PARTNER SERWISU
wbxsghuu

Wartość nominalna akcji

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 5 stycznia 2012 12:56:38
Witam!

Mam mały dylemat na temat akcji imiennych i ich sprzedaży.

Załóżmy, że posiadam 691 akcji imiennych spółki X. Nie mogą być one w obrocie do 4 lat, odkąd Skarb Państwa zbył pierwsze akcje. Wartość nominalna każdej akcji wynosi 25 zł. Akcje zostały zapisane na rachunku w DM. Wartość akcji na giełdzie wynosi 90 zł.

1. Sprzedać akcje mogę tylko po 25 zł, czy ich cena sprzedaży może ulec zmianie (jeśli tak to od czego zmiana ceny zależy?)
2. Zbyć je mogę tylko po wpuszczeniu ich do obrotu giełdowego?
3. Jeśli są sprzedawane za pośrednictwem DM to czy DM pobierze mi prowizje?
4. Czy akcje już są na rachunku w DM czy pojawią się dopiero po 4 latach?
Edytowany: 5 stycznia 2012 13:14

olshinho
0
Wpisów: 134
Wysłane: 6 stycznia 2012 15:03:51
może ja spróbuje odpowiedzieć na powyższe pytania.

1. Sprzedać akcje możesz po dowolnej cenie, po której znajdziesz nabywcę. Jeśli będziesz chciał sprzedać je na giełdzie to odniesieniem będzie aktualna cena rynkowa. Wartość nominalna świadczy tylko o kapitale zakładowym, później na rynku wtórnym wartość nominalna bezpośrednio nie determinuje ceny sprzedaży.

2. Aby odpowiedzieć na to pytanie należy rozróżnić rodzaje akcji na imienne i na okaziciela. Przedmiotem obrotu giełdowego mogą być tylko i wyłącznie akcje zwykłe na okaziciela. Dlatego, aby akcje, które posiadasz móc sprzedać na giełdzie, muszą być one najpierw zamienione na akcje zwykłe. Jeżeli chciałbyś teraz te akcje sprzedać, to raczej byłoby to możliwie tylko i wyłącznie w drodze umowy cywilno-prawnej, na podstawie której przenosisz własność akcji na inną osobę w zamian na pewne świadczenie pieniężne (cena jest do uzgodnienia między kupcem a sprzedawcą, odniesieniem może być cena rynkowa, jeśli inne akcje są notowane, jednak prawdopodobnie nie osiągnie się takiej ceny, będzie ona pewnie z ustalonym dyskontem w związku z ryzykiem braku płynności, sprzedaży na rynku nie publicznym itp. Oczywiście taka transakcja jest o wiele bardziej skomplikowana, gdyż wiążę się z koniecznością zmiany właściciela akcji imiennych, zmiana wpisu w księdze akcyjnej itp)

3. Możesz być pewny, że jeśli będzie to za pośrednictwem DM to pobiorą stosowną prowizję :) Nic nie ma za darmo.

4. Po części patrz pkt2, ale także, aby akcje mogły być zapisane na rachunku w DM muszą mieć postać zdematerializowaną, czyli formę zapisu elektronicznego, co odbywa się poprzez rejestrację akcji w KDPW. KDPW rejestruje akcje dopiero w momencie kiedy zostaną one dopuszczone do obrotu giełdowego, czy wtedy kiedy Spółka podejmie decyzję o wprowadzeniu tych akcji do obrotu, czyli jak napisałeś do 4 lat.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,208 sek.

hgngskos
yvhvahmg
dryoelnp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sgfaugpl
aafiggbe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat