PARTNER SERWISU
jhmazvoi
High-Tech

High-Tech

Ostatnie 10 wpisów
sporo tych negatywów na gowork o PCF, choćby taki cytat: "Ta firma to jeden wielki chaos.

Rotacja jest wększa niż w żabce, nadgodziny to standard a kierownictwo jest zupełnie oderwane od rzeczywistosci."
www.gowork.pl/opinie_czytaj,93...

gienek_majonez napisał(a):
7 kwietnia na Stockwatchu był wywiad z Prezesem
www.stockwatch.pl/czat-inwesto...

Na końcu Prezes rozdaje 5 kluczy do gry dla autorów najlepszych pytań, jedno przypada dla
Cytat:
High-Tech (pytanie: jakie spółki z grupy PLW będą debiutować na giełdzie w ciągu najbliższych 12 miesięcy)

ale w treści czatu nie znajdziemy ani pytania ani odpowiedzi, jak to?

ale ja takie pytanie zadałem naprawdę, to jest fakt. A swoją drogą miała być dla mnie nagroda w postaci Uboat'a i gdzie ona jest...???

dzis reportaż o get back:
www.facebook.com/czarnonabialy...

addison napisał(a):
do listy proponuję dopisać polski dom maklerski. oferowali kilka miesięcy temu indatę, spółka właśnie wchodzi w spiralę.

zresztą osobowo polski dom maklerski mi się nie podoba.

Masz rację, ten dom trzeba omijać szerokim łukiem, bo to ludzie z dawnego Ventusa. Zobacz jak ludzi zrobili z Zortraxem, spółkę sprzedawali w 2015 roku, a do dzisiaj spółka nie weszła na giełdę, a przecież miała wejść w 2016 roku...!!!

kupno PBKM, uzasadnienie:
liczę na dobry wynik za IVQ 2017, na razie zakup traktowany spekulacyjnie

Proszę o sprzedaż PGS Soft., przychody zaskoczyły negatywnie.
Wojetek, zabezpieczenia są na pewno dobrze wyliczone, więc pewnie podwyższą finalnie zysk netto o 1mln PLN.

Zgłaszam się do konkursu, poproszę o kupno PGS Software.

A czy tak samo waliłeś łbem w ścianę, jak ostatnio były kolejne wielomilionowe "dotacje" dla rydzyka...?
wiadomo.co/6-milionow-dla-rydz...

Jaka tu była cena emisyjna?

Dziękuję za analizę, opisałeś wszystko tak profesjonalnie, że jestem pod wrażeniem, naprawdę jesteś zawodowcem...! Jeśli chce mi się wchodzić na SW, to głównie dla Twoich analiz, super! salute
pozdrowienia Wojetek i jeszcze raz dziękuję :)

Wojetek, mam pewne pytanie odnośnie wpływu wolumenu na kurs. Otóż na ALL na wykresie dziennym była dzida do góry na ogromnym wolumenie, a potem kurs sobie powoli rósł, ale już na stale zmniejszającym się wolumenie. Co to oznacza, czy zbliża się korekta, czy raczej ten zmniejszający się wolumen nie ma tutaj znaczenia...?
Czy mógłbyś proszę zerknąć na wykres dzienny ALL...?
pozdrowienia :)

Sorry, ale raport TRAGICZNY, a nie nieciekawy...! Speak to the hand
Mogą sobie bajeczki pisać o wieeeelkich perspektywach, jak przychodzi do twardych danych to... strata Angel

To, że "wchodzą" to w tym momencie jeszcze nic nie znaczy, bo najpierw trzeba wyłożyć kasę, potem dać ceny znacznie niższe od konkurencji, a może nawet dumpingowe, więc jakieś zyski z tego mogą być najwcześniej za pół roku,a może nawet za rok...

Albo nic z tego nie będzie. Ta sama spekuła, która teraz kupuje równie dobrze może w każdej chwili zmienić nastawienie i sprzedawać na wyścigi. Teraz to taka gra w 2 karty, wygrają nieliczni, przegra większość.

Nie przesadzasz...? A silne wzrosty zysków w ostatnich kwartałach, to co, fikcja...?
Ja rozumiem, że obiecywać można wszystko i trzeba robić mocny przesiew informacji, ale w pewnym momencie jest "sprawdzam" w postaci wyników, a te jak na razie są jeśli nie rewelacyjne, to na pewno bardzo dobre, więc o co chodzi...?

bankrucik napisał(a):

i3D - ciekawe ruchy w RN. do RN wchodzi facet powiązany z http://3dgence.com/ gdzie inwestorem jest M. SOŁOWOW ( przejęcie?, współpraca? wejście na newconenct na "plecach" ) w każdym razie firma w najbliższym czasie chyba nie upadnie skoro podejmują takie działania

Przecież 3dgence to nie Zortrax, żadnych sukcesów międzynarodowych nie ma, finansowych również. W branży druku 3D póki co udało się rozwinąć tylko Zortraxowi, a reszta jest w ogonie bez sukcesów, nawet nazwisko Sołowowa tu nie pomogło...wave
Tak więc nie ma czym się podniecać, bo facet pieniędzy i3D nie da, prędzej sam weźmie w formie wynagrodzeń...wave

cad_man napisał(a):
Niejaki Andrzej Gluchowski dołącza do zarządu spółki

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

wg linkedin jest on
Cytat:
Chief Operating Officer VP
w spółce 3DGence (zajmuje się produkcją drukarek 3D), a której większościowym właścicielem jest niejaki Michał Sołowow...

pl.linkedin.com/in/andrzejgluc...

No to jesli to taaaka persona jak chcesz go tu tutaj wychwalać, to może sobie życzyć sporo kasy za szacowne siedzenie na stołku, więc zapewne drenażu (reszty) gotówki ciąg dalszy...?
Poza tym co z tego, że przyszedł, spłacił przy tym długi i3D, czy jak...? Najpierw trzeba mieć kasę, żeby cokolwiek robić, a tu coraz gorzej, bo nawet przychody tragiczne, a straty gonią straty!
A tak w ogóle to skoro drukarka 3DGence jest ponoć niezła jakościowo, a mimo to żadnej większej kariery nie zrobiła jak np. Zortrax, to świadczy o kiepskim marketingu i marnej sieci dystrybucji, co przecież uderza rykoszetem w tego pana, tak więc słabo panie, słabo...Speak to the hand

Cytat:
Co nie zmienia faktu, że już wtedy była mowa o emisji obligacji zamiennych na akcje - co gdyby nastąpiło by w obecnym czasie poprawiłoby sytuację spółki, jej wyniki i perspektywy (wg mnie znacząco)

Ciągle piszesz co by było, gdyby było...!
Tu wszystko kończyło się na obiecankach, a wyniki ciągle w dół, kurs też. Ale ostatni raport to już była taka masakra, że obawy o najgorsze są bardzo poważne. I nie masz co mamić ludzi jakimś funduszem, bo już widzę jak ktoś duży chce inwestować w taką firmę z długami, bez choć średniej wielkości konktraktów itp.
Sam się boisz najgorszego scenariusza, czyż nie...?salute

cad_man napisał(a):
może zacznie się karta odwracać

A może karta się będzie przewracać...? -Jeśli już się bawimy w terminologię karcianą. Z takim zadłużeniem i brakiem jakichkolwiek zysków pozwalających na spłaty choć części długów, to firma może się w każdej chwili wywrócić, tak to teraz niestety wygląda.

Nawet całkiem fajny artykuł, brakuje mi jednak infa ile pobrań przewidują w 2017 roku, to akurst bardzo ważne, więc powinno być...:
Cytat:
– Rok temu T-Bull osiągnął liczbę 100 mln pobrań, a już teraz studio może pochwalić się wynikiem 200 mln – mamy tu do czynienia z podwójnym wzrostem względem ubiegłego roku. Dla porównania, zdobycie pierwszych 100 mln graczy zajęło wrocławskiemu producentowi 6 lat. Z kolei, pozyskanie kolejnych 100 mln użytkowników – tylko rok – czytamy w komunikacie.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/t...

PeasantInvestment napisał(a):

jest raport CLOUDa - bardzo ładne wyniki, spodziewam się że ruszy jutro

Raport rewelacyjny, ale kurs spadł, dlaczego? Jaką masz na to teorię...?

bankrucik napisał(a):
na stronach spółki wreszcie się chwalą swoimi projektami między innymi dla MBANKU czy WIELTONU, poszukują także nowych pracowników, widać, że powoli wychodzą z dołka

Tak, tak... A tymczasem pochwalili się spadkiem przychodów o 75% rok do roku i gigantyczną stratą wobec mizernych przychodów, koszmar jakiś i szok, że aż tak źle...!
Cytat:
Raport kwartalny za IV kwartał 2016 r.
Zgodnie z Harmonogramem publikowania raportów okresowych, Zarząd i3D S.A. przekazuje w załączeniu raport za IV kwartał 2016 roku.

alertserwis.pl/alerts/7f50c15e...

anty_teresa napisał(a):
Warto też zwrócić uwagę na... Tytuły gier. Najlepiej pobierana gra zawiera w tytule słowa NEED FOR SPEED. Jak TB zacznie zarabiać jakieś poważniejsze pieniądze (o ile zacznie), to się może sprawą zainteresować Electronic Arts i zrobić kuku.

Liczba pobrań za styczeń jest ponoć historycznym rekordem, niemniej jednak mam znak zapytania czy to wystarczy by realne było podwajanie zysku w b.r. ...? Bo co prawda rekord jest, ale na pewno liczba pobrań za styczeń nie jest o 100% wyższa, niż przed rokiem. Nie mamy konkretnych danych, ale można przypuszczać, że to może być w granicach o 40% więcej niż w styczniu 2016, więc czy to wystarczy by mogło to spowodować wzrost zysku o 100%. Ja wiem oczywiście, że wynik jednego miesiąca nie można przekładac na cały kwartał, ale coś pewnie już na tej podstawie można założyć, no chyba, że się mylę, więc mnie poprawcie...Think
A tymczasem liczba pobrań:
Cytat:

Zarząd T-Bull S.A. z siedzibą we Wrocławiu (dalej "Spółka?) przekazuje dane dotyczące pobrań gier Spółki:

- liczba pobrań w styczniu 2017 r.: 10,6 mln;

- łączna skumulowana liczba pobrań do dnia 31.01.2017 r.: 205,9 mln.

mojeinwestycje.interia.pl/news...

aircanada15 napisał(a):
Chris-Martin, czy Ty zacząłeś aż tak desperacko naganiać ? Przecież to, co wkleiłeś nie jest żadnym powodem do euforii.

Dlaczego? Ciekawy jestem kontr opinii...

Ale IPODS ma wyniki raczej mizerne, no chyba, że patrzysz na aktywa w postaci akcji Zortraxa, to o to chodzi, czy jeszcze o coś innego...? Czemu tak wzrósł?

bankrucik napisał(a):
jeszcze ciut mi zostało, z tym co zostało poczekam na rozwój wypadków

Skoro ciut, to rozumiem, że się skracałeś z papieru. Po jakiej cenie sypnąłeś akcjami...?

Wzrost przychodów Oponeo:
Cytat:
W pierwszym miesiącu tego roku internetowy sprzedawca opon wypracował 29,5 mln zł przychodów. W ujęciu r/r rezultat jest lepszy o 24 proc.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/m...

nonname81 napisał(a):
W czasie piątkowej sesji nastąpiło wybicie góra z trójkąta formacji chorągiewki o zakresie +45%.

Nastąpiło to wszystko przy zwiększonym obrocie
Należy zwrócić również uwagę na SMA50 I SMA100 pierwsza z nich odbija sie od SMA 100

Oto wykres

kliknij, aby powiększyć

anty_teresa dzieki za dobre rady

Jak teraz uzasadnisz, że nie doszło do wzrostu o 45%...? blackeye

sasky napisał(a):
Momentami słabo to wyglądało. Kurs PlayWay ustanowił dziś nowe minimum (41,11 zł), mimo iż w tym samym czasie notowania pozostałych spółek mocno rosły (CDP, 11B, nawet CIG i Artefix).

Cały czas jest na tle branży słabo z notowaniami, ale to dobrze, że rynek jest selektywny, to oznaka, że jeszcze nie ma mega euforii kończącej trend na całym rynku, w końcu ta firma nie może się równać z takim CDP, czy 11B, prawda... ;)

Trzymasz jeszcze i3D...?

Cytat:
Polnord podjął uchwałę w sprawie emisji 20 tys. obligacji na okaziciela serii NS7 o łącznej wartości nominalnej nie większej niż 20 mln zł, poinformowała spółka. Celem emisji obligacji jest pozyskanie środków finansowych na realizację inwestycji deweloperskich oraz częściowe refinansowanie dotychczasowego zadłużenia.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...

underground napisał(a):
Ostatnie 7 razy zejście RSI poniżej 30, a STS poniżej 20 wskazywało w krótkim czasie na znaczne odbicie. Do tego jesteśmy przy dolnej kresce kanału spadkowego.

kliknij, aby powiększyć

Co sądzicie?

Hmm, korekcyjnie faktycznie ma szansę na odbicie, ale nadal jest to kanał spadkowy, więc wszelkie wzrosty to tylko korekta w tymże trendzie niestety...

Cytat:
Ciekawe czy Trump pomoże w tej korekcie

Trump -póki co - w temacie giełdy nie ma nic do gadania, natomiast Bank Centralny przede wszystkim, bo stopy procentowe są ważniejsze od Trumpa...

sasky napisał(a):

Kuriozalna sytuacja. W spółce ujawnił się nowy, duży inwestor, co prawda nie przekroczył progu 5 proc., ale 1,5 mld zł to też nie jakaś tam kwota na waciki.
Ujawnił się PERN, a kurs spada o 5 proc. Niesamowite, jak mocno inwestorzy boją się SP w spółkach. Karty rozdane, ciekawe w co chce zagrać Skarb Państwa z inwestorami i ile na tym stracą...

To proste, inwestorzy się boją, bo nie ma nic gorszego niż zarządzanie przez jakichś państwowych urzędników, wystarczy spojrzeć na to jak jeden z takich urzędników zarządził np. w stadninie koni w Janowie Podlaskim, coś takiego pachnie komuną w stylu "mierny, byle wierny".

leniuch napisał(a):
Po tylu tygodniach kurs wreszcie przebił barierę 8 zł.

kliknij, aby powiększyć

Wybicie skuteczne, tylko niech mi ktoś z techników jeszcze powie jaki może być zasięg tego wybicia...?

sasky napisał(a):
Dzisiejsze wzrosty to nic innego jak dzieło spekuły. Kurs dotarł do technicznego wsparcia na poziomie 3,80 zł i popyt wkroczył do gry. To, że spółki energetyczne zainwestują w Polimex - moim zdaniem - jest pewne. Jest wola polityczna, żeby tę spółkę odbudować,
Dlatego uważam, ze decyzja o inwestycji spółek energetycznych w PXM to tylko kwestia czasu.

Zapewne masz rację, tyle tylko, że jest to zwykły skandal, bo gdzie tu miejsce na wolny rynek...??? Z jakiej racji złe zarządzanie ma być wspierane pieniędzmi innych, to już naprawdę komuna...

romualdf napisał(a):
Witam czy wiecie coś na temat emisji akcji ???
Głośno o tym tylko pytanie kiedy, po ile i na jakich zasadach ???

ponawiam pytanie...

Czy ktoś może podesłać info ile Trigon prognozował zysku na 2017 rok? Dzięki z góry.

Zawsze się dziwię jednej rzeczy:jak idę do Sfinksa to zawsze muszę czekać na wolne miejsce, więc patrząc z boku to firma wydawało by się, że zarabia krocie, a tymczasem nigdy tu nie było zbyt kolorowo...Think

Cytat:
znowu wysyp informacji ze Spółki
chcą zrobić emisję do 5 mln akcji w minimalnej cenie 80 zł

No dobrze, ale to jest przecież na ten moment negatywna informacja, bo jest rozwodnienie akcji, prawda...?

bankrucik napisał(a):
odpalili nową stronę internetową, wygląda wreszcie nowocześnie,binky widać, że się coś dzieje w Spółce
http://i3d.pl

Samo odpalenie nowej strony to za mało, lepiej by było by strona była byle jaka, za to wyniki lepsze...

Na razie kurs budowany jest na obietnicach i kursie dolara. A co jak obietnice okażą się mrzonkami, a dolar spadnie...?

Lukasz Konopko napisał(a):
Przeprowadzamy ankietę na temat spółki LPP SA oraz informacji cenotwórczych. Wypełnienie formularza zajmuje kilka minut. Każdy uczestnik otrzyma 30% zniżki na zakupy w sklepie on-line RESERVED oraz szansę na wygranie abonamentu premium do naszego portalu. Zapraszam do udziału.
>> Link

Do kiedy trzeba wypełnić ten formularz, aktualne jeszcze...?

No właśnie, o tym samym pomyślałem. Chyba widocznie kasa nie jest pełna...Think

Genialne wyniki Zortraxu, wzrost zysku przychodów i zysku netto ponad 100%
Cytat:
Spółka zwiększyła zyski w pierwszym kwartale 2016 r. o ponad 120% w stosunku do analogicznego okresu w roku ubiegłym. Zortrax wypracował wynik na poziomie 13,84 mln PLN przychodów w porównaniu do 6,9 mln PLN w pierwszym kwartale 2015 roku. Ponadto, spółka osiągnęła 4,21 mln PLN zysku netto, w porównaniu do 1,9 mln PLN przed rokiem. Dla porównania, w całym ubiegłym roku Zortrax wypracował przychody na poziomie 37,6 mln zł i zysk netto w wysokości 8 mln zł. W Spółce blisko 90% przychodów pochodzi z rynków zagranicznych.

centrumdruku3d.pl/zortrax-publ...

Proszę o kupno PGS Software, podobają mi się jej wyniki, firma korzysta z boomu na rynku programistycznym, i z wys. notowań walut, a że kurs się skorekcił to poproszę o kupno na zamknięciu

Proszę o sprzedaż i3D na zamknięciu,technicznie jest b.źle, jest w trakcie kolejnej fali spadkowej, fundamentalnie też niestety kiepsko...Zejście na groszówki jest niebezpiecznie blisko...

Jeśli "olewają" Akcję Inwestor-to poniekąd Twoja zasługa, bo tyle tam padło głupich pytań, że chyba każdemu może się znudzić zabawa z hejterami...Nawet to ostatnie pytanie o markę samochodów, które mają kupić.A powinni napisać, że chcą kupić nie Skodę, tylko Bentleya i Bugatti, w końcu jakoś trzeba się pokazać przed szejkami arabskimi...
p.s.Teraz zapytaj w akcji inwestor ile płacą za winko w restauracjach,może tu uciekają pieniądze...?

topfacet, no chyba sobie żarty (znowu) robisz. Lepiej żeby mieli ów program motywacyjny, bo to oznacza, że zarobią te 1,6mln...Speak to the hand Ale już nieważne.
Raport jest bez wątpienia rozczarowujący i co by nie mówić zaskakujący, więc nie dziwi negatywna reakcja inwestorów, choć pytanie czy adekwatna do 160tys. straty, ale z rynkiem się nie dyskutuje, jest jak jest. Jeśli szukać jakichś pozytywów w tym negatywnym raporcie to jedynie zdania o rynku wschodnim, USA chyba wszyscy sobie już odpuścili, ale w tej Arabii co jakiś czas coś tam skubną...
Ale to tylko tak na jakies małe pocieszenie, bo generalnie jak każdy jestem rozczarowany...

A możesz podać linka z info, że mobilne stanowidko kosztowało te ponad 600 tys.?

Topfacet, przeciez to ty sam wieszczyłeś wygraną przez Obrum, jak chcesz znac wynik to najlepiej zapytaj u źródła, czyli np.Koźlaka.
A swoją drogà dziwna ta giełda, bo w ost.tygodniach przybyło kontraktów za niemal 3 mln, a dopiero od 2 dni widac jakieś zainteresowanie z prawej...

topfacet napisał(a):
Info pozytywne, tylko jakos kurs nie chce rosnac bandhead

To prawda, że w tym przypadku kurs zachował się wspak do dobrego newsa o podpisanym niemałym kontrakcie, ale nie przesadzałbym z tą dramaturgią, żeby się od razu walić w głowę...Angel
Najważniejsze by takich kontraktów było jak najwięcej, to wówczas powinno przełożyć się to na zyski, a jak zyski się polepszą, to o kurs nie ma się co martwić...salute

p.s. @Bankrucik, nie masz racji, bo insider kupował niemal miesiąc temu, a podpisanie kontraktu jest niepewne niemal do ostatniego dnia...

A jednak musiałes pomarudzić...Angel
A Zarząd tak źle działał w IVQ, że spółka zwiększyła przychody 4-krotnie, a zysk wyniósł 700 tys. I to pomimo kosztów finansowych (rzeczywiście za dużych) w wys. 300tys. pln

No to dziś pierwsza spółka z naszego portfela opublikowała raport-i3d.
Tak na szybko-jest wzrost przychodów z 1,3mln do 6,5mln oraz zamiana straty 1mln z IVQ 2012 w teraźniejszy zysk w wys.707tys. Reszta na wątku.

No i jak reakcje...? Topfacet, coś dzisiaj nic nie narzekasz...blackeye

Nie mam argumentów, tak mi się wydaje, pytałeś o przypuszczenia, więc tak przypuszczam...3some

topfacet napisał(a):
W poniedzialek wyniki, macie jakies przypuszczenia?

Tak, ja spodziewam się straty 4mln w samym IV kwartale, a Ty...?Think

topfacet napisał(a):
High-Tech a jakiego wzrostu wartosci akcji sie tu spodziewasz, ze akurat i3D? Skoro mamy miec 0,17 gr na akcje zysku, to biorac pod uwage C/Z 10 to wychodzi 1,7 czyli jakies 20% wiecej niz jest teraz. Nie robilbym tu wyceny przy wiekszym C/Z bo zyski i3D sa absolutnie niepowtarzalne(2012- kolosalna strata, 2013r. maly zysk, do tego kontrakt z Wieliczka jest moim zdaniem nie do powtorzenia), a kadra zarzadzajaca marnej klasy (patrz spadek kursu od debiutu o ponad 50%).

Tak, jeśli będzie C/Z 10, to kurs może wzrosnąć tylko 20%, ale jak będzie C/Z 15, czy może 20 jak przy różnych spółkach technologicznych, to co wtedy...? Zadziwia mnie Twoja pewność siebie, że Wieliczka jest nie do powtórzenia, bo może masz jakiś dostęp do przetargów do których przystępują, a to przecież informacje poufne...? Ja nie mam pojęcia czy wielkość kontraktu z Wieliczką do powtórzenia czy nie, interesuje mnie wartość przychodów globalna, a nie z 1 kontraktu, a jeszcze bardziej jestem zainteresowany zyskiem netto. Nie wiem też czy uda im się osiągnąć zakładaną wielkość zysku, po prostu podejmuję to ryzyko i tyle, jakaś weryfikacja będzie w najbliższych raportach kwartalnych i zobaczymy, na razie wyniki za IIIQ były obiecujące, na IVQ też chyba źle się nie zapowiada, więc czas pokaże jak to dalej będzie, ja tego nie wiem, ale wierzę, że Ty takową wiedzę posiadasz...Think
p.s. A tak przy okazji-że tak nieśmiało zapytam-jakiej klasy jest kadra zarządzająca tak promowanych przez Ciebie spółek jak Binary Helix, czy Yellow Hat, bo jak patrzę na Twoje posty, to walczysz o ich dobre imię jak lew, a oni coś cieniutko przędą, przychodów praktycznie nie ma...

No to dodajmy do portfela i3D po kursie na koniec sesji. Spółka dosyć mocno odczuła kryzys w 2012r., poza tym zrobiła błąd biznesowy inwestując w podłogi interaktywne w czasie kryzysu, co w głównej mierze obciążyło wynik 2012.
Ale w 2013 r. nastąpiła znacząca poprawa na poziomie przychodów (szacunkowy wzrost o ok.40%), wynik netto ma się zamknąć co najmniej na 500tys. zł (tak wynika z Programu Motywacyjnego), co szałem nie jest, ale jednakowoż istotną poprawą wobec straty z 2012 w wys.2,2mln.
Na 2014r. chcą zarobić 1,6mln by móc objąć akcje po nominale z Programu Motywacyjnego (ów program ma podnieść liczbę akcji o 3% w ciągu 2 lat), wzrost zysku byłby więc blisko 3-krotny, choć trzeba dodać, że baza nie jest duża, w każdym razie byłoby to ewentualnie ok. 0,17pln na akcję.
Trudno ocenić czy uda się taki zysk osiągnąć, ale motywację mają w postaci Programu Motywacyjnego, więc jest to w ich bezpośrednim interesie wyciągnięcie takiego zysku na koniec roku. Więc podejmujemy ryzyko i poproszę o zakup i3D po cenie dzisiejszego zamknięcia...salute

bava napisał(a):
gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/arc...

I3D SA zawarcie istotnej umowy.
Raport Bieżący nr 44/2013
Zarząd Spółki i3D S.A. (Emitent, Spółka) z siedzibą w Gliwicach informuje o zawarciu długofalowej umowy z King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST)z siedzibą w Riyadh (Arabia Saudyjska), której przedmiotem jest wykonane krótkich, animowanych filmów edukacyjnych w 3D.
Minimalna wartość kontraktu wynosi : 98 600,00 EURO, z terminem realizacji w ciągu 12 miesięcy od podpisania umowy.
Podstawa prawna: §3 ust. 2 pkt 2 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
Więcej na: http://biznes.pap.pl i http://biznes.pap.pl/espi
.

Info bardzo dobre, bo ważne jest już zapełnianie portfela na przyszły rok, a nie tylko liczenie zysku za IVQ b.r. IQ 2014 jest zapełniony, a jeśli część z Wieliczki będzie zaksięgowana też w IQ, to z dużym prawdopodobieństwem ów kwartał powinien mieć istotnie wyższe przychody niż w zeszłym roku, nie wiadomo czy zysk również, ale przychody niemal na pewno.

topfacet napisał(a):
Niekorzystny dla akcjonariuszy program motywacyjny został przyjęty, nie było sprzeciwu, natomiast na walnym były oddawane glosy zaledwie z 4 mln akcji.

No naprawdę już nie wiem o co Ci chodzi, program jest ok, czemu tak wiecznie narzekasz na ten PM, to już nie nadążam. Program jest w porządku, plan na przyszły rok dosyć przyzwoity, bo 1,6mln zysku mało przecież nie jest, a PM jest jak by nie było gwarancją, że takowy powinien się pojawić. Ja osobiście się cieszę, że program przeszedł. Ale Ty oczywiście masz prawo narzekać (jak zawsze), więc luzik...wave

@taipan
Earl Dodd głosował, więc "się pofatygował", to Prezes Jędrzejowski był nieobecny na NZWA jak wynika z komunikatów.
gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/rep...

marc1n napisał(a):
Jest jeszcze jedna możliwość: prezesi biorą akcje przydzielone w ramach PM, ale w zamian za to odpowiednio obniżają swoje pensje - wychodzi to spółce na zdrowie, bo wydaje mniej gotówki na płace. Ale to chyba zbyt piękne by było prawdziwe. W każdym razie będzie można to sprawdzić dopiero w raporcie rocznym.

Może jest faktycznie jak mówisz, bo odpowiedź w AI poniekąd to sugeruje i jeśli tak faktycznie jest, to byłby to bardzo dobry ruch by być w jak najlepszych relacjach z akcjonariuszami, no przecież nam wszystkim chodzi o to by jak najwięcej kasy zostało w firmie na spłatę długów, bądź na powiększenie zysku, więc niech sobie może wezmą te trochę akcji, a kasa niech będzie w firmie, to uważam-jak tych kilku nielicznych- za najbardziej rozsądne:
Cytat:
Spółka zaproponowała kolejny raz Program Motywacyjny, który bardzo nie podoba się akcjonariuszom, czego najlepszym przykładem jest ciągła wyprzedaż akcji i3D, i rekordowo niski poziom kursu. Czy spółka nadal będzie za wszelką cenę dążyła do uchwalenia tego programu? Dlaczego w tak złej sytuacji finansowej grupy i3D Zarząd nie obniży swojego wynagrodzenia, idąc za dobrym przykładem innych Zarządów notowanych na GPW?

Program Motywacyjny został opracowany przy uwzględnieniu propozycji, które napłynęły do Spółki od Inwestorów indywidualnych. Aktualnie proponowana treść Programu była także przedmiotem konsultacji z Radą Nadzorczą i3D i uzyskała jej pełną akceptację. Wynagrodzenie członków zarządu Spółki zostało w bieżącym roku obniżone

notowania.pb.pl/akcjainwestor?...
W każdym razie -nie chwaląc dnia przed zachodem- póki co wygląda mi to na ruch w dobrą stronę ze strony Zarządu, a jak wzrostem zysku doprowadzą do wzrostu wartości akcji, to i oni skorzystają i my...3some

topfacet napisał(a):
Ingvar, absolutnie sie z Toba nie zgadzam. PM ma znaczenie, bo pokazuje czym dla prezesow jest i3D- tylko i wylacznie maszynka do produkcji dla nich tanich akcji.

Już bez przesady...Ja tam wolę by była też pula dla prezesów, skoro w przyszłym roku zysk ma wynieść 1,6mln-to będą musieli stanąć na głowie by tak faktycznie było,gdyż to będzie bezpośrednio w ich interesie. A jeśliby firma zarobiła tyle ile proponują w programie motywacyjnym,to ja zazdrosny o tę pulę nie będę, bo wszyscy na tym skorzystamy.

Gerda napisał(a):
Czytając forum mam wrażenie, że cokolwiek by niektóre spółki zrobiły, gro osób i tak będzie uważać, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, i że działania zarządów są w danym momencie najlepszą możliwą decyzją którą można było podjąć.

No to bzdurne wrażenie, bo każdy bez wyjątku wskazywał tu na różne wady tej spółki.Emisja w obecnej sytuacji jest potrzebna,faktycznie lepiejwyemitowac trochę akcji,niż np.płacić podwyżki kluczowym pracownikom.Warunki są ok,może wys.zysku za ten rok nie jest satysfakcjonująca,ale na przyszły rok już całkiem nieźe.No cóż,jak ktoś oczekiwał,ze zagwarantują 5mln zysku-to odsyłam do przychodni,bo to nierealne.

johan napisał(a):

Politechnika ma takie coś jak Centrum Zaawansowanych Technologii Bezpieczeństwa i Obronności w któ
Morał taki, że przypuszczalnie OBRUM będzie miał nieograniczony dostęp do jaskini w celach testowych swojego nowego symulatora.
Pytanie po co OBRUMOWI Koźlak lub Koźlakowi OBRUM.
Mnie odpowiedź nasuwa się jedna: The advanced graphic engine, created by specialists from i3D.
A nawiązanie współpracy z farm51 każe mi wnioskować, że nie będzie współpracy z i3D.

No właśnie,wczesniej ktoś pisał,że jak Koźlak przeszedł do Bumaru,to pewnie ułatwi to w załatwieniu kontraktów dla wojska.No i tak nazałatwiał ten "menager",że dawny Bumar podpisał współpracę z inną firmą.W ogóle w tej całej sytuacji z partnerami Bumaru nie mogę oprzeć się wrażeniu,że sorry,ale coś mi tu brzydko pachnie,sprawa co najmniej dziwna i zaskakująca....

Bo to byłaby kolejna dziecinada,już już dosyć pytań z przedszkola,pytanie/sugestię o sprzedaż Networku możesz przecież wysłać mailem do spółki,już tyle było wioski w akcji inwestor,że już wstyd mi za akcjonariuszy czytać niektóre pytania.Topfacet,masz maila do firmy to wysyłaj pytanie o Network,stawianie publicznie takiego pytania w akcji inwestor jest po prostu dziecinne,bo co spółka miałaby na to publicznie odpowiedzieć,weź się nieco zastanów...

topfacet napisał(a):
Przepraszam, ale to co jest teraz, to brak jakiejkolwiek polityki informacyjnej. Bo takie slogany, to moga sobie pisac dzieci w szkole. Zadajac pytanie, oczekuje sie zwykle konkretnej odpowiedzi. A tu jest tak, ze nie ma po co pytac, bo i tak dostanie sie taka papke marketingowa, ktora juz kilka razy serwowali.

Aha,to pewnie mieli napisac, że np. 6sierpnia o 14.07 podpiszą kontrakt z Saudi,tak...?
Może bądźmy poważni,co...? Wystarczy,że te pytania były tak beznadziejne,że to naprawdę był poziom przedszkola.Jak wpadnie jakiś kontrakt to przecież napiszą,dziecinada w akcji inwestor jest zbędna.

Ingvar napisał(a):
cad_man - dosyć swobodna interpretacja, mówiąc eufemistycznie.
A mi się zdaje, że to ukłon zarządu w naszą stronę i odpowiedź na nasze wątpliwości i obawy. Zarząd w ten sposób nikogo nie zaprasza do współrządzenia spółką. Najpierw okazujemy oburzenie, a jak zarząd chce uwzględnić nasze zdanie i rozważyć (rozsądne) propozycje dotyczące pośrednio kwestii właścicielskich, to się to odczytuje jako niedecyzyjność czy brak kompetencji. I tak źle, i tak niedobrze. Anxious d'oh!

Cytat:
miło ze strony zarządu - aż się sielsko zrobiło: zarząd zaprasza do współrządzenia spółką "zainteresowanych inwestorów". Bardzo ciekawe.
(...)
Wg mnie zarząd powinien sam podjąć decyzję w jaki sposób i na jakich zasadach motywować swoich pracowników, bo od tego jest i bierze za to odpowiedzialność biznesową. (...)

Widzisz Ingvar, to jest tak: jak ktoś ma silne tendencje do kłótliwości, to nawet we wszelkich pozytywnych informacjach będzie doszukiwał się maksymalnych negatywów.
A przy różnych moich żalach do spółki (głównie za wynik zeszłoroczny, "doradztwo"za skandalicznie wysokie oprocentowanie obligacji), to akurat chęć poznania zdania akcjonariuszy w sprawie programu motywacyjnego z możliwością korekty, bądź nawet odrzucenia-oceniam jednoznacznie bardzo pozytywnie, pierwszy krok do lepszej komunikacji i relacji inwestorskich zrobiony...
Natomiast coś nie widzę za bardzo zaangażowania w propozycjach do korekty PM wśród tych, którym ów program nie pasował.
Zastanawiałem się nad nim i jak dla mnie, to ja podobnie jak kilku innych byłbym skłonny przytaknąć takiemu PM, ale warunków jest kilka:
1.Nie chciałbym widzieć potem w raporcie rocznym jakiegoś "doradztwa" w takich kwotach, bo żadnych sukcesów finansowych z takiego doradztwa w zeszłym roku nie było i tutaj spółka nie może się dziwić, że zrobił się bunt akcjonariuszy...
2.Do tej pory za słabe wyniki spółki byli poszkodowani TYLKO akcjonariusze, a tak nie może być dalej! Więc jeśli spółka nie wywiąże się z zakładanego planu finansowego, to sorry, ale ani kluczowi pracownicy, ani Zarząd nie może dostać żadnego dodatkowego wynagrodzenia w jakiejkolwiek formie, bo niby za co, za porażkę finansową...?
podsumowując;
3.Niech sobie drukują te akcje w cenie 0,50, ale niech warunkiem będzie wypracowanie min.1,5mln zysku netto w tym roku oraz 2,5mln w przyszłym roku

A tymczasem mamy bardzo dobrą informację, która już teraz powinna ustanowić historyczny rekord przychodów...:salute
Cytat:
Zarząd i3D S.A. (Emitent, Spółka) informuje, iż w dniu 18 czerwca 2013 roku otrzymał informację o wyborze oferty Emitenta jako najkorzystniejszej w ramach przetargu nieograniczonego na dostawę sprzętu komputerowego na potrzeby Centrum Nauki i Sztuki Akademii Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi (Zamawiający). Przedmiotem dostawy będzie oprogramowanie Quazar3D wraz ze stanowiskami pracy i systemami projekcji 3D.

Wartość oferty, złożonej przez Emitenta do niniejszego przetargu wynosi 994.700,00 zł (słownie: dziewięćset dziewięćdziesiąt cztery tysiące siedemset złotych) brutto. W przypadku zawarcia umowy z Zamawiającym stosowna informacja zostanie przekazana przez Emitenta odrębnym raportem bieżącym.

gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com...

Panowie, kij ma 2 końce. Na razie propozycja jest taka:
Cytat:
3.1.1 Warranty Subskrypcyjne serii A zostaną wyemitowane w liczbie nie większej niż 278.700 (słownie: dwieście siedemdziesiąt osiem tysięcy siedemset) i będą oferowane w roku 2014, w związku z zatwierdzeniem sprawozdania finansowego za rok 2013,
3.1.2 Warranty Subskrypcyjne serii B zostaną wyemitowane w liczbie nie większej niż 278.700 (słownie: dwieście siedemdziesiąt osiem tysięcy siedemset) i będą oferowane w roku 2015, w związku z zatwierdzeniem sprawozdania finansowego za rok 2014
3.1.3 Warranty Subskrypcyjne serii C zostaną wyemitowane w liczbie nie większej niż 278.700 (słownie: dwieście siedemdziesiąt osiem tysięcy siedemset) i będą oferowane w roku 2016. w związku z zatwierdzeniem sprawozdania finansowego za rok 2015.
3.2 Warranty Subskrypcyjne zostaną zaoferowane Uczestnikom umieszczonym na Liście Uprawnionych w ciągu 30 dni od dnia zatwierdzenia przez Radę Nadzorczą Listy Uprawnionych w danym Okresie Nabycia, nie wcześniej jednak niż po upływie 30 dni od dnia zarejestrowania przez sąd rejestrowy warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki uchwalonego przez Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy uchwałą z dnia 26 czerwca 2013 roku.
3.3 Rada Nadzorcza może uzależnić zaoferowanie Warrantów Subskrypcyjnych od zobowiązania wszystkich lub niektórych Uczestników umieszczonych na Liście Uprawnionych do nierozporządzania Akcjami objętymi w wyniku wykonania praw z Warrantów Subskrypcyjnych przez okres wskazany w uchwale Rady Nadzorczej, przy czym przyjmuje się, że okres ograniczenia rozporządzenia akcjami nie będzie krótszy niż 12 miesięcy i dłuższy niż 24 miesiące od dnia objęcia. Jednocześnie dopuszcza się, że okres ograniczenia nie będzie obowiązywał w przypadku ogłoszenia publicznego wezwania na sprzedaż lub zamianę akcji Spółki.

d.iplsc.com/ebi/05/31/48843/i3...

Są w firmie osoby, które lepiej przytrzymać jakimś programem lojalnościowym, gdyż brak takich osób byłby znacznie bardziej niekorzystny dla firmy, niż emisja 278tys.darmowych akcji rocznie. Nazwisk nie chcę pisać, bo pewnie spółka czyta i byłoby to trochę niezdrowe wyróżniać jednych, a pomijać innych. Niemniej jednak w każdej firmie są osoby bardzo ważne z punktu przyszłego rozwoju, które powinny być doceniane, ja nie mam nic przeciwko.
Natomiast diabeł tkwi w szczegółach i u tutaj musimy patrzeć na ręce, by nie dać się wydymać (brutalnie mówiąc).A więc po kolei moim zdaniem:
1. Jeśli emisja akcji po nominale będzie ZAMIAST dodatkowego wynagrodzenia w kwotach takich jak w zeszłym roku-to ja jestem za.Gdyż wolę wyższy zysk spółki, który może przełożyć się na poprawę płynności, spłatę super drogich obligacji, czy po prostu wyższą wycenę notowań spółki. Dla przykładu: zysk spółki 600tys. , a np. 1,2mln -bez wątpienia robi istotną różnicę, przynajmniej dla mnie.
2.Dobrze,że jest cos takiego:
Cytat:
2.2 Warunkiem uczestnictwa odpowiednio w każdym z Okresów Nabycia jest wzrost wartości Spółki za ten okres, liczony jako różnica pomiędzy kapitalizacją Spółki na zamknięciu ostatniego dnia notowań w danym Okresie Nabycia, a kapitalizacją Spółki na otwarciu pierwszego dnia notowań w tym okresie oraz korzystne wyniki finansowe osiągnięte w tym okresie.

Ale ja bym chyba wolał, żeby warunkiem było wypracowanie określonego zysku, przy czym wazna jest progresja zysku.Przykładowo: niektórzy dostaną akcje po nominale, jesli w tym roku firma wypracuje np.2mln zysku, w nastepnym roku dostaną kolejną pulę,jesli firma wypracuje np.3mln zysku itd. Taka sytuacja byłaby uczciwa, a prognozy zysków motywujące do bardzo intensywnych działań, bo wówczas jest to w ich własnym interesie, żeby wypracowując dany zysk samemu miec okazję do krociowych zysków. Ale jak im nie wyjdzie, to sorry, ale wara od wszelkich nagród, bo z jakiej racji...?!
3.Za krótki ma byc lock-up! Sorry, ale jak ktos ma dostac prezent w postaci darmowych akcji, to nie zyczę sobie, by miał możliwość sypania już po roku. Tu minimalny okres powinien wynosić 2-3 lata, inaczej nawet nie wypada proponować,już bez przesady panowie z i3D...Proszę to wziąć pod uwagę, inaczej to mocno nie fair wobec tych co nabywali w okolicach ostatniej emisji akcji, jak też wobec obecnych notowań.
4.Skoro ma być tak tania emisja akcji dla wybranych, to rozumiem, że już nie będzie "dodtakowych wynagrodzeń" w formie gotówki...??? Gdyby mimo niemal darmowej emisji akcji były dalej jakieś "dodatkowe wynagrodzenia", to myślę, że to by było już tak dalece nieuczciwe, że tutaj wszyscy powinniśmy zgłosić sprawę do KNF-u, nie można się dawać ciągle wykorzystywać. Jakoś po ostatnim numerze wobec straty spółki cierpliwość i pobłażliwość wobec takich działań chyba u wszystkich sie wyczerpała. Z etyką w spółce jest na bakier i nie można na to pozwalać w nieskończoność... Tak jak sugerował Ingvar i topfacet-najpierw muszą być efekty finansowe, a potem dopiero skok na kasę...!

Panowie, jeśli mielibyśmy wybierać między wynagradzaniem "niektórych" w postaci żywej gotówki obciążającej bieżący zysk, bądź w postaci akcji motywacyjnych, to ja wolałbym to drugie.
Jest jednajkowoż pewne istotne ale: przyznanie jakichkolwiek akcji motywacyjnych MUSI wiązać się z konkretnym wzrostem zysków i wykonaniem założeń finansowych. Jeśli nie będzie takiego powiązania, to taka sytuacja byłaby zwykłym okradaniem innych akcjonariuszy.W każdym razie te dodatkowe wynagrodzenia w ub.roku wobec straty spółki były już wystarczająco bulwersujące, by patrzeć mocniej na ręce i wszelkie rzeczy nagłasniać nie tylko na forach, ale i w bardziej nadzorczych instytucjach...
W każdym razie-musi być najpierw poprawa wyników i konkretne osiągnięcia, a nie np.bajki o NASA. Dobrze oczywiście, że w Azji coś się zaczęło dziać, ale nie są to póki co jakieś oszałamiające kwoty.Ale co ze Stanami, bo jak na 2 lata od założenia spółki, to akcjonariusze mają prawo domagać się konkretów, a nie wiecznych rozmów...Shame on you

A znalazł ktoś info ile sprzedali Quazara, bo mi sie nie udało, choć czytałem pobieznie...Think

i3D podało wartość zamówień portfela z wykonaniem w bieżącym roku (8mln pln), już w tej chwili owa wartość przekracza całe zeszłoroczne przychody (7,7mln). Do przebicia w przychodach rekordowego 2011r. brakuje 700tys. (w 2011 przychody wynosiły 8,7mln):

Cytat:
Rok 2012 był bardzo ubogi w informacje o nowych kontraktach, więc cieszy fakt, iż w IQ 2013 r. pojawiło się kilka kontraktów o wartości blisko 6 mln zł netto. A jaka jest globalna wartość wszystkich podpisanych kontraktów na chwilę obecną z realizacją w bieżącym roku? (Gdyby Spółka nie mogła odpowiedzieć tutaj w Akcji Inwestor, to czy można poprosić o taką informację w raporcie bieżącym?)

Na chwilę obecną łączna wartość podpisanych kontraktów z realizacją w roku 2013 wynosi ponad 8 mln PLN. i3D komunikuje na bieżąco wszystkie kontrakty, których wartość przekracza 100 tys. USD.

pulsinwestora.pb.pl/ai?company...

Ingvar napisał(a):
Nie bardzo wiem, w jakim celu powołano aż tyle spółek, dla każdej działalności oddzielną? Think Nie widzę w tym większego sensu, a często tylko w ten sposób mnoży się biurokrację i koszty. Powoływanie spółek córek i obsadzanie w nich kluczowych stanowisk to jeden ze sposobów na wyciąganie kasy ze spółki. Niestety, dotyczy to również i3D i nie świadczy zbyt dobrze o panach prezesach. .
Nieładnie Shame on you

Ingvar, tu widzę, że nie znasz, albo nie rozumiesz tematu. Akurat powołanie tak wielu spółek miało sens i to dosyć wymierny i ważny. Dzięki temu spółki zalezne mogły osobno startować po dotacje unijne, których dostały sporo pod konkretne projekty (np.e-fizjologia, Network, iHome itd.), to dlatego tworzono te spółki.
Natomiast mnie też niestety nie podobają się aż tak wysokie wynagrodzenia w dobie kryzysu, już dużo lepszym pomysłem byłoby wyemitowanie np.1% akcji po nominale, wolę chyba to niż wypływ kasy ze spółki, trzeba chyba ten pomysł rozwinąć np.w Akcji Inwestor, bo spółce wyraźnie brakowało gotówki i nie stać jej na obecnie na jakiekolwiek bonusy w formie cashu... Bo gdyby spółka miała super zyski-to pal licho,wszyscy coś mają,ale jak wyniki były pod kreską, to jednak wypada zacisnąć pasa...

Pytania i odpowiedzi z Akcji Inwestor z PB:
Cytat:
1.Czy kontrakt z muzeum w Hongkongu był rozliczony w IVQ 2012,czy jednak rozliczenie będzie dopiero w IQ b.r. skoro projekt zakończono pod koniec stycznia?
2.Cieszy ostatnia umowa z Alvasaet'em,bo to kolejna z kierunku wschodniego.Z którego kierunku spodziewacie się Państwo w najbl.czasie kolejnych zagranicznych zleceń-czy dalej z kierunku wschodniego,czy z kierunku amerykańskiego?
3.Bardzo dobrą informacją jest umowa z Wieliczką,bo jest ona dużej wartości.Kiedy w raportach finansowych będziemy widzieć pierwsze wpływy z realizacji kontraktu,czy w II kwartale, czy może nawet jakąś drobną część w IQ...?
4.Jakie łączne wpływy są z wersji licencyjnej Quazar 3D do dnia dzisiejszego?
5.Szkoda,że na stronie Quazar.com nie ma od dawna żadnych nowych wiadomości,dlaczego skoro sprzedaż Quazara jakoś sie rozkręca...?
6.W artykule w PB "Arabskie Partnerstwo" mówicie Państwo o negocjowaniu kontraktu z Saudi Aramco na kwotę 2mln USD, kiedy spodziewacie się sfinalizowania tematu?

1.Przychody z tytułu realizacji projektu dla Hong Kong Maritime Museum zostaną ujęte w przychodach I kwartału 2013 roku.
2.Konsekwentnie realizujemy obraną strategię globalnego rozwoju działalności Grupy i3D, czego efektem są m.in. pozyskane w ostatnim czasie zlecenia na rynkach azjatyckich. Poszukujemy odbiorców naszych produktów i usług na całym świecie, w tym także w Azji, a dzięki bardzo dobrze rozwijającej się współpracy z Alwasaet negocjujemy obecnie kolejne kontrakty z potencjalnymi klientami na Bliskim Wschodzie, licząc na ich finalizację w najbliższych miesiącach. Cały czas prowadzone są także rozmowy dotyczące kontraktów na rynku USA, który nadal pozostaje dla nas strategicznym kierunkiem zagranicznej ekspansji Grupy i3D.
3. Szczegółowy harmonogram prac jest jeszcze omawiamy ze zleceniodawcą kontraktu, tym niemniej spodziewamy się, iż pierwsze przychody z tytułu realizacji projektu pojawią się w II kwartale br., jednak ich zdecydowana większość zostanie ujęta w przychodach III kwartału 2013 roku.
4. W przypadku tego rodzaju informacji stosujemy regulaminową ścieżkę komunikacji z inwestorami w postaci raportów giełdowych (EBI).
5. Dołożymy wszelkich starań, aby w najbliższym czasie zadbać o aktualizację materiałów na stronie produktowej Quazar3D w zakresie nowych wiadomości oraz „ożywienia” forum poświęconego naszemu autorskiemu oprogramowaniu. Pracujemy także nad przygotowaniem materiałów np. w postaci tutoriali, które także chcemy udostępnić na stronie Quazar’a.
6. Proces negocjacji kontraktu z Saudi Aramco trwa nadal. Liczymy na jego finalizację i rozpoczęcie realizacji projektu w bieżącym roku. O pozyskanym zleceniu na pewno niezwłocznie poinformujemy naszych Akcjonariuszy.

Po wielu miesiącach przerwy widzę,że pojawiły się nowe infa na str. Quazar.com :
http://www.quazar3d.com/pl/news/
choć... do poprawienia tam są literówki w obu nowych newsach.No i-póki co-brakuje tam jeszcze informacji o sprzedaży Quazara do muzeum w Hongkongu oraz dla Universytetu w Rijadzie (o czym informują na str.i3D.pl),ale to tak na marginesie. A odnośnie częstych pyta o kontrakty,to przypomina mi się takie zdanie Mikołaja Kunicy (TVNCNBC) z ostatniego wywiadu z Prezesm Patryasem: "inwestorzy są bardziej niecierpliwi,niż cierpliwi,ale mają do tego prawo..."

cad_man napisał(a):
@High-Tech:
1) skąd ci przyszło do głowy oddanie części zlecenia tej drugiej spółce w zamian za nie opotestowanie wyniku przetargu?
2) czy nie uważasz, że to co napisałem w pkt. 1 bardziej nadaje się dla CBA niz zaskarżenie wyniku przetargu?
3)spytam wprost: czy ty jesteś pracownikiem i3D?

@cad_man
Masz prowokujące pytania i teksty, ale może bez przesady,co...? Odpowiadam mimo to, bo nie lubię teorii spiskowych
ad.1.To nie jest nic w zamian-skąd tak bezsensowna interpretacja? Ok,może wyraziłem się nieprecyzjnie, więc dla spokoju wezmę to na siebie.Miałem na myśli jakąkolwiek współpracę w przyszłości, ale NIE W ZAMIAN, po prostu LUŹNE rozważanie na forum (chyba mogę,co???), podwykonastwo jest częstym przypadkiem i nie nadaje sie do CBA,nie bądź śmieszny... Ale żebyś mnie znowu nie atakował, to niech będzie, wycofuję sie z tych rozważań odnośnie jakiejkolwiek współpracy, i tak o tym przeciez nie decyduję i nie mam na to żadnego wpływu.
ad.2.Nie uważam, bo znowu stosujesz nadinterpretację, albo wręcz zmieniasz sens wypowiedzi. Do CBA nie nadaje się samo zaskarżenie (czytaj uważniej!), ale prędzej ewentualny wybór droższej oferty przy założeniu, że inne kryteria są w porządku, no chyba nie zaprzeczysz, co...?
ad.3.Powinienem odpowiedzieć, że "nie twój interes", bo ja nie pytam, czy jestes robotnikiem na budowie, czy sprzedajesz w warzywniaku jakies warzywa (np.ziemniaki, czy marchewki), bo to nie moja sprawa i mnie to nie interesuje. Ale odpowiem: NIE, nie jestem pracownikiem i3D, nie krytykowałbym tak ostro niektórych dzialań firmy w zeszłym roku (Montrillo, reklamy w TVNCNBC i kilka innych), byłoby to troche ryzykowne, nie uważasz? Jestem jedynie akcjonariuszem i3D, wystarczy...?

Wartość potencjalnej umowy wynosi 5,6mln brutto , sprawdź sobie z łaski swojej, zaokrąglanie do 6mln jest naturalne, skoro jest powyżej 5,5mln, to akurat zwykłe czepianie się postów pozbawione sensu, bo dla nikogo te 400tys. nie robi różnicy oprócz ciebie.Jak chcesz, to te 5,6 mln zaokrąglaj sobie w dół, czyli do 5mln, wszystko mi jedno...Angel

Passenger napisał(a):
Tak jak piszesz, żeby zająć dobrą pozycję trzeba wyczuć, czy to dystrybucja, czy kumulacja akcji.

Nie ma co gdybać, tylko najlepiej wrzucić wskaźnik A/D na wykres i będziesz miec odpowiedź. W ost.miesiącach jak kurs spadał tworząc nowe minima,to akurat A/D miało trend lekko rosnący z dołkami na wyższych poziomach, co spowodowało utworzenie pozytywnej dywergencji, ale to tyle namiastki AT,resztę sam zobaczysz...wave
A wczorajszy kontrakt - to jest wreszcie to na co czekaliśmy, to bodajże największy kontrakt w dotyczhczasowej historii spóbijający spółki przebijający wartością nawet ten z Politechniką Śląską. Choć... jeszcze zapowiadali kolejne kontrakty w Hongkongu i to też w I kwartale...Angel

Passenger napisał(a):
Yoda napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie...przychody za Quazara w IV kw '12 to 300 tys zł, a koszt Quazara to 3,14 mln. Czy to znaczy, że po przekroczeniu tej kwoty zysk z Quazara będzie taki jak przychody?

Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. 3,14 mln. to koszty, które ponieśli w 2012. W latach kolejnych ten koszt będzie niższy tzn. udoskonalanie oprogramowania, natomiast przychody ze sprzedaży jeśli będą na poziomie IV kw. 2012 r. to jest jakieś 1,2 mln. rocznie, to inwestycja zwróciłaby się po jakichś 3 latach. Ale to są pesymistyczne założenia, że quazar będzie się sprzedawał tak jak na starcie, gdy projekt dopiero wchodzi na rynek.

w I kw 2013r, pewnie koszty będą niskie, a sprzedaż co najmniej na podobnym poziomie i powinno to się pojawić już jako zysk.

Nie Passenger, to zupełnie nie tak, nawet jeśli będą kiedyś pracować nad kolejną wersją Quazara, była o tym mowa już kilkakrotnie... Odpowiedź masz np. w AI z 23.10.2012, a poniżej kluczowy fragment:
Cytat:
Zgodnie z naszymi szacunkami, przekroczenie nakładów poniesionych na opracowanie wersji licencyjnej Quazar3D przez przychody z tytułu jego sprzedaży- nastąpi na przełomie 2013/2014 roku. Szacunek ten powstał przy założeniu, iż pogorszeniu nie ulegną warunki rynkowe, niezależne od spółki – z naszej strony będziemy dokładać wszelkich starań, aby termin ten był realny do osiągnięcia. Do momentu pokrycia poniesionych nakładów kwota przychodów będzie odpowiadała kwocie kosztów. Zysk pojawi się więc po zrównoważeniu kosztów przychodami osiągniętymi ze sprzedaży oprogramowania.

Passenger napisał(a):
Dzisiaj pewnie kurs będzie testował minima.

Też tak pomyślałem, bo raport do bootyshake , jedynie co było pozytywnego-to sprzedaż Quazara, na resztę lepiej spuśćmy zasłonę milczenia, ale...na razie -jak na tak złą informację- to rynek zaskakująco mocny, bo tez myślalem, że będzie wodospad...d'oh!

A co myślicie o takim fragmencie z "listu do akcjonariuszy":
Cytat:
Jesteśmy przekonani, iż z rokiem 2013 rozpoczynamy nowy rozdział w historii działalności Grupy i3D, który wszystkim nam przyniesie wymierne efekty w postaci zysków oraz wzrostu wartości spółki dla Akcjonariuszy.Dziękujemy wszystkim Akcjonariuszom za dotychczasowe zrozumienie i zaufanie. Jednocześnie prosimy o to zaufanie na jeszcze kilka najbliższych miesięcy, w których udowodnimy, iż słowa kierowane do Państwa w niniejszym liście są jak najbardziej uzasadnione.

O co tu może chodzić...?Think

topfacet napisał(a):
Wszyscy wiedza ze wyniki beda slabe

Dokładnie, nikt na forum nie pisał, że wyniki mogą być dobre, więc do IVQ i całego zeszłego roku nastawienie jest negatywne, w sumie z ost.wywiadu poniekąd można wysnuć taki wniosek, bo o kwartale na plusie była mowa dopiero o IQ b.r., a nie o IV-ym. Ale tu chodzi o to, czy w następnych kwartałach będzie lepiej, czy nie, bo jak by nie patrzeć to parę ostatnich newsów z Azji dały w tym temacie trochę nadziei, no i czekamy na to rozstrzygnięcie z Wieliczką, może do konca miesiąca będzie już coś wiadomo...?Think

Passenger napisał(a):
No to jest zagadka, bo niby za dużo tych licencji nie sprzedali 1-2szt. po 40tyz. zł? A Prezes ostatnio w TVNCNBC mówił, że ze sprzedaży quazara zarobili już kilkaset tysięcy zł. Wiec, albo nie chwalili się konkretną sprzedażą w IV kw. 2012r., albo Prezesa poniosły wodze fantazji.

Może być tez tak, że zarówno prawdą jest,że sprzedali za 100tys.w IVQ,a mimo wszystko Prezes tez mógł mieć rację mowiąc o sprzedaży za kilkaset tys. Wiem,że teoretycznie się to wyklucza, ale diabeł tkwi w szczegółach, tzn.w IVQ sprzedali za 100tys.,ale...wg danych do początku lutego b.r. kiedy był ów wywiad-to sprzedaż łącznie wyniosła kilkaset tys.zł. W kązdym razie jak nie będzie tego w raporcie, to trzeba będzie zapytać w akcji inwestor, takie dane by się nam przydały z wiadomych względów...salute

tyfus napisał(a):
No tak ale koszty kwalifikowane to 7,7mln a to też nie znaczy, że taka jest wartość oferty.

Otóż to, wreszcie ktoś to napisał, kwota może być niższa, niż te cyferki podane na stronie, choć i tak wartość przetargu bardzo spora.Poza tym są też inne ciekawe tematy, kto czytał ostatni artykuł w PB-ten wie o czym mówię...
Natomiast mnie najbardziej ciekawi w jutrzejszym raporcie za ile kasy sprzedali Quazara i tutaj prośba do lepiej zorientowanych forumowiczów, by taką kwotę pomogli znaleźć w razie czego... Think

Passenger napisał(a):
Mnie akurat ta prezentacja dla Wieliczki za bardzo nie powaliła....

Trochę dziwny jest ten Twój opis wykresu,bo piszesz tylko o tych złych aspektach wykresu.I gdyby tylko chodzilo o ten długoterminowy trend-to ok,pół biedy,bo skoro prowadzisz linię spadkową od samego początku notowań,to faktycznie ta jeszcze nie została pokonana,inne zamieszczone opory-ok,zgoda,też je widzę, ale czemu nie wspomnisz o tych bardziej pozytywnych elementach skoro one występują,a mam na myśli chociażby wyjście górą z kilkumiesięcznego kanału spadkowego,który sam narysowałeś,nie napisałeś nic o przebiciu silnego oporu na 2zł,który wcześniej był mocnym wsparciem przed wodospadem w dół,czemu nie napisałeś,że wystąpiła dywergencja na MACD, w ogóle MACD wyszło nad linię sygnalną zero-to przecież nie jest nieistotne i powinno być wymienione chociażby dla równowagi i wiarygodności w obiektywizm analityczny, a nie,że wszystko jest "be",bo skoro kilka pozytywów na wykresie się pojawiło(przecież nie możesz zaprzeczyć), to czemu ich nie wymieniłeś...?Think
Ale dobra, nieważne, powiedzmy,że to przypadek, nic dobrego nie widziałeś, kompletnie nic, a ja jedynie dodalem parę niuansów, niech będzie, że nieistotnych i małostkowych...blackeye

Fajny był ten wywiad,mnie najbardziej zaskoczyła informacja,że już "sprzedali Quazara za kilkaset tys.", podczas gdy w odpowiedziach dla inwestorow pisali,że zakładają sprzedaż w IVQ za ok.100tys....salute
Poza tym,że "bieżący rok ma być znacznie lepszy od poprzedniego" oraz o oczekiwanych kolejnych zleceniach ze Wschodu...-To tyle na szybko z pamięci, potem niech ktoś zamieści wywiad,to sobie odsłuchamy dokładnie...salute
p.s.Ilekroć cad_man pisze o emisjach ratunkowych,to następnego dnia na pocz.sesji jest faktycznie źle,a potem wystrzały kursu,prześledźcie sobie tak z czystej ciekawości,bo kulminacja pesymizmu cad_mana stała się dla mnie wskaźnikiem lokalnych dołków...blackeye

topfacet napisał(a):
Chodzi o to, ze planuja ekspansje w dolnie krzemowej(w kontekscie Quazara). W 2012 roku odwiedzil ich Aniol Biznesu, dzieki ktoremu uzyskali dostep do Partnerow i klientow w Dolinie Krzemowej np. Autodesk. Planuja tam rozwoj poprzez wspolprace firm z sektora dla ktorych Quazar bedzie dodatkiem do ich glownych produktow lub uczestnictwo jakiegos funduszu w tym przedsiewzieciu.

A tu jest ciąg dalszy o Autodesk i Marku Ivanowskim...:
Cytat:
"Jesteśmy po pierwszych rozmowach z wysokiej klasy specjalistami, reprezentującymi firmę Autodesk, którzy z uznaniem przyglądają się naszym rozwiązaniom technologii Quazar3D, pozwalającej na tworzenie interaktywnej wizualizacji w wymiarze 3D. To idealny produkt skierowany do grafików i inżynierów wysokiej specjalizacji w dużych firmach, m.in. samochodowych" – informuje Arkadiusz Patryas, wiceprezes firmy i3D.
[...]
spotkanie z Markiem Iwanowskimi prezentacja "wirtualnej jaskini" w Gliwicach otworzyła przed zarządem firmy nowy kierunek i potencjał rynku.
I3D zostało zaproszone do udziału w programie US -Poland Innovation Hub, organizacją, która wyłania najbardziej perspektywiczne , młode firmy w Polsce i wprowadza na rynek amerykański. W ramach współpracy zaoferowano jej możliwość wsparcia finansowego, cyklu spotkań z potencjalnymi inwestorami oraz odbiorcami. Najważniejszym punktem okazały się jednaj spotkania z inwestorami w Dolinie Krzemowej oraz udział w sympozja na Uniwersytecie Stanford. W międzynarodowej konferencji , prowadzonej przez profesora na Uniwersytecie Stanforda - Piotra Moncarza, wzięli udział przedstawiciele PARP, Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, przedstawiciele rządowych agend.

Współpraca z M.Ivanowskim

damciu napisał(a):
@topfacet - czytałeś może artykuł w pb? możesz streścić?

Ukazał się właśnie pełny,niekodowany tekst w PB:
Cytat:
Notowana na NewConnect spółka i3D z sektora nowych technologii wpadła w oko Markowi Ivanowskiemu, kalifornijskiemu biznesmenowi o polskich korzeniach, aniołowi biznesu i partnerowi w funduszu Sofinnova Corebridge Capital.

W 2012 r. objeżdżał Polskę w poszukiwaniu młodych i prężnych firm z sektora nowoczesnych technologii, ochrony zdrowia i odnawialnych źródeł energii. Wypatrywał zdolnej kadry i ciekawych pomysłów. Pod skrzydła wziął właśnie gliwickie i3D.

— Dzięki pomocy Marka Ivanowskiego nawiązaliśmy w Dolinie Krzemowej kontakty z kilkoma potencjalnymi partnerami biznesowymi lub klientami. Jednym z nich jest firma Autodesk. Nauczyliśmy się, jak się rozwijać, by być spółką atrakcyjną dla funduszy, zmodyfikowaliśmy strategię marketingową. Teraz promujemy się jako firma produktowa, a nie tylko usługowa — mówi Arkadiusz Patryas, wiceprezes i3D oraz jej udziałowiec.

Czym i3D chwali się w Kalifornii? To program Quazar3D, który służy do tworzenia interaktywnych wizualizacji w technologii 3D.

tech.pb.pl/2974507,32797,gliwi...

damciu napisał(a):
@topfacet - czytałeś może artykuł w pb? możesz streścić?

Dodam do postu topfaceta, że artykuł jest o "zainteresowaniu produktem i3D (Quazarem 3D) jednego z biznesmenów kalifornijskich, tj. Marka Ivanowskiego, dzięki któremu i3D nawiązało kontakty z potencjalnymi partnerami biznesowymi w Dolinie Krzemowej, przykładem jest chociażby kontakt z Autodesk". Trochę to mi przypomina współpracę z J.Shaw w Hongkongu, bo być może to o to chodzi, choć po kilku pierwszych zdaniach można było odnieść wrażenie,że chodzi o zainteresowanie tego biznesmena samą spółką (tekst:"w 2012r.szukał młodych i prężnych firm"; "wziął pod skrzydła gliwickie i3D"), dopiero w dalszej części jest napisane o zainteresowaniu produktem. Jesli ktoś to inaczej odebrał-to niech mnie sprostuje...d'oh!
Generalnie artykuł całkiem ciekawy, warto wydać kilka zł na to wydanie Pulsu Biznesu...:
archiwum.pb.pl/2972349,21338,i...

Cytat:
Nie w wirtualnej rzeczywistości, ale w realu - na deskach Gliwickiego Teatru Muzycznego. Firma i3D jest tegorocznym laureatem prezydenckiej nagrody Gliwicki Lew.

gliwice.naszemiasto.pl/artykul...

Hmm, ten tajemniczy kupujący poprawił nieco humor akcjonariuszom na koniec,a na forum i3D już wiało samym pesymizmem (łącznie ze mną)Think .
Co prawda jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale dzisiejsza biała świeca niemal w całości zakryła wczorajszą czarną, wolumen duży, spory dolny cień. Moje nastawienie jest dalej pesymistyczne, ale nie mniej jednak dzisiejsza sesja mnie zaskoczyła, a zwłaszcza jej finał...Think

bankrucik napisał(a):
nie podniecałbym się 20 tys akcji wystawionych na kupnie bo to zlecenie może za chwilę zniknąć albo może to być "ustawka" .. nie warto podejmować decyzji pod wpływem wyglądu karnetu zleceń
ja jakoś nie wierzę w wielkie zlecenia od Saudi ( rok negocjacji to można między bajki włożyć)
martwi mnie ze spółka koncetrując sie na Quazarze... położyła inne swoje pomysły a co najmniej 2 uwazam za bardzo ciekawe i perspektywiczne

Sam pisaleś kiedyś o wystawionych dużych zleceniach kupna/sprzedaży-to inni nie mogą...? Poza tym nie było to dla picu,bo gość podwyższył limit kupna i realnie nabywa papiery,choć pisałem to jako ciekawostkę,niż podniecanie się,bo podniecają mnie tylko kobiety...wave
Z Saudi Aramco sam nie wiem co wyjdzie,ale nie sądzę by tak często pisali o tym dla jaj,bo po co...? Może próbują,tylko się to niemiłosiernie przeciąga,zobaczymy...

bava napisał(a):
kurs spada w przepaść, z dnia na dzień coraz większe obroty , silny trend spadkowy trwa w najlepsze,tak się kończy opowiadanie bajek, jeszcze tylko brakuje emisji albo innego równie fatalnego infa,

To zależy co masz na myśli z tymi bajkami, bo sam biznes pomimo nazwy "wirtualna rzeczywistość"-to jak by nie patrzeć jest realny, nagrody w międzynarodowych konkursach jak np.e-fizjologia też są realne, opowieści o J.Shaw i nadzieje z kontraktami-też dały pierwszą jaskółkę do spełnienia w postaci pierwszego kontraktu w Hongkongu.Quazara tez ukończyli, może pół roku później, ale ukończyli, jedynie te Stany coś idą bardzo opornie, bo póki co informowali o jakiś drobnych zleceniach...
Niestety pełna zgoda co do "bajki" o 2,5mln zysku w tym roku, bo zamiast zysku jest strata i to jest najbardziej bolesne dla akcjonariuszy. Może częściowo rzeczywiście były to przyczyny niezależne, że niektóre przetargi się nie odbyły, ale błędy ze strony i3D też były,bo mogliby być bardziej oszczędni...! Quazar też się pochłonął więcej kosztów, ale macie rację, że za dużo poszło prac i kosztów na kolejne produkty mocno obciążające wyniki, a nie na rozwijanie tego co już mają i szukaniu zleceń. Spółka ma zarabiać i zwiększać wartość, a nie przeznaczać wszystko na badania, bo w dobie kryzysu łatwo sczyścić się z kasy i co potem jak przez kryzys trudno upłynnić produkty...? Po prostu powinni zawiesić niektóre wydatki i ewentualnie powrócić do nich jak dostaną większy zastrzyk gotówki oraz sytuacja w gospodarkach sie polepszy.
Poniekąd już sie tak dzieje, bo nowych lokalizacji podłóg interaktywnych nie przybywa, więc chociaz tyle dobrego, że nie obciąża to kolejnych raportów.
p.s.Te rozważania o emisjach ratunkowych mimo wszystko są przedwczesne (choć dobrze,że ostrzegacie przed tym Zarząd), bo są jeszcze możliwości z kredytami w pewnej wysokości oraz stopniowo będzie przybywać kasy z Quazara, może ten Hongkong też zaowocuje kolejnymi zleceniami, w końcu pisali, że będą kolejne zlecenia i w tym temacie jak by nie było coś się zaczęło, gorzej z tym Saudi Aramco, bo od roku jest mowa o jakimś dużym kontrakcie, niby piszą, że temat aktualny, ale strasznie to długo trwa i diabli wiedzą czy coś z tego będzie, dlatego ten Hongkong jest o tyle ciekawszy,że w kilka miesięcy od zapowiedzi coś się dzieje, a kika mniejszych zleceń łącznie uzbiera szybciej ciekawszą kwotę,niż wieczne negocjowanie czegoś dużego...

edit: własnie zobaczyłem, że po kursie 1,38 właśnie ktoś położył na K 20tys.akcji

Nowe odpowiedzi w akcji inwestor:
Cytat:
1.Ile wynosi najdroższa wersja Quazara 3D, tzw. "full opcja"?
2.Firma od trzech kwartałów pokazuje stratę netto, w którym kwartale firma wreszcie zanotuje zysk?
3.Czy w tym roku jeszcze spodziewane jest podpisanie kontraktów we współpracy z J. Show jak ostatnio w Hongkongu?
4.Kiedy możemy liczyć na jakiś większy kontrakt powyżej 1 mln USD?

Odpowiedzi:

1. Funkcjonalności, które oferuje autorski software i3D, dobierane są w zależności od potrzeb konkretnego klienta, tworząc w ten sposób produkt finalny „uszyty na miarę”, tak więc cena ostateczna takiego produktu zależy od liczby i ceny poszczególnych funkcjonalności, które na zlecenie klienta zostają dołączone do wersji podstawowej oprogramowania (cena wersji podstawowej wynosi 5,5 tys. USD). Oferujemy także Quazar’a w wersji przeznaczonej do projekcji obrazu w klastrach, systemach wielościanowych, np. dla pełnej jaskini czterościanowej cena oprogramowania wynosi 45,5 tys. USD.
2. Ten rok jest dla nas znamienny ze względu na skalę prowadzonych inwestycji. Część z nich (np. wprowadzenie wersji licencyjnej Quazar3D na rynek) została zakończona dopiero w III kwartale br. i w związku z tym na chwilę obecną wstrzymujemy się jeszcze z deklaracjami dotyczącymi wyników Grupy w najbliższych kwartałach. Jednocześnie zapewniamy naszych Akcjonariuszy, iż dokładamy wszelkich starań, aby efekty dokonanych inwestycji pojawiły się (w postaci zysku) jak najszybciej.
3. Obecnie w Hong Kongu przebywa delegacja Spółki, która prowadzi negocjacje kolejnych projektów oraz prezentuje autorskie rozwiązania Grupy i3D, w tym m.in. eFizjologię oraz InterEdu.
4. W momencie pozyskania takiego kontraktu niezwłocznie poinformujemy o tym naszych Akcjonariuszy oraz wszystkich Inwestorów.

Cytat:
Spółka ostatnio informowała o "największej w historii skali negocjowanych kontraktach". Jaka jest ta wartość sumując je globalnie? I jaka część z tych negocjacji może zakończyć się sukcesem?

Odp:
Nasza strategia zakłada koncentrację działalności na projektach o coraz wyższym stopniu złożoności i zaawansowania – Quazar3D otwiera przed nami nowe możliwości realizowania tego typu przedsięwzięć oraz budowania dzięki nim naszej przewagi konkurencyjnej. Chcemy wykorzystać tę przewagę w realizacji projektów dla dużych koncernów, instytucji – nie tylko w Polsce, ale także za granicą. Prowadzone obecnie negocjacje są zróżnicowane pod względem stopnia ich zaawansowania, co jednak, biorąc pod uwagę całkowitą wartość negocjowanych kontraktów, daje uzasadnione powody do optymizmu.

Po kupnie 1 akcji po 1,95 oczekujące zlecenie sprzedaży 830 akcji znika po 1sekundzie i przesuwa się o kilka groszy wyżej, taka systuacja już się dzisiaj zdarzyła kilka razy, a tak naprawdę trwa od kilku miesięcy,jakby stronę podażową stanowił 1 duży inwestor z ustawionym zleceniem tak, by po kupnie jakiejkolwiek liczby akcji jego zlecenie się przesuwało w górę.Dziwne to, ale tak jest...Think

cad_man napisał(a):
Gdyby była nowa emisja to byłoby nieciekawie: prezesi nie braliby udziału z powodów finansowych(akcje od Secusa nabyli dzięki dywidendzie) więc emisja byłaby z wyłączeniem dotychczasowych akcjonariuszy. Nowa emisja musiałaby być plasowana do chętnych osób/podmiotów - na pewno na dzień dzisiejszy cena nie wyniosłaby 3,40zł (jak przed wejściem na NC) ale zbliżałaby sie do ceny po jakiej prezesi odkupowali akcje od Secusa...

Tak, jasne,czyli rzekomo już teraz trzeba szybko emitować akcje po 50gr.,tak...??? Myślę,że tym razem przesadziłeś w pisaniu bzdur, nawet naganianie musi się mieścić w pewnych granicach,a póki co jak masz akcje to się rozpisujesz jak to jest super,a jak nie masz,to twoja fantazja wykracza poza pewne ramy.
Nie było mowy o żadnej emisji akcji,więc tego się trzymajmy,a wszelkie insynuacje są nie fair...!Speak to the hand

Pojawiła się nowa strona Flooid, wg mnie duża lepsza niż poprzednia, tamta miała mnóstwo wad, więc każda inna będzie lepsza:
http://flooid.pl/lokalizacja,p.html

Zwraca uwagę jeden fakt-wśród lokalizacji instalacji podłóg są nie tylko kina w sieci Multikina, lecz przybyło też kilka innych...
W ogóle przydałaby się już jakaś szersza informacja jak na tym zarabiają i jakieś plany finansowe tej gałęzi biznesu, bo do tej pory wiemy ile zamierzają zainstalować, ale nie wiemy kiedy wpływy przekroczą koszty.

Temat co prawda bezpośrednio nie związany (w tym momencie) z i3D, ale jeśli spółka czyta forum, to ta informacja może się przydać kiedyś na przyszłość...:

Cytat:
Składka ESA na lata 2014 do 2020 wynosi 150 mln euro, ale w zamian możemy liczyć na około 600 mln euro uzyskanych dzięki kontraktom ESA i UE dla firm w Polsce. Warto wiedzieć, że uczestniczymy w dwóch ważnych programach - Galileo i GMES, na które w latach 2014 do 2020 wydamy ponad 2 mld złotych. Dzięki członkostwu w ESA udałoby się nam odzyskać większą część tej kwoty. Pozwoliłoby to na utworzenie nowych miejsc pracy i zwiększenie wydatki na rozwój nowych technologii i naukę.

nt.interia.pl/wiadomosci/news/...

Cytat:
Zarząd Spółki informuje, że obserwowane w ostatnim czasie spadki kursu akcji i3D S.A., notowanych na rynku NewConnect nie są spowodowane okolicznościami leżącymi po stronie Spółki - poinformowała spółka.

1.Akcjonariusze są mocno zaniepokojeni tak dużymi spadkami kursu, do którego przyczyniły się słabe wyniki za I kwartał b.r. Czy Spółka musi ponosić aż tak wysokie koszty na instalacje podłóg interaktywnych, skoro ma tak mało gotówki na działalność bieżącą? Akcjonariusze mogą mieć dość słabych wyników, gdyż mocno odbija się to na kursie akcji, poza tym wartość gotówki w Spółce jest tak niska, że można odnieść wrażenie, iż na niektóre duże wydatki Spółki już po prostu nie stać, a nikt by nie chciał kolejnej emisji akcji, która rozwodniłaby kapitał i spowodowała dalsze spadki kursu...
2. Czy Spółka może zagwarantować inwestorom, iż nie planuje w b.r. nowej emisji akcji spółki matki?
3. Czy Zarząd podtrzymuje tegoroczne prognozy zysku?

1. Zarząd Spółki informuje, że obserwowane w ostatnim czasie spadki kursu akcji i3D S.A., notowanych na rynku NewConnect nie są spowodowane okolicznościami leżącymi po stronie Spółki. W ostatnim czasie w Spółce nie zaistniały żadne negatywne wydarzenia, ani w warstwie operacyjnej, ani finansowej, które nie zostałyby podane do wiadomości publicznej, a które mogłyby być uzasadnieniem dla obserwowanego spadku wartości akcji Spółki. Zarząd podtrzymuje również prognozy finansowe na 2012 rok.
2. Zarząd Spółki informuje, że nie planuje żadnej nowej emisji akcji.
3. Zarząd podtrzymuje prognozy na 2012 rok.

pulsinwestora.pb.pl/2618701,69...

topfacet napisał(a):
Z akcji inwestor:

1. Czy spółka może się jakoś odnieść do spadającego kursu akcji? 2. Czy spółka podtrzymuje prognozy na ten rok? 3. Czy ze spółki w ostatnim czasie odeszli kluczowi pracownicy (takie informacje pojawiają się w internecie)?

1. Zarząd Spółki informuje, że obserwowane w ostatnim czasie spadki kursu akcji i3D S.A., notowanych na rynku New Connect nie są spowodowane okolicznościami leżącymi po stronie Spółki. W ostatnim czasie w Spółce nie zaistniały żadne negatywne wydarzenia, ani w warstwie operacyjnej, ani finansowej, które nie zostałyby podane do wiadomości publicznej, a które mogłyby być uzasadnieniem dla obserwowanego spadku wartości akcji Spółki. Zarząd podtrzymuje również prognozy finansowe na 2012 rok. 2. Zarząd Spółki i3D podtrzymuje prognozy na 2012 rok. 3. Zarząd Spółki informuje, że ze Spółki nie odeszli żadni kluczowi pracownicy, a cele emisyjne przedstawione w Dokumencie Informacyjnym realizowane są konsekwentnie.

A w kolejnej serii pytań w acji inwestor dotyczącej m.in. emisji akcji, jest odpowiedź, że "Zarząd nie planuje żadnej nowej emisji akcji".

No wiesz, pojawiły się tutaj na forum różne wątpliwości, jak np. podejrzenia o "odejście kluczowych pracowników, nie wykonanie prognozy itp.". Przecież ktoś ze Spółki tez to czyta, więc brak reakcji może wzbudzać kolejne wątpliwości u innych, więc chociażby zaprzeczenie takim pogłoskom nie byłoby niemile widziane...

A na youtube kolejny filmik:

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 1 grudnia 2020 17:42:34
Liczba wpisów: 176
[0,04% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 5,418 sek.

mbhdhvhz
ftkeyfqn
wybrwlfe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lxxlvulp
emfravem
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat