PARTNER SERWISU
vbodflad
21 22 23 24 25

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 24 listopada 2012 06:34:34
Witam,
czy coś nowego w sprawie się wydarzyło ktoś kontaktował się ostatnich dniach z secussem? a tak z ciekawości czy ktoś sprawdzał jaka jest obecnie realna wartość zabezpieczenia/nieruchomości ?

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 25 listopada 2012 13:23:35
Witam
ja akurat mam serie zabezpieczona na własności Religa S.A. tak że narazie Secuss nie ma tu wiele do powiedzenia bo nieruchomość weszła w skład masy upadłośćiowej i syndyk na tym łapę położył. Co do realnej wartości to też jestem ciekaw ale nie mam pojęcia jak to można sprawdzić

dentysta1
0
Wysłane: 25 listopada 2012 15:26:55
a która to seria ? 1113 czy 0913

czosnek
4
Wysłane: 25 listopada 2012 17:40:40
to seria 0113 , nie była wprowadzana do obrotu na Catalist

dentysta1
0
Wysłane: 28 listopada 2012 10:14:37
Zmieniła mi się wycena na rachunku maklerskim, cena nominalna + odsetki

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 30 listopada 2012 13:43:25
A macie może konkretne informacje czy został wyznaczony już syndyk i kto nim jest? Gdzie dokładnie udzielają informacji nt. przebiegu i postępów w tym procesie?

czosnek
4
Wysłane: 5 grudnia 2012 11:06:46
napewno u administratora hipoteki najlepiej zasięgnąć informacji , sam będę do nich dzwonił przed świętami w tej sprawie , tak żeby ewentualnie poprawić sobie humorek na święta angry3
na pocieszenie podaje przykład Amber Gold

finanse.wp.pl/kat,134314,title...

W tym wypadku kilka miesięcy i już jest licytacja. Słyszałem różne głosy na temat procesów likwidacyjnych , między innymi takie że ciągną się latami a ten przykład pokazuje że może to iść w miarę szybko. Pozostaje mieć nadzieje że w przypadku naszego ulubionego Religa S.A. sprawa też pójdzie w podobnym tempie.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 7 grudnia 2012 20:02:46
sunday82 napisał(a):
A macie może konkretne informacje czy został wyznaczony już syndyk i kto nim jest?

Skoro została ogłoszona upadłość likwidacyjna, to został też wyznaczony sędzia komisarz i syndyk. Wystarczy przeczytać postanowienie sądu...

Myślę, że informacji warto zasięgać nie tylko u administratora hipoteki. Secus uczestniczył również na przykład w upadłości Fojuda i, jak można zobaczyć w dedykowanym wątku, obligatariusze nie wyrażali raczej zadowolenia z ich działań.

Swoją drogą, jak widać Secus ma spore szczęście do upadłości, zupełnie jak Salwix...

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 7 grudnia 2012 22:51:34
czosnek napisał(a):
napewno u administratora hipoteki najlepiej zasięgnąć informacji , sam będę do nich dzwonił przed świętami w tej sprawie , tak żeby ewentualnie poprawić sobie humorek na święta angry3
na pocieszenie podaje przykład Amber Gold

finanse.wp.pl/kat,134314,title...

W tym wypadku kilka miesięcy i już jest licytacja. Słyszałem różne głosy na temat procesów likwidacyjnych , między innymi takie że ciągną się latami a ten przykład pokazuje że może to iść w miarę szybko. Pozostaje mieć nadzieje że w przypadku naszego ulubionego Religa S.A. sprawa też pójdzie w podobnym tempie.

szybko to zlicytują to co jest widoczne i proste do licytacji, autka szybko pójdą. Religa, z tego co się orientuję na rynku we Wrocku to szukał wcześniej kontrahenta do tych inwestycji, ale ceny jakie mu oferowali za te grunty to było 50pln za m2. Niby śmiesznie mało, ale taki teraz rynek jak wiadomo, że sprzedawca pod ścianą.

Zerknij na likwidację np krosna, jest upadłość likwidacyjna, która trwa ponad 3 lata.

www.rmf24.pl/ekonomia/news-nie...
tak walczą akcjonariusze hutakrosno.wordpress.com/tag/h...
ja mam symboliczną ilość tego papierka nabyte ostatniego dnia na GPW
Edytowany: 7 grudnia 2012 22:58

czosnek
4
Wysłane: 8 grudnia 2012 23:10:10
No tak Mindek napewno masz rację że nie wszystko idzie szybko i sprawnie , oczywiście przyznaję rację w tej kwestii. Podałem przykład Amber Gold bo trochę jest podobny do Religa S.A. według mnie podobieństwo polega na możliwości zbycia przedmiotów jakie w obu przypadkach trzeba rozpatrywać, mam na myśli że łatwiej sprzedać samochód lub działkę niż hutę szkła , oczywiście nie spodziewam się że cena uzyskana w tych przypadkach będzie satysfakcjonować w pełni wierzycieli. Dalej porównując np przypadek Krosna i Religi to trzeba zwrócić uwagę na fakt że w wypadku Krosna cytuję z artykułu który wkleiłeś: ,, opóźnienie wynika z faktu ze zarówno związki zawodowe jak i Prezes wytoczyły sprawy o unieważnienie uchwał Walnego Zgromadzenia....,,
Przykład Krosna na pewno nie jest porównywalny z Religa S.A. Po pierwsze związki zawodowe w tej instytucji nie funkcjonowały a gdyby nawet były silne to co mogłyby zrobić w sytuacji gdy sam Pan Prezes D. Religa poddał się aktem notarialnym egzekucji stosownie do art 777 kpc ? Tutaj w przypadku Religa S.A. zasadnicze znaczenie ma płynność przedmiotu który jest zabezpieczeniem , możliwość uzyskania ceny jak najbardziej zbliżonej do satysfakcjonującej.
Tutaj sprawa jest o wiele prostsza niż w przypadku Huty Szkła Krosno. Sobie , Tobie i pozostałym inwestorom życzę żeby licytacja zaspokoiła roszczenia w możliwie największym stopniu . A jak będzie to się przekonamy , mam nadzieję że już niedługo .

enroto
0
Wpisów: 22
Wysłane: 12 grudnia 2012 12:41:15
nie jestem pewien czy ta informacja pojawiła się już na forum ale jeśli nie to dla prządku dodam, że właściciel hipoteki będącej zabezpieczeniem obligacji serii C t.j. REL0913 przeniósł własność na spółkę Religa Development.

wapkil
0
Wysłane: 12 grudnia 2012 19:36:00
Chyba tej informacji nie było, choć jest ruch ciekawy, a wzmianka w KW pojawiła się już 27.11. Czy ktoś wie, jaki jest cel (i oczekiwane rezultaty) tego posunięcia?

czosnek
4
Wysłane: 13 grudnia 2012 22:58:43
Ad Wakpil
rezultat jest taki że w wypadku procesu likwidacyjnego jaki właśnie się toczy przedmiot zabezpieczenia (czyli w tym wypadku nieruchomość) wchodzi w skład wyodrębnionej masy upadłościowej i podlega zarządowi syndyka a nie tak jak by to było w wypadku własności nie należącej do Spółki RD S.A. kiedy to taka taka własność (nie należąca do Spółki ale kogoś innego) podlega zarządowi Administratora Hipoteki ustanowionego przy emisji obligacji.
Dla obligatariuszy chyba nie ma to dużego znaczenia bo i tak zabezpieczenie musi być sprzedane a znaczenie ma cena za ile zostanie ono sprzedane a nie przez kogo ono zostanie sprzedane.
Niemniej jednak ciekawa jest sytuacja .... moja seria którą posiadam czyli B na dzień dzisiejszy jest zabezpieczona na własności Spółki Religa jednakże w ubiegłym roku , na dzień emisji serii B właścicielem przedmiotu zabezpieczenia był kto inny , podobnie jak w wyżej wspomnianej serii C własność zabezpieczenia została przeniesiona na RD SA , oczywiście Spółka nie dała o tym komunikatu przez EBI (New Conect)
Wnioski każdy sam wyciągnie , dałbym się założyć że jest więcej serii gdzie własność zabezpieczenia została przeniesiona na RD SA , osobną sprawa jest to kiedy zostało to zrobione, napewno dużo wcześniej niż został złożony wniosek o upadłość do sądu. Hm... sytuacja obligatariuszy nie jest taka zla biorac pod uwage tych co dali zaliczyki na mieszkania....od dalszych komentazy powstrzymam sie pod adresem Dariusza Religi bo pewno zostalbym wyzucony z z tego forum....

dentysta1
0
Wysłane: 14 grudnia 2012 06:50:30
Po informacji/mailu od SAM wygląd na to że teraz musimy się już tylko martwić ceną sprzedaży nieruchomości a że tak powiem trafiliśmy lekko mówiąc w mało korzystny czasy dla rynku nieruchomości

wapkil
0
Wysłane: 15 grudnia 2012 14:54:24
czosnek napisał(a):
rezultat jest taki że w wypadku procesu likwidacyjnego jaki właśnie się toczy przedmiot zabezpieczenia (czyli w tym wypadku nieruchomość) wchodzi w skład wyodrębnionej masy upadłościowej i podlega zarządowi syndyka a nie tak jak by to było w wypadku własności nie należącej do Spółki RD S.A. kiedy to taka taka własność (nie należąca do Spółki ale kogoś innego) podlega zarządowi Administratora Hipoteki ustanowionego przy emisji obligacji.

To nie tak. Przedmiot zabezpieczenia w żadnym z tych przypadków nie podlega zarządowi administratora hipoteki. Zmieniła się tylko osoba dłużnika hipotecznego, nic więcej. Od poprzedniego właściciela AH mógłby tę ziemię przejąć dopiero, gdyby kolejne licytacje (za 3/4 i 2/3 oszacowania) nie skończyły się sprzedażą. W praktyce różnica jest teraz taka, że zamiast komornika ziemię stanowiąca zabezpieczenie serii C będzie sprzedawał syndyk.

czosnek napisał(a):
Niemniej jednak ciekawa jest sytuacja .... moja seria którą posiadam czyli B na dzień dzisiejszy jest zabezpieczona na własności Spółki Religa jednakże w ubiegłym roku , na dzień emisji serii B właścicielem przedmiotu zabezpieczenia był kto inny , podobnie jak w wyżej wspomnianej serii C własność zabezpieczenia została przeniesiona na RD SA , oczywiście Spółka nie dała o tym komunikatu przez EBI (New Conect) Wnioski każdy sam wyciągnie

Właśnie z tymi wnioskami mam problem i o nie pytałem. Dlaczego to przenoszenie własności tyle trwało? Dla serii C od momentu emisji (która miała finansować zakup ziemi) do przeniesienia własności minął ponad rok...

czosnek napisał(a):
dałbym się założyć że jest więcej serii gdzie własność zabezpieczenia została przeniesiona na RD SA , osobną sprawa jest to kiedy zostało to zrobione, napewno dużo wcześniej niż został złożony wniosek o upadłość do sądu.

Skąd ta pewność? Dla serii C w księdze wieczystej wcześniej nie było żadnych wzmianek sugerujących przenoszenie własności.

czosnek napisał(a):
Hm... sytuacja obligatariuszy nie jest taka zla biorac pod uwage tych co dali zaliczyki na mieszkania....od dalszych komentazy powstrzymam sie pod adresem Dariusza Religi bo pewno zostalbym wyzucony z z tego forum....

Tak, na pewno wiele osób miałoby dla tego pana wiele ciepłych, świątecznych życzeń ;)
Edytowany: 15 grudnia 2012 14:57

czosnek
4
Wysłane: 16 grudnia 2012 12:07:01
no to co do cieplutkich życzeń to się zgadzamy , to ja zaraz robię laurkę i wysyłam do tego uroczego pana :-)
W pozostałych kwestiach to chyba się nie zrozumieliśmy w szczegółach. Pisząc że przedmiot zabezpieczenia nie będący własnością Spółki podlega zarządowi AH w przypadku upadłości likwidacyjnej miałem na myśli sytuację ze to AH zwraca się do sądu o uzyskanie tytułu egzekucyjnego potem zwraca się z wnioskiem do komornika o wszczęcie postępowania egzekucyjnego a po jego zakończeniu dokonuje podziału środków uzyskanych z licytacji zabezpieczenia między wierzycieli (obligatariuszy)Na tym według mojej wiedzy polega zarząd AH nad przedmiotem zabezpieczenia i nie ma tu żadnego znaczenia fakt trwania upadłości likwidacyjnej bo takowa dotyczy tylko majątku upadłej Spółki. Nie miałem na myśli że zarząd AH nad przedmiotem zabezpieczenia polega na przejęciu tego przedmiotu od poprzedniego właściciela , o ile pamiętam to przejęcie przedmiotu zabezpieczenia przez administratora lub wierzyciela możliwe jest gdy zabezpieczenie ustanowione jest w formie zastawu rejestrowego ale w tej kwestii nie mam pewności za to wszystkim zainteresowanym tym tematem mogę polecić arykół w Monitorze Prawniczym co prawda płatny ale wyjaśnia dużo kwestii związanych z wszelkimi zabezpieczeniami ustanawianymi na majątkach dłużnika i nie należących do dłużnika w sytuacji upadłości zarówno układowej jak i likwidacyjnej.

www.monitorprawniczy.pl/index....

Co do przejęcia ziemi przez AH to raczej nie jest to wogóle celem działania AH w tym przypadku a po dwóch nieskutecznych licytacjach to o ile pamiętam trzecia jest po roku czasu i wtedy sprzedaż może nastąpić po cenie o wiele odbiegającej od tej z drugiej licytacji czyli tej 2/3 ceny.

Co do tych wniosków o przenoszenie własności to chyba troszkę się pospieszyłem bo jak sprawdziłem w wypadku serii B (nie wiem jak jest w serii C) cel emisji nie mówi dokładnie że środki z emisji będą przeznaczone na zakup gruntów ale mają być wykorzystane na : ,, bieżącą działalność oraz podwyższenie wkładów własnych w projektach deweloperskich..., Może taka była umowa Spółki z właścicielami nieruchomości że właściciele zgodzą się obciążyć grunty hipoteką po wpłaceniu pierwszej raty za te grunty a po całkowitej spłacie własność zostanie przeniesiona na Religę. Skutek taki że zamiast komornik licytował będzie syndyk . Poza tym troszkę wkurza fakt ze na spłatę gruntów kasa się znalazła a na obsługę obligacji nawet na same tylko odsetki i to wszystkich serii nie.

dentysta1
0
Wysłane: 17 grudnia 2012 18:26:28
Osobiście wydaje mi się że to już nie ma znaczenia czy jest to licytacja z majątku Religi czy zastawu osoby trzeciej- teraz liczy się już tylko cena sprzedaży nieruchomości i że tak powiem czy operat szacunkowy- wyceny były robione rzetelnie i kiedy był robione i czy ewentualnie przeszacowywane.
Czy odzyskamy 30%, 50%, 70% bo na 100% + odsetki to chyba nikt z posiadaczy "dupnych" papierów nie liczy angry3

czosnek
4
Wysłane: 18 grudnia 2012 11:57:31
Wiadomo że tak , cena i czas się tylko liczy to fakt, co nie przeszkadza żeby sobie poteoretyzować w wolnej chwili :-)

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 18 grudnia 2012 12:56:58
Jeżeli już tak teoretyzujemy to jak sądzicie jaka może być cena tych działek za 1m2. Mindek w poście z 7 grudnia wspomniał iż byli chętni na kupno po 50zł jeżeli by taka cena przeszła to na serii C powinniśmy wyjść w 100% plus może jeszcze jakieś odsetki.

czosnek
4
Wysłane: 21 grudnia 2012 02:24:28
ups... tak teoretyzując to wakpil miał rację , jest taka możliwośc że AH przejmie zabezpieczenie po dwóch nieudanych licytacjach , dziś dostałem list od Secus Asset Management który potwierdza taką możliwość , więc tak dla ścisłości i żeby nie wprowadzać nikogo w błąd i żeby informacje zawarte na tym forum były jak najbardziej prawdziwe i wiarygodne to potwierdzam to co pisał wakpil wcześniej że AH może przejąć przedmiot zabezpieczenia pod pewnymi warunkami tj po dwóch nieudanych licytacjach . Ach ta teoria .. człowiek uczy się całe życie :-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,393 sek.

qoylanlh
ttykybnc
cihvhofr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ejcziuxo
bvdcpcmw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat