PARTNER SERWISU
yqsccekf

Wycena akcji - pytania od laika

zbiko100
0
Wpisów: 5
Wysłane: 14 listopada 2011 19:47:18
Cześć,
na zajęcia musze wycenić akcje kilku spółek i mam problem ponieważ dopiero od niedawna zainteresowalem się tą tematyką. Prowadzący zalecił wypróbowanie modelu Gordona ale już tutaj napotkałem problemy mimo, że motoda należy raczej do tych prostrzych.
Problem dotyczy obliczenia stopy wzrostu dywidendy. Korzystając ze wzoru g=(d1/d0)^(1/n) - 1 wynik wychodzi zupelnie inny niz korzystajac z g=ROE*b, gdzie b to wskaznik zatrzymania zysków.
Do wyliczenia stopy dyskontowej korzystam z modelu CAPM.
Czy ktoś mógłby mi pomoc? Mogę zamieścić przykladowe obliczenia.
Jesli ta metoda nie jest zbyt prosta dla poczatkujacych to moze coś łatwiejszego mozecie zaproponować do wyceny wartosci akcji?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 listopada 2011 20:42:17
Ja na pewno nie pomogę, bo się uczyłem innego systemu.
Zamiast: "jaki by tu wzór zastosować i co do niego podstawić"
polecam: "co chcę obliczyć i dlaczego akurat to wydaje mi się właściwe"
w życiu i na studiach lepiej zacząć od budowy schematu, obliczenia są tylko prostą konsekwencją.
Inaczej padniesz na najprostszym pytaniu.

zbiko100
0
Wysłane: 15 listopada 2011 06:57:17
W takim wypadku mógłbyś coś zaproponować? Zależy mi na wycenie wewnetrznej wartości akcji, najlepiej kilkoma metodami.
Skupiem się na modelu Gordona ale jako laik nawet z tym mam problem. Chętnie poszerzyłbym wiedze w tym temacie ale terminy mnie ścigają i na obecną chwile zależy mi na czym prostym.

WatchDog
50
Wysłane: 15 listopada 2011 09:37:19
Model Gordona oparty jest o przepływy dla akcjonariusza - czyli dywidendy.
Warunkiem są regularne wypłaty dywidend. Czy wybrane przez Ciebie spółki robią to? Są w stanie kontynuować tę politykę?

zbiko100
0
Wysłane: 15 listopada 2011 10:24:25
Dla przykładu: dywidendy regularnie wyplaca PKOBP www.pkobp.pl/index.php/id=rel_...

Tylko nie wiem czy model zakłada, że każda spółka, która regularnie wypłaca dywidendy podnosi stale wartość dywidendy czy trzeba dobrać taką spółke, w której tak właśnie się dzieje.

W tym przypadku tak nie jest ale gdyby założyć, że ta teza odnosi się do każdej spółki wychodzi, że
g=(1,98/1)^(1/7)-1=10,25%
Natomiast obliczając wartość wzrostu dywidendy za pomocą wzoru g=ROE*b wychodzi 4,34%
Gdzie jest błąd? Dobieram złe dane? Czy ta metoda nie nadaje się do takie szacowania wartości akcji, ponieważ wyniki są bardzo rozbieżne?

EDIT:
Dodam, że wyliczając stope dyskontową za pomocą modelu CAPM wychodzi mi wartość przybliżona do 7% (biorąc do obliczeń stope wzrostu indexu WIG na poziomie 7,11%). W modelu Gordona jest warunek, że stopa dyskontowa > stopa wzrostu dywidendy, co jest logiczne, więc któryś z wyników trzeba odrzucić.
Edytowany: 15 listopada 2011 10:28

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 15 listopada 2011 11:18:38
Coś tu jest ostro przekombinowane, chociaż nie wiem co. Napisz przede wszystkim, dlaczego g obliczyłeś akurat w taki sposób (to 10,25%). Napisz też, jaką betę wziąłeś do CAPM i jako stopę zwrotu z WIG przyjąłeś.

Napisałem o cyferkach, ale problem leży chyba gdzie indziej. Model Gordona opiera się na szacunkach i prognozach, a Ty próbujesz ekstrapolować zjawiska z przeszłości na okresy przyszłe. Niby można to zrobić i nawet dostać jakiś wynik, ale jak sam widzisz wyniki są dziwne. Może weź np. jakąś rekomendację inwestycyjną dotyczącą PKO BP i zobacz, jaki wzrost zysku założyli analitycy. To moze być dobra podpórka pod dalsze drążenie tematu.

zbiko100
0
Wysłane: 15 listopada 2011 11:59:14
g=(1,98/1)^(1/7)-1=10,25% gdzie,
1,98 to wartosc ostatniej dywidendy
1,00 to wartość pierwszej dywidendy
7 ostatnich okresów, bo przez tyle czasu spółka wypłaca dywidendy

Do modelu CAPM przyjąłem bete na poziomie 1,34, a stope zwrotu 7,11% (z ostatnich 2 lat, taką znalałem ok 10 dni temu kiedy to wyliczałem ale teraz stopa zwrotu utrzymuje się na poziomie 1,14%)
źródło www.rynek.bizzone.pl/Notowania...

Wynik nie jest dokładny bo podaje to z pamięci ale stopa dyskontowa oscyluje miedzy 7-7,5%.
Dopiero wkraczam w świat giełdy i dlatego wiele rzeczy jest dla mnie niejasnych. Czy istnieją jakieś inne, łatwiejsze w zastosowaniu metody do oszacowania wartości akcji? Nie koniecznie do spółek dywidendowych.

EDIT:
Wyniki nie muszą być, aż tak dokładne żeby móc się nimi opierać przy wyborze akcji. Mogą odbiegać od obecnej ceny rynkowej. Chodzi o to, aby wszystko było poprawnie wyliczone, dane były odpowiednie itp. Wyliczając g różnymi metodami otrzymuje tak rozbieżne wyniki, że szok. Czasem do zastosowania stopy wzrostu dywidendy do wyliczenia wartosci z modelu Gordona któraś z wartości sie nie nadaje, czasem trzeba brać z tego czasem z drugiego wyliczenia. Gdzie jest haczyk?
Edytowany: 15 listopada 2011 12:20

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 15 listopada 2011 12:20:07
Cytat:
g=(1,98/1)^(1/7)-1=10,25% gdzie,
1,98 to wartosc ostatniej dywidendy
1,00 to wartość pierwszej dywidendy
7 ostatnich okresów, bo przez tyle czasu spółka wypłaca dywidendy

Papier zniesie wiele, ale to nie ma większego sensu. Faktycznie bierzesz przeszłe dywidendy i zakładasz ich wzrost w tym samym tempie, ale to jest oderwane od rzeczywistości. Tutaj baza jest bardzo niska, a faktycznie dywidenda jest na poziomie zbliżonym. Powinieneś raczej spróbować oszacować przyszłe zyski przyjąć stopę, którą bank będzie przeznaczał na dywidendę. To trudne, dlatego powinieneś spróbować skorzystać z rekomendacji.

Cytat:
Do modelu CAPM przyjąłem bete na poziomie 1,34, a stope zwrotu 7,11% (z ostatnich 2 lat, taką znalałem ok 10 dni temu kiedy to wyliczałem ale teraz stopa zwrotu utrzymuje się na poziomie 1,14%)
źródło www.rynek.bizzone.pl/Notowania...

Nie bardzo widzę sens brania danych dla dywidend z 7 lat, gdy do stopy dyskontowej bierzesz tylko z dwóch. Dla stopy dyskontowej ten okres musi być dłuższy, inaczej przyjmujesz dla wszystkich lat taką stopę, jakby hossa 2009-2011 miała trwać wiecznie.

Cytat:
Wynik nie jest dokładny bo podaje to z pamięci ale stopa dyskontowa oscyluje miedzy 7-7,5%.
Dopiero wkraczam w świat giełdy i dlatego wiele rzeczy jest dla mnie niejasnych. Czy istnieją jakieś inne, łatwiejsze w zastosowaniu metody do oszacowania wartości akcji? Nie koniecznie do spółek dywidendowych.

Są metody porównawcze, które przy dostępie do serwisów informacyjnych zajmują kilka minut. Też są wykorzystywane w rekomendacjach, wiec tam Cię odsyłam.Angel

WatchDog
50
Wysłane: 15 listopada 2011 12:38:46
Jeśli szukać najszybszego i najmniej wadliwego, a przy tym uniwersalnego wzoru, to proponuję:

( Recurring EBITDA * średnia EV/EBITDA dla grupy porównawczej - dług netto ) / liczba akcji

zbiko100
0
Wysłane: 15 listopada 2011 16:28:26
Cytat:
Recurring EBITDA * średnia EV/EBITDA dla grupy porównawczej - dług netto ) / liczba akcji

Z ilu spółek musi się składać grupa powrównawcza? Wiadomo, że im więcej tym lepiej ale czy np 3-4 wystarczą? I czy do tej grupy można wziąć pod uwage badaną spółkę?
Dług netto to zobowiązania - środki pieniężne. Czy jako środki pieniężne można przyjąć całe aktywa ogółem? Przeszukałem chyba pół internetu i znalazłem tylko informacje teoretyczne a nie wiem skąd wziąć te dane...

WatchDog
50
Wysłane: 15 listopada 2011 19:09:50
d'oh! coś grubo mylisz. Gotówka to gotówka, stoi jak byk w aktywach obrotowych. Jeśli nie umiesz tego znaleźć to z całym szacunkiem, ale nie zabieraj się do wyceniania akcji spółek tylko cofnij o parę kroków i spokojnie przejdź drogę zbierania danych.

Jak dotrzesz z powrotem do bilansu, to jako zobowiązania przyjmij tylko odsetkowe: kredyty, pożyczki, obligacje, leasingi.

Grupa porównawcza musi być reprezentatywna - dobierz taką, żeby ją potem obronić. Ale nie może na Boga zawierać wycenianej spółki!

wmarcin
0
Wpisów: 4
Wysłane: 1 grudnia 2011 09:58:32
tak jak w każdej dochodowej metodzie wyceny główna determinantą jest przyjęta stopa dyskontowa,
która zawsze będzie oceną subiektywną tak jak subiektywnie postrzegane jest ryzyko...

wzorki są ok! ale podstwiejmy do nich ze zdrowym rozsądkiem,( tak jak bys miał postawić własną pensję/ stypedium)
2 podstawowe błędy:
oszacowanie kosztu kapitału,
-przyjąłeś stopę zwrotu z rynku wprost z tabelki (2lata), czy zainwestowałbyś w jakiekolwiek akcje zakładając 7% w 2 lata???? gdzie w tym okresie obligacje dawały 4,5-6% rocznie...
jak dla mnie z pod grubego palca COE= Rf+ b*ERP = 5,8%+ 1,34*6%= 13,84%, Rf - rentowność 10-latek, ERP premia za ryzyko rynkowe

oszacowanie stopy wzrostu dywidendy
-dla PKO szacunek wzrostu znacznie powyżej prognoz wzrostu PKB jest baaardzo ryzykowny,
i tu znowu gruby palec i szacunek 2% wzrostu, bo model zakłada stałe przepływy (wzrosty przepływów) do nieeeeeskonczonosci

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 7 grudnia 2011 13:40:59
Model Gordona w takiej (podstawowej wersji) zakłada stałość wskaźnika wypłaty dywidendy (D/ZN) oraz to, że dywidendy z roku na rok będą rosły o tyle samo % (ale to już było powiedziane).

poza tym model Gordona nie wyjaśnia całej wartości dla właściciela, dlatego został dawno odstawiony na boczny tor (czyt. na potrzeby zadań dydaktycznych i pytań na maklera i doradcę).

przy wycenie banków często stosowana jest metoda zdyskontowanych zysków rezydualnych.

hank4
0
Wpisów: 42
Wysłane: 12 stycznia 2012 16:45:32
Witam

Mam pytanie czy dysponuje ktoś przykładem wyceny metodą niemiecka(berlińską).Posiadam ksiązke wktorej jest pokazany tylko wzór,ja natomiast chciałbym ją zrozumieć na przykładzie. Jak by co prosze o link badz kontakt na inwest.ment@wp.pl

POZDRAWIAM

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,265 sek.

rgwnhobh
aesqeope
mcadqlwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gazdaliu
tkzhqscv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat