Omówienie skonsolidowanych wyników INTER GROCLIN AUTO za półrocze 2011 roku
Wyniki Groclinu są przez Forumowiczów aktywnie przewidywane przez odnotowywanie kolejnych kontraktów. Taka praca robiona na bieżąco podbudowała nasze oczekiwania co do wyników. Te jednak składają się z czegoś więcej niż suma kontraktów, których realizacja nie postępuje w spółce liniowo. Widać to po danych z tego kwartału, które wielu rozczarowały.
Przede wszystkim mamy w porównaniu do poprzedniego kwartału spadek przychodów ze sprzedaży. Tego chyba nikt się nie spodziewał, bo przecież spółka podpisała i zareklamowała tyle nowej działalności, że miał być niesamowity wystrzał. Ten jednak nie nastąpił. Spadek pojawił się po raz pierwszy od roku.
Niestety nastąpił także spadek rentowności na poziomie zysku brutto ze sprzedaży. W analizowanym kwartale wyniósł 8% przychodów i oznacza to ciągły spadek od ponad 2 lat. W rezultacie zysk brutto praktycznie nie występuje, więc ta działalność praktycznie na siebie nie zarabia. ROE i ROA są na granicy 1%, więc poziom w mojej ocenie niezauważalny.
Do tego wszystkiego trzeci kwartał z rzędu mamy ujemne przepływy z działalności operacyjnej. W związku z tym spółka finansowała się kredytami, więc ponownie wzrosło zadłużenie. W poprzednim kwartale chwaliłam ciągłe spadki zadłużenia. Ale jak widać Groclinowi nie starczyło sił na utrzymanie takiej pozytywnej tendencji.
Oczywiście powstaje pytanie, czemu liczby wyglądają tak źle? No więc sprawozdanie zarządu z działalności o dokonaniach minionego półrocza mówi tyle: podpisanie umowy z GM oraz Keiper i podpisanie umowy na dofinansowanie lean manufacturing. Pozostałe informacje zawierają jedynie liczbowe porównanie do pierwszego półrocza 2010 roku, które oczywiście wypada na korzyść spółki. Spółka pisze, że nastąpiło podpisanie nowych umów, przeprowadza się restrukturyzacja i korzystnie kształtują się kursy walutowe.
Spółka słowem nie odniosła się do obietnic prezesa, nowo podpisanych kontraktów oraz oczekiwań rozwoju i zwiększonych przychodów. Nie napisano nic o postępach w realizacji konkretnych kontraktów, o tym kiedy wejdą one na linię produkcyjną i zaczną generować wpływy. Nic na ten temat nie ma! Sprawozdanie zarządu nie zawiera żadnych informacji istotnych z punktu widzenia oceny sytuacji fundamentalnej spółki w ujęciu bieżącym.
Przepraszam ale po prostu nie jestem w stanie w żaden sposób pomóc. Zaprezentowane dane w żaden sposób nie odnoszą się do naszych oczekiwań. Nie mam absolutnie żadnego punktu zaczepienia, żeby stwierdzić, co stało się na przestrzeni ostatniego kwartału. Mogę jedynie napisać tak dla potwierdzenia, że Groclin rozpoznaje przychody zgodnie z MSR 18 Przychody. Czyli nie następuje żadne rozliczanie podpisanych kontraktów w czasie. Przychody rozpoznawane są zgodnie z wystawianymi fakturami za wydaną produkcję.
Wydaje mi się, że sprawozdanie zawiera małe pomyłki. Otóż na stronie 42 napisane jest, że zatwierdzenia sprawozdania IGA za półrocze 2011 roku dokonał zarząd. Wydaje mi się (choć jest już późno), że powinno to nastąpić przez zgromadzenie akcjonariuszy.
Podsumowując: sprawozdanie jest cokolwiek kuriozalne.
www.stockwatch.pl/gpw/groclin,... – wskaźniki już przeliczone – zapraszam do zapoznania się.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.