PARTNER SERWISU
qbztdfft
19 20 21 22 23

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 5 października 2012 18:03:34
[quote=wapkil] Czy nie jest odwrotnie? Wydawało mi się, że aby zastawnik mógł głosować z akcji imiennych, wystarczy, że statut tego nie ogranicza (a z akcji na okaziciela głosować nie może, chyba że przez pełnomocnictwo). Mylę się? [quote]

Masz rację. To co napisałem stosuje się do spółek z o.o. Myślałem że jest tak samo dla s.a. A nie jest.
"W przypadku spółki akcyjnej, warunkiem wykonywania przez zastawnika prawa głosu z akcji imiennych jest przyznanie mu powyższego prawa w treści umowy zastawniczej oraz umieszczenie wzmianki o ustanowieniu zastawu i o upoważnieniu do wykonywania prawa głosu w księdze akcyjnej".

Co do wykonywania obowiązków informacyjnych przez Religę. Nie wiem czy ustanowienie zastawu na akcjach
z prawem głosu jest takim obowiązkiem. Nie można liczyć na rzetelną informację jeżeli chodzi o spółkę.
Nie poinformował o wypowiedzeniu obligacji... Heca z raportem biegłego datowanym na połowę lipca...
Edytowany: 5 października 2012 18:04

Resal
3
Wysłane: 5 października 2012 18:24:53
trampek napisał(a):
I to jest dobre pytanie.
Nie mam pod reka podsumowania ktore zrobilem odnosnie zabezpieczen ale teoretycznie najlepiej wygladalo to w przypadku REL1113, emisja byla niewielka: 1 038 000,00 a zabezpieczenie wyceniane gdzies na 2 300 000,00
Obecna cena na catalyst to 65 czyli przy kupnie po tej cenie byla by strata gdyby zabezpieczenie zostalo sprzedane za mniej niz 30% wyceny.
Przyznaje, ze kompletnie nie wiem jaka jest realna wartosc zabezpieczen dlatego tutaj kazdy sam musi ustalic czy oplaca mu sie sprzedac PKC-em obligacje czy kupic ;)

Nie liczyłbym na sprzedaż po rozsądnej cenia poprzez Catalyst. Zlecenia kupna to w większości zlecenia animatora poza widełkami. Animator ucieknie. Nie intersują go obligacje Religi nawet za 40%. Obserwowałem to na obligacjach 1113 gdzie udało się komuś złapać mało czujnego animatora na 2 sztuki. Jeżeli pojawią się kupujący inni niż animator to zaoferowane ceny będą zawierały spore dyskonto związane z ryzykiem i czasem.

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 5 października 2012 18:45:53
ad wakpil
dzięki za komentarz , zaczynam załapywać jak to jest z tymi emisjami i sprzeciwem FIZ. wave

czosnek
4
Wysłane: 10 października 2012 21:09:23
Ma ktoś może jakieś świeże wiadomości z Secus AM odnośnie postępów sprawy obligacji ? Anxious

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 10 października 2012 23:59:50
Czekają na decyzję sądu co do upadłości, ale mają rozpisane wszystkie ewentualności i natychmiast będą działać wg decyzji sądu. Nie obijają się :)

czosnek
4
Wysłane: 11 października 2012 13:18:23
Właśnie to czekanie na decyzję sądu mnie trochę dziwid'oh! bo z tego co pisze w operacie szacunkowym zabezpieczenia serii B to właścicielem nieruchomości jest Pan B. Kubala to chyba zabezpieczenie na majątku nie należącym do spółki nie jest objęte układem w wypadku upadłości z możliwością zawarcia układu ani nie wchodzi w skład masy upadłościowej w wypadku upadłości likwidacyjnej, chociaż o ile pamiętam to takie wierzytelności z urzędu są wpisywane na listę wierzytelności w wypadku upadłości. Albo się mylę z tą upadłością albo sytuacja się zmieniła od czasu robienia operatu szacunkowego i teraz właścicielem zabezpieczenia jest Religa S.A. Może ktoś coś w tym temacie wpisać Think

Resal
3
Wysłane: 15 października 2012 17:47:08
Z tego co wiem Secus z niczym nie czeka. Z jednej strony wystąpił do sądu cywilnego o nadanie
klauzuli wykonalności związanej z wpisem hipotecznym oraz poddaniem się egzekucji z aktu
notarialnego.
Równolegle wystąpili do sądu gospodarczego o uwzględnienie wierzytelności wynikających z
obligacji w postępowaniu upadłościowym. Zrobili tak ponieważ nie wiadomo czy zabezpieczenie
hipoteczne pokryje wierzytelności wynikające z obligacji.

miandmi
0
Wpisów: 1
Wysłane: 25 października 2012 22:28:31
Pytanie. Jeżeli jest umowa przedwstępna podpisana na nieruchomości, która jest zabezpieczeniem obligacji a nie podpisano jedynie końcowej sprzedaży (zapłacono brak aktu sprzedaży)to jak będzie upadłość i tak wejdzie do masy ?

czosnek
4
Wysłane: 28 października 2012 13:36:33
ale cisza ostatnio na tym forum, pewnie Religa już pospłacał wszystkie obligacjelove4

Ad miandmi
Ciekawe pytanie , na logikę to można się domyślać że decyduje tu dzień przeniesienia praw własności do nieruchomości czyli kto jest właścicielem nieruchomości na dzień otwarcia postępowania likwidacyjnego . Sama umowa przedwstępna chyba praw własności nie przenosi i nie jest również podstawą do dokonania wpisu w księdze wieczystej w dziale ,,własność,, stąd można wnioskować że jeżeli nieruchomość nie jest własnością upadłego emitenta to do masy upadłościowej nie wejdzie.

Ad Resal
Z całym szacunkiem do fachowości i profesjonalizmu Secusa to jednak nie jest tak że z niczym nie czeka . Tam gdzie zabezpieczeniem serii jest własność Religi to jednak czeka, czeka na decyzję sądu o upadłości , z chwilą gdy sąd wyda decyzję o upadłości a tak raczej będzie w wypadku Religi to wszystkie inne toczące się postępowania stają się nieskuteczne z mocy prawa więc nie ma najmniejszego sensu występować do sądu lub na mocy klauzuli wykonalności kierować sprawę do egzekucji komorniczej w sytuacji gdy Religa wystąpił z wnioskiem do sądu o upadłość , coprawda układową ale i tak na razie nie wiadomo jak się sytuacja rozwinie i czy sąd nie wyda decyzji o upadłości likwidacyjnej. Więc puki co Secus czeka bo po prostu musi. Tam gdzie zabezpieczeniem obligacji jest własność nie należąca do Religi , to takie zabezpieczenie nie wchodzi w skład masy upadłościowej więc nie trzeba czekać na decyzję sądu.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 7 listopada 2012 17:24:23
wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,95...

Cytat:
Sąd Okręgowy we Wrocławiu ogłosił w środę upadłość spółki Religa Development wraz z likwidacją majątku. Kilkadziesiąt osób, które wpłaciły zaliczkę na zakup mieszkania, prawdopodobnie nie odzyska swoich pieniędzy.
Edytowany: 7 listopada 2012 18:10

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 7 listopada 2012 18:32:08
Czyli tym razem pomiędzy dniem pierwszego notowania i upadłością likwidacyjną minęło 490 dni. Choć InwazjaPC i tak była szybsza (413 dni).

W tym czasie Religa z samych emisji akcji i obligacji, które tu kiedyś liczyłem pozyskał gdzieś 15 mln. zł. Średnio wychodzi ponad 30 tys. zł dziennie. Licząc do dnia złożenia wniosku o upadłość (19.09.2012) będzie to ponad 34 tys. zł dziennie, a przecież to nie jedyne pożyczki zaciągnięte przez spółkę. Dobra rzecz ta giełda :)

Tak na marginesie, czy ktoś wie, jak Secus radzi sobie z odzyskiwaniem pieniędzy z zabezpieczeń?
Edytowany: 7 listopada 2012 18:34

czosnek
4
Wysłane: 7 listopada 2012 21:30:47
jako osoba mająca do czynienia z dwoma administratorami hipoteki do zabezpieczeń obligacji RD SA mogę o Secus AM powiedzieć tylko same dobre rzeczy , potwierdzam profesjonalizm i fachowość tej firmy. Secus wystąpił z wnioskiem do sądu i wystąpił o ogłoszenie upadłości RD SA obejmującej likwidację majątku (RD SA złożył wniosek o upadłość z możliwością zawarcia układu) jako obligatariusz serii B otrzymałem od nich korespondencję (list) w której zawiadamiali mnie o możliwościach podjęcia z ich strony działań zmierzających do zaspokojenia roszczeń obligatariuszy w związku ze złożeniem przez RD SA wniosku o upadłość. Również w moich rozmowach telefonicznych z nimi zawsze otrzymywałem konkretną i zdecydowaną odpowiedź. Porównam działanie PFH który jest administratorem hipoteki do serii G : w związku z wnioskiem RD SA o ogłoszenie upadłości nie raczyli nawet wysłać jakiejkolwiek wiadomości e-mail nie mówiąc już o liście, w rozmowach telefonicznych z nimi najczęściej można było usłyszeć ,,konkrety,, typu : 1. fakt nie wypłacenia przez RD SA odsetek w terminie nie daje obligatariuszom prawa do stawiania obligacji w stan natychmiastowej wymagalności 2. jeżeli któryś z obligatariuszy chce postawić obligacje w stan natychmiastowej wymagalności i chce żeby PFH jako administrator hipoteki zaspokoiło jego roszczenia przed terminem zapadalności obligacji to musi nam zapłacić koszty zastępstwa sądowego(2 500 zł) plus 5% od wartości roszczenia 3. nie wiemy czy mamy w sądzie użyć aktów notarialnych o poddaniu się egzekucji Emitenta stosownie do art. 777 kpc , nie wiemy czy możemy to zrobić tylko dla kilku obligatariuszy którzy do nas się zwrócili 4. nie wiadomo czy mamy występować przeciwko właścicielom nieruchomości będących zabezpieczeniem czy tez przeciwko Emitentowi , nie wiemy czy występować do sądu z jednym pozwem przeciwko właścicielowi zabezpieczenia czy również z drugim pozwem przeciwko Emitentowi? 5. A jak z dwoma pozwami lub jak Emitent złoży skargę procesową to kto będzie płacił za ewentualnie drugi pozew lub apelację? Jednym słowem jakby jeszcze kiedykolwiek przyszła mi ochota kupować obligacje korporacyjne zabezpieczone hipotecznie i decydować o kupnie tylko na podstawie wartości zabezpieczenia to jeżeli administratorem hipoteki do tej emisji będzie Secus AM to bardzo możliwe że takie obligacje kupię , natomiast jeżeli administratorem miałby być PFH i chociażby zabezpieczenie przewyższało wartość emisji kilkakrotnie to raczej napewno za taką ofertę podziękuję i wszystkim moim znajomym inwestorom taką inwestycję napewno będę odradzał.

wapkil
0
Wysłane: 7 listopada 2012 22:30:17
Dziękuję za informację. Miło, że przynajmniej o jednej instytucji można tu coś dobrego napisać.

Można natomiast przypuszczać, że akurat dla obligatariuszy od przebiegu likwidacji majątku samej spółki istotniejsze jest dochodzenie zaspokojenia z zabezpieczeń. Resal wspominał o wystąpieniu o nadanie klauzuli wykonalności. Czy o tym wykonaniu tytułu egzekucyjnego coś wiadomo?

czosnek
4
Wysłane: 8 listopada 2012 08:52:15
Słuszna uwaga , oczywiście dla obligatariuszy najważniejszy jest postęp w zaspokajaniu roszczeń z zabezpieczeń a nie sam proces likwidacji, chociaż na dobrą sprawę pasowało by tu dodać że właściwie oba te procesy w niektórych wypadkach muszą być ze sobą ściśle powiązane, mam na myśli sytuację kiedy zabezpieczeniem jest własność emitenta to wtedy takie zabezpieczenie wchodzi w skład masy upadłościowej (wyodrębnionej) więc siłą rzeczy wtedy proces likwidacyjny emitenta jest jak najbardziej istotny dla obligatariuszy bo właśnie w jego wyniku faktycznie zaspokajane są roszczenia obligatariuszy. Tutaj w związku z powyższym wydaje mi się że troszkę korzystniejsza jest sytuacja obligatariuszy posiadających zabezpieczenie na majątku nie należącym do emitenta bo takie zabezpieczenie w razie likwidacji emitenta nie wchodzi w skład masy upadłościowej dlatego wydaje mi się że zaspokojenie obligatariuszy poprzez egzekucje komorniczą konkretnej nieruchomości może nastąpić zdecydowanie szybciej niż zaspokojenie poprzez proces likwidacyjny całej spółki prowadzony przez syndyka który to proces napewno jest bardziej skomplikowany i wymaga o wiele więcej czasu. To takie moje spostrzeżenie tylko.

Odnośnie tych tytułów egzekucyjnych i klauzul wykonalności o których wspominał Resal to też chętnie bym tu coś poczytał o tym szczególnie gdyby ktoś napisał coś na ten temat odnośnie serii zabezpieczonych na majątku nie należącym do Religi. Ja akurat mam serie zabezpieczoną majątkiem Religi to tam Secus nie ma wiele do zrobienia bo teraz jak jest upadłość likwidacyjna Religi to sprawa należy do syndyka a Secus dalej jest administratorem hipoteki jednak nie może on występować do sądu o nadanie klauzuli wykonalności bo teraz jest to w gestii syndyka , tutaj rolą Secusa jest zgłoszenie w imieniu obligatariuszy wierzytelności do syndyka , reprezentowanie obligatariuszy w procesie likwidacji i pewno podział środków miedzy obligatariuszy kiedy już syndyk przeprowadzi licytację zabezpieczeń . Ciekaw jestem jak jest w przypadku innych serii zabezpieczonych na majątku nie należącym do Religi gdzie administratorem jest Secus , może ktoś napisze coś w tym temacie , bardzo jestem ciekaw czy do innych serii Secus ma już klauzulę wykonalności do tytułu egzekucyjnego lub na jakim etapie jest proces uzyskania tych dokumentów?

tam gdzie administratorem jest PFH to wiem że mieli oni składać papiery do sądu o wydanie klauzuli wykonalności w połowie ubiegłego miesiąca więc chyba narazie jeszcze za wcześnie żeby do nich dzwonić bo pewnie i tak nic nie będą wiedzieli bo sąd we Wrocławiu takie sprawy rozpatruje w terminie co najmniej 4 tygodni. Niemniej jednak gdyby ktoś miał wiedzę na ten temat to bardzo proszę o wpis wave

wapkil
0
Wysłane: 8 listopada 2012 13:32:42
Faktycznie. Zapomniałem, że są też obligacje zabezpieczone na majątku Religa Development. Notowane na Catalyst mają już zabezpieczenia na majątku osób trzecich i jakoś to utkwiło mi w pamięci.
Edytowany: 8 listopada 2012 13:34

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 9 listopada 2012 08:33:09
Teraz trzeba czekać na działanie syndyka angry3

Resal
3
Wysłane: 9 listopada 2012 10:18:09
Dla obligacji zabezpieczonych na nieruchomościach nie należących do Religi.
Sąd nadał klauzulę wykonalności związaną z dobrowolnym poddaniem się egzekucji
przez Religa Development S.A. Z tego chyba niewiele wynika w świetle ogłoszenia
upadłości likwidacyjnej spółki.

Natomiast sąd nie nadał jeszcze klauzuli wykonalności związanej z wpisem
hipotecznym. Powinno to nastąpić w najbliższym czasie, wziąwszy pod uwagę
fakt, że wnioski zostały złożone w tym samym sądzie w tym samym czasie.

czosnek
4
Wysłane: 9 listopada 2012 16:49:32
Dzięki za info Resal , tak jeszcze tylko dla pewności , o ile dobrze Cie zrozumiałem to nie ma jeszcze klauzuli do aktu którym egzekucji poddał się właściciel nieruchomości? Tak? czyli tego najważniejszego papierka bo z nieruchomości jedynie można liczyć na odzyskanie kasy, pewnie jak się okaże że licytacja nieruchomości nie pokryje roszczeń to wtedy resztę Secus może ściągać z RD SA no ale wiadomo jaka tam będzie kolejka wierzycieli. Swoją drogą to rzeczywiście ciekawe dlaczego jeden papierek jest a drugiego nie ma, najprawdopodobniej Secus musiał składać do sądu w dwóch sprawach bo skoro były dwa akty notarialne o poddaniu się egzekucji to pewnie są to dla sądu dwie odrębne sprawy i pewnie niedługo sąd nada tę drugą klauzulę.

dentysta1
0
Wysłane: 9 listopada 2012 19:40:52
Nic nie poradzimy, trzeba czekać i liczyć na to że odzyskamy co najmniej połowę angry3 ,

dentysta1
0
Wysłane: 9 listopada 2012 19:43:43
www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...:_zawieszenie_obrotu_obligacjami_spolki_religa_development_sa

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,418 sek.

sxrstdkr
ahdmzlwa
cherpkpo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lfjalhgw
cikayfga
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat