PARTNER SERWISU
byndxhtt
1 2 3 4

Wskaźniki AT w inwestowaniu długoterminowym

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 6 grudnia 2011 12:00:04
Pacman love4
To moze dla odmiany na temat - co mnie ubodlo (zreszta u Anty'ego wczesniej tez) - stale wartosci parametrow/dlugosci.
Na etapie jakim jestem (wiecznie zielonej leszczyny) doszedlem do wniosku ze jakakolwiek strategia nie ma prawa dzialac ze stalymi wartosciami parametrow/dlugosci stosowanych wskaznikow. Kazdy wskaznik AT jest jakims filtrem cyfrowym, jakos-tam przepustowym (gorno, dolno, srodkowo), i jakos tam mielacym dane wejsciowe ALE kazdy staly parametr oznacza stale parametry czestotliwosciowe. Dla mnie to prakycznie tak samo jak przeoptymalizowanie na danych historycznych. czasami albo gdzieniegdzie pewne dlugosci beda dobre ale IMHO nie maja prawa byc dobre zawsze. Oczywiscie jest okresowosc/sezonowosc ale czy zarabianie tylko na tym jest jeszcze aktualne ? moze bylo 10 lat temu. Ale dzisiaj ... gdzies tam stoja cale hale komputerow przeznaczonych tylko do tego aby nas ograc. To nie moze byc takie proste. No ale to moze taki moj maly mit ktory tylko czeka na obalenie.

EDIT: no i jeszcze w temacie backtestow - to jest jednak IMO podstawa. I to o to wlasnie chodzi, no moze zeby nie zamienic sie w bezduszna maszyne ale zeby ja miec i zajac sie zyciem a nie tradingiem. jezeli i tak i tak mam sleczec nad wykresami to po co system ? i tak by sie skonczylo na uznaniowosci.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 6 grudnia 2011 12:05

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 6 grudnia 2011 12:49:53
Zielarzu, (pacman, rzeczywiście... :)

Z obydwiema tezami się (na szczęście) nie zgadzam.

Po pierwsze: gdzie tu masz stałe wartości?
Na StDev jest "na oko": nisko, średnio lub wysoko.
Na RSI kupno masz całkiem szeroki przedział, w którym może się mieścić sygnał.
Na RSI sprzedaż w ogóle nie ma stałej wartości - mało tego: sprzedaż jest uzależniona od co najmniej trzech czynników (stosunku StDev i RSI, poziomu RSI i lokalnych wsparć).
Na MACD przedział kupna to połowa wykresu (MACD "pozytywny").
SMA-100 to nie o żadne przebicie chodzi, tylko w ogóle, żeby kurs był powyżej - nie ma żadnych sygnałów.
A warunek powyżej minimum rocznego o 100% też brany z przymrużeniem oka.

Z tego nie da się napisać żadnego kodu do Amibrokera. Na szczęście.

Po drugie: system ma być logiczny i spójny, prosty i przejrzysty, wprowadzający konsekwencję ale i elastyczny. To jest podstawa, a nie backtesty. Backtesty są dla tych, którzy nie potrafią sobie wyobrazić, co będzie jeśli postawię wszystko na jedną spółkę i założę trail-stopa na 20%. Ja wykonałem w życiu tyle backtestów, że potrafię sobie to wyobrazić. Cała moja giełdowa teoria to jeden wielki backtest, a praktyka to forwardtest.

Z jednej strony piszesz o sztywności reguł, z drugiej, że backtestu nie da się zrobić... hmm...

przemyślę to salute

ps. "system" niekoniecznie oznacza program komputerowy; "system" jako metoda działania, a nawet ewolucji, "system" jako narzędzie wspomagające proces decyzyjny, a nie drabiniasta konstrukcja ze zleceń DDM+... w takim ujęciu prędzej ja jestem systemem niż mój komputer... nie powierzaj, Zielarzu, swoich pieniędzy, a tym bardziej swojego intelektu przerośniętemu liczydłu...

Zielarz
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 13:09:13
MA-100, RSI-28, MACD, StDev-20 - to mialem na mysli piszac stale wartosci (MACD jak sie domyslam "defaultowe"), dlugosci 100,28,20 okresow. Uznaniowosc czy brak poziomow reagowania to dla mnie wada. Jezeli nie ma poziomow to jak przed samym soba byc pewnym ze "reagujemy wlasciwie" a nie ze "lamiemy swoje wlasne zasady" ? Byc moze na pewnym poziomie wtajemniczenia i dyscypliny nie ma w ogole tach problemow ... ja mam.
Laczy sie to tez tematem poruszonym na innym watku (nie zabieralem wtedy glosu) - "czy mozna zmienic/zmodyfikowac strategie w czasie testow" - znowu to samo - jak to odrozic od lamania wlasnch zasad ? Pewnie dlugo mozna by tak filozofowac ale w ostatecznym rozrachunku licza sie liczby na picie.

Zielarz
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 13:32:33
Edycja juz mi zamarzla - do backtestu potrzebne za sasady scisle ale niekoniecznie "sztywne" :)

Snake
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 14:15:40
MACD jak najbardziej klasyczny: 26-12-9

To może rozwiążę te wszystkie rozterki następującym stwierdzeniem:

Wątek ten umieściłem w dziale Indywidualne Kroniki Giełdowe jak najbardziej przemyślnie.
Specjalnie nie dawałem go do Strategii ani tym bardziej do żadnego Kącika Amibrokera.
Nie jest moim celem tworzenie żadnych backtestów, ani programów komputerowych.
Nie sprawdzam tutaj skuteczności zleceń, nie odwzorowuję każdego zleconka i transakcyjki z realnej giełdy.
Nikogo do niczego nie staram się przekonać.

Po prostu pokazuję, jak bym inwestował, gdybym musiał ponownie zaczynać. Jakich błędów starałbym się nie popełniać. Jak bym inwestował, nie znając statystyki, dziesiątek stron internetowych, aplikacji, nie mając za sobą żadnych mentorów.

Czy można poradzić sobie jedynie dzięki absolutnym podstawom AT i pewnemu szkieletowi zachowań?

Przeglądałem znajdujące się w tym dziale Kroniki innych inwestorów. Na podstawie porównania do ich treści zarzut skierowany pod moim adresem o zbytnią uznaniowość oddalam :)

Jest tu przynajmniej dwadzieścia innych Kronik będących lepszym przykładem uznaniowości ;)

Snake
0
Wysłane: 9 grudnia 2011 08:09:23
Wczoraj na zamknięciu zostały sprzedane akcje Midasa:

kliknij, aby powiększyć

Gdyby odchylnie było "średnie", sygnał S padałby w okolicach RSI-28 = 47, a w wypadku "wysokiego" raczej bliżej wartości 46.

Kod:
002 S MIDAS 2000 x 1,06

Wszystkie środki wolne (9.642,14) - póki co 3,5% straty na tym portfelu.

Snake
0
Wysłane: 12 grudnia 2011 09:06:14
W chwili obecnej nie widzę żadnej spółki, która spełniałaby moje wymogi w stu procentach.

Postanowiłem przyjrzeć się takiej, która ma prawo ich nie spełniać. To niewielka, mało płynna spółka – taka, na której AT trzeba zawsze stosować ostrożnie.

Płynność badam poprzez zestawienie dwóch parametrów: średniej ilości transakcji (im więcej, tym lepiej) i średniego spreadu (im mniej, tym lepiej). Za idealne uważam minimum 100 transakcji dziennie, a spread dwucyfrowy najwyżej.

PWRMEDIA nawet nie zbliża się do tych standardów (śr. za miniony miesiąc 8/607), dlatego otwarcie pozycji znów nastąpi tylko za ok. 25% portfela (3000 akcji).

kliknij, aby powiększyć

Najbardziej przeszkadza mi zaledwie 40-procentowe odbicie od dołka. To za mało, aby potwierdzić zmianę trendu. Inne parametry są albo dobre, albo do zaakceptowania (RSI trochę za wysoko). Mimo wszystko otwieram tę pozycję.

Ponieważ obrót jest naprawdę niewielki, dopiero z arkusza spiszę, po ile poszło pierwsze 3000 akcji.

Snake
0
Wysłane: 12 grudnia 2011 09:42:58
Kod:
003 K PWRMEDIA 3000 x 0,88

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 12 grudnia 2011 23:53:01
Wezyku a 9.12 CEDC nie spelnilo kryteriow ? ;)

(w skanerze jaki napisalem uzylem specyficznego filtra czasowego, sygnal mam opozniony o dzien.. nie chce mi sie tego poprawiac ale bede sprawdzal ;))
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Snake
0
Wysłane: 13 grudnia 2011 17:38:44
Cześć,
Nie, zmienność jest za duża. Prawdopodobnie w Twoim filtrze system porównuje wartości odchylenia po prostu w punktach (czyli w PLN), a w ten sposób przy dołującym kursie zawsze będzie "niskie" (a przy wysokim "wysokie").

W tym układzie zwykła ocena "na oko" jest lepsza:

kliknij, aby powiększyć

W tym akurat przykładzie nie potrzeba żadnego wskaźnika ryzyka: kurs urósł o 100% bez żadnej korekty. Ryzyka w żaden sposób nie da się określić jako "niskiego".

Ale nie o to chodzi. Przyznaję, że nie korzystam z żadnego mechanicznego skanera, a analiz dokonuję wybiórczo, na podstawie mojej bazy danych, w której wcale nie ma wszystkich spółek.

Mogłem otworzyć pozycję na Pwrmedia, która wcale nie spełnia wszystkich warunków, to mogłem i na Cedc - też prawda. To kronika wirtualna i jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Wiem, że prawdopodobnie brakiem ścisłego systemu bardzo Ciebie i Zelarza irytuję - przepraszam :)
Ale tak właśnie bym postępował (i tak postępuję): system jest dla mnie tylko narzędziem, z którego korzystam wedle własnego rozumu.

Dzięki za propozycję i czekam na kolejne. Ale CEDC i tak bym nie otworzył. Nie po 100% wzroście cen bez żadnej korekty.
pozdrawiam

ps. w skanerze trzeba by zastosować jakiś znormalizowany wskaźnik ryzyka: ATR procentowy albo współczynnik zmienności - może wtedy... tak mi się wydaje
Edytowany: 13 grudnia 2011 17:39

DarkestLie
0
Wysłane: 13 grudnia 2011 21:28:01
Niesprecyzowales warunkow STD, wiec mam je z boku podawane i faktycznie bylo duze dla CEDC, wiec zwracam honor ;)

Wezu, koduje mnostwo rzeczy, ale nie wierze w syse mechaniczne
co nie znaczy ze nie moge cie troszke podenerwowac ;) (mam nadzieje ze nie psuje watku)

na dzis polecam Internet Group, warunki spelnione.. STD(20) = 8.7%.. wchodzisz ;) ?
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Snake
0
Wysłane: 14 grudnia 2011 08:45:48
Jasne, że nie psujesz wątku, a wręcz przeciwnie - bardzo go rozwijasz - oto dowód:

IGROUP był przeze mnie analizowany na poprzedniej stronie jako przykład idealny.
Poniższa analiza przypomina to co było, jak i pokazuje aktualny sygnał kupna:

kliknij, aby powiększyć

To dowód na to, że zaczynamy się rozumieć. Dzięki za propozycję, Darkest.

Oczywiście, że wchodzimy. Wczoraj poszło aż o 27% w górę, więc nie wiadomo, jak będzie teraz z otwarciem. W takiej sytuacji niech będzie zlecenie 2500 akcji PCRO i 2500 po cenie wczorajszego zamknięcia (0,52) - chyba że otwarcie będzie bez luki, to wtedy całe 5000 na otwarcie. Wtedy zostaną nam jeszcze środki na inne pozycje.
Edytowany: 14 grudnia 2011 08:47

Snake
0
Wysłane: 14 grudnia 2011 09:24:31
Weszło:

Kod:
004 K IGROUP 2500 x 0,53

Kod:
005 K IGROUP 2500 x 0,52

wolne środki: 4356,60

DarkestLie
0
Wysłane: 14 grudnia 2011 20:58:10
Niech i tak bedzie, a wirtualne zyski pojda na wirtualne piwo z wirtualnym kolegom.. dzis nic dla ciebie nie mam ;)

Snake
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 08:07:46
OK - niech tak będzie.
Bardzo dobrze wygląda 06MAGNA analizowana na poprzedniej stronie - brakuje tylko sygnału z MACD.
Jeśli taki nadejdzie, to bierzemy 6 tysięcy akcji na zamknięcie.

Snake
0
Wysłane: 27 grudnia 2011 19:27:13
Magna przestała dobrze wyglądać - zresztą jak i wiele innych spółek.

Dziś na zamknięciu sprzedany Igroup.

Kod:
006 S IGROUP 5000 x 0,45

kliknij, aby powiększyć

Niby można było zastosować średnią jako wsparcie i zaczekać do jutra, ale przy niskiej zmienności zazwyczaj przebicie RSI28 równego 48 to wystarczający sygnał.

Buldi pytał, jak zamierzam sobie radzić z nietrafionymi inwestycjami. Dotychczas zamknąłem dwie ze stratą (Midas i Igroup), a trzecia pozostaje otwarta (Pwrmedia). W takich sytuacjach wyrzucam nietrafione spółki z obserwowanych. Skuteczność 40% uznam za dobrą, 50% za wyśmienitą.

8,5 % straty na tym portfelu - 72% czeka w gotówce.

DarkestLie
0
Wysłane: 27 grudnia 2011 20:19:17
Skanuje spoleczki pod setup na wejscie (nic nowego), mam za to propozycje:
jednym z warunkow bylo odbicie o 100% od rocznego minimum (jesli dobrze zrozumialem), poniewaz jednak zbliza sie nowy rok, proponuje warunek zmienic na: odbicie od 52tyg minimum o 100%.. akceptujemy ? angry3

Snake
0
Wysłane: 27 grudnia 2011 23:21:28
Dzięki za skanowanie. Ja polegam tylko na swojej okrojonej bazie danych.
Tak właśnie "roczne" minimum rozumiałem: 52 tyg. - tylko nieprecyzyjnie się wyraziłem.

Zauważ jednak jedną rzecz: Midas oraz Igroup warunek odbicia od minimum spełniały i musiałem je przyciąć na stratach. Pwrmedia odbiła tylko o 40%, a póki co tańczy wokół zera. Na ten warunek zawsze patrzyłem trochę przez palce.

Nie mam w zwyczaju rozczytywać się w giełdowej literaturze popularnej, ale chyba Darvas stosował coś podobnego, a potem Sperandeo - pewną odmianę (u tego drugiego chodziło raczej o przebicie linii i jakieś punkty: raz-dwa-trzy i hop!)

Nie wiem, tu bardziej Dapiego trzeba by pytać o historię tego co było, a nie jest.
W każdym razie przytaczam te przykłady, aby z jednej strony pokazać, że "ja też, ja też, od dna najpierw odbić się chcę" - a z drugiej, że różnie do tematu podchodzić można.

Jak ustawisz skaner? Może bez tego warunku? A może rzeczywiście lepiej, aby być dość ścisłym w tej materii?

Powinno to działać tak, aby wychwytywać odpowiednią do aktualnej sytuacji rynkowej ilość spółek. Teraz sytuacja jest do kitu, więc może i lepiej, że automat nic nie proponuje.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 27 grudnia 2011 23:38:42
Snake - nie obawiasz się, że przy takim warunku (odbicie o 100% od rocznego minimum) mogą Ci wpaść do portfela jakieś "zdechłe koty"?
Tak sie zastanawiam czy z tego powodu nie było by dobrze zmienić na SMA200 zamiast SMA100. Mozna by sie tez wtedy zastanowić czy nie zmniejszyć wymaganej skali odbicia od dołka do np 50%Think

Speak to the hand Tak sie tylko zastanawiam.
Bron Boże niczego nie sugeruje.wave
Edytowany: 27 grudnia 2011 23:48

Snake
0
Wysłane: 27 grudnia 2011 23:45:08
Ze "zdechłymi kotami" radzę sobie w ten sposób, że eliminuję wszystko poniżej 30 groszy i wszystko z NC.
Trochę się obawiam warunku SMA-200, aby nie łapać każdego szczytu, jeśli tylko okaże się, że do następnej hossy mamy jeszcze parę lat.

Jednak wezmę Twój postulat pod uwagę i już podczas następnej analizy przyjrzymy się dodatkowo SMA-200.
Zobaczymy, jak to działa. Dzięki za pomysł.

edit: no chyba, że Darkest tak właśnie by zrobił w swoim skanerze... 50% od dołka, ale SMA-200... trzeba by poprosić... ;)
Edytowany: 27 grudnia 2011 23:52

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,466 sek.

rwlrcjqg
srqnwaby
vvsbyvxd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uuilmkun
pvtdufsh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat