vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby

Cash flow hedges

Aragorn
0
Wpisów: 14
Wysłane: 2 listopada 2012 11:03:54
Witajcie,

mam dylement z jednym z projektów jakie prowadzi moja spółka za granicą. Ma odział w DE a prowadzi projekt z Chinach. Dostałem cash flow gotówkowy, przeliczony przez kurs budżetowy, a tearz za zadanie mam zabezpieczyć go kontraktem forward. ... czy może ktoś spotkał się z takim problemem, gdzie został omówiony? jakaś literatura fachowa jak to zrobić. ..będę wdzięczny.

A.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 listopada 2012 11:28:39

Aragorn
0
Wysłane: 2 listopada 2012 11:31:39
Firma ma za zadanie zabezpieczyc projekt wykonaywany za granicą. Para walutowa EUR/ PKR (rupia pakistanska). Zrobiono cash flow walutowy w przeliczeniu na krus budzetowy np. 4.10. moja rola polega na zabezpieczeniu tego kursu forwardami... nie zabardzo wiem jak ugrysc temat. Głownie zalezy na zabezpieczeniu przepływów pienięznych by efektwnosc odniesc na kapitały.
Znam sie na rachunowosć zabezpieczeń troche, ale tego tematu nie potrafie w zaden sposób ugryzc...

moze jakies wskazówki ?

dzięki .

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 listopada 2012 12:15:41
Hmmm...
Ale masz zabezpieczyć CF w EUR, czy w PLN?

I nadal nie jarzę gdzie jest problem...

Czemu nie możesz wziąć po prostu forwardów?

Aragorn
0
Wysłane: 2 listopada 2012 12:18:43
mam zabezpieczyć cash flow w EUR.
tak, wezmę forwardy ale pytanie jest jak mierzyc efektywnośc takiego zabezpieczenia?
czy majac kurs podany budzetowy zabezpieczam ten kurs - tzn. jest pozycją zabezpieczaną ?

zna pan/ pani jakies materiły przykładowe na ten temat?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 listopada 2012 13:11:46
Miarą efektywności powinno być chyba odniesienie zmianę oczekiwanego przepływu z forwardu do zmiany oczekiwanych wpływów przy zmianie kursu, oczywiście pod warunkiem, że terminy i w miarę nominały się spinają.
Przedmiotem zabezpieczenia będzie oczekiwany CF z projektu

Jeszcze parę pytań:
Czy CF jest znany? Tzn dokładna data płatności i jej wysokość?
Czy kontrakt jest długoterminowy?
Czy jest już zawarty?

Edytowany: 2 listopada 2012 13:12

Aragorn
0
Wysłane: 2 listopada 2012 13:14:29
mądrze PAn/ Pani pisze, ale zebym mial jakis przyklad do tego...

CF jest znany, daty fakturowania i wysokość też są znane..
kontrakt na 6 miesiecy
kontrakt zostanie zawarty w styczniu.

mozna gdzies dotrzec do jakiegos przykladu z tego tematu ? moze jakies wskazów bym sie mogl podeprzec...

dzieki

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 listopada 2012 13:29:17
Przykładu nie podam, bo nawet nie wiem gdzie miałbym tego szukać.

Tylko nadal nie bardzo rozumiem, gdzie jest problem... Wydaje mi się to najprostszym sposobem zabezpieczenia, choć nie koniecznie prostym i tanim może być do dostania taki Forward w banku.
Znamy CF, znamy daty, więc znamy wszystko... Może być prościej?

Aragorn
0
Wysłane: 2 listopada 2012 13:44:20
no widać, że nie jest proste ale ok, już rozumiem logikę.
Czy mam zawrzeć te 6 kontraktów na rozliczenie ost. dzień miesiąca ?

a jeżeli kurs waluty pojdzie drastycznie w górę - czy mam zamknąc forwardy np. swapem i zawrzeć nowy kontrakt na lepszy kurs ? czy pozostaje ciagle przy tym samym kursie budżetowym...
A jeżeli opózni się zapłata za forward - kasowo, czy mam go rozliczyć mimot to... nie będę mieć przecież gotówki...

Pierwszą moją myslą było, by kazdą fakturę wystawioną przy kontrakcie zabezpieczać i każdy zakup zabezpieczać ale roboty byłoby niemiara..

dziękuję za sugestie.

Edytowany: 2 listopada 2012 13:45

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 listopada 2012 14:17:13
Żeby to spełniało rachunkowość zabezpieczeń to musisz tak naprawdę zabezpieczyć wszystkie płatności i zakupy, przynajmniej teoretycznie. No, ale to faktycznie jest trochę do bani. Nie wiem jaka jest planowana marża na tym, ale możesz np zabezpieczyć TYLKO płatność z ostatniej faktury, albo dwóch ostatnich. Wtedy masz naturalny hadge z zakupami dla pierwszych faktur, a niejako zabezpieczoną marżę tylko jednym czy dwoma forwardami. To może nie być w pełni efektywne, ale zaoszczędzisz roboty i kosztów zakupu forwardów. Wszystko zależy od planowanej marży, a właściwie planowanych kosztów i przychodów w Rupii.

Kolejna sprawa, to Twój kurs budżetowy. Co on Ciebie interesuje? Zabezpieczasz na dzień kupna przecież. Jak się mocno różni od budżetowego to nic z tym nie zrobisz. Trzeba zmienić budżet.

Jak kurs się mocno zmieni to nic nie robisz do momentu rozliczenia.

Jak jest podpisana umowa przedwstępna to masz spełnione warunki do zabezpieczenia już w tym momencie. Do momentu uprawdopodobnienia przyszłej umowy jest z tym problem, no chyba że jest jakiś inny kwit już na to co jest do zrobienia.

Aragorn
0
Wysłane: 2 listopada 2012 14:37:55
myślałem jeszcze by przychody kompensowały się z kosztami niby hedgem naturalmym na każdy miesiac, i te nadwyżke przychodów na koniec miesiaca zabezpieczyc... albo nie na koniec miesiąca tylko na przypadający termin płatności faktury...

Co Pan myśli o takim wariancie
?

A jesli odział operuje w EUR a firma w PLN to czy transfer środków jaki przepływa z UE do Polskk też można zabezpieczyć ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 listopada 2012 22:13:11
Mój sposób podany wcześniej nie będzie dobry. Przecież jak na koncie będą Rupie to powstaną różnice kursowe i będzie wpływ przez wynik, a nie KW.

Bilansowanie na koniec miesiąca jest fajnym pomysłem, tylko muszą być spełnione dwie rzeczy. Raz, że nie mogą Ci zostać należności, ani zobowiązania, bo ich wartość godziwa będzie się zmieniać wraz z kursem. Dwa, że potrzebne są kwity na nadwyżkę, którą chcesz zabezpieczyć. MSR mówi wyraźnie, że zdarzenie musi być prawdopodobne i musisz umieć wykazać kwotę jaką zabezpieczasz. Łatwo jest mówić o kolejnych transzach za kolejne faktury, bo tu pokazujesz kontrakt i jego wartość. Na zakupy masz albo zamówienia na okres późniejszy, albo umowy przedwstępne itd. Samą marżę ciężko jest wykazać.

Jeśli wszystko ma iść przez KW, a nie RZIS to chyba trzeba niestety pozabezpieczać każdy strumień pieniężny osobno. Inaczej będzie problem, żeby na dzień bilansowy nie posiadać nic wyrażonego w rupii. Ani zobowiązań, ani należności, ani waluty.

Przepływ z oddziału też da się zabezpieczyć. Wtedy nie zabezpieczasz CF tylko wartość godziwą waluty i/lub należności zgromadzonej w oddziale.
Edytowany: 4 listopada 2012 22:17

Aragorn
0
Wysłane: 5 listopada 2012 07:57:00
Dziękuję za wsparcie :)

Skąd czerpie Pan wiedzę na ten temat? :) czy to jest takie zabezpieczenie na wyczucie ? i dobra wola audytora czy to klepnie czy nie ?

Przetrząsnąłem przez weekend książki w bibliotece i ani sladu po takich strategiach zabezpieczających.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 listopada 2012 09:00:51
Hmmm,
Tak naprawdę to ze sprawozdań finansowych spółek giełdowych, MSRów, publikacji w necie itd. Nigdy jeszcze nie pracowałem jako dyrektor finansowy :) choć moje dwa pomysły zostały wdrożone w realu w dwóch różnych podmiotach i jest to całe moje doświadczenie. W zasadzie to pewnego rodzaju konik, który dostał jeszcze większego kopa po aferze z opcjami.
Strategie zabezpieczające raczej wynikają z logiki niż wyczucia. Jeśli zaś chodzi o audytora, to tutaj napisałem jak mówi MSR i tego się będzie trzymał biegły. Poproszę zaraz o opinię Kasię Stefańską, bo ona ma praktykę w audycie.

Edytowany: 5 listopada 2012 09:05

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 5 listopada 2012 18:34:35
Cześć,

Jeśli chodzi o opinię audytora to mam taką sugestię, abyś audytora zapytał i przedstawił problem. W dużych firmach audytorskich jest to wręcz mile widziane, aby jeszcze przed rozpoczęciem prac konsultować pewne trudne rozwiązania zamiast pokazywać już zaksięgowane.

Audytor nie powinien wziąć za to dodatkowego wynagrodzenia, bo konsultujesz się także po to, aby zmniejszyć nawał roboty audytorowi w sezonie. Najlepiej od razu zasugerować preferowane rozwiązanie i spytać, czy klepną.

Jeśli natomiast chodzi o skłonność do zaakceptowania takiego a nie innego rozwiązania, to zależy od audytora i jego dotychczasowych doświadczeń. Rachunkowość zabezpieczeń jest na tyle specyficzna i niestandardowa, że nie sposób określić, czy się zgodzi.

wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,378 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat