PARTNER SERWISU
iexyprqa
1 2

Pierwsza analiza fundamentalna

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 15 czerwca 2011 14:24:18
Interesuję się generalnie IT thumbright

Proszę o odpowiedzi na pytania
Edytowany: 15 czerwca 2011 14:24

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 15 czerwca 2011 19:41:28
Mr Gambler napisał(a):
Chcę zrobić analizę wskaźnikową:
a) najpierw na tle sektora. Szukałem sektora i znalazłem tylko jakiś sektor "ift". Zawiera on kilkanaście spółek, są dostępne tu -> gielda.onet.pl/iai,18648,301,0...
(obok nazwy jest sektor, trzeba go rozwinąć). Mam pytanie - to właściwy sektor?
b) na tle szerokiego rynku. Czy robić na tle WIG czy NewConnect?

Aha i jeszcze coś. Mam uwzględniać dane z sprawozdań rocznych za 2010 we wszystkich spółkach?
Jak się to ma do wskaźników kroczących? Brać aktualne dane dla c/z, c/wk itd?

Czy właściwy sektor, to nikt Ci nie odpowie. Tu nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Możesz porównać z zestawieniem WIG-INFO: www.stockwatch.pl/gpw/indeks/w...

Co do części b pytania - a to zależy, do czego chcesz się odnosić i z którego rynku spółki chcesz analizować. Jeśli dalej myślisz o Asseco, to lepiej do WIG.

W naszym serwisie wskaźniki kroczące liczone są z danych kwartalnych. Danych rocznych możesz mieć zbyt mało no i po prostu pojawiają się one zbyt rzadko.

Pozdrawiam i pisz, pytaj dalej!
wave

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 29 czerwca 2011 10:54:04
Dawno nic nie pisałem więc czas najwyższy coś napisać. Szczerze mówiąc to chyba zbyt szybko chciałem się zabrać do analizy fundamentalnej bez wiedzy teoretycznej. Przeczytałem kilka poradników i teraz wiem trochę więcej. Wiem co będzie dla mnie trudnego, a co będzie łatwiejsze. Pobrałem też przykładowy raport fundamentalny KOPEX-u w wykonaniu eksperta StockWatch. To by było na tyle co robiłem przez ostatni czas, a teraz do konkretów.

Pierwszą analizę fundamentalną będę się starał zrobić opierając o ten poradnik.

1.Analizę makroekonomiczną robi się na podstawie danych makro np. z tej strony.

2.Analiza sektorowa. Myślałem, aby na dobry początek wziąć mały sektor, skupiający niewiele spółek, aby można było potem łatwiej je porównać. Co sądzicie o sektorze - rynek kapitałowy? Sektor skupia 5 spółek, w tym IDEA TFI jest dopiero od 4 miesięcy na giełdzie i chyba jeszcze żadnego raportu nie przekazała, więc nie analizowałbym jej.

3.Analiza sytuacyjna. Tutaj trzeba już wybrać tą konkretną spółkę. Odnosząc się do zaleceń WatchDoga, aby spółka nie była GK to co sądzicie o Quercus TFI SA?

4.Analiza wskaźnikowa. Wiadomo co, ale mam pewne pytanie, obliczając EV/EBITDA potrzebuję kapitałów mniejszości, tylko GK je posiadają? Bo w raporcie IAI nie mogłem się doszukać.

5. Wycena. Do tego jeszcze daleko.

Co sądzicie o tym? A może najpierw powinienem zrobić jednak analizę innej spółki (IAI?)?

Edytowany: 29 czerwca 2011 11:08

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 29 czerwca 2011 11:23:03
nadal - czy tez kolejny raz - jestem pod wrazeniem systematycznosci thumbright

ad sektor - wybrales jeden z najtrudniejszych - zeby zrozumiec idea tfi musialbys zrozumiec ich wszystkie spolki portfelowe, a troche tego jest

najprostsze sa realne i namacalne firmy, z prostymi firmami, z prostymi formami powiazan kapitalowych - ale jak ktos wyzej napisal, analizuj co lubisz :) inwestycje to akurat mozliwie najbardziej zlozony biznes

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 29 czerwca 2011 12:35:06
Analizowanie TFI to bardzo specyficzne zajęcie. Biznes robi się na odpowiednim połączeniu dwóch rzeczy - dystrybucji i dobrych wynikach inwestycyjnych. Quercus ma te dwie rzeczy.

Przypominam, że analizuje się Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych a nie fundusz inwestycyjny także nie trzeba znać wszystkich ich inwestycji, zresztą to jest niemożliwe bo portfel się przecież zmienia. Bardziej przyjrzałbym się zarządzającym i ich umiejętnościom. TFI to ludzie i oni są najważniejsi.

W kontekście Idea TFI sporym minusem było odejście Pawła Zagały w lutym ubiegłego roku. Jednak niedawno pozyskali jako głównego ekonomistę Adama Zarębę. Nie wiem jakie dokładnie ma zadania ale to medialna postać także pewnie bardziej bedzie wpływać na pierwszą część o której mówiłem czyli na dystrybucję.

Mam nadzieje, że mój wpis się jakoś przydał salute

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 29 czerwca 2011 16:16:50
nie jestem pewien, czy mozna nie analizowac spolek portfelowych - w koncu to ich wybor wplywa na wyniki TFI (posrednio, ale zawsze). Bo jesli nie analizowac spolek portfelowych, to co analizowac? umiejetnosci zarzadzajacych widac wlasnie na podstawie doboru spolek

Kamil Gemra
0
Wysłane: 29 czerwca 2011 16:51:09
W sumie dobre wyniki inwestycyjne zależą od doboru spółek. Zależy co rozumieć pod pojęciem analizowania spółek. Dokładne sprawdzanie każdej spółki to robota za zarządzającego. Ponadto należałoby do każdej decyzji mieć komentarz jaka jest np. cena docelowa.

Jeżeli rozmawiamy o analizowaniu takich spółek jak Idea TFI czy Quercus to dokładna analiza portfela jest nie możliwa bo nie ma na ten temat dokładnych informacji.

Przychodem TFI są opłaty dystrybucyjne, za zarządzanie i tzw. succes fee. Jest też asset management ale to śladowa sprawa. Im większe aktywa tym naturalnie przychody są większe. Aktywa zależą od tego co mówiłem wcześniej - dystrybucja i wyniki w zarządzaniu. Dlatego analizując TFI przede wszystkim trzeba spojrzeń na strukturę funduszy - najwięcej przychodów dają fundusze akcyjne. Oznacza to też, że wycena TFI jest bardzo podatna na koniunkturę ponieważ w czasie bessy w fundusze akcyjne czyli te najbardziej dochodowe z punktu widzenia TFI mało kto inwestuje. Ponadto trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jaka jest tendencja w przyroście tych aktywów.

TFI ma w gruncie rzeczy głównie koszty stałe w postaci pensji plus bonusy zależne od wyników, ale ogólnie można założyć, że wszystko jest w miarę stałe. Dlatego analizuje się możliwe przyszłe poziomy przychodów z aktywów.

Natomiast analizowanie spółek takich jak chociażby MCI to analizowanie de facto sytuacji w spółkach portfelowych, ale takich jest zdecydowanie mniej i są informacje w co dokładnie taki fundusz inwestuje. Jednak fundusz typu MCI a Quercus, IDEA czy teraz na NC GO TFI to całkowicie inne historie.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 29 czerwca 2011 17:08:39
Skasował mi się post brrrr!!!

Podsumowując to co miałem w nim napisane:
- w TFI należy analizować wyniki z zarządzania w kontekście innych funduszy bo to wpływa na dystrybucję, czyli finalnie na zyski
- IDEA czy Quercus to tzw. niebankowe TFI czyli nie mają za sobą sieci placówek banku tak jak chociażby Pioneer ma Pekao
- ważne jest pozycjonowanie funduszy. Quercus jest dla bogatych, trzeba minimum 20 000 aby zainwestować. Idea to masówka dostępna w mBanku. Z mojej rozmowy z prezesem Buczkiem wynikało, że oni na pewno do mBanku nie wejdą bo to nie ich klient.
- szkoda, że jest tylko 3 TFI na GPW bo nie ma za bardzo w czym wybierać. Wieść rynkowa głosi, że Investors TFI ma debiutować. Pewnie sporo w tym prawdy bo niedawno przejęli fundusze DWS i kapitał im się przyda.

Post był znacznie dłuższy ale mi go wcięło, mam nadzieje, że w toku dyskusji będę miał okazję napisać o tym co chciałem wcześniej.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,185 sek.

kxqkzcyg
dkztgzsn
zduxlcqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qqqurblf
dalqjquj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat