
Może to wszystko skomplikownie napisałem ale chodzi to że szereg czynników tworzy całą strategię gry.
1. Buy
2. Sell
3. zarządzanie wielkością pozycji {tutaj piramidowanie, wyliczanie pierwszej pozycji (przed piramidowaniem), zmiana założeń przy DD na portfelu dotyczącech pierwszej pozycji i kolejnych}
4. uzależnienie od określonych rynków pkt.3
5. stop
6. gra na określonych rynkach o ustalonej płynności
7. ograniczenia dotyczące wielkości portfela w ogóle zaangażowanego w rynek bez względu na ryzyko wynikające z stopów na pozycjach {czyli np. 10% spekuluje reszta leży na koncie}
Czyli tak naprawdę chodzi o ryzyko i jego kontrolę. Tylko gdzieś już anty-teresa napisał, że przy ryzyku 1% na portfelu 10k to możesz pomażyć o zyskach ponieważ prowizję Cie zjedzą.
Dodajmy do tego z innej beczki Elderowskie 2% pozycja {piranie} 6% Equity {rekiny}na rynku to sobie pomyśl że możesz mieć 3 pozycje na rynku z upraszczając 2% stopem {+poślizgi czy pewno z 1 czy 0,5% prawdziwym stopem} w momencie największego zaangażowania w akcje.
Dlatego bez 100k do giełdy podchodzić się nie powinno. Oczywiście mając wcześniej ustalone rzeczy powyższe czyli przetestowaną strategię.
Ja tyle na początku nie miałem...i żyje do tej pory. Ale świadomość powyższych rzeczy bardzo mi pomogła.
ps. acha Tutles minimalny poziom portfela chyba dla jednego rynku określali na 100.000 USD a mogli wziąć przypominam tylko 4 loty