PARTNER SERWISU
brntkkva

Ocena sprawozdań finansowych pod obligacje - szkolenie?

handcare
0
Wpisów: 25
Wysłane: 23 stycznia 2012 13:18:37
Jakiś czas temu w wątku dotyczącym obligacji Gant pojawił się pomysł (pytanie) na temat zorganizowania płatnego kursu na temat czytania sprawozdań finansowych spółek emitujących obligacje:

www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Czy coś w tym temacie się działo ostatnio (na stronie edu.stockwatch.pl nie widzę szkoleń na ten temat)?

Czy znależliby się chętni na tego typu szkolenie?

Pozdrawiam
hand

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 23 stycznia 2012 13:27:40
Wszystko zależy od liczby chętnych.

Polecam ostatnio robiony ciekawy wywiad o analizowaniu spółek pod kątem obligacji:
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 24 stycznia 2012 10:32:47
we wzmiankowanym wywiadzie P. Rosiński, stwierdził, że kłopoty z CATALYST, zaczną się gdy problemy z wykupem będzie miało 5% spółek. Niedawno P. Kamil lub P. Marcin, popełnili artykuł, w którym wyliczyli, dotychczasowe firmy, które dokonały wykupu. Te trzy dotychczasowe podpadziochy, stanowiły ponad 15%, firm, które już dokonały wykupu... przecież liczenie w odniesieniu do wszystkich firm, których papiery wciąż są w obrocie, a tym bardziej w zależności od liczby ich emisji (np. w przypadku BEST trudno jest tę liczbę ogarnąć), nie ma przynajmniej według mnie większego sensu... nie chcę wyjść na wszechkrytykanta, ale chodzi tu o nasze, zazwyczaj ciężko zdobyte pieniądze... tymczasem koło CATALYST narasta jakaś propaganda sukcesu (oczywiście poza STCKWATCH), przypominająca mi szczyty hossy na rynku akcji.... niedawno (już w styczniu) jakiś peofesorek z SGH (słowa "profesorek" używam świadomie), twierdził w TVN CNBC, że CATALYST jest superbezpieczne, bo dotychczasowe problemy dotyczyły jednej jedynej spółki, i były to problemy niewielkie

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 29 lutego 2012 11:47:31
Kamil Gemra napisał(a):
Wszystko zależy od liczby chętnych.

Proponuje założyć wątek, w którym zainteresowani wyraziliby chęć uczestnictwa. Warto byłoby
przedstawić zarys programu kursu/szkolenia/warsztatu oraz kosztu aby nie była to deklaracja
"w ciemno". Ja jestem wstępnie zainteresowany.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 29 lutego 2012 13:22:34
Cześć!

Właśnie opracowuję z WatchDogiem kalendarz szkoleń na cały 2012 rok. Rozszerzamy także program w porównaniu do lat poprzednich. Ta sugestia jest bardzo ciekawa, oczywiście weźmiemy ją pod uwagę.

Na dzień dzisiejszy planuję szkolenie z czytania sprawozdań finansowych ogólnie a nie tylko pod kątem obligacji. Na dniach ogłosimy jego termin oraz szczegółową tematykę. Jeśli będziesz chciał w nim uczestniczyć albo dodać jakiś obszar tematyczny od siebie - wszystkie sugestie są mile widziane!

Obiecuję także na tym wątku poinformować o takich szkoleniach.

wave
Edytowany: 29 lutego 2012 13:40

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 29 lutego 2012 16:38:41
Wiadomo co posiadaczy obligacji najbardziej interesuje. Ocena zdolności do obsługi kuponu
oraz do wykupu albo zrolowania emisji w przyszłości.

Interesuje mnie ocena kowenantów o charakterze finansowym zawartych w memorandach
informacyjnych/propozycjach nabycia.

Jeżeli chodzi o samo czytanie sprawozdań finansowych to interesuje mnie branża windykacyjna.
Modele działania w tej branży są różne (usługi windykacji, zakup portfeli i windykacji,
przyjęcie wierzytelności do windykacji) i dodatkowo skomplikowane posiadaniem np. funduszy
sekurytyzacyjnych (które chyba niekiedy same emitują obligacje). Jest to sektor, który
finansuje się kapitałami własnymi oraz emisjami papierów dłużnych i tak chyba pozostanie
(sektor bankowy niespecjalnie finansuje zakupy portfeli wierzytelności). Emisji jest
naprawdę sporo (Kruk, e-Kancelaria, Navi, Best, Presco, Kredyt Inkaso, Indos, Raport...)
i coraz to nowe podmioty sięgają po finasowanie w formie papierów dłużnych.
Edytowany: 29 lutego 2012 16:39

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 1 marca 2012 20:57:01
Okej. W ramach analizy emitentów obligacji jak najbardziej możliwe jest sprawdzenie kowenantów. Jeśli tylko będziemy mieć dostęp do informacji, będziemy mogli dokonać własnego przeliczenia podczas szkolenia oraz analizę możliwych ryzyk.

Analiza sprawozdań i wycena spółek zajmujących się windykacją to trochę inny temat. W pierwszej chwili pomyślałam, żeby zorganizować oddzielne spotkanie dotyczące emitentów obligacji i poświęcić im cały dzień. Czy dobrze zrozumiałam intencje?

Przyznam szczerze, że chciałabym, aby ten wątek się rozszerzał. Im więcej informacji, tym lepiej szkolenie będzie dopasowane do Waszych potrzeb. Dla tych najbardziej aktywnych przewidziałam bonusy :) Dawajcie więc znać, co jeszcze chcielibyście widzieć na spotkaniu poświęconym emitentom obligacji. Dla szkoleń z analizy fundamentalnej mamy odrębny wątek. Tam też zapraszam.

wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,137 sek.

dwcxdurj
pnymgwin
bgyoymwj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qskzbotq
akuaodnm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat