Dokładnie o to mi chodziło. Myślałem, że GPW publikuje tylko zbiorcze dane, a tu niespodzianka. Są również szczegółowe dane o poszczególnych papierach. Popatrzcie jak bardzo płynne (a raczej niepłynne) są poszczególne papiery. Pokazuje to jak szybko (a raczej jak długo to może trwać) można wyjść z inwestycji w dany papier… Czy nie jest tak, że animatorzy rynku Catalyst winni bardziej dosłownie rozumieć swoją rolę? http://gpwcatalyst.pl/animator„Animator Rynku to podmiot wykonujący czynności polegające na stymulowaniu obrotu instrumentami finansowymi, a tym samym zwiększający atrakcyjność emitenta i bezpieczeństwo inwestora. Obrót na rynku giełdowym umożliwia zawieranie transakcji w dowolnym momencie sesji giełdowej. Płynność, cecha charakterystyczna dla rynku giełdowego to potencjalna możliwość swobodnego, natychmiastowego kupna bądź sprzedaży instrumentu finansowego po aktualnej cenie rynkowej, bez znacznego wpływu na tę cenę. Im bardziej ‘płynny’ papier wartościowy, tym atrakcyjniejszy dla inwestorów. Celem działania Animatora Rynku jest wspomaganie płynności obrotu instrumentów finansowych danego emitenta, w szczególności zapewnianie wyznaczenia kursu instrumentu finansowego i stwarzanie możliwości zamknięcia pozycji przez inwestora w dowolnym momencie notowań.” Swoją drogą czy są gdzieś statystyki aktywności animatorów? Widziałem takie na dużym rynku GPW, ale nie na Catalyst. hand
|
|
Czy na StockWatch znajdę statystyki płynności poszczególnych serii obligacji? Albo przynajmniej informacji o płynności w ostatnim okresie, tak by móc wstępnie posegregować obligacje według tego kryterium?
Chodzi mi o informacje w rodzaju tych, które podaje Biuro Maklersie BPS w swoich raportach o obligacjach wskazując najbardziej płynne papiery w danym okresie.
hand
|
|
Na stronie gpwcatalyst.pl dostępna jest tabela z danymi transakcyjnymi, która pokazuje m.in. najlepsza ofertą kupna (+wolumen + liczba zleceń) oraz najlepszą ofertę sprzedaży (+wolumen + liczba zleceń). Na podstawie tych danych można ocenić sytuację na danym papierze, ale nie jest to jednak informacja kompletna, bo prezentuje tylko najlepsze oferty.
Czy GPW udostępnia jeszcze bardziej szczegółową tabelę zleceń, gdzie prezentowane są wszystkie aktualne oferty zakupu i sprzedaży? Czy do tego trzeba wykupić abonament w biurze maklerskim z dostępem do notowań w trybie rzeczywistym?
Hand
|
|
Dziękuję za szybką reakcję.
Ten nominał (1000 zamiast 100) też mi nie grał, ale uznałem, że to nie ma znaczenia dopóki mówimy tylko o przykładzie z technicznego punktu widzenia.
Moje rozumienie poszczególnych pozycji ze wzoru wziąłem z wyrywków informacji podanych w poprzednich wypowiedziach w tym wątku, ale widocznie nie wszystko dobrze zrozumiałem.
Może prościej będzie jeśli poproszę o wyjaśnienie w inny sposób
Z tego wzoru:
=YIELD(DATA(2011;8;30);DATA(2013;8;4);12,8%*0,81;(101,2 + 0,19*0,91) * 1,0019;100;2)
wątpliwości budzi część zaznaczona boldem.
Spróbuję wziąć się za problem z innej strony i spytać wprost. Co znaczą poszczególne pozycje:
101,2 - wg mnie cena czysta 0,19 - ? 0,91 - ? 1,0019 - wg mnie prowizja maklerska
hand
|
|
Witam,
prośba do pana Marcina. Czy mogę zobaczyć formułę liczenia rentowności GNT0313? Bądź przynajmniej opis w jaki sposób liczona jest rentowność.
Nie wiem czy robię jakiś błąd, ale przy żadnej z obligacji Ganta - nie tylko 0313 - nie wychodzi mi taka rentowność netto (YTM) jak podawana na stronie.
Liczę tak:
=YIELD(D64;D65;D66;D67;D68;D69)
D64 2012-09-06 D65 2013-03-21 D66 7,27% --> 8,97% * 0,81 D67 98,80 --> tutaj jest =(98,5+0,19*((100-40,30)/100))*1,0019 D68 100 D69 2
(40,30 to narosłe odsetki)
wynik - 9,58%
Pozdrawiam, hand
|
|
Marcin Osiecki napisał(a):Chodzi natomiast o to, że im płacimy większe narosłe odsetki tym efektywny kurs zakupu jest de facto wyższy niż się wydaje, bo z tych narosłych odsetek wróci do nas tylko 81%, a nie 100%. Rozumiem, że 0,91 wzięło się stąd, że odsetki narosłe to w tym przypadku 9,12 czyli (100-9,12)/100 = 0,91 Skoro wartość odsetek narosłych przy nabyciu obligacji ma nam podwyższać kurs zakupu to czy nie powinniśmy po prostu dodać koszt tych odsetek a nie mnożyć przez 0,91? Jeżeli przemnożymy cenę czystą przez 0,91 to cena zakupu będzie niższa, a chodziło przecież o to żeby była wyższa (jak wydatek który ponosimy przy nabyciu). Rozumiem tez, że ten element ("cena") funkcji YIELD w excelu własnie tak winna byc rozumiana, czyli cena brudna jaką zapłaciliśmy na nabycie obligacji - skoro w cenie były odsetki narosłe to o te odsetki winniśmy tą pozycję powiększyć. Dla porównania. Gdyby wartość odsetek narosłych przy nabyciu =0 to rentowność przy zastosowaniu tego wzoru wychodzi mniejsza (9,44%) niż przy założeniu, że odsetki narosłe =9,12 (9,45%) a powinno być przecież odwrotnie. Większy koszt zakupu w cenie brudnej obligacji z powodu narosłych odsetek powinien dać nam niższą rentowność. Zatem czy ta część wzoru, która odnosi się do ceny nie powinna wyglądać tak jak poniżej? (101,2+0,19+0,0182)*1,0019 0,0182 to wyrażony procentowo udział kuponu z narosłymi odsetkami w stosunku do nominału obligacji za dany okres odsetkowy. Skoro nominał to 1000 zł, odsetki narosłe to 9,12, a emitent wypłaca odsetki dwa razy w roku to: 9,12/1000*(365/183) Przy takim obliczeniu rentowność wynosi 9,43% a nie 9,45%. Całość formuły: =YIELD(DATA(2011;8;30);DATA(2013;8;4);12,8%*0,81;(101,2+0,19+0,0182) * 1,0019;100;2) hand
|
|
Jak postępy prac nad rozwojem podstrony o rynku Catalyst? Czy już?
hand
|
|
Obowiązek jest. Za samo niezłożenie zeznania rocznego (nawet jeśli wykazałbyś stratę) US może nałożyć mandat karny.
hand
|
|
W przypadku gdy struktura jest oferowana przez firmę ubezpieczeniową (instrument nienotowany na GPW) to ma mozliwości rozliczenia straty. To taki sam temat jak straty z funduszy inwestycyjnych. Firma ubezpieczeniowa jest wówczas takim samym podmiotem jak fundusz inwestycyjny - w zakresie obowiązków podatkowych. Pobiera podatek jako platnik od zanotowanego dochodu, w razie zas gdy powstała strata, nie odlicza sie jej. Dobrze wyjaśnione jest to w tej książce unilex.sklep.pl/opodatkowanie-...Pozdrawiam, hand
|
|
Tak, to prawda. Jeśli nie sprzedałeś żadnych akcji w całym roku 2011 to nie składasz żadnego rozliczenia.
Rozliczasz się tylko wtedy gdy w danym roku sprzedałeś akcje. Dlatego, ze wtedy uzyskujesz PRZYCHÓD ze sprzedaży, a to właśnie uzyskanie przychodu ze sprzedaży akcji determinuje konieczność dokonania rozliczenia podatkowego.
hand
|
|
Witam,
Musisz odróżnić tu dwie rzeczy: - podatek od spadków i darowizn - podatek dochodowy od zysków kapitałowych
Pierwszy płacisz wtedy gdy otrzymujesz coś w spadku. W Twoim przypadku jak piszesz nie płaciłeś podatku, bo pewnie korzystałeś ze zwolnienia podatkowego. To jedna kwestia.
Inną kwestią jest podatek od zysków kapitałowych, który powstaje dopiero wtedy gdy sprzedajesz akcje. Opodatkowaniu podlega DOCHÓD, a dochód to przychód jaki uzyskałeś ze sprzedaży minus koszty poniesione na nabycie tych akcji (i dodatkowo koszty transakcyjne).
I tu trzeba wyróżnić dwie sytuacje:
Jeśli sprzedałbyś tylko te akcje, które otrzymałeś w spadku (pomijam na razie prawo poboru) to nie masz kosztów nabycia akcji, bo otrzymałeś je za free. Możesz pomniejszyć przychód jedynie o koszty transakcyjne oraz ewentualnie podatek od spadków (gdybyś go uiścił, ale u Ciebie go nie było).
Jeśli nabyłeś odpłatnie dodatkowe akcje i teraz sprzedajesz całość (te otrzymane w spadku + te nabyte w ramach praw poboru) to musisz to potraktować łącznie. Wrzucasz do jednego worka. Przychód ze sprzedaży tych wszystkich akcji minus koszty poniesione na ich nabycie (oczywiście tych, za które zapłaciłeś) + koszty transakcyjne. Różnica jest DOCHODEM, od którego liczysz 19% podatku.
To tak w uproszczeniu.
Pozdrawiam hand
|
|
|
|
Przy okazji kolegę wasilewskiego chciałem podpytać o jego tabelkę (zamieszczoną na blogu), która ściąga bieżące notowania akcji. Procedura ściągania i aktualizacji danych chodzi przez opcję danych zewnętrznych. I to OK, rozumiem. Ale na jakiej zasadzie poszczególne dane umieszczane są w poszczególnych komórkach? Nie widzę w tym pliku makra porządkującego te dane.
Zrobiłem na własne potrzeby podobny plik ściągający bieżące notowania obligacji ze strony gpwcatalys.pl. Odświeżanie odbywa się poprzez makro, które uruchamia odświeżanie danych zewnętrznych. Problem w tym, że dane tam prezentowane są przedzielone kropkami a nie przecinkami. Excel "nie rozumie" kropek. Zeby jednak zamienić kropki na przecinki w tym samym makro co odświeżenie danych trzeba poczekać chwilę aż dane się definitywnie ściągną. Natomiast excel od razu wykonuje kolejne polecenia (zamiana kropek na przecinki) nie czekając na zakończenie aktualizacji danych.
Jak opóżnić wykonanie kolejnego polecenia w makro?
handcare
|
|
Mam taki problem.
Poprzez opcję Dane/połączenie ściągam aktualne notowania do excela. Niestety dane ściągają się z kropkami a nie przecinkami, dlatego też muszę zmienić kropki na przecinki, aby excel mógł je "rozumieć". Napisałem proste makro automatyzujace te czynności. Niestety proces odświeżania danych trwa kilka sekund i gdy dane w koncu się ściągną to nie następuje kolejny krok, czyli zamiania kropek na przecinki, bo jak przypuszczam ten drugi krok został wykonany zanim proces odświeżania danych się zakończył.
Chodzi mi zatem o to, aby opóźnić wykonanie drugiego kroku o kilka sekund, tak by dac czas na definitywne ściągnięcie danych, na których ten drugi krok ma być wykonany.
Jaki kod można zastosować aby opóźnić wykonanie kolejnego polecenia o kilka sek?
Kod wygląda następująco:
Sub dane_import()
' odśwież dane
Sheets("automat").Select ActiveWorkbook.RefreshAll Shets("wstep").Select ' zmień kropki na przecinki
Sheets("automat").Select Cells.Replace What:=".", Replacement:=",", LookAt:=xlPart, SearchOrder _ :=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, ReplaceFormat:=False ' oblicz różnice i przeciągnij
Sheets("automat").Select Range("U3").Select ActiveCell.FormulaR1C1 = "=IF(RC[-5]<RC[-10],RC[-5]-RC[-10],""nie"")" Range("U3").Select Selection.Copy Range("U4").Select Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select Range("U4:U227").Select ActiveSheet.Paste Range("U2").Select Sheets("wstep").Select End Sub
handcare
|
|
Wilku, to nie żenada, tylko... kapitalizm ;)
Zresztą wcale nie musi tak być jak spółka zaproponowała, bo albo spółka wytaraska się z problemów i wtedy posiadacze obligacji odetchną z ulgą albo może nie być nawet w stanie wypłacić tych 60%.
hand
|
|
Przy "typowych" transakcjach (tj. obrót akcjami na GPW) to bardzo proste.
Lekkie schody zaczynają się przy obligacjach. Większe, gdy obracasz także akcjami (udziałami) spółek poza giełdą, inwestujesz na giełdach zagranicznych, albo w instrumenty pochodne, czy forex. A już wyższa szkoła jazdy gdybyś otrzymał akcje w spadku albo w darowiźnie. Handcare
|
|
Pewnie masz rację.
Wczoraj w ciągu dnia BL50612 był po 50, a potem 85...
Albo ktoś zareagował na mój wpis i zmienił cenę ;) co nie jest wykluczone przy niskiej płynności i wąskim gronie zainteresowanych, albo ktoś kupił po 50 i od razu wystawił po 85. Jesli ktos kupi to bedzie niezly zarobek.
hand
|
|
Pozwoliłem sobie skorzystać z tabelki kolegi Intelekta i nieco ją zmodyfikować.
Prościej będzie jeśli doda się dwie pozycje: - nominał - cena w %
W komórce "cena" trzeba wpisać formułę przemnożenia nominału x "cena w %". Dzięki temu wystarczy tylko wpisać procent ceny rynkowej zeby otrzymać cenę w PLN. I dalej bez zmian.
hand
|
|
Dziwi mnie, że po informacji o złożeniu wniosku o upadłośc układową zawarto transakcję (2 stycznia tego roku) po 88,65... Jesli dobrze rozumiem, to nawet dziś ktoś kupił BL50313 za 101... BL50313 GPW ASO 1 99.00 101.00 101.00 101.00 10:23:53 5 101.00 2.02 - - - - - - 5 0.51 BL50612 GPW ASO 1 88.65 - - - 2012-01-02 - 88.65 - - - - - - - - - BL50613 GPW ASO 1 97.00 - - - 2011-12-09 - 97.00 - - - - - - - - - BL50913 GPW ASO 1 89.10 - - - 2012-01-02 - 89.10 - - - - - - - - Po tej informacji: www.budostal5.pl/upload/Inform...jaka Waszym zdaniem mogłaby by być realna cena abyście spekulacyjnie kupili ta obligację? Mimo wszystko szanse na wypłatę chociaz częsci nominału istnieją. hand
|
|
Tak jak napisał Marcin, biuro maklerskie wystawi Ci PIT-8C, na którym wykaże kwotę przychodu, kosztów uzyskania przychodów (ale tylko tych, które poniosłeś na jego rzecz bądź za jego pośrednictwem - w praktyce tylko koszty nabycia akcji, opłaty i prowizje maklerskie) oraz dochodu. Wszystko w skali roku.
Na podstawie PIT-8C samodzielnie sporządzasz roczne zeznanie podatkowe PIT-38, albo pójdź do biura rachunkowego z otrzymanym z biura maklerskiego PIT-8C i oni ci wypelnią zeznanie roczne. PIT-38 składasz i podatek płacisz - jeśli będzie do zapłaty - najpóźniej do konca kwietnia nastepnego roku podatkowego. Czyli w tym roku składasz PIT-38 za rok 2011.
A co do przykładu:
przychód - 120 koszty - 100 + koszty prowizji i opłat maklerskich + ewentualnie inne koszty, które poniosłeś, a o ktorych nie wie biuro maklerskie
dochód - różnica z powyższych x 19%
hand
|
|
Jakiś czas temu w wątku dotyczącym obligacji Gant pojawił się pomysł (pytanie) na temat zorganizowania płatnego kursu na temat czytania sprawozdań finansowych spółek emitujących obligacje: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Czy coś w tym temacie się działo ostatnio (na stronie edu.stockwatch.pl nie widzę szkoleń na ten temat)? Czy znależliby się chętni na tego typu szkolenie? Pozdrawiam hand
|
|
Witam skąd ściągacie dane o historycznych transakcjach na obligacjach? Próbuję na interii mojeinwestycje.interia.pl/gie/...oraz na wp.pl gielda.wp.pl/typ,obligacje,not...Na każdym z tych portali wyświetla się lista transakcji historycznych, ale tylko tych papierów, na których na dziś realizowane były jakieś obroty. Jeśli chcę sprawdzić papiery, na których dziś nie było transakcji - jest pusto. Próbowałem znaleść info np. o PCM0312 oraz PCM0314. Historie tych pierwszych widzę bo dziś były jakieś transakcje (jest godz 13:00), ale historie tych drugich nie. hand
|
|
@yayurek Sporo na temat sytuacji obligacji pisze Biuro Maklerskie BPS dmbps.pl/index.php?p=news&...Może tam znajdziesz odpowiedzi na część swoich pytań. hand
|
|
|
|
Witam Chciałbym spytać bardziej doświadczonych uczestników o sposób liczenia rentowności inwestycji w obligacje w porównaniu do oprocentowania lokaty bankowej. To mój pierwszy post, więc wybaczcie jeśli się powtarzam z tematem, który był już poruszany, bądź pytam o podstawy. Przeglądałem forum i trochę wiedzy na temat rentowności już zdobyłem. Niemniej mam pewne wątpliwości. Korzystam z tabelki w Excel, którą udostępnił kolega intelekt tutaj ( www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...). Wartość XIRR jak rozumiem oblicza rentowność obligacji w skali roku, czy tak? Czy chcąc porównać rentowność obligacji z oprocentowaniem lokaty mogą uznać, że wartość XIRR to "oprocentowanie roczne obligacji" które mogę uwzględnić przy porównywaniu z lokatą? Przykład obligacji Skarbu Państwa zerokuponowej OK0114. Wartość nominalna tej obligacji wynosi 1000 zł, aktualna cena to 91,25. Aktualna cena oznacza procent wartości nominalnej jaki muszę zapłacić przy jej nabyciu, zatem kupując ją dziś (przy założeniu że będzie podaż) zapłacę 912,50 zł. Jeśli przetrzymam obligację do okresu wykupu to Skarb zapłaci mi za nią 1000 zł. 1) Różnica procentowa między tymi dwoma wartościami to 9,59%*. Czy to nie jest prawdziwa rentowność tej dwuletniej obligacji? 2) Rentowność tej obligacji obliczona według powyższej tabelki excela to 4,58%. Jak rozumiem jest to rentowność roczna. Chcąc zatem porównać inwestycję w tą obligację z lokatą bankową, powinienem znaleźć taką lokatę, która da mi w skali roku co najmniej 4,58%. Jako, że nie jest problem ze znalezieniem takiej lokaty to wydaje się, że inwestycja w tą obligację przegrywa z lokatą. handcare *pomijam podatek i koszty transakcyjne
|
|