PARTNER SERWISU
cpwkxynb
wmarcin

wmarcin

Ostatnie 10 wpisów
tak jak w każdej dochodowej metodzie wyceny główna determinantą jest przyjęta stopa dyskontowa,
która zawsze będzie oceną subiektywną tak jak subiektywnie postrzegane jest ryzyko...

wzorki są ok! ale podstwiejmy do nich ze zdrowym rozsądkiem,( tak jak bys miał postawić własną pensję/ stypedium)
2 podstawowe błędy:
oszacowanie kosztu kapitału,
-przyjąłeś stopę zwrotu z rynku wprost z tabelki (2lata), czy zainwestowałbyś w jakiekolwiek akcje zakładając 7% w 2 lata???? gdzie w tym okresie obligacje dawały 4,5-6% rocznie...
jak dla mnie z pod grubego palca COE= Rf+ b*ERP = 5,8%+ 1,34*6%= 13,84%, Rf - rentowność 10-latek, ERP premia za ryzyko rynkowe

oszacowanie stopy wzrostu dywidendy
-dla PKO szacunek wzrostu znacznie powyżej prognoz wzrostu PKB jest baaardzo ryzykowny,
i tu znowu gruby palec i szacunek 2% wzrostu, bo model zakłada stałe przepływy (wzrosty przepływów) do nieeeeeskonczonosci

cad_man napisał(a):
Spółki na NC podają nieco okrojoną wersję wyników kwartalnych, w jaki sposób można na ich podstawie zinterpretować finanse spółki? Mam dla przykładu takie coś:

Zobowiązania długoterminowe 62 874,86
Zobowiązania krótkoterminowe 1 484 392,42
Środki pieniężne i inne aktywa pieniężne 1 436 009,90
Należności długoterminowe 0,00
Należności krótkoterminowe 1 412 356,75

Co od czego mam odjąć/dodać żeby się dowiedzieć np. ile spółce przybyło kasy? Na mój chłopski rozum jeśli środki pienięzne dodam do należności i odejmę od tego zobowiązania to jeśli wynik tych działań będzie dodatni to dobrze a jeśli ujemny to zły? Czy jeśli spółka pokazała w sprawozdaniu zysk netto na poziomie 568 tyś złotych to gdzie go mogę znaleźć w tych pozycjach (chodzi mi o to czy faktycznie "kasowo" znalazł się w firmie)?

Witam!
Zacznijmy od tego że pozycje w bilansie pokazują stany na dzień, do anal. przepływu gotówki patrz w CFS (rach. przepływów pienie.)

z pow. liczb wynika że gotówki na dzień bilansowy było dokładnie 1.436.009,90 jesli masz tylko bilans to nie robisz rachunków "w pionie" tylko "w poziomie" i porównujesz zmiany w okresie, wiec popatrz ile było kasy na początek okresu=koniec poprzedniego okresu, ale z tych kilku pozycji to i tak jedynie co wywnioskujesz to zmiany gotówki z tyt. zarzadzania kap. obrotowym,

Dzięki za szybką reakcję!

Było by super gdyby udało się rozszerzyć legendę (tak jak dla opisu kolumn w skanerze fundamentalnym) na wszystkie wskaźniki,
mam nadzieję ( i gorąco zachęcam) do prezentacji fundamentów spółki na tle sektora,
prawdę mówiąc liczę na prezentację również wskaźników dla sektora zwłaszcza bety, rentowności i EVA

a wracając do topic i po przeczytaniu ponownie postów to dalej mi WACCki nie grają
biorę do porównania dalej PGNIG zakładając premie za ryzyko 6,2 i ich beta to COE wychodzi mi ok 13% wsk. og. zadł 52 co by znaczyło że jest tam cały dług oprecentowany 0% (WACC 7,5%)
z drugiej strony KGHM z WACC 18%, czego tez nie kumam skoro arbitralnie tniecie COE do 15%, dług oprocentowany to u KGH pewnie jakieś promile

Ogólnie to słowa uznania dla sposobu prezentacji danych.

pzdr

Witam!
Nurtuje mnie temat publikownych w SW wielkości sWACC i dalej beta i oczywiście sEVA.
Czy znajdę gdzieś na SW legendę ze wzorami (opisem) co konkretnie jest brane do wyliczenia tych (zresztą nie tylko tych) wartości, chodzi o to aby wiedzieć jak te wartości są rozumiane.
Zwłaszcza nie rozumim jak to jest mozliwe że dla wiekszości spółek WACC jest tak niski??? grubo poniżej Rf??? np. taki PGNiG 2,55

beta - dla jakiego okresu jest liczona beta, do WIG czy WIG20? czy prezentowana beta jest juz odlewarowana?

ROIC a własciweie IC czy jest uśredniony? i jak wyznaczany kap. własny to oczywiste ale obcy oprocentowany to juz chyba schody...

no i jeszcze miałbym pewnie wiele pytań, a taka "legenda" by to pewnie ułatwiła

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 4 stycznia 2014 20:50:54
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,232 sek.

ojhkgmqw
rioxqvhf
wyinvrqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xsneqhvw
qptrirzw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat