PARTNER SERWISU
wegrljij
1 2 3

Trendy portfelik

cold player
0
Wpisów: 69
Wysłane: 20 grudnia 2012 00:05:43
Witam wszystkich!

Postanowiłem dołączyć do grona piszących na temat inwestycji w akcje na GPW. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że na giełdzie inwestuję od ok. 4 lat. Znajomość tajników AF i AT oceniam odpowiednio na 5/10 i 6/10. Stockwatcha czytam stale od ponad 1,5 roku. Moja strategia to inwestowanie w spółki, które krótkoterminowo wchodzą w trend wzrostowy bez względu na branżę. Staram się płynąć z prądem, albo jak mówią niektórzy - inwestować z trendem.
Nazwa Trendy portfelik jest nieprzypadkowa, będą się tu pojawiać spółki, które w danym momencie będą (moim zdaniem) popularne, lub inaczej mówiąc miały wzięcie, i jednocześnie zyskiwać na fali pozytywnych impulsów.
W miarę moich możliwości postaram się regularnie rejestrować transakcje i opisywać motywy poszczególnych ruchów.

Za wszelkie opinie, wskazówki, rady i słowa konstruktywnej krytyki z góry serdecznie dziękuję.

Trendy portfelik inauguruję pakietem CEDC o wartości 12,5 k. średnia zakupu to 5,15 zł (transakcja z 19 grudnia). Motyw zakupu to formacja świecowa Gwiazdy Porannej oraz wzrost kursu potwierdzony rosnącym wolumenem.

cold player
0
Wysłane: 20 grudnia 2012 09:43:28
Rano pozbyłem się połowy pakietu CEDC, sprzedaż po 5,68 zł. Liczę na dalszy wzrost więc poczekam na zejście kursu w okolice 5,35-5,38 zł.
Interesuje mnie także Monnari - chyba dojrzało już do powrotu na wzrostową ścieżkę. 1,13 zł wygląda na interesująco... ;)

cold player
0
Wysłane: 20 grudnia 2012 10:24:01
W oczekiwaniu na realizację planu postanowiłem na chwile wskoczyć w Ganta k: 3,93 zł

cold player
0
Wysłane: 20 grudnia 2012 12:36:53
chwilowa znajomość z Gantem zakończona, niestety minimalna stratą S:3,92 zł
Powód: liczyłem na skuteczne wybicie z kanału spadkowego i wzrost o kolejne kilka procent. Tymczasem kurs po dotarciu do górnego ograniczenia kanału spadkowego zatrzymał się, a teraz powoli schodzi niżej.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 20 grudnia 2012 13:24:01
częstotliwość transakcji podobna jak u bankrucika
bedziesz podawać cotygodniowe/miesięczne wyniki portfela w %?

cold player
0
Wysłane: 20 grudnia 2012 13:51:07
W sumie nie myślałem o tym. Na początku nowego roku obniżam wartość portfela, ponieważ zaplanowałem większy wydatek. Zostawię tylko część funduszy.
Ale pomysł robienia takiego podsumowania jest słuszny, poważnie się nad tym zastanowię. Dzięki :)

cold player
0
Wysłane: 20 grudnia 2012 15:20:38
Niestety, póki co, oczekiwana przeze mnie większa realizacja zysków nie nastąpiła. Skoro nie chce spadać, to może chociaż zacznie dalej rosnąć.. Z kilka minut rozpoczynają się notowania za oceanem, dlatego postanowiłem uzupełnić pakiet CEDC.

cold player
0
Wysłane: 20 grudnia 2012 18:24:10
no i szykuje się powtórka.. Wczoraj sytuacja była podobna - spokojne otwarcie notowań w USA, a ok. 40 min. po zakończeniu sesji na GPW - odpał. Wiem trochę przesadzam z tym określeniem, ale różnica jest spora godzina 17:30 czasu polskiego 1,91 dolca za papier, 18:23 czasu polskiego 2 dolce.

cold player
0
Wysłane: 21 grudnia 2012 10:56:06
CEDC idzie po mojej myśli. Dzisiaj postanowiłem odpuścić sobie zabawę w czekanie na realizację zysków. Wczorajsze zamknięcie w USA na maksie oraz spory wolumen dają nadzieje na kontynuację trendu. Poza tym rynek wchodzi w korektę więc kapitał obierze nowy kierunek. A jak na razie na forach o CEDC jest cicho - to dobry znak, prędzej czy później ludzie się rzucą.
Dodatkowym plusem jest spadek zainteresowania na mocno granych ostatnio PBG, Gancie, Aliorze oraz Wasko. Konkurencją jest Boryszew (który znowu ma swoje 5 min. dzięki Impexmetalowi i Eko Export - umowa na 7 baniek plus szansa na kolejna to spora pożywka dla spekuły).
Poza tym - święta i sylwester za pasem! Więc co innego ludzie mają kupować jeśli nie alko Dancing

Interesuje się Wasko - okolice 2,30 zł
Petrolem - czekam na rozwój sytuacji i nie wykluczam wejścia na chwilę.

cold player
0
Wysłane: 21 grudnia 2012 22:01:39
Muszę przyznać, że kusiło mnie strasznie żeby pożegnać się z pakietem CEDC. Do myślenia dał mi fakt, że w poniedziałek amerykańska giełda pracuje (w skróconych godzinach, ale jednak). Wtorek mają wolny, natomiast w środę wracają do gry w pełnym wymiarze - choć tu trzeba przyznać, że leniuchy pewnie nie będą garnąć się do handlu, zapewne spora część zwyczajnie przedłuży sobie urlop. Tymczasem u nas w przyszłym tygodniu gramy tylko w czwartek i piątek. To oznacza że decydenci będą o dwie świeczki do przodu. Teraz zagwozdka - co z kursem???
Jeśli polecą w dół, bo np. amerykanie zaczną realizować zysk, albo okaże się że Obama wypali z tekstem "klif-sryff, IMPREZĘ MAMY!" to giełdy popuszczą w portki z powodu braku decyzji. Oczywiście można zawsze założyć, że pójdzie do góry, ale jakoś-gdzieś mnie wspomnienia gryzą, że takie rzeczy to tylko w tesco, bo w prawdziwym życiu tak jest niezwykle rzadko.
No ale nic.. ryzyk fizyk. Pierwsza obserwacja jest na plus, na Nasdaqu kurs CEDC rośnie - i to mocno. Jak wychodziłem z domu był na -4% ok. 2 dolce za papier. Ostatnia godzina przyniosła szybką akcję popytu +8% i cena 2,23 dolca.
Oby tak dalej :)

Trochę to nie fair, że znowu omija nas najlepsza jazda.

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 22 grudnia 2012 18:31:38
Najlepsza jazda jeszcze przed nami.Cierpliwości.

cold player
0
Wysłane: 22 grudnia 2012 18:47:09
oby, bo maj był tragiczny w moim wykonaniu.
Powodzenia w nowym roku życzę!wave

gucio
0
Wysłane: 23 grudnia 2012 23:08:35
Dziękuje i wzajemnie.

cold player
0
Wysłane: 24 grudnia 2012 22:30:19
To się nazywa prezent! king
CEDC na Nasdaqu podczas skróconej sesji podrożał o 7,7% - 2,37 dolca.
Teraz pozostaje tylko trzymać kciuki żeby wynik dowieźli do czwartku, bo amerykanie wracają do gry już w środę.
Trochę zaczynam myśleć co dalej, czy to nie jest już czas na pożegnanie się z papierem? Notowania w USA zbliżają się do pierwszego poważnego oporu 2,50-2,60 baksa. To może być dobry moment na realizację zysku.
W pozytywnym scenariuszu spodziewam się zwyżki w środę do 2,55-60?? i zamknięcia na 2,48-50. W czwartek u nas otwarcie dużą luką, obecna cena to 6,14 zł (1,99 dolara), jeżeli cena skoczy do (prognozowanego przeze mnie) 2,50 baksa wtedy u nas otwarcie w okolicach 7,75 zł, czyli dokładnie w miejscu, gdzie przebiega górne ograniczenie kanału wg analizy:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...
właśnie - tak przy okazji - mało ostatnio analiz CEDC! Ale to pewnie efekt świątecznej przerwy. Może ktoś ma linki do aktualnych analiz, albo chciałby się podzielić swoimi przemyśleniami w tym temacie? Angel
Parafrazując poetę można powiedzieć:
Cicho wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie, co to będzie?

gucio
0
Wysłane: 25 grudnia 2012 22:24:29
Ja tak nie wiem co tu analizowac. CEDC w trendzie spadkowym od dłuższego czasu,niedawno zaliczyła minimum wszechczasów,po którym nastąpiły cztery sesje wzrostowe w/g mnie czysto spekulacyjne.Ci co mieli zarobic to zarobili i myslę że wracamy pomału na 5,-

gucio
0
Wysłane: 27 grudnia 2012 11:27:54
Ale chyba dziś jeszcze nie wracamy na 5,- bo kurs UP./9,93%-11:30/

cold player
0
Wysłane: 27 grudnia 2012 16:04:40
Plan jednak się nie sprawdził - urok rynku.
Postanowiłem w ciągu dnia sprzedać połowę pakietu CEDC S:6,72 zł.
Jak na razie widzę, że to była dobra decyzja, bo w USA przecena i to spora -11 proc. Tego się nie spodziewałem, sądziłem że spadki będą mniejsze. Jeśli po naszym zamknięciu kurs CEDC wróci w pobliże zamknięcia to uznam to za dobry sygnał. Tymczasem pozostawiam połowę pakietu.
Na to konto kupiłem Sadovaya - papier grany ostatnio przez rynek. Kopalnia ma problem, bo nie ma chętnych na węgiel, dlatego wstrzymali wydobycie - aż dziwne, mamy zimę, trzeba grzać! Trwa gra pod info o wznowieniu wydobycia. Myślę, że od nowego roku wznowią prace, a kurs zareaguje dynamicznym ruchem w górę. Nie mogą stać w nieskończoność, a poza tym jak dotąd kopalnia stała a kurs już nie spadał. Dodatkowym argumentem jest przełamanie średnioterminowego trendu spadkowego - czekamy na potwierdzenie w cenie zamknięcia. Sadovaya K:2,10 zł.
Zobaczymy co z tego będzie.

Z obserwowanych wyrzucam Pertola - liczyłem na takie wybicie (max. 10%) a dzisiaj kurs +8%. Trudno, przeszło obok, ale nie miałem szans bo jechałem na CEDC.
Wasko i Monnari widzę, że rosną tak jak się spodziewałem, ale i tu już raczej nie zawitam. No może Monnari, jeśli z Sadovaya wyjdę.
Gant przełamał linie spadków, zobaczymy co dalej - obserwowany.
Z innych: Eko Export, Boryszew (z ciekawości), Green Eco (spadający nóż moim zdaniem), PBG (czekam na zejście kursu gdzieś do 4,5 zł)

cold player
0
Wysłane: 27 grudnia 2012 23:03:46
Z kupnem Sadavaya trochę się pospieszyłem (mogłem spokojnie kupić np. 2,06 zł) spodziewałem się konkretniejszego ruchu. No nic.. Zobaczymy co będzie.
Póki co na forum informacji z pierwszej ręki (tak, tam gdzie jeszcze w lipcu podali datę złożenia wniosku o bankructwo Bomi zanim spółka go złożyła!!!) napisali, że od 2 stycznia górnicy wracają do roboty na 4 zmiany. Nie mówię że w to ślepo wierzę, informację przeczytałem po przemyśleniu sprawy na chłopski rozum i dokonaniu transakcji, czyli całkowicie w oderwaniu.

Być może coś w tym jest a rynek jest właśnie w fazie kupowania plotek.

Tak czy siak liczę na pozytywny rozwój wydarzeń - są wzrosty, o spółce mówi się, i czeka na milowy komunikat: "wracamy do roboty".
Jeśli jednak zacznie spadać zlecenie S:1,99 zł utnie temat.

CEDC - na zamknięciu w USA niecałe 3% na minusie, myślę że to dobry sygnał ;)

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 27 grudnia 2012 23:58:39
@ cold player

Cytat:
Póki co na forum informacji z pierwszej ręki (tak, tam gdzie jeszcze w lipcu podali datę złożenia wniosku o bankructwo Bomi zanim spółka go złożyła!!!)

Nie bądź naiwny. Nie ma czegoś takiego, jak "forum lepiej poinformowanych".

Cytat:
Z kupnem Sadavaya trochę się pospieszyłem (mogłem spokojnie kupić np. 2,06 zł) spodziewałem się konkretniejszego ruchu. No nic.. Zobaczymy co będzie. [...]
Tak czy siak liczę na pozytywny rozwój wydarzeń - są wzrosty, o spółce mówi się, i czeka na milowy komunikat: "wracamy do roboty".

Czyli: najpierw kupiłem, a potem dopiero szukam powodów do zakupu? Hmm...jesteś pewien, że to właściwa kolejność działań na rynku?

Cytat:
Być może coś w tym jest a rynek jest właśnie w fazie kupowania plotek.

Nie wiem, czy rynek jest w fazie kupowania plotek czy nie. W ogole to się od Ciebie dowiaduję, ze jest coś takiego jak "faza kupowania plotek". Trochę już na różnych rynkach się pokręciłem, ale o takowej "fazie" nigdy nie słyszałem. Słyszałem, owszem, o kupowaniu plotek i sprzedawaniu faktów, ale jakoś nikjak mi się to nie łączy z sytuacją Sadovaya Group.
Wiem tylko, że Sadowaya jest cały czas w trendzie spadkowym, a jej zachowanie od 22.11 wygląda na rysowanie tzw. klina w górę, który jest formacją kontynuacji w trendzie spadkowym.... Jak na razie marsz w górę zatrzymuje połowa czarnej świecy z 16.11. I jeśli wkrótce po raz trzeci zobaczymy ten sam obrazek, czyli otwarcie poniżej, podejście do okolic 2,30 i potem znowu cofnięcie niżej z zamknięciem wyraźnie poniżej 2,30, to będzie to prawdpodobnie ostatni szczyt w ramach klina w górę.

Cytat:
CEDC - na zamknięciu w USA niecałe 3% na minusie, myślę że to dobry sygnał ;)

Kolejna spółka w trendzie spadkowym....
Nie rozumiem, po co kupować spółki w trendzie spadkowym i zakładać się z losem, że trend się odwróci, gdy na GPW spokojnie można znaleźć mnóstwo spółek, które są w trendzie wzrostowym? Tu nie trzeba się z nikim o nic zakładać, bo taki trend już jest. Wystarczy dać mu się ponieść. A jednak tylu pcha się w spółki w trendach spadkowych. Dlaczego?

Czym trendy spadkowe tak kuszą ludzi, że chcą zakładać się z rynkiem?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

cold player
0
Wysłane: 28 grudnia 2012 21:06:41
Witaj Szutnik, miło Cię gościć :)

Na temat forum mówiłem z przekąsem, chociaż zdaję sobie sprawę, że może nie wyraziłem się jednoznacznie. Bankierowcy to ciekawa, wręcz zabawna społeczność. Lubie czasem poczytać niektóre wątki tylko po to żeby się pośmiać. Tak czy siak przykład Bomi jest tu argumentem, ale nie upieram się ;)

Kupno Sadovaya przebiegało według procesu: rośnie - dlaczego? Pomyślałem o perspektywie wznowienia produkcji, a to ważna informacja, która przełoży się na kurs fajnym wybiciem. Dlatego zdecydowałem się na zlecenie K:poilesięda. Nawet jeśli kurs ma podejść pod 2,3 zł to jestem za! Ustawiam się na 2,29 zł i dziękuję. Dzisiaj kurs ewidentnie czekał na informację, ale nie spadał - cały czas dbały o to spore batoniki na 2,06-2,07 zł.
Sądzę że to wcale nie takie niemożliwe dowiedzieć się kiedy wznawiają produkcję. A nawet jeśli inwestycja okaże się niewypałem stop loss 1,98-1,99 zł.

Jak się decydowałem kurs całkiem szybko ruszał się w górę, a ja musiałem wyjść z domu. Wolałem kupić teraz niż np. wrócić i odkupić powiedzmy 10-15 groszy wyżej. Wiem, powiesz pewnie "A widzisz, nie urosło". Takie życie, ale sądzę się zgodzisz, że wszystkiego nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Takie sytuacje są wliczone w grę.

Szutnik, nie bądź proszę taki zgryźliwy!
Rynek kupuje plotki i sprzedaje fakty, ale kupowanie plotek nie trwa sekundy czy jej ułamku. To jest okres czasu, etap, proces, faza (wybierz właściwsze określenie sam). Czepianie się słówka jest tu chyba niecelowe ;)

Tak jak napisałem w pierwszym poście - inwestuje w to co rośnie. Spółki mogą być w długoterminowym trendzie spadkowym, ale jak to mówią nawet krowa zrzucona ze szczytu pałacu kultury odbije się. W trendzie spadkowym występują korekty wzrostowe i ja z nich chętnie korzystam. Zwróć uwagę, że nie upieram się tutaj w żaden sposób i nie postuluję trzymania papierów CEDC czy Sadovaya w dłuższym ani nawet średnim terminie. Jak znajomość nie będzie się układać po mojej myśli to mówię "Adios" i S:iledarynek. Chłodna kalkulacja.

Może w takim razie poradzisz młodszemu koledze w co - Twoim zdaniem - warto zainwestować? Żadna rekomendacja, jestem ciekaw Twojej opinii. Czytałem Twoje wcześniejsze posty, widać że pisze to ktoś głową na karku i niemałym bagażem doświadczeń.

Pozdrawiam!

CEDC: przegapiłem moment! Jestem zły na siebie bo nie przypilnowałem, miałem zamiar sprzedać zaraz po dobrym komunikacie. Trudno - zobaczymy co przyniesie nowy rok. Póki co w USA bronią poziomu 2 baksów.
Sadovaya: czekamy na info o wznowieniu produkcji, póki co kurs jest broniony przed spadkami.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,437 sek.

fszsbwkm
bctadkvj
ncikjywy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rjxnrchr
onrltwzv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat