0 Dołączył: 2012-12-04 Wpisów: 112
Wysłane:
3 kwietnia 2013 20:01:16
przy kursie: 1,90 zł
Ingvar napisał(a):Nieco dziwne, że o tym nie poinformowali w raporcie bieżącym  Interesujący kierunek. Obszar, w którym jeszcze nie próbowali swoich sił. Wpisuję w google "simulated vehicles inc" i co? Niewiele, młoda spółka z siedzibą w Houston  , jakiś Polak (?) podany w kontaktach: www.bizapedia.com/tx/SIMULATED...Ciekawe, ciekawe, o to na pewno warto zapytać w Akjci Inwestor! W każdym razie grupa rośnie  , będą do obsadzenia nowe stanowiska prezesów...  Ciekawe, kto jest właścicielem tej Simulated Vehicles Inc.?  Mam nadzieję, że nie Earl Dodd lub i3D Inc topfacet napisał(a):Ingvar tez mnie to bardzo zaciekawilo, mozna by o to zapytac w Akcji Inwestor. Info z tej strony Registered Agent: Krzysztof Cyran 8850 Chimney Rock 79 Houston, TX 77096 Z dużym prawdopodobieństwem jest to dr. inż. Krzysztof Cyran: Instytut Informatyki Zakład Mikroinformatyki i Teorii Automatów Cyfrowych teoria układów cyfrowych; sieci neuronowe; układy mikroprocesorowe; przetwarzanie i rozpoznawanie obrazów. źródło
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
3 kwietnia 2013 22:50:35
Passenger napisał(a):Z dużym prawdopodobieństwem jest to dr. inż. Krzysztof Cyran: Instytut Informatyki Zakład Mikroinformatyki i Teorii Automatów Cyfrowych Politechnika Śląska? Kiszą się we własnym sosie... Lepiej podajcie jaki jest rozkład udziałów tej nowej spółki... Fabryka papierowych milionerów - przepraszam: wirtualnych milionerów... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
0 Dołączył: 2012-09-12 Wpisów: 223
Wysłane:
4 kwietnia 2013 08:44:28
Cad-man, o którą spółkę pytasz? Jeśli o Simmersion GmbH, to odpowiedź masz w sprawozdaniu finansowym lub kilka postów wyżej. Jeśli o udziałowca Simmersion GmbH, czyli Simulated Vehicles Inc., to w tym momencie nie wiadomo. Zaczekaj spokojnie, zadano pytanie w Akcji Inwestor: Cytat:I3D 2013-03-30 1. Na czym polega lub ma polegać przedsięwzięcie realizowane przez Simmersion GmbH? 2. Dlaczego Simmersion GmbH ma siedzibę w Austrii? 3. Czym się zajmuje Simulated Vehicles Inc.? 4. Kto jest udziałowcem Simulated Vehicles Inc.? 4. Dlaczego Simulated Vehicles Inc. jest udziałowcem Simmersion GmbH? Link do Akcji InwestorMnie by bardziej zmartwiło, gdyby udziałowcem Simmersion GmbH była i3D Inc. lub sam Earl Dodd. Nie dlatego, że mam coś do i3D Inc. lub Dodda, ale dlatego, że to by z biznesowego punktu widzenia nic nie wnosiło. Nie bardzo rozumiem Twojej wypowiedzi. Czyżbyś podważał sens współpracy z uczelniami i naukowcami? W naszym kraju problemem jest brak innowacji, słaby transfer technologii z uczelni do biznesu i komercjalizacja technologii opracowywanej przez naukowców. Wydaje się, że oni starają się to robić. Czy skutecznie? To się okaże w dłuższej perspektywie czasowej. Nie znaczy to, że każdy pomysł i przedsięwzięcie będzie sukcesem. Jednak warto próbować, współpracować i szukać możliwości wdrażania innowacji, jeśli się nie chce zostać w tyle. A oni mają ambicje być w czołówce. Nie wiemy, jak jest w przypadku Simmersion GmbH i Simulated Vihicles Inc., nie znamy szczegołów umowy spółki lub umowy inwestycyjnej. Ale tak ogólenie to spółka z uczelnią czy naukowcem to jedna z form współpracy. Oni wnoszą prawa do technologii lub opracowują ją w ramach spółki i mają udział w ewentualnych przyszłych zyskach. Dziwne, aby ktoś miał oddawać rozwiązania za darmo. Twierdzisz, że się kiszą we własnym sosie. Być może. W takim razie może spróbuj podpowiedzieć, gdzie w kraju jest inny ośrodek specjalizujący się w związanych z ich działalnością technologiach, do tego chętny do wdrażania ich u siebie. Wg mnie oni są jeszcze na takim etapie, że nie są w stanie kooperować ze wszystkimi. Zaczęli od współpracy z lokalnymi uczelniami. Zadecydowały o tym pewnie różne względy, np. bliska lokalizacja, kontakty. Być może z czasem, jak będą silniejsi kapitałowo i rynkowo, to będą nawiązywać współpracę z innymi ośrodkami w kraju czy na całym świecie, być może nawet same uczelnie będą się do nich zgłaszać.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
4 kwietnia 2013 09:48:22
Niestety nawet nie będę próbował szukać ośrodka, który specjalizuje się w związanych z ich działalnością technologiach i który by chciał jednocześnie tą technologię wdrożyć. Bo chyba nie ma takich ośrodków, które by działy w tej technologii i chciały ją równocześnie wdrożyć. Tak ogólnie to o jakiej technologii mówimy? Bo ja rozumiem (albo dopiero zrozumiałem), że chodzi bardziej o technikę prezentacji multimedialnej i interaktywnej w wirtualnej rzeczywistości 3D - technologią osobiście bym tego nie nazwał. Bardziej można mówić o technologi VR - ale oni tworzą w tej technologii a nie tworzą jej - chyba nie ta liga... Zastanawia mnie natomiast jedno: widać, że spółka idzie w kierunku wspomnianych wyżej prezentacji multimedialnych z dodatkiem interaktywności w technologii VR 3D. Będą bazować na uczelniach (prezentacje - czy też aplikacje - do pokazywania wyników badań, pomoce dydaktyczne) i muzeach (prezentacje). Zmierzam do tego, że widoczny jest główny rynek zbytu na usługi spółki w instytucjach nie nastawionych na osiąganie zysku w czystej postaci. Tak jak pisałem bodajże w zeszłym roku - robią usługi, które ogólnie pomagają "sprzedawać" produkty - ale jeśli chodzi o produkty czysto biznesowe to popyt na ich usługi nie jest duży, ani nawet średni - co innego produkty takie jak wiedza i kultura. Ale to coś zupełnie innego. Gdyby mieli produkt lub takie usługi, które dodawałyby w normalnym biznesie coś co powodowałoby choćby zwiększenie sprzedaży produktów to byłoby świetnie - trzepaliby kasę aż miło. Mam takie wrażenie, że firmy prywatne traktują ich usług z przymrużeniem oka - bo nie są one potrzebne pod kątem ekonomicznym. Dlatego widać stawiają na uczelnie i muzea, które kierują się nieco inna filozofią biznesu - zobaczymy co z tego im wyjdzie. Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
4 kwietnia 2013 10:29:17
"Cad_man Niestety nawet nie będę próbował szukać ośrodka, który specjalizuje się w związanych z ich działalnością technologiach i który by chciał jednocześnie tą technologię wdrożyć. Bo chyba nie ma takich ośrodków, które by działy w tej technologii i chciały ją równocześnie wdrożyć. Tak ogólnie to o jakiej technologii mówimy? Bo ja rozumiem (albo dopiero zrozumiałem), że chodzi bardziej o technikę prezentacji multimedialnej i interaktywnej w wirtualnej rzeczywistości 3D - technologią osobiście bym tego nie nazwał. Bardziej można mówić o technologi VR - ale oni tworzą w tej technologii a nie tworzą jej - chyba nie ta liga..." No widzisz, Ty byś nawet nie próbował, a Prezesi znaleźli kogoś, kto się orientuje w temacie i w dodatku jest na wyciągnięcie ręki ;) Jeszcze kilka słów o dr Cyranie, po którym tak bezpodstawnie "pojechałeś": "W dniach 3 - 12 maja 2011 r. - dr inż. Krzysztof Cyran, mgr Dagmara Sokołowska oraz mgr inż. Oleg Antemijczuk - pomysłodawcy projektu i koordynatorzy prac związnych z powstaniem Laboratorium Wirtualnego Latania, przeszli tygodniowe obowiązkowe szkolenie w firmie FLY IT w Carlsbadzie, USA. Producent mobilnych naziemnych urzadzeń treningowych - symulatorów lotu zapoznał zespół z zasadami użytkowania urządzeń, ich konserwacji, jak również ze szczegółami związnymi z certyfikacją." źródło
|
|
Wysłane:
4 kwietnia 2013 12:10:19
cad_man napisał(a):Niestety nawet nie będę próbował szukać ośrodka, który specjalizuje się w związanych z ich działalnością technologiach i który by chciał jednocześnie tą technologię wdrożyć. Bo chyba nie ma takich ośrodków, które by działy w tej technologii i chciały ją równocześnie wdrożyć. Tak ogólnie to o jakiej technologii mówimy? Bo ja rozumiem (albo dopiero zrozumiałem), że chodzi bardziej o technikę prezentacji multimedialnej i interaktywnej w wirtualnej rzeczywistości 3D - technologią osobiście bym tego nie nazwał. Bardziej można mówić o technologi VR - ale oni tworzą w tej technologii a nie tworzą jej - chyba nie ta liga... To w takim razie czym jest spółka, która napisała własny soft, jak nie spółka technologiczną? Zabawa semantyką... Użyłem pewnego skrótu myślowego, więc wyjaśniam. Wg mnie techniką jest sam sposób prezentacji, ale aby przygotować prezentację (aplikację) oraz ją zaprezentować, trzeba mieć odpowiednią technologię, a więc sprzęt i oprogramowanie. Wg mojej wiedzy technologią w kontekście branży VR i spółki i3D określa się rozwiązania sprzętowe i programowe. Jeśli chodzi o software, to będzie to środowisko programistyczne czy samo oprogramowanie (np. Quazar3D), natomiast technolgią raczej nie określa się samych aplikacji VR, które należałoby raczej określać produktem technologii (czyli oprogramowania). Z jednej strony uczelnia i naukowcy prowadzą badania i projekty rozwojowe w obszarze szeroko pojętej technologii VR (np. wspomniany tu K. Cyran), a także na zasadzie pracy, współpracy, koopepracji (w różnych formach, szczegółow nie znamy) biorą udział w rozwijaniu technologii spółki, np. Quazar3D, czy być może symulator latania z ramach Simmersion. Z drugiej zać, Politechnika Śląska wykorzystuje aplikację InterEdu w procesie edukacji studentów, która to aplikacja powstała w oparciu o technologię Quazar3D, a więc pośrednio z niej korzysta. A więc mamy jednocześnie proces wykorzystania technologii (InterEdu) oraz udział w jej tworzeniu przez pracowników uczelni czy nawet jako klient i3D poprzez zgłaszanie błędów, sugestii odnośnie funkcjonalności itp. Ja to tak rozumiem. cad_man napisał(a):Zastanawia mnie natomiast jedno: widać, że spółka idzie w kierunku wspomnianych wyżej prezentacji multimedialnych z dodatkiem interaktywności w technologii VR 3D. Będą bazować na uczelniach (prezentacje - czy też aplikacje - do pokazywania wyników badań, pomoce dydaktyczne) i muzeach (prezentacje). Zmierzam do tego, że widoczny jest główny rynek zbytu na usługi spółki w instytucjach nie nastawionych na osiąganie zysku w czystej postaci. Tak jak pisałem bodajże w zeszłym roku - robią usługi, które ogólnie pomagają "sprzedawać" produkty - ale jeśli chodzi o produkty czysto biznesowe to popyt na ich usługi nie jest duży, ani nawet średni - co innego produkty takie jak wiedza i kultura. Ale to coś zupełnie innego. Gdyby mieli produkt lub takie usługi, które dodawałyby w normalnym biznesie coś co powodowałoby choćby zwiększenie sprzedaży produktów to byłoby świetnie - trzepaliby kasę aż miło. Mam takie wrażenie, że firmy prywatne traktują ich usług z przymrużeniem oka - bo nie są one potrzebne pod kątem ekonomicznym. Dlatego widać stawiają na uczelnie i muzea, które kierują się nieco inna filozofią biznesu - zobaczymy co z tego im wyjdzie. Tu akurat podzielam Twoje obawy, choć nie do końca. Do tej pory dużą część przychodów mimo wszystko generowały projekty dla klientów biznesowych. Wielu z nich ponawiało zamówienia, o czymś to świadczy. Kolejne projekty i umowy podobno są negocjowane. VR dla biznesu to dziedzina, która dopiero się rozwija, wciąż pojawiają się nowe pomysły na zastosowania tej technologii w wielu branżach, a i3D stara się w tym rozwoju uczestniczyć. Najbliższa przyszłość (rok lub dwa) pokażą, czy słusznie się obawiasz, że mają atrakcyjną ofertę jedynie dla edukacji i kultury. Tego nikt nie wie. Ja jednak bardziej się obawiam innych ryzyk, np. aby jakiś duży gracz, z kompetencjami, kapitałem i marketingiem nagle nie zainteresował się tą dzidziną. Taki np. Autodesk mógłby wyłożyć kilkukrotnie więcej niż i3D na Quazara, stworzyć w ciągu roku własne oprogramowanie, a dzięki dobremu marketingowi i rozwiniętej sieci dystrybucji szybko je zacząć promować i sprzedawać na całym świecie, a w ten sposób rozjechać i3D jak walec. Więc życzmy sobie, aby takie rekiny (giganci) jeszcze długo postrzegali tą dziedzinę podobnie do Ciebie, wtedy i3D będzie miała szansę pozostać niezawuażoną i czas podrosnąć do takich rozmiarów, aby rekiny jej tak łatwo nie pożarły. A sama kultura i edukacja to też bardzo atrakcyjne i chłonne rynki. Pomyśl, ile jest na świecie uczelni technicznych i medycznych, które mogłyby korzystać z InterEdu i eFizjologii. A ile muzeów i galerii?! Czy większość z nich nie chiałaby posiadać wirtualnych, interaktywnych prezentacji swoich eksponatów?! Skoro Wieliczka chce i ją stać...
Edytowany: 4 kwietnia 2013 12:12
|
|
Wysłane:
10 kwietnia 2013 20:07:53
przy kursie: 2,00 zł
Aktualny wykres: na interwale dziennym pojawił się sygnał kupna, kurs dodatkowo wsparła SMA 100, najbliższy opór to 2,2zł, który może się zbiec w czasie z linią trendu spadkowego rysowanego od początku notowań. Na interwale tygodniowy sygnał kupna obowiązuje od końcówki stycznia.  kliknij, aby powiększyć
|
|
0 Dołączył: 2011-06-13 Wpisów: 176
Wysłane:
15 kwietnia 2013 09:24:52
przy kursie: 1,89 zł
i3D podało wartość zamówień portfela z wykonaniem w bieżącym roku (8mln pln), już w tej chwili owa wartość przekracza całe zeszłoroczne przychody (7,7mln). Do przebicia w przychodach rekordowego 2011r. brakuje 700tys. (w 2011 przychody wynosiły 8,7mln): Cytat: Rok 2012 był bardzo ubogi w informacje o nowych kontraktach, więc cieszy fakt, iż w IQ 2013 r. pojawiło się kilka kontraktów o wartości blisko 6 mln zł netto. A jaka jest globalna wartość wszystkich podpisanych kontraktów na chwilę obecną z realizacją w bieżącym roku? (Gdyby Spółka nie mogła odpowiedzieć tutaj w Akcji Inwestor, to czy można poprosić o taką informację w raporcie bieżącym?)
Na chwilę obecną łączna wartość podpisanych kontraktów z realizacją w roku 2013 wynosi ponad 8 mln PLN. i3D komunikuje na bieżąco wszystkie kontrakty, których wartość przekracza 100 tys. USD. pulsinwestora.pb.pl/ai?company...
|
|
Wysłane:
15 kwietnia 2013 10:15:15
Mogli być tylko bardziej precyzyjni i potwierdzić, czy chodzi o kwotę netto.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
15 kwietnia 2013 12:37:03
Zawsze mozna dopytac :) Pytanie jeszcz o rentownosc tych nowych projektow, oraz negocjacje z Saudi Aramco i w USA, bo cos cisza.
|
|
|
|
Wysłane:
15 kwietnia 2013 18:08:30
Znajomy z forum potwierdził w spółce, że chodzi o kwotę netto. Ingvar napisał(a):Mogli być tylko bardziej precyzyjni i potwierdzić, czy chodzi o kwotę netto.
|
|
Wysłane:
24 kwietnia 2013 20:44:44
przy kursie: 1,79 zł
Zarząd Spółki i3D S.A. (Emitent, Spółka) z siedzibą w Gliwicach informuje o zawarciu w dniu 23 kwietnia 2013 roku umowy z Becker-Warkop, której przedmiotem jest wykonanie unikalnego w skali światowej systemu szkoleniowo-symulacyjnego z jednoczesnym zastosowaniem hełmu oraz rękawic interaktywnych. Wartość kontraktu wynosi 350.000 PLN netto. Termin realizacji zlecenia - do końca sierpnia 2013 roku.Link
|
|
Wysłane:
25 kwietnia 2013 02:43:45
Bardzo dobre info, choc ja bym raczej spodziewal sie wreszcie info z Saudi Aramco
|
|
Wysłane:
25 kwietnia 2013 08:52:01
Saudi Aramco to nie jedyny kierunek, z którego można się spodziewać kolejnych umów, w tym dużych. Z publikowanych w ostatnim czasie informacji (biuletyn, raport roczny, Akcja Inwestor) wynika, że próbują i negocjują na wielu frontach: - Bliski Wschód (Saudi Aramco, Alwasaet), - Daleki Wschód (City University of Hong Kong), - Norwegia (branża oil&gas), - USA, - krajowe podwórko. Można założyć, że nie wszystko podali do publicznej wiadomości, ale jednocześnie nie wszystkie rozmowy zakończą się sukcesem.
|
|
Wysłane:
25 kwietnia 2013 12:01:25
przy kursie: 1,78 zł
Ingvar dzieki za podsumowanie, dziwi mnie troche ze raport za IQ dopiero 15 maja, czyli pozno jak na nich. W zeszlm roku raport wychodzil wczesniej, a ja jestem bardzo ciekaw jak duzy to bedzie plus.
|
|
Wysłane:
25 kwietnia 2013 13:55:44
Fakt, w ubiegłym roku publikowali 30 kwietnia.
Ja bym się nie nastawiał na jakieś duże zyski w Q1. Patrząc na terminy realizacji umów, o których informowali, wydaje się, że większość przychodów z tegorocznych umów (w tym duża Wieliczka) pojawi się po Q1.
|
|
Wysłane:
25 kwietnia 2013 17:49:48
Owszem ale Prezes Patryas w ostatnim wywiadzie w TVN CNBC stiwerdzil, ze ten kwartal powinien byc juz na plusie.
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2013 18:47:14
Zawarcie umowy o współpracy Zarząd i3D S.A. (Emitent, Spółka) z siedzibą w Gliwicach informuje o zawarciu w dniu 25 kwietnia 2013 roku umowy o współpracy pomiędzy Spółką a Fortress S.A. w zakresie rozwijania sprzedaży i centrów kompetencyjnych na Dalekim Wschodzie. W ramach tej współpracy Spółka będzie mogła zintensyfikować swoje działania sprzedażowe dzięki możliwości korzystania z obszernej bazy kontaktów biznesowych Fortress na takich rynkach jak Chiny, Malezja oraz Singapur. Zawarcie niniejszej umowy związane jest z dokonaną przez Fortress S.A. inwestycją kapitałową w Spółkę, w drodze nabycia w dniu 24 kwietnia 2013 roku pakietu 650.000 akcji Emitenta od dotychczasowego akcjonariusza - Prezesa Zarządu i3D S.A. Pana Jacka Jędrzejowskiego. Inwestycja ta ma charakter długoterminowy, co potwierdza zawarcie ww. umowy o współpracy oraz wspólnym rozwijaniu działalności i3D na perspektywicznych i ważnych dla Spółki rynkach azjatyckich. Link do źródłaCiekawe, z jakiego powodu prezes sprzedał?
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2013 19:02:04
Powodow moze byc wiele, ale najprostszy- potrzebowal kasy. Nie znamy ceny sprzedazy niestety. Czy ktos moze potwierdzic ze chodzi o www.fortress.pl/tabid/57/defau... ?
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2013 19:05:55
Topfacet, jeśli to Katowice i Finess, to zapewne chodzi o ten Fortress. Znów Finess: www.fortress.pl/tabid/106/Defa...
Edytowany: 26 kwietnia 2013 19:11
|
|