0 Dołączył: 2011-04-06 Wpisów: 25
Wysłane:
4 lutego 2012 00:30:43
przy kursie: 1,34 zł
Jeśli ktoś kupił 1 akcię Midasa po cenie zamknięcia 1,34 zł potrzyma ją do 10.02.2012 i wkona przysługujące mu prawa poboru to będzie miał 5 akcji po 0,83 zł. Poniedziałkowe notowanie Midasa może się okazać bardzo emocjonujące.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
4 lutego 2012 08:09:45
Dopiero przy 2,20 zł za stare akcje średnia cena z nowymi wyniesie 1 zł za cały pakiet. Ciekawe czy odpalą do tego jeszcze jakąś bombkę informacyjną albo dwie na te 4-5 dni w przyszłym tygodniu. Może Plus GSM się uaktywni z zamówieniem? W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2011-03-28 Wpisów: 49
Wysłane:
4 lutego 2012 08:20:11
Nie przypominam sobie aby przy poprzednich emisjach zarząd sypał informacjami chcąc pobudzić kurs wiec nie wiem dlaczego tym razem miało by być inaczej. Przy obecnym kursie najbardziej zarobiony będzie sam Midas.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-01-03 Wpisów: 47
Wysłane:
4 lutego 2012 10:28:18
Czyli reasumując na tą chwile najlepszym rozwiązaniem jest trzymać akcje i czekać na rozwój wydarzeń tak ? :). Rozumiem że 12 lutego jeśli się nie pozbęde akcji zostaną one przeliczone i dopiero będę mógł nimi handlować 15 lutego tak ?
|
|
0 Dołączył: 2008-09-13 Wpisów: 197
Wysłane:
5 lutego 2012 00:21:20
nie znam się tym do końca, ale chyba nie jest tak jak piszą drobny i thorin61. Jeśli nie pozbędziesz się akcji do 10 lutego (12 to niedziela więc D-3 licząc od 15 lutego to 10 luty) to w poniedziałek 13 lutego zobaczysz na rachunku cenę akcji dużo niższą tj. cenę po odcięciu o TWPP (teoretyczną wartość prawa poboru). O ile niższa będzie ta cena wynika z wzoru: TWPP - (C-E) / (N+1) TWPP - teoretyczna wartość prawa poboru C - cena rynkowa starych akcji na ostatniej sesji z prawem poboru (w naszym przypadku 10 luty) E - cena emisyjna nowych akcji - w naszym przypadku 0,70 N - liczba praw poboru potrzebnych do objęcia nowej emisji - w naszym przypadku 0,25 Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
5 lutego 2012 10:09:10
Prosciej mowiac, jesli cena akcji przed odcieciem bedzie wynosic 1,30 zl to po odcieciu bedzie wynosic 0.82 zl ( 1.30 (stara cena akcji)+ 4x0.7 (tutaj 4 akcje x 0.7zl poniewaz 1pp otrzymamy za jedna akcje, a 1pp upowaznia nas do objecia 4rech akcji z nowej emisji ) :5 ( gdzie 5 to ilosc akcji juz po nowej emisji )= 0.82 zl.
Inaczej mowiac, za jedna posiadana akcje dzisiaj, ktora bedziemy trzymac równiez po odcieciu bedziemy musieli wyłożyc 2,80 zl na wykup nowych akcji aby nie byc stratnym. Zapewne bedzie analogicznie do ostatniej emisji akcji, czyli wszyscy sie obudza i zaczna teraz wyprzedawac, a jesli sie nie obudza teraz to tuz przed wykupieniem i zaczna sie wyzbywac PP gdy zacznaa byc notowane wraz ze starymi akcjami by miec kase na wykup z nowej emisji. Mysle, ze nikt nie poda zadnego super infa bo takiego nie ma :). Gdyby sie pojawiła informacja, ze Plus zaplaci za GB midasowi 500 mln( taki przyklad) to emisja bylaby nie potrzebna. A plus takiej kasy nie wylozy, bo sam ma do splacenia ponad 14mld zl :). Kurs moglby sie uratowac gdyby podali info, ze podpisali umowy z innymi operatorami, a takiej nie bedzie bo jeszcze za slaba maja infrastrukture by inni w to wchodzili, brak jest tez telefonow, ktore by obslugiwaly LTE. To bardzo ciekawa spolka ale jak sie przekonalem na wlasnej skorze bardzo chlonna jesli chodzi o PLNy. Zeby bylo jasne, nikogo do niczego nie przekonuje, napisalem co wiem i co mysle na temat spolki:).
|
|
0 Dołączył: 2010-09-27 Wpisów: 130
Wysłane:
5 lutego 2012 17:20:08
Powyższe obliczenia są poniekąd przekłamane... Gdyż nie uwzględniają dość oczywistego faktu. Czyli że po odcięciu PP każdy będzie posiadał takie Prawo Poboru na rachunku maklerskim. Przy powyższych obliczeniach takowe prawo poboru będzie wynosić na chwilę obecną (przeliczenie teraźniejsze) około 0,51groszy... -> 0.83+0,51=1.34 <- Więc nikt nic nie traci,z dotychczas posiadających akcję, gdyż będzie mógł takie Prawo Poboru sprzedać na GPW.(Prawo Poboru "PP" jest podobnie notowane jak zwykła akcja, z tym że nie obowiązuje je zasada "widełkowania" Tzn, bywało że takie PP rosło w sesję 500%, a bywało że podobnie mogło tracić!)
Tak czy inaczej, reasumując : jeżeli kurs akcji Midasa zacznie teoretycznie...nagle rosnąć... To i prawo poboru powinno relatywnie wzrastać.Jeżeli jednak będzie inaczej, to i PP zareaguje podobnie !
Mimo iż mam negatywne podejście co do Midasa. Po powyższych wypowiedziach myślę że na chwilę obecną wszyscy by chcieli łakomie nakupić PP za jakieś groszowe sprawy. I wykupić tanio akcje, od wystraszonych, nie wiedzących że istniało to Prawo Poboru przed decyzją o odcięciu.Licząc adekwatnie na powtórkę scenariuszu z emisji serii C. I podbicie kursu po nałapaniu tanich PP i ich wykupieniu. Lecz myślę że taki scenariusz na tą chwilę stał się zbyt przewidywalny, i tu bym na taką "łatwiznę" nie poszedł. Uważam również że nie wolno pomijać uświadamiania akcjonariatu ,co to jest Prawo Poboru, i wprowadzania go w błąd że po odcięciu kursu stracą 0,51groszy na akcje. Bo to nie jest prawdą !
REASUMUJĄC: Jeżeli w poniedziałek kurs akcji zacznie np. rosnąć, to po odcięciu PP teoretycznie bardziej prawdopodobna będzie podbitka i powrót do bazy, tzn. iloczynu kursu przed odcięciem.Analogicznie PP również przy takim scenariuszu zacznie nabierać do wartości. I starsi posiadacze akcji, nie zostaną nabici na hak.Tylko zdyskontują zysk/za ryzyko
Jeżeli jednak kurs będzie pikował,to i tak samo stanie się raczej po odcięciu,i na trwałe wzrosty przyjdzie inna pora !
Edytowany: 5 lutego 2012 17:31
|
|
0 Dołączył: 2008-09-13 Wpisów: 197
Wysłane:
5 lutego 2012 19:18:33
nigdzie nie napisałem, że się straci, tylko że zobaczy umniejszoną kwotę na rachunku. Ale jak czytam mój wpis to zgodzę się, że powinienem dodać o prawie do objęcia akcji nowej emisji, żeby nieumyślnie nie wprowadzać w błąd. Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-03 Wpisów: 47
Wysłane:
5 lutego 2012 21:17:47
Zaraz a to prawo poboru jak wykonać i kiedy ? przepraszam ale ja zielony. Spółka podaje datę czy jak ??
|
|
0 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 103
|
|
|
|
Wysłane:
5 lutego 2012 21:56:45
Już spieszę z wyjaśnieniem: Odcięcie nastąpi z datą jaka była podawana przez spółkę- 3 dni sesyjne. Będzie ono dość charakterystyczne, gdyż wtedy wszyscy akcjonariusze Midasa zobaczą na otwarciu sesji teoretyczny kurs Midsa na sporym minusie. Ale i tu również bywało w historii GPW, że popyt po odcięciu przewyższał podaż. I wtedy teoretycznie: zamiast np: -40%, może się sesja otworzyć w tym dniu na +40% Tym bardziej jeżeli by brać pod uwagę że Midas jest spółką wysoce SPEKULACYJNĄ... NIE NALEŻY WTEDY PRZEDE WSZYSTKIM PANIKOWAĆ !! A wziąć pod uwagę że mimo iż odcięto Prawo-Poboru i kurs zapikował(lub też teoretycznie np. mimo wszystko wystrzelił  ) to PP zostanie ono wkrótce oddane,DOPISANE do rachunku. Następnie jak tylko KNF zatwierdzi Nową Emisję, powinien również podać termin od którego Prawo Poboru będzie "notowane na GPW". I będzie można je sprzedać, bądź też odkupić od innych.Czyli będzie miało prawo być notowane na rynku regulowanym. Przypomnę raz jeszcze: że bardziej doświadczeni "gracze" często umyślnie pomijają w rozmowach fakt istnienia, i funkcjonowania w emisjach na GPW tego zjawiska. Jakim jest odcięcie od kursu Prawa Poboru. I wciskają "niewiedzę" że się "coś hipotetycznie straci-utraci"Działa to tak , że osoby nie uświadomione, post factum wpadają w panikę... A osoby bardziej uświadomione wykorzystując ten fakt,i odkupują od wypłoszonych akcjonariuszy( nie przygotowanych za wczas umysłowo i finansowo) Prawa Poboru = za przysłowiowe grosze ... ( w panice ) Przypomnę że przy ostatniej emisji akcji Midasa serii C, chyba nawet sam "GA" wykorzystał to zjawisko ,i zakupił kilka milionów akcji w zapisie dodatkowym. Prawdopodobnie przez fakt braku świadomości akcjonariuszy, że nie wykupione na czas PP ,lub nie odsprzedane na określony czas, przechodzą na korzyść osób wykupujących (niewykupione PP=akcje) w tzw: zapisie dodatkowym.
Edytowany: 5 lutego 2012 22:07
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
6 lutego 2012 01:09:51
kolokwialny napisał(a):Powyższe obliczenia są poniekąd przekłamane... Gdyż nie uwzględniają dość oczywistego faktu. Czyli że po odcięciu PP każdy będzie posiadał takie Prawo Poboru na rachunku maklerskim. Przy powyższych obliczeniach takowe prawo poboru będzie wynosić na chwilę obecną (przeliczenie teraźniejsze) około 0,51groszy... -> 0.83+0,51=1.34 <- Więc nikt nic nie traci,z dotychczas posiadających akcję, gdyż będzie mógł takie Prawo Poboru sprzedać na GPW.(Prawo Poboru "PP" jest podobnie notowane jak zwykła akcja, z tym że nie obowiązuje je zasada "widełkowania" Tzn, bywało że takie PP rosło w sesję 500%, a bywało że podobnie mogło tracić!)
Tak czy inaczej, reasumując : jeżeli kurs akcji Midasa zacznie teoretycznie...nagle rosnąć... To i prawo poboru powinno relatywnie wzrastać.Jeżeli jednak będzie inaczej, to i PP zareaguje podobnie !
Mimo iż mam negatywne podejście co do Midasa. Po powyższych wypowiedziach myślę że na chwilę obecną wszyscy by chcieli łakomie nakupić PP za jakieś groszowe sprawy. I wykupić tanio akcje, od wystraszonych, nie wiedzących że istniało to Prawo Poboru przed decyzją o odcięciu.Licząc adekwatnie na powtórkę scenariuszu z emisji serii C. I podbicie kursu po nałapaniu tanich PP i ich wykupieniu. Lecz myślę że taki scenariusz na tą chwilę stał się zbyt przewidywalny, i tu bym na taką "łatwiznę" nie poszedł. Uważam również że nie wolno pomijać uświadamiania akcjonariatu ,co to jest Prawo Poboru, i wprowadzania go w błąd że po odcięciu kursu stracą 0,51groszy na akcje. Bo to nie jest prawdą !
REASUMUJĄC: Jeżeli w poniedziałek kurs akcji zacznie np. rosnąć, to po odcięciu PP teoretycznie bardziej prawdopodobna będzie podbitka i powrót do bazy, tzn. iloczynu kursu przed odcięciem.Analogicznie PP również przy takim scenariuszu zacznie nabierać do wartości. I starsi posiadacze akcji, nie zostaną nabici na hak.Tylko zdyskontują zysk/za ryzyko
Jeżeli jednak kurs będzie pikował,to i tak samo stanie się raczej po odcięciu,i na trwałe wzrosty przyjdzie inna pora ! Nie o wszystkim napisałeś. Zapomniałeś dodać, że aby zrealizować zapis z PP to trzeba się przygotować na znaczny wydatek. Za wykorzystanie w zapisie na 1PP trzeba wydać 4x0,7PLN=2,8PLN gotówki. Przy podanej twojej prawidłowej wyliczance na tę chwilę zarobek wynosi ok. 13gr co daje zysk ok.15%. Co do drugiego trminu zapisu to nie wiem czy przypadkiem nie będzie on składany jednocześnie z pierwszym zapisem. A to znacznie wyeliminuje podejście spekulacyjne do emisji gdyż spowoduje konieczność posiadania i zamrożenia kasy na pewien czas. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
6 lutego 2012 08:12:29
kolokwialny napisał(a):Już spieszę z wyjaśnieniem: Odcięcie nastąpi z datą jaka była podawana przez spółkę- 3 dni sesyjne. Będzie ono dość charakterystyczne, gdyż wtedy wszyscy akcjonariusze Midasa zobaczą na otwarciu sesji teoretyczny kurs Midsa na sporym minusie. Ale i tu również bywało w historii GPW, że popyt po odcięciu przewyższał podaż. I wtedy teoretycznie: zamiast np: -40%, może się sesja otworzyć w tym dniu na +40% Tym bardziej jeżeli by brać pod uwagę że Midas jest spółką wysoce SPEKULACYJNĄ... NIE NALEŻY WTEDY PRZEDE WSZYSTKIM PANIKOWAĆ !! A wziąć pod uwagę że mimo iż odcięto Prawo-Poboru i kurs zapikował(lub też teoretycznie np. mimo wszystko wystrzelił  ) to PP zostanie ono wkrótce oddane,DOPISANE do rachunku. Następnie jak tylko KNF zatwierdzi Nową Emisję, powinien również podać termin od którego Prawo Poboru będzie "notowane na GPW". I będzie można je sprzedać, bądź też odkupić od innych.Czyli będzie miało prawo być notowane na rynku regulowanym. Przypomnę raz jeszcze: że bardziej doświadczeni "gracze" często umyślnie pomijają w rozmowach fakt istnienia, i funkcjonowania w emisjach na GPW tego zjawiska. Jakim jest odcięcie od kursu Prawa Poboru. I wciskają "niewiedzę" że się "coś hipotetycznie straci-utraci"Działa to tak , że osoby nie uświadomione, post factum wpadają w panikę... A osoby bardziej uświadomione wykorzystując ten fakt,i odkupują od wypłoszonych akcjonariuszy( nie przygotowanych za wczas umysłowo i finansowo) Prawa Poboru = za przysłowiowe grosze ... ( w panice ) Przypomnę że przy ostatniej emisji akcji Midasa serii C, chyba nawet sam "GA" wykorzystał to zjawisko ,i zakupił kilka milionów akcji w zapisie dodatkowym. Prawdopodobnie przez fakt braku świadomości akcjonariuszy, że nie wykupione na czas PP ,lub nie odsprzedane na określony czas, przechodzą na korzyść osób wykupujących (niewykupione PP=akcje) w tzw: zapisie dodatkowym. Ja nikogo nie chce straszyc :).W ostatnia emisje Midasa sam wchoddzilem z tym, ze wczesniej istnialo "mniejsze" prawdopodobienstwo porazki. Nie zapominajmy, ze spolki Midasa moga nadal stracic czestotliwosci, toczy sie postepowanie sadowe w tej sprawie NSA ma wyznaczyc ( badz tez wyznaczylo) rozprawe,na terminy rozpraw czeka sie okolo roku w Warszawskich sadach a wyrok WSA (nieprzychylny MIDASowi ) zapadl rok temu w lutym. Kazdy, który wchodzi w nowa emisje seri D powinien o tym pamietac, bo moze byc tak, ze zapisze sie na akcje wyda kupe swojej kasy (bo za kazda posiadana akcje do wydania jest 2.80), a w miedzyczasie okaze sie, ze Midasowe spolki utracily czestotliwosc.Nie mozna ustawic stop losa na akcje, ktore nie zostaly jeszcze przydzielone... Niech ludzie wiedza, ze istnieje zagrozenie i to znaczne, o ktorym wiekszosc chyba juz zapomniala, brakuje tu wypowiedzi Taurus80 i broker_ns, ktorzy byli dobrze poinformowani jesli chodzi o spolke.
|
|
0 Dołączył: 2012-02-06 Wpisów: 4
Wysłane:
6 lutego 2012 09:17:19
przy kursie: 1,29 zł
Koledzy wytłumaczcie mi tą sytuację, bom zielona :)
Mam 10 tyś akcji Midasa, zatem w przyszły poniedziałek na moim koncie pojawi się 40 tyś PP, a wartość moich 10 tyś akcji zostanie pomniejszona o wartość tych 40 tyś PP? Będę mogła sprzedać te PP, lub zostawić je sobie i za każde posiadane 1 PP kupić 1 akcję nowej emisji za 0,70 zł?
Z góry dziękuję :)
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 09:27:30
lukch napisał(a):Dopiero przy 2,20 zł za stare akcje średnia cena z nowymi wyniesie 1 zł za cały pakiet. Ciekawe czy odpalą do tego jeszcze jakąś bombkę informacyjną albo dwie na te 4-5 dni w przyszłym tygodniu. Może Plus GSM się uaktywni z zamówieniem? Wyższy kurs = wyższe dyskonto = zdecydowane powodzenie (olbrzymiej!)emisji. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 09:34:06
a_nia napisał(a):Koledzy wytłumaczcie mi tą sytuację, bom zielona :)
Mam 10 tyś akcji Midasa, zatem w przyszły poniedziałek na moim koncie pojawi się 40 tyś PP, a wartość moich 10 tyś akcji zostanie pomniejszona o wartość tych 40 tyś PP? Będę mogła sprzedać te PP, lub zostawić je sobie i za każde posiadane 1 PP kupić 1 akcję nowej emisji za 0,70 zł?
Z góry dziękuję :) Ania NIE 1szt nowej emisji tylko 4szt po 0,7PLN=2,8PLN i wtedy łącznie ze starą akcją będziesz mieć 5sz akcji. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2012-01-26 Wpisów: 1
Wysłane:
6 lutego 2012 21:08:56
To słuchajcie jezeli ktoś posiada 10 tys akcji i nie ma kasy na zakup pp czyli tych 40 tys to moze je odsprzedac na gpw??
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 23:47:49
Jeżeli stan posiadania akcji jest równo-warty 10000 sztuk To analogicznie i stan posiadania PP będzie temu identyczny ! Różnica jest taka , że każde pojedyncze PP uprawnia do wykupienia 4sztuk akcji Midasa nowej emisji serii D. Po promocyjnej  cenie 0,70groszy sztuka Oczywiście że jeżeli ktoś nie jest przygotowany finansowo na takie (życzenia wykupu Pana S) PP , to może je po prostu mówiąc kolokwialnie: "odsprzedać na GPW".I teoretycznie nic nie traci.(pisałem powyżej że jest tu jeszcze wiele zależności, różnych możliwych do zrealizowania scenariuszy) Ale to już tłumaczyłem powyżej, więc odsyłam.
Edytowany: 6 lutego 2012 23:50
|
|
Wysłane:
7 lutego 2012 05:36:05
Ze zdziwieniem obserwuje kolejną turę pytań o sprawy oczywiste z dziedziny PP i PDA. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
7 lutego 2012 05:36:47
sbyszek napisał(a):lukch napisał(a):Dopiero przy 2,20 zł za stare akcje średnia cena z nowymi wyniesie 1 zł za cały pakiet. Ciekawe czy odpalą do tego jeszcze jakąś bombkę informacyjną albo dwie na te 4-5 dni w przyszłym tygodniu. Może Plus GSM się uaktywni z zamówieniem? Wyższy kurs = wyższe dyskonto = zdecydowane powodzenie (olbrzymiej!) emisji. Prawdę prawisz. Ludzie z Trigonu łącznie z synkiem Solorza z pewnością też ją znają więc pozostaje czekać na informacje ze spółki/z mediów/z plotek itd. itp. etc. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 7 lutego 2012 05:37
|
|