Dawno nic nie pisałem więc czas najwyższy coś napisać. Szczerze mówiąc to chyba zbyt szybko chciałem się zabrać do analizy fundamentalnej bez wiedzy teoretycznej. Przeczytałem kilka poradników i teraz wiem trochę więcej. Wiem co będzie dla mnie trudnego, a co będzie łatwiejsze. Pobrałem też przykładowy raport fundamentalny KOPEX-u w wykonaniu eksperta StockWatch. To by było na tyle co robiłem przez ostatni czas, a teraz do konkretów.
Pierwszą analizę fundamentalną będę się starał zrobić opierając o
ten poradnik.
1.Analizę makroekonomiczną robi się na podstawie danych makro np.
z tej strony.
2.Analiza sektorowa. Myślałem, aby na dobry początek wziąć mały sektor, skupiający niewiele spółek, aby można było potem łatwiej je porównać. Co sądzicie o
sektorze - rynek kapitałowy? Sektor skupia 5 spółek, w tym IDEA TFI jest dopiero od 4 miesięcy na giełdzie i chyba jeszcze żadnego raportu nie przekazała, więc nie analizowałbym jej.
3.Analiza sytuacyjna. Tutaj trzeba już wybrać tą konkretną spółkę. Odnosząc się do zaleceń WatchDoga, aby spółka nie była GK to co sądzicie o Quercus TFI SA?
4.Analiza wskaźnikowa. Wiadomo co, ale mam pewne pytanie, obliczając EV/EBITDA potrzebuję kapitałów mniejszości, tylko GK je posiadają? Bo w raporcie IAI nie mogłem się doszukać.
5. Wycena. Do tego jeszcze daleko.
Co sądzicie o tym? A może najpierw powinienem zrobić jednak analizę innej spółki (IAI?)?