0 Dołączył: 2011-06-13 Wpisów: 176
Wysłane:
24 czerwca 2011 11:35:27
przy kursie: 5,67 zł
Szukając w sieci wycen firm związanych z technologią 3D,znalazłem nast. wyceny wskaźnika P/E: Stratasys Inc (SSYS) P/E - 47,8 wzrost przychodów o 50%,marża zysku 14% Three D Systems Corp (TDSC) P/E - 35,5 wzrost przychodów o 51%,marża zysku 14,2% Nvidia (NVDA) P/E - 38,19 spadek przychodów o 4% , marża zysku 14% A żeby nie być gołosłownym,to w poniższych linkach są odpowiednie wskaźniki P/E wraz z wykresami tych spółek i marżą zysku: http://ycharts.com/companies/SSYShttp://ycharts.com/companies/TDSChttp://ycharts.com/companies/NVDA Wskaźniki i3D przy cenie 5,50 po I kwartale (zysk z ost.4 kwartałów 20 gr. na akcję): P/E 27,5 marża zysku (przychody 2,25mln,zysk 597tys.) 26,5%
Edytowany: 24 czerwca 2011 11:50
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
24 czerwca 2011 14:32:18
Próba fajna, ale zestawiłeś producentów drukarek 3d i elektroniki z developerem softu (i3D). Na tej zasadzie mi brakuje jeszcze piekarni pana Józka (wypiek modeli 3d w chlebie).
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2011 14:50:52
Cytat:brakuje jeszcze piekarni pana Józka (wypiek modeli 3d w chlebie).
Chyba ci się coś pomyliło,bo nie ma chleba 3D,no chyba,że sam taki produkujesz... Nvidia jst chociażby wymieniona w dokumencie inf. i3D,a resztę wyszukałem w miarę swoich możliwości...Przydałaby się wycena firmy EON Reality (sprzedaje po kilkanaście tys. silników graficznych rocznie po 30tys. euro w wersji full opcja),ale nie udało mi się znaleźć wyceny...Swoją drogą ciekawe ile takich silników może sprzedawać i3D w przyszłym roku,w tysiącach to raczej nie ma szans,ale może w dziesiątkach lub setkach... A jakie ty widzisz firmy z technologią 3D, które można porównać do i3D,chętnie poznamy,podaj takowe zamiast mędrkować...
Edytowany: 24 czerwca 2011 15:05
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
24 czerwca 2011 16:43:07
@swistakCzy na poniższej wiadomości jest jakaś moż;iwość zarobku dla i3D? Cytat:Wirtualne muzea Małopolski
Około 400 najciekawszych i najcenniejszych eksponatów z 35 małopolskich muzeów będzie można oglądać w formacie 3D w przestrzeni wirtualnej. To pierwszy realizowany na taką skalę projekt w Polsce.
W czwartek marszałek województwa Marek Nawara i wicemarszałek Leszek Zegzda podpisali umowy z dyrektorami placówek.
W ramach projektu "Wirtualne muzea Małopolski" powstanie pracownia digitalizacji zbiorów oraz portal internetowy. Najciekawsze eksponaty będzie można oglądać w formacie trójwymiarowym. Będzie można obiekty obracać, przybliżyć, przeczytać ich opis. Na nowej platformie internetowej, która powstanie w ramach regionalnego portalu "Wrota Małopolski", dostępne będą także gry, quizy i lekcje muzealne.
Projekt będzie realizował Małopolski Instytut Kultury. Muzea, które zdecydowały się do niego przystąpić nie zapłacą ani złotówki. Na utworzenie pracowni i digitalizację eksponatów, która ma się zakończyć za dwa lata, zarezerwowano ok. 13 mln zł. 2 mln zł będą pochodzić z budżetu województwa, reszta ze środków UE w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego, reszta ze środków UE w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego.
polskajestfajna.wp.pl/kat,1022...albo tu: przetargi 3D
Edytowany: 24 czerwca 2011 16:46
|
|
0 Dołączył: 2010-05-16 Wpisów: 372
Wysłane:
24 czerwca 2011 19:06:45
Widzę pop'ie, że Ty też zaczynasz szukać po necie ewentualnych zleceń dla i3D... może by nam dali jakąś prowizję czy akcje motywacyjne Fajnie zaczyna się dziać z muzeami w Polsce, projekt na dwa lata i 13 mln zł jak pisałeś, na razie są przetargi na sprzęt - ciekawe czy wezmą udział? Biorąc pod uwagę wygrany przetrag dla Politechniki Śląskiej ~ 5,5 mln zł z ogólnego budżetu wynoszącego ~ 14 mln zł można mniemać, że tutaj też dla i3D byłoby do zgarnięcia zlecenie na ok. 5 mln zł... Choć tak kwota jest tylko i wyłącznie na podstawie już wygranego przetargu dla polibudy. Natomiast widać, że nagle w Polsce tworzy się niezły (jak na początki) rynek dla i3D, biorąc pod uwagę, że praktycznie nie mają konkurencji (muzeum w Kielcach jeden konkurent w przetargu, politechnika bez konkurencji...).
|
|
0 Dołączył: 2011-06-22 Wpisów: 12
Wysłane:
24 czerwca 2011 19:26:47
dziekuje za info,
zapoznam się z tematem, ale przede wszystkim przesłałem namiary do działu sprzedaży...
pozdrawiam Swistak
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2011 19:46:21
@Panie Marku, Uważam,że swoją ofertę przede wszystkim powinniście kierować do bogatych i otwartych na wszekie innowacje muzeów w Warszawie...! Polecam głównie kontakt z: -Muzeum Chopina -Centrum Kopernik -muzeum Powstania Warszawskiego -Muzeum Wojska Polskiego Widziałem też ostatnio fantastyczne wizualizacje nowootwartego Parku Fontann,tu też możecie spróbować poszerzyć ich obecną ofertę. Leszek Czarnecki jest właścicielem Sky Tower,myślę,że Wasza oferta iHome mogłaby mu się spodobać,podobnie słynny budynek Libeskinda firmy Orco dla super bogatych klientów też by chyba nie pogardził wizualizacją... pozdrowienia od akcjonariuszy,może postaramy się coś dla spółki wykombinować...
Edytowany: 24 czerwca 2011 19:46
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2011 19:59:21
Jak już podsuwamy pomysły na zlecenia to proponuję Katowice: przebudowa dworca i inne inwestycje miasta w centrum, plansze i reklamy z wizualizacjami juz się pojawiaja, dlaczego nie miałoby być "wirtualnego" spaceru po obecnym i planowanym centrum Katowic -Bielsko, Rybnik, Zabrze już robiliście - czas na miasto wojewódzkie, inwstycje opiewają o ile mnie pamięć nie myli kwotę około 1 miliarda złotch, z 0,5% można by uszczknąć... Oczywiście w grę mogą wchodzić zlecenia dla Wrocławia (Europejska Stolicy Kultury)
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2011 23:59:40
Dział sprzedaży nie może zbytnio narzekać,bo tych ogłoszeń związanych z 3D jest całkiem sporo,trudno mi oczywiście gdybać ile z nich pasuje do działalności i3D,ale z grubsza rzecz biorąc wyskakuje m.in. coś takiego: - www.twojprzetarg.pl/przetarg-n...- www.oferent.com.pl/podwykonawc... - to chyba mógłby być w przyszłości potencjalny nabywca Quazara...? - przetargi.money.pl/kujawsko-po...- e-gospodarka 3DPanie Marku,przy okazji jeszcze jedno pytanie: W dokumencie inf. jest wzmianka,że i3D do końca roku ma zwiększyć zatrudnienie z 30 pracowników na koniec 2010 do 50 na koniec 2011r. W Zakopanem Prezes Patryas mówił ostatnio,że już pracuje w grupie i3D 50 osób. Czy to oznacza ,że rekrutacja już jest w b.r. zakończona,czy po prostu "roboty" jest na tyle więcej niż wcześniej zakładaliście , że nabór ma trwać dalej...? Gdyby tak było wg tej ost. wersji,to ile może być pracowników do końca roku-60,70...? pozdr.
Edytowany: 25 czerwca 2011 00:18
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2011 16:47:50
Już przekroczyliśmy liczbę 50 osób i stale szukamy kolejnych chętnych o zamiłowaniach do grafiki 3D... Jeżeli znajdą się chętni - to zapraszam na rozmowę do Gliwic.
|
|
|
|
Wysłane:
26 czerwca 2011 12:17:01
Cytat:Już przekroczyliśmy liczbę 50 osób i stale szukamy kolejnych chętnych o zamiłowaniach do grafiki 3D...
W dokumencie inf. planowaliście osiągnąć liczbę 50 pracowników dopiero na koniec 2011... Skoro w tym temacie przekroczyliście plany,to fajnie by było,gdyby udało się Wam również przekroczyć plany tegorocznych zysków... P.S. Skoro jesteście jednym z laureatów konkursu ogłoszonego przez SOOIPP skierowanego do innowacyjnych firm, a nagrodami w konkursie są: pokrycie kosztów wizyty i prezentacji firmy podczas wizyty studyjnej w Dolinie Krzemowej oraz działania promocyjne na wydarzeniach krajowych i zagranicznych, takich jak targi, wystawy i konferencje,to tutaj mam pytanie: na kiedy planowane jest skorzystanie z tej nagrody,czy to będzie jeszcze w wakacje,czy później...?
Edytowany: 26 czerwca 2011 12:21
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 17:15:16
przy kursie: 5,58 zł
Nowy news z aktualności,wszystko rozumiem,że rozliczane w II kwartale...?Przydałaby się jedynie łączna kwota wartości zleceń od tego -bądź co bądź - bogatego klienta... Cytat: Trzy filmy wizerunkowe, łączące nagrywanie postaci techniką bluebox, a także animację komputerową, przygotował gliwicki VRHouse dla planującej debiut giełdowy Jastrzębskiej Spółki Węglowej.
Realizowane dla spółki aplikacje, spójne z hasłem „JSW wydobywamy to, co najlepsze” prezentują firmę, jako nowoczesną i innowacyjną. Każda z trzech odsłon przedstawia inny walor spółki - sztukę wydobywania z zastosowaniem nowoczesnych technologii, potencjał załogi czyli zespół ludzi, którzy wspólnie tworzą sukces spółki oraz skuteczne zarządzanie i optymalnie wykorzystywane możliwości biznesowe. - Filmy przygotowane zostały jako element wizerunkowy przed planowanym debiutem giełdowym Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Po debiucie będą wykorzystywane jako materiał promocyjno-marketingowy – mówi Marcin Wiśniewski z i3D.
i3drelacjeinwestorskie.pl/pl/n...
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 18:06:46
Zainteresowani tematem i3D wiedzieli o tych filmach dla JSW już trochę wcześniej niż informacje o tym pojawiły się na stronach i3D. Najszybszym źródłem takich informacji wydaje się być kanał użytkownika "freeyourdimensions" na youtube... Jestem bardzo ciekawy wyników za 2Q2011r.: kilka drobnych zleceń m.in. od JSW i Energomontażu, no i oczywiście Saudi Aramco... oj mogą być ciekawe wyniki za 2Q11, ciekawe czy lepsze niż w 1Q11... Czekamy na oficjalny komunikat przekazujący harmonogram przekazywania wyników kwartalnych - jeszcze tego nie podawano
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 18:19:39
Ja wolę akurat zakładać trochę mniej,niż w I kwartale,bo te za I kwartał ze wzrostem przychodów ze sprzedaży o 192% były naprawdę świetne i nie wiem,czy aż w takiej skali są możliwe do powtórzenia... Ale w jednej sprawie chyba w miarę na spokojnie można założyć,że będą dużo lepsze niż rok wcześniej... Ciekawe jedynie,czy tak,jak np. PGS Software, MW Trade i wiele innych firm z NC, tuż na początku lipca firma przyśle najpierw kwartalne przychody ze sprzedaży,czy dopiero musimy czekać na cały raport... P.S. Policzyłem przesłane filmiki z aplikacjami w II kwartale,to naliczyłem ich aż 7,tak dużo wcześniej nie przysyłali...
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 18:33:01
Czekamy jak na szpilkach o jakiekolwiek dane finansowe i3D - to będą pierwsze jakie spółka zaprezentuje od debiutu na NC. Gdyby się zdecydowali choćby na wcześniejsze od pełnych wyników ujawnienie przychodów to super! Oczywiście chyba nikt nie oczekuje wyników za 2Q w takiej dynamice wzrostów względem analogiczne okresu roku ubiegłego jak miało to miejsce za pierwsze kwartały 2011 i 2010r. Natomiast ja osobiście liczę na wyniki podobne w 2Q11 do wyników za 1Q11, a im bardziej będziemy się zbliżać do końca roku tym wyniki powinny być jeszcze lepsze zarówno w odniesieniu do odpowiednich okresów z roku 2010 jak i do kwartałów wcześniejszych w 2011 r.
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 15:42:30
przy kursie: 5,73 zł
A to już na pewno firma o profilu bardzo podobnym do i3D...: investing.businessweek.com/res...:GR Zwracam uwagę na wskaźnik P/E,wynosi...75...! Więc i3D z P/E 27 na tym tle wypada dosyć atrakcyjnie jak na branżę 3D...
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 16:27:30
no i sprawa sie wydała... RTT - niemiecka firma o profilu niemal identycznym jak i3D... oczywiście wskażnik p/e = 75 ale wg tego samego źródła dla i3d wynosi 48 (chyba to wyliczenia dla wyników za 2010r.), biorąc pod uwagę dynamikę wzrostu zarówno przychodów jak i zysków to i3D względem RTT wydaje sie byc bardzo niedoszacowane. RTT - wzrost zysków o około 25-30% w skali roku, i3D sami wiecie ile... Polecam zapoznanie się ze stronami RTT - a w szczególności zakładką o spółce, jakie mają przychody (już sprzedają program zbliżony do Quazara) i jak jest spółka wyceniana przez rynek (~ 0,5 mld zł?). Spójrzcie też na akcjonariuszy...
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 16:48:59
Cytat:RTT - niemiecka firma o profilu niemal identycznym jak i3D... oczywiście wskażnik p/e = 75 ale wg tego samego źródła dla i3d wynosi 48 (chyba to wyliczenia dla wyników za 2010r.) Tak,oni odnieśli ten wskaźnik do 2010r.,bo oficjalnych raportów i3D jeszcze nie przysyłało,dopiero teraz przyśle przy okazji II kwartału. P.S. Nieźle w tym linku wygląda wykres RTT,ale z tego co widzę,to dynamika przychodów dużo niższa od i3D,ale małym spółkom łatwiej o szybki rozwój...
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 17:15:33
Zgadzam się, że małym łatwiej o większą dynamikę - ale prawdziwa dynamika wzrostów zarówno przychodów jak i zysków dopiero przed nami: QUAZAR3D!!! Co przemawia za i3D: - niższy wskaźnik p/e, - większa dynamika przychodów i zysków, - wyższa rentowność (RTT<10% i3D=>30%) - podatki (RTT płaci zdecydowanie większe niż i3D)
Minusem w chwili obecnej jest brak sprzedaży Quazara, ale to się zmieni...
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 21:25:10
Witam, zgadzam się w 100% firma RTT ma profil działalności bardzo zbliżony do naszego. Posiadają własny produkt na bazie którego świadczą również usługi. Kompletnie zdominowali przemysł samochodowy w Niemczech i na tym rynku są rozpoznawalną marką od wielu lat. Są dobrzy, ale też bardzo drodzy i "na szczęście" dla nas skoncentrowani na jednej grupie odbiorców - automotive. Ponieważ biznes nie jest moją mocną stroną (czuję się odpowiedzialny za technologię i kierunki rozwoju firmy) to nie zdawałem sobie sprawy, że są firmą notowaną na rynku. Natomiast zdecydowanie jest to odnośnik do którego można nas porównać znacznie bardziej niż EON Reality. Osobiście jestem również przekonany, że tak jak my wiemy iż RTT to "klasa" w zakresie motoryzacji i najwyższa półka, to i Real Time Technology doceni już wkrótce Quazara w profesjonalnych rozwiązań VR i będzie się o nas z szacunkiem wypowiadać. Ich software jest bardzo dobry ale mało popularny na rynku (nawet wśród uczelni), gdyż przystosowany jest głównie pod profesjonalne wizualizacje z zakresu motoryzacji - dzięki czemu posiada szereg ograniczeń które nie będą dotyczyć Quazara. Świstak,
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.