0 Dołączył: 2012-02-07 Wpisów: 4
Wysłane:
5 kwietnia 2012 19:30:33
witam
mam pytanie do forumowiczów w sprawie kwestii podatkowych.
Otóż w 2006 roku odziedziczyłem w spadku akcji pewnej spółki. Było to tzw. nieodpłatne zbycie akcji przez Skarb Państwa o wartości nominalnej 1zł. Spadek był bezpośrednio po mojej babci i z tego co pamiętam po zgłoszeniu do US nie płaciłem z tego powodu żadnego podatku. W 2009 posiadając dalej akcje nabyłem prawa poboru, które to wymieniłem na dodatkowe akcje - oczywiście odpłatnie. W lutym tego roku sprzedałem całość i tutaj moje pytanie:
Czy w wyniku tego płace podatek: -od całości transakcji tzn. akcji uzyskanych w spadku + zakupionych z praw poboru - podatek płacę tylko od zakupu akcji z praw pobory - w ogóle nie płacę podatku z całości - otrzymałem to w spadku a prawa poboru wykorzystałem żeby nie tracić dotychczasowe udziału w spółce
???
będę wdzięczny za odpowiedź!
|
0 Dołączył: 2012-01-22 Wpisów: 25
Wysłane:
11 kwietnia 2012 09:52:02
Witam,
Musisz odróżnić tu dwie rzeczy: - podatek od spadków i darowizn - podatek dochodowy od zysków kapitałowych
Pierwszy płacisz wtedy gdy otrzymujesz coś w spadku. W Twoim przypadku jak piszesz nie płaciłeś podatku, bo pewnie korzystałeś ze zwolnienia podatkowego. To jedna kwestia.
Inną kwestią jest podatek od zysków kapitałowych, który powstaje dopiero wtedy gdy sprzedajesz akcje. Opodatkowaniu podlega DOCHÓD, a dochód to przychód jaki uzyskałeś ze sprzedaży minus koszty poniesione na nabycie tych akcji (i dodatkowo koszty transakcyjne).
I tu trzeba wyróżnić dwie sytuacje:
Jeśli sprzedałbyś tylko te akcje, które otrzymałeś w spadku (pomijam na razie prawo poboru) to nie masz kosztów nabycia akcji, bo otrzymałeś je za free. Możesz pomniejszyć przychód jedynie o koszty transakcyjne oraz ewentualnie podatek od spadków (gdybyś go uiścił, ale u Ciebie go nie było).
Jeśli nabyłeś odpłatnie dodatkowe akcje i teraz sprzedajesz całość (te otrzymane w spadku + te nabyte w ramach praw poboru) to musisz to potraktować łącznie. Wrzucasz do jednego worka. Przychód ze sprzedaży tych wszystkich akcji minus koszty poniesione na ich nabycie (oczywiście tych, za które zapłaciłeś) + koszty transakcyjne. Różnica jest DOCHODEM, od którego liczysz 19% podatku.
To tak w uproszczeniu.
Pozdrawiam hand
|