Czas na krótkie podsumowanie minionego tygodnia.
Ostatnie zlecenia wygasły niezrealizowane i na wczoraj (zrzut z drugiej połowy sesji) tak mniej więcej wyglądała sytuacja:

kliknij, aby powiększyćWykres zwrotu z uwagi na skalę jaką musiałem przyjąć jest mało czytelny, ale generalnie chodzi o to, że obecnie strategia wpadnie pod kreskę dopiero przy spadku indeksu poniżej 1925 pkt.

kliknij, aby powiększyćWidać na nim, że obecnie strategia nie jest neutralna i preferuje wzrosty. Stało sie tak dlatego, że dosyć korzystnie sprzedałem ostatnio puta 2500 który przechylił wykres w byczą stronę.
Ja jednak zajmując pozycję nie próbuje odgadywać rynku i staram sie zachować neutralność, gdyż nadrzędnym celem pozostaje osiągnięcie zysku niezależnie od ruchu w którym indeksy podążą.
Tu mały wtyk - gdyby ktoś chciał zabezpieczać opcjami portfel akcji musiał by starać sie utrzymywać wykres na niedźwiedzi sposób tak by ewentualny spadek portfela papierów został zrównowazony wzrostem wartości strategi opcyjnej.
Ja jednak dla zachowania równowagi postaram się w kolejnym ruchu skorygować wykres.
W tym celu na dzień dzisieszy wystawił bym zlecenie kupna
5szt OW20U1210 po 20pkt. z waznościa do końca przyszłego tygodnia.
Gdyby wpadło - wykres jedynie punktowo na poziomie 2666 pkt wygenerował by stratę równą 414,50zł.

kliknij, aby powiększyćByłby to świetny początek pod sprzedaż w kolejnych ruchach droższych opcji - które zabezpieczone by były długimi pozycjami na "końcach" wykresu, a więc moglibyśmy dalej podnosić wykres zwrotu bez dodatkowego ryzyka zejścia poniżej 0.
Czy to nie nazbyt skomplikowane?
Jeszcze jeden szczegół - przez cały czas, od początku otwarcia pozycji strategia nie wymagała od nas większego wkładu niż 3000,00zł. które na rozliczeniu sesji było prawie w całości uwalniane na kolejne ruchy.
Gdyby poniedziałkowa sesja w stanach w istotny sposób odmienila obraz rynku, dopuszczam w poniedziałek zmianę wystawionych zleceń, o czym ewentualnie poinformuje.