tettrjyu
Advertisement
PARTNER SERWISU
bpaaqvra
20 21 22 23 24

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 9 listopada 2012 21:10:13
czosnek napisał(a):
Dzięki za info Resal , tak jeszcze tylko dla pewności , o ile dobrze Cie zrozumiałem to nie ma jeszcze klauzuli do aktu którym egzekucji poddał się właściciel nieruchomości? Tak?

Zgadza się. Jeszcze jedna informacja. W przypadku hipoteki na nieruchomości nie należącej
do Religi to administrator hipoteki wybiera komornika po otrzymaniu klauzuli wykonalności.
Nie wiem jak to będzie wyglądać w przypadku nieruchomości będącej składnikiem majątku
Religi. Na pewno syndyk wyodrębni majątek stanowiący zabezpieczenie obligacji. Co dalej?
Czy komornika wybierze syndyk czy administrator hipoteki? A może nieruchomość będzie
sprzedawał syndyk? Z obiegowych opinii wiadomo, że mniejsza rola syndyka tym lepiej, taniej
i szybciej.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 9 listopada 2012 22:20:16
Resal napisał(a):
Nie wiem jak to będzie wyglądać w przypadku nieruchomości będącej składnikiem majątku
Religi. Na pewno syndyk wyodrębni majątek stanowiący zabezpieczenie obligacji.
Co dalej?
Czy komornika wybierze syndyk czy administrator hipoteki?

Dlaczego administrator hipoteki miałby wybierać komornika w postępowaniu upadłościowym? Tak na logikę (wiem, że to zawodne), skoro administrator wykonuje prawa i obowiązki wierzyciela, to chyba nie ma żadnych dodatkowych uprawnień w porównaniu ze ,,zwykłymi'' wierzycielami.
Edytowany: 9 listopada 2012 22:30

Resal
3
Wysłane: 10 listopada 2012 13:05:44
Zastanawiam się tylko. Różnica w stosunku do innych wierzycieli wynika z wpisu w księdze
wieczystej nieruchomości. Jak mawia znajomy prawnik "stosowanie logiki w polskim prawie
może prowadzić na manowce" happy8

wapkil
0
Wysłane: 10 listopada 2012 13:23:49
Resal napisał(a):
Jak mawia znajomy prawnik "stosowanie logiki w polskim prawie może prowadzić na manowce" happy8

Wiem, też napisałem, że to zawodne :) Ale przy braku lepszych informacji czasem nie ma innej możliwości. Dlatego spytałem, czy masz jakieś powody sądzić, że administrator jednak komornika wybiera.

Resal napisał(a):
Różnica w stosunku do innych wierzycieli wynika z wpisu w księdze wieczystej nieruchomości.

Pisząc o zwykłych wierzycielach, miałem na myśli (w ogólnym przypadku) innych wierzycieli hipotecznych, działających zwyczajnie, bez administratora hipoteki. Oni mają takie same wpisy, ale komornika raczej nie wybierają.

Tak na marginesie, o ile się orientuję, w przypadku nieruchomości nienależącej do Religi administrator też nie może dowolnie wybrać komornika. Egzekucja z nieruchomości jest prowadzona przez komornika sądu, w którego okręgu leży nieruchomość.
Edytowany: 10 listopada 2012 13:35

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 11 listopada 2012 16:26:05
Cały proces pewnie potrwa jeszcze kilka dobrych miesięcy, Sick Kasy szybko nie zobaczymy :/ a jak już ją zobaczymy to ciekawe ile Think

Resal
3
Wysłane: 11 listopada 2012 18:37:29
wapkil napisał(a):
Dlatego spytałem, czy masz jakieś powody sądzić, że administrator jednak komornika wybiera.

Taką informację otrzymałem w Secusie. Mając tytuł wykonawczy administrator hipoteki wybiera
komornika spośród działających przy sądzie rejonowym. Jeżeli będzie jeden to nie będzie
wyboru.

wapkil
0
Wysłane: 11 listopada 2012 19:02:17
Administrator wybiera komornika w postępowaniu upadłościowym?

Chyba pomieszaliśmy tutaj dwie kwestie. Jak na początku napisałeś, są dwie ścieżki:

1. Egzekucja z nieruchomości nienależących do Religa Development i niewchodzących w skład masy upadłościowej. Tutaj toczy się zwykłe postępowanie egzekucyjne.

2. Postępowanie upadłościowe. Zastanawiałeś się, czy dla nieruchomości należących do Religa Development administrator hipoteki wybiera komornika. Napisałem, że nie widzę powodu, dlaczego miałby go wybierać. Administrator hipoteki wykonuje prawa i obowiązki wierzyciela hipotecznego, więc zgodnie z logiką, podobnie jak inni wierzyciele hipoteczni (i niehipoteczni), w postępowaniu upadłościowym komornika nie wybiera. Skoro spółka upadła, postępowania egzekucyjne są zawieszane i umarzane, a wierzyciele nie nasyłają swoich komorników - podziałem majątku zajmuje się syndyk. Oczywiście mogę się mylić, ale nie widzę, jak inaczej mogłoby to działać.

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 11 listopada 2012 19:24:48
Resal napisał(a):
wapkil napisał(a):
Dlatego spytałem, czy masz jakieś powody sądzić, że administrator jednak komornika wybiera.

Taką informację otrzymałem w Secusie. Mając tytuł wykonawczy administrator hipoteki wybiera
komornika spośród działających przy sądzie rejonowym. Jeżeli będzie jeden to nie będzie
wyboru.

Mi się też zawsze wydawało, że wierzyciel ma prawo wyboru komornika spośród tych działających przy sądzie rejonowym( oczywiście w sytuacji egzekucji z nieruchomości).

wapkil
0
Wysłane: 11 listopada 2012 20:36:20
Mi również tak się wydaje - w postępowaniu egzekucyjnym z nieruchomości wierzyciel jest ograniczony do komorników z okręgu, w pozostałych przypadkach może dowolnie wybierać na terenie kraju.

Natomiast w pytaniu chodziło o wybór komornika w postępowaniu upadłościowym (ścieżka 2 z opisanych przeze mnie powyżej), nad czym Resal się zastanawiał. Wcześniej to zaznaczyłem i myślałem, że będzie czytelne z kontekstu, ale faktycznie mogłem i tym razem napisać.

Resal
3
Wysłane: 12 listopada 2012 12:10:03
Informacja z Secusa o wyborze komornika dotyczyła przypadku gdy nieruchomość nie należy do Religi.

golpio5
0
Wpisów: 18
Wysłane: 12 listopada 2012 13:43:50
Witam ponownie
Chciałem zapytać czy w związku z ogłoszoną upadłością muszę coś pisać lub gdzieś się zgłaszać, czy po prostu czekać cierpliwie? Czy kontakt z Administratorem hipoteki coś zmienia czy to tylko dla informacji?

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 13 listopada 2012 17:22:11
Nie musisz nic pisać ani zgłaszać do syndyka , administrator robi tą robotę za nas. Tylko tak dla ścisłości muszę dodać: oczywiście odesłałeś już te dokumenty które administrator przysyłał obligatariuszom i trzeba było je wypełnić i odesłać.

golpio5
0
Wysłane: 14 listopada 2012 21:48:40
Cytat:
Nie musisz nic pisać ani zgłaszać do syndyka , administrator robi tą robotę za nas. Tylko tak dla ścisłości muszę dodać: oczywiście odesłałeś już te dokumenty które administrator przysyłał obligatariuszom i trzeba było je wypełnić i odesłać.

Nie dostałem żadnych dokumentów Anxious
Może mieć na to wpływ fakt, że kupiłem obligacje po lipcu z myślą o wrześniowym kuponie.
Chyba więc powinienem się kwalifikować....

czosnek
4
Wysłane: 14 listopada 2012 22:42:12
A to ciekawe że nie dostałeś nic od administratora, to były pełnomocnictwa dla nich i trzeba tam było tez określić kwotę swoich roszczeń, napewno trudno sobie wyobrazić żebyś nie był objęty działaniami administratora skoro wszystkie serie są w stanie wymagalnośći W każdym razie napewno dobrze by było żebyś zadzwonił do administratora i tak na wszelki wypadek upewnił się

Jaką masz serię? wypowiedzenie obligacji do Religi wysyłałeś?

golpio5
0
Wysłane: 15 listopada 2012 13:30:37
Cytat:
A to ciekawe że nie dostałeś nic od administratora, to były pełnomocnictwa dla nich i trzeba tam było tez określić kwotę swoich roszczeń, napewno trudno sobie wyobrazić żebyś nie był objęty działaniami administratora skoro wszystkie serie są w stanie wymagalnośći W każdym razie napewno dobrze by było żebyś zadzwonił do administratora i tak na wszelki wypadek upewnił się

Jaką masz serię? wypowiedzenie obligacji do Religi wysyłałeś?

Więc posiadam obligacje bodaj serii D (REL1113). Nie wysyłałem wypowiedzenia bo zrozumiałem, że w razie upadłości i tak będzie to bez znaczenia, bo i tak mnie odnajdą. Mam więc wysyłać?

czosnek
4
Wysłane: 15 listopada 2012 20:53:42
No faktycznie teraz wysyłać wypowiedzenie do Religi to napewno jest bez znaczenia. Jedno jest pewne: skoro seria D jest wypowiedziana chociażby przez jednego inwestora to stała się wymagalna i po licytacji zabezpieczenia wszyscy ,,szczęśliwi ,, posiadacze tych obligacji zostaną obdarowani jakąś kwotą pochodzącą z tejże licytacji, to jest pewne na 101%
Mnie tu zainteresowały same szczegóły tego procesu, a mianowicie myślałem że administrator do każdego wysyłał dokumenty a tu okazuje się że nie, domyślać się mogę że wysyłał tylko do tych którzy zgłosili się do nich i poinformowali o tym że wysłali wypowiedzenia do Religi. Dalej mogę się domyślać ze np. po licytacji kiedy przyjdzie pora na podział środków to napewno administrator będzie musiał wiedzieć kto ma ile obligacji , więc chyba jakiś kontakt na linii obligatariusz-administrator będzie konieczny, może też świadectwo depozytowe być potrzebne wtedy.
Generalnie to Twoja strategia :

Nie wysyłałem wypowiedzenia bo zrozumiałem, że w razie upadłości i tak będzie to bez znaczenia, bo i tak mnie odnajdą.

chociaż na moje oko deczko ryzykowna to jak narazie napewno Ci nie zaszkodziła, dodać można chyba jeszcze że akurat w tym konkretnym przypadku o ile mnie pamięć nie zawodzi to zabezpieczenie jest na majątku obcym (seria D) to upadłość nie ma tu żadnego znaczenia , no i jest administrator a gdyby było zabezpieczenie w innej formie i administratora by nie było to wtedy w razie upadłości Ty musiałbyś odnaleźć syndyka bo on napewno Ciebie by nie szukał.

Tak że narazie napewno nie masz powodu myśleć że skoro nie wysłałeś wypowiedzenia do Religi lub nie dostałeś żadnych dokumentów od administratora to z tego powodu zostaniesz pominięty, napewno nie.
Jednak napewno co do szczegółów najlepiej zasięgnąć informacji u źródła czyli u administratora hipoteki.

golpio5
0
Wysłane: 16 listopada 2012 12:03:43
Cytat:
[...] Mnie tu zainteresowały same szczegóły tego procesu, a mianowicie myślałem że administrator do każdego wysyłał dokumenty a tu okazuje się że nie, domyślać się mogę że wysyłał tylko do tych którzy zgłosili się do nich i poinformowali o tym że wysłali wypowiedzenia do Religi. Dalej mogę się domyślać ze np. po licytacji kiedy przyjdzie pora na podział środków to napewno administrator będzie musiał wiedzieć kto ma ile obligacji , więc chyba jakiś kontakt na linii obligatariusz-administrator będzie konieczny, może też świadectwo depozytowe być potrzebne wtedy.
[...]
Jednak napewno co do szczegółów najlepiej zasięgnąć informacji u źródła czyli u administratora hipoteki.

Dzięki wielkie za informacje Pray
Skontaktowałem się z Secusem.
Nie uwzględnili mnie po prostu dlatego że nie mieli o mnie informacji. Nie zajmują się poberaniem aktualnej informacji o obligatariacie z KDPW. Dziś dostanę maila z dokumentami i jak najszybciej wysyłam je do Katowic. Ponoć nawet nie jest wymagane świadectwo depozytowe.
Od razu mi lepiej hello1
Edytowany: 16 listopada 2012 12:05

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 16 listopada 2012 16:43:24
Rozmawiałem z Komornikiem(znajomym) że po sprzedaży nieruchomości pobierany jest aktualny wykaz obligatariuszy z KDPW i na tej podstawie dzielone są pieniądze, teoretycznie powiedział że nikt nie powinien zostać pominięty to w teorii ale fakt faktem że lepiej się że tak powiem ujawnić

czosnek
4
Wysłane: 16 listopada 2012 19:20:47
no tak to jest że czasem praktyka rozmija się z teorią dlatego zawsze najlepiej dopilnować wszystkiego osobiście wave

wapkil
0
Wysłane: 16 listopada 2012 19:48:07
Resal napisał(a):
Co do wykonywania obowiązków informacyjnych przez Religę. Nie wiem czy ustanowienie zastawu na akcjach z prawem głosu jest takim obowiązkiem. Nie można liczyć na rzetelną informację jeżeli chodzi o spółkę.

Jak widać, właśnie poinformował:

Cytat:
Na dzień sporządzenia Raportu akcjonariuszami posiadającymi prawo wykonywania powyżej 5%
głosów na Walnym Zgromadzeniu są:
a) Pan Dariusz Religa, który ma prawo wykonywania głosów z 11 400 000 akcji imiennych
uprzywilejowanych serii A, co daje 22 800 000 głosów, oraz z 12 940 940 akcji na okaziciela serii B
co daje 12 940 940 głosów. Łącznia liczba głosów wynosi 35 740 940 i stanowi 38,22% w ogólnej
liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu;
b) Investor Property Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych z siedzibą w
Warszawie poprzez zastaw na akcjach wynikający z umowy zastawniczej z dnia 24 stycznia 2012r.
posiada prawo wykonywania głosów z 18 860 000 akcji imiennych uprzywilejowanych serii A , co
daje 37 720 000 głosów i stanowi 40,58 % w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu.

Czyli jest tak, jak sądziliśmy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,419 sek.

ddwzvjse
anojrvkl
lqfjjiyc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvgggwri
mxsedsdk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat