Witam. Nie jestem jeszcze inwestorem (czytaj: nie inwestowałem jeszcze prawdziwych pieniędzy przez biuro maklerskie), ale zamierzam nim zostać. Póki co śledzę rynek, czytam wiadomości, książki o giełdzie, ale to mi nie wystarcza. Pomyślałem o przyszłości, że przecież to mi nie wystarczy. Potrzebuję jeszcze innych sposobów na inwestowanie. Znalazłem informacje o "taktykach" gry na giełdzie i zainteresowałem się jedną z nich, a konkretnie Analizą Fundamentalną, czyli tą, którą (jak się nie mylę) promuje ten serwis. Postanowiłem więc właśnie tu napisać. Zdaję sobie sprawę z tego, że być może takie tematy już były i że jest sporo takich serwisów w internecie, ale wydaje mi się że więcej jest takich osób jak ja, którym się ten temat może s przydać.
Tak więc, do analizy wybrałem spółkę Asseco Poland SA, bo jest pierwszą (alfabetycznie) spółką z WIG20.
Aby zacząć analizę, trzeba zebrać najpierw dane. Poczytałem najpierw w Wikipedii, że do wykonania tej analizy potrzebne mi są: Prospekt emisyjny; Okresowe i roczne raporty; Analizy rynkowe; Informacje ekonomiczne z otoczenia spółki; Spotkania z zarządami spółek.
Mam problem przy prospekcie emisyjnym. Na stronie Asseco Poland, w
tej zakładce znalazłem wiele prospektów i nie wiem który wybrać do analizy. Najnowszy, czy najstarszy? Proszę o pomoc.
Następnie potrzebne mi są okresowe i roczne raporty. Tutaj mam dwa pytania. Okresowe to chyba kwartalne, więc ile tych okresowych mi jest potrzebnych (z jakiego zakresu czasu np. 4 kwartały) i ile rocznych (np. 2 raporty roczne)? Poza tym okresowe chyba się dzielą na skonsolidowane i jednostkowe (miło by było, gdyby też ktoś wskazał różnice), które z nich wybrać to analizy?
Teraz czas na analizy rynkowe. Mówiąc szczerze, to nie wiem co się pod tym kryje. Rekomandacje analityków? Proszę o pomoc.
W punkcie "Informacje ekonomiczne z otoczenia spółki" to chodzi o dane makro? Np. jeśli jest spółka, która ma sieć delikatesów, ważny jest dla niej wskaźnik sprzedaży detalicznej? Co jeszcze mieści się w tym punkcie?
I ostatni punkt "Spotkania z zarządami spółek". Domyślam się, że chodzi tutaj o postawę zarządu. Czy wypłaci dywidendę, czy jest otwarta na rozwój itd. Gdzie szukać informacji na ten temat, gdzie znaleźć relacje ze spotkań z zarządami?
To póki co wszystko. Po uzyskaniu informacji, chciałbym dalej pociągnąć ten temat.
Myślę, że będzie on bardzo przydatny dla tych, którzy zaczynają przygodę z analizą fundamentalną, a nie rozumieją internetowych poradników. Na prawdę, bardzo by mi zależało, aby nie usuwać tego tematu, tylko był doprowadzony do końca. Czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam.