PARTNER SERWISU
jvgxkfkw

Motywy zakupu akcji a zysk

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 6 maja 2009 21:05:37
Po pół roku na giełdzie postanowiłem sobie zrobić mały urlopik i przeanalizować swoje dotychczasowe inwestycje.

W tym czasie miałem w rękach akcje 30 firm z których na 4 straciłem, na 26 zyskałem.

W rozbiciu na poszczególne segmenty rynku zyskowność moich inwestycji wygląda następująco:

WIG20.............................. 22,90%
MWIG40............................ 21,07%
SWIG80.............................. 0,94%
pozostałe GPW................... 21,87%
NewConnect...................... 45,34%

Najgorsze wyniki osiągnąłem zatem na spółkach z indeksu SWIG80. Sądzę że to dlatego, że z jednej strony są one na tyle duże, że ich raporty nie są dla mnie czytelne, a na tyle małe, że ich wyniki nie są zbyt wnikliwie analizowane na forach, i co rusz wypadają jakieś trupy z szafy.

Przeanalizowałem również zysk w zależności od motywów jakimi kierowałem się przy zakupie akcji:

analiza raportu................................ 45,34%
analiza wskaźników.......................... 18,55%
rekomendacje forum stockwatch....... 36,77%
rekomendacje forum bankier.............. 0,32%
emocjonalne decyzje........................ -5,65%

Początkowo kupowałem firmy z rynku New Connect, które mają prościutkie raporty. Jeśli któryś z nich sprawiał dobre wrażenie, a firma wyglądała na solidną kupowałem jej akcje. To pół-amatorskie podejście zaowocowało jednak tym, że na tych samodzielnie analizowanych spółkach wyszedłem najlepiej.
Kolejną część akcji kupowałem kierując się analizą wskaźników giełdowych i własnym czujem co do kupowanych akcji. Wyszedłem na tym znacznie gorzej.
Natomiast zadziwiająco dobrze wyszedłem na inwestycjach, przy których kierowałem się rekomendacjami na forum stockwatch, szczególnie w wątku "gwiazdy przyszłej hossy", które przyniosły ponad 30% zysku.
Część akcji kupiłem kierując się rekomendacjami ~Karoliny z forum bankiera, które wyglądały sensownie. Jednak gdy akcje pomimo upływających tygodni nie chciały rosnąć pozbyłem się ich bez zysku.
Dwukrotnie postanowiłem kupić akcje mimo że wskaźniki były słabe i nikt do ich zakupu nie zachęcał - na tych inwestycjach straciłem.

Kolejną rzeczą którą przeanalizowałem jest zysk w zależności od oceny w ratingu na stronie stockwatch; w tym przypadku zyski wyglądają następująco:

strefa bezpieczna (rating "niebieski").................26,80%
strefa niepewna (rating "żółty").........................3,83%
strefa zagrożenia (rating "czerwony")..................3,24%
bez ratingu....................................................45,34%

Jak widać spośród spółek notowanych na GPW najlepiej wyszedłem na spółkach w bezpiecznej strefie. Spółki ze strefy "zółtej" z reguły dawały umiarkowany zysk (niski wynik jest efektem stosunkowo dużej wtopy na Almie). Spółki ze strefy zagrożenia zachowywały się najbardziej nieprzewidywalnie dając od 60% straty do 40% zysku. Przy tych spółkach reagowałem też najbardziej nerwowo, kilkukrotnie pozbyłem się akcji tuz przed wzrostem ich wartości.
Oczywiście i tu bezkonkurencyjne były spółki nieklasyfikowane, czyli z rynku New Connect.
Edytowany: 6 maja 2009 21:09

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 6 maja 2009 21:09:51
Ciekawe...
I lubie takie zestawienia... indywidualne
Napracowałeś się! Dzięki

przemek_f
0
Wysłane: 6 maja 2009 21:28:11
Jedną z najbardziej nieprzewidywalnych rzeczy a giełdzie są nasze własne decyzje.
Postanowiłem więc im poświęcić trochę czasu study

Trochę mnie zaskoczyło, że w przyjętych przeze mnie kategoriach wyszły tak wyraźne korelacje. Ciekawie by było gdyby ktoś przeanalizował swoje inwestycje w tych samych kategoriach.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 6 maja 2009 21:31:12
Świetna robota Przemek. Jak widać warto czytać StockWatchDogking .
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 6 maja 2009 21:40:48
przemek_f napisał(a):
Ciekawie by było gdyby ktoś przeanalizował swoje inwestycje w tych samych kategoriach.

Jak tak szczerze jak Ty do tego większość podejdzie to myślę ze podobnie..,
Sam na szybko dodam że ... pomógł mi też czasami przypadek ;)
Może posiedze w weekend nad podobnym nazwijmy to zestawieniem ale jak pomyślę że przesledzić musze tranzakcje...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 maja 2009 22:04:18
Szacunek za dyscyplinę działań i dokładność analizy.
Wyniki strasznie cieszą me oko, jako że wykazują przydatność SW w inwestowaniu.
Niechby tak zostało na dłużej...
Ogromnie dobrą robotę robią technicy, m.in. Addi, Jarbas, Owner, Szooler (wymieniam tylko kilku aktywnych), oraz fusion-inwestorzy jak Alexey, Anty_Teresa, JANERR, SlawekW, TadekMazur (też tylko kilka przykładowych osób - z szacunkiem i pozdrowieniami dla wszystkich, którzy piszą wave ) - od nich płyną "szybkie" sygnały.

Uhh takie coś sprawia, że wierzę w sens tej pracy: dostarczanie narzędzi, na których działają "duzi" inwestorzy i trzymają je w tajemnicy. Korelacja pozwala mi sądzić, że kierują się tymi samymi, prostymi wskazówkami, które i dla nas są najistotniejsze.
Edytowany: 6 maja 2009 22:35

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 6 maja 2009 23:10:09
przemek_f
Czy teraz znowu wrocisz do korzeni i bedziesz sie zabawial wiecej na New Connect?
Bo to chyba jeden z wnioskow?

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 6 maja 2009 23:38:42
Moge opisać swoje statystyki, na ile to możliwe. Swoje podliczenia zawsze kasuje na koniec roku więc moge podac tylko to co poczynałem od nowego roku.
Ilośc zakupowanych spółek: 23
21 sprzedanych lub trzymanych z jakims zyskiem, z czego trzy zysk minimalny aby wycofac swoje pieniądze
2 dopiero na zysk czekaja (obecna cena na poziomie wejscia)
brak spółek które przyniosłyby w podsumowaniu straty, chociaż miewałem wycofania ze stratami na porcjach zakupowanych w złym momencie to inne porcje potrafiły to odrobić

Czynniki decydujące o zakupie:
analiza makro sytuacji w gospodarce i analizy fundamentalne: 15
opinie ludzi z forum: 3
obserwacje aktualnych trendów na wykresach (czyli taka uproszczona analiza techniczna): 5

Tak naprawde wszystkie z zakupów łaczyły w sobie dwa lub więcej czynników decydujących o decyzji. Każda z kupowanych spółek musi u mnie mieć jakieś przesłanki we wskaźnikach lub wycenach. Unikam bankrutów i spółek zagrożonych.

Wszystkie zakupy robiłem z notowań ciągłych rynku podstawowego. 3 spółki z WIG20.

Mogę podać aktualne zyski tylko jako szacunkowe, bo operowałem w tym czasie z dwóch rachunków, wycofywałem i dokładałem srodki wedle potrzeb. Więc stosunek zysku obecnego do zaangazowanych maksymalnie srodków jest na poziomie 48%. Jestem zadowolony, ten rok zapowiada sie bardzo dobrze.

To jest gra. Zabawa na pieniądze.

przemek_f
0
Wysłane: 7 maja 2009 07:22:00
nocnygracz napisał(a):
przemek_f
Czy teraz znowu wrocisz do korzeni i bedziesz sie zabawial wiecej na New Connect?
Bo to chyba jeden z wnioskow?

Wnioski co do newConnect wcale nie są takie jednoznaczne. Po pierwsze wynika to z przyjętej metody obliczeń, która nie uwzględnia czasu jaki trzymałem poszczególne akcje.
Generalnie inwestuję średnioterminowo. Niemniej jednak na rynku newConnect udało mi się w tym czasie obrócić akcjami tylko raz, na rynku podstawowym te same pieniądze mogły pracować kilka razy.
NewConnect jest rynkiem niezwykle mało płynnym. Sprzedaż akcji wartych 10k zł jeśli nie chce się zaniżyć kursu może trwać i parę tygodni Anxious

Poza tym 'perełki' które wyszukałem w październiku w międzyczasie zostały docenione przez rynek. Tak naprawdę większość spółek na NC to atrapy, i nie za bardzo jest z czego wybierać.
Bardziej liczę na spółki które mają dopiero wejść na NC. Jest sporo takich zamrożonych spółek, które czekają z wejściem na lepsze czasy.

WatchDog, Jarbas, TheBlackHorse

Cieszę się że spodobała wam się moja analiza. Może niezbyt profesjonalna, ale oryginalna na pewno jest.
Pewnie jakoś chciałem się odwdzięczyć za informacje, które 'wykradam' z tego portalu happy11

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 7 maja 2009 13:33:09
W tej sytuacji rekomendacje z SW wysunely sie na pierwsze miejsce Angel

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 7 maja 2009 15:54:40
Świetne zestawienie. Też powoli przymierzam się do założenia zeszyciku, w którym będę notował dokładne motywy zakupu i sprzedaży papiera bo ciężko inaczej ogarnąć gdzie się popełnia błędy.

Co do:
Jak cholera moge się z tym niestety zgodzić. Tam gdzie mam zaplanowane z góry działanie i postępuję zgodnie z przyjętymi założeniami (co oznacza czasem odpuszczenie sobie paru okazji) wszystko idzie w miarę okej, tam gdzie działałem emocjonalnie praktycznie tylko wtopy (ehh).
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 7 maja 2009 15:56

przemek_f
0
Wysłane: 7 maja 2009 18:14:38
nocnygracz napisał(a):
W tej sytuacji rekomendacje z SW wysunely sie na pierwsze miejsce Angel

Masz rację.

Zastanawiałem się jak to ugryźć by znalazło wyraz w mojej statystyce scratch Wartość inwestycji przekroczyła 1,64 raza wartość posiadanego kapitału więc taka była krotność użycia do zakupów każdej złotówki. Założyłem upraszczająco, że każda złotówka użyta do inwestycji krótszej niż miesiąc pracowała 2 razy, każda złotówka dłuższej inwestycji pracowała tylko raz. Przy takim założeniu skorygowana tabelka opłacalności inwestycji wygląda tak:

analiza raportów............................... 47,03%
analiza wskaźników.......................... 20,58%
rekomendacje forum stockwatch....... 53,34%
rekomendacje forum bankier.............. -0,64%

na pozostałe zestawienia ten fakt praktycznie nie ma wpływu, dane zmieniają się proporcjonalnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,303 sek.

uaamdgls
towmpipg
iqbvmojn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qeggftew
unwluiat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat