Temat:
KGHM
Według mnie jednak nie warto - stare i znane argumenty, które w większości łatwo obalić. Ponadto rozmowa jest jednostronna - związkowiec i dwóch posłów PiSu. Śmieszna jest jedynie znajomość - a raczej jej brak - arytmetyki i rynków finansowych przez posła Hoffmana, ale ogólnie nic ciekawego.
|
|
Temat:
IDMSA
chupacabra napisał(a):sovq napisał(a):HENRY napisał(a):sovq napisał(a):roba: PDA były po 1,10 PLN i każdy kto w dzień po ogłoszeniu ceny emisyjnej posiadał akcje IDMSA dostał po 1 prawie poboru na akcję. Mógł z nich skorzystać (w określonym terminie) - wtedy płacił 1,10 i dostawał 1 PDA (czyli razem miał 1 akcję i 1 PDA), sprzedać na giełdzie, albo stracić w wypadku przespania określonego okresu. Cena nominalna i osoby związane ze spółką, które objęły niektóre PDA nie są istotne. Więc pierwotny koszt zakupu wyniósł 1,10PLN, zatem obecny kurs jest wyższy. Mama nadzieję, że to jest odpowiedzią na Twoje pytania
chupacabra: może rzeczywiście nie wychwytuję "istotnych" ruchów na kursie IDMSA, korzystam jedynie z raportów, statystyk informacji bieżących, arkusza zleceń oraz zdrowego rozsądku.Próbuje także wyjaśniać sobie niektóre istotne i nie do końca zrozumiałe dla mnie zdarzenia wokół spółki. Daleki jednak jestem od stawiania i upubliczniania nie dających się potwierdzić hipotez - i tu się chyba różnimy. Jeżeli dysponujesz jakimś namacalnym dowodem na to, że IDM spekuluje skupionymi walorami - byłbym wdzięczny za jego podesłanie. Pozdrawiam Sorry,ale gdybysmy byli chociaz w nieduzym stopniu"panstwem prawa"i skazali wszystkich z ostatnich 20 lat na podstawie oczywistych faktów- a nie dowodów ,to bez cienia watpliwosci Polska byłaby najwiekszą potega gospodarczą Europy ,a nie jest-to jednak nie znaczy ,ze nalezy mówic iz wegiel jest biały,a IDM jest czysty.Nawiasem mówiac ,na jakiej podstawie miałbym miec chociaz cien watpliwosci co do tej szulerni,biorac pod uwage ich wyjatkowo "nieskazitelną"przeszłosc na gpw... I tu wracamy do punktu wyjścia; bo dla mnie hipotezy, które są jedynie nie dającymi się potwierdzić domysłami są w większości teoriami spiskowymi (tak właśnie definiuję teorie spiskowe), do których zdrowy rozsądek karze mi nie przykładać dużej wagi. Oczywiście domyślam się, ba, nawet jestem pewien, że w spółce i wokół niej dzieje się ogrom rzeczy, o których nie wiem, to jednak błędem IMO byłoby wypełnianie tych luk niewiedzy, własnymi czy cudzymi, mniej lub bardziej sprytnie ułożonymi, ale nadal, teoriami spiskowymi. Jeszcze jedno: od ustalania "oczywistych faktów" najlepsze niestety są sądy, i organa nadzoru i kontroli, a nie my inwestorzy, bo dysponujemy bardzo niewielką ilością informacji. Chyba, że ktoś posiada informacje o spekulacji IDMSA na własnych papierach - to ponawiam prośbę - byłbym wdzięczny za ich upublicznienie Na jakim świecie ty żyjesz ?...giełda jest kotłem plotek,hipotez,domysłów, które inwestorzy zazwyczaj KUPUJĄ, zarabiają lub tracą dzięki nim...kiedy SPRZEDAJĄ FAKTY - wywnioskowałem, że po przepuszczeniu przez zdrowy rozsądek (czy aby na pewno) i próbie racjonalizowania faktów i wyjaśnienia sobie niektórych istotnych i nie do końca zrozumiałe dla Ciebie zdarzeń wokół spółki - zastanawiasz się wtedy czy kupić lub sprzedać ? hmm nie próbuje nawet negować...ilu inwestorów tyle strategii..respect Owszem różnimy się na pewno..ja nie próbuje Ciebie i wszystkich przekonać (nawrócić na zdroworozsądkowy i racjonalizatorski tok myślenia). Różnimy się środkami inwestowanymi i historią zmagań z giełdą (na pewno  ) Jeżeli szukasz tylko korelacji logicznych na GPW i "kupujesz fakty"  to upublicznienie zdarzeń typu cudofixing lub pompowanie (swego czasu) spółek typu Drewex czy Immoeast (nawet ze wskazaniem "winnych") niewiele da Tobie do myślenia. Do myślenia może da ci obserwacja - jak dzisiaj będzie zachowywał się kurs... Szanuje jednak Twoją opinię, podejście i zgodzę się w jednym - nasza dalsza dyskusja nie wniesie wiele pożytku Pozdrawiam Byłbym wdzięczny gdybyś odnosił się do argumentów, a nie atakował mnie osobiście. Komentarze w stylu: "na jakim świecie ty żyjesz" czy "po przepuszczeniu przez zdrowy rozsądek (czy aby na pewno)" są trochę nie na miejscu. Dobrze, że przytoczyłeś przykłady cudofixingu czy pompowania kursów - lekcja z nich płynąca jest taka, że tego typu zdarzeń nie jesteśmy w stanie przewidzieć, chyba że jesteśmy częścią ich mechanizmu albo jest już po fakcie - więc wszelkie spekulowanie o tym co się dzieje z kursem mija się z celem. Zacząłem tą dyskusję z tego powodu, że zależy mi na tym aby forum na Stockwatch, (a wątek IDM szczególnie) nie straciło swojego merytorycznego charakteru i nie zamieniło się w forum bankiera czy parkietu gdzie każdy wykrzykuje: "jutro zwała", "grubasy podkupują" czy "odleszczanie twa" i w zasadzie nie da się wyciągnąć już stamtąd niczego wartościowego. Aby do tego nie dopuścić powinniśmy wymieniać się informacjami, które chociaż w niewielkim stopniu dają się potwierdzić czymś innym niż tylko doświadczeniem/przekonaniem użytkownika, który je głosi. Moje decyzje inwestycyjne, owszem, w większości opierają się na kupowaniu plotek, ale czym innym jest kupowanie plotek od tworzenia plotek - plotki kupowane mają zwykle dość wiarygodne źródło. Pozdrawiam
|
|
Temat:
IDMSA
HENRY napisał(a):sovq napisał(a):roba: PDA były po 1,10 PLN i każdy kto w dzień po ogłoszeniu ceny emisyjnej posiadał akcje IDMSA dostał po 1 prawie poboru na akcję. Mógł z nich skorzystać (w określonym terminie) - wtedy płacił 1,10 i dostawał 1 PDA (czyli razem miał 1 akcję i 1 PDA), sprzedać na giełdzie, albo stracić w wypadku przespania określonego okresu. Cena nominalna i osoby związane ze spółką, które objęły niektóre PDA nie są istotne. Więc pierwotny koszt zakupu wyniósł 1,10PLN, zatem obecny kurs jest wyższy. Mama nadzieję, że to jest odpowiedzią na Twoje pytania
chupacabra: może rzeczywiście nie wychwytuję "istotnych" ruchów na kursie IDMSA, korzystam jedynie z raportów, statystyk informacji bieżących, arkusza zleceń oraz zdrowego rozsądku.Próbuje także wyjaśniać sobie niektóre istotne i nie do końca zrozumiałe dla mnie zdarzenia wokół spółki. Daleki jednak jestem od stawiania i upubliczniania nie dających się potwierdzić hipotez - i tu się chyba różnimy. Jeżeli dysponujesz jakimś namacalnym dowodem na to, że IDM spekuluje skupionymi walorami - byłbym wdzięczny za jego podesłanie. Pozdrawiam Sorry,ale gdybysmy byli chociaz w nieduzym stopniu"panstwem prawa"i skazali wszystkich z ostatnich 20 lat na podstawie oczywistych faktów- a nie dowodów ,to bez cienia watpliwosci Polska byłaby najwiekszą potega gospodarczą Europy ,a nie jest-to jednak nie znaczy ,ze nalezy mówic iz wegiel jest biały,a IDM jest czysty.Nawiasem mówiac ,na jakiej podstawie miałbym miec chociaz cien watpliwosci co do tej szulerni,biorac pod uwage ich wyjatkowo "nieskazitelną"przeszłosc na gpw... I tu wracamy do punktu wyjścia; bo dla mnie hipotezy, które są jedynie nie dającymi się potwierdzić domysłami są w większości teoriami spiskowymi (tak właśnie definiuję teorie spiskowe), do których zdrowy rozsądek karze mi nie przykładać dużej wagi. Oczywiście domyślam się, ba, nawet jestem pewien, że w spółce i wokół niej dzieje się ogrom rzeczy, o których nie wiem, to jednak błędem IMO byłoby wypełnianie tych luk niewiedzy, własnymi czy cudzymi, mniej lub bardziej sprytnie ułożonymi, ale nadal, teoriami spiskowymi. Jeszcze jedno: od ustalania "oczywistych faktów" najlepsze niestety są sądy, i organa nadzoru i kontroli, a nie my inwestorzy, bo dysponujemy bardzo niewielką ilością informacji. Chyba, że ktoś posiada informacje o spekulacji IDMSA na własnych papierach - to ponawiam prośbę - byłbym wdzięczny za ich upublicznienie
|
|
Temat:
IDMSA
roba: PDA były po 1,10 PLN i każdy kto w dzień po ogłoszeniu ceny emisyjnej posiadał akcje IDMSA dostał po 1 prawie poboru na akcję. Mógł z nich skorzystać (w określonym terminie) - wtedy płacił 1,10 i dostawał 1 PDA (czyli razem miał 1 akcję i 1 PDA), sprzedać na giełdzie, albo stracić w wypadku przespania określonego okresu. Cena nominalna i osoby związane ze spółką, które objęły niektóre PDA nie są istotne. Więc pierwotny koszt zakupu wyniósł 1,10PLN, zatem obecny kurs jest wyższy. Mama nadzieję, że to jest odpowiedzią na Twoje pytania
chupacabra: może rzeczywiście nie wychwytuję "istotnych" ruchów na kursie IDMSA, korzystam jedynie z raportów, statystyk informacji bieżących, arkusza zleceń oraz zdrowego rozsądku.Próbuje także wyjaśniać sobie niektóre istotne i nie do końca zrozumiałe dla mnie zdarzenia wokół spółki. Daleki jednak jestem od stawiania i upubliczniania nie dających się potwierdzić hipotez - i tu się chyba różnimy. Jeżeli dysponujesz jakimś namacalnym dowodem na to, że IDM spekuluje skupionymi walorami - byłbym wdzięczny za jego podesłanie. Pozdrawiam
|
|
Temat:
IDMSA
Proszę użytkowników o czytanie z uwagą, wszystko zostało już powiedziane - IDM NIE sprzedał akcji własnych, a zmiana ich udziału wynika z asymilacji (ta tajemnicza "sprzedaż" dziwnie zbiega się z zarejestrowaniem podwyższenia kapitału...ehh...). IDM także nie spekuluje na własnych papierach - wcześniej wspomniany "sztab anali" wie, że byłoby to zbyt łatwe do wykrycia na co KNF tylko czeka. Skup akcji jest przeprowadzony TYLKO (i w zgodzie z prawem i uchwałą spółki) w celu ich zaoferowania kluczowym dla Spółki osobom. Utnijcie proszę tą jałową dyskusje i skupcie się na faktach, a nie teoriach spiskowych.
|
|
Temat:
IDMSA
Swierszczu napisał(a):www.bankier.pl/inwestowanie/sp... > Zmiany akcjonariatu > Pokaż wiecej WatchDog z reszta juz odp za mnie.. Co prawda liczba akcji sie nie zmiejszyla ale po tej sprzedazy kurs ladnie na dol poszedl.. Jakiej sprzedaży? WD już "odp" na to - zmiana procentowa udziału IDMSA w akcjonariacie to wynik asymilacji...
|
|
Temat:
LOTOS
SlawekW napisał(a):nocnygracz napisał(a):Myślę, że się panikarze trochę wyprzedają i że na zakończenie sesji będziemy na Lotosie wyżej niż teraz. Ale oczywiście, mam na uwadze, że "the market can stay irrational longer than you can stay solvent"
edit: pisane przy kursie 21,18 Dzieki za tego posta, w ferworze walki bym nie zauwazyl sytuacji na LTS, a 4% piechota nie chodzi:) To jest jednoczesnie odpowiedz kolegom, ktorzy sie oburzyli o wpis typu "kupilem". Uwazam, ze nie ma w takich wpisach nic zlego. Stockwatch ma dwa oblicza: intradejowe, kiedy nie mamy raczej zbyt wiele czasu na refleksje, bo albo mamy inne zajecia, albo obserwowanie spolek nas pochlania, i drugie, to wieczorne, kiedy jest czas sie zastanowic i wiecej poanalizowac. No i intradej dochodza emocje. Informacja o tym, ze ktos cos kupil, wcale nie jest zla. Z wielu powodow. Moze informujacy liczy na potwierdzenie lub zanegowanie swojej opinii, ktora wyrazil za pomoca swojej kasy, czyli najrzetelniej? Moze jest forumowiczem, ktory poprzez tak wyrazane opinie dal innym cenne wskazowki w przeszlosci? Mnie w tym konkretnym przypadku akurat zaciekawila ta proporcja 2:1. Ale juz nie bylo szansy o tym pogadac. Dopoki ktos nie pisze klasycznych glupot (50 zeta do wakacji, a do konca roku bez kozery powiem pińcet), ja bym sie osobiscie powstrzymal od odsylania go na burackie fora. Sugerowalbym zatem, zebyscie nie probowali byc swietsi od papieza. Wydaje mi sie, ze WD wystarczajaco czuwa nad jakoscia tego forum. Może rzeczywiście trochę przesadziłem - jeżeli ktoś poczuł się urażony moją opinią, to przepraszam. Po prostu bardzo nie chcę aby to forum stało się takie jak forum na bankierze czy money.pl
|
|
Temat:
LOTOS
faja napisał(a):Phenomen79 napisał(a):postanowilem kupic lotos i pknorlen w stosunku 3 do 2 . lotos wszedl m iza 20.90 a pkn za 27.41 Forum "stockwatch"-a uwazam za jedno z najbardziej merytorycznych jakie znam ale co kogo obchodzi jaki masz sklad portfela i za ile kupiles dany walor? Jakby wszyscy dzielili sie takimi informacjami to bylby tu jeden wielki smietnik. Z takimi postami to na forum Bankiera albo Parkietu Niestety coraz więcej użytkowników (a zaczęło się od najbardziej śmieciowych spółek) nie pisze nic merytorycznego o spółce tylko opisują swój portfel, naganiają na zakup czy wróżą z fusów. I do tego ten "zawodowy" język inwestora; "ktoś postawił baton", "spekuła zaczęła odleszczanie", "jutro spadki a potem odlot na 40zł" czy mój ulubiony: "TFI sypie". Ehh... albo małe i merytoryczne forum albo duże i bardziej... pluralistyczne. Co do Lotosu; po ostatnim raporcie jestem sceptyczny co do dalszej działalności spółki. Względnie wysokie zadłużenie i ciągle nadal straty operacyjne rodzą we mnie obawy, że spółka przy niekorzystnej sytuacji zewnętrznej (np. duże spadki cen ropy), może mieć spore problemy.
|
|
Temat:
IDEON
Właśnie oglądałem wywiad w TVN CNBC z prezesem - boki zrywać Zapytany o rentowność: "rentowność trzeba rozpatrywać z punktu widzenia wielu płaszczyzn..". Projekty operacyjne, w które zaangażowany jest Centrozap - "siedzimy w energetyce", "kontrakt ze Statoilem" i "projekt rosyjski". Najzabawniejszy jest jednak rachunek przepływów pieniężnych - cała ta agonia operacyjna i inwestycyjna finansowana z kredytu. Centrozap, Atlantis i FON to moje ulubione źródła giełdowej rozrywki, aczkolwiek ostatnio pojawiają się też nowe
|
|
Temat:
KGHM
investkid napisał(a):zmieniaj co chcesz w swoim podejsciu...
Zacznij, kimkolwiek jestes, przedstawiac analizy a nie tylko czytac posty...
Okresl sie w co grasz i przy jakich poziomach i na podtawie czego tak obstawiasz...
KGHM ma olbrzymie plany inwestycyjne jak i modernizacyjne - to wymaga nakladow - jest to info dostepna na stronie KGHM - doczytaj sobie a nie czekaj na wklejanki
Wyplata dywidendy za 2008r byla niewiadomoa - oczywiscie do przeforsowania ze wzgledu na duze zaangazowanie hmmmm chlopcow z rzadu i wielkich potrzeb finansowych naszego Panstwa.
Dalsza wyplata dywidendy jest niepewna choc inwestycje pozostaja w firmie i zwiekszaja jej wartosc jesli sa trafione
Poza tym jesli komus wystarcza 10% na rok i odcinanie sobie kuponow to swietnie - ja przedstawiam subiektywna ocene dalszego ruchu cenowego KGHM na przestrzeni 6-u miesiecy - Odwaz sie i sam postaw teze a nie wymadrzaj sie aaa obstawiajac cale swoje oszczednosci bo dyrdymaly typu "bedzie roslo" to mnie nie zadawalaja. Bo wszystko co spada kiedys rosnie... no prawie wszystko i zawsze Ci co obstawiaja wzrosty sa ok a spadki to juz magia!!!!
Pozdro KM Mimo to nie odpowiedziałeś na pytanie... Wypłata dywidendy zależy przede wszystkim od potrzeb budżetowych rządu i fakt, że w strategii spółki są spore inwestycje nie oznacza, że zostaną zrealizowane. Przy dość konserwatywnych założeniach do przyszłorocznego budżetu, można spekulować, że MSP trochę odpuści spółkom, ale to tylko spekulacje, więc jakiekolwiek sondowanie wysokości przyszłych dywidend czy obstawianie kursu waloru w długiej perspektywie to trochę wróżenie z fusów.
|
|
Temat:
IDMSA
makler_jg napisał(a):Witam, witam i o zdrowie pytam,
PaDAków już nie ma, a na rachunkach już akcje zwykłe i pięknie. A jeszcze kilka dni temu przeżywaliście asymilacje. Dzisiaj mogą być spore obroty, zrzuty z wora do wora i nawet ostre branko od leszczy. Niedługo dowiemy się jak będzie wyglądał teraz akcjonariat. Może zobaczymy nowego FUNDA?? Tak wygląda akcjonariat i nie wydaje mi się aby nagle pojawił się jakiś ponadprzeciętny obrót: http://stooq.pl/q/h/?s=idm
|
|
Temat:
IDMSA
buldi napisał(a):nocnygracz napisał(a):A kurs akcji na razie w dół.
Chyba trwa masowe przesiadanie się na PDA. A może jednak rejestracja dla akcjonariuszy nie była korzystna? Chyba jedynym niekorzystnym w tej sytuacji czynnikiem może być wzrost wartości C/WK do 0,54. Przy jednoczesnym podwyższeniu kapitału zakładowego, będącego częścią kapitałów własnych, o 100%..
|
|
Temat:
NEUCA
kyle napisał(a):Torfarm na CCC+?? Kto te oceny wystawia i na jakiej podstawie??... ;P Jak przeszukasz Stockwatch to znajdziesz odpowiedź na swoje pytania... Na rating spółki wg. tej metody liczenia duży wpływ ma stopień zadłużenia spółki, dla Torfarmu wynosi on 86%, co czyni z niego papier zwiększonego ryzyka, reszta to czysta matematyka
|
|
Temat:
IDMSA
Wnioskując po popularności wątku IDM na Stockwatch i wyciąganiu wszelkich, nawet najbardziej kolorowych argumentów za wzrostami, można by pomyśleć, że popyt na papier jest. Nocnygracz napisał: "Ja bym sie jeszcze nie podniecal." Ja tam się w ogóle nie podniecam tym, że prezes kupił PDA, papier przebił jakiś tam opór, reporterzy TVN CNBC rekomendują kupno czy ktoś wystawił duże zlecenie sprzedaży. Pozostaje cierpliwie czekać na coś NAPRAWDĘ ważnego, tj. rejestracja emisji, koniec skupu czy ciąg dalszy opowieści o zakupie banku etc., a póki co nie wyciągać pochopnych wniosków z - relatywnie - mniej istotnych zdarzeń.
|
|
Temat:
IDMSA
Wracając do tematu...; sam IDM nie ma prawa handlować skupionymi papierami, natomiast o ruchach osób powiązanych ze spółką dowiedzielibyśmy się z raportów (a nawet bez raportowania, prędzej czy później wyszłoby to na jaw). Rzeczywiście są składane duże zlecenia sprzedaży, ale myślę, że to nie jakieś szemrany spisek spółki tylko działanie jednego z większych akcjonariuszy, który próbuje, z sobie tylko znanych przyczyn, zatrzymać kurs względnie nisko. Jednak gdy trend się utrzyma lub zdarzy się coś szczególnego (koniec skupu, rejestracja emisji etc..) to podejrzewam, że IDMSA pójdzie z trendem, bo jak głosi maksyma "z trendem nie wygrasz"
|
|
Temat:
IDMSA
dariusz72 napisał(a):Spółek tanich wskaźnikowo można na Księżycowej znależć sporo i mimo "taniości" oraz niedowartościowania na tle sektora ich kursy jakoś nie chcą rosnąć,co do IDM to myślę,że rynek "świetlane perspektywy",poparte wtedy wynikami, premiował wzrostem kursu przed splitem i pp,pod koniec ostatniej hossy.Ponadto co tu wiele pisać,tych optymistycznych wywiadów P.Leszczyński udzielał już sporo,a konkretów zero,miał być bank na bank,zatrudnili webeściaków od bankowości i.....teraz chcą ich zwalniać,ponoć chłpaki zawiązali związek zawodowy,co może sprawe zwolnień nieco utrudnić/obiło mi się to o uszy ale nie jest to info sprawdzone/.Byłem na jednym WZA i przyznam szczerze,że P.Leszczyński nie zrobił na mnie jakiegoś niesamowitego wrażenia,sprzedałem ich akcje i widze,że dobrze zrobiłem.Polecam raport niezależnego analityka Jarka Supłacza nt. IDM napisany przed ostatnią emisją,wie ktoś może czy IDM podało gościa do sądu i jakie było pt.orzeczenie?Podsumowójąc moim zdaniem kurs "stoi" nisko bo zwyczjnie w świecie nikt nie wierzy w plany,kompetencje zarządu oraz dalszą strategie rozwoju spólki,a giełda jak to mówią dyskontuje przyszłość. Supłacz to już legenda w historii IDMu (i innych spółek, np. Hoopa  ), jednak można się sprzeczać czy należy nazywać go "niezależnym analitykiem". Rzeczywiście IDM sprawia wrażenie, że zarząd ciągle coś kombinuje, bawi się w kreatywną księgowość i robi w balona akcjonariuszy i tego punktu widzenia IDM to papier dość spekulacyjny, jednak mimo wszystko nadal tani i przy takich skokach kursu jakie miał w swojej historii uzasadnionym jest włożenie w niego trochę gotówki i bardziej wiara niż przekonanie, że będzie rosnąć. Tym bardziej, że akurat IDM ma małe szanse przewrócenia się w najbliższym czasie. Co do liczby akcji. Rzeczywiście rozwodniona liczba akcji jest dwukrotnie większa niż aktualna, jednak wskaźnikowo IDM nadal będzie atrakcyjny (wystarczy podzielić wszystkie wyceny na Stockwatch przez 2 i wyjdą te "rozwodnione"). Ponadto, o ile się nie mylę, wraz z zarejestrowaniem emisji zwiększą się także kapitały własne (nie o 50%, ale mimo wszystko...) więc nie ma tak źle jakby się mogło wydawać pozdrawiam posiadaczy PDA ;)
|
|
Temat:
IDMSA
|
|
"Spółka Swarzędz Meble SA w likwidacji stanowi jednostkę dominującą wobec następujących podmiotów: Mebeltrans Sp. z o. o. w upadłości, Sieć Handlowa Południe Sp. z o. o. w likwidacji, ZWW Sp. z o. o .w upadłości, Gostyńska Fabryka Mebli Sp. z o.o. w upadłości, Swarzędzka Fabryka Krzeseł Sp. z o.o., oraz znaczącym inwestorem wobec Jarocińskie Fabryki Mebli S.A. w upadłości. Jednostki te wyłączono z konsolidacji ponieważ Jednostka Dominująca nie posiada żadnej wiedzy na temat działalności tych spółek." To z raportu za 1Q - uwielbiam gdy spółka poza rzetelnie opracowanym raportem, jakością zarządzania i stosowaniem uczciwych praktyk, dostarcza inwestorom także odrobinę rozrywki
|
|
Temat:
IDMSA
Ja trochę z innej beczki - ktoś ma pojęcie czym zajmuje się albo raczej - do czego służy spółka zależna Relpol 5? Nie umiem znaleźć żadnych istotnych informacji o niej, a przydałyby mi się. Z góry dziękuję
|
|
Temat:
KROSNO
dobryz napisał(a):to jest papier dla inwestorow z poczuciem humoru :) Osobiscie kupilem, zaluje, ze nie wszedlem przy 0,15... bedzie na pewno ladnie bujalo na papierze :) Dla poprawy humoru śledzę, nie kupuję, Cetrozap, Fon czy Atlantis (a w zasadzie wszystko czego dotknie Patrowicz). Krosna jednak żałuję, bo to fajna spółka była, ale zostanie na papierze to IMHO nieuzasadnione ryzyko.
|
|
Temat:
KGHM
Orientuje się ktoś, czy wśród propozycji uchwał na WZA jest, punkt dotyczący rozstrzelania liderów związków? (dostali propozycję 2000 premii, "ale to za mało"). Na poważnie - uporanie się ze związkowcami to chyba największy test dla Krutina przed WZA, choć wątpię by to uratowało jego skórę. Myślę, że MSP szykuje się do roszad kadrowych po wygaśnięciu mandatu obecnego zarządu, a szkoda, bo Krutina jakoś polubiłem.
|
|
Dapi - W pierwszej części artykułu zdefiniowano uśrednianie i piramidy, posługując się uproszczonymi przykładami (bez rzeczywistych liczb). Te przykłady zawierały stwierdzenia "wystarczy, że rynek spadnie o 50 pkt ", "Kolejnego dnia kurs kontraktu wzrósł do 1250" czy "Jeśli trend ulegnie zatrzymaniu". Te zdarzenia mają charakter względnie losowy, natomiast autor przedstawił przykłady tak, że uśrednianie jest jednoznacznie złe, a układanie piramid jednoznacznie dobre, chociaż równie dobrze można by te przykłady odwrócić i udowodnić, że uśrednianie w dół jest zyskowne a piramidowanie ryzykowne.
W drugiej części jest opis DBS - ok, przykład w określonym horyzoncie czasowym, przedstawiony bez piramidowania i z różnymi wariantami piramidowania - fajnie. Nie mam zastrzeżeń poza jednym; w innych okresach (np. S&P500 - lata 70') przedstawiona strategia odniosłaby odwrotny skutek niż w przykładzie.
Dlatego psioczę, bo nie lubię systemów inwestycyjnych, w których pokazuje się skutek (w tym przypadku zyski), a nie poświęca się czasu na znalezienie przyczyny tego skutku, co oznacza, że metodologia układania strategii jest błędna, bo zyski mogą mieć równie dobrze charakter losowy i nie wynikać z przyjętej strategii, a ze ślepego szczęścia.
|
|
Temat:
KGHM
realvalue napisał(a):Bardzo istotna i oczekiwana deklaracja. Należy mieć nadzieję, że znajdzie odzwierciedlenie w czynach. Poza tym związki zawodowe żądają podwyżek o 8% w związku z wypracowanym zyskiem. Nóż się w kieszeni otwiera. Oby tylko te inwestycje w Chile czy innym Laosie nie skończyły się tak jak te w Kongo. Poza tym zarząd mówi, że uzależnia inwestycje w tym roku od wypłaty dywidendy, a MSP chyba ma chrapkę na dodatkowe wpływy. Związki mogą głośno szczekać, ale jak powszechnie wiadomo, najmniejsze psy najgłośniej szczekają: przy średniej pensji 8k i ryzyku zwolnień; Krutin ma argumenty aby olać związki - i dobrze.
|
|
bB86 napisał(a):Żeby osiągnąć kolosalne zyski trzeba umieć zainwestować w okresie maksymalnego pesymizmu (patrz filozofia sir Templetona) w spółki totalnie .. zgnojone .. odesłane w nicość choćby z etykietką bankruta, a tak naprawdę o potężnej wartości wewnętrznej (patrz filozofia Buffetta) etc. Ta, to w zasadzie prawda, ale niestety, współcześnie większość z tych zgnojonych, jest zgnojonych z określonego powodu i częściej kończy się likwidacją/przejęciem/bankructwem niż spektakularnym powrotem, więc uważam, że żeby odnieść naprawdę KOLOSALNE zyski trzeba mieć obecnie jednak dużo szczęścia.
|
|
Ten artykuł Grzegorza Zelewskiego jest standardowym giełdowym gdybaniem. Oczywiście i uśrednianie w górę i uśrednianie w dół, może przynieść zarówno zyski jak i straty i nie ma na to złotej metody. Wszystko zależy od tego jak zachowa się rynek po otwarciu pozycji - a to jest właśnie najtrudniejsze. Więc zarządzanie pozycją to zawsze obosieczny miecz.
W inwestowaniu w wartość uśrednianie niedowartościowanej spółki jest jak najbardziej uzasadnione. Dla zwolennika AT uśrednianie straty to samobójstwo (tym bardziej w krótkim okresie). Trzeba wybrać własną metodę i trzymać się ustalonych na początku zasad. Osobiście uśredniam w dół atrakcyjne dla mnie papiery, rzadko uśredniam gdy rośnie - tylko wtedy jeżeli dany papier jest mimo wzrostów nadal potężnie niedowartościowany, a pojawiły się nowe przesłanki do jego zakupu.
|
|
investkid: tak mówią wszyscy wrzucający żetony do automatów...
Orco jest dla mnie spalone od kiedy oszpeciło Orco Tower wielkim napisem ;), a na poważnie - przy niewielkich zyskach operacyjnych i przepływach z działalności operacyjnej, jest to papier wysokiego ryzyka. Prawda, że czasem na takich spółkach można sporo zarobić, ale w większości przypadków (niestety), kończy się to bankructwem, likwidacją czy przejęciem i wycofaniem z giełdy. Może tak tylko mówię, bo już się sparzyłem na takich papierach (Elektrim ;)), w każdym razie życzę Wam powodzenia, ale i zachowania czujności i zdrowego rozsądku.
|
|
Typowe przykazania anali technicznych. Oczywiście część z nich rozsądna (Emocje, ślepa wiara w wiedzę innych), ale inne, z punktu widzenia innych strategii inwestycyjnych są błędne.
Uśrednianie w dół jest wymieniane jako częsty błąd wśród analityków technicznych, z drugiej strony Graham (albo Buffet w komentarzu - już nie pamiętam) sugeruje, że skoro dobry papier staje się jeszcze tańszy, to tym bardziej należy go kupować (oczywiście w długim terminie). Mi uśrednianie w dół już kilka razy pomogło, więc polecam.
Brak stop-lossów, to też dyskusyjna sprawa. Gdy mamy strategię inwestycyjną, której chcemy się trzymać to musimy być konsekwentni. Jeżeli inwestujemy w wartość to nie przykładamy dużej wagi do krótkoterminowych wahań, nawet gdy papierowe straty przekraczają granice potencjalnego stop-lossa.
Najlepsza rada to wypracować sobie własne zasady inwestowania.
|
|
Temat:
KGHM
majama napisał(a):ostatnie wieści donosza że cena miedzi może spaść ponownie Ostanie wieści? Skąd te wieści? Ja z drugiej strony jestem zalewany komentarzami, że szykuje się wielki powrót inwestorów do surowców
|
|
Temat:
MANYDEV
Pojawiła się korekta raportu za IV kwartał: www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...Gdybym lubował się w teoriach spiskowych, to uznałbym, że pomyłka przy liczbie akcji największego akcjonariusza, ujawniona dopiero w tej chwili, nie jest przypadkowa Swoją drogą, zastanawiam się jakimi racjonalizacjami kierują się inwestorzy indywidualni wybierający tego typu spółki...
|
|
Temat:
MANYDEV
stoklocz: Liczba akcji w wolnym obrocie to 400 000, a zsumowany wolumen za te kilka dni wzrostu to około 200 000, więc albo nagle drobni akcjonariusze masowo rzucili się do zakupów/sprzedaży (bez wyraźnego powodu) albo któryś w dużych akcjonariuszy wypluł pakiet wysokim limitem, a drugi go zakupił, podnosząc w ten sposób kurs.
Tak przynajmniej ja próbuje sobie wytłumaczyć to co się stało, choć oczywiście mogę się mylić. Dowiemy się jak było naprawdę jak KNF zakończy postępowanie
|
|