Temat:
PBG
@DarthUnreal Ciekawe porównanie i analiza Mówiąc szczerze to obecnie nie zainwestowałbym złotówki w Budimex - jedyną ich zaletą jest to, że mają gotówkę (to prawda że przy dzisiejszych kłopotach budowlanki jest to cecha, którą się ceni) ale na tym ich zalety się kończą. A perspektywy rozwoju w branżach w jakich działa Budimex są kiepskie w przeciwieństwie do PBG i Polimexu. Proponuję sobie zajrzeć do Sprawozdania Zarządu PBG za rok 2011 na str. 69 tabela nr 23.dotycząca rynku budowlanego w Polsce - raport sporządzony przez & Co. Niech sobie każdy przypisze kto w jakiej branży działa i na jakiej będzie się skupiał w przyszłości. Dodatkowo podaję ściągę ze str. 33 tego samego sprawozdania zarządu za 2011r mówiącą kto w jakim sektorze się porusza. W mojej ocenie pierwsze półrocze PBG zakończy z wynikiem netto w pobliżu 0 lub niewielkim plusie- tj. straty na kontraktach drogowych będą rekompensowane zwłaszcza zyskami z już pełnej konsolidacji Rafako oraz ich całego ramienia energetycznego, choć nie należy zapominać iż generują również dodatnie marże z segmenty gazowo - paliwowego oraz wodnego. Zacznie zarabiać od II półrocza. Zysk na całym roku można szacować ostrożnie na ok 100 mln zł - choć najlepiej poczekać na ich prognozę! Teraz panuje strach oraz dominuje idea: cash is a king! Wiec kluczem dla PBG jest pozyskanie kapitału i dobrnięcie do II półrocza.
|
|
Temat:
PBG
No i po raporcie rocznym, Ci co spodziewali się, że audytor otworzy szafę usłaną gęsto usianymi i ukrytymi wcześniej trupami mogą czuć lekki niedosyt :-)) Tak jak się można było spodziewać zostały lekko skorygowane przychody w dół co automatycznie w RZiS ścięło EBIT oraz wynik netto. Natomiast co ważne audytor nie nakazał zrobienia odpisów.
Wydaje się że oczekiwanie na ten raport i jego ewentualnie mocno negatywny wydźwięk również odstraszało inwestorów. Teraz przynajmniej to ryzyko zostało zdjęte z "tapety". Teraz pozostaje kwestia zasilenia kapitału obrotowego - kredyt pomostowy + sprzedaż nieruchomości+ ewentualna emisja obligacji.
|
|
Temat:
PBG
le rom napisał(a):
Pytam się znawców analizy fundamentalnej Skąd ten popłoch o brak płynności a wręcz upadłość PBG ??
A to, że kurs akcji zanurkował dość poważnie to syndrom branży budowlanej na obecnym etapie cyklu koniunktury. I patrząc na poczynania patologiczne DSS można wpaść w pesymizm. Ta droga nie dla PBG !!!
Nie będę długo się rozwodził więc powiem krótko i pewnie sie powtórzę: albo ktoś wierzy że PBG upadnie (czytaj upadłość likwidacyjna lub nawet układowa ale wiosek musi złożyć zarząd a nie jakiś tam podwykonawca X - bo oststnio zrobili z tego hucpę  ) i wówczas aktualna wycena spółki jest nadal zawyzona albo też zakłada, iż spółka przebrnie przez problemy z płynnością finansową i wówczas jest skrajnie niedowartościowana. A sentyment do danej branży ma to do siebie, że jest rzecza zmienną. Przestrzegałbym również przed upraszczaniem pewnych rzeczy i stawianiem znaku równości pomiędzy PBG a Hyrdobudowę. PBG ma bardziej złożona strukturę i tylko ok 1/3 kontraktów pochodzi z sektora drogowego, który zresztą od IIIQ b.r. będzie już znacząco wygaszany. Natomiast wyzwaniem jest aby jeszcze przebrnąć przez IIq a potem juz będzie z górki tj.zejda płatności za budowę autostrad. A teraz nie jest ważne że te kontrakty ostatecznie wygenerują straty ważne że spłyną środki finansowe za nie! Wartością PBG jest Rafako i całe jej ramię energetyczne i wg mnie spółka ta będzie miała dopiero najlepsze lata przez sobą (mysle o Rafako) bo nawet jesli nie bedzie wygrywać przetargów to może w nich później partycypować jako podwykonawca. Proszę sobie sprawdzić ile jest firm np. w Europie w produkcji kotłów opalanych węglem (a takie nadal m.in. elektrownie w Polsce mają powstawać) - zapewniam że niewiele. Zatem każdy musi rozstrzygnąć sobie ten dylemat. tj jakie jest ryzyko bankructwa spółki - wg mnie niewielkie (choćby dlatego że głównym wierzycielom/bankom nie opłacałoby się w tej sytuacji wymawić kredytów) a spółka powinna mieć cały czas zdolność do płacenia odsetek.
|
|
Temat:
PBG
VeRtO napisał(a):Generalnie nie wiadomo nic oprócz tego że spada. A pozytywne informacje (Galeria Kujawska, ugoda z NCS, Rafako na kontrakcie w Opolu) nie wpłynęły w ogóle na kurs. Wygląda na to, że Prezes się obkupi na dołkach, które się być może szykują(po tym co się dzieje na szerokim i WIG-BUDOWNICTWO) i sobie zwiększy pakiecik za bezcen. ) Negatywny nastrój to zawsze dobry prognostyk dla kursu ale do rzeczy. Uchwała NWZA o emisji obligacji a nie emisji akcji (już o tym wspominałem) była wg mnie lepszym wariantem, przynajmniej w przypadku akcjonariuszy mniejszościowych. Uchwalenie wariantu emisji z pp oznaczałoby zgodę na emisję po baaaardzo niskiej cenie emisyjnej a to z kolei oznaczałoby, iż spółka faktycznie jest pod ścianą i musi szybko znaleźć pieniążki. Jak widać tak nie jest. Uchwalenie emisji obligacji zamiennych na akcje, dodatkowo podzielonych na 12 transz daje bardzo wiele możliwości spółce. Jest tez nawet prawdopodobne, że mogą nawet z opcji emisji obligacji nie skorzystać jeśli inne zdarzenia (np sprzedaż nieruchomości) nastąpi wkrótce. Nie ma co utyskiwać za bardzo że nic nie wiadomo. Dlatego właśnie że spółka ma inne alternatywy pozyskania kapitału. Jeszce raz proponuję sobie przeczytać to co wkleił kolega @fidelio77 tj aktualizację z wyceny i rekomendacji DI BRE dla PBG. Z czego widzą 3 główne problemy wymagające pozyskania kapitału: - NCS ok 200mln z czego dla podwykonawców ok 100 mln zł - lecz jest już ugoda!!! - uregulowanie płatności na A1 50-100 mln zł - i zwłaszcza wykup obligacji w lipcu 2012: 375 mln zł. Zatem jak sprzedadzą budynek Skalar oraz rozwiążą z GDiKA sprawę płatności na A1 to z całej afery o emisji nawet nie być. A co do zachowania kursu to widać, iż inwestorzy sprzedali "fakty" po NWZA co zresztą dość dobrze wpisało się w ponury nastrój na szerokim rynku. Na mocno malejących obrotach udało im się zepchnąć kurs w granice nowych minimów. Niemniej jednak spadający wolumen jest dość dobrym prognostykiem. Dziś rano pewnie lekkie bujanie miedzy 34-33 a potem już odrabianie strat. Jak dla mnie powinna się tu wykreować formacja podwójnego dna
|
|
Temat:
PBG
WatchDog napisał(a): Graham - o którym piszemy dzisiaj na stronie głównej - zapomniał powiedzieć, że inwestowanie w wartość odbywa się w sytuacji tragedii i rynkowej paniki. Przecież rynek nie robi castingu na fajną spółkę, której potem mówi dla sportu: "dzisiaj imieniny Benjamina więc dziewczynko przecenimy cię poniżej wartości gotówki, ale poradzisz sobie przecież". Okazje powstają wtedy, gdy spółka wygląda jak świeżo rozjechana wiewiórka i każdy od niej ucieka, a tylko analityk z klamerką na nosie dostrzeże, że parę minut wcześniej połknęła złoty pierścionek.
To wszystko teoria. Akurat w wypadku PBG dużo powie cena wymiany obligacji na akcje, którą dzisiaj ponoć uchwalili (ESPI jeszcze nie było). Nie ma pewności, że jest tam ten złoty pierścionek i na tym polega ryzyko.
Pięknie powiedziane wodzu, zwłaszcza z tym pierścionkiem Podstawiając to do naszego PBG to może tym pierścionkiem okazać się Rafako A jesli chodzi o wczorajsze NWZA i podjęte uchwały to decyzja o emisji obligacjie jest wg mnie zdecydowanie lepsza. Jak sam słusznie wspomniał Wiśniewski w wywiadzie emisja akcji z pp w przy tej kapitalizacji oznaczałaby zaoferowanie inwestorom akcji w cenach jakie nie są dla niego do zaakceptowania. Emisja obligacji co prawda też zakłada konwersję na akcje ale można to zrobić w dłuższym terminie. Ja nie sądzę aby zgodzili się na konwersję dla nowo wyemitowanych akcji po ich cenie niższej niż 60!!! Zreszta sam Wiśniewski przyznał, że zamierza tez teraz skupować akcje. A z projektów uchwał było wcześniej wiadomo, że na walnym nie będą ustalać ceny akcji (to ma zrobić zarząd) tylko wybiorą pomiędzy 2 wariantami oraz dadzą max ograniczniki emisji tj. w tym przypadku wartość obligacji max 1,2mld zł natomiast max ilość akcji wyemitowanych pod konwersje 14,5 mln szt! Tyle i aż tyle. A widzę, że chyba niektórzy inwestorzy spodziewali się ujawnienia jakiegoś inwestora -rycerza na białym koniu z sakwami wypchanymi po brzegi. Inwestor branżowy nie jest wykluczony ale ja osobiście w niego nie wierzę gdyż Wiśniewski chce miec kontrolę strategicznego rozwoju nad firmą i tu może być problem. A jeszce co do decyzji sądu ws Opola oddalającej pozew Alstomu to w raporcie DI BRE można było przeczytać inwresujące zdanie jakie pozytywne skutki ta decyzja ma implikować dla Rafako i jego cash flow: Cytat:Po podpisaniu umowy na budowę bloków w Opolu (9,5 mld PLN) przez Rafako, Mostostal Warszawa, Polimex Mostostal i PGE, wykonawcom została wypłacona zaliczka w kwocie 2% wartości kontraktu brutto (231 mln PLN). Zaliczka z przyczyn formalnych trafiła wyłącznie do Rafako. Chodzi o to, że: - kontrakt w Opolu wymaga przedstawienia gwarancji zwrotu zaliczki; - do czasu decyzji Sądu Okręgowego ws. odwołania Alstomu do KIO, Rafako nie wykorzysta bankowych gwarancji zwrotu zaliczki (chodzi o wybór „polskiego konsorcjum” jako wykonawcy bloków w Opolu). - w takim wypadku Rafako gwarancje zwrotu zaliczki musi pokryć gotówką; - chodzi o kwotę 270-300 mln PLN; - oznacza to, że przejściowo (marzec – kwiecień 2012, Rafako ma negatywny kapitał obrotowy z tytułu realizacji kontraktu w Opolu); - sytuacja odwróci się na koniec Q2 2012 (z 50 mln PLN długu netto z tytułu realizacji kontraktu, Rafako zyska 74 mln PLN gotówki netto; czyli dodatni operacyjny cash flow wyniesie blisko 125 mln PLN. 74 mln PLN to 32% wartości zaliczki w kwocie 231 mln PLN). www.pbg-sa.pl/pub/pl/uploaddoc...
|
|
Temat:
PBG
Ale huśtawka TVN CNBC donosi że bedzie emisja obligacji zamiennych a akcje wartości 1,2 mldzł Rynek jak na razie ma problem jak to przyjąć choć dla mnie to pozytywna informacja EDIT: a za niedługo ma się pojawić prezes Wiśniewski w TVN CNBC więc będziemy znać szczegóły
|
|
Temat:
PBG
No cóż podejrzewałem, że za tą wielką czarną świecą z 22 marca stali m.in. zarządzający z Pioneera  . Abstrahując już od ich motywacji (zmiana portfela czy też redukcja aby objąć nową emisję)faktem pozostaje że pozbyli się akcji w samym dołku. Co do techniki to SW na niepewny kwieceń typuję m.in. PBG: www.stockwatch.pl/wiadomosci/d...Cytat: Mówiąc wprost – akcjogram PBG szykuje się do silnego odreagowania ostatnich spadków, zgodnie z zasadą proporcjonalności zwyżek do wcześniejszych fal spadkowych. Z tej tezy wypływa jeszcze jedna opcja. Otóż walory PBG są przede wszystkich bardzo głęboko wyprzedane i to w długim terminie. Jeśli wsparcie 34,30 zł wytrzyma, to kurs będzie mógł mocno odbić w górę w stronę 58,30–88,50 zł, gdzie zlokalizowane są pierwsze, ważniejsze technicznie opory. Pamiętajmy jednak, że do trwałych zwyżek na wzór hossy walorom PBG jeszcze bardzo daleko, gdyż średnie EMA-65 i EMA-100 układają się, a w zasadzie są nastawione, na dalsze zniżki kursu PBG w średnim terminie może właśnie po spodziewanym kwietniowo-majowym podbiciu. – twierdzi analityk DM BOŚ. Natomiast jutro ważny dzień decyzja NWZA oraz wyrok sądu w sprawie Rafako. Tak sobie w weekend na spokojnie rozmyślałem nad tym jak będzie reakcja rynku na zapowiedź ewentualnej emisji i wydaje się, iż uchwalenie obu wariantów (emisja z pp lub emisja obligacji) jesli tylko będzie uchwalona jednomyślnie za zgodą funduszy to będzie przyjęta pozytywnie. Oczywiście wybór wersji obligacji mógłby wywołać silną, aczkolwiek krótkotrwałą, euforię na akcjach natomiast sama emisja z pp powinna mieć również pozytywny wydźwięk. Należy pamiętać, że obecnie spółce potrzebna jest przede wszystkim cash i jeśli fundusze wyrażą zgodę na emisję tzn. że w niej godzą się uczestniczyć.
|
|
Temat:
PBG
Dosyć ciekawa informacja ukazała się dziś tj. wywiad prezesa PBG z PAP: gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...Wywiad jakiego udzielił Wiśniewski rzuca pewne światło na to co będzie się dziać na NWZA i jakie decyzję mogą zapaść: Cytat:PBG planuje emisję nie więcej niż 14.295.000 akcji serii H z prawem poboru lub emisję obligacji zamiennych na akcje. NWZ, które ma podjąć decyzję w tej sprawie zostało zwołane na 3 kwietnia. Spółka informowała, że planuje znaleźć silnego inwestora strategicznego, dlatego chce mieć możliwość emisji obligacji zamiennych na akcje z wyłączeniem prawa poboru, skierowaną do nowego inwestora, jak i emisji akcji z prawem poboru. Choć do NWZ, które ma podjąć uchwały o emisji akcji lub obligacji, zostało tylko kilka dni, spółka nie informuje, który wariant preferuje, ani jakie mogą być dokładne parametry emisji. "Parametry emisji będą zależeć od efektów obecnie prowadzonych rozmów, rekomendacji doradców oraz sytuacji na giełdzie. Daliśmy jasny przekaz, że naszą intencją jest uzyskanie jak najwyższych cen emisyjnych. Jeśli chodzi o to, który wariant - emisja obligacji zamiennych na akcje czy akcji z prawem poboru - o tym ostatecznie zdecyduje WZA" - powiedział Wiśniewski. Poinformował też, że z emisji spółka planuje pozyskać kilkaset milionów złotych. Po tych wypowiedziach daje jednak osobiście większe szanse na uchwalenie wariantu emisji obligacji zamiennych na akcje. Zresztą Wiśniewski sam podkreśla w tym wywiadzie że rozmawiają z wieloma potencjalnymi inwestorami - choć jeszcze nic nie jest rozstrzygnięte na tym etapie. Cytat:"Na tę chwilę grono potencjalnych inwestorów jest dość szerokie i w grę wchodzi zarówno inwestor z branży, jak i inwestor finansowy" - dodał. Zatem wg mnie plan wygląda następująco uchwalą na walnym emisję obligacji zamiennych na akcję dla ewentualnego inwestora. A cena emisyjna ustali potem zarząd w wyniku negocjacji z potencjalnym inwestorem. Nie wiem czy drugi wariant j. emisja akcji z pp jest dla nich aż tak opłacalny przy tak niskim kursie? No ale ostatecznie sprawa rozstrzygnie sie już 3 kwietnia - tj albo inwestor i dla niego emisja obligacji albo zwykła emisja akcji z pp!!! Natomiast jutro również jest ważny dzień gdyż 30 marca ma odbyć się rozprawa w Sądzie Okręgowym ws odwołania Alstomu do decyzji KIO która odrzuciła ich odwołanie w sprawie przegranego przetargu na budowę bloków energetycznych w Opolu, a który to przetarg wygrało w konsorcjum Rafako - wartość przetargu ok.9,5 mld zł w tym udział Rafako to bodaj 3,2 mld zł!! I jest duża szansa że Sąd odrzuci również odwołanie Alstomu.
|
|
Temat:
MIDAS
Czyli od jutra zaczyna się zabawa z PDA:-)) i pytanie czy część inwestorów będzie chciała od razu zrealizować skromne zyski bo szacuję, że średni rzeczywisty koszt zakupu PP wyniósł między 0,78-0,85.
Niemniej jednak na jutrzejszym otwarciu będzie się wiele działo ciekawego. Zapewne na początku duży dyskont w notowaniach PDA i starych akcji, potem szybko niwelowany.
|
|
Temat:
PBG
mdtrader napisał(a):Powinno byc jak na rynku miedzybankowym i rowniez chyba tak w Australii jest przy zamowieniach publicznych-skrajne oferty sie od rzuca w pierwszej kolejnosci i dopiero na tymi pozostalymi sie skupia i wybiera najopowiedniejsza. Dokładnie tak - i nie jestem pewien czy nie jest to zaczerpnięte nawet z teorii gier. Natomiast przy tak ustawionej metodologii kryteriów wyboru oferty każdy składający ofertę musi się bardzo dobrze zastanowić z jednej strony aby jego oferta była konkurencyjna a jednocześnie pamiętając aby nie stosować cen dumpingowych bo może być odrzucona. Takie proste a takie trudne do zastosowania w praktyce A wracając do meritum. Dla mnie ważniejszym info było jednak wczorajszy lakoniczny komunikat. Sprzedaż Hydrobudowy, która wydaje się główną kulą u nogi - faktycznie rozwiałaby, przynajmniej częściowo, problemy spółki i obniżyłaby znacząc wskaźnik dług netto/EBITDA. Tyle że jak zawsze diabeł będzie tkwił w szczegółach. Jak słusznie zauważył WD PBG udzieliła dużych pożyczek swoim spółkom zależnym i teraz przy sprzedaży ciekawe byłoby jak to wszystko zostanie rozliczone. Niemniej jednak widać że działania spółki idą we właściwym kierunku. Natomiast nie znamy dokładnie tempa tych prac?? Dodatkowo wczorajszy popyt na akcje był całkiem imponujący. W tej sytuacji jakiej znalazał się PBG można chyba zacytować śmiało klasyka, który powiedział" Informacje o mojej śmierci okazały się mocno przesadzone"
|
|
Temat:
PBG
Coś mi to nie gra z tymi notowaniami spółki bo widać, że kurs pomimo bardzo dużego wyprzedania oraz już nawet przy realizacji pesymistycznych scenariuszy niedowartościowany. Pogrzebałem trochę w komunikatach spółki zwróciłem uwagę na kilka rzeczy, które mnie zastanowiły. Pioneer wchodził w spółkę w kwietniu 2010 r. a dokładniej ujawnił się w akcjonariacie po przekształceniu w jeden fundusz swoich różnych funduszy specjalistycznych, które stały się subfunduszami i miał wówczas udziały w kapitale zakładowym 11,26%. Potem systematycznie zwiększa zangażowanie w drugiej połowie 2010r. W listopadzie 2010 r ma już 15,59%. udziałów – zwracam uwagę że wówcz as cena akcji PBG utrzymywała się cały czas powyżej 200. W 2011 Pioneeer cały czas sukcesywnie dokupuje akcje (styczeń-maj). W opisywanym okresie 2011 ceny akcji były w przedziale 200-150!! W maju ostatni zakup akcji i zaangażowanie tego funduszu sięgnie 19,15% udziału w kapitale zakładowym tj. prawie 3,5 mln akcji. Czyli jeszcze w maju 2011 kiedy już było wiadomo, że Hiszpanie nie kupią Hydrobudowy oraz kontrakty drogowe będą zapewne bardzo dużą kulą u nogi dla wszystkich spółek z sektora budownictwa. Od grudnia 2011 r. zaczynają sprzedaż akcji. Co ciekawe natomiast to to że w listopadzie 2011 ING OFE informuje o zakupie akcji i wzroście zaangażowania w spółkę. Piszę to aby pokazać zwłaszcza koledze @szutnik, iż „wielcy gracze” nie mają wyłączności na nieomylność oraz że jeszcze częściej się mylą niż drobni, a zwłaszcza Pioneer, który powoli staje się „kultowym” anty wskaźnikiem. Gzieś już pisałem kiedyś że dla mnie zdecydowanie lepszą wartością prognostyczną i jakościową stanowią OFE natomiast ujawnienie się TFI w akcjonariatach często stanowi zapalenie czerwonej lampki. Teraz za kolejnymi spadkami kursu stoi zapewne Pioneer, bo jak się ma średnią zakupu ok 200 (zgaduję?) to czy się będzie sprzedawać po 50, 40 czy 35 to już dla nich nie istotne jeśli podjeli decyzję o wychodzeniu ze spółki. Bo stopa zwrotu -75% czy – 80% nie ma już takiego zanczenia jak wiadomo, że i tak wtopili. Proponuję natomiast zastanowić się nad ruchami głównego udziałowca czyli pana J.Wiśniewskiego, który w drugiej połowie grudnia 2011 oraz w pierwszej połowie stycznia zakupił ponad 135 tyś akcji za ok 10 mln zł. Uśredniona cena zakupu wychodziła ok 74zł! Czyli nie tak całkiem dawno?? Znał już wszystkie problemy spółki, wiedział że Rafako kupią za własne pieniądze, z pewnością wiedział o wynikach za IVQ 2011 oraz cały rok jak i problemach z cash flow oraz że będą musieli posiłkować się zdobyciem funduszy z zewnątrz. Jeśliby przewidywałby najgorsze (a on ma najlepsza wiedzę o spółce) to by poczekał z zakupem??? Podsumowując wg mnie jest spora szansa, że emisja będzie bez prawa poboru (emisja obligacji zamiennych na akcje) ukierunkowana do inwestora strategicznego- ale może nim być też sam Wiśniewski. To tyle przemyśleń z wczorajszego wieczora
|
|
Temat:
PBG
Nie chcę się z wszystkimi wdawać w polemikę bo albo ktoś czuję okazję i kupuje albo czuje smród i sprzedaje. Po tym jak padło wsparcie na 42-42,5 kurs znów mocno zanurkował. Ostanie 2 dni (dziś i wczoraj) to przykład klasycznej paniki na akcjach co zawsze zwiastuje koniec takich wodospadów. Zakładam, że Pioneer w tym tygodniu tez wywala ale o tym zapewne dowiemy się pod koniec tygodnia najwcześniej. Przeczytałem sobie analize DI BRE, którą wkleił kolega @fidelio77. Ciekawa lektura. Nie wiem co rynek ma negatywnego dyskontować tym poziomem ale nawet w najgorszym scenariuszu więcej można uzyskać że sprzedaży aktywów PBG. Dal mnie inna rzecz jest zastanawiająca tj. kurs Rafako. Który niewiele sobie robi z tego wodospadu swojej spółki matki  Obecna kapitalizacja PBG zaczyna być prawie równa udziałowi (66%) w kapitalizacji Rafako. Tylko mi nie mówcie że rynek jest efektywny
|
|
Temat:
PBG
A dla miłośników AT przypomnę jeszcze fragment z ostatniej analizy AT przygotowanej przez SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...sasky napisał(a):Środowym spadkom towarzyszył rekordowy wolumen w ostatnim półroczu. Istnieje prawdopodobieństwo, że właśnie wtedy obserwowaliśmy dzień odwrotu... Wróćmy ponownie do przypuszczalnego dnia odwrotu. Jeżeli rzeczywiście mieliśmy z nim do czynienia, to należy spodziewać się w krótkim terminie ponownego testu ekstremum, tym razem na znacznie mniejszym wolumenie. No na razie się to sprawdza - dziś rano zapewne będzie test 42-42,5 - jak się wybronią to powstanie mocne wsparcie i mocna korekta ostatniego wodospadu. A tak zastanawiając się jeszcze nad spółką przyszła mi analogią go KGHM-u. W przypadku PBG informacja o nowej emisji wywaliła kurs choć jeśli spółką ma problemy z płynnością a chce się rozwijać to ta informacja powinna mieć jednak neutralny wydźwięk (oczywiście nie znamy parametrów ceny emisyjnej i to jest ta niepewność). Podobnie było w przypadku KGHM-u i podania przez nich info o nabyciu kanadyjskiej Quadry. Info jeśli nie pozytywne to co najmniej neutralne a kurs po tej informacji też spadał mocno. Nie porównuję spółek bo są faktycznie różne lecz jedynie pewien schemat tłumnego działania inwestorów po podaniu informacji i nie do końca racjonalnego jej odczytania. Ale to takie poboczne, luźne rozważania
|
|
Temat:
PBG
rafsty napisał(a):broker_ns napisał(a):Znając zdolności analityczne zarządzających z TFI Pionieer to być może oni wywalali bo są znani z tego żeby pozbywać się akcji w dołkach. Bingo! Cytat:Zawiadomienie przez Pioneer Pekao Investment Management S.A. o spadku zaangażowania w akcje PBG S.A ucofb napisał(a):Zawiadomienie, że Pioneer sprzedał to chyba najlepszy prognostyk dla kursu akcji. Oni są niesamowici, zawsze sprzedają na samym dole, no dobra niemal zawsze :) Chciałoby się rzec: W kategorii najlepszy TFI od wywalania akcji w dołkach the Oscar goes for Pioneer  Bardzo dobry anty wskaźnik, na Borku świetnie zadziałał, zobaczymy jak tutaj będzie. szutnik napisał(a):Kupno akcji PBG to obecnie niesamowita okazja dla...Prostych Dawców Kapitału, by mogli zrobić to, co umieją najlepiej - przekazać swoje pieniądze tym, którzy lepiej od nich wiedzą, co się robi z pieniędzmi. Twoje, jakkolwiek wyrafinowane analizy techniczne są obarczone wg mnie jednym ale za to bardzo znaczącym handicapem: mianowicie są całkowicie wyizolowane z sytuacji fundamentalnej danej spółki oraz czynników i bodźców fundamentalnych które doprowadziły kurs do tego czy innego poziomu. Czy pisząc np.o wyprzedaniu tej spółki zerkałeś chociażby na jej wskaźnik c/z?? Ja nie twierdzę, że jest tylko różowo jedynie dostrzegam znaczące negatywne przereagowanie rynku. Osobiście uważam że chcą zdobyć kasę z rynku aby nie tylko poprawić płynność ale co za tym idzie również mieć środki finansowe aby móc startować wielomiliardowych przetargach energetycznych gdzie pewien własny wkład finansowy na początku jest konieczny. Rafako już zdobyło z partnerami przetarg w Opolu więc pieniążki są konieczne!!! A tak naprawdę to cała branża budowlana jest od 2007 r. mocno na cenzurowanym - oberwała z nawiązką. PBG dostało się ostatnio jeszcze mocniej za nabycie Rafako po cenie wyższej niż ówczesna cena rynkowa (premia za przejęcie) ale wg mnie to był dobry strategiczny krok aby przenieść ciężar przychodów z kontraktów na bardzo perspektywiczną branżę energetyczną. WatchDog napisał(a): Buldi, ten faktor pochodzi ode mnie.
Wg nieaudytowanego SF za Q4'2k11 mamy w skonsolidowanym: - goodwill 882 654 tys. zł - wartości niematerialne 51 111 tys. zł = razem 933 765 tys. zł
A ponieważ: - kapitały własne 2 329 040 tys. zł to WNiP stanowią w nich właśnie 40%
Ale nawet jak zdejmiemy 40% WNiP z bilansu i kapitałów własnych to daje nam to np wskaźnik c/wk= 0,46 więc nadal interesująco przy pozostałych wskaźnikach zyskowności Oczywiście jest jeszcze kwestia ewentualnych odpisów o której wspominałeś ale równie dobrze audytor może nie mieć zastrzeżeń.
|
|
Temat:
MIDAS
lukch napisał(a):broker_ns napisał(a):Jeszce klika słów co do zachowania kursu - bo nie zgadzam się z opinią że przewidywanie zachowania zmian kursu jest ruletką  Przewidywanie zawsze jest ruletką (w końcu przewidujesz a nie liczysz szanse), trader nie przewiduje, trader reaguje. Chociaż był taki jeden prorok co przewidział, że wróci. broker_ns napisał(a):Krótkoterminowo (1 m-c) jednak kurs może nie chcieć rosnąć a wręcz dalej cofać. Powody to m.in. start notowań PDA (przełom marzec/kwiecień) wcześniej raport roczny i zapewne odnotowane kolejnej straty no i oczywiście napięta sytuacja na rynku szerokim. Znowu wróżymy, ale jak będzie inaczej to przelejesz mi 100k? Nie wróż. Zapewne i oczywiście ;-) masz rację. broker_ns napisał(a):A z pozytywów to info o sukcesie emisji (ale tego to się chyba wszyscy spodziewają). No nie, znowu wizja przyszłości? broker_ns napisał(a):Natomiast długoterminowo wydaje mi się że kurs będzie skazany na wzrosty, choć nie podejmuję się na razie prognozować ich skali bo to będzie zależeć od informacji o sprzedaży GB. Jak młoda kobieta u cyganki. Spotkasz młodego przystojnego i Ci się oświadczy! A to wszystko w ciągu najbliższych 5 lat. Co wy z tym przepowiadaniem przyszłości? broker_ns napisał(a):Tak więc Ci co weszli w emisję raczej nie stracą na tym i powinni spać spokojnie - spółka już ma skrystalizowaną strukturę, zaczyna generować pierwsze przychody i jakby nie było ma cenne aktywa w postaci unikalnych częstotliwości. Kolejna wróżba. Generalnie nie mogłem się powstrzymać bo zero danych a stwierdzeń co do przyszłości kilka i to dość jasno sformułowanych. Polecam jednak ruletkę, no bo skoro się da. Obok hotelu Marriott w Warszawie jest przyjemne kasyno. Skoro Midas jest tak oczywisty i tak fajnie jeździ w dół i w górę dynamicznie to nawet startując ze skromnymi 50 000 zł powinieneś mieć już koło 5-6 mln zł, jeśli nie masz to czas przestać wróżyć no bo przecież na samych PP było 120% do zrobienia i też było to oczywiste, prawda? Krótka i spóźniona polemika z kolegą @lukch gdyż zdaje się, iż troszkę inaczej pojmujemy sens inwestowania i zajmowania pozycji. Żeby rozwiać kolegi wątpliwości i trochę rozczarować to niestety nie korzystam z usług wróżbiarskich pięknej cyganki o kruczych włosach. Przy decyzjach inwestycyjnych antycypuje (dokładnie tak: przewiduje!!!) czyniąc wcześniej pewne założenia (wg mnie najbardziej prawdopodobny scenariusz) zachowania kursu w danych ramach czasowych bazując na danych historycznych, przesłankach fundamentalnych spółki, jej perspektywach rozwoju, nastroju akcjonariuszy itp. I oczywiście niekiedy się mylę gdyż w przeciwnym wypadku byłbym juz obrzydliwie bogaty ale też po to wymyślono zlecenia stop loss (do których osobiście mam ambiwalentny stosunek) ażeby nasze błędne prognozy zbytnio nie bolały. A wracając do Midasa to jakbyśmy mogli wszyscy wszystko przewidzieć to po co byłaby to cała zabawa w inwestowanie??? Nie wiem jak Ty lukch ale ja uczestniczyłem też na Midasie już podczas zeszłorocznej emisji (choć zredukowałem swoje zaangażowanie przed odcięciem i skupowałem potem przecenione pp) i poprzednia emisja mnie dużo nauczyła. Ta która teraz się kończy nie była do końca podobna do tamtej (zwłaszcza notowania pp) ale pewnych mechanizmów i analogi zachowań można było się doszukać i one wystąpiły. 1. Był spadek przed odcięciem. 2. Kurs akcji zaczął rosnąć gwałtowniej dopiero po zakończeniu notowań PP 3. Po dynamicznym wybiciu zaczęła się gra pod umowę z Polkomtelem która miała się ukazać do 9 marca i po tym zdarzeniu nastąpiła klasyczna sprzedaż faktów i ja je wówczas sprzedałem choć osobiście prognozowałem zasięg wybicia (po części spekulacyjnego) do poziomu 1,4. 4. Dziś pozytywne info o sukcesie emisji o czym pisałem i pozytywny impuls lecz też i było ono spodziewane. 5. Niestety jutro raport roczny i chyba jeszcze nie będzie zawierał dobrych informacji. 6. Zbliżający się start notowań PDA może znów zniechęcać popyt to zakupu akcji bo część będzie chciała zrealizować zysk. Choć osobiście prognozuję że nie będzie to spadek zbyt głęboki bo i wzrosty nie były relatywnie tak znaczące jak w poprzedniej emisji. Tak więc to nie są jakieś "wróżby" tylko założenia który każdy powinien sobie poczynić. A jako, iż dotyczą przyszłości to są obarczone jakąś dozą prawdopodobieństwa realizacji bądź jak kto woli ryzykiem błędu. Dzisiejsze info będzie krótkotrwałym impulsem wzrostowym o tym co zadecyduje będą publikowane jutro wyniki spółki - ciekawe czy już zaraportują sprzedaż GB i wzrost przychodów dla CP i Plusa. Pozytywem byłoby wykazania dodatniego EBIT ale nie sądzę aby im się to jeszcze w ostatnim kwartale 2011r udało. Tym bardziej, że raport ma być od razu za cały rok więc inwestorzy skupią się zapewne na wykazaniu znaczących start na wszystkich poziomach RZiS w tym zwłaszcza straty netto. lukch napisał(a):Chociaż był taki jeden prorok co przewidział, że wróci Nieładnie  . Cynizm nigdy nie jest mocnym orężem w szermierce polemicznej...
|
|
Temat:
PBG
Futro napisał(a):No ciekawy jestem tej rentowności na kontraktach energetycznych - jak się wszyscy na to rzucą to będzie presja i powtórka z rozrywki? Niby bariera wejścia jest większa, ale jestem cholerny ciekawy jak to będzie wyglądać. No i te należności - ciekawe ile z tego faktycznie spłynie na konto spółki. Jeśli chodzi o rynek krajowy to poważnej konkurencji prócz Polimex Mostostal nie dostrzegam. Natomiast sam prezes Wiśniewski jest znany z tego, że z wyprzedzeniem dostrzega koniunkturę dla danych sektorów z branży budowlanej i z powodzeniem próbuje w nich zaistnieć. Padło teraz na branże energetyczną (i słusznie) tyle że zadławili się kupnem Rafako a nie zdołali upłynnić Hydrobudowy. Stąd też te problemy. Ale jak tylko rozwiążą problem z płynnością to może być to rozwojowy biznes. @saksy - dzięki za analizę AT  . Jedynie 2 drobne uwagi: pierwszy opór postawiłbym jednak nieco niżej na poziomie ok. 54 a druga sprawa to jest związana z tym, że dzisiejsza sesja może byc specyficzna gdyż wygasają kontrakty a PBG wypada z wig-20 i dlatego przez te zburzenia może mieć mniejszą wartość prognostyczną. Na kontynuację poważniejszych wzrostów trzeba poczekać będzie raczej do przyszłego tygodnia.
|
|
Nie żebym się czepiał tej prognozy podanej przez spółkę bo na papierze wygląda bardzo ładnie ale w komunikacie jest jedno zdanie które trochę może zakłócić ten sielankowy obraz: Cytat:Prognoza uwzględnia pozytywy wpływ zdarzeń o charakterze jednorazowym, w tym ujawnienie gruntów inwestycyjnych oraz dodatni wpływ przejęcia majątku przedsiębiorstw YMOS. Czyli za część zysków będzie odpowiadać księgowe przeszacowanie na plus gruntów:-) W takiej sytuacji powinni podać jakich zysków spodziewają się z działalności ze swojego business core oczyszczonych z tego jednorazowego wydarzenia. Bo wg mnie przy umacniającej się złotym wyniki tego eksportera cieżko będzie poprawić. Zresztą Impexmetal będzie miał z pewnością gorsze wyniki r/r co już zapowiedział sam jego prezes. Cała nadzieja w branży moto.
|
|
Temat:
PBG
mrk napisał(a):Buyback? Z jednej strony emisja ratunkowa i planowana sprzedaż nieruchomości żeby pozyskać gotówkę i poprawić płynność, a z drugiej strony skup akcji. Jakoś sobie tego nie wyobrażam i wolałbym, a raczej będę wolał jeśli kupię (bo jak wiadomo padlina przyciąga sępy), żeby spożytkowali tą kasę na rozwiązanie swoich problemów, a nie na zakupy akcji. Poza tym jak uczy historia (mci, abc data, colian, bakalland) skup akcji własnych nie jest wcale katalizatorem wzrostów, są nimi natomiast polepszające się fundamenty. @mrk trochę chyba zbyt dosłownie wziąłeś moją wypowiedź a była ona zabarwiona słodką ironią:-) A wracając do spółki to główny problem jak wiadomo jest z płynnością a w mniejszym stopniu z rentownością biznesu (zwłaszcza że spółka będzie się przenosić ciężar przychodów z nisko marżowym kontraktów drogowych na wysokomarżowe kontrakty z branży energetycznej). Ale nadal mają wskźnik płynności bieżącej grubo powyżej jedności i ponad 0,5 mld gotówki. Wskaźniki ogólnego zadłużenia też nie są na alarmująco wysokim poziomie (62 % to lekko powyżej akceptowalnej granicy). Trochę sytuacja im się komplikuje ze wskaźnikiem dług netto/EBITDA bo chyba z pamięci podaje, że było powyżej 3,5. Ale spółka też ma pewne aktywa, które zamierza sprzedać oraz kontrakty drogowe, za które powinna spływać należności w tym roku. Tak więc wg mnie reakcja rynku jest mocno przesadzona. Oczywiście istnieje cały czas niepewność co do przyszłej emisji obligacji zamiennych na akcje baz też emisji nowych akcji. Ale akcje są już naprawdę mocno niedoszacowane a straszenie tym że PBG jest już bankrutem jest mało poważne. A jutro jest ciekawa sesja bo ostatni dzień notowań PBG w WIG-20. Zobaczymy czy fundusze indeksowe już w pełni wyczyściły się z tego waloru oraz czy będzie jeszcze okazja coś podkupić na spadkach - choć wg mnie większość z nich już to wcześniej uczyniła. Osobiście prognozuję pierwszy falę wzrostu kurs do poziomu 54-60. Potem info ze spółki (głównie o emisji) zadecydują o dalszych jego losach. Ale wielkich spadków już bym się raczej nie spodziewał.
|
|
Temat:
PBG
Dla mnie zawsze najlepszym wskaźnikiem jest nastrój wokół danego waloru. Jak następuje potęgowanie postów typu walor śmieciowy itp. to oznacza, że jesteśmy w trakcie przesilenia :-)) Ważne jest to co zauważył @le rom, że jest to nienormalna sytuacja (czytaj: trochę sztucznie wykreowana ), że spółka matka jest zażynana a jej spółki zależne sobie spokojnie rosną. Ja od dwóch dni podstawiam koszyczek i sobie uśredniam bo mimo wszystko nie jest to GTC jak niektórzy próbują tą spółkę porównywać. Znając zdolności analityczne zarządzających z TFI Pionieer to być może oni wywalali bo są znani z tego żeby pozbywać się akcji w dołkach. A cała sytuacja przypomina mi trochę tą jak była w zeszłym roku na Boryszewie - jak kurs opał lawinowo poniżej wsparcia 0,6 na 0,39 to przy tym dołku nastrój był fatalny i znaczna część wypowiadała się, że kurs dalej będzie spadał w otchłań. I to był najlepszy indykator, żeby zajmować pozycje Edit:Jak kurs się jeszcze trochę osunie to może do prjektu uchwał na WZA dodadzą dodatkowo punkt o skupie akcji własnych
|
|
Temat:
MIDAS
lukch napisał(a):Nawet osoby, która przejechały od dołu do góry i załapały się na owe dwa tygodnie w całej okazałości wiedzą, że MDS jest ruletką i na długo jeszcze nią pozostanie. Tu nie ma miejsca na analizę bo nawet przychodów z CP nie ma w raporcie! @lukch Ruletka to chyba niezbyt trafne określenie - bardziej pasuje walor o podwyższonym stopniu ryzyka inwestycyjnego. Ponadto nawet grając w ruletkę przecież też możesz od stołu w każdej chwili odejść. Przeglądałem raport CP aby również znaleźć dane dotyczące przychodów ze sprzedaży usług internetowych ale spółka nie podaje szczegółowych informacji finansowych dla poszczególnych sektorów działalności. Tym niemniej można się dowiedzieć iż na dzień 31 grudnia 2011 CP miał ponad 72 tyś. abonamentów usług internetowych (LTE/HASPA). Jeszce klika słów co do zachowania kursu - bo nie zgadzam się z opinią że przewidywanie zachowania zmian kursu jest ruletką  Po zachowaniu notowań kursu PP i towarzyszącemu mu zwiększonego wolumenu obrotów można było antycypować że kurs wzrośnie bo będzie gra pod umowę z Polkomtelem. Po jej ujawnieniu nastąpiła klasyczna "sprzedaż faktów". Co więcej dobre informacje dla spółki, które pojawiły się w czwartek w ostatnim tygodniu zostały całkowicie zignorowane przez inwestorów (chodzi o opóźnienie przeprowadzenia przetargu przez UKE na częstotliwości potrzebne do tworzenia LTE oraz prezentacja nowego tabletu Apple'a iPada, który ma już współgrać z technologią LTE!) i to juz był sygnał niepokojący. Nowa umowa z Polkomtelem na 100 mln nie zadowoliła rynku - choć wg mnie przyjęli formułę, że będą składać każde kolejne zamówienia na 100 mln. Jak będzie jeszcze jedno zamówienie od Polkomtela w tym roku to będzie to dobrze świadczyło o rosnącym zapotrzebowaniu na GB. Krótkoterminowo (1 m-c) jednak kurs może nie chcieć rosnąć a wręcz dalej cofać. Powody to m.in. start notowań PDA (przełom marzec/kwiecień) wcześniej raport roczny i zapewne odnotowane kolejnej straty no i oczywiście napięta sytuacja na rynku szerokim. A z pozytywów to info o sukcesie emisji (ale tego to się chyba wszyscy spodziewają). Natomiast długoterminowo wydaje mi się że kurs będzie skazany na wzrosty, choć nie podejmuję się na razie prognozować ich skali bo to będzie zależeć od informacji o sprzedaży GB . Tak więc Ci co weszli w emisję raczej nie stracą na tym i powinni spać spokojnie - spółka już ma skrystalizowaną strukturę, zaczyna generować pierwsze przychody i jakby nie było ma cenne aktywa w postaci unikalnych częstotliwości.
|
|
Temat:
PBG
To, że jest tanio, powiedziałbym nawet że bardzo tanio, widać dobrze patrząc na wskaźniki. Paradoksalnie jest zwłaszcza to, iż biorąc pod uwagę obecne dzisiejsze bieżące kursy PBG oraz Rafako to kapitalizacja Rafako (które przecież w 66% należy od niedawna do PBG) jest odrobinę większa  Czyż to nie paradoks :-)) Pytanie tylko czy może być jeszcze taniej? Zawsze może jeszcze trochę spaść ale chyba już główna skala i dynamika spadków została wyczerpana - zwłaszcza analizując wskaźnikowo spółkę. Choć AT też wskazuje na mocne wyprzedanie waloru. Inwestorzy wystraszyli się nowej, wielkiej emisji ale teraz przyjdzie na chłodno im to wszystko jeszcze raz przeanalizować. Podsumowując wg mnie z punktu widzenia AF spółka bardzo godna zainteresowania.
|
|
Temat:
MIDAS
Hmm złożyli zamówienie za ok 100 mln zł (podobnie jak ostatnio CP) a ja osobiście zakładałem że będzie zamówienie na 200 mln zł. Teraz zobaczymy czy będzie "sprzedaż faktów" czy kurs będzie w kolejnych sesjach się podnosił.
|
|
Temat:
MIDAS
Ładny wzrost na ładnych obrotach - ktoś zapewne chciał przypomnieć, że dziś jest ostatni dzień zapisu na akcje nowej emisji. Również ostatni dzień na dokonanie zapisów dodatkowych!!! Ten wzrost na zwiększonych obrotach był potrzebny aby pokazać ostatnim jeszcze "wahającym się" że objęcie akcji po 0,7 powinno się opłacić. Teraz zacznie się gra pod umowę z Polkomtelem. Kapitał spekulacyjny już pewnie czeka niecierpliwie w cuglach na sygnał do odpalenia
|
|
Temat:
MIDAS
broker_ns napisał(a):Nie ważne jaki byłby kurs referencyjny przed odcięciem dla zakończenia notowanych PP. Ja nadal uważam że w ostatnich dniach (jeśli nie będzie jakiś spektakularnych info) notowania PP powinny się osuwać a to z racji swojej specyfiki - bo cześc inwestorów bedzie się bała zamrozić gotówkę na "niepewne" czasy nadciągającej korekty. A na jakim poziomie ostatecznie skończą się notowania PP to teraz ciężko prognozować bo widać b.dużą zmienność w ich notowaniach. Wczorajsza spadająca gwiazda też daje troche do myślenia  . Mój scenariusz bazowy się nie zrealizował ale pisałem te słowa jeszcze we czwartek kiedy kurs zjechał z - 0,95 na 0,89. Natomiast piątek po skończonej sesji już można było ostrożnie wnioskować, że wielkiego cofnięcia w notowaniach kursów tutaj nie będzie i dzisiejsza sesja to potwierdza. Oznacza to m.in to że emisja się im udała tj. z dużą dozą prawdopodobieństwa pozyskają całość kwoty jaką planowali uzyskać, a jak wszyscy wiemy nie były to małe kwoty. Tak wieć Solorz już dzisiaj może spokojnie otwierać szampana - bo w ciężkich czasach zgarnął z rynku całkiem sporą kasę! [quote+sbyszek]A dla tych co kupią w zapisie dodatkowym dyskonto wynosi już 21,3%.[/quote] Nie liczyłbym zbytnio na zapisy dodatkowe. Jeśli jakieś zostaną jakieś "pojedyncze" akcje to nadsubskrypcja będzie ogromna! Od jutra start notowań kursu bez zbędnego gorsetu w postaci notowań pp. Widać z wykresy że kurs raczej ma ochotę rosnąc niż cofać się choć wszyscy i tak czekają na umowę z Plusem
|
|
Temat:
MIDAS
Taurus80 napisał(a):broker albo mnie zle zrozumiales albo ja sie zle wyrazilem :) chodzi mi o wskaznik cena/przychody 10 Zgadza się choć jedno wynika z drugiego tj. jako, że mało precyzyjnie się wyraziłeś to źle Cię zrozumiałem:-) A co o wielkości przychodów to ciężko je oszacować precyzyjnie na początku działalności spółki (choć mają rosnąć skokowo r/r) - na razie nawet nie wiadomo ile GB zużył CP przez ostatnie kilka m-cy 2011r. A poniedziałek zapowiada się bardzo ciekawie - ostatni dzień notowań PP. Okaże się czy wszystkim do końca nie puszczą nerwy i ostatnie wzrosty na pp zostaną utrzymane? O tym wspomina również SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...A dla tych mniej wtajemniczonych w emisje z pp: Cytat:StockWatch.pl przypomina, że potem nie będzie już możliwości ich sprzedaży, a nie złożenie zapisu na akcje nowej emisji spowoduje zniknięcie PP z rachunku i utratę pieniędzy wydanych na ich zakup
|
|
Temat:
MIDAS
sbyszek napisał(a): Brokers@ przy kursie PP 0,12-0,2 odpowiada kursowi 0,73-0,75, a dla kursu przed odcięciem to 0,85-0,95. Nie wydaje mi się to w takiej sytuacji realne. Z AT wychodzi mi, że kurs do 4 miesięcy będzie podążał do oporu 0,96-1,06 (odbicia maj , sierpień, listopad 2011). Oczywiście zakładam też mniej prawdopodobny negatywny scenariusz z oporem 0,70 (odbicia wrzesień, październik, listopad 2011). A dlaczego mniej prawdopodobny, bo wygląda na to, że rynek już gra pod udane objęcie emisji.
Nie ważne jaki byłby kurs referencyjny przed odcięciem dla zakończenia notowanych PP. Ja nadal uważam że w ostatnich dniach (jeśli nie będzie jakiś spektakularnych info) notowania PP powinny się osuwać a to z racji swojej specyfiki - bo cześc inwestorów bedzie się bała zamrozić gotówkę na "niepewne" czasy nadciągającej korekty. A na jakim poziomie ostatecznie skończą się notowania PP to teraz ciężko prognozować bo widać b.dużą zmienność w ich notowaniach. Wczorajsza spadająca gwiazda też daje troche do myślenia  . Taurus80 napisał(a): Czekamy na umowe z plusem, powtorze sie jeszcze raz dla mnie jako parametr oplacalnosci inwestycji w spolke bedzie przychodzy razy 10 :) nawet ostatnio sobie policzylem i biorac pod uwage umowe z CP wedlug tych obliczen cena akcji z pipek wychodzi niemal idealnie mysle ze zabawa zacznie sie po umowie z plusem :)
Umowa z Polkomtelem czyli przychody 10-cio krotnie większe aniżeli analogiczna umowa z CP. Tak mam to rozumieć? Gdyż wg mnie to wychodzi umowa za ponad 1 mld zł - to trochę za dużo nie sądzisz?Przynajmniej na tym etapie - patrz na ściągę DM Trigon, który pokusił się o analizę wyceny metodą zdyskontowanych przepływów pieniężnych i tam im wyszły zdecydowanie niższe przychody w pierwszysch latach (choć wg mnie podeszli do tych szacunków zbyt konserwatywnie). Więć nie za bardzo wiem czemu liczysz na aż tak duże zamówienie??? P.S. I podpisuje się pod pytaniem @lukch.
|
|
Temat:
MIDAS
Mówiąc szczerze to na notowaniach PP jeszcze wszystko może się zdarzyć. Na pewno niski nominał notowanych PP gdyż jedynie 0,25-0,27 przyciągnął również kapitał spekulacyjny. Za część wzrostów notowań PP zapewne odpowiadają inwestorzy instytucjonalni lecz lwia cześć wg mnie przypada też na inwestorów spekulacyjnych. Tak więc z tymi PP to może być bardzo różnie - jeszcze jutro próba podciągnięcia do góry lecz po południu oraz w kolejnych dniach znów osunięcie w dół. Podsumowując jeśli ktoś kupuje PP żeby zainwestować w spółkę długoterminowo to jest to zrozumiałe - kupuje to co jest tańsze na rynku (pp wychodzą taniej ok 6-7 % niż akcje) ale jeśli ktoś kupuje PP jedynie żeby szybko drożej sprzedać to ryzyko jest bardzo wysokie!! Sądzę, im bliżej końca notowań PP tym presja na pozbycie się PP będzie narastać. Jeśli do tego dołożyć już coraz bardziej dojrzewającą korektę ostatnich 2 miesięcznych wzrostów to trzeba być na pewno bardzo ostrożnym. Z drugiej strony jeśli znajdzie się popyt ze strony graczy instytucjonalnych to wówczas nie powinno być wielkiego załamania. Ja jednak bazowy scenariusz zakończenia notowań PP zakładam na poziomie 0,12-0,2
|
|
Temat:
MIDAS
Jak mawiał klasyk " Taniec czas zacząć..." Oz dziś przez kolejne 6 dni kurs Midasa będzie współgrał z notowaniami PP. Wg mnie notowania PP pod sam koniec będą już w okolicach 10 gr - fundusze jeśli wejdą będą czekały do samego końca ewentualnie zakup dodatkowych nieobjętych akcji. Ciekawe jak się to wszystko potoczy ale zarząd teraz będzie wysyłał co chwilę jakieś pozytywne newsy i wywiady aby zachęcić jak największa liczbę inwestorów - choć zależy im głównie na inwestorach instytucjonalnych.
Edit: wg mnie różnica między kursem akcji a PP powinna wynosić ok 5 %. Jesli wiecej to można się zastanowić jak wspomniał @sbyszek nad arbitrażem - oczywiście o ile ktoś posiada akcje spółki
|
|
Temat:
MIDAS
Dziś kolejna ciekawa sesja. Otwarcie zapewne mocno powyżej 0,78 potem próba podciągnięcia jeszcze trochę kursu a potem mocny zjazd. Kurs nie ma szans raczej na trwale wzrosnąć gdyż wkrótce wchodzą do obrotu PP i to będzie ściągać kurs do poziomu 0,7
|
|
Temat:
MIDAS
irfy napisał(a):Nie za bardzo rozumiem, dlaczego fixing miałby być "gratką dla koneserów". ok to była taka ekwilibrystyka słowna - zgoda że mało precyzyjna. A chodziło mi o to że można bedzie sobie siedząc z boku i popijając spokojnie kawę patrzeć z zaciekawieniem czy na fixingu będzie juz totalna ucieczka tych co jeszcze nie zdążyli czy może jednak pojawi się jakiś "tajemniczy" popyt i wyciągnie jeszcze kurs do góry. Chodziło mi o ta niepewność... A i dzisiaj sesja bardzo ciekawa odbicie z 1,01 na 1,15 robi wrażenie :-)
|
|
sbyszek napisał(a):mdtrader@ też mi to tak wygląda z tym 0,91. A czy nie obawiasz się , że weszliśmy górą w trójkąt? Może dzisiejszy obrót to wywalanie skupionych własnych akcji? Jeżeli tak by to sobie wyobrazić to jaki scenariusz po tym może się wykluć? A kto kupuje? Obstawiam fundy. doncarlos napisał(a):Do scenariusza granego obecnie dodam, ze pierwszy opor jest w tej chwili na 85 gr wsparcie 78 gr.. w tym kanale kurs porusza sie juz od 2 miesiecy.. nastepna strefa oporow jest dopiero na 90-95 gr.. poziom 1 zl jest psychologiczny.. jezeli uda sie na dobre przejsc powyzej 85 gr to teoretyczny zasieg tej fali szacuje na 1,15.. w miedzy czasie moze byc jakas korekta, ale kurs nie powinen sie zbytnio oddalic od poziomu 80 gr .. max 75 gr.. To ja tak jedynie zapytam skromnie kolegów czy nie obawiają się scenariusza podwójnego szczytu, któty tu sie może wyrysować na wykresie? Bo wg mnie popyt może jeszcze raz spróbować zaatakować op6ry na 0,89-0,9 ale na więcej może mu nie starczyć sił. Jeśli to się to w czasie zbiegnie z nadchodząca korekta na światowych rynkach (USA już proszą się o silniejszą korektę) to może z tego wyjść ładna formacja podwójnego szczytu?? Choć fundamentalnie Borek jest solidny i powinien pochwalić się dobrymi wynikami za VIQ
|
|
Temat:
MIDAS
bucik1986 napisał(a): Kazdy, który wchodzi w nowa emisje seri D powinien o tym pamietac, bo moze byc tak, ze zapisze sie na akcje wyda kupe swojej kasy (bo za kazda posiadana akcje do wydania jest 2.80), a w miedzyczasie okaze sie, ze Midasowe spolki utracily czestotliwosc.Nie mozna ustawic stop losa na akcje, ktore nie zostaly jeszcze przydzielone... Niech ludzie wiedza, ze istnieje zagrozenie i to znaczne, o ktorym wiekszosc chyba juz zapomniala, brakuje tu wypowiedzi Taurus80 i broker_ns, ktorzy byli dobrze poinformowani jesli chodzi o spolke.
Bucik nie komentuje często bo nie mam akcji. Ale przyglądam się cały czas bacznie z boku spółce :-) Ale nie tak dawno bo 25 stycznia po gwałtownym wybiciu górą z trójkąta pisałem: Cytat:Ciekawa sytuacja na Midasie i uwaga być może pułapka dla wielu. Podpisanie umowy z CP posłużyło jako pretekst do wybicia górą z 2 miesięcznej konsolidacji lecz należy poczekać jak się zakończy. Ale czy aby na pewno jest to aż tak dobre info?? ... w mojej opinii kurs Midasa trzyma co innego - tj. zbliżająca się wkrótce emisja. Kurs może i spekulacyjnie pod wybicie techniczne urosnąć nawet do 1,4-1,5 ale ujawnienie ceny emisyjnej oraz wielkości emisji (interesujące, że akcjonariusze wciąż jej nie znają a planowana emisja miała byc w lutym b.r.). Tak więc kupującym dziś nakazywałbym dużą ostrożność. Przecież lepsze informacje jak podpisanie współpracy z Polkomtelem i one nie spowodowały trwałych wzrostów. Powtórzę się już ale sądzę, iż widmo zbliżającej się gigantycznej emisji będzie coraz bardziej ciążyć kursowi i może sprowadzić go jeszcze mocno na południe. Dość dobrze oddal to również swoim postem kolega @irfy, który dla mnie wydaje się byc klasycznym przykładem kapitału spekulacyjnego (i nie mówię to w znaczeniu pejoratywnym lecz raczej okreslenia czasowego horyzontu inwestycji). irfy napisał(a): Z początku sądziłem, że przed ustaleniem ceny emisyjnej nowych akcji będzie tu spora podbitka, choćby po to, żeby cena ta okazała się na tyle atrakcyjna, żeby walczyć o prawa poboru, umożliwiające nabycie nowych akcji po atrakcyjnej cenie. Innymi słowy, żeby ulicy opłacało się je kupować. Teraz natomomiast nie rozumiem już nic, a z tego co widzę, to najpóźniej w piątek może być tu wodospad, kiedy wszyscy ci, którzy liczyli na podbitkę pod "atrakcyjne" pp zaczną w panice pozbywać się akcji, kiedy uświadomią sobie, że cena praw poboru może błyskawicznie spaść na grosze, zaś cena "starych" akcji bardzo szybko podąży w kierunku 70 groszy.
Reasumując sama emisja jest celowa i zasadna gdyż konsoliduje wszystkie spółki/klocki potrzebne do budowy LTE w rekach Midasa. Ale niestety jej konstrukcja tj. ciężar gatunkowy (posiadacz 1 akcji musi wyłożyć dodatkowo 2,8 zl!!!) musi być druzgocąca dla kursu w krótkim terminie. Gdyż chlodno analizując jeśli ktoś miał/ma akcje to zamiast wchodzić z nimi w odcięcie kursu lepiej wcześniej sprzedać i poczekać na notowania pp nowych akcji i tam już zakupić tyle ile chce - a z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć że PP będą chodzić po kilka groszy. tak więc jutro nie spodziewałbym się jakiegoś zbawiennego info, ktore miałby wywindować ponownie kurs. Zakładam raczej scenariusz schodzenia do poziomu 1. No ale Midas lubi wszystkich zaskakiwać - ale fixing to będzie piękna gratka dla koneserów
|
|
Temat:
MIDAS
Ciekawa sytuacja na Midasie i uwaga być może pułapka dla wielu. Podpisanie umowy z CP posłużyło jako pretekst do wybicia górą z 2 miesięcznej konsolidacji lecz należy poczekać jak się zakończy. Ale czy aby na pewno jest to aż tak dobre info?? Sama umowa z CP wg mnie nie powala - czemu zamówienie jest rozłożone na aż 3 lata?!!! Ostatnia umowa z CP jaka obowiązywała w 2011 r. przewidywała też zakup GB za ok 100 mln zł i wykorzystanie ich 2011. Zapewne to się nie udało wykorzystać bo usługa LTE w ramach CP wystartował z dużym opóźnieniem niemniej jednak plan był aby zrealizować przychody 100 mln zł w rok! Teraz nie śledzę dogłębnie na bieżąco wszystkich info ze spółki ale w mojej opinii kurs Midasa trzyma co innego - tj. zbliżająca się wkrótce emisja. Kurs może i spekulacyjnie pod wybicie techniczne urosnąć nawet do 1,4-1,5 ale ujawnienie ceny emisyjnej oraz wielkości emisji (interesujące, że akcjonariusze wciąż jej nie znają a planowana emisja miała byc w lutym b.r.). Tak więc kupującym dziś nakazywałbym dużą ostrożność. Przecież lepsze informacje jak podpisanie współpracy z Polkomtelem i one nie spowodowały trwałych wzrostów. Powtórzę się już ale sądzę, iż widmo zbliżającej się gigantycznej emisji będzie coraz bardziej ciążyć kursowi i może sprowadzić go jeszcze mocno na południe. Kluczową umową będzie umowa z Polkomtelem a nie z CP oraz wreszcie podanie parametrów emisji
|
|
Temat:
GETIN
Abstrahując już zupełnie od fundamentów to wg mnie dziś powinien być koniec tej wyprzedaży tj. nie wiem czy koniec trendu spadkowego ale przynajmniej miejsce na jakieś odreagowanie do poziomu 2,5-2,6. Bo to się kursowi należy. Widać że przy poziomie 2,31 uaktywnia się od razu popyt. Jak zostawią za sobą cień to będzie można liczyć na odreagowanie.
|
|
Temat:
GETIN
Po ostatniej reorganizacji grupy Geting Holding akcje grupy zostały mocno przecenione - obecna kapitalizacja to już jedynie 1,8 mld zł! Patrząc na grupę to wciąż posiada ciekawe aktywa tj. pakiet 64,55% akcji TU Europa - które według ostatniej umowy i ustalonej ceny sprzedaży (193 zł/akcje) wynosi ponad 1,2 mld, Idea Bank, który to teraz jest chyba najintensywniej rozwijany w obrębie grupy grupy (już ponad 1 mld zł aktywow). Są bankowe aktywa zagraniczne bodaj na Ukrainie, w Rosji i Białorusi. Jest też spółka leasingowa oraz polska spółka MW Trade. A o strategi grupy po reorganizacji można poczytać więcej na ich stronach: www.getin.pl/pliki/strategia_d...Tak więc trochę jeszcze tego pozostało i chyba bieżąca kapitalizacja nie do końca to oddaje. Tym bardziej że główne aktywo grupy, które zarazem stanowiło główny czynnik ryzyka(duża ekspozycja na kredyty walutowe) i ciążyło kursowi spółki tj. Geting Noble Bank została wydzielona z Getin Holding. Zatem fundamentalnie może ona jawić się już jako atrakcyjna spółka po ostatnich przecenach. Choć nie mam doświadczenia w analizowaniu spółek finansowych. Pytanie czy ktoś technicznie mógłby spojrzeć fachowym okiem na spółkę. Patrząc na wykres spółki na Stooq-u (bo oni korygują kurs o ostatnią emisję i podział)wydaje się, że kurs znalazł się w rejonie wyprzedania (RSI ok 30) a wczorajsza sesja i mocny spadek odbyły się już na niedużych obrotach. Ktoś może wrzucić jakąś sensowną analizę AT?
|
|
Temat:
KGHM
@le rom Mniej emocji więcej chłodnej analizy. Potrafię zrozumieć pewien rodzaj rozgoryczenia ostatnimi zdarzeniami wokół spółki ale w sposób tak emocjonalny ciężko racjonalnie dyskutować. @lajkonik Cytat:Wypowiedź Wirtha znamienna, ale nie z powodu podatku od kopalin jako takiego, ale informacji o opłacalności produkcji z poszczególnych złóż. Przy obecnym poziomie cen wpływy w przyszłym roku to ponad 19 mld, wyższe koszty no i ten podatek ca 2,5 mld, gdyby przeszła pierwsza formuła. Po opodatkowaniu. To mniej więcej wszyscy wiedzą. Natomiast z wypowiedzi wynika, że taki wysoki podatek doprowadzi do sytuacji, gdy jedno ze złóż przestanie być opłacalne. To by oznaczało, że pomysł z podatkiem od kopalin jest trafiony, bo tak drogie złoże powinno być zostawione jako rezerwa na cięższe czasy. Inna sprawa czy jest to możliwe technicznie. To jest ważna rzecz i widać prezes KGHM-u już zaczął mały szantaż MF (pewnie też za cichą zgodą MSP). Bo utrata kilku tysięcy miejsc pracy to już jest coś czego MF w swojej analizie skutków wprowadzenia podatku od kopalin niedoszacowało. Widać, że MF zaczyna mieć coraz mniej racjonalnych argumentów aby wprowadzić swoje rozwiązani w pierwotnej, mocno agresywnej formie. Rząd jak wiemy jest wyczulony na PR i raczej nie pozwoli sobie na kolejne zawirowania wokół tego spektaklu. Tak więc projekt ustawy będzie zmodyfikowany. Pytanie tylko jak wiele uwag MSP będzie uwzględnione. W wyniku tego całego zamieszania z KGHM widać, że MF z Rostowskim na czele nie konsultował projektu tej ustawy ani z MSP ani z MG  . Rostowski chyba poczuł się zbyt mocno i bez dogłębnych analiz chciał szybko wyssać z KGHM wszystko co najlepsze czyli jego czysty zysk. I chyba się trochę przeliczył... Jeszcze bodaj w tym tygodniu ma być znany ostateczny projekt ustawy, który tak naprawdę wskaże kierunek kursowi. Większość złych danych (pierwotny projekt ustawy) jest już w cenach więc jak będą jakieś ustępstwa ze strony MF to może być impuls wzrostowy. Ale trzeba jeszcze trochę poczekać co widać w niepewności inwestorów. Kurs tańczy wokół ważnego poziomu 115 które w zależności od rozwoju wypadków stanie się ważnym wsparciem/oporem.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Bardzo ważna sesja dla Borka. Obroty są już zdecydowanie większe niż w ostatnich dniach i następuje atak na opór 0,67 -0,69. Jak kurs się cofnie (a jak spoglądam na bieżące notowania to jak na razie sytuacja nie jest rozstrzygnięta) to będzie znów podwójny szczyt i powrót do testów wsparcia na poziomie 0,6. Natomiast jeśli uda się wyjść na znaczących poziomach powyżej 0,7 to już droga otwarta na ostatnie szczyty zawieszone powyżej 0,9. Jako, iż obroty są o wiele większe niż w ostatnich dniach to zakończenie dzisiejszej sesji będzie miało dużą wartość prognostyczną dla dalszego krótkoterminowego zachowania kursu spółki.
|
|
Temat:
KGHM
Na wątku KGHM cisza po ostatnich wydarzeniach co dobrze wróży kursowi :-))
Kilka słów odnośnie wczorajszych wydarzeń bo osobiście czekałem na reakcje MSP. Poprzedni minister skarbu - A.Grad, którego osobiście wysoko cenię- nie odpuściłby ministrowi finansów więc z zaciekawieniem czekałem na reakcje nowego ministra. Reakcja jest właściwa ale teraz musi jeszcze udowodnić, że prócz słusznych argumentów ma tez jakąś "siłę" przekonywania swoich partnerów z rządu. Zapewne już ma zapewnione poparcie W.Pawlaka więc MF będzie musiało się jeszcze raz pochylić nad tym projektem. Pan minister Vincent chyba jednak za daleko poszedł w swoich planach redukcji deficytu. Minister Skarbu ma jeden silny argument - budżet zakłada dalsze znaczące przychody z prywatyzacji a bez zagranicznych podmiotów nie da się tego osiągnąć. A casus KGHM będzie trochę takim "papierkiem lakmusowym" dla polskiego rynku kapitałowego a zwłaszcza jego regulatora. Więc zapewne MF będzie zmuszone zmodyfikować projekt ustawy bo lobby będzie zbyt duże a pozostanie przy swoim mogłoby okazać się Pyrrusowym zwycięstwem w dłuższych terminie.
Kurs ma szanse powrócić do poziomu ok 125-135. Na razie spółce sprzyja mix jej podstawowych 2 parametrów rynkowych.: cena miedzi trzyma się na razie dzielnie i nawe lekko rośnie (co ważne wskaźnik PMI w Chinach pozytywnie zaskoczył ostatnio) oraz mocny kurs USD/PLN. Ustalony wysoki kurs USD/PLN przez NBP z ostatniego dnia roku też nie zagraża podwyższonej prognozie zysku z 2011r.
Podsumowując kurs spółki powinien odznaczać się dużą zmiennością (dalsza słowna polemika międzyrządowa MF-MSP-MG) ale moim zdaniem ostateczna modyfikacja projektu ustawy powinna wyprowadzić kurs w wyższe rejony. P.S. Czy ktoś może zerkać na kurs od strony technicznej? Jeśli kurs pokona opór na 119 to gdzie postawiony dalej kolejna istotna zapora: 134-135?
|
|
Temat:
BORYSZEW
@zjk Wcześniej były już skupowane przez spółkę większe ilości akcji więc Twój argument może być lekko chybiony.A tak w ogóle to Twoja argumentacja Cytat:Komus zalezy zeby kurs nie spadl ponizej pewnego poziomu wiec wszysc musza kupowac trochę mało zrozumiała bo przecież Romek akurat sprzedał a nie kupił i tylko wykorzystał do tego swoją spólkę:-)) Cała sytuacja mocno zagmatwana i wg mnie ma jednak negatywną wymowę. A co powiecie na taką mini teorię, że jako iż nie zdołali powstrzymać spadków przy bardzo agresywnym rozpoczęciu skupu przy poziomach powyżej 0,7 to zdecydowali się teraz odpuścić i nie grać przeciw terndowi a Romek swoim ruchem sprzedażowym chciał wywołać dodatkowy impuls negatywny żeby zbić jeszcze kurs i wówczas spółka będzie mogła nabywać akcje już znacznie niżej  Ot mała teoria spiskowa :-)) Jakkolwiekby nie było to jednak to info może mocno poturbować kurs a wykonując ten ruch Romek musiał sobie z tego zdawać sprawę.
|
|
Temat:
LESS
Zerkam na wykres Groclinu bo wg mnie zaczyna nam się tu tworzyć ciekawa sytuacja. Podaż już dwukrotnie nieskutecznie próbowała sforsować poziom 11-10,9. Dodatkowo utworzyła nam się formacja podwójnego dna. Prognozowany zasięg wzrostów to opór na poziomie 14,9 (formacja W). P drodze mniej istotny opór na poziomie 12,22-12,26 (lokalne maksima z 31.XI i 1.XII). Tyle, że do uwiarygodnienia wartości prognostycznej tej tezy brakuje nam obrotów - gdyż w ostatnim okresie są one mizerne. Niemniej jednak po dzisiejszej sesji widać, iż kurs nie chciał ponownie spadać do wybronionych wcześniej dołków więc bardziej prawdopodobnym jest jednak jego dynamiczniejszy wzrost.
P.S. Ciekawe, że nic nie słychać o wynajęciu stadionu jakiejś drużynie zagranicznej na mistrzostwa Europy - jesteśmy już po losowaniu grup na Euro 2012. Bo w Poznaniu ma zagrać Irlandia, Chorwacja i Włochy a kompleks Groclinu byłby dla nich dobrą bazą treningową - bo Polacy chyba jednak będą przebywać w Warszawie. Może coś tam Drzymała negocjuje z zagranicznymi ekipami. W końcu ten ich stadion przyniósłby im jakieś wymierne korzyści finansowe.
|
|
Temat:
MIDAS
Widać, że kurs Midasa ostatnio mocno fluktuuje. Technicznie można spodziewać się wzrostów do poziomu 1,4 nawet 1,5 po wybronieniu ostatniego wsparcia na poziomie 1 (tj. tworzy się formacja podwójnego dna) i pewnie potem znów dynamiczny powrót w dół - taki już urok tej spółki  . Dla traderów wydaje się wymarzona ale wg mnie i tak na tych spekulacjach większość traci bo spólka lubi zaskakiwać :-) Tyle, że dla mnie nie jest problem w dużej zmienności kursu spółki ale w tym, że Solorz nie chce, przynajmniej na razie, pokazać wszystkich kart. Chodzi mi zwłaszcza o ten list intencyjny dot. współpracy z Polkomtelem. Nie podali żadnych szczegółów na jakich warunkach ma sprzedawać swoim klientom Plus usługę internetu w technologii LTE i tylko poinformowali że na podpisanie umowy (taką jak mają teraz z CP) mja czas aż do 9 marca. A ta data jest nieprzypadkowa gdyż wypada już po emisji akcji. A Ci którzy mają wydawać kupę kasy na tę emisję (choć jeszcze nie znamy ceny emisyjnej akcji) chcieliby zapewne wiedzieć na jakich warunkach Midas będzie współpracował z swoim głównym odbiorcą ilości GB!!! Reasumują cały czas jest trochę zabawa w kotka i myszkę. Trochę się mówi ale nie wszystko, pewne rzeczy się przesuwa w czasie i robi się kolejną emisję. Dla mnie więc kluczową kwestią jest czy Solorz zdecyduje się przed emisją pokazać umowę o współpracy (może to zrobi jako zachętę dla inwestorów aby weszli w emisję i objeli nowe akcje) czy jednak zostawi ich dalej w niepewności
|
|
Temat:
BORYSZEW
@sbyszek Nie podejmuję się teraz prognozy krótkoterminowej zachowania kursu Borka. Jest na pewno ważne wsparcie zawieszone na poziomie 0,6 i zapewne rynek będzie chciał jej przetestować. Tyle że jak podaż zdoła zepchnąć kurs poniżej to może zacząć się zabawa podobna do tej jakiej byliśmy świadkami we wrześniu. Ale równie dobrze może się odbić od tego poziomu i wrócić powyżej 0,7. Osobiście jednak zalecam ostrożność zwłaszcza tym inwestorom co grają na krótki termin bo 0,6 może się okazać złudnym wsparciem. Pewnie za pierwszym razem będzie obronione ale przy mini konsolidacji 0,6-0,68 potem znów może być pokusa aby sprowadzić kurs znacznie niżej. Oczywiście też nie należy bagatelizować nastrojów rynkowych i twardych danych - zwłaszcza czwartkowe wstępne odczyty PMI (Europa i Chiny) będą kluczowe. P.S. Nie ma jeszcze komunikatu a ciekaw jestem czy dziś też skupowali akcji oraz ewentualnie jaką ilość akcji  .
|
|
Temat:
KGHM
W tym całym szumie informacyjnym związanym ze szczytem UE zostały kompletnie zignorowane ważne dane z Chin. M.in. bardzo istotny wskaźnik inflacji CPI i PPI, które wskazały na bardzo wyraźne wyhamowywanie cen a to oznacza zielone światło do dalszej obniżki stóp przez Chiński Bank Centralny. A to ma kluczowe znaczenie dla podtrzymania/stymulowania koniunktury w państwie środka. A co za tym idzie poziomu cen miedzi na światowych rynkach. Na razie oddala się nam czarny scenariusz przegrzania gospodarki chińskiej (choć oczywiście ni można go wykluczyć) - w przyszłym tygodniu wstępny odczyt wskaźnika PMI coś nam zasugeruje w tej kwestii. W tym kontekście wydaje się że większa korekta na rynku miedzi na na razie nam nie grozi a z drugiej strony natomiast też nie ma co liczyć chyba na duże umocnienie się złotego do dolara. A te 2 czynniki będą wpływać bardzo korzystnie na wyniki KGHM. Zarząd nie zdecydował się na podwyższenie prognozy zysku (prezes tłumaczył to dużo niepewnością tych w/w 2 czynników) ale wg mnie prognoza będzie spokojne przekroczona i to chyba o więcej niż 10% - no ale zobaczymy.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Ciekawe, że w ramach skupu akcji własnych Borek kupił najmniej akcji na wczorajszej sesji, kiedy było relatywnie tanio, bo jedynie 1 mln akcji. Czego się obwiali, że Europa się zawali  ?? Problem z Boryszewem jest zawsze taki sam tj. jak rośnie to od razu wbrew zasadom po 100% i więcej w zasadzie bez przystanku i jakiejś korekty. Tyle, że podobnie jak spada to równie pionowo i szybko w dół. Mówiło się o wsparciu 0,7-0,68. Teraz zostało ono naruszone i nie jest wykluczone że szybko kurs zejdzie do testu poziomu 0,6. A kto zagwarantuje że nie będzie niżej?? Na początku września poziom 0,6 też wydawał się solidny a potem kurs spadał w otchłań bez jakichkolwiek przesłanek fundamentalnych. Oczywiście długi dolny cień świecy z ostatniej sesji może sugerować odbicie w ciągu najbliższych sesji ale coś mi podpowiada, że Borek jeszcze nie zrealizował skali swoich spadków.
|
|
Coś im ten buy-back na razie nie wychodzi. Choć być może gdyby go nie było to kurs byłby już na poziomie 0,6. Niemniej jednak na razie tracą na tych transakcjach. Jeśli nie będzie dobrych wieści z nadchodzącego szczytu europejskiego to Borek niechybnie dalej się obsunie. Wydaję się, że jednaka przecenili własne możliwości wpływu na kurs - bo na razie to są jedynie hamulcowymi spadków. Ciekawe co będzie jak przekroczą już ponad 50% środków jakie mogą wydać na ten cel bo wówczas będą zmuszeni zwolnić tempo. A kurs też znajduje się przy ważnym wsparciu 0,68 jak zostanie przełamane to dalej spadek w kierunku 0,6.
|
|
Temat:
KGHM
Co do wyceny spółki kanadyjskiej przejmowanej przez KGHM to pojawił się właśnie ciekawy artykuł: gospodarka.gazeta.pl/gospodark...Cytat:Analityk Stifel Nicolaus George Topping powiedział, że wielkie koncerny takie jak Antofagasta i Xstrata mogą być zainteresowane przejęciem Quadra FNX, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę nakładanie się interesów obu spółek z kanadyjską firmą w regionie Ameryki Południowej i Północnej. "To niska cena, wydaje mi się, że KGHM złoży wyższą ofertę, aby przekonać akcjonariuszy (Quadra FNX) do jej przyjęcia" - dodał. Cytat:Analityk Cormark Securities Cliff Hale-Sanders powiedział, że oferta KGHM za Quadra FNX jest znacznie niższa niż wielokrotność wartości aktywów netto, którą w tym roku Barrick Gold zapłacił za przejęcie Equinox. "Naszym zdaniem może dojść do złożenia innej, wyższej oferty (za Quadra FNX)" - powiedział Hale-Sanders. I komu wierzyć - polskim analitykom (twierdzą że KGHM przepłaca) czy zagranicznym (twierdzą że zbyt tania oferta kupna)  Ja podtrzymuję swoje zdanie że decyzja o zakupie kanadyjskiej spółki jest akurat dobrym posunięciem. A teraz jak się okaże że KGHM ma konkurentów do kupna tej spółki i cała sprawa nie jest przesądzona to jak się zachowa kurs: znów spadnie czy wzrośnie :-).
|
|
Temat:
KGHM
lajkonik napisał(a):No właśnie. Goldman, 9500 za miedż i spadek PKB na całym świecie Tylko Goldman może to połączyć w jedną spójną całość Mogą się mylić bądź i nie. Wklejałam wcześniej na tym wątku analizę gdzie argumentowano (wg mnie słusznie), że rynek miedzi i jej cena zależy głównie od koniunktury w Chinach. Z jednej strony Chińska gospodarka lekko zwolniła ostatnio a z drugiej strony Bank Chin obniżył kilka dniu temu znacząco stopy procentowe aby ją ożywić co podobno wśród wielu analityków zmieniło średnioterminowe nastawienie do cen tego surowca. Tak więc los ceny miedzi nie jest do końca przesądzony A sama akwizycja KGHM musi być również rozpatrywana w oparciu o prognozy cen miedzi na światowych rynkach. Trzeba jednak przyznać, że najlepiej kupuje się w czasie kryzysu - a pamiętajmy że ten kryzys się wkrótce (3-6m-cy) skończy bo już trwa tak naprawdę od 2008r! Jak ktoś ma sporo gotówki - a KGHM ją niewątpliwie ma - to może tę sytuację wykorzystać. Ja bym jednoznacznie negatywnie tej inwestycji nie oceniał. W dłuższym terminie dla spółki lepiej jest aby więcej inwestowała niż wypłacała dywidend. Ponadto prezes KGHM-u z tego co czytałem podtrzymał wypłatę dywidendy. Więc nie wiem czy rynek znów nie przereagował bo zbyt dużo informacji tak kluczowych jak na jedną spółkę w tak krótkim terminie:-))
|
|
Temat:
KGHM
lajkonik napisał(a):@ szutnik,
Zgadzam się, że lipcowy trend spadkowy na miedzi, z dnem na początku października został ostatnio przełamany i spodziewam się dalszych wzrostów ceny w najbliższych miesiącach. W dłuższej perspektywie czyli do 1 roku widzę to jednak spadkowo, o ile nie wplącze się w ceny jakaś ogromna inflacja. Dlaczego tak uważam ? Bo Szczyt lipcowy nastąpił po spadku o 1 piętro w okresie luty - maj. Potem wspinaczka i spadek jeszcze bardziej bolesny, o którym pisałem. Teraz nastąpiło właściwe przełamanie tego trendu spadkowego, ale z oporem dużo niżej niż 450, bo okolice 390. A potem kolejny spadek. Ok koledzy o technice to ja może wrzucę coś o fundamentach z rynku miedzi (str.2): www.xtb.pl/media/pl/newsletter...Cytat:Sygnały płynące z gospodarki Państwa Środka wskazują, że ostatni cykl zacieśniania polityki monetarnej oraz kryzys w strefie euro zaczynają silnie wpływać na aktywność gospodarczą w kraju największego konsumenta miedzi na świecie. Słabnące tempo wzrostu eksportu, produkcji przemysłowej i sprzedaży detalicznej oraz brak jakichkolwiek wypowiedzi o poluzowaniu polityki monetarnej zniechęcają do kupowania miedzi po cenach, które cały czas z perspektywy ostatniej dekady są bardzo wysokie. Krótkoterminowo pewnie będzie jeszcze kurs miedzi rosnąc ale fundamentalnie w dłuższym terminie i patrząc na dzisiejszy odczyt wskaźnika PMI dla przemysłu w Chinach to nie ma przesłanek fundamentalnych aby pompować zbytnio do góry kurs miedzi. Cytat:"Będzie wysokość ceny za tonę, przy której ten podatek będzie symboliczny, bo przy pewnym poziomie ceny tej opłacalności (produkcji - PAP) może nie być, ale jak będzie hossa na miedź to udział państwa musiałby być większy" - dodał. Pisałem już o tym że takie podejście do kwestii podatku od kopalin tj. uzależnienie go głownie od ceny na światowych giełdach jest właściwe zwłaszcza przy dzisiejszej zmienności na rynku surowców
|
|
Temat:
BORYSZEW
zjk napisał(a):Problem w tym ze Boryszew bardzo szybko wystrzeli cala amunicje przeznaczona na skup akcji własnych. Natomiast sytuacja rynkowa zapowiada się dość szaro przez dłuższy okres niż tydzień dwa, co spowoduje brak możliwości obrony kursu poprzez skup akcji. W dłuższej perspektywie może to spowodować ostry spadek kursu jeśli przyjdą niedźwiedzie. I tutaj akurat zgadzam się z kolegą. O ile można było zrozumieć jeszcze skup w celu obrony poziomu 0,7 to tak szybko narzucone tempo może skutkować zbyt sztucznym pompowaniem kursu. A jak przyjdą jeszcze ciężkie, bo naiwnością byłoby twierdzić że dzisiejsza interwencja banków centralnych kładzie kres kryzysowi w Europie - choć dane makro z USA napawają optymizmem, to te interwencje skupu akcji byłyby bardziej zasadne i potrzebne. @mdtrader Najlepsze jest to że spółka z zakupionymi akcjami może zrobić wszystko: umorzyć, odsprzedać na rynku lub sprzedać jakiemuś inwestorowi. Każdą furtkę sobie zostawili :-))
|
|
Temat:
KGHM
Szutnik napisał(a):@ Broker_ns
Tak wiec odreagowanie pewnie nastąpi - nawet może dojść ta fala gdzieś do poziomu 150, ale w dłuższej perspektywie to nie technika będzie decydować lecz sytuacja w Europie i na świecie.
Pozwolisz, że się z Tobą nie zgodzę? I nie chodzi mi tu o to czy KGH jest w hossie czy nie - masz prawo mieć w temacie inne zdanie ode mnie. Nie zgadzam się ws. takiego widzenia spraw: technika nie decyduje, tylko politycy i sytuacja. Otóż rynek akcji, a z nim technika wyprzedza całą sytuacje fundamentalno - polityczną, a nie na nią reaguje. Owszem, dzienne reakcje na news'y czasem występują, ale nie przeceniałbym ich znaczenia dla trendu. Dawno temu już w USA zaobserwowano, że rynek akcji jest wspaniałym wskaźnikiem wyprzedzającym. Mało tego - wyciągnięto z tego praktyczny wniosek i uczyniono indeks S&P500 jednym ze składników LEI (Leading Indicators), czyli grupy ekonomicznych wskaźników wyprzedzających. Szutnik, spóźniona polemika z tym co wcześniej napisałeś. Na wstępie wiedz, że cenię sobie Twoje analizy techniczne, choć o połowie rzeczy o których piszesz nawet nie mam pojęcia ale jako,iż z zasady inwestuje jedynie na rynku kasowym a nie futures czy forex więc rozbudowana AT nie jest mi przydatna. Pozwolisz jednak, że w Twojej bezgranicznej wierze w AT się z Tobą kompletnie nie zgodzę. Co prawda pisałem, że technicznie KGHM należy się odreagowanie i to nawet niemałe (w optymistycznym wariancie nawet w okolice 150 w realistycznym 141) ale moje oczekiwania opierałem również na pewnych przesłankach fundamentalnych wokół samej spółki (rekordowe wyniki za IVQ oraz podwyższenie prognozy na 2011) jak i otoczenia (odreagowania na rynkach akcji po znaczącej serii spadków). Natomiast twierdzenie, zwłaszcza po dzisiejszej sesji, że KGHM odreagował tylko w wyniku techniki byłoby czystą naiwnością. Prawda jest taka, że to pewne zdarzania fundamentalne (dane makro z USA) oraz zwłaszcza mniej fundamentalne ale mające silny pozytywny ładunek psychologiczny na rynek (skoordynowana akcja banków centralnych) miały decydujący wpływ na rynek oraz kurs KGHM. Wyobraź sobie np sytuację, że za tydzień Włochy dementują, że jednak nie dostaną pożyczki od MFW a w Europie trwa impas i Merkel dalej twardo obstaje, że nie będzie żadnych euroobligacji ani dodruku pieniądza przez EBC a wówczas Twoje wyszukane złożenia z dziedziny AT biorą w łeb. Zmierzam do tego że tak naprawdę AT jest na smyczy AF tj. pewnych informacji oraz danych fundamentalnych płynących z rynku. Twierdzisz np. że AT już wcześniej sygnalizowała przecenę która dokonała się w sierpniu i wrześniu. Równie dobrze a może bardziej przekonywająco można argumentować, iż pewne wskaźniki makro już od dłuższego czasu wskazywały na pogorszenie koniunktury (np. wskaźniki wyprzedzające obraz koniunktury PMI) oraz że było wiadomo że pętla zadłużenia Grecji oraz innych krajów będzie się zaciskać. Tak naprawdę gdyby nie dwukrotne ilościowe luzowanie (czynnik fundamentalny nie techniczny) ze strony FED-u to ta mini hossa trwająca 2 lata też byłaby z pewnością mniej okazała. Ja nie twierdzę że AT nie działa bo sam, używając jej najprostszych narzędzi analitycznych, niejednokrotnie się nią wspomagam, lecz jedynie przestrzegam przed bezgranicznym zwierzeniem jej kreskom. Rozumiem że jak ktoś gra na kontraktach to AT jest podstawą ale tam horyzont inwestycyjny często nie przekracza kilku godzin/dni a wówczas ciężko wysilić się na chłodną analizę pewnych procesów fundamentalnych, które są bardziej rozłożone w czasie. A co do jeszcze kursu KGHM, żeby nie było że o spółce nie piszę, to jak pisał v2nom dzisiejsza sesja wyrysowała podwójne dno więc w ciągu najbliższego 1-2 tygd mogą być kontynuacja tych wzrostów. Niemniej jednak podtrzymuje swoją opinię że to czynniki fundamentalne zadecydują o kierunku kursu w trochę dłuższej perspektywie czaswej.
|
|
Temat:
LESS
W ostatni piątek była ciekawa sesja na Groclinie gdyż zostało wybronione bardzo ważne wsparcie w okolicach 11 - popyt zdołał powrócić powyżej wcześniej przełamanego poziomu. Utworzona czarna świeca zostawiła za sobą spory cień. A Groclin już dwukrotnie zawracał z tych poziomów już poważnego wyprzedania. Teraz dodatkowo poprawiły się nastroje na rynku więc jest szansa kolejny raz na większej skali odreagowanie. Jak się nastroje nie popsują to w drugiej części sesji (jak to przeważnie bywa) może zaktywizować się większy popyt.
|
|
Temat:
KGHM
Co prawda nie jestem technikiem więc bardziej interesują mnie fundamenty KGHM ale patrząc na ostatnie świeczki na KGHM można z nich wyczytać, że kolega @szutnik ma rację tj. w tym sensie, że zanosi się nam na odreagowanie. Pytanie jednak o jego skalę.
Ja tylko przypomnę tak pod kątem fundamentów, żeby nie było że tylko technika rządzi kursem, że czeka spółkę rekordowy kwartał jeśli chodzi o zyski i pewnie przychody (zgoda część zysków to będą zdarzenia jednorazowe) ale jednak będzie to rzutować na podniesienie prognozy zysku na cały 2011 - o czym wspominał bodaj ostatnio prezes spółki. KGHM jest również po trosze w tej komfortowej sytuacji że spadki notowań cen miedzi są przeważnie skorelowane z osłabianiem się złotego a to znacząco amortyzuje niekorzystne zmiany cen tego surowca. Tak wiec odreagowanie pewnie nastąpi - nawet może dojść ta fala gdzieś do poziomu 150, ale w dłuższej perspektywie to nie technika będzie decydować lecz sytuacja w Europie i na świecie. Tak naprawdę losy hossy czy bessy są złożone głównie w rękach polityków europejskich.
|
|
Temat:
LESS
Pani Kasi krótka i mocno spóźniona polemika w odpowiedzi na analizę raportu. 1. Co do przychodów - to faktycznie od 2 kwartałów mamy spadek przychodów k/k i to należy odnotować. Ale ja jednak bardziej wolę porównania dynamiki przychodów r/r gdyż to eliminuje sezonowość. Kiedyś czytałem artykuł że branża motoryzacyjna robi przestoje związane z naprawami konserwacyjnymi oraz przeglądem linii produkcyjnym przeważnie w okresie wakacyjnym więc z ta sezonowość może tu występować. W 2010 r. było podobnie tj w IIIQ 2010r mieliśmy spadek przychodów k/k a potem w ostatnim kwartale znów wzrost. Zatem wg mnie jest szansa że w IVQ przychody już znowu wzrosną k/k. 2. Rentowność - wg mnie jej poprawa to jest główna pozytywna informacja płynąca z tego raportu bo to było głównym problemem tej spółki 3. Koszty finansowe i różnice kursowe: Cytat:Co do kosztów finansowych i różnic kursowych, które ujemnie wpłynęły na wynik Groclinu w tym kwartale: należy zawsze sprawdzić, czy wpływ na wynik miały różnice zrealizowane czy też niezrealizowane. Odwróceniu ulegną tylko te niezrealizowane, a więc wycena pozycji bilansowych na koniec okresu. Zrealizowane różnice kursowe od przychodów i kosztów różnego rodzaju ( w tym także odsetek) już nie wrócą do spółki. W sprawozdaniu kwartalnym niestety nie ma informacji o tym, których różnic było tym razem więcej. Zgoda nie wziąłem tego pod uwagę lecz opieram się na cytacie z raportu, którym spółka wyjaśnia powody wygenerowania straty netto. 4. Co do płynności to faktycznie jest to problem gdyż wskaźnik bieżącej płynności utrzymuje się cały czas poniżej jedności - gdyż jak słusznie Pani zauważa prawie wszystkie zobowiązania mają charakter krótkoterminowy. Ale już wskaźnik ogólnego zadłużenia utrzymuję się na bezpiecznym poziomie. Dla mnie najbardziej irytującą rzeczą w spółce jest fakt że nadal trzyma się aktywo w postaci stadionu (nie stwarzające żadnych korzyści)i nie próbuje się je sprzedać - a takie były plany. Poprawiłoby to znacząco sytuację finansową spółki. Co do bieżącej wyceny to po wczorajszym dynamicznym spadku doszliśmy do ważnych wsparć na poziomie 11. Niżej raczej już kurs ciężko będzie zepchnąć. Ponadto spadki dokonywały się na relatywnie niskich obrotach. Prognozuję odwrócenie trendu i na fali poprawy nastrojów szybsze odreagowywanie. Wydaje się że wczoraj i ewentualnie dziś (jeśli obroty pozwolą) byłby dobry czas na zajmowanie bądź uśrednianie pozycji.
|
|
Temat:
KGHM
To i ja dodam swój skromy komentarz do tej zaistniałej sytuacji. Gdyż mówiąc szczerze trochę dziwią mnie niektóre komentarze kolegów utrzymane w formie lamentacyjnej. Rząd może uchwalać nowe prawo i zmieniać pewne zapisy prawne w ramach demokratycznych procedur i uzyskanego mandatu. Akurat samo sięgnięcie po tzw "dobro narodowe" w postaci kopalin nie jest rzeczą naganną i w cywilizowany świecie powszechnie stosowaną - choć oczywiście zawsze jest spór o głębokość sięgania z takim podatkiem. Co więcej w obecnej sytuacji budżetowej dodatkowo kuszącą. Ja nie lubię jak ktoś mówi że deficyt budżetowy i dług publiczny to nie mój problem tylko rządu albo państwa - nic bardziej mylnego to Polacy muszą wcześniej czy potem ten dług spłacić czy to wyższymi podatkami czy to większymi wyrzeczeniami - ale to jest nasz dług. I w tym kontekście wprowadzenie takiego podatku ma swoje "moralne" uzasadnienie jako nasze dobro narodowe. Kolejną kwestią jest wysokość tego podatku. Ważną rzeczą wg mnie jest aby w formule wyliczania tego podatku była zawarta cena miedzi/ srebra na giełdach światowych - i wg wstępnych informacji MF taka metodologia wyliczania ma się znaleźć. Gdyż nie ma nic gorszego niż ryczałtowo naliczany podatek przy zmiennej koniunkturze na surowce!! Przecena spółki wg mnie zdyskontowała już z nawiązką najbardziej skrajnie pesymistyczny wariant wielkości podatku. Co więcej nawet jeśli z zysku rocznego KGHM (przyjmijmy zaledwie 8mld zł) zabierzemy 2 mld zł to i tak całkiem spore przyszłe zyski nam zostają:-) Co do buy backu to wg mnie też nie zostanie odwołany. Co więcej skłaniam się do co niektórych opinii że został ogłoszony głównie właśnie po to aby zamortyzować późniejsze expose premiera. Zatem wycofywanie się teraz z tego pomysłu byłoby bardzo dziwne i wielce ryzykowne. Poza tym KGHM generuje takie zyski że te zapowiedziane 3 mld na skup nie powinno stanowić dużych problemów. Podsumowując wydaje się że inwestorzy mocno przereagowali z przeceną spółki na informację o nowym podatku. Ale tak działa psychologia, panika i stop lossy:-)) Dziś dodatkowo wpisało się to w ponure nastroje na rynku. Ale sądzę że już wkrótce będzie bardzo szybkie odreagowanie i powrót kursu na ścieżkę wzrostów.
|
|
Temat:
CEDC
WatchDog napisał(a):Tom Clancy mógłby się od Ciebie uczyć. Naprawdę dobre Natomiast rekomendacje mają to do siebie, że często skutkują przeciwną reakcją kursu choć akurat tym razem mogą go skutecznie dobić:-)) Zapewne dobrze byłoby poznać argumentację Nomury za, którą stoi rekomendacja ceny docelowej na poziomie 0 nie mniej jednak już sama wycena wydaje się dyskusyjna. Sam kurs jak się można było spodziewać odreagował po tak dynamicznych spadkach. Natomiast nowe skrajnie negatywne rekomendacje oraz informacje spowodują zahamowanie tego odreagowania i osunięcie się kursu na nowe minima. A to czy ktoś na tym skorzysta np. pan Kaufman - tego nie wiemy i ciężko dywagować. Ryzyko inwestycyjne na spółce stało się jeszcze większe i tak naprawdę teraz wszystko się może zdarzyć równie prawdopodobna jest cena 6 zł jak i 20 w ciągu kolejnych tygodni.
|
|
Temat:
MIDAS
agmar111 napisał(a):Swoje wyliczenia oparłem na informacji @broker_ns. W uchwale wyczytałem jedynie o ilości akcji 548 - 1183 mln szt. a nie kwocie emisji, więc jeśli wprowadziłem w błąd to sorki. @Agmar111 oczywiście masz rację - nie podano kwoty emisji tylko liczbę akcji:-)) Zbyt szybko na gorąco czytałem komunikat i nieopatrznie wziąłem liczbę akcji jako wartość emisyjną:-)). Za wprowadzenie w błąd przepraszam .
|
|
Temat:
MIDAS
Z tego co wstępnie wyczytałem zmieniły się trochę parametry emisji!!!
Emisja ma być na kwotę pomiędzy 548 mln a 1,183 mld zł - hehe zostawili sobie niezły margines :-). Cena emisyjna nadal nieznana - ma ją wyznaczyć zarząd. Dzień prawa poboru ustala się dopiero na 15 lutego 2012 roku. Na każdą dotychczasową akcję spółki przysługiwać będzie 1 prawo poboru, uprawniające do objęcia 4 akcji serii D a nie ja planowano 1:6 wcześniej. Zatem do 15 lutego nerwówka i duża zmienność na akcyjnym kursie :-))
|
|
Temat:
MIDAS
chomiczekk napisał(a):Witam po przerwie.
W najbliższy poniedziałek Midas opublikuje wyniki za 3 kwartał 2011 roku (przypominam, że wrzesien byl pierwszym miesiacem uruchomienia internetu LTE w Cyfrowym Polsacie i uwazam ze sprzedali wiecej niz oczekiwali GB w pierwszym miesiacu, co wynika z wypowiedzi w artykule ktory na forum byl wklejany). Dlaczego tak mysle? Poniewaz jakims dziwnym trafem wyniki za 3 kwartał będą dzień przed Walnym Zgromadzeniem na ktorym bedzie ustalona emisja. Logicznym wydaje sie ze poniedzialkowe wyniki najprawdopodobniej beda bardzo dobre (wzrost skokowy przychodow) co ma wlac wiare w serca inwestorow przed dniem ustalenia wielkosci emisji i zapobiec wielkiemu obsunięciu sie wartrosci akcji. Niestety drogi kolego na poprawę wyników będziesz musiał poczekać do raportu rocznego. Kolejna pokaźna strata na poziomie operacyjnym: -12,2 mln oraz strata netto: -14 mln!!! . Juz o tym pisałem wcześniej, że przychody z CP będą rozliczane dopiero na koniec roku!!! A te dzisiejsze wzrosty to była gra pod wyniki czy jakaś inna wiadomość mi umknęła?
|
|
Temat:
CEDC
WD tyle, że nawet padlinom po takich spadkach należy się odreagowanie a tutaj spółka do bankrutów nie należy a i operacyjnie nawet się lekko rozwija. Ja bynajmniej nie twierdzę, że jest różowo w spółce bo nie jest ale jest już również dosyć tanio Co więcej obserwując spółkę pod kątem technicznym widzę, że spadki wyhamowały i teraz kurs przyczaił się przy poziomach 10-9,5 przy malejącym obrocie. Ciekawe tylko czy odreagowanie będzie równie dynamiczne jak ostatnie spadki czy jednak mniej spektakularne. Choć jeśli o kurs to wiadomo warunki dyktuje USA a rynek polski dostosowuje się do tych ruchów cenowych.
|
|
Temat:
LESS
Poczytałem sobie teraz wieczorem dokładniej raport i swoje wcześniejsze zdanie podtrzymuje tj. wyniki z raportu tchnął optymizmem. Ja osobiście spodziewałem się trochę wyższych przychodów na poziomie 45-50mln ale wynik ponad 42 mln też jest do zaakceptowania. Wielu inwestorów patrząc na publikowane raporty ocenia jedynie dynamikę przychodów oraz zysku netto r/r albo ewentualnie kwartał po kwartale. Tyle że jest to podejście mocno wątpliwe i często można błędnie ocenić sytuację. W przypadku Groclinu kluczem są wyniki z poziomu operacyjnego gdzie sprzedaż brutto jest 5,6 mln natomiast zysk operacyjny jest ponad 2 mln. I r/r widać tu znaczącą poprawę. Proszę zwrócić uwagę na rentowność Za okres zakumulowanych 9 m-cy mamy rentowność sprzedaży brutto 10% oraz rentowność operacyjną 3,1%! Natomiast biorąc jedynie wyniki za IIIQ b.r. to mamy odpowiednio rentowność sprzedaży brutto: 13,3% oraz rentowność operacyjną 4,9%. A to już znacząca poprawa (choć oczywiście jeszcze nie powalająca na kolana) - ale to co może cieszyć to właśnie, że prócz wzrostu przychodów mamy wreszcie poprawę rentowności sprzedaży - gdyż przeważnie jest na odwrót. A oto dlaczego zamiast zysku spółka na koniec RZiS pokazała nam stratę netto, spółka informuje w raporcie: Cytat:Na wartość wyników finansowych osiągniętych w okresie III kwartału 2011 r. wpływ miały wysokie statystyczne ujemne różnice kursowe EUR/PLN z wyceny bilansowej na dzień 30.09.2011 r. Spółka odnotowała korzystny wynik na działalności operacyjnej, który został obniżony na poziomie zysku netto w wyniku wysokich statystycznych ujemnych różnic kursowych EUR/PLN. Wysokość czynników mających zasadniczy wpływ na wynik netto Inter Groclin Auto S.A.w III kwartale 2011 r.: - saldo ujemnych różnic kursowych 3.063 tys. zł, - zapłacone odsetki od kredytów w kwocie 835 tys. zł. Tak więc strata ma charakter czysto księgowy i dlatego rynek do końca nie wiedział jak przyjąć ten raport i ostatecznie ocenił go z "dużą rezerwą". Jeśli chodzi bilans to kapitał własne nam wzrosły pomimo straty netto bo te same różnice kursowe, choć tym razem z wyceny jednostek działających za granicą, które wcześniej zaszkodziły zyskowi teraz zadziałały na plus, (+4,1mln) i pozytywnie wpłynęły dodatnio na KW. Co do przepływów to tutaj nie ma jakiś większych fajerwerków. Na poziomie operacyjny mamy dużą stratę ale wynika to głównie ze wzrostu należności i zapasów. Na poziomie inwestycyjnym te ujemne przepływy są rekompensowane dzięki dotacji rządowej lecz widać też że spółka inwestuję trochę w odtworzenie aktywów trwałych. Spółka też spłaciła kredytów za 2,5 mln. Ostateczny wynik cash flow jest ujemny. Natomiast zadłużenie ogólne trochę wzrosło do poziomu 32% ale nadal pozostaje na bezpiecznym poziomie. Podsumowując rynek dziś "chłodno" przyjął raport ale spadki były na wątpliwych obrotach i kurs nie wrócił poniżej wcześniejszej linii trendu spadkowego lecz się na niej dokładnie zatrzymał. Po dzisiejszym raporcie wskaźniki uległy poprawie: zwłaszcza c/zo ale również c/wk. Natomiast pogorszeniu uległy wskaźniki opierające się o zyskowność netto. Raport zapewne nie stanowi wielkiego przełomu ale jest wg mnie znaczącym krokiem we właściwym kierunku. Pani Kasiu (zwracam się do naszej analityka SW) myśli Pani podobnie?
|
|
Temat:
LESS
Jest i raport. Szybki rzut oka na cyferki. Generalnie raport odbieram pozytywnie aczkolwiek bez przełomu. Urosły znacząco przychody ale to już sygnalizowałem wcześniej. Pod względem operacyjnym mieliśmy również wzrost EBIT i mamy go na poziomie ponad 2 mln zł.Wynik ujemny netto jest związany jedynie z zabiegami czysto księgowymi tj. negatywnym wpływem różnic kursowych. A te w przyszłości powinny działać na korzyść Groclinu. Taki szybki skan raportu bo należy wczytać się w szegóły
|
|
Temat:
CEDC
WD wybacz, że Cię cytuję ale przeglądając wątek znalazłem Twoją wypowiedź z 10 sierpnia 2011r przy kursie 15,9: WatchDog napisał(a):Po dzisiejszym dniu kapitalizacja spółki (<400 mln USD) spadła poniżej wielkości jej kapitału obrotowego na 30 czerwca 2011 r. (402 mln USD). Majątek netto wynosi 1,7 mld USD, ale jeśli odjąć wartości niematerialne i prawne, to jest ujemny. Dlatego wycena w oparciu o C/WK nie jest miarodajna. Po II kwartale EBITDA ujemna, więc nie wiadomo jak wycenić spółkę. Na koncie miała 168 mln USD gotówki. Jeśli spadnie jeszcze o 50%, będzie okazją jakich mało, choć już teraz spełnia Grahamowskie kryteria (nie dotyczy C/WK Grahama z powodów jak wyżej). Specjalnie nie podaję kwot na akcję, bo jest ich 72 mln szt., ale wyemitować można w każdej chwili jeszcze ze 40 mln szt., po nie znanej w tej chwili cenie. Rozwodnienie będzie grozić, jeśli zacznie się kłopot ze spłatą zadłużenia. 1,3 mld USD kredytów to sporo. No to spadło o 50%! Czy podtrzymujesz nadal swój pogląd??? Na pierwszy rzut oka raport za IIIQ wygląda fatalnie. Tyle że jeśli wyseparować z niego zabiegi czysto księgowe tj. odpis z tytułu trwałej utraty wartości 674 mln USD (co było już wcześniej wiadome, że wartość WNiP w ich bilansie jest zbytnio napompowana) oraz różnic kursowych dotyczących instrumentów finansowych (kredytów) denominowanych w USD oraz EUR na kwotę prawie 171 mln USD. Są to faktycznie ujemne odpisy lecz czysto księgowe a nie pochodzące z działań operacyjnych. Nie uwzględniając tych pozycji na poziomie operacyjnym mielibyśmy dodatnie wyniki - choć oczywiście bez fajerwerków. Konkludując zmierzam do tego, że według mnie reakcja akcjonariuszy na ten raport jednak mocno przesadzona. Obecnie aktywa obrotowe są 3 razy większe niż kapitalizacja spółki  Czy może ten pozew tak im zaszkodził???
|
|
Temat:
LESS
@Sc00t Publikacja wyników jest zaplanowana na 14 listopada tj. w ten poniedziałek. @k201244 Ja jednak sądzę,że raport może być wreszcie pozytywny. Wyniki za IIQ były rozczarowujące, m.in. dlatego że Drzymała robił wiele szumu wokół spółki i oczekiwania były spore. Teraz jest cisza ale trzeba wiedzieć, że baza do jakiej będziemy porównywać tj. IIQ 2010r była dość mizerna : przychody=33mln, ZO=277tyś, Zysk netto=91tyś). O przychody jestem spokojny i można się pokusić że mogą nawet wynieść ok 50 mln zł za ostatni kwartał. Natomiast jest otwarte pytanie o zysk??
|
|
Temat:
LESS
k201244 napisał(a):Pytanie tylko, czy az tak pozytywne, ze warto ryzykowac kapital i wchodzic przy 13 zl. Bo czy spekula usiadzie i dobije do 17? Same niewiadome:) martwi plynnosc. Obroty sa strasznie male. Chyba najwiekszy problem spolki. Jak się jest na giełdzie to już założenia się ryzykuje:-)) Jesli będzie dobry raport to nie będzie można wejść po 13 tylko pewnie po 14-15 a może i wyżej i dalsze wzrosty przynajmniej do oporu na 18. Natomiast jeśli raport będzie mało przekonywujący to spadek wg mnie max do 12:-))
|
|
Temat:
CEDC
Kasia Stefanska napisał(a):Przychody ze sprzedaży, czyli fundamenty działalności prezentują się lepiej niż w 3q2010: nastąpił wzrost przychodów ze sprzedaży podobnie jak do poprzedniego kwartału. Wzrosty są jednak niewielkie i raczej nie ma co liczyć na powrót do poziomów sprzed 4 lat. Spożycie ciężkich alkoholi na świecie spada i spadać będzie. Działalność CEDC nie jest więc już taka łatwa i rozwojowa, jak kiedyś. Trzeba więc ciąć koszty, co przy tak rozbudowanej działalności nie jest proste. Duże spółki nie wracają do poziomu kosztów generowanych przy małej i rozwojowej działalności, bo wymogi korporacyjne są zbyt duże. Do tego cały czas tniemy goodwill (mam nadzieję), co powoduje dalsze obniżenie rentowności. W mojej ocenie, dopóki tych wszystkich spraw się nie wyczyści, nie ma co liczyć na porządne i uzasadnione wzrosty. Może i business core CEDC jest już passe ale mimo wszystko to się tutaj już dosyć tanio robi :-)) Obserwuję spółkę od kliku tygodni ale to co się stało z kursem po publikacji raportu za IIIQ to już chyba "lekko" przesadzona reakcja. Nie lubię inwestować w spółkę która działa w biznesie mało rozwojowym ale tu po prostu już mocne wyprzedanie i technicznie RSI też szusuje po dnie i bardzo kusi
|
|
Temat:
LESS
A mnie ciekawi bardzo jedna rzecz - mianowicie wyniki za IIIQ. Stawiam, że może być jednak jakaś pozytywna niespodzianka - był bardzo dobry kurs dla eksportu w tym okresie oraz może wreszcie te dostawy do GM w IIIQ były realizowane w pełni. Sytuacja techniczna pomimo wczorajszego znaczącego spadku jest nadal korzystna do wzrostów gdyż kurs jest wciąż powyżej linii trendu spadkowego która przeciął 2 dni temu. Dziś mogą być przed południem spadki ale potem już gra pod wyniki. Coś nie daje mi spokoju ten wystrzał z wtorku, intuicja mi podpowiada że może będzie coś na rzeczy z tymi wynikami - ale na odpowiedź zaczekamy do ich publikacji.
|
|
Temat:
MIDAS
@sbyszek Każdy może sobie podstawić do moich wyliczeń swoje oczekiwania co do wartości emisji/ceny emisyjnej oraz kursu akcji w dniu odcięcia. A co do wartości to idąc za jednym z wywiadów z Pytelem jaki wkleiłeś Cytat:A jakie są szacunki dotyczące wartości przyszłych inwestycji? To jest funkcja dwóch zmiennych. Pierwsza, to wariant budowy sieci, a o tym będziemy wiedzieli zapewne w listopadzie. Budowa własnego obiektu to koszt ponad 500 tys. zł, gdy korzysta się z istniejących masztów wydatki spadają do ok. 250 tys. zł. Druga zmienna to liczba dużych hurtowych odbiorców. Jeśli będzie to jeden lub dwóch, to sieć będzie się składała z trzech, czterech tysięcy stacji bazowych. Jeśli tych dużych, a więc mających miliony użytkowników klientów będzie dwóch, trzech, to sieć musi mieć cztery do pięciu tysięcy stacji. Od kombinacji tych czynników zależy skala inwestycji. Wiedzę na ten temat będziemy także mieć pod koniec roku. To możemy łatwo to obliczyć ile pieniędzy potrzeba im na zbudowanie infrastruktury: 540 - tyle mają obecnie własnych stacji bazowych. Powiedzmy że potrzeba im jeszcze ok 3500 stacji. Załóżmy że 90% będzie z wykorzystaniem istniejących już masztów Polkomtela (koszt 250tyś. zł) a 10 % będą musieli jeszcze postawić własnych (koszt 500tys. zł). Oczywiście ten umowny procentowy podział wziąłem trochę z sufitu (równie dobrze może być 70% do 30%) ale przecież coś trzeba założyć aby móc poczynić obliczenia. A zatem równanie mamy proste: 3150*250tyś + 350*500tyś= 787,5mln + 175mln= 962,5 mln Tak więc przy optymistycznych założeniach potrzeba im na infrastrukturę jeszcze min. 1 mld zł. Ale te szacunki są mocno uproszczone i może to być równie dobrze 1,5 mld. Aereo2 kosztuje 540 mln. Zatem ich zapotrzebowanie na środki finansowe można szacować na m.in. 1,5 mld do 2 mld zł (Aereo i budowa infrastruktury). Pytanie ile z tej kwoty będę chcieli wyciągnąć przez emisję. Wg mnie jak najwięcej ale to będzie zależeć czy znajdą do tego jakiś inwestorów instytucjonalnych. Zatem moje założenie o wartości emisji rzędu 1,2 mld nie musi być aż tak kosmiczna kwotą. No chyba że Huwaie da im baaardzo długi kredyt kupiecki. Ale wyciągnięcie części kasy od inwestorów wydaje się najlepszym rozwiązaniem. P.S. @tomatifire Poczytaj sobie lepiej o emisjach z PP, na wątku Midasa oraz Boryszewa było to już wałkowane - bo potem tj. po odcięciu może być za późno:-))
|
|
Temat:
MIDAS
zasaniak napisał(a):@broker_ns Czy możesz wyrazić swoją opinię (zawsze bardzo sobie je cenię, i myślę, że nie tylko ja) na temat niżęj przedstawionej sytuacji?
@agmar111 już ładnie to wyłuszczył  i słusznie zaznaczył że dużo/wszystko zależy od ceny emisyjnej. A ja dodam że tak na prawdę to chodzi wielkość emisji czyli ile spółka Midas chce wziąć z rynku w ramach nowej emisji. Poniżej przedstawię moje wyliczania w metodologi powtarzając się z @agmar111 ale liczyć nie da się inaczej. Natomiast postaram się przedstawić jak ja to widzę tj jak według mnie będzie wartość emisji: Wartość emisji: szacuję na ok 1,2 mld zł (z czego prawie połowa na zakup Aereo2 reszta na inwestycje w infrastrukturę) Liczba nowych akcji: 1,8 mld szt (upraszczam zaokrąglając, że starych jest 300 mln szt bo jest ich faktycznie ok 296mln szt.) PP: na 1 starą akcję przysługuje 6 akcji z nowej emisji Cena emisyjna akcji= wartość emisji/liczba nowych akcji= 1,2lmld/1,8mld = 0,67 Kurs Midasa przed odcięciem: 1,2 (założenie moooocno optymistyczne ale celowo założyłem poziom wyższy niż niższy aby lepiej pokazać że kurs raczej będzie ciążył w kierunku ceny emisyjnej akcji w wyniku takich parametrów emisji) A zatem jeszcze raz policzmy: Kurs odniesienia akcji w pierwszym dniu po odcięciu PP: (1,2+6*0,67)/7= 0,75!!! Teoretyczna cena PP w pierwszym dniu notowań: (0,75-0,67)*6= 0,48!!! Koszt wejścia w emisję i objęcia (wykupienia) PP: 6*0,67=4,02!!! A zatem podsumowując jeśli ktoś będzie miał akcje które są warte 1,2 i decyduje się wchodzić w emisję to musi mieś świadomość że przy takiej wielkości emisji będzie musiał wyłożyć dodatkowego kapitału 4,02. A teraz niech każdy sam sobie odpowie - podpierając się ściągą z zachowania akcjonariuszy, kursu i notowań PP ze wcześniejszej emisji - jakie konsekwencje może rodzić taka konstrukcja emisji dla zachowania akcjonariuszy i kursu w najbliższej przyszłości
|
|
Temat:
LESS
Groclin wczorajszym wybiciem został ukoronowany przez analityków SW wykresem dnia: www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Jak teraz spoglądam na wykres to dzisiaj ładnie domknęli lukę z otwarcia i marsz na północ pewnie będzie niezagrożony. Ciekawi mnie to wczorajsze wybicie gdyż być może jest to gra pod wyniki za IIIQ. Może ktoś coś już wie więcej czy może jedynie technika zadecydowała o tak mocnym wybiciu  . Zasięg tych wzrostów szacuję na 17-18 w bardzo krótkim czasie bo Groclin jak już wystrzeliwuje to po kilkadziesiąt procent od razu. A czy wzrostu będą kontynuowane to będzie zależeć od tego jak rynek przyjmie wyniki.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Proponuję zerknąć sobie na wyniki za IIIQ a nie skonsolidowane za trzy kwartały. Na poziomie operacyjnym jest już gorzej r/r przy większych przychodach a to oznacza spadek rentowności. Ale do całkowitej oceny trzeba wnikliwie przeczytać raport.
|
|
Temat:
MIDAS
Z analizą Midasa nigdy nie jest łatwo. I wg mnie AT tutaj mocno zawodzi. Bo przecież było już np przecięcie długoterminowej linii trendu spadkowego na ładnych obrotach przełom maj/czerwiec b.r. a potem powrót i spadek kursu w przepaść. Wiec z tą AT to należy uważać bo można się mocno przejechać. Wg mnie w perspektywie krótkoterminowej (1-3 m-cy) (wiem, wiem że dla day traderów to cała wieczność  ) kurs będzie bardzo niestabilny. Dla mnie ważnym pytaniem jest kto stał za ostatnimi wzrostami  . Jak sobie rozwiniemy wykres w ujęciu tygodniowym to nie ma wątpliwości że piękna biała świeca jest wsparta bardzo dużymi jak na Midasa oraz w ujęciu historycznm wzrostami. Czy za tymi wzrostami stoi jedynie kapitał spekulacyjny, który zwątpił w swojego króla spekulacji Petrola i przerzucił się na kolejnego swojego ulubieńca. Pewnie częściowo tak ale chyba nie w całości. Ale jednak i tak najbardziej znaczącą kwestią dla dynamiki kursu w najbliższym czasie będzie emisja i jej parametry. I tu się powtórzę - wg mnie nie do udźwignięcia przez drobny akcjonariat gdyż skala emisji będzie gigantyczna jak na jego możliwości pomiędzy 580 mln a nawet do 2 mld zl!!! I dodatkowo z wielkim rozwodnieniem ilości akcji 1:6. Tak skonstruowana emisja musi odstraszać większość inwestorów indywidualnych (i niestety @chomiczekk jest w mniejszości tych co mogą sobie pozwolić wejść w tę emisję). Zatem parametry emisji powinny skazywać kurs na ponowne osunięcie się - ponadto mamy już banchmark w postaci wcześniejszej emisji, która jednak była do udźwignięcia finansowo przez drobnych inwestorów. Natomiast pytanie czy nie wyjmą jakiegoś królika z kapelusza - aby podtrzymywać kurs bądź ewentualnie minimalizować zasięg spadków. Takim "króliczkiem" może być umowa z Polkomtelem za zakup powiedzmy np 50 mln GB po jakiejś tam cenie na kolejny rok - z umową i konstrukcją rozliczania podobną do CP. Ale jednak wg mnie "toksyczność" tej emisji zepchnie kurs na niższe poziomy. No chyba że jakiegoś dużego inwestora ogłoszą ale dla samego takiego inwestora instytucjonalnego dobrze byłoby się ujawnić dopiero po emisji. Przed nami jeszcze wyniki za IIIQ b.r. i kolejne straty na poziomie operacyjnym i oraz kolejne straty netto. Midas w ostatnim raporcie półrocznym bardzo lakonicznie pokazał wyniki Mobylandu a raczej jego starty. Teraz te wyniki będą konsolidowane. Na razie wszystkie zaliczki płacone przez CP Mobylandowi jak zaliczki do umowy o sprzedaż GB są fakturami zaliczkowymi i nie wchodzą do RZiS a jedynie poprawiają im cash flow więc teraz powinno być podobnie i w analizie wyników nie będziemy mieć tych kwot więc pokaźne starty jeszcze nadal będą razić. Dodatkowo otoczenie makro i stytacja w Europie (wg mnie jeszcze jedna fala spadków) mogą być kolejnym argumentem za sprzedażą bardziej "ryzykownych" aktywów. Więc krótkoterminowo tak różowo jak @chomiczekk twierdzi zapewne nie jest i wiele potencjalnych poważnych ryzyk przed akcjonariuszami Midasa. Na pocieszenie dodam że długoterminowo sytuacja w spółce się klaruje :-))
|
|
Temat:
BORYSZEW
Borek faktycznie cały czas zaskakuje i być może po wejściu do WIG20 dopiero stanie się bardziej "obliczalny" . Od 10 października kiedy powstał wyraźny sygnał kupna mamy w miesiąc ponad 100% wzrost (licząc dzisiejsze wzrosty na intra)- co by nie mówić dość imponujący wzrost biorąc pod uwagę że jeszcze nie tak dawno nastroje na spółce często dominowały katastroficzne. Choć prócz podwyższenia prognozy wyników nie było żadnych fundamentalnych info korzystnych dla spółki. Dodatkowo tak duży wzrost odbył się bez znaczącej korekty - a jeśli takowe były to raczej "w biegu" na intra niż klasyczne kilku sesyjne. Będąc poza rynkiem łatwiej o chłodną analizę. Bieżąca wycena spółki prze rynek rzędu 0,8-0,85 jest wg mnie wyceną optymalną tj. dyskontującą również już dalsze ambitne plany rozwoju spółki. Ale należy jednak trzeba brać poprawkę że to jest Borek i w trakcie hossy zawsze jest mocno przeceniany jako "pupil" inwestorów. Osobiście stawiałem, że zasięg tych wzrostów sięgnie 0,7 i tam poczeka sobie na wyniki. Jednak przebicie oporu 0,7 (po informacji o podwyższeniu prognoz wyników)szybko skutkowało pociągnięciem kursu do kolejnego oporu zwieszonego już na ok 0,9. To jest gra pod wyniki które jeszcze przyspieszono więc będę na pewno co najmniej satysfakcjonujące dla inwestorów. Pytaniem otwartym pozostaje czy po jutrzejszej publikacji dobrych wyników nastąpi sprzedaż "faktów". Może być tak jak już niejednokrotnie było że z rana (jeśli będą publikowane rano przed sesją a nie popołudniu) po publikacji wyników będą jeszcze wzrosty i test oporów a potem już odwrót. W przypadku Borka nie można uciekać też od problemów otoczenia makro. A tu niektóre wskaźniki wyprzedzające sugerują już niestety nastroje recesyjne w największych gospodarkach Europy, a już na pewno we włoskiej gospodarce. Podsumowując po dynamicznych wzrostach kurs spółki staje na rozdrożu i jest duża niepewność co do jego dalszego zachowania (chodzi mi o horyzont 2-3 m-cy). Tyle samo argumentów można za dalszym wzrostem kursu jak i jego spadkiem. Kierunek kursu po publikacji wyników w trakcie najbliższych sesji może dać częściowo odpowiedź
|
|
Temat:
MIDAS
@agmar111 Tu jest faktycznie problem gdyż jak wiemy Solorz obecnie (po tym ostatnim wezwaniu) będzie miał 66% udziałów w NFI Midas. Sam potwierdził że w nowej emisji weźmie udział i obejmie wszystkie przysługujące mu PP. Tyle tylko że nie na pewno nie wszyscy drobni akcjonariusze wejdą w tą emisję jakkolwiek byłaby ostateczna cena emisyjna akcji bo trzeba będzie dużo z własnej kieszeni pieniędzy znów wyciągnąć. A zatem mamy 2 warianty: 1. Znajdzie jakiś inwestorów finansowych którzy wejdą w emisję i dodatkowo obejmą wszystkie nieobjęte akcje. W prezentacji Midasa na temat najnowszej emisji jest w planach Road Show w listopad/grudzień więc na pewno będą chcieli przekonać i pozyskać do emisji jakiś instytucjonalnych inwestorów finansowych bo na drobnice nie mogą w pełni liczyć już jak ostatnim razem (ponadto nie ta skala emisji). 2. Solorz obejmuje wszystkie nieobjęte PP i tym samym przekracza 66% udziałów w spółce. Z tego co wyczytałem to ustawa o ofercie publicznej mówi, iż jeśli zwiększenie udziału w ogólnej liczbie głosów w spółce publicznej powyżej 66% nastąpi w wyniku sytuacji od nas niezależnych. tj. w wyniku pośredniego nabycia akcji, objęcia akcji nowej emisji lub nabycia akcji w wyniku oferty publiczne to wówczas gdy zostanie przekroczony ten próg 66% ogólnej liczby głosów, akcjonariusz lub podmiot, który pośrednio nabył akcje, musi w terminie trzech miesięcy od przekroczenia ogłosić wezwania do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę wszystkich pozostałych akcji spółki. Natomiast obowiązek ten nie powstaje, jeśli tym terminie udział w ogólnej liczbie głosów ulegnie zmniejszeniu do nie więcej niż 66% ogólnej liczby głosów. Z tego wynika, że jak będzie miał powyżej 66% to albo ogłosi wezwanie na wszystkie pozostałe akcje albo sprzeda komuś żeby szybko zejść do poziomu 66%. Ja osobiście nie sądzę aby chciał Midas wycofać z giełdy ale jak go sytuacja zmusi to i do tego może dojść.
|
|
Temat:
MIDAS
agmar111 napisał(a):Do końca roku 100 mln dla Midasa z CP za LTE Cytat:„Już dziś sprzedajemy sygnał w technologii LTE dla Cyfrowego Polsatu, a do kasy Spółki z tego tytułu do końca roku wpłynie ponad 100 mln zł. Wierzę w potencjał tej technologii i tego, że może zrewolucjonizować rynek dostępu do Internetu w Polsce. Dziś najwolniejsze łącza stanowią w Polsce 60% rynku, w Bułgarii i Rumunii mniej niż 5%. Z tym 100mln zł to trzeba być ostrożnym w szacunkach gdyż jest to zaliczka jaką płaci CP spółce Mobyland " z góry" w miesięcznych zaliczkowych ratach za zakup hurtowych ilości gigabajtów. Po koniec roku będzie rzeczywiste rozliczenie wykorzystanych ilości gigabajtów. Z tego co się orientuję te co miesięczne faktury zaliczkowe nie są ujmowane do rachunków wyników jako przychody operacyjne. Jedynie w bilansie po stronie aktywów wpływa nam gotówka a po stronie pasywów rośnie nam bodaj pozycja Rozliczenie międzyokresowe kosztów. Ale niewątpliwie poprawia nam to Cash Flow. Przychody operacyjne pojawią się dopiero po "rzeczywistym" rozliczeniu i wystawieniu faktury za to zużycie ilości GB. Chyba ta się to księguje A co do zamieszania na ostatnim NWZA Midasa i nie uchwalenie emisji to pisze o tej sytuacji trochę Parkiet: www.parkiet.com/artykul/110589...Cytat:Niewykluczone, że chodzi też i o to, by decyzja walnego zgromadzenia Midasa zapadła, gdy wiadomo będzie, czy biznesmen ma zgodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na przejęcie Polkomtelu. Od tego będzie zależeć skala i rodzaj inwestycji infrastrukturalnych, jakie będzie musiał przeprowadzić NFI Z wielu powodów jakie podano w tym artykule osobiście stawiam na ten w/w. Trochę dziwne, że UOKiK jeszcze nie dał mu zgody na przejęcie Polkomtela - długo to już trwa. Tak naprawdę dopiero po tej decyzji będą mogli zacząć inwestycje na stacjach bazowych Polkomtela. Bez Polkomtela koszty budowy infrastruktury przez Aereo2 byłyby znacznie droższe a zwłaszcza byłaby ona zbudowana zdecydowanie później a przecież również o czas tu się rozchodzi - tj. o to aby jak najdłużej na rynku być jedynym dostawcą internetu mobilnego w najlepszej technologi LTE Ciekawe jak się to skończy ale trzeba przyznać że ten rok na spółce do nudnych nie należy. Lepiej żeby juz uchwalili tą emisję bo dopiero po jej zakończeniu można będzie liczyć na bardziej dynamiczne wzrosty.
|
|
Temat:
BORYSZEW
sbyszek napisał(a):broker_ns napisał(a):(...) niżej nie powinien zejść gdyż uchwalony skup akcji własnych powinien odstraszać przed zejściem do poziomów minimów 0,4. (...)Ciekawe też czy zarząd mający teraz otwartą drogę do skupu akcji kiedy będzie interweniował czy jakim poziomach cenowych  (...) Czyli zakładasz, że min na skupie (40gr) będzie mocnym wsparciem. A czy nie wyobrażasz sobie,że kurs może być niższy? Ja tak. Nadal nie rozumiem dlaczego określono dolne widełki. Może potrafisz mi to wyjaśnić. No i trzeba jeszcze pamiętać na jak długo opcja skupu jest przewidziana. Osobiście odkładam na półkę całe funamenty. Teraz tylko AT daje zarobić. Zauważ, że rynek jest rozkołysany, a dobre czy złe info wcale nie przekłada się na kierunek kursów. Boryszew jest dobry na taką grę bo wspaniała płynność i ładnie AT się sprawdza. @sbyszek moja wyobraźnia wiele może w sobie pomieścić ale tutaj nie o nią chodzi ale o założenie sobie pewnych scenariuszy - i każdy musi sobie takie wytyczyć. A ja nadal obstawiam scenariusz spadkowy, który rozpocznie się być może jeszcze pod koniec tego tygodnia na szerokim rynku a jego kumulacja może przypaść tak naprawdę w przyszłym tygodniu lub nawet dwóch bo szczyt UE zapewne nie zaspokoi rynków, które zbyt optymistycznie zdyskontowały przyszłe i szybki rozwiązanie problemu zadłużenia krajów UE. Do tego w przyszłym tygd mamy ogłoszenie wskaźników PMI w Europie i sądzę że będą jeszcze gorsze niż miesiąc wcześniej (a już wówczas były poniżej 50 pkt) - choć szybko dodam że wg mnie że będzie to "turning point" lub blisko niego i w kolejnych miesiącach będą już odczyty PMI się poprawiać. A jak to ma się do Borka? Na razie widzę że jest gra pomiędzy popytem i podażą bez większych wskazań na jedną ze stron lecz trzeba dodać że utrzymują nam się względnie optymistyczne nastroje na rynku. Jak się popsują (czytaj wyżej) to pociągną kurs Borka ze sobą. A na poziomie 0,51 jest silne wsparcie i nie powinno być przełamane (przynajmniej w cenach zamknięcia). A poziom 0,4 to już rynek testował i raczej do tych poziomów nie wróci (choć oczywiście mogę się mylić) a dodatkowo jak już wspominałem wcześniej blisko tych poziomów byłby uruchomiony skup akcji co może odstraszać przed oddawaniem akcji po takich cenach. Dopiero po tej korekcie i chociaż częściowym rozwiązaniu problemów zadłużenia w Europie Borek będzie mógł przebić poziom 0,7 i powędrować dalej na północ i dyskontować ewentualny rozwój swoich spólek.
|
|
Temat:
ATREM
Wrzuciłem sobie spółkę w ten weekend do obserwowanych bo fundamentalnie a zwłaszcza pod kątem wskaźników wygląda wielce interesująco a dodatkowo piątkowa biała świeca mogła sugerować odwrócenie trendu. Przeglądnąłem raport półroczny za 2011 oraz sprawdzanie zarządu aby się bliżej przyjrzeć spółki. Niestety nigdzie nie doczytałem czemu w IIQ b.r. zdecydowanie pogorszyły się wyniki. Raport jest za I półrocze lecz tak naprawdę to IIQ był bardzo słaby w wykonaniu spółki. Bardzo znaczący spadek przychodów i zysków. I nigdzie zarząd nie wypowiada się co było przyczyną takiego stanu a wg mnie powinien jakoś się z tego wytłumaczyć. I teraz nie wiem czy ten kwartał to był wypadek przy pracy - np pewne kontrakty będą miały rozliczenie w kolejnych kwartałach - czy może jednak początek stałej tendencji. Już miałem dzisiaj rano zająć pozycję ale jednak się powstrzymałem. M.in. dlatego że przewiduję w perspektywie kolejnych 4-6 tygd znaczące pogorszenie nastrojów oraz to wybicie piątkowe było na mało przekonywujących obrotach. A teraz dzisiaj mamy dodatkowo bardzo długi górny cień co nam sugeruje formację spadającej gwiazdy i wchodzenie/wychodzenie głównie kapitału spekulacyjnego. Więc chyba z tą zmianą trendu trzeba będzie jeszcze poczekać. Ktoś się zainteresował tą spółką i ma może jakieś przemyślenia? Kod:mod: proszę przenieść się z zapisem swoich planów i decyzji inwestycyjnych na Kronikę Giełdową. ten wątek dotyczy spółki, a nie ruchów użytkownika-inwestora względem jej akcji
|
|
Temat:
BORYSZEW
Analizując na chłodno sytuację na Borku trzeba powiedzieć, iż sytuacja staje się napięta. Szczerze mówiąc myślałem, że popyt pokusi się w tym tygodniu jednak o test poziomu 0,7 po tym jak w zeszłym tygodniu nie dał zepchnąć się poniżej poziomu 0,6 ale teraz już w ten scenariusz mocno powątpiewam. Ja bym uważał z zakupami w obecnym czasie gdyż na rynku wg mnie rysuje nam się scenariusz spadkowy. Sądzę że w listopadzie będziemy testować dołki z początków września na szerokim rynku i ta fala spadkowa może doprowadzić kurs Boryszewa gdzieś do poziomu 0,5-0,51 - niżej nie powinien zejść gdyż uchwalony skup akcji własnych powinien odstraszać przed zejściem do poziomów minimów 0,4. Kryzys długu w Europie wciąż nie jest rozwiązany i sądzę że nadal nie ma zgody co do tego kto ma pokryć umorzony dług Grecji i w jakim zakresie - a ostatnie wzrosty na rynkach to było właśnie kupowanie na wyrost słów ze szczytu Merkel-Sarkozy bez większych konkretów i pokrycia. Zresztą w tej kwestii polecam komentarze analityków z XTB, dostępne zresztą również na SW. Ciekawe też czy zarząd mający teraz otwartą drogę do skupu akcji kiedy będzie interweniował czy jakim poziomach cenowych Niemniej jednak tym co wchodzą w spółkę na krótszy termin radzę zakładać SL gdyż możemy w najbliższym czasie trochę się osunąć z kursem.
|
|
Temat:
BORYSZEW
WatchDog napisał(a):Przygotowaliśmy kompletną analizę... Właśnie przeczytałem i naprawdę chapeau bas za świetnie wykonaną robotę  . Sam właśnie maiłem pisać, że według moich wyliczen spółka jest warta ok 0,65-0,70 zł/akcje. Ja lubię osobiście wskaźnik EV/EBITDA gdyż tak jak słusznie zauważył WD eliminuje on kapitał mniejszości przy sporządzaniu . I tu właśnie jest najtrafniejsza uwaga WD płynąca z tej analizy o której często zapominamy (przyznam że również sam się na tym często łapie). Mianowicie że Borysze cały czas Impexmetalem jeszce stoi (choć stopniowo z kwartału na kwartał będzie się to zmieniać na korzyść segmentu automotive) a zwłaszcza jeśli chodzi o zyski! A Borek faktycznie konsoliduje jego cały zysk netto choć posiada jedynie niecałe 53%. Więc jeszcze raz wielki szacunek za ujęcie tego w analizie
|
|
Temat:
BORYSZEW
doncarlos napisał(a):Zamienil stryjek siekierke na kijek..;) zamiana srednio mi wyszla..;)) powinienem sie jednak trzymac mojej wczesniejszej prognozy.. 70-72 raczej padnie..  trudno zatrzymac rozpedzony pociag.. ale dzisiaj byc moze koniec i sprzedaz faktow po NZWA.. Na górce jest zawsze ciężko wyjść - ja również już jestem poza spółką gdyż uważam, że niestety te wzrosty były zbyt "zwariowane" a przez to mało stabilne. Wg mnie nie będzie jednak testu 0,7-0,71 gdyż zbyt dużo inwestorów uwierzyło w test tego oporu a jak wiemy większość nie ma racji. Bez korekty nie można aż tak długo rosnąć. Na razie popyt nie ustępuje jeszcze pola ale wg mnie właśnie mamy sytuację z dystrybucją akcji. Ale oczywiście mogę się mylić. Wystarczy, że dane z USA zaskoczą pozytywnie i dadzą jeszcze paliwa na jedną sesje lub dwie. A co do krótkiej sprzedaży to tez mam pytanie gdyż się zastanawiam czy te codziennie zawierane transakcje KS inwestorzy w tym samym dniu wpuszczają w rynek czy też trzymają te akcje. Bo jeśli jednak trzymają to są jak na razie mocno stratni
|
|
Temat:
BORYSZEW
Niestety mam nieodparte wrażenie że za ostatnimi wzrostami na Borku stał głównie kapitał spekulacyjny. Jutro będzie prawdziwy test "wiarygodności" ostatnich wzrostów bo indeks S&P500 zawrócił i ostatecznie nie przebił ważnego poziomu ok 1210pkt. A sam Borek nam się już mocno przegrzał - wskaźniki wskazują na wyprzedanie. Zapewne jeszcze rano będzie próba podciągnięcia kursu ale to będzie koniec tej fali wzrostów. Ja nie lubię nigdy takich zbyt gwałtownych wzrostów bo przeważnie większość z nich potem trzeba oddać. Więc teraz nieuchronnie szykuje nam się korekta ostatnich wzrostów - wg mnie pytaniem nie jest czy będzie korekta na Borku tylko jak głęboka  Wolałem, żeby kurs w trakcie tych wzrostów odbił się lekko od oporu 0,59 i trochę cofnął (np w pobliże 0,51) aby potem móc już z nową siłą przystąpić do forsowania tego oporu. Lecz niestety kupujący nie mieli czasu na takie subtelności jakby chcieli szybko wywindować kurs jak najwyżej przed kolejną korektą na szerokim rynku. Natomiast teraz istnieje ryzyko, że kurs szybko zawróci bo będzie pchany z kolei przez te same spekulacyjne siły mocno dół.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Z jednej strony po przebiciu oporu na 0,59 powinien iść atak na opór na 0,7. Ale trzeba też powiedzieć uczciwie, że wskaźniki sugerują już wykupienie. Mnie natomiast co inne zastanawia, mianowicie zawierane transakcje krótkiej sprzedaży na Borku od kilku dni - zresztą SW w swoim artykule wczoraj też o tym wspominała  . Ciekawe co się nam z tego urodzi. Dla stabilności wzrostów lepsza jest korekta i wychłodzenie wskaźników niż takie naciąganie struny. Ciekawe też czy dowiozą dziś wzrosty do końca - bo generalnie końcówki Borek miał do tej pory mocne:-)
|
|
Temat:
BORYSZEW
doncarlos napisał(a):Wklejam stary wykres, ale generalnie idzie prosto na opor 63 gr.. tyle, ze niekoniecznie tam dojdzie.. jest podwojne wybicie z trojkata gora (47) i wybicie z kanalu gora (51) zasieg ok 63 gr.. moze byc przystanek przy 55 gr - ten poziom jest kluczowy imo wsparcie 51-50 g ale oplacalo sie poczekac.. Don dlaczego prognozujesz zasięg na 0,63?? Według mnie jeśli się posiłkować AT powinno przetestować szczyty na 0,7-0,71 a wcześniej 0,59. Ale i tak o kursie ostatecznie rozstrzygnął nastroje rynkowe a nie AT, a zwłaszcza kolejne twarde dane makro mówiące z jak wielkim spowolnieniem (miejscami w Europie z recesją ) mamy do czynienia. mdtrader napisał(a):Dobrze,ze dzisiaj, bo nie bede mowil kto,ale niektorzy(w tym ja) mogla ale nie musza realizowac 40% zysk w dniu dzisiejszym. Pewnie Ci ktorzy beda to robic obawiaja sie informacji jakie moga pojawic sie w najblizszych dniach odnosnie strefy euro,wynikow kwartalnych spolek. Dzisiaj jest poki co sesja neutralna- jutro Trojka moze,ale rowniez nie musi zatwierdzic pomocy dla Grecji. Ci ktorzy otwierali ostatnio dlugie pozycje,nie tylko na Boryszewie-bo sa jeszcze 2 spolki,ktore spadly ostatnio z poziomow 1.5-2 na okolic 60 gr i podobnie jak Boryszew zyskuja albo nawet wiecej,nie bede pisal jakie to spolki bo chyba wiekszosc wie- to moga w perspektywie kilku tygodni sporo zyskac,albo niewiele stracic. Mdtrader bardziej enigmatycznie to ciężko byłoby to napisać. Widzę że chwilowo obrałeś styl retoryki bliski niejakiemu Panu Jarosławowi K. tj "wiem coś, ale nie powiem..." Wcześniej zdecydowanie lepiej argumentowałeś swoje racje. Bez urazy - nie mogłem się powstrzymać bo mnie trochę ubawił Twój wpis ArekB napisał(a):jeśli Stany utrzymają obecne wzrosty to do korekty jeszcze chwila, tym bardziej ze chyba gramy pod WZA 13.10 Stany poradziły sobie nadspodziewanie dobrze wiec jak na razie zielone światło do dalszych wzrostów na parkietach obowiązuje. Wg mnie podczas tej fali wzrostowej wig20 może zajść gdzieś w okolice 2400pkt lub nawet trochę wyżej a wraz ze wzrostami na szerokim rynku Boryszew może pokusić się o test oporu 0,7. Natomiast w drugiej części października rynki już powiedzą sprawdzam politykom europejskim - i wówczas będą oni musieli przedstawić konkretne i co ważniejsze wiarygodne rozwiązania w sprawie zadłużenia Grecji oraz systemu bankowego w Europie. I to od decyzji polityków będzie zależeć czy te wzrosty utrzymają się w średnim terminie
|
|
Temat:
MIDAS
Po piątkowych wzrostach (potwierdzonych obrotami w piątek i dziś) rysuje nam nam się tu na wykresie formacja V i wydaje się , że kurs ma otwartą drogę do poziomu 1. Lecz wg mnie dopiero po przełamaniu tego ważnego oporu będzie można mówić o próbie zmiany trendu za spadkowego. A półki nie jest znana cena emisyjna dla nowej emisji to będzie bykom bardzo ciężko pokonać ten magiczny poziom 1! A jak już podadzą cenę emisyjną to siłą swojego "dziwnego przyciągania" może ona jednak lekko ściągać kurs w swoją stronę a nie w przeciwną. Ale na Midasie tak naprawdę wszystko jest możliwe :-))
|
|
Temat:
BORYSZEW
No i mamy dziś już Borka na górnych widłach Wybicie górą z trendu spadkowego z piątku dziś jeszcze bardzie potwierdzone. Sądzę że zatrzymamy się dopiero gdzieś w okolicach 0,65-0,69. O dalszym kierunku zadecydują nastroje rynkowe. Pamiętajmu że 10 listopada są wyniki kwartalne. Wcześniej może wreszcie pozytywna decyzja co do dotacji dla Elany no i w tle zawsze jakieś tam działania akwizycyjne :-)) A w czwartek 13 października mamy WZA - i nie wiem czy przy tym poziomie kursu nie będzie pokusy aby zmienić pierwotny projekt uchwały i troszkę te widełki skupu akcji własnych podwyższyć np. do 0,5
|
|
Temat:
BORYSZEW
To ja może jedynie podrzucę wykres z krótka analizą AT:  kliknij, aby powiększyćTak naprawdę to już dziś Boryszew potwierdził wybicie górą z linii z kanału trendu spadkowego na wykresie logarytmicznym (co potwierdza wcześniejsze wybicie na wykresie liniowym wrzucone przez WD). Obroty również większe niż wczoraj co dodatkowo wzmacnia prawdziwość tego wybicia. Zasięg wzrostów można prognozować do oporu 0,7-0,71 będącego szczytami wcześniej wyrysowanej formacji podwójnego szczytu, która to zapoczątkowała gwałtowne spadki we wrześniu. Po drodze jeszcze mniej ważny opór na 0,59 i on zapewne będzie celem na przyszły tydzień.
|
|
Temat:
MIDAS
Trochę wyjaśnia ten dzisiejszy komunikat gazeta Parkiet: www.parkiet.com/artykul/26,110...Cytat:Tomasz Matwiejczuk, rzecznik właściciela Polsatu pytany jak należy rozumieć tę deklarację: czy chodzi o coś więcej niż o udział w planowanej emisji – odmówił odpowiedzi na tak postawione pytanie. – Można dziś tylko powiedzieć to, o czym Zygmunt Solorz-Żak informował już wcześniej: że planuje objąć wszystkie przypadające na niego akcje – powiedział Matwiejczuk. Więc obejmie przysługujące mu PP z nowej emisji akcji, i być może również te które nie zostaną objęte przez nikogo. Tyle
|
|
Temat:
BORYSZEW
Po bardzo dobrych danych z USA końcówka sesji na Borku będzie ciekawa. Zobaczymy czy zdecydują się jeszcze dziś przypuścić atak na opór na 0,51. Jednak w kontekście dobrych danych z rynku pracy w USA, a co za tym idzie nowego paliwa dla wzrostów dla rynku, w kolejnym tygodniu już ta bariera powinna pęknąć potwierdzając zmianę trendu krótkoterminowego.
|
|
Temat:
MIDAS
Przy okazji tego komunikatu spółka poinformowała, że ogłoszono również wezwanie na akcje 4 października. Tyle tylko że nic nie wiadomo o tym wezwaniu, ani cenie jaką zaproponowano- a wg mnie powinno to być chyba również przedmiotem osobnego komunikatu addison napisał(a):Zamiast męczyć spółkę podaniem ceny emisyjnej proponuję pomęczyć o wartość całej emisji.Nie chce mi się wierzyć, że na spotkaniach z instytucjami Midas zbywa je kiedy taka kwestia pojawia się w rozmowach- WARTOŚĆ EMISJI! Przecież to jest w zasadzie o to samo pytanie: można pytać o cenę emisji i można pytać o wartość emisji. Jak podadzą wartość emisji to dzielisz przez ilość 6 razy większą niż liczba obecnych akcji i masz cenę emisyjną. I per analogia jak podadzą cenę emisyjną to sobie to pomnożysz i też uzyskasz wartość emisji  .
|
|
Temat:
BORYSZEW
broker_ns napisał(a):A tak przy okazji mam pytanie WD o skup akcji własnych a dokładnie o sens wyznaczania dolnych widełek przez WZA. Sprawdziłem i niektóre spółki ogłaszając skup własny akcji wyznaczają tylko max dozwolony poziom dla zakupów natomiast niektóre, tak jak m.in. Boryszem, dają widełki min i max w naszym wypadku 0,4-3. Pytanie po co podawać dolne ograniczenie dla skupu (prócz pewnej bariery psychologicznej)? Czy jesli np kurs Borka spadłby do 0,3 poniżej uchwalonych widełek to zarząd już nie może w tej cenie skupować akcji? Czy ktoś z SW może pochylić się nad moim pytaniem? A dzisiejsza sesja pokazuje scenariusz jaki był widoczny od jakiegoś tygodnia na sesja pro wzrostowych. W trakcie sesji względny spokój i zbieranie po cena bliski otwarcia lub lekko poniżej a a w samej końcówce uaktywnia się większy popyt i na sporych obrotach windowanie kursu. Na razie wygląda jak jutro zaskoczą dane z USA to poprawa nastrojów na rynkach powinna się przedłożyć na kolejnych kilka tyg (wg mnie 2-4 tygd) a wówczas Borek ma szanse na dalsze odrabianie start. Lecz nie wiem czy już jutro padnie opór na 0,51. Byc może będziemy poczekać z tym do następnego tygodnia. style napisał(a):Pytanie tyko czy jutro uda nam się przebić 0,51. Musielibyśmy urosnąć ponad +7%. Ewentualnie możemy zrobić dobrą bazę pod poniedziałkową sesje Think Chyba jednak trochę mniej bo np wzrost z dzisiejszych 0,49 na 0,52 to ok 6,1%.
|
|
Temat:
BORYSZEW
@WD Też wczoraj dostrzegłem przecięcie górą linii trendu - ale to jest na wykresie liniowym. Natomiast na wykresie logarytmicznym ta linia jest poprowadzona trochę wyżej teraz ok 0,5. Dla mnie ważne jest właśnie przebicie oporu na 0,51. Jak będzie on pokonany to wówczas dojdą do testów 0,7. A tak przy okazji mam pytanie WD o skup akcji własnych a dokładnie o sens wyznaczania dolnych widełek przez WZA. Sprawdziłem i niektóre spółki ogłaszając skup własny akcji wyznaczają tylko max dozwolony poziom dla zakupów natomiast niektóre, tak jak m.in. Boryszem, dają widełki min i max w naszym wypadku 0,4-3. Pytanie po co podawać dolne ograniczenie dla skupu (prócz pewnej bariery psychologicznej)? Czy jesli np kurs Borka spadłby do 0,3 poniżej uchwalonych widełek to zarząd już nie może w tej cenie skupować akcji?
|
|
Temat:
BORYSZEW
pablo_n napisał(a):Broker_ns - masz niesamowitą moc ;) Pablo akurat mój wpis nie miał dla zakończenia dzisiejszej sesji żadnego znaczenia  . Proponuję natomiast zwrócić ostatnio uwagę na obroty - na sesjach wzrostowych jednak większe. Najbliższy opór zawieszony ok 0,5-0,51 gdzie przebiega górna linia trendu kanału spadkowego wsparcie jak zawsze psychologiczne 0,4 :-). Wg mnie jest szansa że na wig20 znów przetestują poziom 2000 pkt aby móc zrealizować formację podwójnego dna. Ale tak naprawdę na rynku duża nerwowość i ciężko w takim stanie antycypować dalsze ruchy szerokiego rynku. P.S. Jeszcze zdołałem edytować. To co się stało z notowaniami w ostatniej godzinie w USA potwierdza to co napisałem, że nie można przewidywać ruchów na rynku. Ale jutro przynajmniej na otwarciu będzie się mocno zieleniło. Na Borku zapewne też pójdą za ciosem.
|
|
Temat:
MIDAS
Dorzucę tylko kilka uwag do dyskusji:-) @szatan z bankiera Z jednej strony rozumiem Twoją próbę zrobienia "czegoś" lecz z drugiej wiem, że ta akcja jest z góry skazana na porażkę. Czy można mieć pretensje do Solorza że zamierza przyspieszyć budowę sieci - co jest kluczową rzeczą w tym biznesie - i zaprasza do partycypowania w tym projekcie akcjonariuszy. Przecież emisja jest z PP więc "teoretycznie" o rozwodnieniu kapitału nie powinno być mowy. Kolejna rzecz - wycena Aereo2. Głównymi aktywami Aereo nie są częstotliwości lecz infrastruktura tj. 540 istniejących już stacji bazowych!!! Jedynie do czego można się doczepić to brak podania od razu pełnych parametrów emisji tj. ceny emisyjnej bo też jest różnica robić emisję za 540 mln niż za 1,7 mld! @chomiczek Zainteresowanie może i jest ale to dopiero umowa z Polkomtelem może znacząco zwiększyć przychody. Poza tym jak wspominał Taurus ten pierwszy sukces może mieć obosieczne działanie jak im się sieć "przytka". Aczkolwiek z tego co się orientuje to technologia LTE ma przewagę nad HSPA nie tylko w szybkości transferu ale też w większej ilości użytkowników jakich może obsłużyć jedna stacja bazowa! @Taurus Taurus80 napisał(a):Co do LTE i testow mam nadzieje ze za miesiac bedziesz jeszcze bardziej zadowolony a po tym co napisales mam wielkie watpliwosci przyczyna prosta rozwoj infrastruktury stoi w miejscu na dzien dzisiejszy z powodu sprawy toczacej sie w UKE jak zapewne sie orientujesz od paru miesiecy Midas nie dostal zadnego pozwolenia na postawienie anteny i narazie nie ma na to szans do czasu az UKE wyda decyzje przyznajaca koncesje a kiedy to nastapi nawet pan prezes nie potrafil powiedziec :( A czy ta decyzja nie załatwia przypadkiem już sprawy?? www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...Przynajmniej jeden z dwóch wyroków byłby już rozstrzygnięty na korzyść Midasa  Teraz chyba już mogą składać pozwolenia do UKE na nowe stacje bazowe - chyba że się mylę to proszę o korektę?? Ale wciąż wisi jeszcze wyrok NSA w sprawie rezerwacji częstotliwości który zapadnie zapewne w I połowie przyszłego roku.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Wracając jeszcze do ostatniej polemiki na tym forum głownie między @Taurusem oraz @Mdtrader dotyczącej sytuacji gospodarczej na świecie i samego Borka to zastanawiając się kto ma racje muszę przyznać, że po trosze oboje. Taurus twierdzi że będzie jeszcze zdecydowanie gorzej - w realnej gospodarce i wycenach giełdowych - i na pewno nie sposób nie przyznać u racji zwłaszcza patrząc np. na pikujące dziś notowania :-(. Ale wg mnie źródło kryzysu tkwi głównie w Europie i w kryzysie zadłużenia i barku odpowiednich decyzji (zwłaszcza wobec Grecji) odpowiadających swą jakością skali wyzwania przed jakim stoi strefa Euro. Cały czas spadki na giełdach to głownie pokłosie tych odkładanych decyzji a w mniejszym stopniu słabych danych makro. A wystarczyło rok temu przy pierwszym pakiecie ratunkowym dać niższe oprocentowanie, wydłużyć zapadalność obligacji oraz umożyć w małej części dług (powiedzmy 20%) i zapewne by to wystarczyło. Teraz taki pakiet każdy wziąłby w ciemno ale jest już za późno i będzie zdecydowanie większa redukcja długu - nawet powyżej 50%!. Tyle tylko że ja uważam, że uznanie wreszcie oficjalnie Grecję za bankruta i redukcja częściowe jej długów będzie właśnie takim "turning point" - o ile będzie zrobiona sposób "akceptowalnie" kontrolowany. Mdtrader twierdzi, że różne dane makro (zwłaszcza z sektora automotive) nie wskazują w żaden sposób na recesję lecz jedynie na spowolnienie rozwoju i również nie sposób nie przyznać mu racji - gdyż zbytnie przyzwyczailiśmy się do tego że za globalny wzrost odpowiadają jedynie państwa rozwinięte. Teraz dynamika globalnego wzrostu gospodarczego jest głównie zasługa krajów rozwijających się: Chiny, Indie, Brazylia, Turcja itp. Również uważam, że we wskaźnikach wyprzedzających PMI/ISM, które m.in. wczoraj opublikowano jesteśmy blisko punktu zwrotnego (a byc może już go mieliśmy za m-c wrzesień np. w USA). Dane makro wciąż nie uprawniają aby porównywać bieżącej sytuacji z 2008r. Problem ma Europa (lub raczej jej część) natomiast USA i kraje rozwijające będą dalej się rozwijać, chociaż wolniej. Wracając teraz do naszego Borka. Nie chcę się powtarzać jakiś znanych tutaj prawd, że Borek przeszedł głęboką restrukturyzację, jest już bezpieczny pod względem zadłużenia oraz że zdywersyfikował swoje business core stawiając swoją drugą nogę o branże automotive - bo to są prawdy znane. Nie ma co ukrywać, że nadal kluczowe znaczenie do osiągania wyników finansowych całej grupy ma Impexmetal i od tego się jeszcze przez wiele kwartałów nie ucieknie. Zatem spadające ceny metali będą rzutować na wyniki Borka i tutaj nie ma się co czarować - choć wzrost kursu złotego może amortyzować ten proces. Tyle że nie sądzę aby ceny surowców zbliżyły się nawet do poziomów z 2008r. Podkreślam to jednak nie ta sama sytuacja gospodarcza na świecie. Przychody z działu automotive już stanowią ważną część łącznych obrotów Borka a po konsolidowaniu kolejnych akwizycji będą coraz bardziej zyskiwać na ważności. Pytanie kiedy będą generować też dodatnie wyniki. Wybranie Grupy VW jako swojego czołowego odbiorcę jest akurat dobre gdyż widać że ten producent samochodów jest bodaj najlepiej przygotowany do tego kryzysu. Też jego główną specjalnością jest produkcja aut z wyższe półki a zatem "trochę bardziej" odpornych na kryzys. A teraz poruszając jeszcze kwestię wyceny Borka przecenionego od szczytów (1,25 na intra) ponad 60% to uważam jednak że ostatnie spadki były kulminacją przeceny na Borku. Taurus mówi, że poziom 0,4 może być pułapką dla rynku. Tyle tylko że walne mamy 13 października - jak do tego czasu cena nie spadnie poniżej 0,4 to już raczej nie spadnie w ogóle. Zresztą widać to na notowaniach że im bliżej poziomu 0,4 tym podaż słabnie (np. wczoraj i dziś). Zresztą mnie dziwi wyznaczanie dolnych wideł - a jakby spadło poniżej 0,4 to wówczas co nie będą kupować bo w uchwale mają sztywne widełki??  Wydaje się, że celowo dali dolne ograniczenie dla skupu aby dac rynkowi psychologiczną barierę - wg mnie ona zadziała. Jak będą bardzo dramatycznie złe nastroje na szerokim rynku to może ewentualnie chwilowo na intra spaść poniżej 0,4 ale z szybkim powrotem. A co do Pionieer'a to uważam, że już pozbyli się większości lub całości akcji. I założę się również, że sprzedali też swoje akcje nowemu znaczącemu udziałowcowi tj. Bankowi Polskiej Spółdzielczości. Nowego akcjonariusza postrzegam pozytywnie gdyż pewnie nie ta jak TFI wszedł w spółkę długoterminowo. A jest duża szansa że Pionieer wszedł na górce i wywalił w dołku zmuszony wycofaniem swoich udziałowców z funduszu  . W ogóle obecność TFI (ale nie OFE) w akcjonariacie nie jest często dla mnie dobrym prognostykiem. Podsumowując wg mnie jeśli poziom 0,4 obroni się do 13 października to potem już spółka zacznie intensywnie skupować i kurs powinien pójść powyżej 0,5 - gdyż wg mnie od razu po walnym rozpoczną skup - i pierwszy taki komunikat będzie na pewno impulsem wzrostowym. Pytanie też jaka będzie polityka skupu akcji własnych?  - czy będą "interweniować" jedynie gdy kurs zejdzie do pewnego poziomu czy sukcesywnie będą skupować po kolejnych wyższych poziomach?
|
|
Temat:
MIDAS
Witam ponownie po dłuższej przerwie bo @mdtrader wezwał mnie do tablicy:-) Po udanym wypoczynku lepiej się myśli i można pokusić się o wyciągnięcie jakieś syntezy całej sytuacji. Dla wyjaśnienia podam, iż obecnie nie posiadam akcji Midasa. Ostatni pakiet swoich akcji Midasa sprzedałem po tym jak ukazała info się o nowej emisji. Po prostu wiedziałem że ta informacja musi wywalić kurs bo emisja jest zbyt duża aby mogli ją podźwignąć drobni - o czy wcześniej pisałem. Ale dodam od razu że mój stosunek do Midasa jako spółki i jej postrzegania się nie zmienił tj. uważam, że Solorz konsekwentnie buduje duży podmiot telekomunikacyjny na rynku ale tę kwestię rozwinę za chwilę poniżej. @mdtrader Wklejasz mój cytat (sprawdziłem) z dnia 2 sierpnia b.r.!!! wówczas były mimo wszystko trochę inne uwarunkowania zewnętrzne i nikt nie myślal o kolejnej emisji w tym roku!. Uważam zresztą, że gdyby S&P nie obniżyła ratingu USA to indeksy giełdowe i kursy spółek byłyby zdecydowanie wyżej. Pewne zdania z tego cytatu są nadal aktualne, ot choćby to: Cytat:Jednak to co jest pocieszające to właśnie to, że spółki Midasa działają na rynku który nawet przy globalnym spowolnieniu gospodarczym nie zwalnia lecz pędzi jak szalony (patrz mój wcześniejszy wpis) więc jak ktoś siedzi na Midasie na longa to całe obecnie zamieszanie nie powinno go jednak martwić. To że działa w branży która charakteryzuje się dynamicznym rozwojem jest wg mnie rzeczą bezdyskusyjną - kwestią otwartą pozostaje kiedy z tego dynamicznego rynku będzie generować wreszcie solidne przychody. Obecne spadki są wynikiem ogłoszenia nowej emisji akcji o bardzo dużej wartości, w większości przewyższającej możliwości finansowe obecnych drobnych akcjonariuszy. Kto dziś jest we free float - tylko drobni i to oni decydują o kursie akcji sprzedając bądź kupując (i przeważnie przereagowując w obie strony). Fundamentalnie w spółce nic się nie zmieniło na gorsze - wręcz przeciwnie cały czas jest uporządkowywanie struktury, rolowanie zadłużenia na bardzie korzystnych warunkach, renegocjowanie niektórych niekorzystnych umów (ja np. ta z PTC) itp. Tu widać było spory ruch (po komunikatach) i widać że nowy zarząd uporządkowuje sprawnie te dzaiłania operacyjne. Kluczową rzeczą jest nowa emisja. W dłuższym terminie (o czy wcześniej też pisałem) zakup Aereo2 ma pozytywne znaczenie dla spółki bo nadaje jej strukturze aktywów przejrzystości - gdyż zarówno infrastruktura jak i różne częstotliwości będą w Midasie. Moje wcześniejsze obawy były związane z tym, iż w systemie Aereo (infrastruktura)- Midas (częstotliwości dla LTE) - CP i Polkomtel (oferta komercyjna) najwięcej może zarabiać Aereo bo będzie musiał ponosić największe nakłady na rozwój sieci. Teraz będą w grupie Midasa to jego spółki będą zarabiać - a nie CP i Polkomtel (choć również) bo Solorz musi rozbudowywać sieć a będzie to chciał również czynić z bieżących przychodów!! Zatem w dłuższym horyzoncie czasowym to jest wg mnie słuszne posunięcie - choć ja osobiście stawiałem że z tym zaczekają i będzie ten ruch wykonany za ok rok - ale jak widać ostatnio Solorzowi mocno się spieszy - ale też jest świadom że usługa będzie miała dopiero wówczas większą liczbę użytkowników jak będzie "rozsądne" pokrycie zasięgu sieci. Co do zysków o których tu pisano przywołując wypowiedź z konferencji Pytela że zyski Midas będzie przynosił dopiero za kilka lat to w zupełności zgadzam się tutaj z opinią @chomiczekk że zysk netto jest tu sprawą drugorzędną bo wartość wewnętrzną można budować również przez ciągłe inwestycje tym samym powiększając aktywa spółki. Wszystkie zyski na poziomie operacyjnym będą inwestowane w sieć a ona ma przecież swoją wymierną i policzalną wartość! Ja osobiście wolę spółki które cały czas inwestują bo mają wizję rozwoju i potrzebują gotówki niż te które odkładają zarobione pieniądze na lokatę lub dzielą się dywidendą. Wg mnie głównym zapytaniem, o jakim wspomniał Taurus jest wielkość i dynamika przychodów?? To jest klucz do odpowiedzi na to czy należy inwestować tę spółkę czy dać sobie spokój. Ja wierzę że niedługo spółka zacznie wreszcie generować większe przychody. Niestety wywiad Kamila z prezesem Midasa mnie rozczarował - w ty sensie że na zadane przez Kamila pytania prezes nie udzielił żadnej konkretnej odpowiedzi - "mam nadzieję, że jak najszybciej", "w wersji optymistycznej do końca roku", "będą rosły znacząco w następnych kwartałach" itp. Nic się nie dowiedzieliśmy. Nadal podtrzymuję że w dłuższym terminie np. 2 lat na spółce powinno dać się sporo zarobić. A tak sobie ostatnio też pomyślałem po ogłoszeniu tej emisji, że nie wiem czy docelowo Solorz nie zrobi podobnego majstersztyku jak z CP i Polsatem. Tj. stworzy nowy duży podmiot telekomunikacyjny działający w najnowocześniejszej technologii na rynku LTE i za klika lat nie sprzeda go Polkomtelowi za "grube" miliardy tj. zje ciastko i będzie miał ciastko -takie odległe science fiction :-)) A porpos jeszcze dywagacji skąd wezmą pieniądze na spłatę zadłużenia Aereo - Taurus nie ma się co głowić na pewno zredukują zadłużenie do zakładanych bodaj 70mln. Przy wcześniejszym zakupie Mobylandu było baaardzo dużo warunków zawieszających i wszystkie spełnili wieć teraz będzie podobnie. Reasumując Solorz konsekwentnie buduje duży podmiot telekomunikacyjny działający w nowoczesnej LTE ale ma przy tym bieżący kurs i załamanych drobnych akcjonariuszy głęboko w d... Każda emisja (nawet ta na cele rozwojowe spółki) niesie za sobą ryzyko spadku kursu (poparzcie na przykład DUDY co się stało z kursem po komunikacie o nowej emisji) więc obecne spadki są e wyłącznie owocem decyzji o nowej emisji. Tak jak już wspominałem Solorz i tak musi wyłożyć większość kasy na sieć a jeśli mu się uda część wyciągnąć z rynku to zawsze korzyść dla niego. Ktoś zapyta, że skoro tak dobre perspektywy rysuję przed spółką (choć podkreślam, że długoterminowe) to czemu nie siedzę nadal na papierze. Z prostego powodu na nową emisję by mnie było nie stać aby objąć poza tym to było do przewidzenia że jak będzie duża emisja to spadek kursu będzie nieuchronny. Ja czekam na rozwój wypadków i w odpowiednim momencie będę chciał znów wejśc w spółkę - być może dopiero po emisji (może w notowane PP a może w akcje)- zobaczymy  Na razie przerzuciłem kapitał na Boryszew :-) Zobzcymy czy nie za wcześnie ale o tym na wątku Borka porozmawiamy. Taurus80 napisał(a):Trzeba kiedys w koncu zorganizowac jakies spotkanie integracyjne :) Jak juz mowilem ostatnio nie mam checi na analizy :( i kombinacje jestem na etapie dzialania na pol gwizdka odpoczywajac od gieldy Nie głupi pomysł  Tylko z racji różnych lokalizacji zamieszkania potencjalnych uczestników tego spotkania w naszym pięknym kraju należałoby wcześniej przyjąć jakiś algorytm wyznaczający optymalne miejsce dla wszystkich jego uczestników
|
|
Temat:
BORYSZEW
Ciekawy artykuł opisujący bardziej szczegółowo zaskakująco dobre dzisiejsze dane o produkcji w Polsce na SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...Cytat:Warto jeszcze zerknąć jakim branżom wiodło się lepiej, a jakim gorzej w ankietowanym sierpniu. Wzrost produkcji sprzedanej odnotowano w 25 (spośród 34) działach przemysłu. Było to m.in. w produkcji metali (24 proc.), pojazdów samochodowych, przyczep i naczep (23,2 proc.), wyrobów z metali (17,9 proc), urządzeń elektrycznych (17,6 proc.), mebli (16,2 proc.) oraz wyrobów z gumy i tworzyw sztucznych (14,3 proc.). Spadek natomiast miał miejsce m. in. w produkcji komputerów, wyrobów elektronicznych i optycznych (12,5 proc.), w wydobywaniu węgla kamiennego i brunatnego (8,1proc.) oraz w produkcji chemikaliów i wyrobów chemicznych (7,1 proc.). Zobaczcie że branże w których operuje Borek to właśnie te które są liderami wzrostów w przemyśle w Polsce, przynajmniej w sierpniu :-)) Sądziłem, że dziś Borek (tak jak i szeroki rynek) otworzy się na sporych minusach (domknięcie luki) a potem będzie stopniowe odrabianie strat - było trochę inaczej. Ale sesja spadkowa na o wiele mniejszych obrotach niż wcześniejsze wzrostowe. Teraz wszystko w rękach FED-u
|
|
Temat:
MIDAS
Pytania do pana prezesa Midasa: 1. Czy w tym roku jest szansa aby spółka osiągnęła dodatni wynik na poziomie operacyjnym? 2. Czy spółka będzie podawała prognozy przychodów i ewentualnych zysków na przyszły rok oraz kolejne lata? 3. Kiedy można spodziewać się dodatniej rentowności netto? 4. Na ile szacuje spółka łączne koszty budowy sieci infrastrukturalnej w technologii LTE (już z wykorzystaniem stacji bazowych Polkomtela) aby móc nią pokryć cały kraj oraz kiedy ten docelowy 100% poziom pokrycia ma być zrealizowany? 5. Czy można oczekiwać podpisania umowy o hurtowy transfer ilości GB z Polkomtelem jeszcze w tym roku? 6. Jak będzie cena emisyjna akcji serii D z nowej emisji? Wg mnie plan Solorza jest taki że aby przebić się z ofertą LTE musi ona mieć duże pokrycie siecią a to oznacza spore inwestycje, które i tak to on w głównej mierze musi ponieść. Jeśli coś się uda wyciągnąć z emisji z rynku to dobrze bo zawsze to kawałek kosztu inwestycji sfinansują inni. Ale nie wiem czy na drobnych będzie mógł liczyć - bo po ostatniej emisji to na razie większość która objęła PDA liże rany. A teraz jeszcze większą chcą zrobić emisje więc chętnych trzeba będzie poszukać wśród inwestorów instytucjonalnych finansowych. A dziś kurs po krótkiej euforii wrócił do punktu wyjścia co też daje do myślenia. Ok jadę na tydzień na urlop to się przynajmniej odstresuję trochę
|
|
Temat:
MIDAS
mat_987 napisał(a):broker_ns napisał(a):mamy 540 stacji bazowych i częstotliwości. Kiedyś ktoś twierdził że budowa 1 stacji bazowej to koszt ok 100k zł. Więc same stacje bazowe mogą być warte ok 540 mln zł W twoje obliczenia wkradł się błąd. 540 stacji * 100k zł każdą = 54mln. zł. Chociaż wydaje mi się, że 100k zł to mało na wybudowanie stacji. Ale nie znam ich dokładnej specyfiki, więc nie ręczę. Dzięki za korektę - omsknęło mi się jedno zero:-)). Miało być 1000k zł i 540 za budowę od podstaw nowej stacji bazowej :-)) Pomyśle nad pytaniami:-))
|
|
Temat:
MIDAS
No to się podziało :-))) Kolejna emisja z pp i kolejne zawirowania na spółce gwarantowane. Aereo2 przejmują tak naprawdę za ok 620 mln (bo należy liczyć te ok 70 mln zadłużenia) w tym mamy 540 stacji bazowych i częstotliwości. Kiedyś ktoś twierdził że budowa 1 stacji bazowej to koszt ok 100k zł. Więc same stacje bazowe mogą być warte ok 540 mln zł - ale tu w szacunkach trzeba byc ostrożnym. Wg mnie przejmują Aereo2 z dyskontem ok 100 mln zł ale możemy wielu rzeczy nie wiedzieć. Pytanie co ta transakcja da dla akcjonariuszy a zwłaszcza dla kursu. W krótkim terminie może być różnie - czego przykładem jest wcześniejsza emisja - po początkowych wzrostach przyszły spadki. Jak Taurus zauważył trzeba będzie znów mieć kasę aby objąć nową emisję ok 150-170% wobec posiadanego kapitału obecnie (przy bieżącej wycenie) więc nie mało - po emisji zaczną się wzrosty ale do odcięcia może być różnie  . Musze to na spokojnie przemyśleć
|
|
Temat:
BORYSZEW
Na ładnych obrotach zakończył w piątek Boryszew  Oj takich obrotów to na Borku już dawno nie było. Wg mnie teraz kurs będzie nadal dynamicznie kontynuował wzrosty aż do oporu na 0,7 - może nawet pod koniec tego tygodnia jeśli Fed pomoże. Test tego oporu wyznaczy kierunek średnioterminowy. Jeśli zostanie pokonany to dalej wzrosty w kierunku 0,8-0,9 a jeśli się od niego kurs jednak dobije to przedział wahań 0,55-0,7. Wydaje mi się że teraz Boryszew będzie iść trochę pod prą rynkowi tj. tak jak wcześniej na wzrostowych sesjach na rynku on spadał tak teraz może być odwrotnie - choć ta sytuacja pewnie nie będzie trwać długo.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Włączyłem sobie TVN CNBC a tu prowadzący mówi, że 2 dni temu spółka była najtańsza od 9 lat??? Chyba im się coś mocno popie.....rzyło @scarry Dobre sobie bankructwo Volkswagena. Czy ktoś tu jeszcze logicznie myśli??? Dziś Borek obrał kierunek północny. Więc zmiana trendu krótkoterminowego wydaje się być potwierdzona. Pytanie otwarte o zasięg tego wzrostu.
|
|